Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Centenary Celebrations of the Rashtriya Swayamsevak Sangh in New Delhi
02 OCT 2025 11:15AM by PIB Delhi
Present on the stage, respected Sarkaryavah of Rashtriya Swayamsevak Sangh, Shri Dattatreya Hosabale ji, Union Minister Shri Gajendra Shekhawat ji, Delhi’s popular Chief Minister Rekha Gupta ji, all the volunteers of Rashtriya Swayamsevak Sangh, other distinguished dignitaries, ladies and gentlemen!
Yesterday, we lost Vijay Kumar Malhotra ji, one of our long-time volunteers, who always held an important place at every turn of the Sangh’s journey. First of all, I pay my respectful tribute to him.
Friends,
Today is Mahanavami. It is the day of Goddess Siddhidatri. I extend my greetings to all countrymen on the occasion of Navratri. Tomorrow is the great festival of Vijayadashami, which is the victory of justice over injustice, of truth over falsehood, of light over darkness. Vijayadashami is the eternal proclamation of this thought and belief of Indian culture. This was no coincidence that the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded on such an auspicious occasion a hundred years ago. It was the revival of an ancient tradition, wherein the nation’s consciousness manifests itself in new forms from time to time to face the challenges of each era. The Sangh is a sacred incarnation of that eternal national consciousness in this era.
Friends,
It is the good fortune of our generation of volunteers that we are witnessing such a grand occasion as the centenary year of the Sangh. On this occasion, I extend my greetings and congratulations to the countless volunteers dedicated to the resolve of serving the nation. I also bow in tribute at the feet of the revered founder of the Sangh and our ideal, Doctor Hedgewar ji.
Friends,
The Government of Bharat has issued a special postal stamp and commemorative coins today in memory of this glorious journey of 100 years of the Sangh. On the 100-rupee coin, one side has the national emblem, and on the other, the grand image of Bharat Mata in a blessing posture with a lion, and volunteers bowing before her with devotion. Perhaps the picture of Bharat Mata has appeared on Indian currency for the first time in independent Bharat’s history. The coin also bears the motto of the Sangh: “राष्ट्राय स्वाहा, इदं राष्ट्राय इदं न मम”! (For the nation I dedicate, this is for the nation, not for myself).
Friends,
The special commemorative postal stamp released today also carries its own significance. We all know the importance of the Republic Day parade on 26th January. In 1963, the RSS volunteers too participated in that national parade, and they marched proudly to the tune of patriotism. This stamp commemorates that historic moment.
Friends,
The RSS volunteers, who are continuously engaged in the service of the nation and in empowering society, are also depicted in this commemorative stamp. I extend my heartiest congratulations to the people of the country for these commemorative coins and postal stamps.
Friends,
Just as great rivers nurture human civilizations on their banks, countless lives have blossomed along the banks of the Sangh and within its current in the same way. As a river enriches the land, the villages, and the regions it flows through, making them fertile and prosperous with its waters, in the same way the Sangh has touched every part of this nation, every dimension of society. This is the fruit of continuous penance, and this is a strong flow of national spirit.
Friends,
Just as a river manifests itself in many streams, each nourishing a different region, so too has been the journey of the Sangh. Its many affiliated organizations, connected to every sphere of life, serve the nation in their own ways whether in education, agriculture, social welfare, tribal welfare, women’s empowerment, arts and sciences, or in supporting our labouring brothers and sisters. The Sangh has been working ceaselessly in countless areas of social life. A special feature of this journey has been that, while one stream became many and multiplied, they never clashed with one another, never created division. Because the purpose of every stream, the spirit of every organization working in different fields, has been one and the same: ‘Rashtra Pratham’, Nation First!
Friends,
Since its inception, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has carried a grand purpose and that is the mission of nation-building. The path it chose to fulfil this mission was nation-building through individual character-building, and the method it adopted was the daily, disciplined practice of the shakha (branch).
Friends,
Revered Doctor Hedgewar ji knew well that our nation would be strong only when every citizen awakens to his duty towards the nation. Our nation would rise only when every Indian learns to live for the nation. That is why he devoted himself constantly to individual character-building, and his method was unique. We have often heard Doctor Hedgewar ji say: “Accept things as they are, and shape them into what they ought to be.” To understand his approach to mobilizing people, one can recall the work of a potter. When a potter bakes bricks, he begins with ordinary clay from the ground. He collects it, works on it, gives it shape, fires it in heat, and while doing so, he himself endures the same fire. He bakes himself along with the clay. Then, gathering those bricks together, he builds a magnificent structure. Similarly, Doctor Sahab chose completely ordinary people, trained them, gave them vision, moulded them, and thus prepared dedicated volunteers for the service of the nation. That is why it is said about the Sangh that ordinary people here come together to accomplish extraordinary, unprecedented work.
Friends,
This beautiful process of character-building can still be seen in the shakhas (branches) of the Sangh today. The ground of a Sangh shakha is a sacred land of inspiration, from where the journey of a volunteer begins from “I” to “We.” The shakhas are the sacrificial altars for character-building. In these shakhas, the physical, mental, and social development of the individual takes place. Within the minds of the volunteers, the spirit of service to the nation and courage grow day by day. For them, sacrifice and dedication become natural, the sense of competition for personal credit disappears, and they acquire the culture of collective decision-making and collective action.
Friends,
The great goal of nation-building, the clear path of character-building, and the simple yet dynamic method of the shakha have been the foundation of the Sangh’s hundred-year-long journey. Standing firmly on these pillars, the Sangh has shaped millions of volunteers, who are giving their very best to the nation in different fields, making constant efforts to take the country forward through dedication, through service, and through the pursuit of national progress!
Friends,
Since the time of its inception, the Sangh’s priority has always been the nation’s priority. That is why, in every era, when the country faced a great challenge, the Sangh immersed itself in that struggle, grappling with it head-on. If we look back at the time of the freedom movement, we see that Revered Doctor Hedgewar ji and many workers of the Sangh participated in the independence struggle. Doctor Sahib went to jail multiple times. The Sangh extended support and protection to many freedom fighters, working shoulder to shoulder with them. In 1942, during the uprising in Chimur against the British, many volunteers endured severe atrocities at the hands of the British. Even after independence the Sangh made countless sacrifices whether it was the struggle against the oppression of the Nizam in Hyderabad, the freedom movement in Goa, or the liberation of Dadra and Nagar Haveli. But through it all, the spirit remained one: Nation First. The goal remained one: ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, a Supreme India).
Friends,
On the path of national service, it is not as though the Sangh never faced attacks or conspiracies. We have seen how attempts were made to crush the Sangh even after independence. Countless plots were hatched to stop it from entering the mainstream. Revered Guru ji (M.S. Golwalkar) was falsely implicated in cases and even sent to jail. But when Guru ji came out of prison, he spoke with remarkable simplicity — words that remain a great source of inspiration in history. Guru ji said, “Sometimes the tongue gets caught under the teeth and is crushed, but we do not break our teeth. Because the teeth are ours, and the tongue too is ours.” Just imagine after enduring such torture in jail, after suffering so many atrocities, there was no anger, no ill will in the heart of Guru ji. This was his sage-like personality. His clarity of thought became the guiding light for the life of every Sangh volunteer. It strengthened the values of oneness and affection towards society. That is why, its volunteers never allowed bitterness to enter their hearts whether the Sangh faced bans, conspiracies, or false cases. Because they knew that the Sangh is not separate from society. Society is made of us all. What is good in it, is ours; and what is less good in it, is also ours.
