ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে হাৰিয়ানাৰ ৰোহটকত সবৰ দুগ্ধ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমবায়ৰ এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন হৈছে আৰু ২০২৯ চনৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন পঞ্চায়ততে এখনকৈ সমবায় সমিতি গঠন হ'ব
সবৰ ডেইৰীয়ে হাৰিয়ানাৰ গাখীৰ উৎপাদনকাৰী কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে ৩৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে দৈ, গাখীৰ আৰু মিঠাই উৎপাদনৰ বাবে দেশৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰকল্প স্থাপন কৰিছে
দৈনিক ১৫০ মেট্ৰিক টন দৈ, ১০ মেট্ৰিক টন য়ুগাৰ্ট, ৩ লাখ লিটাৰ মাখন আৰু ১০,০০০ কেজি মিঠাই উৎপাদন কৰা সবৰ দুগ্ধ প্ৰকল্পটো দুগ্ধপালকসকলৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক হিচাপে পৰিগণিত হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ দুগ্ধখণ্ডই ৭০ শতাংশ হাৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰি বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা খণ্ডত পৰিণত হৈছে
মোদী চৰকাৰৰ নীতিৰ বাবে দেশৰ ৮ কোটি কৃষকে দুগ্ধ খণ্ডত জড়িত হৈছে
আজি দেশৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা দৈনিক ৬৬ মিলিয়ন লিটাৰ, যিটো ২০২৮-২৯ চনৰ ভিতৰত দৈনিক ১০০ মিলিয়ন লিটাৰ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে
দুগ্ধ প্ৰকল্প নিৰ্মাণ আৰু গৱেষণা তথা উন্নয়নৰ কাম তিনিগুণ ত্বৰান্বিত কৰি দুগ্ধ খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে মোদী চৰকাৰ
03 OCT 2025 3:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি হাৰিয়ানাৰ ৰোহটকত সবৰ দুগ্ধ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। এই অনুষ্ঠানত হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নয়াব সিং ছাইনী, কেন্দ্ৰীয় সমবায় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষণ পল গুৰজাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাও ইন্দৰজিৎ সিঙৰ লগতে আন কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তেওঁৰ ভাষণত কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ কৃষকসকলৰ এক পৃথক সমবায় মন্ত্ৰালয় স্থাপনৰ কেইবা দশক পুৰণি দাবী পূৰণ কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই তেওঁৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ। তেওঁ কয় যে বিগত চাৰি বছৰত দেশৰ সকলো ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে সমবায়ৰ ভেটি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰি কয় যে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত দেশৰ প্ৰতিখন পঞ্চায়তত এখনকৈ সমবায় সমিতি থাকিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি সবৰ ডেইৰীৰ জৰিয়তে দুগ্ধ উৎপাদকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰায় ৩৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা দৈ, মাখন আৰু দৈ উৎপাদনৰ বাবে দেশৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে হাৰিয়ানাৰ পৰাই দিল্লী-ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চল (দিল্লী-এনচিআৰ) ত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ সম্পূৰ্ণ চাহিদা পূৰণ কৰা হ'ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে গুজৰাটৰ সবৰকাণ্ট জিলাত আৰম্ভ হোৱা সবৰ ডেইৰীয়ে ৯ খন ৰাজ্যৰ দুগ্ধ উৎপাদকসকলৰ বাবে বিশাল সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। গুজৰাটত ত্ৰিভুৱন ভাই, ভুৰা ভাই আৰু গলবা ভায়ে ডেইৰীৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল আৰু আজি সমবায় ডেইৰীৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ ৩৫ লাখ মহিলাই বাৰ্ষিক ৮৫০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় চলাই আছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সবৰ প্ৰকল্পত প্ৰতিদিনে ১৫০ মেট্ৰিক টন দৈ, ১০ মেট্ৰিক টন য়ুগাৰ্ট, ৩ লাখ লিটাৰ মাখন আৰু ১০০০০ কিলোগ্ৰাম মিঠাই উৎপাদন কৰা হ "ব, যাৰ ফলত কৃষকসকলৰ সমৃদ্ধিৰ পথ মুকলি হব। তেওঁ লগতে কয় যে আজি সবৰ ডেইৰীয়ে ৰাজস্থান, হাৰিয়ানা, মহাৰাষ্ট্ৰ, পঞ্জাৱ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিহাৰৰ কৃষকসকলক সেৱা আগবঢ়াই আছে। তেওঁ লগতে কয় যে আমূলৰ নেতৃত্বত গুজৰাটত ভ্রূণ স্থানান্তৰ আৰু লিংগ নিৰ্ণয়ৰ দৰে আধুনিক প্ৰজনন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ব্যাপক বৈজ্ঞানিক কাম কৰা হৈছে। এই প্ৰযুক্তিবোৰ হাৰিয়ানাৰ পশুপালক কৃষকৰ বাবেও উপলব্ধ কৰা উচিত। ইয়াৰ লগতে ৰাজ্যখনত মৌমাখি পালন আৰু জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটত জৈৱ গেছৰ ওপৰত কেইবাটাও সফল পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হৈছে, আৰু এনে পদক্ষেপ হাৰিয়ানাতো