প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কাৰ্যকৰ সুবৰ্ণ মহোসৱত প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 DEC 2024 7:57PM by PIB Guwahati
জয় স্বামীনাৰায়ণ।
পৰম পূজনীয় গুৰু হৰি মহন্ত স্বামী মহাৰাজ, শ্ৰদ্ধাৰ সন্ত, সাতংগী পৰিয়ালৰ সকলো সদস্য, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, আৰু বিশাল ষ্টেডিয়ামত উপস্থিত থকা ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
কাৰ্যকৰ সুবৰ্ণ মহোৎসৱ উপলক্ষে ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছো। আজি প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰো ১০৩সংখ্যক জয়ন্তী। লগতে গুৰুহৰি প্ৰগত ব্ৰহ্ম স্বৰূপ প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ ওচৰত প্ৰণাম জনাইছো। ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ শিক্ষা, প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সংকল্প...আজি অতি শ্ৰদ্ধাৰ গুৰু হৰি মহন্ত স্বামী মহাৰাজৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সমৰ্পণৰ ফলত ফল দিছে। এই বিশাল অনুষ্ঠান, এক লাখ শ্ৰমিক, যুৱক-যুৱতী আৰু শিশুৰ দ্বাৰা বীজ, গছ আৰু ফলৰ মূল্যবোধ প্ৰকাশ কৰা সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান... মই আপোনালোকৰ মাজত শাৰীৰিকভাৱে উপস্থিত থাকিব পৰা নাই, কিন্তু এই অনুষ্ঠানৰ শক্তি মই হৃদয়ৰ পৰা অনুভৱ কৰিছো। এই ভব্য ঐশ্বৰিক অনুষ্ঠানৰ বাবে শ্ৰদ্ধাৰ গুৰু হৰি মহন্ত স্বামী মহাৰাজৰ লগতে সকলো সাধুক অভিনন্দন আৰু প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
৫০বছৰীয়া সেৱাৰ যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হৈছে কাৰ্যকৰ সুবৰ্ণ মহোৎসৱ। ৫০ বছৰ আগতে স্বেচ্ছাসেৱক পঞ্জীয়ন আৰু সেৱাৰ কাৰ্য্যকলাপৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছিল। সেই সময়ত কোনেও শ্ৰমিক সকলক পঞ্জীয়ন কৰাৰ কথাও ভবা নাছিল। আজি লাখ লাখ বিএপিএছ কৰ্মী পূৰ্ণ শ্ৰদ্ধা আৰু নিষ্ঠাৰে সেৱাৰ কামত নিয়োজিত হোৱাটো অতি আনন্দৰ কথা। যিকোনো সংগঠনৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সাফল্য। ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোকক অভিনন্দন আৰু মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ মানৱীয় শিক্ষাৰ উদযাপন কৰাই হৈছে কাৰ্যকৰ সুবৰ্ণ মহোৎসৱ। এয়াই সেই দশকবোৰৰ সেৱাৰ কাহিনী, যিয়ে লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন সলনি কৰিছিল। মোৰ সৌভাগ্য যে মই বিএপিএছৰ সেৱা অভিযানবোৰ ইমান ওচৰৰ পৰা দেখিছো, তেওঁলোকৰ লগত জড়িত হোৱাৰ সুযোগ পাইছো। ভুজত হোৱা ভূমিকম্পৰ ধ্বংসলীলাৰ পিছৰ পৰিস্থিতিয়েই হওক, নৰনাৰায়ণ নগৰ গাঁৱৰ পুনৰ্নিৰ্মাণেই হওক, কেৰেলাৰ বানপানীয়েই হওক বা উত্তৰাখণ্ডৰ ভূমিস্খলনৰ শোকাবহ ঘটনাই হওক বা ক’ৰোনাৰ দৰে বিশ্ব মহামাৰীৰ শেহতীয়া দুৰ্যোগেই হওক আমাৰ কৰ্মৰত সহকৰ্মীসকলে পাৰিবাৰিক মনোভাৱেৰে সকলোতে থিয় হৈ সকলোকে মমতাৰে সেৱা কৰে। ক’ভিডৰ সময়ছোৱাত বিএপিএছ মন্দিৰক কেনেদৰে সেৱা কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছিল সকলোৱে দেখিছে।
