ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶବର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
03 OCT 2025 3:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ସମବାୟର ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି ଏବଂ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ସମବାୟ ସମାଜ ରହିବ
ଶବର ଡାଏରୀ ହରିୟାଣାର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦହି, କ୍ଷୀର ଏବଂ ମିଠା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି
ଦୈନିକ ୧୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଦହି, ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଦହି, ଲକ୍ଷ ଲିଟର ବଟରମିଲ୍କ ଏବଂ ୧୦,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ମିଠା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଶବର ଡାଏରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି କାରଣରୁ ଦେଶର ୮ କୋଟି କୃଷକ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି
ଆଜି ଦେଶର ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୬୬ ନିୟୁତ ଲିଟର ରହିଛି, ଯାହା ୨୦୨୮-୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଦୈନିକ ୧୦୦ ନିୟୁତ ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ତିନି ଗୁଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ହରିୟାଣାର ରୋହତକରେ ଶବର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂହ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁର୍ଜାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ ସିଂହଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ପୃଥକ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଦାବି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତାଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ସମବାୟ ସମିତିର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏକ ସମବାୟ ସମିତି ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଶବର ଡାଏରୀ ଜରିଆରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଦହି, ବଟରମିଲ୍କ ଏବଂ ବସାଦହି ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ହରିୟାଣାରୁ ହିଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ କ୍ଷେତ୍ର (ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର) ରେ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାହିଦା ପୂରଣ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୁଜରାଟର ସାବରକନ୍ଥା ଜିଲ୍ଲାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଶବର ଡାଏରୀ ୯ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ତ୍ରିଭୁବନ ଭାଇ, ଭୁରା ଭାଇ ଏବଂ ଗଲବା ଭାଇ ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ୩୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ବାର୍ଷିକ ୮୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶବର କାରଖାନାରେ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦୈନିକ ୧୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଦହି, ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବସାଦହି, ଲକ୍ଷ ଲିଟର ବଟରମିଲ୍କ ଏବଂ ୧୦,୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ମିଠା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଶବର ଡେଏରୀ ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୁଲ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜୁରାଟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭ୍ରୁଣ ଏବଂ ଲିଙ୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଜନନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ବୈଜ୍ଞାନିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହରିୟାଣାର ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ସହିତ ରାଜ୍ୟରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ଜୈବିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ଉପରେ ଅନେକ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ହରିୟାଣାରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪-୧୫ ରେ, ଭାରତରେ କ୍ଷୀର ଦେଉଥିବା ପଶୁମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୮୬ ନିୟୁତ ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୧୨ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିଭଳି ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୧୪୬ କୋଟି ଟନରୁ ୨୩୯ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦେଶୀ ଗାଈ ପ୍ରଜାତିର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୨୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ରୁ ୫୦ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୮ କୋଟି କୃଷକ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଭାରତରେ ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଦୁଗ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧତା ୧୨୪ ଗ୍ରାମରୁ ୪୭୧ ଗ୍ରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଯାହା ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମୁଣ୍ଡ ପିଛା ଦୁଗ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ହରିୟାଣା ପ୍ରତିବର୍ଷ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ନିରନ୍ତର ନୀତି କାରଣରୁ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସର୍ବବୃହତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଭାବେ ଗର୍ବର ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ-୨.୦ ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସାରା ଦେଶରେ ୭୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଏବଂ ସରକାର ୪୬,୦୦୦ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୬୬୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର, ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାକୁ ୨୦୨୮-୨୯ ଦ୍ୱାରା ୧୦୦ ନିୟୁତ ଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଥରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଗଲେ, ସମସ୍ତ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଆମର କୃଷକ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ନିକଟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ପଶୁଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ଯତ୍ନ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୃତ ପଶୁମାନଙ୍କ ଅବଶେଷର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ତିନୋଟି ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାର ଜାତୀୟ ଗୋକୁଲ୍ ମିଶନ, ଜାତୀୟ କୃତ୍ରିମ ଗର୍ଭଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଜାତୀୟ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏଭଳି କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ ସହ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ତିନି ଗୁଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Sabar Dairy Plant in Rohtak, Haryana
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a strong foundation for cooperation is being laid, and by 2029, every panchayat in the country will have a cooperative society
Sabar Dairy has established the country's largest plant for producing curd, milk, and sweets at a cost of ₹350 crore for the welfare of milk-producing farmers in Haryana
The Sabar Dairy Plant, producing 150 metric tons of curd, 10 metric tons of yogurt, 3 lakh liters of buttermilk, and 10,000 kg of sweets daily, will become a symbol of prosperity for dairy farmers
Under the leadership of Prime Minister Modi, the dairy sector in India has become the fastest-growing sector in the world, advancing at a rate of 70 per cent
Due to the policies of the Modi government, 8 crore farmers in the country have joined the dairy sector
Today, the country's milk processing capacity is 66 million liters per day, which is targeted to reach 100 million liters per day by 2028-29
The Modi government is moving towards self-reliance in the dairy sector by accelerating dairy plant construction and R&D by three times
03 OCT 2025 3:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated the Sabar Dairy Plant in Rohtak, Haryana today. On this occasion, Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar, Union Minister Shri Rao Inderjit Singh, along with several other dignitaries were present.
