ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ କୀର ଷ୍ଟାରମର ୮ ଓ ୯ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ ଆସିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମଧ୍ୟ ଆସିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ ତଥା ବାଣିଜ୍ୟ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସାଂସଦ ମାନ୍ୟବର ପିଟର କାଇଲ, ସ୍କଟଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ ତଥା ସାଂସଦ ମାନ୍ୟବର ଡଗ୍ଲସ୍ ଆଲେକଜାଣ୍ଡର, ନିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେସନ ଷ୍ଟକ୍‌ଉଡଙ୍କ ସହ ୧୨୫ ଜଣ ପ୍ରମୁଖ ସିଇଓ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ ଓ ବ୍ରିଟେନ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପକ୍ଷୀୟ ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଓ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମରଙ୍କ ଏହା ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ଏହି ଗସ୍ତ ୨୩-୨୪ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ରିଟେନ ଗସ୍ତ ପରେ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଐତିହାସିକ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇଟିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଭିଜନ ୨୦୩୫ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମର ୨୦୨୫ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୯ ତାରିଖରେ ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍‍ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ପରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଦୁଇ ନେତା ସୀମିତ ତଥା ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଉନ୍ନତିକରଣ ଦିଗରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ସିଇଓ ଫୋରମର ବୈଠକକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ସି. ଇ. ଟି. ଏ.) ର ଅନୁମୋଦନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସୁଧାରିବାକୁ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାର ଲାଭ ମିଳିପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମିଳିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କମିଟି (ଜେଟକୋ) ର ପୁନଃସ୍ଥାପନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସିଇଟିଏ ର ଶାସନ ଏବଂ ଉପଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଆମର ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ।
ବ୍ରିଟେନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆସିଥିବା ବୃହତ୍‍ ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ନିର୍ମାଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା, ସଂସ୍କୃତି, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ବ୍ୟବସାୟ ସେବା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ, ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିବେଶର ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲେ। ନୀତି ଆୟୋଗ ଏବଂ ସିଟି ଅଫ୍ ଲଣ୍ଡନ କର୍ପୋରେସନ୍ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ୟୁକେ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଫ୍ରାକଟର ଫାଇନାନ୍ସିଂ ବ୍ରିଜ୍‍ (ୟୁ. କେ. ଆଇ. ଆଇ. ଏଫ୍. ବି.) ହେଉଛି ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମର ସହଭାଗୀ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ଏକ ଉଦାହରଣ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବିମାନ ସେବା ରାଜିନାମାର ନବୀକରଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶକୁ ଏରୋସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ
ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସମାବେଶୀ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସୀମାନ୍ତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଐତିହାସିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ (ଟି. ଏସ୍. ଆଇ.) କୁ ଆଧାର କରି ଉଭୟ ନେତା ଦୂରସଞ୍ଚାର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ହୋଇଥିବା ବାସ୍ତବ ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଟି. ଏସ୍. ଆଇ. ଅଧୀନରେ, ନେତାମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ:
• ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର, ଏକ ମିଳିତ କେନ୍ଦ୍ର ଯାହା ୬ଜି, ଅଣ-ଭୌଗୋଳିକ ନେଟୱାର୍କ (ଏନ୍. ଟି. ଏନ୍.), ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ ପାଇଁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ନେଟୱାର୍କର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛି, ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅତି କମରେ ୨୪ ନିୟୁତ ପାଉଣ୍ଡ ମିଳିତ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ, ଫିନଟେକ୍‍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଜୀବବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ଆଗକୁ ନେଉଥିବା ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ମିଳିତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର।
• ୟୁକେ-ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରିଟିକାଲ ମିନେରାଲ୍ସ ପ୍ରୋସେସିଂ ଏବଂ ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ସହଯୋଗ ଗିଲ୍ଡ ଦୃଢ଼ ଭାଗିଦାରୀ ଗଠନ କରିବେ ଯାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ବିବିଧ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିବେଶ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେମାନେ ବ୍ରିଟେନ-ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଖଣିଜ ସମ୍ପଦର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ସମନ୍ୱିତ କରିବା, ନୂତନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଆଇ.ଆଇ.ଟି.-ଆଇ.ଏସ୍.ଏମ୍. ଧାନବାଦରେ ଏକ ନୂତନ ସାଟେଲାଇଟ୍‍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ।