Friends,
The second reason why bitterness never took root in the Sangh is the unwavering faith of every volunteer in democracy and in constitutional institutions. When the Emergency was imposed on the country, it was this very faith that gave strength to every volunteer, that gave them the capacity to struggle. These two values, oneness with society and faith in constitutional institutions, kept the Sangh’s volunteers equanimous in every crisis, and kept them sensitive towards society. That is why, the Sangh stands firm today like a mighty banyan tree even after enduring countless blows from society, continuously engaged in the service of the nation and society. Just now, one of our volunteers here gave such a beautiful presentation: शून्य से एक शतक बने, अंक की मनभावना भारती की जय-विजय हो, ले हृदय में प्रेरणा, कर रहे हम साधना, मातृ-भू आराधना. Its lesson was we have considered our nation as God, and we have learned to turn our own bodies into lamps, burning in service. Truly, it was remarkable.
Friends,
From the very beginning, the Sangh has been synonymous with patriotism and service. When the tragedy of Partition left millions of families homeless, the volunteers served the refugees. With their limited resources, Sangh volunteers were the first to stand in the forefront. It was not merely relief work. It was an effort to give strength to the soul of the nation.
Friends,
In 1956, a devastating earthquake struck Anjar in Kutch, Gujarat. The destruction was immense, with scenes of ruin everywhere. Even at that time, Sangh volunteers were engaged in relief and rescue operations. At that moment, Revered Guru ji wrote a letter to Vakil Saheb, the senior pracharak of Gujarat who was handling work there. He wrote: “To take upon oneself suffering in order to alleviate the pain of others, selflessly, is the mark of a noble heart.”
Friends,
Taking pain upon oneself to remove the sorrows of others is the true identity of every volunteer. Recall the days of the 1962 war. Sangh volunteers worked day and night to support the army, to boost their morale, to bring help to the villages along the borders. In 1971, when millions of refugees came from East Pakistan into Bharat, they had no homes, no resources. In that difficult time, Sangh volunteers gathered food for them, gave them shelter, provided healthcare, wiped their tears, and shared their pain.
Friends,
We also know well that during the massacre of Sikhs in 1984, many Sikh families found refuge in the homes of Sangh volunteers. This has always been the natural instinct of volunteers.
Friends,
Once, former President Dr. A.P.J. Abdul Kalam visited Chitrakoot. There he saw the work being done by Nanaji Deshmukh ji at his ashram. Observing the service activities there, Dr. Kalam was astonished. Similarly, former President Pranab Mukherjee ji was deeply impressed by the discipline and simplicity of the Sangh when he visited Nagpur.
Friends,
Even today, you can see that volunteers are always among the very first to reach and help in the floods of Punjab, in the disasters of Himachal and Uttarakhand, in the tragedy of Wayanad in Kerala. During the Covid period, the whole world witnessed firsthand the courage and spirit of service of the Sangh.
Friends,
One of the great works of the Sangh in this 100-year journey has been to awaken self-awareness and self-respect among different sections of society. For this, the Sangh has worked even in those regions of the country that are most remote, the most difficult to reach. In our country, there are nearly 10 crore tribal brothers and sisters, and the Sangh has been constantly striving for their welfare. For a long time, governments did not give them priority, but the Sangh gave the highest importance to their culture, their festivals, their celebrations, their language, and their traditions. Organizations like Seva Bharati, Vidya Bharati, Ekal Vidyalayas, and Vanvasi Kalyan Ashram have emerged as pillars of empowerment for the tribal community. Today, the confidence that has arisen among our tribal brothers and sisters is transforming their lives.
Friends,
For decades, the Sangh has been dedicated to preserving and nurturing tribal traditions, customs, and values. It has fulfilled its duty in this regard, and its devotion has played a major role in safeguarding Bharat’s cultural identity. I would also like to appreciate the countless volunteers of the Sangh working tirelessly in every corner of the country to make the lives of our tribal brothers and sisters easier.
Friends,
The ills that have been ingrained in society for centuries, the feelings of superiority and inferiority, the evil practices, and the filth of untouchability, have been a major challenge for Hindu society. This is a serious concern on which the Sangh has been continuously working. Mahatma Gandhi once visited the Sangh camp in Wardha. He also openly praised whatever he saw in the Sangh - equality, love, harmony, equanimity, affection, and you see, from Doctor Saheb till today, every great personality of the Sangh, every Sarsanghchalak has fought against discrimination and untouchability. Param Pujya Guruji consistently promoted the sentiment of “‘न हिन्दू पतितो भवेत्’,” meaning that every Hindu is one family. No Hindu can ever be degraded or low. We all remember the words of Pujya Bala Saheb Deoras ji, he used to say – If untouchability is not a sin, then there is no sin in the world! While serving as Sarsanghchalak, Pujya Rajju Bhaiya ji and Pujya Sudarshan ji also carried forward this spirit. The current Sarsanghchalak, respected Mohan Bhagwat ji, has also set a clear goal for society for harmony and has spread the message of this in every village. What is that? He said, "One well, one temple, and one crematorium—the Sangh has gone to every corner of the country with this message. No discrimination, no differences, no discord—this is the basis of harmony, this is the pledge for an inclusive society, and the Sangh is constantly giving it new strength and energy."
Friends,
When the Sangh came into being 100 years ago, the needs and struggles of that time were different. We had to liberate ourselves from centuries of political slavery and protect our cultural values. But today, 100 years later, when India is moving towards development, when India is poised to become the world's third-largest economy, when the country and its vast sections of the poor are emerging, overcoming poverty, when new opportunities are emerging for our youth in new sectors, and when India is raising its voice in the world, from global diplomacy to climate policies, the challenges of today are different, and so are the struggles. Economic dependence on other countries, conspiracies to break our unity, plots to alter our demographics-as Prime Minister, I humbly say that I am very satisfied that our government is swiftly addressing these challenges. As a volunteer, I am also happy that Rashtriya Swayamsevak Sangh has not only identified these challenges but has also prepared a concrete roadmap to deal with these challenges. I would like to mention once again in my own way the things that Honourable Dattatreya ji mentioned.
Friends,
The five changes of the Sangh, self-awareness, social harmony, family enlightenment, civic etiquette and environment, these resolutions are a great inspiration for every volunteer to overcome the challenges facing the country.
Friends,
Self-realization means self-awareness, self-realization means being free from the mentality of slavery and being proud of one's heritage, being proud of one's own language, self-realization means being indigenous, self-reliant and my countrymen, understand this, self-reliance is not an option, it is a necessity. We must make our core mantra of Swadeshi a societal commitment. For the success of the Vocal for Local campaign, Vocal for Local must be our constant motto and effort, providing renewed energy.
Friends,
The Sangh has always kept social harmony as its priority. Social harmony means establishing social justice by prioritizing the underprivileged and promoting national unity. Today, the nation is facing such crises which are directly attacking our unity, our culture and our security. Separatist thinking, regionalism, sometimes disputes over caste, sometimes over language, sometimes divisive tendencies instigated by external forces, all these countless challenges stand before us. India's soul has always been unity in diversity. If this formula is broken, India's strength will also be weakened. And therefore, we must constantly live by this formula and strengthen it.