ৰূপায়ণ কৰা উচিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১১ বছৰত ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ড ৭০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ড বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল দুগ্ধ খণ্ডত পৰিণত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪-১৫ চনত ভাৰতত গাখীৰ দিয়া জীৱ-জন্তুৰ সংখ্যা আছিল ৮৬ মিলিয়ন, যি এতিয়া ১১২ মিলিয়নলৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে, গাখীৰৰ উৎপাদন ১৪৬ মিলিয়ন টনৰ পৰা ২৩৯ মিলিয়ন টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। থলুৱা গৰুৰ প্ৰজাতিৰ গাখীৰৰ উৎপাদন ২৯ মিলিয়ন টনৰ পৰা ৫০ মিলিয়ন টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ভাৰতৰ প্ৰায় ৮ কোটি কৃষক দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ দেশৰ কৃষকসকলে ভাৰতত জনমূৰি গাখীৰৰ উপলব্ধতা ১২৪ গ্ৰামৰ পৰা ৪৭১ গ্ৰামলৈ বৃদ্ধি কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা ১১ বছৰত ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডত বহুতো পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, যিয়ে আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনমূৰি গাখীৰৰ উপলব্ধতাৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানাই প্ৰতি বছৰে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰথম আৰু তৃতীয় স্থানৰ মাজত আছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ কাৰ্যকালত ধাৰাবাহিক নীতিৰ বাবে আজি ভাৰত বিশ্বৰ সন্মুখত সৰ্ববৃহৎ দুগ্ধ উৎপাদক দেশ হিচাপে গৌৰৱেৰে থিয় দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ অধীনত আগন্তুক দিনত সমগ্ৰ দেশতে ৭৫,০০০তকৈও অধিক দুগ্ধ সমিতি স্থাপন কৰা হ'ব আৰু চৰকাৰে ৪৬,০০০ দুগ্ধ সমবায় সমিতিকো শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ কয় যে আমাৰ বৰ্তমানৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা হৈছে দৈনিক ৬৬০ লাখ লিটাৰ, আৰু আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ইয়াক ২০২৮-২৯ চনলৈ ১০০ মিলিয়ন লিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰা। এবাৰ এই লক্ষ্যত উপনীত হ "লে, এই সকলো লাভেই গাখীৰ উৎপাদনত নিয়োজিত আমাৰ কৃষক মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শেহতীয়াকৈ মোদী চৰকাৰে চক্ৰীয় অৰ্থনীতিত পশুখাদ্য উৎপাদন, গোবৰ সাৰৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু মৃত জন্তুৰ অৱশিষ্ট ব্যৱহাৰৰ বাবে তিনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সমিতি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছন, ৰাষ্ট্ৰীয় কৃত্ৰিম প্ৰজনন কাৰ্যসূচী, পশুপালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পশু ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আগন্তুক দিনত ভাৰতে দুগ্ধ প্ৰকল্প নিৰ্মাণত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ লক্ষ্য লৈছে আৰু এই উদ্দেশ্যে মোদী চৰকাৰে দুগ্ধ প্ৰকল্প নিৰ্মাণ আৰু আনুষংগিক গৱেষণা আৰু উন্নয়ন তিনিগুণ ত্বৰান্বিত কৰি দুগ্ধ খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Sabar Dairy Plant in Rohtak, Haryana
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a strong foundation for cooperation is being laid, and by 2029, every panchayat in the country will have a cooperative society
Sabar Dairy has established the country's largest plant for producing curd, milk, and sweets at a cost of ₹350 crore for the welfare of milk-producing farmers in Haryana
The Sabar Dairy Plant, producing 150 metric tons of curd, 10 metric tons of yogurt, 3 lakh liters of buttermilk, and 10,000 kg of sweets daily, will become a symbol of prosperity for dairy farmers
Under the leadership of Prime Minister Modi, the dairy sector in India has become the fastest-growing sector in the world, advancing at a rate of 70 per cent
Due to the policies of the Modi government, 8 crore farmers in the country have joined the dairy sector
Today, the country's milk processing capacity is 66 million liters per day, which is targeted to reach 100 million liters per day by 2028-29
The Modi government is moving towards self-reliance in the dairy sector by accelerating dairy plant construction and R&D by three times
03 OCT 2025 3:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated the Sabar Dairy Plant in Rohtak, Haryana today. On this occasion, Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar, Union Minister Shri Rao Inderjit Singh, along with several other dignitaries were present.
