প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৮.০৯.২০২৫ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১২৬ সুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
28 SEP 2025 11:48AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
‘মন কি বাত’ লাকপদা মীয়াম উনরে, অদোমদগী তম্লে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়ামগী মাইপাকপশিংগী মতাংদা খঙলে, মসি তশেংনা ঐগী নুংঙাইবা অমনি। ঐখোয়গী ৱাখলশিং অমগা অমগা ফাউদোক্নবা মতমদা, ঐখোয়গী ‘মন কি বাত’ শরুক য়ামিন্নবদা, থৌরম অসি তাঙ্কক ১২৬ মপুংফারে হায়বা ফাওবা ঐখোয় খঙদ্রে। ঙসি অসি থৌরম অসিগী ১২৬ শুবা তাঙ্কক্নি অমসুং নুমিৎ অসিগী মরুওইবা কয়া লৈরি। ঙসি ভারতকী শক্নাইরবা মীওই অনিগী মপোক নুমিৎনি। ঐনা পল্লিবা অসি সহিদ ভগৎ সিংহ অমসুং লতা দিদিনি।
মরুপশিং,
শিবা নাইদ্রবা অথৌবা ভগৎ সিংহ ভারতমচা খুদিংমক, মরুওইনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী ইথিল অমনি। মহাক্কী লমচত্ত অকিবা লৈতবা চেৎনা মমি তাখি। লৈবাক্কীদমক থৌরি য়ান্দুনা হাৎত্রিঙৈ মমাংদা, ভগৎ সিংহনা বৃতিসদা চিথি অমা ইখি।
মহাক্না হায়খি “ অদোম্না ঐ অমসুং ঐগী মরুপশিং লান্দা ফারকপা লান্মী অমা ওইনা লোইনবা পাম্মী। মরমদি, ঐখোয়গী থৱায়শিং থৌরি য়ান্দুনা হাৎলোইদবনি, নোংমৈ মরু অমনা হাৎকদবনি”। মসি মহাক্কী মাইথিবা পীবা ঙমদবা থৌনাগী খুদম অমনি। ভগৎ সিংহ মীয়ামগী অৱাবশিং ফজনা খঙখি অমসুং মখোয়গী মতেং পাংনবা মতম পুম্নমক্ত মাঙজিল থাখি। ঐনা সহিদ ভগৎ সিংহ জিগী মফমদা ঐগী ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি লতা মঙ্গেস্করগীসু মপোক নুমিৎনি। ভারতকী নাৎ অমসুং ঈশৈ পামজবা কনাগুম্বা মহাক্কী ঈশৈশিংনা কপহনবা ঙমগনি। লাতা দিদিগী ঈশৈশিংদা মীওইবগী থম্মোয় মথুম-মরাং হৌহনবা পোৎশক খুদিংমক য়াওরি। মহাক্না শকখিবা লৈবাক নিংবা ঈশৈশিংনা মীয়াম য়াম্না চাউনা ইথিল পীখি। মহাক ভারতকী নাৎকা অচেৎপা মরীসু লৈনরি। ঐনা লতা দিদিগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। লতা দিদি ইথিল পীখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা বীর সরভারকরসু অমনি। মহাক্না সরভারকরা তত্যা হায়না কৌখি। মহাক্না বীর সরভারকার জিগী ঈশৈ কয়া শকখি।
ঐগা লতা দিদিগা লৈনবা মরী মতম পুম্নমক্ত লেংদনা লৈখি। মহাক্না চহি খুদিংগী লেপ্তনা ঐঙোন্দা রাখি থারকখি। ঐহাক অহানবা ওইনা লতা দিদিগা শক খঙনহনখিবা মরাথি মতম ঈশৈগী শক্নাইরবা সুধির ফালকে ঐনা নিংশিংলি অমসুং সুধির জিনা শৈবানবা অমসুং মহাক্না শকপা ঈশৈ “ জয়তি কলাস ছালকে” ঐনা য়াম্না পাম্মী হায়না লতা দিদিদা হায়খি।
মরুপশিং, ঈশৈ অদুগা ঐগা লোয়ননা তামিন্নসি।
#Audio#
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
নবরাত্রি মনুংদা ঐখোয়না শক্তি ইরাৎলি। ঐখোয়না নারী শক্তিগী কুহ্মৈ পাংথোক্লি। ললোন-ইতিক, শান্নবা, লাইরিক-লাইশু, সাইন্স য়াওনা হিরম কয়াদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নুপীমচাশিংনা মফম খুদিংমক্ত মশক থোকপা থবক পাংথোক্লে। ঙসিদি, ৱাখলনা খনবদা ৱারবা অৱাবা কয়া মখোয়না মায়োক্নরে। করিগুম্বা ঐনা অদোমদা ৱাহং অসি হংলববি: অদোম থা নিপান লেপ্তনা সমুদ্রদা লৈবা ঙমগদরা? নুংশিৎকী খোঙজেলগা লোয়ননা হোনমিন্নবা হি অমদা, নৌ য়াওবা হি অমদা অদোম কিলোমিতর ৫০,০০০ হোনবা ঙমগদরা অমসুং মদুসু মতম অমদা হেক্ত নোংলৈ-নুংশিৎনা সমুদ্র মথক-মথা ওনহনবা ঙম্বদা মতমদা?