Friends,
Today, social harmony faces a greater challenge from the conspiracy to change demographics, even from infiltrators. This is also a question related to our internal security and future peace. And that is why I have announced the Demography Mission from the Red Fort. We must remain vigilant against this challenge and confront it boldly.
Friends,
Family enlightenment (कुटुम्ब प्रबोधन) is the need of the hour, which is the language of the scholars of sociology who have been in use for centuries. They say that one of the reasons behind the life force of India for thousands of years is its family institution. If there is a single, strongest unit of Indian social order, it is the robust family system that has flourished within Indian society. Family enlightenment means nurturing the family culture that is the foundation of Indian civilization, inspired by Indian culture, and connected to our roots. Family values, respect for elders, respect for women, instilling values ​​in young people, fulfilling responsibilities to one's family, understanding them, and raising awareness in families and society in this direction are essential.
Friends,
Civic etiquette has played a significant role in the progress of every country over different periods. Civic etiquette means a sense of duty, a sense of civic duty should be there in every citizen, promotion of cleanliness, respect for the country's property, respect for rules and laws, we must move forward with this. The spirit of our Constitution is that citizens should fulfill their duties. We must continuously strengthen this spirit of the Constitution.
Friends,
Protecting the environment is very important for the present and future generations. This is a matter related to the future of entire humanity. We must address the economy as well as the ecology. Water conservation, green energy, clean energy, all these campaigns are in this direction.
Friends,
These five changes of the Sangh are the means which will increase the strength of the country, which will help the country in dealing with various challenges, which will be the basis for building a developed India by 2047.
Friends,
May the India of 2047 be a glorious India, forged from the essence of knowledge and science, service and harmony. This is the vision of the Sangh; this is the practice of all of us volunteers and this is our resolution.
Friends,
We must always remember that the Sangh was formed out of unwavering faith in the nation. The Sangh is driven by a deep sense of service to the nation. The Sangh has been tempered in the fire of sacrifice and penance. The Sangh has blossomed through the confluence of culture and devotion. The Sangh stands firm, believing nationalism to be the ultimate religion of life. The Sangh is connected to the grand dream of serving Mother India.
Friends,
The ideal of the Sangh is that the roots of culture should be deep and strong. The Sangh's endeavor is to instill self-confidence and self-respect in society. The Sangh's goal is to ignite the light of public service in every heart. The Sangh's vision is that Indian society should become a symbol of social justice. The Sangh's aim is to make India's voice even more effective on the world stage. The Sangh is determined to make India's future safe and bright. I once again congratulate all of you on this historic occasion. Tomorrow is the holy festival of Vijayadashami. Vijayadashami holds a special significance in all of our lives. I conclude my speech by wishing you all the best for that occasion as well. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাংথোকপা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী চহি চামা শুবগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
02 OCT 2025 11:15AM by PIB Imphal
স্তেজতা লেংশিল্লিবা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী ইকাই খুম্নরবা সরকারয়াভাহ, শ্রী দত্তত্রেয়া হোসাবলেজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্রা শেকৱাতজী, দিল্লীগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী রেখা গুপ্তজী, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘগী ভোল্যুন্তিয়র পুম্নমক, অতোপ্পা মশক নাইরবা মীওইশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
ঙরাং, ঐখোয়না বিজয় কুমার মালহোত্রাজী, ঐখোয়গী মতম শাংনা ভোল্যুন্তিয়র ওইদুনা লাকখিবা মীওই অমা, মহাক্না মতম পুম্নমক্তা সংঘগী খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা মফম অমা কনদুনা লাকখি। অহানবদা, ঐহাক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি মহানবামীনি। ঙসি অসি সিদ্ধিদাত্রি দেবীগী নুমিৎনি। নবরাত্রিগী থৌরম অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হয়েং বিজয়দশমীগী অচৌবা কুহ্মৈ লাক্কদৌরি। মসি অচুম্বা ৱায়েলনা অরানবা ৱায়েলবু মাইথিবা পীবা, অচুম্বনা অরানববু মাইথিবা পীবা, অঙনবনা অমম্ববু মাইথিবা পীবগী কুম্মৈনি। বিজয়দশমী অসি ভারতকী চৎনবীগী ৱাখল্লোন অমসুং থাজবা অসিবু মতম পুম্নমক্তা তাক্লিবা অমনি। চহি চামাগী মমাংদা অসিগুম্বা অফবা থৌরম অমদা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি লিংখৎখিবা অসি চানরুবা নত্তে। মতম মতমগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন অসি অনৌবা মওংদা মতম মতমগী মতুং ইন্না মশক তাকপা অসিদি অরিবা চৎনবী অমা নৌহৌনা হিংগৎলকপনি। সংঘ অসি মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কী ৱাখল্লোন অদুগী শেংলবা মশক্নি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না সংঘ অসিগী চহি ১০০শুবা কুমওন থৌরম অসিগুম্বা চাউরবা থৌরম অমা উবা ফংলি অসি ঐখোয়গী মীরোলগী ভোল্যুন্তিয়রশিংগী লাইফব ফবনি। মসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী সেবা তৌবগী ৱারেপ লৌরিবা মশিং থিঙমদ্রবা ভোল্যুন্তিয়রশিংদা ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না সংঘ অসিগী শক্নাইরবা ফাউন্দর অমসুং ঐখোয়গী ফীদম্নফম ওইরবা মীশক, দোক্তর হেদগেৱারজীগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারনা ঙসি সংঘ অসিগী চহি ১০০গী শিংথানিংঙাই ওইরবা খোঙচৎ অসি নীংশিংবা ওইনা অখন্নবা পোস্তেল স্তাম্প অমসুং কোমেমোরেতিব কোইনশিং ফোঙখ্রে। লুপা ১০০গী কোইন অসিদা নাকল অমদনা লৈবাক অসিগী এমব্লেম য়াওরি। অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদা ভারত মাতানা নোংশা অমদা ফমদুনা মহাক্কী মমাংদা ভোল্যুন্তিয়রশিংনা খুরুম্বদা মহাক্না থৌজাল পীবগী মওং-মতৌ অদু উৎলি। নীংতম্বা ফংলবা ভারতকী পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা ভারত মাতাগী শক্তম অসি ভারতকী শেনয়েক্তা উবা ফংলে। কোইন অসিদা সংঘগী মোতোসু য়াওরি: রাস্ত্রায় স্বাহা, ইন্দ রাস্ত্রায় ইন্দ ন মম”! (ঐহাক্না জাতিগীদমক কত্থোকচরি, মসি জাতিগীদমক্তনি ঐহাক ইশাগীদমক নত্তে) ।