ବ୍ରିଟେନର ସେଣ୍ଟର ଫର ପ୍ରୋସେସ୍ ଇନୋଭେସନ୍ (ସି.ପି.ଆଇ.) ଏବଂ ଭାରତର ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ଇନୋଭେସନ୍ କାଉନସିଲ୍ (ବି. ଆର. ଆଇ. ସି.) ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ହେନରୀ ରୟସ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ଏଚ. ଆର. ଆଇ.) ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସାଇନ୍ସ (ଆଇ. ଆଇ. ଏସ୍. ସି.), ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ନାନୋପୋର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଓ. ଏନ୍. ଟି.) ଏବଂ ବ୍ରିକ୍‍-ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡି. ଏନ୍. ଏ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ଆଣ୍ଡ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ସ (ବ୍ରିକ୍‍-ସି. ଡି. ଏଫ୍. ଡି.) ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜୈବିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ସହିତ ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଭାରତ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା
ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ସମରାଭ୍ୟାସ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଜରିଆରେ ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିନିମୟକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ଲାଗି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ରିଟେନର କ୍ୟାରିଅର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଗ୍ରୁପ୍ର ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ସହିତ ରୟାଲ ନେଭିର ସମରାଭ୍ୟାସ 'କୋଙ୍କଣ’କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଓସିଏନ୍‍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଆଇପିଓଆଇ) ଅଧୀନରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ଆରଏମଏସସିଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମେତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ରେ ଦୃଢ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ, ଦୁଇ ନେତା ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଯୋଗ୍ୟ ଉଡ଼ାଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ରିଟେନର ରୟାଲ ବାୟୁସେନା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ସହିତ ଏକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ, ଯାହା ଆମର ଦୃଢ଼ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଗମ କରିବ।
ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ପ୍ରଣଳନ ପ୍ରଣାଳୀର ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ରାଜିନାମା (ଆଇଜିଏ) କୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ହାଲୁକା ବହୁମୁଖୀ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର (ଏଲ୍. ଏମ୍. ଏମ୍.) ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ସରକାରରୁ ସରକାରୀ ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ରାଜିନାମା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହା ଭାରତର ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଭାବନା ସହିତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବର୍ତ୍ତମାନର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜଟିଳ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଉପରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦର ସମସ୍ତ ରୂପ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସନନ୍ଦ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସ ଲାଗି ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦର ମୁକାବିଲା କରିବା; ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସୀମାପାର ଗତିବିଧିର ମୁକାବିଲା କରିବା; ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା; ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିଯୁକ୍ତିର ମୁକାବିଲା କରିବା; ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ନ୍ୟାୟିକ ସହଯୋଗ, କ୍ଷମତା ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା; ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଏଫ୍. ଏ. ଟି. ଏଫ୍. ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ସେମାନେ କଠୋର ଶବ୍ଦରେ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିଷିଦ୍ଧ ଆତଙ୍କବାଦୀ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରାୟୋଜକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ହୋଇଥିଲେ।
ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି
ନେତାମାନେ ନେଟ୍‍-ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ 'ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ପଦକ୍ଷେପ'କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ। ସେମାନେ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ ପାଣ୍ଠିରେ ଏକ ନୂତନ ମିଳିତ ନିବେଶ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ବ୍ରିଟେନ ସରକାର ଏବଂ ଷ୍ଟେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅଧୀନରେ ଏହି ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଅଗ୍ରଣୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅଭିନବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ନବସୃଜନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଦୁଇ ନେତା ଅଫଶୋର ୱିଣ୍ଡ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଗ୍ଲୋବାଲ କ୍ଲିନ ପାୱାର ଆଲାଏନ୍ସ (ଜିସିପିଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ
ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରୂପ ଦେବାରେ ଯୁବ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ରଣନୈତିକ ଶିକ୍ଷା ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମସିହା ମେ ମାସରେ ଉଭୟ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପ୍ରତି ସେମାନେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତରେ ବ୍ରିଟେନର ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ନେଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସାଉଥାମ୍ପଟନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁରୁଗ୍ରାମସ୍ଥିତ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅନୁଦାନ ଆୟୋଗ ଭାରତରେ ଲିଭରପୁଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ୟର୍କ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆବେରଡିନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବ୍ରିଷ୍ଟଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶାଖା କ୍ୟାମ୍ପସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଲେଟର୍ସ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ୍ (ଏଲଓଆଇ) ମଧ୍ୟ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି। ଆହୁରି, ବେଲଫାଷ୍ଟ କୁଇନ୍ସ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଭେଣ୍ଟ୍ରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ସେମାନଙ୍କର ଶାଖା କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଭାରତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଲାଙ୍କେଷ୍ଟର୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଏଲ. ଓ. ଆଇ. ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ସରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରବାସୀ ଏବଂ ଗମନାଗମନ ଭାଗିଦାରୀ (ଏମ୍. ଏମ୍. ପି.) ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଅନିୟମିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ବ୍ରିଟେନରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସେତୁ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏହାର ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସଂସ୍କୃତି, ସୃଜନଶୀଳ ଉଦ୍ୟୋଗ, କଳା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ଲାଗି ବ୍ରିଟେନ-ଭାରତ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ (ୟୁ. ଏନ୍. ଏସ୍. ସି.) ର ସଂସ୍କାର ସମେତ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ନିବିଡ଼ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ୟୁ. ଏନ୍. ଏସ୍. ସି. ରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ବୈଧ ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ରିଟେନ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲା।
ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏହାର ଶକ୍ତି ଥିଲା। ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ସଙ୍ଗଠନର ନୂତନ ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଯୁବ ସମ୍ପୃକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବିଡ଼ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସନନ୍ଦ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ୟୁକ୍ରେନରେ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଚାଲିଥିବା କୂଟନୈତିକ ପ୍ରୟାସକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ସଂଯମ, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯାହା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇପାରେ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରିପାରେ। ସେମାନେ ଗାଜା ପାଇଁ ଆମେରିକାର ଶାନ୍ତି ଯୋଜନା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ସ୍ଥାୟୀ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି, ପଣବନ୍ଦୀମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଦୁଇ-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ, ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଇସ୍ରାଏଲ ସହିତ, ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମର ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହି ଗସ୍ତ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଗତିପଥକୁ ଦୋହରାଇଥିଲା, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ଗଭୀର ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧନ ଉପରେ ନିର୍ମିତ।

Prime Minister's Office
India-UK Joint Statement
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the Rt Hon Sir Keir Starmer MP, Hon’ble Prime Minister of the United Kingdom paid an official visit to India from 08-09 October 2025. Prime Minister Starmer was accompanied by a high-level delegation including Secretary of State for Business and Trade and President of the Board of Trade the Rt Hon Peter Kyle MP, Secretary of State for Scotland the Rt Hon Douglas Alexander MP, Minister for Investment Mr. Jason Stockwood, and 125 CEOs, entrepreneurs, university Vice Chancellors and cultural leaders.
This is Prime Minister Starmer’s first official visit to India. The visit follows the visit of Prime Minister of India to the United Kingdom on 23–24 July 2025, during which both sides signed the historic India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and adopted the India – UK Vision 2035 and a Defence Industrial Roadmap.