থবক অসি তৌদ্রিঙৈদা অদোম লিশিং অমরক খনগদবনি, অদুবু নবিকা সাগর পরিক্রামা মনুংদা ভারত নেভিগী থৌনা ফরবা ওফিসার অনিনা থবক অসি পাংথোকখ্রে। থৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ করিনো হায়বা মখোয়না উৎখ্রে। ঙসিদি, থৌনা ফরবা ওফিসার অনি অদু মন কি বাত তারিবশিংদা শক তাকপা ঐনা পাম্মী। অমনা লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা অমসুং অতোপ্পা অমনা লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপানি। হায়রিবা ওফিসার অনিমক ঐখোয়গা লোয়ননা ফোন লাইন্দা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী – হেল্লো।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা – হেল্লো সার।
প্রধান মন্ত্রী – খুরুমজরি।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা – খুরুমজরি সার।
প্রধান মন্ত্রী - অদুদি, ঐগা লোয়ননা লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা অমসুং লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা লৈরে
প্রধান মন্ত্রী- নখোয় অনিমক লৈরবরা ?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা অমসুং রুপা - হোই সার, ঐখোয় অনিমক লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী –নখোয় অনিমক্ত নমস্কারম অমসুং বনাক্কম।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা - বনাক্কম সার।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা – নমস্কারম সার।
প্রধান মন্ত্রী - য়াম্না ফরে, অহানবদা, মীয়ামনা নখোয় অনিদগী তাবা পাম্মী। ঐখোয়দা হায়রো।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা - সার, ঐ লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনানি। ঐ ভারত নেভিগী লোজিষ্টিক্স কেদরদগীনি। সার, ২০১৪ দা নেভিদা চঙখি অমসুং ঐ কেরলাগী কোজিকোদদগীনি। সার, ঐগী ইপানা লান্মীনি অমসুং ঐগী ইমানা য়ুম্বুরেম্বীনি। ঐগী ইপুরোইবসু ভারত নেভিগী ওফিসারনি, সার, ঐগী ইনাওনুপীসু এন.সি.সিদা থবক তৌরি।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা – জয় হিন্দ সার, ঐ লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপানি অমসুং নেভেল অর্মামেন্ত ইন্সপেক্সন কেদর ওইনা ঐ ২০১৭ দা নেভিদা চঙখি। ঐনা ইপানা তামিল নাদুদগীনি অমসুং ঐগী ইমানা পোন্দিচারিদগীনি। সার, ঐগী ইপা এয়র ফোর্সতা লৈরি, তশেংনা দিফেন্সতা চৎনবা ইথিল ঐনা ইপাদগী ফংখি অমসুং ঐগী ইমানা য়ুম্বুরেম্বীনি।
প্রধান মন্ত্রী – য়াম ফরে দিলনা অমসুং রুপা, সাগর পরিক্রামদা নখোয়না থেংনরকপশিং তাবা লৈবাক অসিনা অদোমদগী পাম্লে হায়বা ঐ খঙলে অমসুং মসি অরাইবা থবক অমা নত্তে হায়বা ঐ খঙই। অদোম খুদোংচাদবা কয়া থেংনরমগনি; অদোম্না খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নগদবনি।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা –হোই সার, ঐনা অদোমদা হায়নিংই সার, ঐখোয়গী পুন্সি অহোংবা পুরকপা পুন্সিদা অমুক্তং অসিগুম্বা খুদোংচাবা অমা ঐখোয়না ফংলে অমসুং ভারত নেভি অমসুং ভারত সরকারনা মালেম অসি কোইনবা অসিগুম্বা খুদোংচাবা অমা ঐখোয়দা পীরে অমসুং খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়না চাউরাক্না কিলোমিতর ৪৭৫০০ রোম হোনখি সার। ঐখোয়না ওক্তোবর ২, ২০২৪ দা গৱা থাদোকখি অমসুং মে ২৯,২০২৫ দা হল্লকখি অমসুং খোঙচৎ অসি মপুংফাবদা ঐখোয়না নুমিৎ ২৩৮ লৌখি সার।
প্রধান মন্ত্রী – অঙকপনি!
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা –সার, ঐখোয়না খোঙচৎ অসিগীদমক চহি অহুম শেম-শাখি। নেভিকেসন্দগী হৌরগা কমদৌনা ই-পাউ ফাওন্নবা খুৎলায়শিং শীজিন্নগনি, কমদৌনা ঈশিং লুপকনি অমসুং হিদা খুদোংথিবা অমা লাকপদা কমদৌনা থেংনগনি অমসুং মেদিকেল ইমর্জেন্সিগী মতাংদা। পুম্নমক অসি ভারত নেভিদা ঐখোয়দা তম্বীখি, সার অমসুং খোঙচৎ অসিদা ঐনা পন্নিংবা খ্বাইদগী নিংশিবা অমদি, সার, ঐখোয়না পোইন্ত নমোদা ভারতকী ফিরাল চিংখৎখিবা অদুনি সার। পোইন্ত নেমো অসি মালেমদা খ্বাইদগী মনুং-হুঞ্জিনবা মফমনি। মসিগা খ্বাইদগী নক্নবা মীওইদি ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দা লৈরিবা অদুনি। সেলবোদ অমদা মফম অদু য়ৌবা অহানবা ভারতমচা, অহানবা এসিয়ামচা অমসুং মালেমগী অহানবা মীওই ঐখোয়নি, সার, অমসুং মসি ঐখোয়গী ওইনা চাউথোকচবনি, সার।
প্রধান মন্ত্রী –য়াম ফরে, অদোম থাগৎচরি।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা –অদোম থাগৎচরি, সার।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মরুপসু করিগুম্বা খর হায়নিংলমগনি?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা: সার, সেলবোদ হোন্দুনা মালেম মপুংফানা কোইখিবা মীওই মশিংদগী মাউন্ত এভরেষ্ট য়ৌখিবা মীওইনা মশিংনা হেল্লি। তশেংনা হায়রবদা, সেলোবদ অমা হোল্লগা মালেম কোইখিবা মীওই মশিংদগী স্পেসতা চৎখিবা মীওইনা মশিং হেল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, অসিগুম্বা অরুবা খোঙচত্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াম্না দরকার ওই অমসুং তিম অদুদা নখোয় ওফিসার অনি খক শরুক য়াখি। কমদৌনা অদোম্না খোঙচৎ অসি পাংথোকখিবগে”
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা: হোই সার, অসিগুম্বা খোঙচৎ অমদা, ঐখোয় অনিমক য়াম্না কন্না হোৎনখি, অমসুং লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনানা হায়খিবগুম্না, মসি মাইপাক্নবা, ঐখোয় অনি খক্ত হিদা লৈখি, অমসুং ঐখোয়না হি শেমজিনবা মীওই, ইঞ্জিন মেকানিক্স, সেল-মেকর, মেদিকেল এসিষ্টেন্স, কুক, ক্লিন্নর, দাইভর, নেভিকেতর অমসুং খুদিংমক ওইখি। ঐখোয়গী মাইপাকপদা ভারত নেভিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মখোয়না ঐখোয়দা মখল খুদিংমক্কী ত্রেনিং পীখি। সার, ঐখোয় চহি মরি পুন্না হোনমিন্নরকখি, ঐখোয় অমনা অমগী মপাঙ্গল অমসুং অশোনবা মপুংফানা খঙখি। মরম অদুনা ঐখোয়না মীয়ামদা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী হিদা কৈদৌঙৈদা মাইথিদবা পোৎশক অমা খক য়াওখি, মদু ঐখোয় অনিগী পুন্না থবক তৌমিন্নবনি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, নোং-চিংগী ফিবম ফৎলক্তবা মতমদা… মালেম অসি সমুদ্র ঙাক্ত ওইবনা তম্বা ঙমদে; ফিবম অদু কমদৌনা থেংনবগে?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা: সার, ঐখোয়গী খোঙচৎ মনুংদা অৱাবা কয়া থেংনখি। খা থংবা সমুদ্রদা মতম পুম্নমক্ত নোং-চিংগী ফিবম ফত্তে, সার। ঐখোয়না নোংলৈ-নুংশিৎ অহুম থেংনখি অমসুং সার, ঐখোয়গী হি অসি মিতর ১৭ খক্ত শাংই অমসুং মসিগী অপাকপনা মিতর ৫ খক্তনি। মরম অদুনা, করিগুম্বা মফমদা মথোল অহুম হেন্না ৱাংবা ইথকশিং মায়োক্নখি, সার। ঐখোয়গী খোঙচৎ মনুংদা ঐখোয়না কা হেন্না শাবা অমসুং কা হেন্না ইংবা থেংনখি। সার, এন্তরতিকাদা, ঐখোয় অনিমক তেম্পেরেচর দিগ্রি সেলসিয়স ১ দা হি হোনখি অমসুং ঐখোয়না পুংদা কিমি ৯০ গী চাংদা শিৎপা নুংশিৎ মায়োক্নখি। ঐখোয় অইংবদগী ঙাকথোক্নবা ঐখোয়না মরোল ৬-৭ গী ফিরোল শীজিন্নখি অমসুং ঐখোয়না খা থংবা সমুদ্রগী শরুক লানবা মতমদা মরোল ৭ গী ফিরোল শীজিন্নখি। করিগুম্বা মতমদা গ্যাস ষ্টোব শীজিন্নদুনা ঐখোয়গী খুৎ-শা শাগৎহনখি, সার, অমসুং করিগুম্বা মতমদা, নুংশিৎ শিৎতবা মতম থেংনখি অমসুং মতম অদুদা ঐখোয় হি হোনবা চপ লেপখি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, ঐখোয়গী খাংবা কনবা চাংয়েং তৌখি, সার।
প্রধান মন্ত্রী - ঐখোয়গী লৈবাক্কী নুপীশিংনা অসিগুম্বা থৌনা উৎপদা মীয়াম ঙক্নগনি। ফরে, মালেম কোইনা হি হোনবা মনুংদা, অদোম লৈবাক কয়াদা লেপলমগনি। লৈবাকশিং অদুদা করি থেংনবগে? ভারতকী নুপী অনি উবদা মখোয়না ৱাফম কয়া হংলমগনি!
