ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍‌ ଟ୍ରେନ ପ୍ରକଳ୍ପର ସୁରତ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଜାପାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ହିରୋମାସା ନାକାନୋ
03 OCT 2025 8:46PM by PIB Bhubaneswar
• ସୁରଟ ଏଚଏସଆର ସାଇଟରେ ରେଳ ବିଛାଇବା ସହିତ ଜେ-ସ୍ଲାବ୍ ବାଲାଷ୍ଟ-ଲେସ୍‌ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଥାପନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ନିରୀକ୍ଷଣ କଲେ ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
• 84% ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ ବିକେସି ଭୂତଳ ଷ୍ଟେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି; ଷ୍ଟେସନରେ ତିନୋଟି ସ୍ତର ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ-ରୋଡ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ହେବ
• ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡରରେ 323 କିଲୋମିଟର ଭାୟାଡକ୍ଟ, 211 କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକ୍ ବେଡ୍ ଏବଂ ଏକାଧିକ ସେତୁ ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି
• ପାଲଘରରେ 7ଟି ପର୍ବତ ସୁଡ଼ଙ୍ଗରେ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି
• ଜାପାନୀ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ପ୍ରଥମ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡରରେ ଭାରତ-ଜାପାନର ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ସହିତ ଜାପାନର ଭୂମି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପରିବହନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ହିରୋମାସା ନାକାନୋଙ୍କ ଆଜି ସୁରଟ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ (ଏଚଏସଆର) ନିର୍ମାଣ ସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ମହାମହିମ ନାକାନୋଙ୍କୁ ସୁରଟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପାରମ୍ପରିକ ଗରବା ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସୁରଟ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ସାଇଟରେ ଟ୍ରାକ୍ ନିର୍ମାଣ ଆଧାର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେଠାରେ ସେମାନେ ଭାୟାଡକ୍ଟରେ ଜେ-ସ୍ଲାବ୍ ବାଲାଷ୍ଟ-ଲେସ୍ ଟ୍ରାକ୍ ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ ଦେଖିଥିଲେ। ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଲାବ୍ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ରେଳ ବିଛାଇବା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି।
କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ମଧ୍ୟ ସୁରତ ଏଚଏସଆର ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ ପ୍ରଥମ ଟ୍ରାକ୍ ଟର୍ଣ୍ଣଆଉଟ୍ ସଂସ୍ଥାପନ ଦେଖିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସୁରତରୁ ମୁମ୍ବାଇକୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ମୁମ୍ବାଇର ବାନ୍ଦ୍ରା କୁର୍ଲା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ (ବିକେସି) ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ନାକାନୋ ଏବଂ ଜାପାନୀ ଦଳ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ବାନ୍ଦ୍ରା କୁର୍ଲା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଷ୍ଟେସନ ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡରରେ ଏକ ଭୂତଳ ସୁବିଧା ହେବ। ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ 30 ମିଟରରୁ ଅଧିକ ଗଭୀରତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ଏକ 10 ମହଲା କୋଠା ସହିତ ସମାନ ଏବଂ ପ୍ରାୟ 84% କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି। ଷ୍ଟେସନରେ ତିନୋଟି ସ୍ତର ରହିବ: ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, କନକୋର୍ସ ଏବଂ ସର୍ଭିସ୍ ଫ୍ଲୋର, ଏବଂ ଏହା ଉଭୟ ରାସ୍ତା ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଦୁଇଟି ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି - ଗୋଟିଏ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଏମଟିଏନଏଲ କୋଠା ନିକଟରେ। ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆରାମ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରାକୃତିକ ଆଲୋକ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍କାଏଲାଇଟ୍ ସହିତ ପ୍ରଶସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର 508 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା। ମୋଟ ଭାୟାଡକ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ 323 କିଲୋମିଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ଏବଂ 399 କିଲୋମିଟର ପିଅର କାମ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ 17ଟି ନଦୀ ସେତୁ, 5ଟି ପିଏସସି ସେତୁ ଏବଂ 9ଟି ଷ୍ଟିଲ୍ ସେତୁ କାମ ଶେଷ ହୋଇଛି । ମୋଟ 211 କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକ୍ ବେଡ୍ ବିଛାଯାଇଛି ଏବଂ କରିଡରରେ 4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପାଲଘରରେ ସାତଟି ପର୍ବତ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ପାଇଁ ଖନନ ଚାଲିଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବିକେସି ଏବଂ ଶିଲଫାଟା ମଧ୍ୟରେ 21 କିଲୋମିଟର ଏନଏଟିଏମ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର 5 କିଲୋମିଟର ବ୍ରେକଥ୍ରୁ ହାସଲ କରାଯାଇଛି । ସୁରଟ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଡିପୋ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଅଛି। ସମସ୍ତ ଗୁଜରାଟ ଷ୍ଟେସନରେ ସୁପରଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର୍ କାମ ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ତିନୋଟି ଉଚ୍ଚ ଷ୍ଟେସନରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଜାପା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।

