প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না এম.পি.গী খাজুরাহোদা কেন –বেত্বা তুরেল শম্নহনবা নেস্নেল প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
25 DEC 2024 4:02PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
থৌনা ফবশিংগী পোক্নফম লমদম বুন্দেলখন্দদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমকপু ঐগী মাইকৈদগী খুৎ লোন্নদুনা ইকাইখুম্নবা উৎচরি। মধ্য প্রদেশকী গোবর্নর, শ্রী মঙ্গু ভাই পতেল, মফম অসিগী ইচং-থৌবা মুখ্যমন্ত্রী, ভাই মোহন য়াদৱ জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, ভাই সিৱরাজ সিং জী, বিরেন্দ্র কুমার জী, সি.আর.পাতিল জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী, জগদিশ দেৱরা জী, রাজেন্দ্র সুক্লা জী, অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, MPশিং, MLAশিং, দিগ্নিতরীশিং, ইকাইখুম্নবা সন্ত অমসুং মধ্য প্রদেশকী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং।
ঙসি মালেম পুম্বনা খৃস্তমাসকী নুংঙাই ফোংদোক্লি। ঐহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অমসুং মালেম শিনথুংনা লৈরিবা খৃস্তিয়ন কম্যুনিতী কৃস্তমাসকী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মোহন য়াদৱকী লুচিং মখাদা শেমখিবা BJP সরকারনা চহি অমা মপুং ফারে। ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী মীয়াম অমসুং BJPগী ৱার্করশিংদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। চহি অমা অসিদা, এম.পি.দা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংথাংদা অনৌবা খোংজেল অমা ফংবা ঙম্লে। ঙসিশু, লুপা করোর লিশিং কয়া অমগী ওইগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং মফম অসিদা হৌদোকখ্রে। ঙসি পুৱারি ওইরবা কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তকী দাউধান দামগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ওমকারেশ্বর ফ্লোতিং সোলর প্লান্তশু শঙ্গাখ্রে অমসুং মসিনা মধ্য প্রদেশকী অহানবা ফ্লোতিং প্লান্তনি। ঐহাক্না প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা এম.পি.গী মীয়ামদা নুংঙাই-য়াইফবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎণিংঙাই ওইবা নুমিৎনি। ঙসি অসি মীয়াম্না ইকাইখুম্নরবা অতল জীগী মপোক কুমওন নুমিৎনি। ঙসিনা ভারত নত্না অতল জীগী মপোক নুমিৎকী চহি চামাশুবা মপোক কুমওননি। অতল জীগী মপোক কুমওনগী কুম্মৈ অসিশু অফবা গোবর্নেন্স অমসুং অফবা সর্বিসকীদমক্তা ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা কুম্মৈনি। মতম খরগী মমদাং, ঐহাক্ননা অতল জী নিংশিং খুদম ওইনা পোস্তেজ স্তামপ অমসুং নিংশিং খুদম ওইবা শেলয়েক ফোংবা মতমদা, অরিবা হৌখ্রবা মতম কয়া অমা ঐগী ৱাখলদা নিংশিংলকখি। চহি কয়া অমা ঐহাক্কূম্বা ৱার্কর কয়া অমা তাকপী-তম্বিরকখি অমসুং চৎন-লোঞ্চৎ কয়া অমা তম্বীরকখি। লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অতল জীনা লৌরম্বা থৌদাং অদু ঐখোয়গী ৱাখলদা মুৎনাইদনা অদুমক লৈহৌরগনি। মধ্য প্রদেশতা অতল গ্রাম সেবা সাদন ১১০০ হেন্না শাবাগী থবক কয়া অমা ঙসিদগী পাইখৎপা হৌরগনি, মসিগী অহানবা ইনস্তোলমেন্ততুশু থাদোকখ্রে। অতল গ্রাম সেবা সাদনশিংনা খুঙ্গংশিংগী চাউখৎ-থৌরাং অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গীদি, অফবা গোবর্নেন্সকী নুমিৎ অসি নোংমা খক্তগী ওইবা থৌরম নত্তে। অফবা গোবর্নেন্স হায়বা অসি BJP সরকারগী শক্লোন্নি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না থংন-থংননা অহুমশুবা ওইনা সেন্তরদা BJPগী সরকার শেম্লিবনি। মধ্য প্রদেশতা, নখোয় ময়াম্না BJPবু লেপ্তনা মীহুৎ ওইনা থাগৎপীরি, অফবা গোবর্নেন্সতা থাজবা অদুনা মসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরম্নি। অমসুং ঐহাক্না অইবা মচাকশিংদা এনালাইজ তৌবদা খ্বাইদগী হেন্না হৈথোই-শিংথোইরবা স্কোলরশিংদা নিংখা তম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারবা লৈবাক অমগী দিগ্নিতরিশিংগী রিভ্যু অমুক্তি তৌফম থোকই। চাউখৎ-থৌরাং, মীয়ামগী অপাম্বা, অফবা গোবর্নেন্সকী পেরামিতর ১০০-২০০ পুথোক্কদবনি অমসুং কোংগ্রেস সরকারনা পাল্লিঙৈ মতমদা করম্বা থবক তৌরম্বগৈ হায়বগী কালকুলেশন খরদি তৌগদবনি অমসুং মদুগী ফল করি ওইবগে। লেফ্তিস্তশিংনা সরকার পাইরিঙৈ মতমদা, কম্যুনিস্তনা সরকার পাইরিঙৈ মতমদা করি থোকখিবগৈ। ইমুং-মনুংগী ওইবা পার্তীশিংনা সরকার চলাইরিঙৈ মতমদা করি থোকপগে। কোলিশন সরকারনা শক্তি পাইরিঙৈ মতমদা করি থোকপগে অমসুং BJPনা তাঞ্জা ফংবা মতম খুদিংদা সরকার পাইবা মতমদা করি থোকপগে।
