ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 DEC 2024 7:57PM by PIB Bhubaneshwar
ଜୟ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ!
ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ, ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଋଷିଗଣ, ସତସଙ୍ଗୀ ପରିବାରର ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ବିଶିଷ୍ଟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଏବଂ ଏହି ଭବ୍ୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବର ଶୁଭ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଚରଣରେ ନମ୍ରତାର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆଜି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ୧୦୩ତମ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ଯାହାଙ୍କୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, କାରଣ ସେ ଦିବ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ପ୍ରଗତି ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଥିଲେ। ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ସାକାର ହେଉଛି। ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏହି ଚମତ୍କାର ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ମଞ୍ଜି, ଗଛ ଏବଂ ଫଳର ସାରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଯଦିଓ ମୁଁ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିପାରୁନାହିଁ, ତଥାପି ମୁଁ ଏହି ଘଟଣାର ସ୍ପନ୍ଦନ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ହୃଦୟ ଭିତରେ ଗଭୀର ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି। ଏଭଳି ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ହରି ମହନ୍ତ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ସମ୍ମାନର ସହ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବାର ୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଚିହ୍ନିତ କରେ | ପଚାଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା-ଯାହା ସେହି ସମୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଏପିଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅତୁଟ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଯେକୌଣସି ସଂଗଠନ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସଫଳତା ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଉତ୍ସବ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିବା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ର ସେବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖି ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ଭୁଜ ଭୂମିକମ୍ପ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଧ୍ୱଂସାବଶେଷର ମୁକାବିଲା ହେଉ, ନାରନାରାୟଣ ନଗର ଗାଁର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ହେଉ, କେରଳରେ ବନ୍ୟା ସମୟରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ହେଉ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଦୂର କରିବା ହେଉ, କିମ୍ବା କୋଭିଡ-୧୯ ଭଳି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ହେଉ, ବିଏପିଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ସର୍ବଦା ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ପାରିବାରିକ ଭାବନା ଏବଂ ଗଭୀର ସହାନୁଭୂତିର ସହିତ, ସେମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। କୋଭିଡ-୧୯ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକୁ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ।
ମୁଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଉଦାହରଣ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା ନୁହେଁ। ୟୁକ୍ରେନରେ ଯୁଦ୍ଧ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସମୟରେ, ଭାରତ ସରକାର ବିବାଦ ଅଞ୍ଚଳରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ତଥାପି, ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲାଃ ଯୁଦ୍ଧର ବିଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରେ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ କିପରି ସର୍ବାଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେହି ସମୟରେ, ମୁଁ ବି.ଏ.ପି.ଏସ୍. ର ଜଣେ ଋଷିଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବିଳମ୍ବିତ ରାତି-ପ୍ରାୟ ମଧ୍ୟରାତ୍ରି କିମ୍ବା ସକାଳ ୧ଟା-ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କଲ୍ କଲି। ପୋଲାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି। ମୁଁ ଯାହା ଦେଖିଲି ତାହା ବାସ୍ତବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଥିଲା। ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ସାରା ୟୁରୋପରୁ ବିଏପିଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ରାତାରାତି ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନେ ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ପରିବେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅମୂଲ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ର ଏହି ଅସାଧାରଣ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମାନବତା ପ୍ରତି ଏହାର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ତେଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଆଜି, ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି, ଅସଂଖ୍ୟ ଆତ୍ମାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମାଜର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନର ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। 28ଟି ଦେଶରେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ୧୮୦୦ ମନ୍ଦିର, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ୨୧,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଅନେକ ସେବା ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ବିଏପିଏସରେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖୁଛି। ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପୂଜା ସ୍ଥଳ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପୁରାତନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତି, ସେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପ୍ରତି ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଭାବେ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାନ୍ତି।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆବୁଧାବିରେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ଅଭିଷେକ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ମୋତେ ସେହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏହି ସମାରୋହ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରି ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଛି। ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭବ୍ୟତା ଏବଂ ଏହାର ମାନବୀୟ ଉଦାରତାର ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ, ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ସହଜରେ ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ଏଭଳି ବିଶାଳ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ, ତାହା ଭଗବାନ୍ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ, ସହଜାନନ୍ଦ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ତପସ୍ୟାର ପ୍ରମାଣ। ତାଙ୍କର କରୁଣା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୀଡ଼ିତ ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା | ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଥିଲା। ସେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଏପିଏସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋକିତ ହୋଇ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋକ ଏବଂ ଆଶା ବିସ୍ତାର କରୁଛି।
ବିଏପିଏସର ସେବାର ସାରକୁ ଏକ ଗୀତର ଧାଡ଼ିରେ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ କଏଦ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ
ନଦୀ ୟା ନ ପିଏ କଭି ଆପନା ଜଳ
ବୃକ୍ଷ ନ ଖାଏକଭି ଆପନା ଫଳ ନଦୀ ୟା ନ ପିଏ କଭି ଆପନା ଜଳ
ବୃକ୍ଷ ନ ଖାଏକଭି ଆପନା ଫଳ
ଆପନେ ତନ କା ମନ କା ଧନ କା ଦୁଜୋ କୋ ଦେ ଜୋ ଦାନ ହେ ଓ ସଚ୍ଚା ଇନ୍‍ସାନ୍‍ ଓ୍ବର... ଇସ୍‍ ଧରତୀ କା ଭଗବାନ ହେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପିଲାଦିନରୁ ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. ଏବଂ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବାରୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ। ଏଭଳି ଏକ ମହାନ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ମୋ ଜୀବନରେ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶକ୍ତି ହୋଇ ରହିଛି। ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜଙ୍କଠାରୁ ମୁଁ ପାଇଥିବା ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ ମୋ ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପଦ ହୋଇ ରହିଛି। ତାଙ୍କ ସହିତ ଅସଂଖ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଛି ଯାହା ମୋର ଯାତ୍ରାରୁ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି।
ଯେବେଠାରୁ ମୁଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ନଥିଲି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଏବଂ ଏପରିକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ସର୍ବଦା ମୋ ସହିତ ରହିଛି। ମୁଁ ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ମନେ ପକାଉଛି ଯେତେବେଳେ ନର୍ମଦାର ଜଳ ସାବରମତୀରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା-ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ନିଜେ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମହାମନ୍ତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ତା 'ପର ବର୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ତ୍ର ଲେଖାନ ମହୋତ୍ସବର ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ମନେ ପକାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ର ଲେଖନୀର ଧାରଣା ନିଜ ଭିତରେ ଅସାଧାରଣ ଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିର ପ୍ରତିଫଳନ ଥିଲା। ପୁଅ ପାଇଁ ଜଣେ ପିତାଙ୍କ ଭଳି ସେ ମୋ ଉପରେ ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ବର୍ଷାଇଥିଲେ, ତାହା ଶବ୍ଦ ବାହାରେ। ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସର୍ବଦା ଜନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିଛି।
ଆଜି, ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ଠିଆ ହୋଇ, ମୁଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ, ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉପସ୍ଥିତି, ଏବଂ ଜଣେ ଗୁରୁ ତଥା ପିତା ରୂପେ ତାଙ୍କର ଚିରନ୍ତନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବେ ସ୍ମରଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ, ସେବାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। 'ସେବା ପରମ ଧର୍ମ "-ସେବା ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ଜୀବନର ଗଭୀର ମୂଲ୍ୟବୋଧ। ସେବା ଭକ୍ତି, ବିଶ୍ୱାସ କିମ୍ବା ପୂଜା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚତର ସ୍ଥାନ ଧାରଣ କରିଥାଏ। ଅନେକ ସମୟରେ କୁହାଯାଏ ଯେ ଜନସେବା ହେଉଛି ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସେବା କରିବା ସହିତ ସମାନ। ପ୍ରକୃତ ସେବା ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଲାଭ କିମ୍ବା ସ୍ୱୀକୃତି ବିହୀନ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏକ ଡାକ୍ତରୀ ଶିବିରରେ ରୋଗୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି, ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ଦିଅନ୍ତି, କିମ୍ବା ଏକ ପିଲାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି, ଆପଣ କେବଳ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁନାହାନ୍ତି। ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆପଣଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରାକୁ ଦିଗ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସେବା ସାମୂହିକ ଭାବରେ-ହଜାର ହଜାର କିମ୍ବା ଏପରିକି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଏକ ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶ ଭାବରେ କରାଯାଏ-ଏହା ଅସାଧାରଣ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରେ । ଏଭଳି ସଂସ୍ଥାଗତ ସେବାର ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଏହା ଅନେକ ସାମାଜିକ କୁପ୍ରଥାକୁ ଦୂର କରିପାରିବ ଏବଂ ଅସଂଖ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକତ୍ରିତ କରିପାରିବ, ଯାହା ଉଭୟ ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଅପାର ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଆମେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକତା ଏବଂ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଭାବନା ଦେଖୁଛୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହେଉ, ପରିବେଶ ସଚେତନତା ହେଉ, ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ହେଉ, କିମ୍ବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ହେଉ, ଜୀବନର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏହି ଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରଚୁର ପ୍ରେରଣା ଆଣିଥାଏ ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଏକ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇପାରେ, ଅନ୍ୟଟି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଏକତାକୁ ପାଳନ କରିପାରିବ। ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସାରା ଦେଶରେ ଲୋକମାନେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛନ୍ତି-ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରେ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ପୃଥିବୀର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହେବାକୁ ପଡିବ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ମିଶନ ଲାଇଫର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା-ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଯାହା ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଅଂଶୀଦାର କରିଛି। ମିଳିତ ଭାବେ, ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିପାରିବା ଯାହା ପ୍ରଗତିକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆମ ଗ୍ରହକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବ।
ଆଜିକାଲି 'ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ ’ ଅଭିଯାନ ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି। ଏହି ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆପଣ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ, ଯେପରିକି ଭାରତର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଅଭିଯାନଃ 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’, ' ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍’ ଏବଂ 'ମିଲେଟ୍’ ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ। ଯୁବ ଚିନ୍ତାନାୟକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ପାଇଁ, 'ବିକାଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ' ଜାନୁଆରୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ମାତ୍ର କିଛି ସପ୍ତାହ ପରେ। ଏହି ମଞ୍ଚ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ (ବିକଶିତ ଭାରତ) ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଚାର ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବ କର୍ମୀଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାମୀ ମହାରାଜ ଭାରତର ପରିବାର-ଭିତ୍ତିକ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଘର ସଭା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ସମାଜରେ ମିଳିତ ପରିବାରର ଧାରଣାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଆଜି ଭାରତ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଯାତ୍ରା ଭାରତ ପାଇଁ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେତିକି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଏପିଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ବି. ଏ. ପି. ଏସ୍. କର୍ମୀମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ସେବା ଅଭିଯାନ ସେହି ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଜୟ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Karyakar Suvarna Mahotsav
07 DEC 2024 7:57PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj, revered sages, esteemed members of the Satsangi family, distinguished dignitaries, and ladies and gentlemen gathered in this grand stadium!
On the auspicious occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav, I humbly bow at the feet of Bhagwan Swaminarayan. Today also marks the 103rd birth anniversary of Pramukh Swami Maharaj, to whom I also bow with reverence, as he was the embodiment of the divine Guru Hari Pragat Brahma. The teachings of Bhagwan Swaminarayan and the resolutions of Pramukh Swami Maharaj are being realised today through the tireless efforts and dedication of Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj. This magnificent cultural event, involving one lakh volunteers, youth, and children, beautifully represents the essence of seed, tree, and fruit. Although I am unable to be physically present among you, I can feel the vibrancy and energy of this event deeply within my heart. I extend my heartfelt congratulations to Param Pujya Guru Hari Mahant Swami Maharaj and all the revered saints for organising such a grand and divine celebration, and I bow to them with deep respect.