আজি আৰু এটা ঘটনাও মনত পেলাব বিচাৰিছো। মানুহে ইয়াৰ বিষয়ে অতি কমেইহে জানে। যেতিয়া ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধ তীব্ৰতৰ হ’বলৈ ধৰিলে, তেতিয়া ভাৰত চৰকাৰে ততাতৈয়াকৈ তাত আবদ্ধ ভাৰতীয়সকলক উলিয়াই অনাৰ সিদ্ধান্ত লয়। ইয়াৰ পিছত বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতীয়ই পোলেণ্ডত উপস্থিত হ’বলৈ ধৰিলে। কিন্তু এটা প্ৰত্যাহ্বান আছিল যে যুদ্ধৰ সেই পৰিৱেশত পোলেণ্ডত উপস্থিত হোৱা ভাৰতীয়সকলক কেনেকৈ সৰ্বাধিক সহায় আগবঢ়াব পাৰি। সেই সময়ত মই বিএপিএছৰ এজন সাধুৰ লগত কথা পাতিছিলো আৰু তেতিয়া মাজনিশা পাৰ হৈ গৈছিল ৰাতি ১২ নে ১ বাজিছিল। মই তেওঁক অনুৰোধ কৰিলোঁ যে পোলেণ্ডত উপস্থিত হোৱা বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতীয়ক সহায় কৰিবলৈ আপোনালোকৰ সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন। আৰু মই দেখিলোঁ যে আপোনালোকৰ সংস্থাই কেনেকৈ সমগ্ৰ ইউৰোপৰ পৰা অহা বিএপিএছ কৰ্মীসকলক ৰাতিটোৰ ভিতৰতে একত্ৰিত কৰিলে। যুদ্ধৰ সময়ত পোলেণ্ডলৈ অহা লোকসকলক আপোনালোকে বহুত সহায় আগবঢ়াইছিল। বিএপিএছ ৰ এই শক্তি, বিশ্ব পৰ্যায়ত মানৱতাৰ স্বাৰ্থত আপোনাৰ এই অৱদান অতিশয় প্ৰশংসনীয়। আৰু সেইবাবেই আজি কৰ্মকৰ্তা সুবৰ্ণ মহোৎসৱত আপোনালোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে সেৱাৰ জৰিয়তে বিএপিএছ কৰ্মীসকলে কোটি কোটি লোকৰ জীৱন সলনি কৰি আছে। তেওঁলোকে নিজৰ সেৱাৰে কোটি কোটি আত্মাক স্পৰ্শ কৰিছে আৰু সমাজৰ প্ৰান্তীয় ব্যক্তিজনক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আৰু সেইবাবেই আপোনালোক এক প্ৰেৰণা, পূজনীয়।
বন্ধুসকল,
বিএপিএছৰ কামে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ সম্ভাৱনা আৰু প্ৰভাৱ শক্তিশালী কৰে। বিশ্বৰ ২৮ খন দেশৰ ১৮০০টা ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ মন্দিৰ, সমগ্ৰ বিশ্বৰ ২১ হাজাৰৰো অধিক আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰ, বিভিন্ন সেৱা প্ৰকল্পত কাম কৰে, যেতিয়া বিশ্বই এই কথা দেখে তেতিয়া ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্য, আধ্যাত্মিক পৰিচয়ক দৰ্শন কৰে। এই মন্দিৰসমূহ ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতিফলন। পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি জীৱন্ত সংস্কৃতিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। যেতিয়া কোনো ব্যক্তিয়ে তেওঁলোকৰ লগত যোগদান কৰে তেতিয়া তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত নোহোৱাকৈ থাকিব নোৱাৰে। মাত্ৰ কেইমাহমানৰ আগতে আবুধাবিত ভগৱান স্বামী নাৰায়ণ মন্দিৰ মুকলি কৰা হৈছিল। সৌভাগ্যক্ৰমে মইও সেই কাৰ্যসূচীত অংশ লৈছিলো। সেই কাৰ্যসূচী আৰু সেই মন্দিৰৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ইমানেই আলোচনা চলি আছে। বিশ্বই ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্য দেখিছিল, বিশ্বই ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য দেখিছিল...