ঐহাক্না থাজবগা লোইননা হায়রি মদুদি BJPনা লৈবাক অসিবু সেবা তৌনবগী তাঞ্জা হেক ফংবা খুদিংদা ঐখোয়না রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখি অমসুং মীয়ামগী অপাম্বা, মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবক খুদিংমক মাইপাক্না পাংথোকখি। ঐখোয়না পেরামিতর খুদিংদা এভালুৱেত তৌরবদি, লৈবাক অসিনা ঐখোয় অসি মীচম প্রজাশিংগীদমক্তা কদাই ফাওবা অচেৎপা ফিরেপ লেপ্পগে হায়বদু উগনি। ঐখোয়না নিংতম লানমীশিংগী মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনহন্নবা নুংথিল অমসুং নুমিদাং খাইদনা হোৎনখি। লৈবাক অসিগীদমক্তা ঈখেং তাখিবশিং অদুগী ঈখেংগী লমন লেম্না মাংহল্লোইদবনি, ঐখোয়না মখোয়গী মঙলানশিং অদুবু ঐখোয়গী হুমাংনা ঈশিং চাইরিবনি। অমসুং অফবা গোবর্নেন্সকীদমক্তা অফবা স্কীমশিংগা লোইননা মখোয়বু নিংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হায়বসিশু য়াম্না তঙাইফদে। অফবা গোবর্নেন্সকী পাম্বৈ হায়বসি সরকারকারগী স্কীমশিংনা কদাইফাওবা কান্নহনবগে হায়বদুনি। মমাংদা, কোংগ্রেস সরকারশিং অসি অনাউন্সমেন্ত তৌবগী এক্সপর্ত ওইরম্মি। এনাউন্সমেন্ত তৌবা, রিবন ককপা, লেমপশিং থানবা, পাউ-চেশিং পিকচরশিং ফোংবা, মখোয়গী থবকশিং অদু অসিদা ওইখি। প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না প্রগতিগী প্রোগ্রামগী এনালিসিসতা অরিবা প্রোজেক্তশিং য়েংঙি। ঐহাক্না য়াম্না ঙকপা অমা ফাওই মদুদি চহি ৩৫-৩৫, ৪০-৪০গী মমাংদা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিং অদুদা থবক ইঞ্চি অম ফাওবা তৌরমদে। কোংগ্রেস সরকারশিংনা স্কীমশিং অসিবু পাইখৎনবগী অপাম্বাশু লৈতে অদুগা য়াম্না লুনা লৌরমদে।
ঙসিদি পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগুম্বা স্কীমশিংগী কান্নবা উবা ফংলি। মধ্য প্রদেশকী লৌমীশিংনা কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লুপা ১২,০০০ ফংলি। মসি জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোক্লবা মতুংদা খক্তমক ওইথোকপা ঙম্লিবনি। এম.পি.গী মফম অসিদদি, লাদলি বেহনা য়োজনা লৈ। করিগুম্বা ইচে-ইচলশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংলমদ্রবদি, আধার অমসুং মোবাইলগা লিঙ্ক তৌরমদ্রবদি, মসিগী স্কীম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরমগদ্র? অহোংবা রেসনগী স্কীম অদু হান্নদগী অদুমক লৈরম্মি অদুবু লাইরবশিংনা রেসনগীদমক্তা কোইচৎ-চৎলম্মি। ঙসিদি, লাইরবশিংনা রেসন লেম্না ফংলে, অদুশু অরান অথুপ অমত্তা লৈতনা। মসি ওইথোকপা ঙম্লিবসি তেক্নোলোজী হৌদোরকপনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙম্লিবনি, অমসুং মসিনা মরম ওইরগা নমথাকশু লেপখ্রে। মীশিংনা ৱান কন্ত্রী, ৱান রেসন কার্দগুম্বা লৈবাক শিনথুংনা ফেসিলিতীশিং ফংলে।
মরুপশিং,
অফবা গোবর্নেন্সকী অশেংবা ৱাহন্থোক অসি নাগ্রিকশিংনা মশাগী হকশিংগীদমক্তা সরকারগী মমাংদা নিদবা, সরকারগী ওফিসশিংগী মমাংদা কোইচৎ-চৎলোইদবনি। অমসুং মসিনা এখোয়গী সেচরেশনগী পোলিসীনি, ১০০% কান্নবগা লোইননা বেনিফিসরী ১০০% কেনেক্ত তৌনবনি। অফবা গোবর্নেন্সকী মন্ত্র অসিনা BJP সরকারশিংবু অতোপ্পদগী তোঙাল্লিবনি। ঙসিদি লৈবাক মীয়াম্না মসি উবা ফংলিবনি, মরম অদুনা লৈবাক অসিনা BJPবু হন্না হন্না খল্লিবনি।
মরুপশিং,
অফবা গোবর্নেন্স লৈবা মফমদা, হৌজিক থেংনরিবা শিংনবশিং অদুগা লোইননা, তুংগি শিংনবশিংগী মতাংদশু থবক তৌখি। অদুবু লাইবক থিবদি, কোংগ্রেস সরকারনা মতম শাংনা পাল্লম্মি। কোংগ্রেসনা সরকার অসিবু মখোয়গী পোকপদগী ফংলকপা হকনি হায়না খল্লি অদুবু গোবর্নেন্সকী মতাংদদি মখোয়গা চুনরমদে। কোংগ্রেস লৈবা মফমদা গোবরনেন্স অমত্তা পাংথোকপা ঙমদে। বুন্দেলখন্দগী মীশিংনা মসিগী পোৎলুম অসি দেকেদ কয়া পুরম্মি। মীরোল অমদগীনা মীরোল অমা ফাওবা লৌমীশিং, মমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা ঈশিংগী ঈরিক অমগীদমক্তা য়াম্না ৱানা খাংলম্মি। মসি করিগী থোরক্লিবনো? মরমদি কোংগ্রেসনা ঈশিংগী অৱাবা অদু মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহন্নবা খনখিদে।
