ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଖଜୁରାହୋଠାରେ କେନ୍-ବେତ୍ୱା ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 DEC 2024 4:02PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବୀରମାନଙ୍କ ଭୂମି ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୁଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଶ୍ରମୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ମୋହନ ଯାଦବ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଜୀ, ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଜୀ, ସି. ଆର. ପାଟିଲ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗଦୀଶ ଦେବଦା ଜୀ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଶୁକ୍ଳା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଋଷିଗଣ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରୁଛି। ମୁଁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୋର ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମୋହନ ଯାଦବଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଜେପି ସରକାର ସଫଳତାର ସହ ଏକ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସମର୍ପିତ ବିଜେପି କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ତରଙ୍ଗ ଦେଖିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କଥା ହେଉଛି, କେନ୍-ବେତ୍ୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଐତିହାସିକ ଦଉଧନ ଡ୍ୟାମର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଓମଙ୍କାରେଶ୍ୱର ଭାସମାନ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗଭୀର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଦିନ। ଏହା ଆମର ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ। ଏହି ଦିନ ଭାରତ ରତ୍ନ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ହେଉଛି ସୁଶାସନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ପର୍ବ। ଆଜି ସକାଳେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ କଲି, ମୁଁ ଅନେକ ସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତିରେ ଅଭିଭୂତ ହୋଇଗଲି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଅଟଳ ଜୀ ମୋ ଭଳି ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ତାଙ୍କର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ଆମ ସ୍ମୃତିରେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବ।
ଅଧିକନ୍ତୁ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୧୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଗ୍ରାମ ସେବା ସଦନର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଜାରି ହୋଇସାରିଛି। ଏହି ଅଟଳ ଗ୍ରାମ ସେବା ସଦନଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ, ସୁଶାସନ ଦିବସ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନର ପାଳନ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ। ଏହି ଦେଶର ଲୋକମାନେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାରକୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଆପଣ ଲଗାତାର ଭାବେ ବିଜେପି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି। ସୁଶାସନ ଉପରେ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଆମର ସଫଳତାର ମୂଳଦୁଆ।
ମୁଁ ଏହି ଦେଶର ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ଲିଖିତ ରେକର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଶାସନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାରେ ପାରଙ୍ଗମ, ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଥିବାରୁ ଏକ ସମୀକ୍ଷା କରନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ବିକାଶ, ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁଶାସନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ୧୦୦-୨୦୦ ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା। ତା 'ପରେ, ଆସନ୍ତୁ ଆକଳନ କରିବା ଯେ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କରୁଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ବାମପନ୍ଥୀ କିମ୍ବା କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିଲେ, ସେଠାରେ କ’ଣ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ବିଜେପିକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରିବି ଯେ, ଯେଉଁଠି ବି ବିଜେପି କ୍ଷମତାରେ ରହିଛି, ସେଠାରେ ଆମେ ଜନ କଲ୍ୟାଣ, ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବାରେ ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ। ଯଦି ଏହି ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକର ନିରପେକ୍ଷ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଦେଶ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ଦେଖିବ। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବାର ଯୋଗ୍ୟ। ଆମେ ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସେହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ସୁଶାସନ କେବଳ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ; ଏହା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବିଷୟରେ। ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରକୃତ ମାପକାଠି ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ କେତେ ଲାଭ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଅତୀତରେ, କଂଗ୍ରେସ ସରକାରମାନେ ଘୋଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଦୀପ ପ୍ରଜ୍ବଳନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲେ-ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଫିତା କାଟିବା, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଦୀପ ଜଳାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଫଟୋ ପ୍ରକାଶ କରିବା। ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ସେଠାରେ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୁଁ ପ୍ରଗତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ପୁରୁଣା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲି ମୁଁ ଏହା ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଇଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିନାହିଁ ଏହା କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀରତାର ଅଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ଆଜି ଆମେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଭଳି ଯୋଜନାର ବାସ୍ତବ ଲାଭ ଦେଖୁଛୁ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବାର୍ଷିକ ୧୨,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଲାଡଲି ବେହନ ଯୋଜନା ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛି। ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ସହିତ ସଂଯୋଗ ନକରି ଏଭଳି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା।