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা - হোই সার, ঐখোয় নুংঙাইবা থৌদোক অমা থেংনখি। ঐখোয়না থা নিপান্দা মফম মরিদা লৈখি, সার; অষ্ট্রেলিয়া, ন্যু জিলেন্দ, পোর্ত ষ্টেনলি অমসুং খা অফ্রিকা, সার।
প্রধান মন্ত্রী - চাংচৎ অমদা মফম অমদা মতম কয়া য়াম্না লৈবগে?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা - সার, ঐখোয়না মফম অমদা নুমিৎ ১৪ লৈখি।
প্রধান মন্ত্রী - মফম অমদা নুমিৎ ১৪ নি ?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা - হোই সার, ঐখোয়না মালেমগী মফম পুম্নমক্ত ভারতমচাশিং উখি। ঐখোয়গী মাইপাক খুদিং, মসি মখোয় মশামক্কী মাইপাকপনি হায়না মখোয়না খনখি। অষ্ট্রেলিয়াদা, ৱেষ্টর্ন অষ্ট্রেলিয়ান পর্লিয়ামেন্তগী স্পিকরনা ঐখোয়দা চেপাউ পীরকপদগী উনখি, মহাক্না ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎখি, সার, ঐখোয় য়াম্না চাউথোকচখি। ঐখোয়না ন্যু জিলেন্দা থুংবদা, মাউরি মীয়াম্না ঐখোয় তরাম্না ওকখি অমসুং ঐখোয়গী ভারতকী চৎনবী ইকায়খুম্নবা উৎখি। সার, পোর্ত ষ্টেনলি অসি মনুং-হুঞ্জিনবা ইথৎ অমনি। মসি খা অমেরিকা ময়াদনি। অপুনবা মীশিংনা শুপ্নগী ৩,৫০০ খক্তনি। অদুবু মফম অদুদা ঐখোয়না অপীকপা ভারত অমা উখি অমসুং মফম অদুদা ভারতমচা ৪৫ লৈরমখি। মখোয়না ঐখোয় মখোয়গী ইমুং-মনুংগুম্না তরাম্না ওকখি অমসুং ঐখোয় য়ুমদা লৈবগুম্না ফাওহনখি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, করিগুম্বা খর পাংথোক্নিংবা, নখোয়গুম্বা লৈবাক অসিগী ইচানুপীশিংদা নখোয় অনিমক্না করি পাউজেল পীনিংবগে?
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা: সার, ঐ লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা হৌজিক ৱা ঙাংজরি। অদোমগী খুৎথাংদা, মীওই খুদিংমক্ত ঐনা হায়নিংবদি কনাগুম্বা অমনা থৱায় হকচাং য়াওনা কন্না হোৎনরবদি, মালেম অসিদা ওইথোক্তবা অমতা লৈরোই। অদোম কদাইদগীনো নত্ত্রগা অদোম কদাইদা পোকপগে হায়বা দরকার ওইদে। সার, নহারোলশিং অমসুং ভারতকী নুপীশিংনা অচৌবা মঙ মঙবা হায়বসি ঐখোয়গী অপাম্বনি অমসুং তুংদা দিফেন্স, শান্নবা অমসুং এদভেঞ্চর শরুক য়াদুনা নুপীমচাশিং অমসুং নুপীশিং লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী: দিলনা অমসুং রুপা, নখোয় অনিনা উৎখিবা থৌনা অদু তাবদা ঐ হরাওরে। নখোয় অনিমক ঐনা থাগৎচরি। অদোমগী থবক কনবা, অদোমগী মাইপাকপনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অমসুং নুপীমচাশিংদা ইথিল পীগনি। মতৌ অসিগুম্না অদোম্ন মখা তানা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনবা ওইরসনু। অদোমগী তুংগী থবক থৌরমশিংগীদমক ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
লেপ্তনেন্ত কমান্দর দিলনা: অদোম থাগৎচরি, সার।
প্রধান মন্ত্রী: ভনাক্কম | নমস্কারম |
লেপ্তনেন্ত কমান্দর রুপা: খুরুমজরি সার |
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কুহ্মৈশিং অমসুং থৌরমশিংনা ভারতকী নাৎ হিংহল্লি। ছথ পুজা দিৱালিগী মথংদা লাকপা শেংলবা কুহ্মৈ অমনি। কুহ্মৈ অসি নুমিৎ কৌবা লাইদা কৎথোক্লি। কুহ্মৈ অসিদা ঐখোয়না তারমদাইগী নুমিত্ত অর্ঘ্য কৎলি অমসুং মসি ইরাৎলি। ছথ অসি লৈবাক্কী মফম কয়াদা পাংথোকপতা নত্তনা, মসি মালেমগী মফম কয়াদা উবা ফংলে। হৌজিক মসি, মালেমগী কুহ্মৈ অমা ওইরক্লে।
মরুপশিং,
ছথ পুজাগী মতাংদা ভারত সরকারনা অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লে হায়বা অদোমদা খঙহনবদা ঐ হরাওই। ছথ পুজা অসি য়ুনেস্কোগী ইনতেঞ্জিবল কলচরলে হেরিতেচ লিষ্টতা য়াওহন্নবা ভারত সরকারনা কন্না হোৎনরি। য়ুনেস্কোগী লিষ্টতা ছথ পুজা য়াওরকপা মতমদা, মসিগী ফজবা অমসুং ঈশ্বরগী ওইবা মশক মালেমগী মফম খুদিংমক্ত উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
মতম খরগী মমাঙদা, মসিগা মান্নবা থবকশিং ভারত সরকারনা পায়খৎপদগী, কোলকাতাগী দুর্গা পুজা য়ুনেস্কোগী লিষ্টতা য়াওরে। করিগুম্বা ঐখোয়গী নাৎকী থৌরমশিং মালেম্না শক খঙলবদি, মালেম্না মখোয়গী মরমদা খঙগনি অমসুং মখোয় শরুক য়ানবা থোক্লক্কনি।
মরুপশিং,
ওক্তোবর ২ অসি গান্ধী জয়েন্তিনি। গান্ধীজিনা মতম পুম্নমক্ত শ্বাদেসি শীজিন্ননবা তকশিনখি অমসুং মখোয়গী মরক্ত খাদিনা খ্বাইদগী পাম্নখি। লাইবক থিবদি, নিংতম্বা মতুংদা, খাদিগী পাম্নবা মাঙখি, অদুবু চহি ১১ গী মতুংদা, লৈবাক অসিদা খাদি পাম্নবা হেনগৎলক্লে। চহি খর অসিদা খাদি য়োনবা হেনগৎলক্লে। ওক্তোবর ২ দা খাদি নত্ত্রগা অতোপ্পা পোৎথোকশিং লৈনবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। মখোয় শ্বাদেসিনি হায়না চাউথোকচনা হায়সি। #Vocal for Local গা লোয়ননা মসি সোসিএল মেদিয়াদা সিয়ার তৌসি।
মরুপশিং,
খাদিগুম্না, ঐখোয়গী ইয়োং অমসুং হেন্দিক্রাফ সেক্তরসু অহোংবা লাকপা উরে। ঙসিদি, চৎনবী অমসুং অনৌবশিং পুনশিনবগী খুদম কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্ত উবা ফংলে, অঙকপা ফলশিং ফংলে। খুদম অমদি তামিল নাদুগী য়াজ নেচরেলশিংনি। মফম অদুদা অশোক জগদিস জি অমসুং প্রেম সেলভারাজ জিনা মখোয়গী কোর্পোরেতকী থবকশিং থাদোকখি অমসুং অনৌবা থবক অমা পায়খৎখি। মখোয়না নাপী অমসুং লফু মশিংদগী য়োগ মেতশিং শাখি, ফিশিং মনা-মশিংদগী শুংবা মচুশিং শঙখি অমসুং মখোয় ত্রেনিং পীদুনা ইমুং ২০০ থবক পীখি।