মরুপশিং,
ভারতকীদমক্তা তুরেলগী ঈশিংগী মরু ওইবা অদুবু ইহান-হান্না নিংথিনা খঙবা মীশিংগী মনুংদা অমনি। ঐহাক্না হায়বা মতমদা নখোয়না ঙক্কনি, মফম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা হংবীয়ু, ভারত্তা লৈবা কনা অমহেক্তদা হংবীয়ু, লৈবাক অসিনা নিংখা তম্লবা মতুং, জল শক্তি, ইশিংগী শক্তিগী মতাংদা কনানা খ্বাইদগী ইহান-হান্না খল্লখিবগে, ঈশিংগী শক্তি, ঈশিংগীদমক্তা ভিজনরী ওইবা প্লানিংগী মতাংদা খল্লকপগে? কনানা মসিদ আথবক তৌখিবগে? ঐহাক্কৌ জর্নেলিস্ত মরুপশিংনাশু মসিগী পাউখুম পীবা ঙম্লোই। করি মরমগী অশেংবা অদু নমশিন্দুনা থম্লিবনো, করিগীদমক্তা লোৎশিন্দুনা থম্লিবনো অমসুং মীওই অমদা ক্রেদিৎ পীনিংবগী ইন্তোক্সিকেশন অদুনা মরম ওইরগা অশেংবা মনাই অদুবুদি কাওথোকপীখ্রে। অমসুং ঙসি ঐহাক্না হায়রি মদুদি, লৈবাক অশিনা নিংখা তম্লবা মতুংদা করিগুম্বা ভারতকী জল শক্তিগী ভিজন, ভারতকী ঈশিংগী রিসোর্সশিং, ভারত্তা ঈশিংগীদমক্তা দামশিং শাবগী ভিজন অসি মীশক অমদা পীরবদি, য়াম্না অচৌবা মী অদুগী মমিং অদুদি বাবা সাহেব অম্বেদকরনি। ভারত্তা পাইখৎলিবা অচৌবা তুরেলগী ভেলী প্রোজেক্তশিংগী মরুমদা দা. বাবা সাহেব অম্বেদকরগী ভিজননি। ঙসি লৈরিবা সেন্ত্রেল ৱাতর কমিসনগী মরুমদা দা.অমবেদকরগী ওৎনজমন য়াওরিবনি। অদুবু কোংগ্রেসনা কৈদৌনুংদা বাবা সাহেবপু ৱাতর কঞ্জার্বেসন অমসুং অচৌবা দামশিংগী মতাংদা মহাক্কী হোৎনজমনশিং অদুগী ক্রেদিৎ অমত্তা পীখিদে, কনা অমত্তনা মসিগী মতাংদা খঙদে। কোংগ্রেসনা মসিগী মতাংদা কৈদৌনুংদা লুম্নালৌরমদে। ঙসি ফাওবা, দেকেদ তরেতকী মতুংদা ফাওবা ঈশিংগী মতাংদা লৈবাক অসিগী রাজ্য ময়াম অমগী মরক্তা চয়েৎনবা অমা নত্রগা অমদি অদুমক লৈরি। কোংগ্রেসনা পঞ্চায়ততগীনা পার্লিয়ামেন্ত ফাওবা শক্তি পাইরিঙৈ মতমদা, মসিগী চয়েৎনবশিং অসি য়াম্না কোম্না লোইশিল্লম্বা য়াবনি। অদুবু কোংগ্রেসগী পান্দম অদু অফবা মক্তি ওইরমদে, মরম অদুনা মখোয়না শিংথংনিংঙাই ওইবা থবক-থৌরম অমত্তা পাইখৎলমদে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অতল জীগী সরকার শেম্বা মতমদা, মহাক্না ঈশিংগী অৱাবা অসিবু কোকহন্নবা য়াম্না কন্না থবক তৌবা হৌরম্মি। অদুবু ২০০৪গী মতুংদা, অতল জীগী সরকার হেক লোইখ্রবা মতুং, প্লান খুদিংমক, মঙলান খুদিংমক, হোৎনখিবশিং পুম্নমক কোংগ্রেসনা হেক শক্তি পাইরকপগা পুম্নমক নমশিন্দুনা থমখি। ঙসিদি ঐখোয়গী সরকার অসিনা লৈবাক শিনথুংনা তুরেলশিং শমজিন্ননবগী কেমপেন অদুবু খোংজেল য়াংখৎহল্লি। কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তকী মঙলান অসিশু হৌজিক্তি মঙফাওনরগনি। কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তনা হৌজিক্তি বেন্দেখন্দ রিজনদা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হরাও-তয়াম্বগী অনৌবা থোং কয়া অমা হাংদোক্লগনি। ছত্তরপুর, তিকমগর, নিৱারি, পন্না, দামোহ অমসুং সাগর য়াওনা মধ্য প্রদেশকী জিলা ১০না ঈথৈ-লৌখোংদা ঈশিংগী ফেসিলিতী কান্নবা ফংলগনি। ঐহাক্না স্তেজ অসিদা কাখৎলকপা মতমদা, ঐহাক্না মফম অসিদা তোঙান-তোঙান জিলাশিংদগী লৌমীশিংগা উনবগী তাঞ্জা অমা ফংখি, মদুদা ঐহাক্না মখোয়গী হরাও-তয়াম্বা অদু উবা ফংখি। ঐহাক্না মখোয়গী মাইথোংদা মোমোন মিনোক তম্বা উবা ফংখি। মখোয়না মখোয়গী তুংগী মীরোলগী পুনশিদা শেম্বিরে হায়না ফাওখি।
মরুপশিং,
উত্তর প্রদেশতা বুন্দেলখন্দ রিজনগী বান্দা, মাহোবা, লালিতপুর অমসুং ঝানসিশু মসিদগী কানরগনি।
মরুপশিং,