ପୂର୍ବରୁ, ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ରାସନ ଭଳି ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗରିବମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ। ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରଚଳନ ସହିତ ଆମେ ରାସନ ବଣ୍ଟନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଦେଖୁଛୁ। ଗରିବମାନେ ଏବେ ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ମାଗଣା ରାସନ ପାଉଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ "ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ" ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ଜାଲିଆତି ଦୂର କରିଛି ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଜଣେ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନିଜ ଅଧିକାର ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ଆମର "ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା" ନୀତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ୧୦୦% ହିତାଧିକାରୀମାନେ ୧୦୦% ର ଲାଭ ପାଇବେ। ସୁଶାସନର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହିଁ ବିଜେପି ସରକାରକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ। ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ବିଜେପିକୁ ବାରମ୍ବାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁଠାରେ ସୁଶାସନ ଅଛି, ସେଠାରେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, କଂଗ୍ରେସ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଶାସନ କରିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଶାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ସବୁବେଳେ ସରକାରରେ ରହିବା ନିଜର ଜନ୍ମଗତ ଅଧିକାର ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଆସିଛି, ତଥାପି ଶାସନ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୂର ଧାରଣା ହୋଇ ରହିଛି। ଶାସନ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ସହାବସ୍ଥାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଏହି ଅବହେଳାର ପରିଣାମ ଭୋଗି ଆସିଛନ୍ତି। ଏଠାକାର କୃଷକ, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣି ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିଛନ୍ତି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା କାହିଁକି? କାରଣ କଂଗ୍ରେସ କେବେ ବି ଜଳ ସଙ୍କଟର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ନଦୀ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲି ଆପଣମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପଚାରିବି : ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, କିଏ ପ୍ରଥମେ ଜଳର ଶକ୍ତି, "ଜଳ ଶକ୍ତି" ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କଲା? ଭାରତର ଜଳ ସମ୍ପଦ ପାଇଁ କିଏ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ? ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କିଏ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ? ଏପରିକି ମୋର ସାମ୍ବାଦିକ ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, କାରଣ ଜାଣିଶୁଣି ସତ୍ୟକୁ ଲୁଚାଇ ରଖାଯାଇଥିଲା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେବା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଆସକ୍ତିରେ, ପ୍ରକୃତ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତର ଜଳ ସମ୍ବଳ ପାଇଁ ଯେଉଁ ପରିକଳ୍ପନା, ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣର ପରିକଳ୍ପନା, ଜଳ ଶକ୍ତିର ପରିକଳ୍ପନା ଆଦି ଡ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
ଭାରତରେ ବୃହତ ନଦୀ ଉପତ୍ୟକା ପ୍ରକଳ୍ପ ଡ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା ଆଜି ଯେଉଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗ ରହିଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ତଥାପି କଂଗ୍ରେସ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନକୁ କେବେ ସ୍ୱୀକାର କରିନଥିଲା ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜ୍ଞାନରୁ ଲୁଚାଇ ରଖାଯାଇଥିଲା କଂଗ୍ରେସ କେବେ ବି ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଦେଇନାହିଁ
ଆଜି ମଧ୍ୟ, ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଜଳକୁ ନେଇ ବିବାଦ ଜାରି ରହିଛି ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷମତାରେ ରହିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ବିବାଦଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା କେବେବି ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କୌଣସି ଗମ୍ଭୀର କିମ୍ବା ଦୃଢ଼ ପ୍ରୟାସ କରିନଥିଲା
