ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନ୍ୟୁଜ୍ ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Bhubaneswar
“ଯଦି ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାବୁଛି ଯେ ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ଅଛି”
“ଆଜି ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଛୋଟ ଚିନ୍ତା କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି। ଆମେ ଆଜି ଯାହା କରୁଛୁ ତାହା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ସର୍ବବୃହତ”
“ଭାରତରେ ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି”
“ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗୀ ହୋଇଉଠିଛି”
“ଆମର ସରକାର ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି”
“ଦୁର୍ନୀତିକୁ ଦମନ କରି, ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ବିକାଶର ଲାଭ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମାନ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ”
“ଆମେ ଅଭାବର ରାଜନୀତି ନୁହେଁ, ବରଂ ସଂତୃପ୍ତିର ଶାସନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ”
“ଆମର ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ନୀତିକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି”
“ଆମକୁ ଆଜି ହିଁ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ”
“ଭାରତ ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନ୍ୟୁଜ୍ ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି 'ଭାରତ: ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ'।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିଭି ୯ର ରିପୋର୍ଟିଂ ଦଳ ଭାରତର ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସେମାନଙ୍କର ବହୁଭାଷୀ ସମ୍ବାଦ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଟିଭି ୯କୁ ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧି କରିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ - 'ଭାରତ: ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ' ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥାଏ ସେତେବେଳେ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ନିଆଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ୧୦ ବର୍ଷର ଏକ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ସୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାନସିକତା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସୁଶାସନ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟରେ କମିଶନ ନାଗରିକଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରିୟତା ଉପରେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରାଜୟର ମାନସିକତା ବିଜୟ ଆଡ଼କୁ ନେଇପାରିବ ନାହିଁ, ଏହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଯେଉଁ ମାନସିକତା ଏବଂ ଲମ୍ଫ ନେଇଛି ତାହା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତୀତର ନେତୃତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ନକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି, ଘୋଟାଲା, ନୀତି ପକ୍ଷାଘାତ ଏବଂ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ଆବୃତ୍ତତାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ପ୍ରବେଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଛୋଟ ଚିନ୍ତା କରେ ନାହିଁ। ଆମେ ଯାହା କରୁ, ଆମେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ବୃହତ୍ତର କରୁ। ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ସହିତ ଯିବାର ଲାଭ ଦେଖୁଛି", ସେ କହିଛନ୍ତି।
୨୦୨୪ ପୂର୍ବ ଦଶ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ୬୪୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରକୁ ଏଫଡିଆଇରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି, ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ, ଭାରତର କୋଭିଡ୍ ଟୀକାରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଦେଶରେ କରଦାତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କ ଭରସାକୁ ପ୍ରତୀକ କରେ। ଦେଶରେ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡ ନିବେଶ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦୧୪ ରେ ଲୋକମାନେ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ୨୦୨୪ ରେ ଏହା ୫୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। "ଏହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣିତ କରେ ଯେ ଦେଶ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ନିଜ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତର ସମାନ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଶାସନ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର କାରଣ। "ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗୀ ହୋଇଉଠିଛନ୍ତି", ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲମ୍ଫ ପାଇଁ, ଗିଅରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସରୟୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ଯୋଜନା ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷ୍ଣ କୋଏନା ପରିଯୋଜନା ଭଳି ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିଲା ଏବଂ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ୨୦୦୨ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥିଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଏହାର ଉଦଘାଟନ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆସାମରେ ବୋଗିବିଲ ସେତୁର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ୧୯୯୮ ମସିହାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ଶେଷରେ ୨୦ ବର୍ଷ ପରେ ୨୦୧୮ ରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ପୂର୍ବ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ୨୦୦୮ ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ୧୫ ବର୍ଷ ପରେ ୨୦୨୩ ରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। "୨୦୧୪ ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହିପରି ଶହ ଶହ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଗତି ଅଧୀନରେ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ତଦାରଖର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ସେତୁ, ସଂସଦ ଭବନ, ଜମ୍ମୁ ଏମ୍ସ, ରାଜକୋଟ ଏଆଇଆଇଏମ୍ସ, ଆଇଆଇଏମ୍ ସମ୍ବଲପୁର, ତ୍ରିଚି ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ, ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ, ଗୋଆ ବିମାନବନ୍ଦର, ଲକ୍ଷଦ୍ୱୀପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ତଳେ କେବୁଲ, ବାରାଣସୀରେ ବନାସ ଡାଏରୀ, ଦ୍ୱାରକା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁ ଭଳି କିଛି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ"ଯେତେବେଳେ କରଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ"।