মধ্য প্রদেশনা তুরেলশিং শমজিন্ননবগী মহা অভিয়ানগী মখাদা প্রোজেক্ত অনি হৌদোকখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্য ওইরে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক রাজস্থানদা চৎখি, মোহন জীনা মসিগী মতাংদা য়াম্না কুপথনা পল্লকখি। মফম অদুদা পার্বতি-কালিসিন্ধ-চম্বল অমসুং কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা তুরেল কয়া অমা শমজিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মধ্য প্রদেশনশু মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিদগী য়াম্না চাউনা কাননবা ফংগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিংগী মনুংদা অমদি ৱাতর সেক্যুরিতী অসিনি। ২১শুবা চহি চাদা, ঈশিং মরাং কাইনা লৈবা অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্ত নিংথিজনা তৌবা লৈবাক অমসুং রিজন অদুনা খুমাং চাউশিনগনি। ফার্মশিং অমসুং শঙ্গোলশিংনা ঈশিং মরাং কাইনা লৈরবা মতমদদা চাউখৎকদৌরিবনি, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং বিজনেসশিংনা ঈশিং লৈরবা মতমদতা চাউখৎকদৌরিবনি, অমসুং ঐহাক অসি চহিগী অনম্বদা অয়াম্বা শরুক্না ঈকং থোকপা গুজরাত্তগীনি। অদুবু মধ্য প্রদেশতগী হৌরকপা ইমা নর্মদাগী থৌজালদগী গুজরাতকী লাইবক অসি হোংহনখি। ঐহাক্না এম.পি.গী ঈকংনা শোকহল্লবা মফমশিংবু ঈশিংগী অৱাবদগী কোকহনবা হায়বসি ঐহাক্কী ইথৌদাংনি হায়না লৌই। মরম অদুনা ঐহাক্না বুন্দেলখন্দগী ইচে-ইচলশিং, মফম অসিগী লৌমীশিংদা নখোয়গী অৱাবশিং অদুবু হন্থহন্নবা পুকচেল শেংনা থবক তৌগনি হায়না ঐহাক্না নখোয়দা ৱাশকখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী লোইননা ঐখোয়না বুন্দেলখন্দদা ঈশিংগা মরি লৈননা লুপা করোর লিশিং ৪৫ রোমগী প্লান শেমখি। ঐখোয়নামধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশকী BJP সরকারশিংবু লেপ্তনা পুক্নিং থৌগৎলি। অমসুং ঙসিদি কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্তকী মখাদা দাউধান দামগী উরেপ-উয়ুংশু তমখ্রে। কিলোমিতর চাম-চাম শাংবা কেনেল অমা মসিদগী থরোক্কদৌরিবনি। দাম অসিগী ঈশিং অদুনা লম হেক্তর লাখ ১১ রোমদা য়ৌগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা দেকেদ অদুবু ভারতকী পুৱারিদা ৱাতর সেক্যুরিতী অমসুং ৱাতর কঞ্জারবেশনগী য়াম্না শিংথংনিংঙাই ওইবা দেকেদ অমা ওইনা নিংশিংহৌরগনি। হান্না সরকারগী মতমশিংদা, ঈশিংগা মরি লৈনবা থৌদাংশিং অদুবু তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা খাইদোকখি। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা জল শক্তি মন্ত্রালয় শেমখি। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা নেস্নেল মিসন অমা হৌদোকখি। নিংখা তম্লবা মতুং দেকেদ তরেত অসিদা খুঙ্গংগী ইমুং করোর ৩ খক্তমক তোতিীশিংগী কনেক্সন ফংখি। হৌখিবা চহি ৫ অসিদা ঐখোয়না ইমুং করোর ১২দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা স্কীম অসিদা লুপা করোর লাখ ৩.৫ হেন্না তিংখ্রে। জল জীৱন মিসন ময়াম্না কা হেন্না খন্নদবা হিরম অমশু লৈরি। মদুদি ঈশিংগি ক্বালিতী তেস্ত তৌবা। থক্নবা ঈশিং তেস্ত তৌনবা লৈবাক শিনথুংনা ৱাতর ক্বালিতী লেব ২১০০ থমখ্রে। খুঙ্গংশিদা নুপী লাখ ২৫ ঈশিং তেস্ত তৌনবা ত্রেন তৌখ্রে। মসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লিশিং কয়া অমা তঙাইফদনা হু চেনবা ঈশিং থক্তা য়াদবা হায়বসিদগী কোকহল্লে। নখোয়না খন্দুনা য়েংবীয়ু অঙাংশিং অমসুং মীশীংবু লাইনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা কয়াদা চাউরবা থবক্নো তৌরিবসি।
মরুপশিং,
২০১৪গী মমাংদা, লেবাক অসিদা অসিগুম্বা ঈথৈ-লৌখোংগি অচৌবা প্রোজেক্ত চাউরাক্না ১০০ রোম লৈরম্মি, মখোয়সিং অদু দেকেদ কয়া অমা লোইশিন্দনা লৈরম্মি। ঐখোয়না মসিগি অরিবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেক্তশিং অদু লুপা করোর লিশিং কয়া চংদুনা লোইশিল্লিবনি। ঐখোয়না মতম অসিগী ওইবা অনৌবা ঈথৈ-লৌখোংগী পাম্বৈশিং শিজিন্নবশু হেনগৎহল্লিবনি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা চাউরাক্না লম হেক্তর করোর অমরোম মাইক্রো ইরিগেশন ফেসিলিতি ফংহনখ্রে। মধ্য প্রদেশতশু, চাউরাকনা লম হেক্তর লাক ৫ ঔখিবা চহি ১০ অসিদা মাইক্রো ইরিগেশন ফংহনখ্রে। ঈশিং মরিক খুদিংমক নিংথিনা শিজিন্ননবা থবক লেপ্তনা তৌরি। নিংখা তম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাবদাজিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোৱর ৭৫ শানবগী কেমপেন অমশু হৌদোকখ্রে। মসিগী মখাদা, লৈবাক শিনথুংনা অমরত সরোৱর লিশিং ৬০ হেন্না