এনে প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক গৌৰৱ আৰু মানৱীয় উদাৰতাৰ বিষয়ে বিশ্ববাসীক জনায়। আৰু ইয়াৰ বাবে মই মোৰ সকলো কৰ্মৰত সহকৰ্মীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ সকলো ডাঙৰ সংকল্প যে ইমান সহজে পূৰণ হৈ আছে সেয়া ভগৱান স্বামী নাৰায়ণ আৰু সাহাজানন্দ স্বামীৰ তপস্যাৰ ফল। তেওঁ প্ৰতিটো জীৱ, প্ৰতিজন ভুক্তভোগীৰ যত্ন লৈছিল। তেওঁৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত মানৱ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত আছিল। আজি বিএপিএছে তেওঁ প্ৰতিষ্ঠা কৰা মূল্যবোধৰ ভিত্তিত একে পোহৰ পৃথিৱীত বিয়পাইছে। বিএপিএছৰ এই ৰচনাবোৰ গীতৰ দুই এটা শাৰীৰ মাজেৰে বুজাব পাৰি, আপোনালোকেও নিশ্চয় শুনিছে, প্ৰতিটো ঘৰতে গাব পাৰি-নাদিয়া না পিয়ে কভী আপনা জল, বৃক্ষ ন খায়ে কভী অপনা ফল নদীয়া ন পিয়ে কভী অপনা জল. বৃক্ষ ন খায়ে অপনে ফল, অপনে তন কা মন কা ধন কা দুজো কো দে যো দান হ্যে, ৱহ সচ্চা ইনচান অৰে..ইছ ধৰতী কা ভগৱান হ্যে।
বন্ধুসকল,
লগতে মোৰে সৌভাগ্য যে সৰুৰে পৰা বিএপিএছ আৰু ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ লগত জড়িত হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, এই মহান গতিবিধিৰ লগত জড়িত হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ পৰা যি মৰম আৰু স্নেহ পালোঁ সেয়াই মোৰ জীৱনৰ সম্পদ। তেওঁৰ লগত বহু ব্যক্তিগত ঘটনা ঘটিছে, যিবোৰ মোৰ জীৱনৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে। যেতিয়া মই ৰাজহুৱা জীৱনত নাছিলো, যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী নাছিলো, আৰু যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো, যেতিয়া মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিলো... প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে তেওঁ মোৰ পথ প্ৰদৰ্শক আছিল। নৰ্মদাৰ জল যেতিয়া সবৰমতীলৈ আহিল... সেই ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানটোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছিল স্বয়ং শ্ৰদ্ধাৰ প্ৰমুখ স্বামীজী। বছৰ বছৰ আগতে স্বামীজীৰ নিৰ্দেশনাত এবাৰ স্বামীনাৰায়ণ মহামন্ত্ৰ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছিল...বা পিছৰ বছৰত স্বামীনাৰায়ণ মন্ত্ৰ লেখা মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। সেই মুহূৰ্তটো মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। মন্ত্ৰ লিখাৰ সেই ধাৰণাটো সঁচাকৈয়ে আচৰিত আছিল। মোৰ প্ৰতি তেওঁৰ আধ্যাত্মিক স্নেহ আৰু পুত্ৰসুলভ অনুভৱবোৰ শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাটো কঠিন। জনকল্যাণমূলক কামত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ আশীৰ্বাদ সদায় লাভ কৰিছিলোঁ। আজি এই বিশাল অনুষ্ঠানত প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ সেই স্মৃতিবোৰ, কৰ্মী হিচাপে তেওঁৰ আধ্যাত্মিক উপস্থিতি অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংস্কৃতিত সেৱাক আটাইতকৈ ডাঙৰ ধৰ্ম বুলি গণ্য কৰা হয়। সেৱাই