In his address Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has fulfilled the decades-old demand of the farmers of the country to establish a separate Ministry of Cooperation, and the entire nation is grateful to him for this. He said that in the past four years, the Ministry of Cooperation, along with all the state governments of the country, has worked to strengthen the foundation of cooperatives. Union Minister of Cooperation Minister expressed confidence that by 2029, every panchayat in the country will have a cooperative society.
Shri Amit Shah said that today, through Sabar Dairy, the country’s largest plant for producing curd, buttermilk, and yogurt, built at a cost of about ₹350 crore, has been completed for the welfare of milk producers. He said that from Haryana itself, the entire demand for dairy products in the Delhi–National Capital Region (Delhi-NCR) will be fulfilled. Shri Shah further stated that Sabar Dairy, which began in Gujarat’s Sabarkantha district, has created vast opportunities for milk producers across 9 states. In Gujarat, Tribhuvan Bhai, Bhura Bhai, and Galba Bhai laid the foundation of dairies, and today, through cooperative dairies, 35 lakh women in Gujarat are carrying out annual business worth ₹85,000 crore.
Union Minister of Cooperation said that at the Sabar Plant, production will include 150 metric tonnes of curd, 10 metric tonnes of yogurt, 3 lakh liters of buttermilk, and 10,000 kilograms of sweets per day, which will pave the way for farmers’ prosperity. He added that today Sabar Dairy is serving farmers in Rajasthan, Haryana, Maharashtra, Punjab, Uttar Pradesh, and Bihar. He further said that under Amul’s leadership, extensive scientific work has been carried out in Gujarat on modern breeding technologies such as embryo transfer and sex-determination. These technologies should also be made available to livestock farmers in Haryana. Along with this, there is a need to promote beekeeping and organic farming in the state. He also mentioned that several successful experiments on biogas have been carried out in Gujarat, and such initiatives should also be implemented in Haryana.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s dairy sector has grown by 70 per cent in the last 11 years. Under Prime Minister Modi’s leadership, India’s dairy sector has become the fastest-growing dairy sector in the world. He stated that in 2014–15, the number of milching animals in India was 86 million, which has now increased to 112 million. Similarly, milk production has risen from 146 million tonnes to 239 million tonnes. The production of milk from indigenous cow breeds has increased from 29 million tonnes to 50 million tonnes. Shri Shah said that today about 8 crore farmers in India are connected with the dairy sector. He further added that farmers in our country have raised per capita milk availability in India from 124 grams to 471 grams. Union Minister of Cooperation said that in the last 11 years, many changes have taken place in India’s dairy sector, which have brought prosperity to our farmers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in terms of per capita milk availability, Haryana consistently ranks between first and third place every year. He added that due to the consistent policies during Prime Minister Modi’s tenure, today India stands proudly before the world as the largest milk producer. Shri Shah said that under White Revolution 2.0, more than 75,000 dairy societies will be established across the country in the coming days, and the government will also strengthen 46,000 dairy cooperative societies. He stated that our current milk processing capacity is 660 lakh liters per day, and our target is to increase this to 100 million liters by 2028–29. Once this goal is achieved, all the profits will directly benefit our farmer mothers and sisters engaged in milk production.
Shri Amit Shah said that recently, the Modi government has established three national cooperative societies for animal feed production, manure management, and the use of dead animal remains in the circular economy. He added that the Modi government has launched the National Gokul Mission, the National Artificial Insemination Program, the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund, and the National Animal Disease Control Program. Shri Shah stated that in the coming days, India also aims to become self-reliant in the construction of dairy plants, and for this purpose, the Modi government is moving towards self-reliance in the dairy sector by accelerating dairy plant construction and related research and development by three times.