শাখ্রে। ঐখোয়নাজল শক্তি অভিয়ানশু হৌদোকখ্রে: লৈবাক শিনথুংনা নোং ফাবা। ঙসিদি রিচার্জ ৱেল লাখ ৩ হেন্না লৈবাক সিনথুংনা শাখ্রে। অমসুং মসিদা খ্বাইদগী হেন্না ফবা অমনা মসিদা মীয়াম মসামক্না লুচিংদুনা পাংথোকপা কেমপেনশিংনি, সহরবু ওইরো নত্রগা খুঙ্গংবু ওইরো, মফম খুদিংদগী মীশিংনা য়াম্না থৱাই য়াওনা মসিদা শরুক য়ারিবনি। অতল ভুজল য়োজনা অসি মধ্য প্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিগী গ্রাউন্দ ৱাতর খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা রাজ্যশিংদা তৌই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মধ্য প্রদেশ অসি তুরিজমগী মতাংদা মকোক থোংবা ওইদুনা অদুমক লাকখি। অমসুং ঐহাকনা কাজুরাহোদা লাক্লগা তুরিজমগী মতাংদা ঙাংদবা আববসি ওইথোকপ্রা? তুরিজম হায়বসি নহাশিংদা থবক পীবা অমসুং লৈবাক অসিগী ইকোনোমীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা অদুগুমবা সেক্তর অমনি। হোজিক ভারতনা মালেম অসিদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইদোরবা মতম অসিদদি, ভারতকী মতাংদা মালেম অসিনা হেন্না খঙনিংবা এল্লক্লে। ঙসি মালেম অসিনা ভারতপু মশক খঙনিংলে, ভারতসি করিনো হায়বা নিংথিনা খঙবা পাম্লক্লে। মধ্য প্রদেশনা মসিদগী য়াম্না কান্নবা ফংগদোরিবনি। হন্দক্তা অমেরিকাগী পাউ-চে অমদা রিপোর্ত অমা ফোংখি। নখোয়না মধ্য প্রদেশকী পাউ-চেদশু উরম্লগনি। অমেরিকাগি পাউ-চেদা ফোংখিবা পাউ অদুদা মধ্য প্রদেশ অসি মালেম অসিদা খ্বাইদগী হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা তুরিস্ত দেস্তিনেশন ১০গী মনুংদা অমনি। হায়বীয়ু, মধ্য প্রদেশতা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না হারাওগদ্র নত্রগা হরাওরোইদ্র? নখোয়গী মাই পুরক্লোইদ্রা? নখোয়বু ইকাইখুম্নবা হেনগৎলোইদ্রা? নখোয়গী লমদা তুরিজম হেনগৎলোইদ্রা? লাইরবদগী খ্বাইদগী হেন্না লাইরবশিংবু থবক ফংলোইদ্রা?
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনশু মফম অসিদা লাকপা মতমদা এন্নাকোম্নবা লেবাক অসিদগী অমসুং মপান লমদগী লাকপা তুরিস্তশিংগীদমক্তা ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা লৈপ্তনা হোৎনরি। ঐখোয়না ফোরেন তুরিস্তশিংগীদমক্তা ই-ভিজাগুম্বা স্কীমশিং ঔদোকখ্রে। ভারত্তা হেরিতেজ অমসুং ৱাইলদলাইফ তুরিজম চাউথোকহনখ্রে। মধ্য প্রদেশতা মসিগীদমক্তা ওইথোকপা য়াবা কয়ামরুম অমা লৈ। খাজুরাহো মফম খক্তদা য়েংবিয়ু, মফম অদুদা মমল নাইদ্রাবা হেরিতেজকী পুৱারি অমসুং লাইনিং-লাইশোলগী ওইবা কয়া অমা লৈ। কান্দারিয়া মহাদেব তেমপল, লক্সমন তেমপল, চৌসাধ বোগিনি তেমপল অসি লাইনিং-লাইশোলগী ওইবা মফমশিংনি। ভারত্তা তুরিজম বোকখৎনবগীদমক্তা ঐখোয়না লৈবাক শিনথুংনা G-20 মীফম পাংথোকখি। কাজুরাহোদা মীফম অমশু পাংথোকখি। মসিগীদমক্তা মত অসিগী খ্বাইদগী নৌরবা ইন্তরনেস্নেল কনফরেন্স সেন্তরশু কাজুরাহোদা শাখি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারগী স্বদেশ দর্শন য়োজনাগী মখাদা, ইকো-তুরিজম ফেসিলিতিশিং অমসুং তুরিস্তশিংগী অনৌনা ফেসিলিতীশিং মফম অসিদা শানবা লুপা করোর চাম-চাম মধ্য প্রদেশতা পীখ্রে। ঙসি, সঞ্চি অমসুং অতোপ্পা বুদধিস্তগী মফমশিংবু বুদধিস্ত সর্ক্যুইতকা কনেক্ত তৌরে। গান্ধিসাগর, ওমকরেশ্বর দাম, ইন্দিরা সাগর দাম, ভেদা ঘাত, বনসাগর দাম অসি ইকো সর্ক্যুইতকী শরুক অমনি। খাজুরাহো, গ্বালিয়র, ওর্চা, চান্দেরি, মন্দু, হায়রিবা সাইতশিং অসি এরিতেজ সর্ক্যুইত ওইনা কনেক্ত তৌরি। পন্না নেস্নেল পার্ক অসিশু ৱাইল্দলাইফ সর্ক্যুইত্তা কেনেক্ত তৌখ্রে। মমাংগি চহিদা, চাউরাক্না তুরিস্ত লাক ২.৫ রোম্না পন্না রিজার্ব কক্তদা চৎখি। পন্না তাইগর রিজার্বকী শাশিংশু মফম অসিদা শাগদৌরিবা লিঙ্ক কেনল অসিনা য়েংশিনখবদা য়াম্না নুংঅঙিবা ফাওই।
মরুপশিং,
তুরিজম এনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিং অসিনা লোকেল ইকোনোমীদা ইনোৎ হাপ্লগনি। মফম অসিদা লাকপা তুরিস্তশিংনশু মফম অসিদগী পোৎ-চৈ লৈ। ওতোদগী হৌরগা, তেক্সিদগী হোতেলশিং, ধাবাশিং, ওমস্তেশিং, গেস্ত হাউসশিং, মীপুম খুদিংমক্না মসিদা কান্নবা ফংলি। লৌমীশিংনা মসিদগী য়াম্না কান্নবা ফংলি, মরমদি মখোয়না শঙ্গোম-দহিদগী হৌরগা হৈরা-ইনশাং-নাপীনচিংবা পোৎ খুদিংমক্তা অফবা মমল ফংলি।