জোহারগ্রাম ব্রান্দগী খুৎথাংদা ঝারখন্দগী অসিস সত্যব্রত সাহুনা ত্রাইবেলগী ফি শাবা অমসুং ফিরোলশিং মালেমদা মশক তাকখি। মহাক্কী থবকশিংগীদমক থাগৎচরি, অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীয়াম্না ঝারখন্দগী নাৎ খঙবা হৌরক্লে।
বিহারগী মধুবানি জিলাদগী শ্বেতি কুমারিনা সঙক্লপ পোৎথোকশিং পুথোকপা হৌরে। মহাক্না মিথিলা পেন্তিং নুপী কয়াগী হিংনবা লম্বী ওইহনখি। ঙসিদি, খুঙ্গংগী নুপী ৫০০ হেন্না মহাক্কী থবক য়াওরে অমসুং অত্মনির্ভরগী লম্বীদা চৎলে। ঐখোয়গী চৎনবীশিংদা শেন তানবা য়াবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি হায়বা মাইপাকপগী ৱারিশিং অসিনা ঐখোয়দা তাক্লে। করিগুম্বা ঐখোয়গী ৱাশক মপাঙ্গল কল্লবদি, মাইপাকপনা ঐখোয় থাদোক্তুনা চৎলোই।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
নুমিৎ খরগী মতুংদা, ঐখোয় বিজয়দশমী পাংথোক্লগনি। বিজয়দশমী অসি অতোপ্পা মরম অমগী অখন্নৈ। নুমিৎ অসিদা আর.এস.এস লিংখৎখিবগী চহি ১০০ শুবা থৌরম থোক্লে। চহি ১০০ গী খোঙচৎ অসি অঙকপা অমসুং মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবনি অমসুং মসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। চহি ১০০ গী মমাঙদা আর.এস.এস লিংখৎপা মতমদা, লৈবাক অসি চহি চা কয়া মীনাইগী য়োৎহিংনা পুনখি।
চহি চা কয়া মীনাই ওইবদগী ঐখোয়গী ইশানা ইশাবু ইকায়খুম্নবা অমসুং ইশানা ইশা থাজবা য়াম্না শোকখি। মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা সভেত্য শক্তম মাঙবগী অৱাবা অমা মায়োক্নখি। ঐখোয়গী মীয়াম মশা মথন্ত ইকায়জবগী অৱাবা ফংলবা মীওইশিং ওইখি। মরম অদুনা, লৈবাক অসি নিংতম্বগা লোয়ননা, লৈবাক অসি ৱাখল্লোন্দা মীনাই ওইবদগী মনিংতম্বসু দরকার ওইখি। মতাং অসিদা, দোক্তর হেদগেৱারনা ৱাফম অসি পুখৎলকখি; অমসুং অচৌবা থবক অসিগীদমক, মহাক্না ১৯২৫ দা শেংলবা বিজয়দশমী থৌরমদা আর.এস.এস লিংখৎখি।
দোক্তর সাহেব লৈখিদ্রবা মতুংদা, পারাম পুজ্য গুরুজিনা মসিগী অচৌবা থবক অসি লৈবাক্কীদমক মাঙলোমদা পুখৎখি। পরাম পুজ্য গুরুজিনা হায়খি “ রাষ্ট্রয়া শ্বাহা, ইদম রাষ্ট্রায়া ইদম নাম মাম”, হায়বদি “মসি ঐগী নত্তে, মসি লৈবাক্কীনি”। ইশাগী খন্দনা লৈবাক্কী থবক তৌনবা মসিনা ঐখোয়দা ইথিল পীখি। গুরুজি গোলৱালকারগী ৱারোলনা ভোলুন্তিয়ার মিল্লিয়ন কয়াদা কৎথোকপা অমসুং থবক তৌনবা লম্বী তাকখি। মসিনা তম্বীখিবা কৎথোকপা, থবক অমসুং থকসি-খাসিগী ৱাখল্লোন অসিনা সঙ্গগী অশেংবা মপাঙ্গল ওইখি। আর.এস.এসনা চহি ১০০ হেন্না লেপ্তনা অমসুং চোকথবা নাইদনা লৈবাক্কী থবক পাংথোকখ্রে।
ঐখোয়না লৈবাক্কী মফম অমদা মহৌশাগী অমাং-অতা অমা থোক্লকপদা, অহানবা ওইনা মফম অদুদা থুংলবা ভোলুন্তিয়ারশিং আর.এস.এসনা ওইরিবনি। “লৈবাক্কী থবক্না অহানবা” গী ৱাখল্লোন মতম পুম্নমক্ত ভোলুন্তিয়ার মিল্লিয়ন কয়াগী থবক খুদিংমক্কী মমাঙ থারি। লৈবাক্কী থবক তৌনবা অচৌবা থৌরম অসিদা মশামক কৎথোক্লবা ভোলুন্তিয়ার খুদিংমক ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মথং থা, ওক্তোবর ৭ দা মহর্যি বালমিকি জয়েন্তি থোক্লে। মহর্যি বালমিকিনা ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীদা কমদৌনা অচৌবা য়ুম্ফম থোল্লম্বগে হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে। মহর্ষি বালমিকিনা ঐখোয়দা ভগবান রামগী অবতার কাথাশিং খঙহনখি। রামায়নগী অঙকপা মহাকব্যগা লোয়ননা মহাক্না ঐখোয়দা মীওইবা খুন্নাই মশক তাকখি।
মরুপশিং,
রামায়নগী ইথিল অসি ভগবন রামগী ফিদমশিং অমসুং গুনশিংনা ওইহনবনি। ভগবান রামনা মীওই খুদিংমক থবক, নুংশিনবা অমসুং মীওইবগী অৱাবা খঙবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লোইনখি। মরম অদুনা মাতা সাবাদরি অমসুং নিশাদ্রাজ খক্তনা মহর্ষি বালমিকিগী রামায়ন মপুংফাই হায়না ঐখোয়না খল্লিবনি।
মরম অদুনা, মরুপশিং, অয়োধ্যাদা রাম মন্দির শাবা মতমদা, নিসাদ্রাজ অমসুং মহর্ষি বালমিকিদা কৎথোক্লবা লাইশঙ অমা মসিগা লোয়ননা শাখিবনি। রাম লালা য়েংনবা অদোম্না অয়োধ্যদা চৎপা মতমদা, মহর্যি বালমিকি অমসুং নিসাদ্রাজগী লাইশঙশিং অদোম য়েংগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
কলা, সাহিত্য অমসুং নাৎকী খ্বাইদগী অখন্নবা পোৎশক্তি মখোয় মফম অমতদা তুংশিন্দুনা লৈতবা অসিনি। মখোয়গী লৈনম লৈবাক কয়াদা শন্দোকখি অমসুং মীয়ামগী থম্মোয়শিং তিং লাওহনখি। হন্দক, পরিসতা লৈবা নাৎকী মহৈলোয়শঙ অমা, “সাউন্তখ মন্দপা” চহি ৫০ মপুংফারে। সেন্তর অসিনা ভারতকী জগোয় মমিং চৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। চহি খরগী মমাঙদা পদ্ম শ্রী পীখ্রবা মিলেনা সালভিনা সেন্তর অসি লিংখৎপনি। “সাউন্তখ মন্দপা” গা লোয়নরিবা মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং মখোয়গী তুংগী থবক-থৌরমশিংগীদমক য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐনা হৌজিক অদোমগীদমক অতেনবা ওদিও ক্লিপ অনি শন্দোক্লি। মখোয় পুক্নিং চঙনা তাবীয়ু:
#Audio Clip 1#
হৌজিক অনিশুবা ক্লিপ তারসি:
#Audio Clip 2#
মরুপশিং,
ভুপেন হজারিকাগী ঈশৈশিংনা কমদৌনা মালেমগী লৈবাক কয়া শম্নহনবগে হায়বা খোঞ্জেলশিং অসিনা তাক্লে। তশেংনা হায়রবদা, শ্রী লঙ্কাদা য়াম্না থাগৎনিঙাই ওইবা থবক অমা পাংথোক্লে। ভুপেন দা জিগী মমিং চৎলবা ঈশৈ “মনুহে-মনুহার বাবা: শ্রী লঙ্কাগী কলাকারশিংনা সিনহালা অমসুং তামিলদা হন্দোক্লে। ঈশৈশিং অদু ঐনা অদোমদা তাহনখ্রে। নুমিৎ খরগী মমাঙদা, ঐ অসামদা মহাক্কী মপোক কুমওন থৌরম শরুক য়াখ্রে। মসি তশেংনা নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা থৌরম অমনি।
মরুপশিং,
অসামদা ভুপেন হজারিকাগী মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লিঙৈ চৈরক্ত, নুমিৎ খরগী মমাংদা, অৱাবা মিকুপ অমসু থোকখ্রে। জুবিন গর্গ মতম চাদনা লৈখিদবদা মীয়াম তেংথারি। জুবিন গর্গ লৈবাক শীনবা থুংনা খঙনরবা শক্নাইরবা শৈশকপা অমনি। মহাক অসামগী নাৎ অমসুং চৎনবীগা অচেৎপা মরী লৈনখি। জুবিন গর্গ মতম পুম্নমক্ত ঐখোয়না নিংশিংদুনা লৈরগনি অমসুং মহাক্কী ঈশৈনা মখা তানা তুংগী মীরোলগী পুক্নিং হুগনি।
জুবিন গর্গ // অসিল
অহোমোর হামোসক্রিতির // উজজোল রাত্নো…
জনোতার রিদয়োত // তেয়ো হাদে জিয়ে // থাকিবো |
[ৱাহন্থোক: জুবিন অসামগী নাৎকী কোহিনুরনি। মহাক ঐখোয়গী ইরক্তগী চৎখ্রবসু, ঐখোয়গী থম্মোয়দা মহাক মতম পুম্নমক্ত লৈহৌরগনি]
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা, ঐখোয়গী লৈবাক্না শক্নাইরা ফিলোসোফর এস.এল ভ্যরাপ্পাসু লৈখিদ্রে। ঐ হকথেংননা ভ্যরাপ্পাগা উনখ্রে অমসুং থৌরম কয়াদা হিরম কয়াদা মহাক্কা ৱারি শানখ্রে। মহাক্কী থবকশিংনা মখা তানা নহারোলশিংগী ৱাখল্লোন লমজিংগনি। মহাক্কী কন্নারা খুৎই কয়াগী হন্দোক্লবশিং ফংলে। ঐখোয়গী হৌরকফমশিং অমসুং নাৎকী চাউথোকচবা কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা মহাক্না ঐখোয়দা তম্বীখি। ঐনা এস.এল ভ্যরাপ্পাগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
লাক্লিবা নুমিৎ খরনিদা, কুহ্মৈশিং অমসুং হরাওবা কয়া অমগী মথংদা অমা লাক্লগনি। থৌরম খুদিংগী ঐখোয়না পোৎ-চৈ য়াম্না লৈরি। হন্দক্কী অসিদা ‘জি.এস.তি বচত উৎসব’ অমা চৎথরি।
মরুপশিং,
ৱাশক অমা শক্তুনা অদোম্না অদোমগী কুহ্মৈশিং হেন্না অখন্নবা ওইহনবা ঙমগনি। শ্বাদেসিগী পোৎথোকশিং খক্তনা হন্দক্কী কুহ্মৈ অসি শরুক য়াগনি হায়না করিগুম্বা ঐখোয়না ৱাশক্লবদি, ঐখোয়গী কুহ্মৈশিংগী হরাওবা শরুক কয়া হেনগৎপা অদোম উগনি। ঐখোয়না ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ পোৎ-চৈ লৈনবগী লাইৱা ওইহল্লসি। মতম পুম্নমক্কী মীয়ামগী ৱাশক অদুদি, অদোম্না লৈবাক অসিদা পুথোকপা খক্ত লৈগদবনি। ঐখোয়না মসি থবক ওইনা পাংথোকপদা, ঐখোয়না পোৎ-চৈ লৈদবা খক নত্তনা, ঐখোয়না ইমুং অমদা থাজবা পুরক্কনি, খুৎহৈবা অমগী থবক শুবা নোম্বা কনবা ইকায়খুম্নগনি অমসুং নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেন্যুর অমগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমহনগনি।
মরুপশিং,
কুহ্মৈশিং মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী য়ুমশিং শেংদোকই। অদুবু লু-নানবা হায়বসি ঐখোয়গী য়ুমশিংগী ফক্লাং মরি খক্তদা ওইরোইদবনি। ঐখোয়গী য়ুমশিংগী ৱাংমদসু লু-নানগদবনি- লম্বীশিং, কৈরোই-লৈকায়শিং, কৈথেলশিং অমসুং খুঙ্গংশিং য়াওনা মফম খুদিংমক ঐখোয়গী থৌদাং ওইরক্লে।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক্ত কুহ্মৈশিংগী মতম অমনি অমসুং দিৱালি অচৌবা কুহ্মৈ অমনি। লাক্লিবা দিৱালিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি, অদুবু ঐনা অমুক্ক হন্না হায়রি: ঐখোয় অত্মনির্ভর ওইগদবনি, ঐখোয়না লৈবাক অসি অত্মনির্ভর ওইহনগদবনি; লম্বী অদু শ্বাদেসিগী খুৎথাং খক্তদা ঙমগনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী ‘মন কি বাত’ মসিনি। অনৌবা ৱারিশিং অমসুং ইথিলগা লোয়ননা মথংগী থাদা ঐনা অদোমগা অমুক উনগনি। মতম অদু ফাওবা, মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 126th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 28.09.2025
28 SEP 2025 11:48AM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Connecting with all of you on "Mann Ki Baat," learning from you, and learning about the achievements of the people of our country, truly is a delightful experience for me. While sharing our thoughts with each other; sharing our "Mann Ki Baat", we didn't even realize that this program has completed 125 episodes. Today it’s the 126th episode of this program, and this day holds some special significance. Today is the birth anniversary of two illustrious personalities of India. I am referring to Shaheed Bhagat Singh and Lata Didi.