পৰম ধৰ্ম। এইবোৰ কেৱল শব্দ নহয়, এইবোৰ আমাৰ জীৱন মূল্যবোধ। সেৱাক শ্ৰদ্ধা, বিশ্বাস আৰু পূজাতকৈ উচ্চ স্থান দিয়া হৈছে। জনসেৱা সমান বুলিও কোৱা হৈছে। সেৱা হ’ল সেইটোৱেই য’ত আত্মবোধ নাথাকে। যেতিয়া আপুনি চিকিৎসা শিবিৰত ৰোগীক সেৱা আগবঢ়ায়, যেতিয়া আপুনি আৰ্তজনক খাদ্য খুৱাই, যেতিয়া আপুনি শিশুক শিকাই, তেতিয়া আপুনি কেৱল আনক সহায় কৰা নাই... একে সময়তে, আপোনাৰ ভিতৰতে এটা আচৰিত পৰিৱৰ্তন প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাৰ আধ্যাত্মিক যাত্ৰাক দিশ আৰু শক্তি প্ৰদান কৰা হয়। আৰু যেতিয়া এই সেৱা হাজাৰ হাজাৰ শ্ৰমিকৰ সৈতে সংগঠিত ৰূপত, সংগঠনৰ ৰূপত, আন্দোলনৰ ৰূপত কৰা হয় তেতিয়া আচৰিত ফলাফল লাভ কৰা হয়। এই ধৰণৰ প্ৰতিষ্ঠানিক সেৱাই সমাজ আৰু দেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ সমস্যা সমাধান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা বহু দুষ্টতা নাইকিয়া কৰিব পাৰি। এক উমৈহতীয়া উদ্দেশ্যৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ শ্ৰমিক দেশ আৰু সমাজৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰে।
আৰু সেইবাবেই, আজি যিসময়ত দেশখনে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে, সেই সময়ত স্বাভাৱিকতে আমি দেখিবলৈ পাইছো যে মানুহবোৰ একত্ৰিত হৈ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে কিবা এটা ডাঙৰ কাম কৰিবলৈ মন গৈছে। স্বচ্ছ ভাৰত মিছনেই হওক, প্ৰাকৃতিক কৃষিয়েই হওক, পৰিৱেশ সজাগতাই হওক, কন্যাৰ শিক্ষাই হওক, জনজাতীয় কল্যাণেই হওক, দেশৰ জনসাধাৰণে আগবাঢ়ি আহি এই ৰাষ্ট্ৰ গঢ় দিয়াৰ যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব দিছে। তেওঁলোকেও আপোনালোকৰ পৰা বহুত প্ৰেৰণা লাভ কৰে। সেয়ে আজি মোৰ কামনা, আপোনালোকক কিবা এটা অনুৰোধ কৰাৰ হেঁপাহ এটা আছে।
আপোনালোক সকলোৱে কিছু সংকল্প লৈ ইয়াৰ পৰা ওলাই যোৱাটো বিচাৰিম। আপোনালোকে প্ৰতি বছৰে এটা নতুন সংকল্প লৈ সেই বছৰটোক বিশেষ কৰি সেই সংকল্পৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা উচিত। যেনেকৈ কোনোবাই ৰাসায়নিক মুক্ত কৃষিৰ বাবে এবছৰ উচৰ্গা কৰিব পাৰে, কোনোৱে দেশৰ বৈচিত্ৰ্যত ঐক্যৰ উৎসৱত এবছৰ উৎসৰ্গা কৰিব পাৰে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা ৰক্ষাৰ বাবে আমি ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈও সংকল্প ল’ব লাগিব। আজিকালি বহু ঠাইত মানুহে নদী পুনৰুজ্জীৱিত কৰি আছে, গতিকে এই ধৰণৰ কামকো আগুৱাই নিব পাৰি। পৃথিৱীৰ ভৱিষ্যত ৰক্ষাৰ বাবে আমি বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি ল’ব লাগিব। ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক দিয়া মিছন লাইফেৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰামাণ্যতা আৰু প্ৰভাৱ আমি প্ৰমাণ কৰিব লাগিব।