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ଏହି ସ୍ତରକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ୨୦ ଫେବୃଆରୀରେ ଜମ୍ମୁରୁ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍ ଏବଂ ଆଇଆଇଆଇଟି ଭଳି ଡଜନେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଏକ ବିଶାଳ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ୨୪ ଫେବୃଆରୀରେ ସେ ରାଜକୋଟରୁ ୫ଟି ଏଆଇଆଇଏମ୍ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ସକାଳେ ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ସମେତ ୨୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦିନରେ ତିନୋଟି ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଏହି ଧାରା ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। "ଆମେ ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ବିପ୍ଳବରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲୁ, ଏବେ ଆମକୁ ଚତୁର୍ଥ ବିପ୍ଳବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ସେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି ଜାରି ରଖିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତିଦିନ ୨ ଟି ନୂଆ କଲେଜ, ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ୫୫ ଟି ପେଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ୬୦୦ ଟ୍ରେଡମାର୍କ, ପ୍ରତିଦିନ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ମୁଦ୍ରା ଋଣ, ପ୍ରତିଦିନ ୩୭ ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ୧୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୈନିକ ୟୁପିଆଇ କାରବାର, ପ୍ରତିଦିନ ୩ ଟି ନୂତନ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରତିଦିନ ୧୪ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରତିଦିନ ୫୦ ହଜାର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ, ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ୭୫ ହଜାର ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ଭଳି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଦେଶର ଉପଭୋଗ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସତ୍ୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଏକକ ଅଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ବ୍ୟବହାର ୨.୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି କାରଣ ଲୋକଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସହର ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବହାର ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଲୋକଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଅଛି", ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ମଜବୁତ କରିଛି, ସେ କହିଥିଲେ। "ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଯେଉଁ ପରିବାର ପୂର୍ବରୁ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହରେ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲା, ଆଜି ତାହାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିନିଷରେ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ଧାରା ପ୍ରତି ଇଙ୍ଗିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁର୍ନୀତିର ଅନ୍ତ କରି ଏବଂ ବିକାଶର ଲାଭ ସମାନ ଭାବରେ ବଣ୍ଟନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଅଭାବ ମାନସିକତାରୁ ବାହାରି ଆସିଛି। "ଆମେ ଅଭାବ ରାଜନୀତି ବଦଳରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଶାସନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, "ଆମେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ବଦଳରେ ଲୋକଙ୍କ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି (ସନ୍ତୋଷ)ର ପଥ ବାଛିଛୁ।" ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଏହା ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ରାଜନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି। ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ସରକାର ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। "ଯେତେବେଳେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏକ ମିଶନ ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଭେଦଭାବର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ନାହିଁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
"ଆମର ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ନୀତିକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଣା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଧାରା ୩୭୦ ର ଉଚ୍ଛେଦ, ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ, ତିନି ତଲାକର ଅନ୍ତ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ, ଏକ ରାଙ୍କ ଏକ ପେନସନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଏପରି ସମସ୍ତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ମହାକାଶରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଡିଜିଟାଲରୁ ଡ୍ରୋନ, ଏଆଇରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, 5G ରୁ ଫିନଟେକ, ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି", ସେ କହିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଭାରତର ବଢ଼ୁଥିବା ଦକ୍ଷତା, ଫିନଟେକ ଗ୍ରହଣ ହାରରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶ, ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ରୋଭର ଅବତରଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ, ସୌର ସଂସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ, 5G ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାର, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ।
ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ଭାରତ ତାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି। ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ। ଆଜି ସମସ୍ତେ କୁହନ୍ତି - ଭାରତ ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ।" ସେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ସେ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ବିକାଶ ଭାରତ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସାର ବର୍ଷ ହେଉ ବୋଲି କାମନା କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM addresses News 9 Global Summit
“If today the world thinks India is ready to take a big leap, it has a powerful launchpad of 10 years behind it”
“Today 21st century India has stopped thinking small. What we do today is the best and biggest”
“Trust in government and system is increasing in India”
“Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”
“Our government created infrastructure keeping the villages in mind”
“By curbing corruption, we have ensured that the benefits of development are distributed equally to every region of India”
“We believe in Governance of Saturation, not Politics of Scarcity”
“Our government is moving ahead keeping the principle of Nation First paramount”
“We have to prepare 21st century India for its coming decades today itself”
“India is the Future”
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the News 9 Global Summit in New Delhi today. The theme of the Summit is ‘India: Poised for the Big Leap’.