Friends,
The Karyakar Suvarna Mahotsav marks a significant milestone in the 50-year journey of dedicated service. Fifty years ago, the initiative of registering volunteers and involving them in service activities was set into motion—something that was unheard of at the time. Today, it is immensely gratifying to see that lakhs of BAPS volunteers are engaged in service with unwavering devotion and commitment. This is a remarkable accomplishment for any organisation. I wholeheartedly congratulate you on this achievement and extend my best wishes for your continued success.
Friends,
The Karyakar Suvarna Mahotsav is a celebration of the compassionate teachings of Bhagwan Swaminarayan and a tribute to decades of selfless service that have transformed the lives of crores. I consider it my great fortune to have closely witnessed the service initiatives of BAPS and had the privilege of being associated with them. Whether it was responding to the devastation caused by the Bhuj earthquake, reconstructing the village of Narnarayan Nagar, providing relief during the floods in Kerala, addressing the anguish caused by landslides in Uttarakhand, or tackling the challenges of the recent global pandemic like COVID-19, BAPS volunteers have always stood at the forefront. With a familial spirit and deep compassion, they have extended their support wherever it was needed. The transformation of BAPS temples into service centres during the COVID-19 crisis is a shining example of their commitment.
I would like to share another inspiring instance, one that is not widely known. During the escalation of the war in Ukraine, the Indian government took the immediate decision to evacuate Indian nationals trapped in the conflict zone. As a result, a large number of Indians began arriving in Poland. However, there was a significant challenge: how to extend maximum assistance to those Indians who had reached Poland amidst the chaos of war. At that moment, I reached out to a sage of BAPS, and I believe it was late at night—around midnight or 1 a.m.—when I made the call. I requested support to assist the large number of Indians arriving in Poland. What I witnessed was truly remarkable. Your organisation mobilised BAPS volunteers from across Europe overnight, and they provided invaluable assistance to those in need in the war-stricken environment.
This extraordinary strength of BAPS and its unwavering commitment to humanity on a global scale is truly commendable. Therefore, on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav, I extend my heartfelt gratitude to all of you. Today, BAPS volunteers are transforming lives worldwide through their service, touching countless souls, and empowering those at the very margins of society. You are an inspiration to many and deserving of the utmost respect.
Friends,
The work undertaken by BAPS significantly strengthens Bharat's influence and stature on the global stage. With 1,800 temples of Bhagwan Swaminarayan across 28 countries, over 21,000 spiritual centres worldwide, and numerous service projects, the world sees in BAPS a reflection of Bharat's spiritual heritage and identity. These temples are not merely places of worship but cultural representations of Bharat, embodying the world's oldest living civilisation. Anyone who connects with these temples is inevitably drawn to Bharat's rich culture and spirituality.
Just a few months ago, the consecration ceremony of the Bhagwan Swaminarayan temple in Abu Dhabi took place, and I had the privilege of participating in that historic event. This temple and the ceremony have since garnered global attention, showcasing Bharat's spiritual heritage and cultural diversity. Such initiatives highlight Bharat's cultural grandeur and its spirit of human generosity. For this, I extend my heartfelt congratulations to all the dedicated colleagues contributing to these efforts.
Friends,
The ease with which BAPS accomplishes such grand resolutions is a testament to the divine penance of Bhagwan Swaminarayan, Sahajanand Swami. His compassion extended to every living being and every suffering soul. Every moment of his life was dedicated to the welfare of humanity. The values he established continue to shine through BAPS, spreading light and hope worldwide.
The essence of BAPS’s service can be beautifully captured in the lines of a song, one that resonates in every household:
"नदिया न पिये कभी अपना जल
वृक्ष न खाये कभी अपने फल नदिया न पिये कभी अपना जल
वृक्ष न खाये कभी अपने फल,
अपने तन का मन का धन का दूजो को दे जो दान है वो सच्चा इंसान अरे...इस धरती का भगवान है।'
Friends,
I consider it my good fortune to have been connected with BAPS and Bhagwan Swaminarayan since my childhood. This association with such a noble tradition has been a guiding force in my life. The love and affection I received from Pramukh Swami Maharaj remain the greatest treasures of my life. There are countless personal moments with him that have become inseparable from my journey.
