Vice President's Secretariat
Vice-President and Chairman, Rajya Sabha, Shri C. P. Radhakrishnan chairs meeting with the Floor Leaders of all political parties of the Rajya Sabha
Dialogue, Deliberation, Debate and Discussion are the basic tenets of a parliamentary democracy – Shri C. P. Radhakrishnan
Members urged to make full use of available instruments such as Zero Hour, Special Mention, and Question Hour to raise issues of public importance
The Constitution of India along with the Rules Book of Rajya Sabha determine the Laxman Rekha for parliamentary discourse – Shri C. P. Radhakrishnan
Vice-President and Chairman, Rajya Sabha Reaffirmed his commitment to upholding the rights of all Members within the Laxman Rekha
Every day, every hour, every minute, every second of the time in the House, should be used to strengthen democracy
07 OCT 2025 8:22PM by PIB Delhi
The Hon’ble Vice-President of India and Chairman, Rajya Sabha Shri C. P. Radhakrishnan chairs his maiden meeting with Floor Leaders of all political parties of the Rajya Sabha today.
Welcoming the 29 floor leaders including Ministers, the Chairman thanked them for their overwhelming response and for their goodwill messages on his assumption of office. He remarked that it was heartening to see leaders from across the political spectrum gathered together at short notice.
In his opening statement, the Chairman emphasized the importance of ensuring that the Rajya Sabha functions with the dignity, discipline, and decorum it deserves. He underlined that dialogue, deliberation, debate, and discussion are the basic tenets of parliamentary democracy.
Highlighting the opportunities available to Members to raise issues of public concern, the Chairman referred to Zero Hour, Special Mention, and Question Hour as vital instruments that allow Members to bring forth matters of urgent public importance.
He reminded Members that the Constitution of India and the Rules Book of the Rajya Sabha serve as the guiding framework—the Laxman Rekha—for parliamentary discourse. The Chairman reaffirmed his commitment to upholding the rights of all Members within this framework, while stressing the shared responsibility of all to maintain the sanctity of the House.
He urged all Members to utilize every day, every hour, every minute, and every second of the House’s time to strengthen the democratic process.
The Hon’ble Leader of the House initiated the exchange of views, which was followed by interventions from other leaders. The Leader of the House gave thrust on following the high traditions of Parliamentary Procedure while running the House and extended all possible support at his command to ensure smooth conduct of proceedings. The Floor Leaders of Political Parties while extending their full cooperation in running the House requested the Hon’ble Chairman to give adequate opportunity to the Opposition Parties to raise their voices in the House through various Parliamentary devices such as Zero Hour, Question Hour, Private Members’ Business (PMB), Short Duration Discussions (SDD), Calling Attention Notices (CAN), etc. It was suggested that efforts be made to allocate reasonable time to each Party so that smaller parties are not left behind owing to their limited numerical strength - to which the Hon’ble Chairman gave an assurance that he would look into.
The meeting was held in a very cordial atmosphere with participation of all floor leaders. In his concluding observations, the Chairman described the upcoming Winter Session as an opportunity for collective effort and productive deliberation. He assured that all valuable suggestions made by Members would be given due consideration and thanked everyone for their participation.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାଙ୍କ ସହ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ
07 OCT 2025 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ବିଚାର-ବିମର୍ଶ, ବିତର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୌଳିକ ନୀତି - ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟ କାଳ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନକାଳ ଭଳି ଉପଲବ୍ଧ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ
ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ସହିତ ରାଜ୍ୟସଭାର ନିୟମ ପୁସ୍ତକ ସଂସଦୀୟ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରେଖା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରେ - ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ
ଉପ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ରାଜ୍ୟସଭା ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରେଖା ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି
ଗୃହରେ ପ୍ରତିଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘଣ୍ଟା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିନିଟ୍, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ
07.10.2025 ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସି. ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମେତ ୨୯ ନେତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତାଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତ୍ତା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହେବା ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଘଟଣା।
ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟରେ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସୌଜନ୍ୟତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋଚନା, ବିଚାର-ବିମର୍ଶ ଏବଂ ବିତର୍କ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୌଳିକ ନୀତି।
ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶୂନ୍ୟ କାଳ, ବିଶେଷ ଉଲ୍ଲେଖ ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନକାଳକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ସର୍ବସାଧାରଣ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ।
ସେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ନିୟମ ପୁସ୍ତକ ସଂସଦୀୟ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଢାଞ୍ଚା - ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରେଖା - ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏହି ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ, ଏବଂ ଗୃହର ପବିତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘଣ୍ଟା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିନିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକେଣ୍ଡ ସମୟର ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ଗୃହର ନେତା ମତ ବିନିମୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପରେ ଅନ୍ୟ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଗୃହର ନେତା ଗୃହ ପରିଚାଳନା ସମୟରେ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଉଚ୍ଚ ପରମ୍ପରା ଅନୁସରଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ସୁଗମ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାମାନେ ଗୃହ ପରିଚାଳନାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଶୂନ୍ୟ କାଳ, ପ୍ରଶ୍ନକାଳ, ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ମେମ୍ବେର୍ସ ବିଜନେସ୍ (ପିଏମବି), ସ୍ୱଳ୍ପ ଅବଧି ଆଲୋଚନା (ଏସଡିଡି), ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ ନୋଟିସ (ସିଏଏନ୍) ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ସଂସଦୀୟ ଉପାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୃହରେ ସ୍ୱର ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଳକୁ ଯଥାର୍ଥ ସମୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଛୋଟ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟାଗତ ଶକ୍ତି ହେତୁ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ - ଯାହା ଉପରେ ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଏହା ଉପରେ ବିଚାର କରିବେ।
ସମସ୍ତ ନେତାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ତାଙ୍କର ଶେଷ ମତାମତରେ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଆଗାମୀ ଶୀତକାଳୀନ ଅଧିବେଶନକୁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ବିଚାର କରାଯିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।