মরুপশিং,
হৌখিবা দেকেদ অনি অসিদা, মধ্য প্রদেশনা পেরামিতর কয়া অমদা থবক নিংথিনা তৌখ্রে। লাক্কদবা দেকেদশিংদা, মধ্য প্রদেশনা লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা ইকোনোমীশিংগী মনুংদা অমা ওইরগনি। বুন্দেলখন্দনা মসিদা বাম্না চাউবা থৌদাং লৌরগনি। বুন্দেলখন্দনা চাউখৎপা ভারত অমগীদমক্তা মধ্য প্রদেশপু চাউকৎহনবদা বাম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি। ঐহাক্না নখোয় ময়ামদা থাজবা পীরি মদুদি দবল ইঞ্জিন সরকারনা মসিগীদমক্তা পুকচেল শেংনা ধবক তৌগনি। অমুক্কশু হন্না নখোয় ময়ামদা বাইফ-পাউজেল পীরি। মসিদি ঙসিগি থোরমনি, অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অসিগী ৱাহন্থোক ঐহাক্না য়াম্না নিংথিনা খঙই। ঐহাক্না অসিগুমবা মশিং য়াম্লবা ইমা-ইবেনশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা মফম অসিদা তিনবগী ৱাহন্থোক ময়েক শেংনা খঙই। মরমদি মসিগী থবক অসি ঈশিংগা মরি লৈনৈ অমসুং ঈশিং অসি মীপুম খুদিংমক্কা মরি লৈনৈ অমসুং মীয়াম্না থৌজানবীবা লাক্লিবসিগী মরু ওইবা মরমদি ঈশিংগীদমক্তনি, ঐখোয়না ঈশিংগীদমক্তা থবক তৌরিবনি অমসুং নখোয় ময়ামগী থৌজালদগী ঐখোয়না মসিগী থবক অসিবু লেপ্তনা তৌবা ঙমজগে, ঐহাক্কা লোইননা হায়বীয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of Ken – Betwa River Linking National Project at Khajuraho, MP
25 DEC 2024 4:02PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
I extend warm greetings to all the people of Bundelkhand, the land of heroes. I also greet the Honourable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel; the diligent Chief Minister of this region, Bhai Mohan Yadav Ji; Union Ministers Bhai Shivraj Singh Ji, Virendra Kumar Ji, and CR Paatil Ji; Deputy Chief Minister Jagdish Devda Ji; Rajendra Shukla Ji; other ministers, MPs, MLAs, other dignitaries, revered sages, and my dear brothers and sisters of Madhya Pradesh.
Today, the entire world is celebrating Christmas. I warmly extend my Christmas greetings to the Christian community across the nation and the globe. Additionally, the BJP government, under the leadership of Mohan Yadav, has successfully completed one year. I extend my heartfelt congratulations to the people of Madhya Pradesh and the dedicated BJP workers. Over the past year, Madhya Pradesh has witnessed a new wave of development. Even today, projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated. Notably, the foundation stone for the historic Daudhan Dam of the Ken-Betwa Link Project has been laid, and the Omkareshwar Floating Solar Plant—the first of its kind in Madhya Pradesh—has been inaugurated. My heartiest congratulations to the people of Madhya Pradesh on these significant achievements.
Friends,
Today is a deeply inspiring day for all of us. It is the birth anniversary of our revered Atal Ji. This day marks the centenary of Bharat Ratna Atal Ji's birth. The celebration of Atal Ji’s birth anniversary is a festival of inspiration for good governance and dedicated service. Earlier today, as I released a commemorative postage stamp and coin in his memory, I was overwhelmed by a flood of cherished memories. For years, Atal Ji mentored and nurtured many individuals like me. His invaluable contributions to the nation's development will forever remain etched in our memories.
Moreover, the construction of over 1,100 Atal Gram Seva Sadans in Madhya Pradesh is commencing today, and the first instalment for these has already been released. These Atal Gram Seva Sadans will play a pivotal role in accelerating the development of our villages.