আজিকালি এক পেড় মা কে নাম অভিযানৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা চলি আছে। এই দিশত আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাৰ অভিযান যেনে ফিট ইণ্ডিয়া, ভোকেল ফৰ লোকেল, বাজৰাৰ প্ৰচাৰ ইত্যাদি বহুতো কাম আপোনালোকে কৰিব পাৰে। যুৱ ধাৰণাক নতুন সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে জানুৱাৰী মাহত কেইসপ্তাহমানৰ পিছত ‘উন্নত ভাৰত যুৱ নেতাৰ আলোচনা’ৰো আয়োজন কৰা হ’ব। ইয়াৰ মাজতে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ ধাৰণা আগবঢ়াব আৰু উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অৱদানৰ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰিব। আপোনালোকৰ সকলো যুৱ কৰ্মীয়েও ইয়াত যোগদান কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
পূজনীয় প্ৰমুখ স্বামী মহাৰাজৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছিল ভাৰতৰ পাৰিবাৰিক সংস্কৃতিৰ ওপৰত। তেওঁ ‘ঘৰ সভা’ৰ জৰিয়তে সমাজত যৌথ পৰিয়ালৰ ধাৰণাক শক্তিশালী কৰি তুলিছিল। আমি এই অভিযানবোৰ আগুৱাই নিব লাগিব। আজি ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নয়নৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। আগন্তুক ২৫ বছৰত দেশৰ যাত্ৰা ভাৰতৰ বাবে যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, বিএপিএছৰ প্ৰতিজন কৰ্মীৰ বাবেও সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত, ভগৱান স্বামী নাৰায়ণৰ আশীৰ্বাদত বিএপিএছ কৰ্মীসকলৰ এই সেৱা অভিযান ইমান নিৰৱচ্ছিন্ন গতিৰে আগবাঢ়ি যাব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে কাৰ্যকৰ সুৱৰ্ণ মহোৎসৱৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
জয় স্বামী নাৰায়ণ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Karyakar Suvarna Mahotsav
07 DEC 2024 7:57PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, revered sages, esteemed members of the Satsangi family, distinguished dignitaries, and ladies and gentlemen gathered in this grand stadium!
On the auspicious occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav, I humbly bow at the feet of Bhagwan Swaminarayan. Today also marks the 103rd birth anniversary of Pramukh Swami Maharaj, to whom I also bow with reverence, as he was the embodiment of the divine Guru Hari Pragat Brahma. The teachings of Bhagwan Swaminarayan and the resolutions of Pramukh Swami Maharaj are being realised today through the tireless efforts and dedication of Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj. This magnificent cultural event, involving one lakh volunteers, youth, and children, beautifully represents the essence of seed, tree, and fruit. Although I am unable to be physically present among you, I can feel the vibrancy and energy of this event deeply within my heart. I extend my heartfelt congratulations to Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj and all the revered saints for organising such a grand and divine celebration, and I bow to them with deep respect.