মরুপশিং,
ঙসি ফোঙলিবা অখন্নবা কোমেমোরেতিব পোস্তেল স্তাম্প অসিগীসু মশাগী ওইবা মরুওইবা লৈজৈ। জনুৱারী ২৬তা পাংথোকপা রিপব্লিক দে পেরেদকী মরুওইবা অদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। ১৯৬৩দা, আর.এস.এস.গী ভোল্যুন্তিয়রশিংনা নেস্নেল পেরেদ অদুদা শরুক য়াখি, অমসুং মখোয়না লৈবাকনীংবগী ঈশৈদা চাউথোকচবা ফাওদুনা মার্চ তৌখি। মসিগী স্তাম্প অসিনা পুৱারীগী তাঙ্কক অসিবু নিংশিংহল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী সেবা তৌবদা অমসুং খুন্নাই অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা লেপ্পা লৈতনা থৌদাং লৌরিবা আর.এস.এস.গী ভোল্যুন্তিয়রশিংসু মসিগী নীংশিং স্তাম্প অসিদা উৎলি। মসিগী কোমেমোরেতিব কোইনশিং অমসুং পোস্তেল স্তাম্পশিং অসিগীদমক্তা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
অচৌবা তুরেলশিংনা মখোয়গী তুরেলগী মপান্দা মীওইবগী সিভিলাইজেসনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবগুম্না, সংঘগী তোর্বান অমসুং মসিগী মনুং চন্না মশিং থিঙমদ্রবা পুন্সিশিংসু চপ মান্নবা মওংদা চাউখৎলক্লি। তুরেল অমনা লমদম, খুঙ্গং, অমসুং মদুগী ঈশিংগা লোয়ননা লমদম অসিবু মপুং ফাহল্লকপগুম, মদুগী ঈশিংগা লোয়ননা মখোয়বু লৈহাও চেনবা অমসুং চাউখৎপা ওইহল্লকপগুম, মসিগা মান্ননা সংঘনা লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংমক, খুন্নাইগী থাক খুদিংমক শোকই। মসি লেপ্পা লৈতনা তপস্যা তৌবগী মহৈনি, অমসুং মসি নেস্নেল স্পিরিৎকী মপাঙ্গল কনবা ফ্লো অমনি।
মরুপশিং,
তুরেল অমনা তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংদা ঈশিং পীদুনা ইচেল কয়াদা চেনবগুম্না, সংঘগী খোঙচৎ অসিসু অসুম্না তৌরি। পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্তা শম্নরিবা মসিগী মরী লৈনবা ওর্গানাইজেসন কয়ানা, এজুকেসন, এগ্রিকলচর, সোসিএল ৱেলফেয়র, ত্রাইবেল ৱেলফেয়র, নুপীগী এম্পাৱরমেন্ত, আর্তস অমসুং সাইন্স, নৎত্রগা ঐখোয়গী থবক শুরিবা ইচিল-ইনাওশিংবু মতেং পাংবদা মখোয়গী মশাগী ওইবা মওং মতৌদা লৈবাক্কী সেবা তৌরি। সংঘ অসিনা খুন্নাইগী পুন্সিগী লম কয়াদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মসিগী খোঙচৎ অসিগী অখন্নবা মশক অমা হায়রগদি, ঈশিং ঈচেল অমনা মরিল কয়া থোকই অমসুং মখোয়না অমগা অমগা থেংগাইনদে, খায়দোক্নখিদে। মরমদি তোঙান তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরিবা ঈচেল খুদিংমক্কী পান্দম, ওর্গনাইজেসন খুদিংমক্কী স্পিরিৎ অসি অমখক্তনি: "রাস্ত্রা প্রথম", "নেসন ফার্ষ্ট"!
মরুপশিং,
রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি হৌরকপা মতমদগী হৌনা লৈবাক শেমগৎপগী মিসন অসি অচৌবা পান্দম অমা ওইদুনা লাক্লি। মসিগী মিসন অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা মহাক্না খনখিবা লম্বীদি ইন্দিভিজুএল কেরেক্টর বিল্দিংগী খুত্থাংদা নেসন বিল্দিংনি, অমসুং মহাক্না শিজিন্নখিবা পাম্বৈদি নুমিৎ খুদিংগী, শাখা (ব্রাঞ্চ)গী দিসিপ্লিন তৌরবা প্রেক্তিসনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক অসিগীদমক তৌগদবা থৌদাংশিং অদু খঙবা ঙম্লবদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎলগনি হায়বসি ইকাই খুম্নরবা দোক্তর হেদগেৱারজীনা ফজনা খঙনৈ। ভারত মচা খুদিংমক্না লৈবাক অসিগীদমক হিংবা তম্লবদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎপা ঙমগনি। মসিনা মরম ওইদুনা মহাক্না মশামকপু মশা মশাগী ওইবা মওং-মতৌ শেমগৎপদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি, অমসুং মহাক্কী পাম্বৈদি তোপ-তোপ্পা ওইখি। দোক্তর হেদগেৱারজীনা হায়রকপা ঐখোয়না তোয়না তাখি: "পোৎশিংবু মখোয়না লৈরিবশিং অদু লৈহন্দুনা, মখোয়বু মখোয়না ওইগদবা মওংদা শেমগৎকনি।" মহাক্না মীয়াম্বু মোবিলাইজ তৌবদা শিজিন্নখিবা পাম্বৈবু খঙনবগীদমক্তা, চাফু শাবা অমগী থবক অদুবু নীংশিংবা য়াই। চেক শাবা মীওই অমনা চেক শানবা লৈবাক্তগী লৈখোম লৌরগা হৌই। মহাক্না মসিবু খোমজিল্লি, থবক তৌই, মশক তাকই, মৈদা লৌই, অমসুং মসি তৌবদা মহাক মশামকসু মৈ অদুদা মৈশা খাংই। মহাক্না মশামক্না চেকশিংগা লোয়ননা মশাবুসু শেমগৎলি। মতুংদা, চেকশিং অদু পুনশিন্নদুনা, মহাক্না য়াম্না ফজবা স্ত্রকচর অমা শাগৎলি। মতৌ অসুম্না দোক্তর সাহেবনা মপুং ফানা মীচম মীয়াম্বু খনখি, মখোয়বু ত্রেনিং পীখি, মখোয়দা ভিজন অমা পীখি, মখোয়বু শেমগৎখি, অমসুং অসুম্না লৈবাক অসিগী সেবাগীদমক্তা অফবা ভোল্যুন্তিয়রশিং শেমগৎখি। মসিনা মরম ওইদুনা মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা হায়নৈ মদুদি সংঘ অসিদা মীচম প্রজাশিংনা অখন্নবা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক পুন্না চৎমিন্নৈ।
মরুপশিং,
কেরেক্তর-বিল্দিংগী মসিগী ফজরবা থৌওং অসি ঙসি ফাওবা সংঘগী শাখাশিং (ব্রাঞ্চশিং) দা উবা ফংই। সংঘ শাখাগী মফম অসি ইথিল পীবগী অশেংবা মফমনি, মসিদগী ভোল্যুন্তিয়র অমগী খোঙচৎ অসি “ঐ” দগী হৌরগা “ঐখোয়” ফাওবা লাকই। শাখাশিং অসি কেরেক্তর-বিল্দিংগী কত্থোক্নবা ফম্পাকশিংনি। হায়রিবা শাখাশিং অসিদা, মীওই অমগী হকচাং, ৱাখল অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাং অসি পাংথোকই। ভোলুন্তিয়রশিংগী ৱাখল্লোন্দা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অমসুং থৌনা অসি নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। মখোয়গীদমক্তা, কত্থোকপা অমসুং থৱায় য়াওবা অসি মহৌশাগী গুনগা মান্নৈ, লনাইগী ক্রেদিৎকীদমক্তা চাংদম্নবগী ৱাখল্লোন মাঙই, অমসুং মখোয়না অপুনবা ৱারেপ লৌবগী অমসুং অপুনবা এক্সন লৌবগী কলচর অমা তমশিল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক শেমগৎপগী অচৌবা পান্দম, মিংচৎ শেমগৎপগী ময়েক শেংবা লম্বী, অমসুং শাখাগী অচম্বা অদুবু থৌনা লৈরবা থৌওং অসিনা সংঘগী চহি চামাগী খোঙচৎ অসিগী য়ুম্ফম ওইরি। য়ুম্ফমশিং অসিদা চেৎনা লেপতুনা, সংঘ অসিনা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা মখোয়গী খ্বাইদগী ফজবা অদু লৈবাক অসিদা পীরিবা, লৈবাক অসিবু থৌনা, সেবা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা ভোল্যুন্তিয়র মিলিয়ন কয়া শেমগৎলে!