Friends,
The immortal martyr Bhagat Singh is an inspiration for every Indian, especially the youth of the country. Fearlessness was deeply ingrained in his nature. Before getting hanged for the sake of the country, Bhagat Singh ji had written a letter to the British.
He had said, "I want you to treat me and my comrades as prisoners of war. Therefore, our lives should not be taken away by hanging, but directly with a bullet.” This is a testament to his indomitable courage. Bhagat Singh ji was also very sensitive to the sufferings of the people and was always at the forefront in helping them. I respectfully pay my tribute to Shaheed Bhagat Singh ji.
Friends,
Today is also the birth anniversary of Lata Mangeshkar. Anyone interested in Indian culture and music cannot help but be moved by her songs. Her songs comprise everything that stirs human emotions. The patriotic songs she sang inspired people greatly. She also had a deep connection with Indian culture. I offer my heartfelt tribute to Lata Didi. Friends, among the great personalities who inspired Lata Didi, one was Veer Savarkar, whom she called Tatya. She also lent her voice to many of Veer Savarkar ji's songs.
My bond of affection with Lata Didi has always remained intact. She used to send me a Rakhi every year without fail. I remember Sudhir Phadke, the legendary figure of Marathi light music, first introducing me to Lata Didi, and I having told her that I loved the song "Jyoti Kalash Chhalke," sung by her and composed by Sudhir Ji.
Friends, do enjoy it with me.
#Audio#Audio-1.wav
My dear countrymen,
During this time of Navratri, we worship Shakti. We celebrate the festival of woman power. From business to sports, from education to science, take any field—the daughters of our country are making a mark everywhere. Today, they are overcoming challenges that are difficult to even imagine. If I were to ask you this question: could you stay at sea for eight months straight? Could you travel 50,000 kilometers in a boat with a rudder, that is, a boat that moves with the speed of the wind, and that too when the weather at sea can turn foul at any time?
You would think a thousand times before doing that, but two brave officers of the Indian Navy have accomplished this during the Navika Sagar Parikrama. They have demonstrated what courage and a steely resolve are. Today, I would like to introduce these two brave heart officers to the listeners of 'Mann Ki Baat'. One is Lieutenant Commander Dilna and the other is Lieutenant Commander Roopa. Both these officers are connected with us on the phone line.
Prime Minister - Hello.
Lieutenant Commander Dilna - Hello Sir.
Prime Minister – Namaskar Ji.
Lieutenant Commander Dilna - Namaskar Sir.
Prime Minister - So, with me are both Lieutenant Commander Dilna and
Lieutenant Commander Roopa. Are both of you there?
Lieutenant Commander Dilna and Roopa - Yes, Sir, both of us.
Prime Minister – Well, Namaskaram and Vanakkam to both of you.
Lieutenant Commander Dilna - Vanakkam Sir.
Lieutenant Commander Roopa - Namaskaram Sir.
Prime Minister - Well, first of all, the countrymen want to hear about the two of you. Please tell us.
Lieutenant Commander Dilna - Sir, I am Lieutenant Commander Dilna. And I am from the logistics cadre in the Indian Navy. Sir, I was commissioned in the Navy in 2014, Sir, and I am from Kozhikode in Kerala. Sir, my father was in the army and my mother is a housewife. My husband is also an officer in the Indian Navy, Sir, and my sister works in the NCC.
Lieutenant Commander Roopa – Jai Hind Sir, I am Lieutenant Commander Roopa and I joined the Navy in 2017 as a Naval Armament Inspection cadre. My father is from Tamil Nadu and my mother is from Pondicherry. My father was in the Air Force Sir, actually I got inspiration from him to join the Defence and my mother was a home maker.
Prime Minister – Well Dilna and Rupa I would like to know from you that the country wants to hear about your experience in Sagar Parikrama and I am sure that this is not an easy task… you must have faced many difficulties; you must have had to overcome many problems.