Friends,
For us, Good Governance Day is not merely a one-day observance; it is a way of life and the hallmark of BJP governments. The people of this nation have chosen the BJP-led government at the Centre for the third consecutive term. In Madhya Pradesh, you have consistently placed your trust in the BJP. This enduring faith in good governance is the cornerstone of our success.
I urge the intellectuals and analysts of this country, those adept at evaluating governance through written records, to conduct a review as we mark 75 years of independence. Let us identify 100–200 parameters related to development, public welfare, and good governance. Then, let us assess what has been achieved in regions where Congress ruled, where the Left or communist parties held power, where family-driven political parties governed, and where coalition governments were in charge. Most importantly, let us evaluate the regions where the BJP was given the opportunity to serve.
I can confidently assert that wherever the BJP has been in power, we have surpassed all previous records in public welfare, developmental initiatives, and service to the nation. If these parameters are objectively evaluated, the nation will see the unwavering dedication of BJP governments to the common man. We work tirelessly to fulfil the dreams of our freedom fighters. Those who sacrificed their lives for this country deserve to have their visions realised. We are committed to nurturing those dreams with our relentless efforts.
Good governance is not just about formulating excellent schemes; it is about their effective and transparent implementation. The real measure of governance lies in how much benefit reaches the people. In the past, Congress governments were known for announcements and optics—laying foundation stones, cutting ribbons, lighting ceremonial lamps, and getting their photographs published. Their responsibility ended there, leaving the people without the promised benefits.
After becoming the Prime Minister, I reviewed old projects through the PRAGATI programme. I was shocked to discover that work on projects initiated 35–40 years ago had not progressed even an inch. This reflects the lack of intent and seriousness in implementing schemes during Congress rule.
Today, we are witnessing the tangible benefits of schemes like the PM Kisan Samman Nidhi. Farmers in Madhya Pradesh are now receiving Rs 12,000 annually under this scheme, something made possible only because Jan Dhan bank accounts were opened. In Madhya Pradesh, the Ladli Behna Yojana is transforming lives. Without the opening of bank accounts for women and linking them with Aadhaar and mobile numbers, such schemes would have been impossible to implement.
Previously, schemes like subsidised ration existed, but the poor often struggled to access their entitlements. Today, with the introduction of technology, we see transparency and efficiency in ration distribution. The poor now receive free rations without any hassle. This transformation was only possible because of initiatives like "One Nation, One Ration Card," which have eliminated fraud and ensured nationwide access to essential services.
Friends,
Good governance means that a citizen should not have to plead with the government for their rights or run from one government office to another. Our policy of "saturation" ensures that 100% of beneficiaries receive 100% of the benefits. This mantra of good governance is what distinguishes BJP governments from others. Today, the entire country recognises this, which is why the BJP is repeatedly chosen to lead.
Friends,
Wherever there is good governance, not only are current challenges addressed, but future challenges are also anticipated and planned for. Unfortunately, Congress ruled the country for decades but failed to deliver governance. Congress has always treated being in government as its birthright, yet governance has remained a distant concept for them. Governance and Congress simply cannot coexist. The people of Bundelkhand have suffered the consequences of this negligence for generations. Farmers, mothers, and sisters here have struggled for every single drop of water. Why did such a situation arise? Because Congress never considered finding a permanent solution to the water crisis.
Friends,
I was among the first to recognise the importance of river water for Bharat's development. You may be surprised when I ask: after independence, who first thought about "Jal Shakti," the power of water? Who made visionary plans for Bharat's water resources? Who worked on these issues? Even my journalist friends would struggle to answer this question because the truth was deliberately suppressed. In their obsession with crediting one individual, the real visionary was forgotten. Today, I want to tell you that after independence, the vision for Bharat's water resources, the idea of constructing dams, and the concept of Jal Shakti were pioneered by none other than Dr. Baba Saheb Ambedkar.
The large river valley projects in Bharat were born out of Dr. Ambedkar’s vision. The Central Water Commission, which exists today, is also a result of his efforts. Yet Congress never acknowledged his contributions to water conservation and the construction of major dams. His contributions were hidden from public knowledge. Congress never gave Baba Saheb the recognition he deserved.
Even today, after seven decades, disputes over water persist between many states in the country. When Congress held power from the Panchayat level to Parliament, these disputes could have been resolved. But Congress’s intentions were flawed, and it never made any serious or concrete efforts to address these issues.
Friends,
When Atal Ji's government was formed, he began addressing the country’s water-related challenges with great seriousness. However, after 2004, when Atal Ji's government was replaced, Congress shelved all those plans, dreams, and efforts. Today, our government is accelerating the national campaign to link rivers. The dream of the Ken-Betwa Link Project is now on the verge of becoming a reality. This project will open new avenues of prosperity and happiness in the Bundelkhand region. Ten districts of Madhya Pradesh, including Chhatarpur, Tikamgarh, Niwari, Panna, Damoh, and Sagar, will benefit from improved irrigation facilities.
As I walked onto the stage, I had the opportunity to meet farmers from various districts. Their happiness and the joy on their faces were evident. They expressed that this project has secured the future of their coming generations.
Friends,
Districts like Banda, Mahoba, Lalitpur, and Jhansi in Uttar Pradesh’s Bundelkhand region will also gain from this initiative.
Friends,
Madhya Pradesh has become the first state in the country to initiate two projects under the grand campaign to link rivers. I was in Rajasthan a few days ago, where Mohan Ji elaborated on this. Plans are in place to connect multiple rivers through the Parvati-Kalisindh-Chambal and Ken-Betwa link projects. Madhya Pradesh is poised to reap significant benefits from this agreement.
Friends,
Water security is one of the greatest challenges of the 21st century. In this century, only those countries and regions that have ample water and effective water management will thrive. Agriculture and livestock will flourish with water; industries and businesses will thrive with water.