From the time I was not in public life, through my tenure as Chief Minister, and even as Prime Minister, his guidance has always been with me. I vividly recall the historic occasion when the waters of the Narmada reached the Sabarmati—Pramukh Swami Maharaj himself graced the event with his blessings. Similarly, I cherish the memories of the Swaminarayan Mahamantra Mahotsav organised under his guidance, and the Swaminarayan Mantra Lekhan Mahotsav that followed the next year.
The concept of mantra writing was extraordinary in itself, a reflection of his unparalleled spiritual vision. The affection he showered upon me, akin to that of a father for his son, is beyond words. His blessings have always supported me in every endeavour for public welfare.
Today, standing amidst this grand event, I am deeply reminded of Pramukh Swami Maharaj, his spiritual presence, and his eternal guidance as a mentor and father figure.
Friends,
In our culture, service is regarded as the highest virtue. 'Seva Paramo Dharma'—service is the supreme duty. These words are not mere expressions but deeply ingrained values of our lives. Service holds a place even higher than devotion, faith, or worship. It is often said that public service is equivalent to serving the divine. True service is selfless, devoid of personal gain or recognition.
When you care for patients in a medical camp, feed someone in need, or teach a child, you are not merely helping others. In these moments, an extraordinary process of transformation begins within you. This inner change provides direction and strength to your spiritual journey. And when this service is carried out collectively—by thousands or even lakhs of people, as part of an organisation or a movement—it achieves extraordinary results. Such institutionalised service has the power to address society's and the nation's most pressing challenges. It can eradicate numerous social evils and mobilise countless individuals towards a common goal, creating an immense strength for both society and the nation.
Today, as Bharat advances towards the vision of becoming a developed nation, we are witnessing a spirit of unity and collective effort across all fields. Be it the Swachh Bharat Mission, the promotion of natural farming, environmental awareness, the education of daughters, or the upliftment of tribal communities, people from all walks of life are stepping forward to lead this journey of nation-building. These efforts also draw immense inspiration from you. Hence, today, I feel compelled to make a heartfelt request.
I urge all of you to make new resolutions and dedicate each year to a meaningful cause. For instance, one year could be devoted to promoting chemical-free farming, while another could celebrate Bharat's unity in diversity through festivals. We must also resolve to combat drug abuse to protect our youth. Across the nation, people are reviving rivers—such initiatives could also become part of your efforts. Furthermore, we must commit to adopting sustainable lifestyles to safeguard the earth’s future.
Let us also work towards demonstrating the credibility and impact of Mission LiFE—the vision of sustainable living that Bharat has shared with the world. Together, we can turn these resolutions into transformative actions that inspire progress and preserve our planet for generations to come.
These days, the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign is gaining global attention. Your efforts in this direction are equally significant. There are many impactful initiatives you can contribute to, such as campaigns that accelerate Bharat's development: Fit India, Vocal for Local, and the promotion of millets. To further inspire young thinkers, the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' will be held in January, just a few weeks from now. This platform will allow our youth to share their ideas for realising the vision of a Viksit Bharat (developed India) and outline their contributions to this goal. All of you young workers are encouraged to participate in this initiative.
Friends,
The revered Pramukh Swami Maharaj placed a special emphasis on Bharat's family-oriented culture. Through initiatives like Ghar Sabha, he strengthened the concept of the joint family in society. It is our responsibility to carry these campaigns forward. Today, Bharat is striving towards the ambitious goal of becoming a developed nation by 2047. The country’s journey over the next 25 years is as crucial for Bharat as it is for every BAPS volunteer.
I am confident that, with the blessings of Bhagwan Swaminarayan, this service campaign led by BAPS workers will continue to progress with the same unwavering dedication. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on the occasion of the Karyakar Suvarna Mahotsav.
Jai Swaminarayan!