କ୍ୟାବିନେଟ
ବାୟୋମେଡିକାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ କ୍ୟାରିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
01 OCT 2025 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ କ୍ୟାରିଅର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ (ବିଆରସିପି), ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିବିଟି) ଏବଂ ୱେଲକମ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଡବ୍ଲୁଟି), ୟୁକେ ଏବଂ ଏସପିଭି, ଇଣ୍ଡିଆ ଆଲାଏନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (୨୦୨୫-୨୬ ରୁ ୨୦୩୦-୩୧) ପାଇଁ ସହଭାଗୀତାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଆହୁରି ଛଅ ବର୍ଷ (୨୦୩୧-୩୨ ରୁ ୨୦୩୭-୩୮) ପାଇଁ ସେବା ଫେଲୋସିପ୍ ଏବଂ ଅନୁଦାନ ୨୦୩୦-୩୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଡିବିଟି ଏବଂ ଡବ୍ଲୁଟି, ୟୁକେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୦୦୦ କୋଟି ଏବଂ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗଦାନ କରିବେ।
ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିବିଟି), ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ କ୍ୟାରିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ବିଆରସିପି)ର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଭାକୁ ପୋଷଣ କରିବ ଏବଂ ଅନୁବାଦ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଆନ୍ତଃବିଷୟକ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ମାନର ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜୈବ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ କରିବ।
ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ ବ୍ରିଟେନର ୱେଲକମ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଡବ୍ଲୁ.ଟି) ସହିତ ଭାଗିଦାରୀରେ ଡିବିଟି/ୱେଲକମ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଲାଏନ୍ସ (ଇଣ୍ଡିଆ ଆଲାଏନ୍ସ) ମାଧ୍ୟମରେ 'ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ କ୍ୟାରିଅର୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍' (ବି.ଆର୍.ସି.ପି.) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଯାନ (ଏସ୍. ପି. ଭି.), କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡରେ ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ସହିତ ୨୦୧୮/୧୯ ମସିହାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା।
ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ୧.) ମୌଳିକ, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କ୍ୟାରିଅର୍ ଏବଂ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍। ଏଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଗବେଷଣା କ୍ୟାରିଅରର ଗଠନମୂଳକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ୨) ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଅନୁଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତରେ ଦୃଢ଼ ଗବେଷଣା ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଥିବା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଏବଂ ମଧ୍ୟ-ବରିଷ୍ଠ କ୍ୟାରିଅର୍ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥାକ୍ରମେ ୨ ରୁ ୩ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଦଳ ପାଇଁ କ୍ୟାରିଅର୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ଏବଂ କାଟାଲିଟିକ୍ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଅନୁଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୩) ମୂଳ ଗବେଷଣା ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପରାମର୍ଶଦାତା, ନେଟୱାର୍କିଂ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ତଥା ଅଭିନବ ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଗିଦାରୀର ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍, ସହଯୋଗୀ ଅନୁଦାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସର୍ବଭାରତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉତ୍କର୍ଷତା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟକୁ ଆଗେଇ ନେବ। ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟ-ଡକ୍ଟରାଲ ଫେଲୋଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବ ପ୍ରକାଶନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ପେଟେଣ୍ଟଯୋଗ୍ୟ ଆବିଷ୍କାରକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସ୍ୱୀକୃତି ଅର୍ଜନ କରିବା, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନରେ ୧୦-୧୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ଟିଆରଏଲ୪ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ୨୫-୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଟାୟାର-୨/୩ ସେଟିଂରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଯୋଗଦାନର ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ପଦଚିହ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |
ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭାରତକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ବାୟୋମେଡିକାଲ୍ ବିଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ହବ୍ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି। ବିଜ୍ଞାନରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ନିବେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏହାର ବିସ୍ତାରିତ ଭୂମିକା ରଣନୈତିକ ପ୍ରୟାସର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦାବି କରୁଛି। ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଲାଭକୁ ଆଧାର କରି ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରତିଭା, ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିଭା, କ୍ଷମତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ନିବେଶ କରିବ।

Cabinet
Cabinet approves Phase III of Biomedical Research Career Programme (BRCP)
01 OCT 2025 3:28PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of the Biomedical Research Career Programme (BRCP), Phase-III. This Programme is being implemented in partnership between the Department of Biotechnology (DBT) and the Wellcome Trust (WT), United Kingdom and the SPV, India Alliance for Phase III (2025-26 to 2030-31, with another six years (2031-32 to 2037-38), to service fellowships and grants approved till 2030-31, at a total cost of Rs. 1500 crore with DBT and WT, UK contributing Rs.1000 crore and Rs.500 crore respectively.
The Department of Biotechnology (DBT), in alignment with Viksit Bharat goals for fostering skills and innovation, has launched the Phase III of Biomedical Research Career Programme (BRCP). The program will nurture top-tier scientific talent for cutting-edge biomedical research and promote interdisciplinary research for translational innovation. It will also strengthen systems supporting high-quality research, and reduce regional disparities in scientific capacity, to create world-class biomedical research capacity with global impact.
The Department of Biotechnology in partnership with the Wellcome Trust (WT), UK, launched the “Biomedical Research Career Programme” (BRCP) in 2008-2009 through the DBT/Wellcome Trust India Alliance (India Alliance), a dedicated Special Purpose Vehicle (SPV), with the approval of the Cabinet, offering research fellowships, based in India, for biomedical research at the world class standards. Subsequently, Phase II was implemented in 2018/19 with an expanded portfolio.
In Phase-III, the following programmes are proposed to be implemented: i.) Early Career and Intermediate Research Fellowships in basic, clinical and public health. These are globally recognized and tailored for the formative stages of a scientist's research career. ii.) Collaborative Grants Programme, these include Career Development Grants and Catalytic Collaborative Grants for 2-3 Investigator teams for early and mid-senior career researchers respectively with strong research track record in India, iii) Research Management Programme to strengthen core research endeavours. Phase III will also focus on strengthening mentorship, networking, public engagement, and developing new and innovative national and international partnerships.
Together, the research fellowships, collaborative grants and the research management programme with pan India implementation will drive scientific excellence, skills development, collaboration, and knowledge exchange. Expected outcomes include training over 2,000 students and postdoctoral fellows, generating high-impact publications, enabling patentable discoveries, earning peer recognition, enabling 10-15% increase in support to women, 25-30% of collaborative programmes to approach TRL4 and above and an expanded footprint of activities and engagement in Tier-2/3 setting.
Phases I and II positioned India as an emerging hub for biomedical science of international standing. India’s rising investment in science and its growing role in the global knowledge economy demand a new phase of strategic effort. Building on the gains of earlier Phases, Phase-III will invest in talent, capacity, and translation aligned with national priorities and global benchmarks.