I come from Gujarat, a state where drought used to be a common occurrence for large part of the year. However, the blessings of Maa Narmada, which originates in Madhya Pradesh, transformed Gujarat's destiny. I see it as my responsibility to free the drought-affected areas of Madhya Pradesh from the water crisis. This is why I made a promise to the sisters of Bundelkhand and the farmers here—to work tirelessly and sincerely to alleviate your struggles.
Under this vision, we developed a plan worth approximately Rs 45,000 crore to address Bundelkhand’s water issues. We consistently encouraged the BJP governments in Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to act on this vision. Today, as part of the Ken-Betwa Link Project, the foundation stone of the Daudhan Dam has been laid. This dam will give rise to hundreds of kilometres of canals, and its water will irrigate approximately 11 lakh hectares of land.
Friends,
The last decade will be remembered in Bharat's history as an extraordinary period of progress in water security and conservation. In previous governments, responsibilities related to water were scattered across various departments. To address this, we established the Jal Shakti Ministry. For the first time, a national mission was launched to provide tap water to every household. In the seven decades after independence, only three crore rural families had access to tap water. Over the last five years, we have provided tap water connections to 12 crore additional families. So far, more than Rs 3.5 lakh crore has been invested in this scheme.
Another crucial aspect of the Jal Jeevan Mission, which is not often discussed, is the focus on water quality testing. Across the country, 2,100 water quality laboratories have been set up. In villages, 25 lakh women have been trained to test drinking water. As a result, thousands of villages are now free from the compulsion of consuming contaminated water. Imagine the significance of this effort in safeguarding children and communities from waterborne diseases.
Friends,
Before 2014, there were about 100 large irrigation projects in the country that had remained incomplete for decades. We are investing thousands of crores of rupees to complete these long-pending projects. Additionally, we are promoting modern methods of irrigation. Over the past decade, nearly one crore hectares of land have been brought under micro-irrigation facilities. In Madhya Pradesh alone, about five lakh hectares of land have been equipped with micro-irrigation in the same period. Efforts to make optimal use of every drop of water continue unabated.
On the occasion of Bharat completing 75 years of independence, we launched a campaign to construct 75 Amrit Sarovars in every district. So far, over 60,000 Amrit Sarovars have been built across the country. We have also rolled out the Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain initiative nationwide. More than three lakh recharge wells are currently under construction. The most remarkable aspect of these initiatives is the active participation of people from all walks of life—urban and rural alike—who are driving these campaigns with immense enthusiasm.
In regions where groundwater levels are critically low, including Madhya Pradesh, we are implementing the Atal Bhujal Yojana to address these challenges.
Friends,
Madhya Pradesh has always been a leading state in tourism. And how could I come to Khajuraho without mentioning tourism? Tourism is a sector that not only generates employment for the youth but also strengthens the national economy. As Bharat is poised to become the third-largest economic power in the world, global curiosity about Bharat is growing. People across the world are eager to learn about and understand our country, and Madhya Pradesh stands to benefit significantly from this interest.
Recently, a report in an American newspaper highlighted Madhya Pradesh as one of the ten most attractive tourist destinations in the world. This recognition has been widely reported in Madhya Pradesh’s newspapers as well. Imagine the pride and joy for every resident of Madhya Pradesh! Does this not enhance your sense of identity and respect? Will it not boost tourism in the region? Will it not provide jobs to even the poorest citizens?
Friends,
The central government is consistently working to enhance facilities for tourists from both Bharat and abroad, ensuring easier access to travel destinations. We have introduced initiatives like the e-visa to simplify travel for international visitors. Heritage and wildlife tourism in India are being expanded, and Madhya Pradesh holds unparalleled potential in this regard. Take the Khajuraho region, for instance—it boasts invaluable treasures of history and devotion. Places such as Kandariya Mahadev, Laxman Temple, and Chausath Yogini Temple are significant pilgrim sites. To promote tourism, we organised G-20 meetings across India, including one here in Khajuraho. For this purpose, a state-of-the-art international conference centre was built in Khajuraho.
Friends,
Under the central government's Swadesh Darshan Yojana, Madhya Pradesh has been allocated hundreds of crores of rupees to develop eco-tourism facilities and introduce new attractions for tourists. Today, sites like Sanchi and other Buddhist locations are being connected through the Buddhist circuit. Eco circuits now include Gandhisagar, Omkareshwar Dam, Indira Sagar Dam, Bheda Ghat, and Bansagar Dam. Similarly, heritage circuits are linking places like Khajuraho, Gwalior, Orchha, Chanderi, and Mandu, while Panna National Park has been integrated into the wildlife circuit.
Last year alone, approximately 2.5 lakh tourists visited the Panna Tiger Reserve. I am pleased to share that the link canal being constructed here will also take care of the wildlife at Panna Tiger Reserve.
Friends,
These efforts to boost tourism significantly impact the local economy. Tourists contribute by purchasing local goods, and businesses ranging from auto and taxi services to hotels, dhabas, homestays, and guest houses thrive. Even farmers benefit, as they secure better prices for produce such as milk, curd, fruits, and vegetables.
Friends,
Over the past two decades, Madhya Pradesh has excelled on many fronts. In the years ahead, the state is poised to become one of the top economies in the country. Bundelkhand will play a vital role in this transformation, contributing significantly to making Madhya Pradesh a developed state for a developed Bharat.
I assure you that the double-engine government will continue its sincere efforts to achieve this vision. Once again, my heartfelt best wishes to all of you.
Today's programme is truly monumental, and I deeply understand its significance. The presence of such a large gathering, especially of mothers and sisters, underscores the importance of water. Water is life, and your blessings for our work in this area inspire us to continue. Together, let us pledge to move forward. Say it with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.