In his address Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has fulfilled the decades-old demand of the farmers of the country to establish a separate Ministry of Cooperation, and the entire nation is grateful to him for this. He said that in the past four years, the Ministry of Cooperation, along with all the state governments of the country, has worked to strengthen the foundation of cooperatives. Union Minister of Cooperation Minister expressed confidence that by 2029, every panchayat in the country will have a cooperative society.
Shri Amit Shah said that today, through Sabar Dairy, the country’s largest plant for producing curd, buttermilk, and yogurt, built at a cost of about ₹350 crore, has been completed for the welfare of milk producers. He said that from Haryana itself, the entire demand for dairy products in the Delhi–National Capital Region (Delhi-NCR) will be fulfilled. Shri Shah further stated that Sabar Dairy, which began in Gujarat’s Sabarkantha district, has created vast opportunities for milk producers across 9 states. In Gujarat, Tribhuvan Bhai, Bhura Bhai, and Galba Bhai laid the foundation of dairies, and today, through cooperative dairies, 35 lakh women in Gujarat are carrying out annual business worth ₹85,000 crore.
Union Minister of Cooperation said that at the Sabar Plant, production will include 150 metric tonnes of curd, 10 metric tonnes of yogurt, 3 lakh liters of buttermilk, and 10,000 kilograms of sweets per day, which will pave the way for farmers’ prosperity. He added that today Sabar Dairy is serving farmers in Rajasthan, Haryana, Maharashtra, Punjab, Uttar Pradesh, and Bihar. He further said that under Amul’s leadership, extensive scientific work has been carried out in Gujarat on modern breeding technologies such as embryo transfer and sex-determination. These technologies should also be made available to livestock farmers in Haryana. Along with this, there is a need to promote beekeeping and organic farming in the state. He also mentioned that several successful experiments on biogas have been carried out in Gujarat, and such initiatives should also be implemented in Haryana.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s dairy sector has grown by 70 per cent in the last 11 years. Under Prime Minister Modi’s leadership, India’s dairy sector has become the fastest-growing dairy sector in the world. He stated that in 2014–15, the number of milching animals in India was 86 million, which has now increased to 112 million. Similarly, milk production has risen from 146 million tonnes to 239 million tonnes. The production of milk from indigenous cow breeds has increased from 29 million tonnes to 50 million tonnes. Shri Shah said that today about 8 crore farmers in India are connected with the dairy sector. He further added that farmers in our country have raised per capita milk availability in India from 124 grams to 471 grams. Union Minister of Cooperation said that in the last 11 years, many changes have taken place in India’s dairy sector, which have brought prosperity to our farmers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in terms of per capita milk availability, Haryana consistently ranks between first and third place every year. He added that due to the consistent policies during Prime Minister Modi’s tenure, today India stands proudly before the world as the largest milk producer. Shri Shah said that under White Revolution 2.0, more than 75,000 dairy societies will be established across the country in the coming days, and the government will also strengthen 46,000 dairy cooperative societies. He stated that our current milk processing capacity is 660 lakh liters per day, and our target is to increase this to 100 million liters by 2028–29. Once this goal is achieved, all the profits will directly benefit our farmer mothers and sisters engaged in milk production.
Shri Amit Shah said that recently, the Modi government has established three national cooperative societies for animal feed production, manure management, and the use of dead animal remains in the circular economy. He added that the Modi government has launched the National Gokul Mission, the National Artificial Insemination Program, the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund, and the National Animal Disease Control Program. Shri Shah stated that in the coming days, India also aims to become self-reliant in the construction of dairy plants, and for this purpose, the Modi government is moving towards self-reliance in the dairy sector by accelerating dairy plant construction and related research and development by three times.