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ସେ ଦେଶର ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନର ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ୨୦୦୪ ମସିହା ପରେ ଯେତେବେଳେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ବଦଳିଗଲା, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସେହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା, ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରୟାସକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲା। ଆଜି ଆମ ସରକାର ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି। କେନ୍-ବେତ୍ୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଖର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ। ଉନ୍ନତ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧାରୁ ଛତରପୁର, ଟିକମଗଡ଼, ନିୱାରୀ, ପାନ୍ନା, ଦାମୋହ ଏବଂ ସାଗର ସମେତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୧୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଉପକୃତ ହେବେ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମଞ୍ଚ ଉପରକୁ ଗଲି, ମୋତେ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ଚେହେରାରେ ଖୁସି ଏବଂ ଖୁସି ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା। ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସେମାନଙ୍କ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳର ବାନ୍ଦା, ମହୋବା, ଲଳିତପୁର ଏବଂ ଝାନ୍ସୀ ଭଳି ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ିବାର ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି। ମୁଁ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୋହନ ଜୀ ଏ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ। ପାର୍ବତୀ-କାଲିଶିନ୍ଧ-ଚମ୍ବଲ ଏବଂ କେନ୍-ବେତ୍ୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ଏକାଧିକ ନଦୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଯୋଜନା ରହିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ରାଜିନାମାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଅନ୍ୟତମ। ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ କେବଳ ସେହି ଦେଶ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳ ବିକଶିତ ହେବ ଯେଉଁଠି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଜଳ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ଜଳ ପରିଚାଳନା ରହିଛି। କୃଷି ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ଜଳ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହେବ; ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଜଳ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହେବ।
ମୁଁ ଗୁଜରାଟରୁ ଆସିଛି, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ବର୍ଷର ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ମରୁଡ଼ି ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା ଥିଲା। ତେବେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ମା’ ନର୍ମଦାର ଆଶୀର୍ବାଦ ଗୁଜରାଟର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜଳ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ମୁଁ ବିବେଚନା କରୁଛି। ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଏଠାକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି-ଆପଣମାନଙ୍କ ସଂଘର୍ଷକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି।
ଏହି ପରିକଳ୍ପନା ଅଧୀନରେ ଆମେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡର ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୪୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିଜେପି ସରକାରମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ। ଆଜି କେନ-ବେତୱା ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଦାଉଧନ ଡ୍ୟାମର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଡ୍ୟାମ୍ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର କେନାଲ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଏହାର ଜଳ ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଇତିହାସରେ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତିର ଏକ ଅସାଧାରଣ ସମୟ ଭାବେ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ। ପୂର୍ବ ସରକାରରେ, ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦାୟିତ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମେ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ତିନି କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଜଳ ସୁବିଧା ପାଇଥିଲେ। ବିଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ୧୨ କୋଟି ଅତିରିକ୍ତ ପରିବାରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ, ଯାହା ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟତଃ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ, ତାହା ହେଉଛି ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସାରା ଦେଶରେ ୨୧୦୦ଟି ଜଳ ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ଏବେ ଦୂଷିତ ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ବାଧ୍ୟବାଧକତାରୁ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଜଳ ବାହିତ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦ଟି ବୃହତ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଥିଲା, ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥିଲା। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଆଧୁନିକ ଜଳସେଚନ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଅଧୀନରେ ଅଣାଯାଇଛି। କେବଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ଦ୍ୱାରା ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ଅବସରରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆମେ 'ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ : ‘‘କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍" ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରିଚାର୍ଜ କୂଅ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସବୁଠାରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦିଗ ହେଉଛି ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ-ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଚଳାଉଛନ୍ତି।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସମେତ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭୂତଳ ଜଳ ସ୍ତର ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିମ୍ନରେ ରହିଛି, ଆମେ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସର୍ବଦା ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ନକରି ମୁଁ ଖଜୁରାହୋକୁ କିପରି ଆସିପାରିବି? ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା କେବଳ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରେ ଯେହେତୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଭାରତକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କୌତୁହଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଆମ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ, ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ଆଗ୍ରହରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହେବ ।