Prime Minister Modi and Prime Minister Starmer delivered keynote addresses at the Global Fintech Fest in Mumbai on 09 October 2025. The Leaders held restricted as well as delegation-level talks in Mumbai on 09 October 2025, where they expressed satisfaction at the upward trajectory of the India-UK Comprehensive Strategic Partnership and reaffirmed common commitment to global peace, stability, and a rules-based international order. They also discussed global and regional issues of mutual interest.
Growth
The Prime Ministers welcomed the meeting of the CEO Forum in Mumbai on the sidelines of the India-UK Summit. Both leaders looked forward to the ratification of the India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) as early as possible to realise its benefits.
The Prime Ministers also welcomed the resetting of the Joint Economic and Trade Committee (JETCO) which will support the governance and utilisation of the CETA and drive forward our wider trade and investment partnership.
The strong business delegation accompanying UK Prime Minister demonstrated the opportunities for investment in both countries in the focus sectors of construction, infrastructure and clean energy, advanced manufacturing, defence, education, sport, culture, financial and professional business services, science, technology and innovation, consumer goods and food. The existing UK India Infrastructure Financing Bridge (UKIIFB), between NITI Aayog and City of London Corporation, is an example of our shared ambitions for sustainable growth.
Both Prime Ministers reiterated their commitment to improving connectivity and enhancing cooperation in the aviation sector and welcomed that both sides are discussing the renewal of India-UK Air Services Agreement, along with other aviation related matters. This provides an opportunity for both countries for closer cooperation across the aerospace sector.
Technology and Innovation
The Prime Ministers of India and the United Kingdom reaffirmed their shared commitment to harnessing frontier technologies to drive inclusive economic growth, strengthen national security, and shape the future of global innovation. Building on the landmark Technology Security Initiative (TSI), both leaders welcomed the tangible progress made across critical and emerging technologies, including telecommunications, critical minerals, AI, and health tech.
Under the TSI, the leaders expressed happiness at the establishment of:
• The India–UK Connectivity and Innovation Centre, a joint hub focused on developing AI native network for 6G, Non-Terrestrial Networks (NTNs), and cyber security for telecoms, with at least £24m of joint funding in the first phase of the project.
• The India–UK Joint Centre for AI, advancing responsible and trustworthy AI across health, climate, fintech, and engineering biology.
• UK – India Critical Minerals Processing and Downstream Collaboration Guild to build concrete partnerships which strengthen and diversify critical mineral supply chains and deliver investment and growth in both nations. They also announced Phase 2 of the UK-India Critical Minerals Supply Chain Observatory to expand Mineral coverage, further integrate advanced technologies, unlock new bilateral investment opportunities and establish a new satellite campus at IIT-ISM Dhanbad.
The UK and India continue to work together to advance biotechnology with strategic partnerships being signed between institutions like Centre for Process Innovation (CPI) UK and Biotechnology Research and Innovation Council (BRIC) institutions in India, Henry Royce Institute (HRI) and Indian Institute of Science (IISc), Oxford Nanopore Technologies (ONT) and BRIC – Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (BRIC-CDFD), to deliver transformative outcomes in Biomanufacturing, 3D Bioprinting, and Genomics.
Defence and Security
The Leaders agreed to expand bilateral exchanges between the armed forces of India and UK through joint exercises, training and capacity building. Prime Minister Modi welcomed the port call of UK’s Carrier Strike Group and the Royal Navy’s exercise KONKAN with the Indian Navy. Both sides committed to robust maritime security collaboration in the Indo-Pacific, including establishment of the Regional Maritime Security Centre of Excellence (RMSCE) under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
In the context of cooperation on training, the two Leaders welcomed progress on an arrangement that will see Indian Air Force Qualified Flying Instructors integrated into UK Royal Air Force training, alongside an agreement that will facilitate our strong training and education relationship.
Both Prime Ministers are pleased to the intent to finalize an India – UK Inter-Governmental Agreement (IGA) on cooperation in developing maritime electric propulsion systems for Indian Naval platforms.