Lieutenant Commander Dilna – Yes Sir. I want to tell you that Sir, once in a life time we ​​get such an opportunity which changes our life Sir and this circumnavigation was such an opportunity for us which was given to us by the Indian Navy and the Indian Government and in this expedition we sailed approximately 47500 (forty seven thousand five hundred) kilometers Sir. We left from Goa on 2nd October 2024 and returned on 29th May 2025 and it took us 238 (two hundred thirty eight) days to complete this expedition Sir and for 238 (two hundred thirty eight) days we were just the two of us on this boat Sir.
Prime Minister – Hmm hmm
Lieutenant Commander Dilna – And Sir, we prepared for the expedition for three years. From navigation to how to operate communication emergency devices, how to do diving, and how to manage any kind of emergency on the boat, such as a medical emergency. The Indian Navy trained us on all of this, Sir. And I want to say the most memorable moment of this trip, Sir, is that we hoisted the Indian flag at Point Nemo, Sir. Point Nemo is the most remote location in the world, Sir. The closest person to it is at the International Space Station. We became the first Indian, the first Asian, and the first person in the world to reach there in a sailboat, Sir, and this is a matter of pride for us, Sir.
Prime Minister – Great, many congratulations to you.
Lieutenant Commander Dilna – Thank you, Sir.
Prime Minister: Does your colleague also want to say something?
Lt. Commander Rupa: Sir, I want to say that the number of people who have circumnavigated the world by sailboat is much less than the number of people who reach Mount Everest. And in fact, the number of people who circumnavigate on a sailboat alone is much less than the number of people who have gone to space.
Prime Minister: Well, such a complex journey requires a lot of teamwork, and there you were the only two officers in the team. How did you manage it?
Lt. Commander Rupa: Yes Sir, for such a journey, both of us had to work hard together, and as Lt. Commander Dilna said, to achieve this, only the two of us were on the boat, and we were boat repairers, engine mechanics, sail-makers, medical assistants, cooks, cleaners, divers, navigators, and everything had to be done together. And the Indian Navy made a huge contribution to our achievement. And they gave us all kinds of training. Actually, Sir, we have been sailing together for four years, so we know each other's strengths and weaknesses very well. That's why we tell everyone that there was one piece of equipment on our boat that never failed, and that was the teamwork of both of us.
Prime Minister: Well, when the weather was bad… since this is a world of oceans where the weather is unpredictable; how did you handle that situation?
Lt. Commander Rupa: Sir, there were many adverse challenges throughout our journey, Sir. We had to face many challenges in this expedition. Especially, Sir, the weather is always bad in the Southern Ocean. We had to face three storms as well, and Sir, our boat is only 17 meters long and its width is only 5 meters. So sometimes there were waves that were higher than a three-story building, Sir. And we faced both extreme heat and extreme cold during our journey. In Antarctica, Sir, when we were sailing, the temperature was 1 degree Celsius and we had to face winds at 90 km/hr. And to protect ourselves from the cold, we used to wear 6 to 7 layers of clothes at a time and we crossed the entire Southern Ocean wearing such 7 layers of clothing, Sir.
And sometimes we used to warm our hands with a gas stove, Sir, and sometimes there are situations when there is no wind at all and we keep drifting with the sails completely down. And in such situations, actually Sir, our patience is tested.
Prime Minister - People will be amazed to hear that the daughters of our country are displaying such fortitude. Well, during this circumnavigation, you also stopped by in different countries. What was the experience there? When people would see two daughters of India, they must’ve been inquisitive about so many things!
Lt. Commander Dilna - Yes sir, we had a great experience, sir. We stayed at four places in eight months, Sir; Australia, New Zealand, Port Stanley and South Africa, Sir.
Prime Minister - What was the average stay at each place?
Lt. Commander Dilna - Sir, we stayed for 14 days, sir, at one place.
Prime Minister - 14 days at one place?
Lt. Commander Dilna - Correct, sir. And sir, we saw Indians in every corner of the world, very active and with great confidence, bringing glory to India. And we felt that whatever success we had, Sir, they considered it as their own success as well. We had myriad experiences everywhere, like in Australia, when the Speaker of the Western Australian Parliament invited us, he motivated us a lot, and things like this always happen, Sir, and we were very proud. And when we went to New Zealand, the Maori people welcomed us and showed great respect for our Indian culture, Sir. And one important thing, Sir, is that Port Stanley is a remote island, Sir. It's near South America. The total population there is only 3,500, Sir, but there we saw a mini India, and there were 45 Indians there. They treated us as their own and made us feel at home, Sir.
Prime Minister: Well, what message would you both like to give to those daughters of the country who, like you, want to do something different?
Lieutenant Commander Rupa: Sir, I am Lieutenant Commander Rupa speaking right now. Through you, I want to tell everyone that if anyone works hard with all of one’s heart, nothing is impossible in this world. Where you are from or where you were born doesn't matter at all. Sir, it is our wish that the youth and women of India dream big and that in the future, all girls and women bring glory to the country by joining defense, sports, and adventure.
Prime Minister: Dilna and Rupa, listening to you, I am thrilled to hear about the tremendous courage you have shown. My heartfelt thanks to both of you. Your hard work, your success, and your achievements will undoubtedly inspire the youth and girls of the country. May you continue to wave the tricolor like this. I wish you all the best for your future endeavors. My best wishes.
Lieutenant Commander Dilna: Thank you Sir.
Prime Minister: Vanakkam | Namaskaram |
Lieutenant Commander Rupa: Namaskar Sir |
Friends,
Our festivals and celebrations keep India's culture alive. Chhath Puja is a sacred festival that comes after Diwali. This grand festival dedicated to the Sun God is very special. In this, we offer Arghya to the setting sun also and worship it. Chhath is not only celebrated in different parts of the country, but its splendor is seen all over the world. Now, it is turning into a global festival.
Friends,
I am very happy to inform you that the Government of India is also engaged in a major endeavour connected with Chhath Puja. The Government of India is striving to include the Chhath Mahaparva in UNESCO's Intangible Cultural Heritage List. When Chhath Puja is included in the UNESCO list, people in every corner of the world will be able to experience its grandeur and divinity.
Friends, some time ago, on account of similar efforts by the Government of India, Kolkata's Durga Puja also became a part of this UNESCO list. If we accord our cultural events such global recognition, the world will also know about them, understand them, and come forward to participate in them.
Friends,
The 2nd of October is Gandhi Jayanti. Gandhiji always emphasized on the adoption of Swadeshi, and Khadi was the most prominent among them. Unfortunately, after independence, the charm of Khadi was fading away, but during the last 11 years, the country's attraction towards Khadi has increased significantly. Khadi sales have seen a surge in recent years. I urge all of you to buy one Khadi product or the other on the 2nd of October. Say it with pride these are Swadeshi. Share it on social media with #Vocal for Local.