ନିକଟରେ, ଏକ ଆମେରିକୀୟ ଖବରକାଗଜରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ଦଶଟି ଆକର୍ଷଣୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବୋଲି ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଖବରକାଗଜରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଏବଂ ଆନନ୍ଦର କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ! ଏହା କ’ଣ ଆପଣଙ୍କ ପରିଚୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ଭାବନାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ? ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ନାହିଁ କି? ଏହା କ’ଣ ଗରିବତମ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭ୍ରମଣ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଇ-ଭିସା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଭାରତରେ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅତୁଳନୀୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଖଜୁରାହୋ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିଅନ୍ତୁ-ଏହା ଇତିହାସ ଏବଂ ଭକ୍ତିର ଅମୂଲ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରେ। କନ୍ଦାରିଆ ମହାଦେବ, ଲକ୍ଷ୍ମଣ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଚୌଷଠି ଯୋଗିନୀ ମନ୍ଦିର ଭଳି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ। ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ସାରା ଭାରତରେ ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଖଜୁରାହୋ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲା। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଖଜୁରାହୋରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଇକୋ-ଟୁରିଜିମ୍ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଆଜି ସାଞ୍ଚି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୌଦ୍ଧ ସ୍ଥାନ ଭଳି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ଜରିଆରେ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି ଇକୋ ସର୍କିଟରେ ଏବେ ଗାନ୍ଧୀସାଗର, ଓମକାରେଶ୍ୱର ଡ୍ୟାମ, ଇନ୍ଦିରା ସାଗର ଡ୍ୟାମ, ଭେଡ଼ା ଘାଟ ଏବଂ ବନସାଗର ଡ୍ୟାମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସେହିଭଳି, ଐତିହ୍ୟ ସର୍କିଟ୍ ଖଜୁରାହୋ, ଗ୍ୱାଲିୟର, ଓରଛା, ଚନ୍ଦେରୀ ଏବଂ ମାଣ୍ଡୁ ଭଳି ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବାବେଳେ ପାନ୍ନା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନକୁ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସର୍କିଟ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି ।
କେବଳ ଗତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପାନ୍ନା ବ୍ୟାଘ୍ର ଅଭୟାରଣ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ଲିଙ୍କ କେନାଲ ମଧ୍ୟ ପାନ୍ନା ବ୍ୟାଘ୍ର ଅଭୟାରଣ୍ୟରେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରି ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଅଟୋ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହୋଟେଲ, ଢାବା, ହୋମ ଷ୍ଟେ ଏବଂ ଅତିଥି ଗୃହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟବସାୟ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ । ଏପରିକି କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି, କାରଣ ସେମାନେ ଦୁଗ୍ଧ, ଦହି, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ପରି ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଏହି ରାଜ୍ୟ ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ, ଯାହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ନିଜର ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ। ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ମରଣୀୟ, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିଛି ଏତେ ବଡ଼ ସମାବେଶର ଉପସ୍ଥିତି, ବିଶେଷ କରି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି, ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଜଳ ହେଉଛି ଜୀବନ, ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ :
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of Ken – Betwa River Linking National Project at Khajuraho, MP
25 DEC 2024 4:02PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
I extend warm greetings to all the people of Bundelkhand, the land of heroes. I also greet the Honourable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel; the diligent Chief Minister of this region, Bhai Mohan Yadav Ji; Union Ministers Bhai Shivraj Singh Ji, Virendra Kumar Ji, and CR Paatil Ji; Deputy Chief Minister Jagdish Devda Ji; Rajendra Shukla Ji; other ministers, MPs, MLAs, other dignitaries, revered sages, and my dear brothers and sisters of Madhya Pradesh.
Today, the entire world is celebrating Christmas. I warmly extend my Christmas greetings to the Christian community across the nation and the globe. Additionally, the BJP government, under the leadership of Mohan Yadav, has successfully completed one year. I extend my heartfelt congratulations to the people of Madhya Pradesh and the dedicated BJP workers. Over the past year, Madhya Pradesh has witnessed a new wave of development. Even today, projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated. Notably, the foundation stone for the historic Daudhan Dam of the Ken-Betwa Link Project has been laid, and the Omkareshwar Floating Solar Plant—the first of its kind in Madhya Pradesh—has been inaugurated. My heartiest congratulations to the people of Madhya Pradesh on these significant achievements.