Friends,
The Karyakar Suvarna Mahotsav marks a significant milestone in the 50-year journey of dedicated service. Fifty years ago, the initiative of registering volunteers and involving them in service activities was set into motion—something that was unheard of at the time. Today, it is immensely gratifying to see that lakhs of BAPS volunteers are engaged in service with unwavering devotion and commitment. This is a remarkable accomplishment for any organisation. I wholeheartedly congratulate you on this achievement and extend my best wishes for your continued success.
Friends,
The Karyakar Suvarna Mahotsav is a celebration of the compassionate teachings of Bhagwan Swaminarayan and a tribute to decades of selfless service that have transformed the lives of crores. I consider it my great fortune to have closely witnessed the service initiatives of BAPS and had the privilege of being associated with them. Whether it was responding to the devastation caused by the Bhuj earthquake, reconstructing the village of Narnarayan Nagar, providing relief during the floods in Kerala, addressing the anguish caused by landslides in Uttarakhand, or tackling the challenges of the recent global pandemic like COVID-19, BAPS volunteers have always stood at the forefront. With a familial spirit and deep compassion, they have extended their support wherever it was needed. The transformation of BAPS temples into service centres during the COVID-19 crisis is a shining example of their commitment.
I would like to share another inspiring instance, one that is not widely known. During the escalation of the war in Ukraine, the Indian government took the immediate decision to evacuate Indian nationals trapped in the conflict zone. As a result, a large number of Indians began arriving in Poland. However, there was a significant challenge: how to extend maximum assistance to those Indians who had reached Poland amidst the chaos of war. At that moment, I reached out to a sage of BAPS, and I believe it was late at night—around midnight or 1 a.m.—when I made the call. I requested support to assist the large number of Indians arriving in Poland. What I witnessed was truly remarkable. Your organisation mobilised BAPS volunteers from across Europe overnight, and they provided invaluable assistance to those in need in the war-stricken environment.
This extraordinary strength of BAPS and its unwavering commitment to humanity on a global scale is truly commendable. Therefore, on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav, I extend my heartfelt gratitude to all of you. Today, BAPS volunteers are transforming lives worldwide through their service, touching countless souls, and empowering those at the very margins of society. You are an inspiration to many and deserving of the utmost respect.
Friends,
The work undertaken by BAPS significantly strengthens Bharat's influence and stature on the global stage. With 1,800 temples of Bhagwan Swaminarayan across 28 countries, over 21,000 spiritual centres worldwide, and numerous service projects, the world sees in BAPS a reflection of Bharat's spiritual heritage and identity. These temples are not merely places of worship but cultural representations of Bharat, embodying the world's oldest living civilisation. Anyone who connects with these temples is inevitably drawn to Bharat's rich culture and spirituality.
Just a few months ago, the consecration ceremony of the Bhagwan Swaminarayan temple in Abu Dhabi took place, and I had the privilege of participating in that historic event. This temple and the ceremony have since garnered global attention, showcasing Bharat's spiritual heritage and cultural diversity. Such initiatives highlight Bharat's cultural grandeur and its spirit of human generosity. For this, I extend my heartfelt congratulations to all the dedicated colleagues contributing to these efforts.
Friends,
The ease with which BAPS accomplishes such grand resolutions is a testament to the divine penance of Bhagwan Swaminarayan, Sahajanand Swami. His compassion extended to every living being and every suffering soul. Every moment of his life was dedicated to the welfare of humanity. The values he established continue to shine through BAPS, spreading light and hope worldwide.
The essence of BAPS’s service can be beautifully captured in the lines of a song, one that resonates in every household:
"नदिया न पिये कभी अपना जल
वृक्ष न खाये कभी अपने फल नदिया न पिये कभी अपना जल
वृक्ष न खाये कभी अपने फल,
अपने तन का मन का धन का दूजो को दे जो दान है वो सच्चा इंसान अरे...इस धरती का भगवान है।'
Friends,
I consider it my good fortune to have been connected with BAPS and Bhagwan Swaminarayan since my childhood. This association with such a noble tradition has been a guiding force in my life. The love and affection I received from Pramukh Swami Maharaj remain the greatest treasures of my life. There are countless personal moments with him that have become inseparable from my journey.