Friends,
Just like Khadi, our handloom and handicraft sector is also witnessing significant changes. Today, many examples are emerging in our country that show that when tradition and innovation are fused together, amazing results can be achieved. One example is Yaazh Naturals in Tamil Nadu. There, Ashok Jagdishan ji and Prem Selvaraj ji left their corporate jobs and took up a new initiative. They made yoga mats from grass and banana fiber, dyed clothes with herbal dyes, and provided employment to 200 families by training them.
Ashish Satyavrat Sahu of Jharkhand has brought tribal weaving and garments to the global stage through the Johargram brand. Thanks to his efforts, people in other countries have also become aware of Jharkhand's cultural heritage.
Sweety Kumari, from Madhubani district in Bihar, has also started Sankalp Creations. She has transformed Mithila painting into a means of livelihood for women. Today, over 500 rural women have joined her and are on the path to self-reliance. All these success stories teach us that our traditions hold innumerable sources of income. If our resolve is strong, success cannot elude us.
My dear countrymen,
In the next few days, we will be celebrating Vijayadashami. This Vijayadashami is special for another reason. This day marks 100 years of the foundation of the Rashtriya Swayamsevak Sangh. This journey of a century is as amazing and unprecedented, as it is inspiring. When the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded 100 years ago, the country had been bound by the chains of slavery for centuries.
This centuries-long slavery had deeply hurt our self-respect and self-confidence. The world's oldest civilization was being made to face an identity crisis. Our countrymen were becoming victims of inferiority complex. Therefore, along with the country's independence, it was also important that the country be freed from intellectual slavery. In this context, the most revered Dr. Hedgewar began to ponder over this issue; and for this herculean task, he founded the Rashtriya Swayamsevak Sangh on the auspicious occasion of Vijayadashami in 1925. After Dr. Saheb's passing, Param Poojya Guruji carried forward this great yagya of service to the nation. Param Poojya Guruji used to say, "Rashtraya Swaha, Idam Rashtraya Idam Na Mam," meaning, "This is not mine, this belongs to the nation." It inspires us to rise above self-interest and embrace dedication to the nation. This statement by Guruji Golwalkar has shown millions of volunteers the path of sacrifice and service. This spirit of sacrifice, service, and the discipline it teaches is the true strength of the Sangh. Today, the RSS has been relentlessly and tirelessly engaged in national service for over a hundred years.
That is why, we see, whenever a natural disaster strikes anywhere in the country, RSS volunteers are the first to reach there. This spirit of "nation first" always remains paramount in every action and every endeavor of millions of volunteers. I extend my best wishes to every volunteer who is dedicating oneself to this great yagya of service to the nation.
My dear countrymen,
Next month, the 7th of October is Maharishi Valmiki Jayanti. We all know how great a foundation Maharishi Valmiki is to Indian culture. It was indeed Maharishi Valmiki who introduced us extensively to Avatar Kathas of Bhagwan Ram. He presented humanity with the marvellous epic of the Ramayan.
Friends,
This influence of the Ramayan is on account of the ideals and values ​​of Bhagwan Ram enshrined in it. Bhagwan Ram embraced everyone with a spirit of service, harmony and compassion. That is why we feel that the Ram of Maharishi Valmiki's Ramayan is complete only with Mata Shabari and Nishadraj.
That is why, friends, when the Ram temple was erected in Ayodhya, a temple dedicated to Nishadraj and Maharishi Valmiki was also built alongside it. When you visit Ayodhya to see Ram Lalla, I urge you to visit the Maharishi Valmiki and Nishadraj temples.
My dear countrymen,
The most special thing about art, literature, and culture is that they are not confined to any one realm. Their fragrance transcends all boundaries and touches people's hearts. Recently, "Sauntkh Mandapa," a cultural institute in Paris, completed 50 years. This centre has made a significant contribution in popularizing Indian dance. It was founded by Milena Salvini, who was awarded the Padma Shri a few years ago. I heartily congratulate all those associated with "Sauntkh Mandapa" and wish them all the best for their future endeavors.
Friends, I am now playing two short audio clips for you. Do pay attention to them:
#Audio Clip 1#Audio 2.mp3
Listen now to the second clip:
#Audio Clip 2#Audio 3.wav
Friends, these sounds bear witness to how Bhupen Hazarika's songs connect different countries around the world. In fact, a very commendable effort has been made in Sri Lanka. In this, Sri Lankan artistes have translated Bhupen Da ji's iconic song "Manuhe-Manuhar Baba" into Sinhala and Tamil. I played you the audio of these very songs. A few days ago, I had the privilege of participating in his birth centenary celebrations in Assam. It was truly a memorable event.
Friends, amidst Assam celebrating the birth centenary of Bhupen Hazarika, a few days ago, a moment of sadness too descended. People are mourning the untimely demise of Zubeen Garg.
Zubeen Garg was a renowned singer who made his mark across the country. He had a deep connection with Assamese culture. Zubeen Garg will always remain etched in our memories, and his music will continue to captivate generations to come.
Zubeen Garg // Asil
Ahomor Hamoskritir // Ujjol Ratno...
Janotar Hridayot // Teyo Haday Jiyay // Thakibo |
[Translation: Zubeen was the Kohinoor (the brightest gem) of Assamese culture. Though he is physically gone from our midst, he will remain forever in our hearts]
Friends,
A few days ago, our country also lost the great thinker and philosopher, S. L. Bhyrappa. I had personal contact with Bhyrappa, and we had in-depth conversations on various topics on several occasions. His works will continue to guide the thinking of the younger generation. Translations of many of his Kannada works are also available. He taught us how important it is to be proud of our roots and culture. I pay my heartfelt tribute to S.L. Bhyrappa ji and urge the youth to read his oeuvre.
My dear countrymen,
In the coming days, festivals and joys are coming up, one after another. We do a lot of shopping on every occasion. And this time, a 'GST Bachat Utsav' is also going on.
Friends,
You can make your festivals even more special by taking a resolve. If we decide to celebrate this festival only with Swadeshi products, you will see the joy of our celebrations rise manifold. Make 'Vocal for Local' your shopping mantra. Resolve, that for all times, you will buy only what is produced in the country. You will take home only what is made by the people of the country. You will use only those goods which bear the toil of a citizen of the country. When we do that, we don't just buy goods; we bring home hope to a family, honor the hard work of an artisan, and give wings to the dreams of a young entrepreneur.
Friends,
During festivals, we all engage in cleaning our homes. But cleanliness shouldn't be limited to the four walls of our homes. Cleanliness should become our responsibility everywhere – in the streets, neighborhoods, markets, and villages.
Friends,
This entire season is a time of festivities in our country, and Diwali becomes a grand festival. I extend you good wishes on the upcoming Diwali, but I also reiterate: we have to become self-reliant, we have to make the country self-reliant; and the path to that lies only through Swadeshi.
Friends,
That's all for this time in 'Mann Ki Baat'. I'll meet you again next month with new stories and inspiration. Until then, best wishes to all of you. Thank you very much.