Friends,
Today is a deeply inspiring day for all of us. It is the birth anniversary of our revered Atal Ji. This day marks the centenary of Bharat Ratna Atal Ji's birth. The celebration of Atal Ji’s birth anniversary is a festival of inspiration for good governance and dedicated service. Earlier today, as I released a commemorative postage stamp and coin in his memory, I was overwhelmed by a flood of cherished memories. For years, Atal Ji mentored and nurtured many individuals like me. His invaluable contributions to the nation's development will forever remain etched in our memories.
Moreover, the construction of over 1,100 Atal Gram Seva Sadans in Madhya Pradesh is commencing today, and the first instalment for these has already been released. These Atal Gram Seva Sadans will play a pivotal role in accelerating the development of our villages.
Friends,
For us, Good Governance Day is not merely a one-day observance; it is a way of life and the hallmark of BJP governments. The people of this nation have chosen the BJP-led government at the Centre for the third consecutive term. In Madhya Pradesh, you have consistently placed your trust in the BJP. This enduring faith in good governance is the cornerstone of our success.
I urge the intellectuals and analysts of this country, those adept at evaluating governance through written records, to conduct a review as we mark 75 years of independence. Let us identify 100–200 parameters related to development, public welfare, and good governance. Then, let us assess what has been achieved in regions where Congress ruled, where the Left or communist parties held power, where family-driven political parties governed, and where coalition governments were in charge. Most importantly, let us evaluate the regions where the BJP was given the opportunity to serve.
I can confidently assert that wherever the BJP has been in power, we have surpassed all previous records in public welfare, developmental initiatives, and service to the nation. If these parameters are objectively evaluated, the nation will see the unwavering dedication of BJP governments to the common man. We work tirelessly to fulfil the dreams of our freedom fighters. Those who sacrificed their lives for this country deserve to have their visions realised. We are committed to nurturing those dreams with our relentless efforts.
Good governance is not just about formulating excellent schemes; it is about their effective and transparent implementation. The real measure of governance lies in how much benefit reaches the people. In the past, Congress governments were known for announcements and optics—laying foundation stones, cutting ribbons, lighting ceremonial lamps, and getting their photographs published. Their responsibility ended there, leaving the people without the promised benefits.
After becoming the Prime Minister, I reviewed old projects through the PRAGATI programme. I was shocked to discover that work on projects initiated 35–40 years ago had not progressed even an inch. This reflects the lack of intent and seriousness in implementing schemes during Congress rule.
Today, we are witnessing the tangible benefits of schemes like the PM Kisan Samman Nidhi. Farmers in Madhya Pradesh are now receiving Rs 12,000 annually under this scheme, something made possible only because Jan Dhan bank accounts were opened. In Madhya Pradesh, the Ladli Behna Yojana is transforming lives. Without the opening of bank accounts for women and linking them with Aadhaar and mobile numbers, such schemes would have been impossible to implement.
Previously, schemes like subsidised ration existed, but the poor often struggled to access their entitlements. Today, with the introduction of technology, we see transparency and efficiency in ration distribution. The poor now receive free rations without any hassle. This transformation was only possible because of initiatives like "One Nation, One Ration Card," which have eliminated fraud and ensured nationwide access to essential services.
Friends,
Good governance means that a citizen should not have to plead with the government for their rights or run from one government office to another. Our policy of "saturation" ensures that 100% of beneficiaries receive 100% of the benefits. This mantra of good governance is what distinguishes BJP governments from others. Today, the entire country recognises this, which is why the BJP is repeatedly chosen to lead.
Friends,
Wherever there is good governance, not only are current challenges addressed, but future challenges are also anticipated and planned for. Unfortunately, Congress ruled the country for decades but failed to deliver governance. Congress has always treated being in government as its birthright, yet governance has remained a distant concept for them. Governance and Congress simply cannot coexist. The people of Bundelkhand have suffered the consequences of this negligence for generations. Farmers, mothers, and sisters here have struggled for every single drop of water. Why did such a situation arise? Because Congress never considered finding a permanent solution to the water crisis.