মরুপশিং,
হৌরকপা মতমদগী, সংঘগী মরুওইবা অসি মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কী মরুওইবা ওইদুনা লাক্লি। মরম অসিনা, মতম খুদিংদা, লৈবাক অসিনা অচৌবা শীংনবশিং থেংনরকপা মতমদা, সংঘ অসিনা লানফম অদুদা মপুং ফানা শরুক য়াখি। করিগুম্বা ঐখোয়না নীংতম লানগী মতম অদুদা অমুক হন্না য়েংলুরবদি, ইকাই খুম্নরবা দোক্তর হেদগেৱারজী অমসুং সংঘগী শিন্মী কয়ানা নীংতম লান অসিদা শরুক য়াখি। দোক্তর সাহিবনা জেলদা কয়ারক হন্না থমজিনখি। সংঘনা নীংতম লান্মী কয়াদা তেংবাং অমসুং ঙাক্লৌ পীরম্মি, মখোয়গা খূৎশম্নদুনা থবক তৌরম্মি। ১৯৪২দা, ব্রিতিশকী মায়োক্তা চিমুরদা থোকখিবা ইরাং মনুংদা, ভোল্যুন্তিয়র কয়া অমনা ব্রিতিশকী খুৎতা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। নীংতম্বগী মতুংদসু সংঘনা হায়দ্রাবাদকী নিজামগী অকিবা মায়োক্নবদা, গোৱাগী নীংতম লানফমদা, নত্রগা দদ্রা অমসুং নগর হাভেলীগী নীংতম লানফমদা মশীং থীঙমদ্রবা কত্থোকপশিং পাংথোকখি। অদুবু পুম্নমক্কী মরক্তা, ৱাখল্লোন অসি অমত্তা ওইদুনা লৈখি: নেসন ফার্ষ্টদা। পান্দম অসি অমখক ওইদুনা লৈখি: এক ভারত, শ্রেষ্ঠ ভারত”।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী সেবা তৌবগী লম্বীদা, সংঘ অসিনা এতেকশিং নৎত্রগা কন্সপিরেসী থেংনদ্রিবা নত্তে। ঐখোয়না নীংতম্লবা মতুংদসু মতৌ করম্না সংঘপু নমথনবা হোৎনখিবগে হায়বদু উবা ফংলে। মসি মীয়ামগী মফমদা য়ৌহন্দনবা মশীং থীঙমদ্রবা থৌরাং কয়া তৌখি। ইকাই খুম্নরবা গুরুজী (এম.এস. গোলৱালকর) অসি কেসশিংদা অরানবা তাহনখি অমসুং জেল ফাওবা থমজিনখি। অদুবু গুরুজীনা জেলদগী থোরকপা মতমদা, মহাক্কী ৱারোলশিং অসি য়াম্না লায়না ঙাংখি। ৱারোলশিং অসি পুৱারীদা ইথিলগী অচৌবা হৌরকফম অমা ওইরি। গুরুজীনা হায়রম্মি, “করিগুম্বা মতমদা লৈ অদু য়ানা চিকখাইবা য়াওই অদুবু ঐখোয়না ঐখোয়গী য়া অদু থুদেক্তা। মরমদি য়াশিং অসি ঐখোয়গীনি, অমসুং লৈ অসিসু ঐখোয়গীনি”। জেলদা অসিগুম্বা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নরবা মতুংদা, অসিগুম্বা মীওৎ-মীনৈ কয়া মায়োক্নরবা মতুংদা, গুরুজীগী থম্মোয়দা অৱাবা অমত্তা লৈখিদে, নুংঙাইতবা অমত্তা লৈখিদে। মসি মহাক্কী সেজ-লাইক পর্সনেলিতীনি। মহাক্কী ৱাখল্লোনগী ময়েক শেংবা অসিনা সংঘগী ভোল্যুন্তিয়র খুদিংমক্কী পুন্সিদা লমজিং মঙাল অমা ওইখি। মসিনা খুন্নাইগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী মগুন অমসুং নুংশিবগী মগুন অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, মসিগী ভোল্যুন্তিয়রশিংনা সংঘ অসি অথিংবা, কন্সপিরেসীশিং, নৎত্রগা অরানবা কেসশিং থেংনরবসু মখোয়গী থম্মোয়দা অৱাবা লৈহন্দবা ঙমখি। মরমদি মখোয়না খঙই মদুদি সংঘ অসি খুন্নাইদগী তোঙান্না লৈতে। খুন্নাই অসি ঐখোয় পুম্নমক্না শেম্মী। মসিগী অফবা অসি ঐখোয়গীনি; অমসুং মসিগী অফবা নত্তবসু ঐখোয়গীনি।
মরুপশিং,
সংঘ অসিদা ফত্তবা অমত্তা লৈতবগী অনিশুবা মরমদি দেমোক্রেসী অমসুং কন্সতিত্যুস্নরী ইন্সতিত্যুসনশিংদা ভোল্যুন্তিয়র খুদিংমক্কী থাজবা অসিনি। লৈবাক অসিদা ইমর্জেন্সীগী ফিভম লাকপা মতমদা, ভোল্যুন্তিয়র খুদিংমক্তা মপাঙ্গল পীখিবা, মখোয়দা লান্থেংনবগী মতিক-ময়াই পীখিবা অসি থাজবা অসিনি। খুন্নাইগা লোয়ননা অমত্তা ওইবগী মগুন অমসুং কন্সতিত্যুস্নরী ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা অসিনা সংঘগী ভোল্যুন্তিয়রশিংবু অৱাবা খুদিংমক্তা চপ মান্ননা থম্বা ঙমখি, অমসুং খুন্নাইগী মায়কৈদা মখোয়বু সেন্সিতিব ওইহনখি। মসিনা মরম ওইদুনা, খুন্নাইগী মায়োক্তা মায়োক্নরিবা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী সেবাদা লেপ্পা লৈতনা শরুক য়াদুনা, সংঘ অসি ঙসিদি মতিক-ময়াই লৈরবা খোঙনাং পাম্বীগুম্না লেপ্লি। হৌজিক্তি, ঐখোয়গী ভোল্যুন্তিয়র অমনা য়াম্না ফজবা প্রেজেন্তেসন অমা পীখি: शून्य से एक शतक बने, अंक की मनभावना भारती की जय-विजय हो, ले हृदय में प्रेरणा, कर रहे हम साधना, मातृ-भू आराधना । মসিগী পাউতাকদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু ঈশ্বরনি হায়না লৌই, অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী হকচাংশিং অসিবু সেবা তৌবদা মৈরী ওইনা ওন্থোকপা তমখি। তশেংনা, মসি য়াম্না শিংথানিংঙাই ওই।
মরুপশিং,
হৌখিবা মতমদগী হৌনা, সংঘ অসি লৈবাক নুংশিবা অমসুং সেবা তৌবগা মান্নৈ। পার্তিসনগী অৱাবনা ইমুং মিলিয়ন কয়া অমা য়ুম লৈতবা ওইহনখিবদা, ভোল্যুন্তিয়রশিংনা রিফ্যুজীশিংদা মতেং পাংখি। মখোয়গী মশিং য়ামদবা রিসোর্সকা লোয়ননা, সংঘ ভোল্যুন্তিয়রশিংনা অহানবা ওইনা মাংজিল থানা চঙখি। মসি মতেং পীনবগী থবক খক্তা নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী থম্মোয়দা শক্তি পীনবগী খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