Ministry of Railways
Union Minister Ashwini Vaishnaw and Japanese Minister H.E. Hiromasa Nakano Visit Surat and Mumbai Sites of Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail Project
Ministers Observe J-Slab Ballast-Less Track Installation with Rail Laying Making Rapid Progress at Surat HSR Site
BKC Underground Station Nears Completion with 84% Excavation Done; Station to Feature Three Levels and Metro-Road Connectivity
Mumbai–Ahmedabad Bullet Train Corridor Makes Major Progress with 323 km Viaduct, 211 km Track Bed, and Multiple Bridges Completed
Excavation Work Progresses on 7 Mountain Tunnels in Palghar
Japanese Minister’s Visit Highlights Strong India–Japan Collaboration on First High-Speed Rail Corridor
03 OCT 2025 8:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw, along with Japan’s Minister of Land, Infrastructure, Transport & Tourism H.E. Hiromasa Nakano visited High-Speed Rail (HSR) construction sites of the Mumbai–Ahmedabad Bullet Train project in Surat and Mumbai today.
H.E. Nakano was welcomed at Surat international airport with traditional Garba. Surat’s MP Shri Mukesh Dalal, Mayor Shri Daxesh Mavani, Chairman Railway Board, senior officials of Railways, NHSRCL and the district administration were also present at the Japanese Minister’s reception.
Visit to the Track Slab Laying Site at Surat: The Ministers visited the track construction base at the Surat High-Speed Rail site, where they witnessed the installation of the J-slab ballast-less track system on the viaduct. Track slab installation and permanent rail laying are progressing rapidly.
Recently, Union Minister Shri Vaishnaw also witnessed the first track turnout installation near Surat HSR station.
Visit to BKC HSR Station, Mumbai: The Ministers travelled from Surat to Mumbai via Vande Bharat Express. They reviewed the progress of the Bandra Kurla Complex (BKC) bullet train station in Mumbai. Minister Nakano and the Japanese team expressed happiness at the quality of Vande Bharat train.
Key Features of the BKC Bullet Train Station, Mumbai: The Bandra Kurla Complex (BKC) station will be an underground facility on the Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail corridor. Excavation has reached a depth of over 30 metres, equivalent to a 10-storey building, with approximately 84% of the work already completed. The station will feature three levels: platform, concourse, and service floor, and will offer both road and metro connectivity. Two entry and exit points are planned—one near the Metro station and another near the MTNL building. Designed for passenger comfort, the station will provide spacious areas and modern amenities, along with skylights to allow natural lighting.
Bullet train project progress (September, 2025): The Mumbai–Ahmedabad Bullet Train corridor is 508 km long. Of the total viaduct, 323 km has been completed, along with 399 km of pier work. Key bridge construction milestones include the completion of 17 river bridges, 5 PSC bridges, and 9 steel bridges. A total of 211 km of track bed has been laid, and over 4 lakh noise barriers have been installed along the corridor. Excavation is underway for seven mountain tunnels in Palghar, while 5 km of the 21 km NATM tunnel between BKC and Shilphata has achieved breakthrough. Rolling stock depots at Surat and Ahmedabad are under construction. Superstructure work on all Gujarat stations is at an advanced stage. Work has begun on all three elevated stations in Maharashtra.
The Japanese Minister’s visit reflects strong collaboration between India and Japan in implementing India’s first High-Speed Rail corridor.