Friends,
I was among the first to recognise the importance of river water for Bharat's development. You may be surprised when I ask: after independence, who first thought about "Jal Shakti," the power of water? Who made visionary plans for Bharat's water resources? Who worked on these issues? Even my journalist friends would struggle to answer this question because the truth was deliberately suppressed. In their obsession with crediting one individual, the real visionary was forgotten. Today, I want to tell you that after independence, the vision for Bharat's water resources, the idea of constructing dams, and the concept of Jal Shakti were pioneered by none other than Dr. Baba Saheb Ambedkar.
The large river valley projects in Bharat were born out of Dr. Ambedkar’s vision. The Central Water Commission, which exists today, is also a result of his efforts. Yet Congress never acknowledged his contributions to water conservation and the construction of major dams. His contributions were hidden from public knowledge. Congress never gave Baba Saheb the recognition he deserved.
Even today, after seven decades, disputes over water persist between many states in the country. When Congress held power from the Panchayat level to Parliament, these disputes could have been resolved. But Congress’s intentions were flawed, and it never made any serious or concrete efforts to address these issues.
Friends,
When Atal Ji's government was formed, he began addressing the country’s water-related challenges with great seriousness. However, after 2004, when Atal Ji's government was replaced, Congress shelved all those plans, dreams, and efforts. Today, our government is accelerating the national campaign to link rivers. The dream of the Ken-Betwa Link Project is now on the verge of becoming a reality. This project will open new avenues of prosperity and happiness in the Bundelkhand region. Ten districts of Madhya Pradesh, including Chhatarpur, Tikamgarh, Niwari, Panna, Damoh, and Sagar, will benefit from improved irrigation facilities.
As I walked onto the stage, I had the opportunity to meet farmers from various districts. Their happiness and the joy on their faces were evident. They expressed that this project has secured the future of their coming generations.
Friends,
Districts like Banda, Mahoba, Lalitpur, and Jhansi in Uttar Pradesh’s Bundelkhand region will also gain from this initiative.
Friends,
Madhya Pradesh has become the first state in the country to initiate two projects under the grand campaign to link rivers. I was in Rajasthan a few days ago, where Mohan Ji elaborated on this. Plans are in place to connect multiple rivers through the Parvati-Kalisindh-Chambal and Ken-Betwa link projects. Madhya Pradesh is poised to reap significant benefits from this agreement.
Friends,
Water security is one of the greatest challenges of the 21st century. In this century, only those countries and regions that have ample water and effective water management will thrive. Agriculture and livestock will flourish with water; industries and businesses will thrive with water.
I come from Gujarat, a state where drought used to be a common occurrence for large part of the year. However, the blessings of Maa Narmada, which originates in Madhya Pradesh, transformed Gujarat's destiny. I see it as my responsibility to free the drought-affected areas of Madhya Pradesh from the water crisis. This is why I made a promise to the sisters of Bundelkhand and the farmers here—to work tirelessly and sincerely to alleviate your struggles.
Under this vision, we developed a plan worth approximately Rs 45,000 crore to address Bundelkhand’s water issues. We consistently encouraged the BJP governments in Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to act on this vision. Today, as part of the Ken-Betwa Link Project, the foundation stone of the Daudhan Dam has been laid. This dam will give rise to hundreds of kilometres of canals, and its water will irrigate approximately 11 lakh hectares of land.
Friends,
The last decade will be remembered in Bharat's history as an extraordinary period of progress in water security and conservation. In previous governments, responsibilities related to water were scattered across various departments. To address this, we established the Jal Shakti Ministry. For the first time, a national mission was launched to provide tap water to every household. In the seven decades after independence, only three crore rural families had access to tap water. Over the last five years, we have provided tap water connections to 12 crore additional families. So far, more than Rs 3.5 lakh crore has been invested in this scheme.
Another crucial aspect of the Jal Jeevan Mission, which is not often discussed, is the focus on water quality testing. Across the country, 2,100 water quality laboratories have been set up. In villages, 25 lakh women have been trained to test drinking water. As a result, thousands of villages are now free from the compulsion of consuming contaminated water. Imagine the significance of this effort in safeguarding children and communities from waterborne diseases.