১৯৫৬দা, গুজরাতকী কচ্ছতা লৈবা অঞ্জারদা য়ুহার হাখি। মফম খুদিংমক্তা অতেক অকাই ঙাক্তা ঙাইবগা লোয়ননা চাউনা অমাং অতা থোকহনখি। মতম অদুদসু, সংঘগী ভোল্যুন্তিয়রশিংনা রিলিফ অমসুং রেসক্যু ওপরেসনশিংদা শরুক য়াখি। মতম অদুদা, ইকাই খুম্নরবা গুরুজীনা গুজরাতকী সেনিয়র প্রচারক ওইরিবা, মফম অদুদা থবক তৌরিবা, ভাকিল সাহেবতা চিথী অমা ইখি। মহাক্না অসুম্না ইখি: অতোপ্পগী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক্তা, ইশানা ইশাগী ওইজবা থিদবা মওংদা অৱাবা কোকহনবা হায়বসি অৱাংবা থাজবগী খুদম্নি।”
মরুপশিং,
অতোপ্পশিংগী অৱা-অনা কোকহন্নবা ইশানা অৱাবা অদু থেংনবা অসি ভোল্যুন্তিয়র খুদিংমক্কী অশেংবা মশক অদুনি। ১৯৬২গী লানগী নুমিৎশিং অদু নীংশিংবীয়ু। সংঘগী ভোল্যুন্তিয়রশিংনা অয়ুক নুমিদাং থবক তৌদুনা লান্মীশিংবু মতেং পাংই, মখোয়গী মোরেল হেনগৎহল্লি, ঙমখৈগী মনুং চন্না লৈবা খুঙ্গংশিংদা মতেং পাংই। ১৯৭১দা, নোংপোক থংবা পাকিস্তানদগী ভারত্তা রিফ্যুজী মিলিয়ন কয়া লাকপা মতমদা, মখোয়গী য়ুম লৈরমদে, রিসোর্স লৈরমদে। অরুবা মতম অদুদা, সংঘগী ভোল্যুন্তিয়রশিংনা মখোয়গীদমক চিঞ্জাক পুশিল্লকখি, লৈফম পীখি, হকশেলগী মতেং ফংহনখি, মখোয়গী অৱাবা অদুদা শরুক য়ামিন্নখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মসিসু ফজনা খঙই মদুদি ১৯৮৪দা শিখশিংগী মথক্তা চৎথখিবা মীহাৎ অদুদা, শিখ ইমুং কয়া অমা সংঘগী ভোল্যুন্তিয়রশিংগী য়ুমদা চংফম লৌদুনা লৈখি। মসি ভোল্যুন্তিয়রশিংগী নেচরেল ইন্সতিক্ত অমনি।
মরুপশিং,
মতম অমদা, হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর. এ.পি.জে. অব্দুল কলামনা চিত্রাকুত্তা চৎখি। মফম অদুদা মহাক্না নানাজী দেশমুখজীনা মহাক্কী আশ্রমদা পাংথোক্লিবা থবকশিং অদু উখি। মফম অদুদা পাংথোকপা থবকশিং য়েংলদুনা, দোক্তর. কালামনা য়াম্না অঙকপা পোকখি। মসিগা মান্ননা, হান্নগী রাস্ত্রপতি প্রনব মুখর্জীজীনা নাগপুরদা চৎলবা মতমদা সংঘগী দিসিপ্লিন অমসুং অচম্বা মতৌ অদুদা য়াম্না অপেনবা পোকখি।
মরুপশিং,
ঙসিসু পঞ্জাবকী ঈশিং-ঈচাউদা, হিমাচল অমসুং উত্তরাখন্দগী খুদোংচাদবশিংদা, কেরলাগী ৱায়ানাদকী অৱাবা থৌদোকশিংদা মতেং পাংনবা ভোল্যুন্তিয়রশিংনা হান্না য়ৌখিবা মীওইশিংগী মরক্তা য়াওরি হায়বসি অদোম্না উবা ফংগনি। কোবিদকী মতম অসিদা, মালেম পুম্বনা সংঘ অসিগী থৌনা অমসুং সেবাগী থৌনা অদু মশানা উবা ফংখি।
মরুপশিং,
চহি ১০০গী খোঙচৎ অসিদা সংঘ অসিগী অচৌবা থবকশিংগী মরক্তা অমা হায়রগদি খুন্নাইগী তোঙান-তোঙানবা সেক্সনশিংগী মরক্তা সেল্ফ-এৱেরনেস অমসুং ইকাই খুম্নবা পোকহনবনি। মসিগীদমক্তা, সংঘ অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অরাপ্পা মফমশিংদা, খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা থবক তৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাও করোর ১০ রোম লৈরি অমসুং সংঘ অসিনা মখোয়গী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। মতম কয়াগী মমাংদগী লৈঙাকশিংনা মখোয়বু মরুওইবা পীখিদে, অদুবু সংঘনা মখোয়গী চৎনবী, মখোয়গী কুহ্মৈশিং, মখোয়গী থৌরমশিং, মখোয়গী লোল অমসুং মখোয়গী চৎনবীশিংদা খ্বাইদগী হেন্না মরুওইবা পীখি। সেবা ভারতী, বিদ্যা ভারতী, একল বিদ্যালেয়াস, অমসুং বনভাসী কল্যান আশ্রমগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিং অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী এম্পাৱরমেন্তকী য়ুম্বী ওইনা থোরক্লে। ঙসিদি, ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংগী মরক্তা থাজবা লৈরকপনা মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি।
মরুপশিং,
চহি কয়াগী মমাংদগী, সংঘ অসিনা ত্রাইবেলগী চৎনবীশিং, কস্তমশিং অমসুং ভেল্যুশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা হোৎনদুনা লাক্লি। মসিনা মসিগী মতাংদা মশাগী থৌদাং অদু মপুং ফানা পাংথোক্লি অমসুং মসিগী থৌনা অসিনা ভারতকী নাৎকী শক্তম ঙাক্তুনা থম্বদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংগী পুন্সিদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা ভোল্যুন্তিয়রশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি চা কয়াদগী খুন্নাই অসিদা য়াওদুনা লাক্লবা ফত্তবশিং, হেন্না ৱাংবা অমসুং হন্থবগী ৱাখল্লোনশিং, ফত্তবা চৎনবীশিং, অমসুং শোক্না শম্নবা য়াদনবগী ফত্তবা ৱাখল্লোন অসি হিন্দু খুন্নাইগী অচৌবা শিংনবনি। মসি সংঘশিংনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌদুনা লাক্লিবা মরুওইবা ৱাফম অমনি। মতম অমদা মহাত্মা গান্ধীনা ৱারধাদা লৈবা সংঘ কেম্পতা চৎখি। মহাক্না সংঘতা উখিবা পুম্নমকপু – থোং মান্নবা, নুংশিবা, শান্তি লৈবা, মীনুংশি, নুংশি-চান্নবা অদুসু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। অমসুং দোক্তর সাহেবদগী ঙসি ফাওবদা, সংঘগী শক্নাইরবা মীওই খুদিংমক, সরসংঘচালাক খুদিংমক্না খেন্নবা অমসুং শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা লান্থেংনখি। পরম পুজ্যা গুরুজীনা হিন্দু খুদিংমক ইমুং অমনি হায়বা ৱাহন্থোক লৈবা “‘ हिन्दू पतितो भवेत्’,”, হিন্দুগী ইমুং খুদিংমক ইমুং অমনি, হায়বা ৱাখল্লোন অসিবু লেপ্পা লৈতনা শৌগৎখি। হিন্দু অমত্তবু হন্থনা লৌবা য়ারোই। ঐখোয়না পুম্নমক্না