Both leaders also announced the agreement to proceed via government to government route on an initial supply of Lightweight Multirole Missile (LMM) systems. This will further support India’s air defence capabilities and, in the spirit of Atmanirbhar Bharat, meet the current and future requirements of the Indian Ministry of Defence, and support a long-term collaboration on complex weapons between the two countries.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations. They called for zero tolerance for terrorism and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. They agreed to counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism and the cross-border movement of terrorists; prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes; tackle terrorist recruitment; enhance cooperation in information sharing, judicial co-operation, capacity building; and strengthen bilateral and multilateral co-operation in these spheres, including at UN and FATF. They condemned in the strongest terms the April 2025 terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir. They committed to strengthen co-operation to take decisive and concerted actions against globally proscribed terrorists, terror entities and their sponsors.
Climate and Energy
The Leaders reaffirmed the importance of collaboration to achieve net-zero goals. The Prime Ministers welcomed the ‘India-UK Climate Finance Initiative’ to enable scaling up of climate finance, unlocking green growth and new financing opportunities for both countries They announced a new joint investment in the Climate Tech Start-up Fund. This strategic initiative, under the MoU between the UK Government and State Bank of India, will enhance support for innovative entrepreneurs working in frontier sectors such as climate technology and AI, driving innovation and fostering growth.
The Leaders welcomed the establishment of Offshore Wind Taskforce.They reiterated their intent to explore possibilities for working together through the Global Clean Power Alliance (GCPA).
Education, Culture and People to People
The leaders underlined the importance of youth, cultural and educational exchanges in shaping the future of the bilateral relationship. They expressed commitment to the first Annual Ministerial Strategic Education Dialogue, and the implementation of the Programme of Cultural Co-operation signed by both Ministers of Culture in May 2025.
Acknowledging education as a key area of bilateral cooperation, both sides expressed happiness on the progress in opening of campuses of nine leading UK universities in India. The University of Southampton has welcomed its inaugural cohort of Indian students to its campus in Gurugram.The University Grants Commission has also handed over Letters of Intent (LoI) for establishment of branch campuses of University of Liverpool, University of York, University of Aberdeen and University of Bristol in India. Further, Queens University of Belfast and Coventry University have been authorised to open their branch campuses in GIFT City. During the visit, Indian authorities also handed over the LoI for opening of campus of Lancaster University in Bengaluru and accorded in-principle approval for opening campus of University of Surrey in GIFT City.
The Prime Ministers expressed their commitment to continue implementing the Migration and Mobility Partnership (MMP). While noting the progress in cooperation for curbing irregular migration, both sides reiterated their commitment to continue collaboration in this domain.
Both Leaders recognised the Indian diaspora in the United Kingdom as a living bridge between the two countries and appreciated its contribution to strengthening bilateral economic, cultural, and societal links. The Leaders acknowledged the potential of the UK-India Programme of Cultural Cooperation to bring together the talent in both countries in the areas of Culture, Creative Industries, Arts, Tourism and Sports.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers reiterated their shared commitment to global peace, prosperity and a rules-based international order. They agreed to work closely in promoting reformed multilateralism, including reform of the United Nations Security Council (UNSC). The UK reiterated its long-standing support for India’s legitimate aspirations for permanent membership in a reformed UNSC.
The Leaders acknowledged that the shared values of 2.5 billion peoples spread across diverse geographies constituting the Commonwealth was its strength. They agreed to work closely in the areas of Climate Change, Sustainable Development, and Youth Engagement with the new leadership at the Commonwealth Organisation.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve this.
They reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling for restraint, protection of civilians and to comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They expressed their support for the US peace plan for Gaza and their commitment to working with regional partners to secure an immediate and lasting ceasefire, the release of the hostages and the delivery of humanitarian aid, and their shared commitment to a lasting and just peace as a step towards a Two-State solution, with a safe and secure Israel, alongside a viable Palestinian state.
Prime Minister Starmer thanked Prime Minister Modi for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation. The visit reaffirmed the strong growth and positive trajectory of the India – UK Comprehensive Strategic Partnership which is built upon shared democratic values and deep and enduring bonds of friendship between the two countries.