Friends,
Before 2014, there were about 100 large irrigation projects in the country that had remained incomplete for decades. We are investing thousands of crores of rupees to complete these long-pending projects. Additionally, we are promoting modern methods of irrigation. Over the past decade, nearly one crore hectares of land have been brought under micro-irrigation facilities. In Madhya Pradesh alone, about five lakh hectares of land have been equipped with micro-irrigation in the same period. Efforts to make optimal use of every drop of water continue unabated.
On the occasion of Bharat completing 75 years of independence, we launched a campaign to construct 75 Amrit Sarovars in every district. So far, over 60,000 Amrit Sarovars have been built across the country. We have also rolled out the Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain initiative nationwide. More than three lakh recharge wells are currently under construction. The most remarkable aspect of these initiatives is the active participation of people from all walks of life—urban and rural alike—who are driving these campaigns with immense enthusiasm.
In regions where groundwater levels are critically low, including Madhya Pradesh, we are implementing the Atal Bhujal Yojana to address these challenges.
Friends,
Madhya Pradesh has always been a leading state in tourism. And how could I come to Khajuraho without mentioning tourism? Tourism is a sector that not only generates employment for the youth but also strengthens the national economy. As Bharat is poised to become the third-largest economic power in the world, global curiosity about Bharat is growing. People across the world are eager to learn about and understand our country, and Madhya Pradesh stands to benefit significantly from this interest.
Recently, a report in an American newspaper highlighted Madhya Pradesh as one of the ten most attractive tourist destinations in the world. This recognition has been widely reported in Madhya Pradesh’s newspapers as well. Imagine the pride and joy for every resident of Madhya Pradesh! Does this not enhance your sense of identity and respect? Will it not boost tourism in the region? Will it not provide jobs to even the poorest citizens?
Friends,
The central government is consistently working to enhance facilities for tourists from both Bharat and abroad, ensuring easier access to travel destinations. We have introduced initiatives like the e-visa to simplify travel for international visitors. Heritage and wildlife tourism in India are being expanded, and Madhya Pradesh holds unparalleled potential in this regard. Take the Khajuraho region, for instance—it boasts invaluable treasures of history and devotion. Places such as Kandariya Mahadev, Laxman Temple, and Chausath Yogini Temple are significant pilgrim sites. To promote tourism, we organised G-20 meetings across India, including one here in Khajuraho. For this purpose, a state-of-the-art international conference centre was built in Khajuraho.
Friends,
Under the central government's Swadesh Darshan Yojana, Madhya Pradesh has been allocated hundreds of crores of rupees to develop eco-tourism facilities and introduce new attractions for tourists. Today, sites like Sanchi and other Buddhist locations are being connected through the Buddhist circuit. Eco circuits now include Gandhisagar, Omkareshwar Dam, Indira Sagar Dam, Bheda Ghat, and Bansagar Dam. Similarly, heritage circuits are linking places like Khajuraho, Gwalior, Orchha, Chanderi, and Mandu, while Panna National Park has been integrated into the wildlife circuit.
Last year alone, approximately 2.5 lakh tourists visited the Panna Tiger Reserve. I am pleased to share that the link canal being constructed here will also take care of the wildlife at Panna Tiger Reserve.
Friends,
These efforts to boost tourism significantly impact the local economy. Tourists contribute by purchasing local goods, and businesses ranging from auto and taxi services to hotels, dhabas, homestays, and guest houses thrive. Even farmers benefit, as they secure better prices for produce such as milk, curd, fruits, and vegetables.
Friends,
Over the past two decades, Madhya Pradesh has excelled on many fronts. In the years ahead, the state is poised to become one of the top economies in the country. Bundelkhand will play a vital role in this transformation, contributing significantly to making Madhya Pradesh a developed state for a developed Bharat.
I assure you that the double-engine government will continue its sincere efforts to achieve this vision. Once again, my heartfelt best wishes to all of you.
Today's programme is truly monumental, and I deeply understand its significance. The presence of such a large gathering, especially of mothers and sisters, underscores the importance of water. Water is life, and your blessings for our work in this area inspire us to continue. Together, let us pledge to move forward. Say it with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.