পুজ্য বালা সাহেব দেওরাসজীগী ৱাহৈশিং নীংশিংলি, মহাক্না হায়রম্মি মদুদি করিগুম্বা শোক্না শম্নবা য়াদবা হায়বসি পাপ অমা ওইদ্রবদি, মালেম অসিদা পাপ অমত্তা লৈরোই! সরসংঘচালাক ওইরিঙৈদা, পুজ্য রাজজু ভৈয়াজী অমসুং পুজ্য সুদর্শনজীনা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি মখা তানা চৎথখি। হৌজিক্কী সরসংঘচালাক, ইকাই খুম্নরবা মোহন ভাগৱতজীনা খুন্নাই অসিগীদমক মরী লৈনবগীদমক ময়েক শেংবা পান্দম অমা থম্লি অমসুং খুঙ্গং খুদিংদা মসিগী পাউজেল অসি শন্দোক্লি। মসি করিনো? মহাক্না হায়খি, "গুহা অমা, লাইশঙ অমা, অমসুং পোৎলোইফম অমা- সংঘ অসিনা মসিগী পাউজেল অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা চৎখ্রে। খেন্নবা লৈতবা, য়ানদবা লৈতবা - মসি হার্মোনিগী য়ুম্ফম্নি, মসি ইনক্লুসিব সোসাইতী অমগী অচেৎপা অচেৎপা ৱাফম্নি, অমসুং সংঘ অসিনা মসিদা লেপ্পা লৈতনা অনৌবা পাঙ্গল অমসুং ইনর্জী পীরি।"
মরুপশিং,
চহি ১০০গী মমাংদা সংঘ অসি লিংখৎলকপা মতমদা, মতম অদুগী মথৌ তাবশিং অমসুং লান্থেংশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ওইরম্মি। ঐখোয়না চহি চা কয়াগী ওইবা পোলিতিকেল স্লেভরীদগী ঐখোয় ইশাবু নীংতমহন্দুনা ঐখোয়গী কলচরেল ভেল্যুশিংবু ঙাকথোক্কদবনি। অদুবু ঙসি, চহি ১০০গী মতুংদা, ভারতনা চাউখৎপগী মায়কৈদা চংশিল্লিঙৈদা, ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইনবা শেম-শারিঙৈদা, লৈবাক অসিনা অমসুং মাগী লাইরবশিংগী অচৌবা শরুক্না চাউখৎলক্লিবা মতমদা, লাইরবা কোকহনবা ঙম্লিবা মতমদা, ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা সেক্তরশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলিবা মতমদা, অমসুং মালেমগী দিপ্লোমেসীদগী হৌরগা ক্লাইমেৎ পোলিসী ফাওবদা ভারতনা মাংজিল থানা ৱা ঙাংলিবা মতমদা, ঙসিগী শিংনবশিং অসি তোঙান-তোঙানবা অমসুং লান্থেংনবা অসিসু তোঙান-তোঙানবা ওইরি। অতোপ্পা লৈবাকশিংদা শেন্মিৎলোনগী ওইনা মখা পোনবা, ঐখোয়গী অমত্তা ওইববু থুগায়নবা, ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী হোংদোক্নবা থৌরাং তৌরিবা অসি- প্রধান মন্ত্রী ওইনা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি ঐখোয়গী সরকার অসিনা হায়রিবা শিংনবশিং অসি য়াম্না থুনা থেংনরিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ভোল্যুন্তিয়র অমা ওইনা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘনা হায়রিবা শিংনবশিং অসি মশক খঙদোকপতা নত্তনা হায়রিবা শিংনবশিং অসি থেংননবা কংক্রিৎ রোদমেপ অমা শেমগৎলকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না ঐহাক্কী মওং মতৌদা অমুক হন্না ইকাই খুম্নজরিবা দত্তত্রেয়াজীনা পনখিবা ৱাফমশিং অদু অমুক হন্না পনজগে।
মরুপশিং,
সংঘগী অহোংবা মঙা, মশানা-মশাবু খঙবা, খুন্নাইগী ওইবা অপুনবা, ইমুং মনুংগী ওইবা লৌশিং, সিভিক ইতিক অমসুং অকোয়বগী ফিভম, হায়রিবা ৱারেপশিং অসি লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শিংনবশিং অসি মায়োক্ননবা ভোল্যুন্তিয়র খুদিংমক্তা অচৌবা ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
সেল্ফ-রিএলাইজেসন হায়বসিনা সেল্ফ-এৱেরনেস হায়বনি, সেল্ফ-রিএলাইজেসন হায়বসিনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনদগী নীংতম্বা ফংবা হায়বনি অমসুং মশাগী হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা হায়বনি, মশাগী লোলগীদমক চাউথোকচবা হায়বনি, সেল্ফ-রিএলাইজেসন হায়বসিনা মরোমদোম লেচবা হায়বনি অমসুং ঐগী লৈবাক মীয়াম, মসি খঙবিয়ু, মরোমদোম লেপচবা হায়বসি অপাম্বা নত্তে, মসি তঙাইফদবা অমনি। ঐখোয়না স্বদেশীগী মরুওইবা মন্ত্র অসি খুন্নাইগী ওইবা কম্মিতমেন্ত অমা ওইহনগদবনি। ভোকেল ফোর লোকেল কেম্পেন মাই পাক্নবগীদমক্তা, ভোকেল ফোর লোকেল অসি ঐখোয়গী লেপ্পা লৈতবা মোতো অমসুং হোৎনবা ওইগদবনি, অনৌবা ইনর্জী পীগদবনি।
মরুপশিং,
সংঘনা মতম পুম্নমক্তা খুন্নাইগী অপুনবগী মরীবু মরুওইনা থম্লি। সোসিএল হার্মোনি হায়বসিনা শোত্থরবশিংবু মরুওইনা লৌদুনা অমসুং নেস্নেল য়ুনিতী প্রমোৎ তৌদুনা সোসিএল জষ্টিস লৈহনবা হায়বনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী অমত্তা ওইবগী, ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং ঐখোয়গী সেক্যুরিতীদা হকথেংননা লান্থেংনবা অসিগুম্বা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন, রিজনেলিজম, করিগুম্বা মতমদা কাস্তকী মতাংদা ৱাথোক, করিগুম্বা মতমদা লোলগী মতাংদা ৱাথোক, করিগুম্বা মতমদা মপানগী ফোর্সশিংনা থোকহনবা দিভিসিব তেন্দেন্সীশিং, হায়রিবা মশীং থীঙমদ্রবা শিংনবশিং অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরি। ভারতকী থম্মোয় অসি মতম পুম্নমক্তা খেন্নবগী মরক্তা অমত্তা ওইবসিনি। করিগুম্বা হায়রিবা ফোর্মুলা অসি থুগায়রবদি, ভারতকী শক্তি অসিসু কনবা ঙম্লোই। মরম অদুনা, ঐখোয়না হায়রিবা ফোর্মুলা অসিগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা হিংগদবনি অমসুং মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, সোসিএল হার্মোনি অসি দেমোগ্রাফী হোংদোক্নবা হোৎনরিবা, ইনফিলত্রেতরশিংদগী ফাওবা, হেন্না চাউবা শিংনবগা মায়োক্নরি। মসি ঐখোয়গী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অমসুং তুংগী শান্তিগা মরী লৈনবা ৱাহং অমসুনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না রেদ ফোর্ৎতগী দেমোগ্রাফী মিসন লাউথোক্লে। ঐখোয়না মসিগী শিংনবসি মায়োক্ননবা চেকশিন্না লৈগদবনি অমসুং থৌনা লৈনা থেংনগদবনি।