From the time I was not in public life, through my tenure as Chief Minister, and even as Prime Minister, his guidance has always been with me. I vividly recall the historic occasion when the waters of the Narmada reached the Sabarmati—Pramukh Swami Maharaj himself graced the event with his blessings. Similarly, I cherish the memories of the Swaminarayan Mahamantra Mahotsav organised under his guidance, and the Swaminarayan Mantra Lekhan Mahotsav that followed the next year.
The concept of mantra writing was extraordinary in itself, a reflection of his unparalleled spiritual vision. The affection he showered upon me, akin to that of a father for his son, is beyond words. His blessings have always supported me in every endeavour for public welfare.
Today, standing amidst this grand event, I am deeply reminded of Pramukh Swami Maharaj, his spiritual presence, and his eternal guidance as a mentor and father figure.
Friends,
In our culture, service is regarded as the highest virtue. 'Seva Paramo Dharma'—service is the supreme duty. These words are not mere expressions but deeply ingrained values of our lives. Service holds a place even higher than devotion, faith, or worship. It is often said that public service is equivalent to serving the divine. True service is selfless, devoid of personal gain or recognition.
When you care for patients in a medical camp, feed someone in need, or teach a child, you are not merely helping others. In these moments, an extraordinary process of transformation begins within you. This inner change provides direction and strength to your spiritual journey. And when this service is carried out collectively—by thousands or even lakhs of people, as part of an organisation or a movement—it achieves extraordinary results. Such institutionalised service has the power to address society's and the nation's most pressing challenges. It can eradicate numerous social evils and mobilise countless individuals towards a common goal, creating an immense strength for both society and the nation.
Today, as Bharat advances towards the vision of becoming a developed nation, we are witnessing a spirit of unity and collective effort across all fields. Be it the Swachh Bharat Mission, the promotion of natural farming, environmental awareness, the education of daughters, or the upliftment of tribal communities, people from all walks of life are stepping forward to lead this journey of nation-building. These efforts also draw immense inspiration from you. Hence, today, I feel compelled to make a heartfelt request.
I urge all of you to make new resolutions and dedicate each year to a meaningful cause. For instance, one year could be devoted to promoting chemical-free farming, while another could celebrate Bharat's unity in diversity through festivals. We must also resolve to combat drug abuse to protect our youth. Across the nation, people are reviving rivers—such initiatives could also become part of your efforts. Furthermore, we must commit to adopting sustainable lifestyles to safeguard the earth’s future.
Let us also work towards demonstrating the credibility and impact of Mission LiFE—the vision of sustainable living that Bharat has shared with the world. Together, we can turn these resolutions into transformative actions that inspire progress and preserve our planet for generations to come.
These days, the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is gaining global attention. Your efforts in this direction are equally significant. There are many impactful initiatives you can contribute to, such as campaigns that accelerate Bharat's development: Fit India, Vocal for Local, and the promotion of millets. To further inspire young thinkers, the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' will be held in January, just a few weeks from now. This platform will allow our youth to share their ideas for realising the vision of a Viksit Bharat (developed India) and outline their contributions to this goal. All of you young workers are encouraged to participate in this initiative.
Friends,
The revered Pramukh Swami Maharaj placed a special emphasis on Bharat's family-oriented culture. Through initiatives like Ghar Sabha, he strengthened the concept of the joint family in society. It is our responsibility to carry these campaigns forward. Today, Bharat is striving towards the ambitious goal of becoming a developed nation by 2047. The country’s journey over the next 25 years is as crucial for Bharat as it is for every BAPS volunteer.
I am confident that, with the blessings of Bhagwan Swaminarayan, this service campaign led by BAPS workers will continue to progress with the same unwavering dedication. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav.
Jai Swaminarayan!