মরুপশিং,
ফেমিলী এনলাইতনমেন্ত (কুতুম্ব প্রভোধন) অসি মতমগী তঙাইফদবা অমনি, মসিনা চহি চা কয়াদগী শীজিন্নরক্লিবা সোসিওলোজীগী স্কোলরশিংগী লোলনি। চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী পুন্সিগী মপাঙ্গল ওইদুনা লাক্লিবা মরমশিংগী মরক্তা অমা অসি মাগী ইমুং-মনুংগী ইন্সতিত্যুসননি হায়না মখোয়না হায়। করিগুম্বা ভারতকী খুন্নাইগী ওইবা কাংলোনগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা য়ুনিৎ অমা লৈরবদি, মসি ভারতকী খুন্নাইগী মনুংদা চাউখৎলক্লিবা মপাঙ্গল লৈবা ইমুংগী পথাপনি। ফেমিলী এনলাইতনমেন্ত হায়বসিনা ফেমিলী কলচরবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বনি। ফেমিলী কলচর অসি ভারতকী সিভিলাইজেসনগী য়ুম্ফমনি। ইমুং মনুংগী ভেল্যুশিং, অহল ওইরবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নবা, নুপীশিংবু ইকায় খুম্নবা, নহাশিংদা ভেল্যুশিং তম্বীবা, মশাগী ইমুং মনুংগী থৌদাংশিং মপুং ফাহনবা, মখোয়বু খঙবা, অমসুং মসিগী মাইকৈ অসিদা ইমুং মনুং অমসুং খুন্নাইদা এৱারনেস হেনগৎহনবা অসি তঙাইফদে।
মরুপশিং,
সিভিক ইতিকনা লৈবাক খুদিংমক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা তোঙান তোঙানবা মতমশিংদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। সিভিক ইতিক হায়বসিনা মথৌগী ৱাখল্লোন অমা হায়বনি। সিভিক দ্যুতীগী ৱাখল্লোন অসি নাগরিক খুদিংমক্তা লৈগদবনি। লুনানবা অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি, লৈবাক অসিগী প্রোপর্তী ইকায় খুম্নবা উৎকদবনি, চৎন-কাঙলোনশিং অমসুং আইনশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎকদবনি। ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোনদি নাগরিকশিংনা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্কদবনি। ঐখোয়না সংবিধানগী ৱাখল্লোন অসিবু লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
অকোইবগী ফিভম ঙাক শেনবা অসি হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মীরোনগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মসি মীওইবা খুদিংমক্কী তুংলমচৎকা মরী লৈনবা ৱাফম অমনি। ঐখোয়না ইকোনোমীগা লোয়ননা ইকোলোজীদসু মীৎয়েং থমগদবনি। ঈশিং কঞ্জার্বেসন, গ্রীন ইনর্জী, ক্লিন ইনর্জী, হায়রিবা কেম্পেন পুম্নমক অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা চৎলি।
মরুপশিং,
সংঘগী অহোংবা মঙা অসি লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎহনগদবা পাম্বৈশিংনি, মসিনা লৈবাক অসিনা তোঙান তোঙানবা শিংনবশিং মায়োক্নবদা মতেং পাংগনি, মসিনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপগী য়ুম্ফম ওইগনি।
মরুপশিং,
২০৪৭কী ভারত অসি লৌশিং অমসুং সাইন্স, সর্ভিস অমসুং হার্মোনিগী মচাকশিংদগী শেম্বা মশক নাইরবা ভারত অমা ওইরসনু। মসি সংঘগী ভিজননি; মসি ঐখোয় ভোল্যুন্তিয়র পুম্নমক্কী চৎনবীনি অমসুং মসি ঐখোয়গী ৱারেপনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি মদুদি সংঘ অসি লৈবাক অসিদা থাজবা লৈবদগী শেমখিবনি। সংঘ অসি লৈবাক অসিগী সেবা তৌবগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোননা লমজিংলি। সংঘ অসি কত্থোকপা অমসুং তপস্যাগী মৈদা হৌরকখি। সংঘ অসি কলচর অমসুং ভোকেসন্না পুনশিনবদগী চাউখৎলক্লি। সংঘনা নেস্নেলিজমবু পুন্সিগী খ্বাইদগী মরুওইবা ধর্ম্নি হায়না থাজদুনা অচেৎপা থাজবা থম্লি। সংঘ অসি ভারত ইমাগী সেবা তৌবগী অচৌবা মঙলানগা মরী লৈনৈ।
মরুপশিং,
সংঘগী ৱাখল্লোন অসিদি কলচরগী রুতশিং অদু অচেৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি হায়বসিনি। খুন্নাই অসিদা মশানা-মশাদা থাজবা অমসুং ইশানা-ইশা ইকাই খুম্নবা পোকহন্নবগীদমক্তা সংঘনা হোৎনরি। সংঘগী পান্দমদি মীয়ামগী সেবা তৌবগী মঙাল অসি মীওই খুদিংগী থম্মোয়দা য়ৌহনবনি। সংঘগী ভিজনদি ভারতকী খুন্নাই অসি খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী খুদম অমা ওইগদবনি হায়বসিনি। সংঘ অসিগী পান্দমদি মালেমগী থাক্তা ভারতকী ভোইস হেনগৎহনবনি। ভারতকী তুংলমচৎপু শাফবা অমসুং মঙাল লৈবা ওইহন্নবগীদমক সংঘনা লেপ্লি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হয়েং অসি বিজয় দশমীগী শেংলবা কুহ্মৈ পাংথোক্কনি। বিজয় দশমী অসি ঐখোয়গী পুন্সিদা অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈ। থৌরম অদুদা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীদুনা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।