Addressing the gathering, the Prime Minister said TV 9’s reporting team represents the diversity of India. Their multi-language news platforms made TV 9 a representative of India's vibrant democracy, the Prime Minister said.
The Prime Minister threw light on the theme of the Summit - ‘India: Poised for the Big Leap’, and underlined that a big leap can be taken only when one is filled with passion and enthusiasm. He said that the theme highlights India’s self-confidence and aspirations owing to the creation of a launchpad of 10 years. In these 10 years, the Prime Minister said, the mindset, self-confidence and good governance have been the major factors of transformation.
The Prime Minister underlined the centrality of the commission citizen in the destiny of India. He emphasized that a mindset of defeat can not lead to victory, in this light, he said that the change in mindset and leap that India has taken is incredible. PM Modi recalled the negative view exposed by the leadership of the past and the overhang of corruption, scams, policy paralysis and dynasty politics had shook the foundation of the nation. The Prime Minister mentioned the turnaround and India entering into the top 5 economies of the world. “India of 21st century India does not think small. Whatever we do, we do best and biggest. World is amazed and sees the benefit of moving with India”, he said.
Highlighting the achievements of the last 10 years compared to the ten years before 2014, the Prime Minister mentioned the record increase in FDI from 300 billion US dollars to 640 billion US dollars, India’s digital revolution, trust in India’s Covid vaccine and the growing number of taxpayers in the country which symbolizes the increasing trust of the people in the government. Speaking about mutual fund investments in the country, the Prime Minister informed that people had invested Rs 9 lakh crore in 2014 while 2024 has seen a meteoric rise to Rs 52 lakh crores. “This proves to the citizens that the nation is moving forward with strength”, PM Modi continued, “The level of trust toward self and the government is equal.”
The Prime Minister said that the government's work culture and governance are the cause of this turn-around. “Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”, he said.
The Prime Minister said that for this leap, a change of gear was needed. He gave examples of long pending projects such as Saryu Canal Project in Uttar Pradesh, Sardar Sarovar Yojana, and Krishna Koena Pariyojana of Maharashtra which were lying pending for decades and were completed by the government. The Prime Minister drew attention to the Atal Tunnel whose foundation stone was laid in 2002 but remained incomplete till 2014, and it was the present government that accomplished the work with its inauguration in 2020. He also gave the example of Bogibeel Bridge in Assam, commissioned in 1998 but finally completed 20 years later in 2018, and Eastern Dedicated Freight Corridor commissioned in 2008 but completed 15 years later in 2023. “Hundreds of such pending projects were completed after the present government came to power in 2014”, he added. The Prime Minister also explained the impact of regular monitoring of the big projects under PRAGATI and informed that in the last 10 years projects worth 17 lakh crore have been reviewed under the mechanism. The Prime Minister gave examples of a few projects that were completed very quickly such as Atal Setu, Parliament Building, Jammu AIIMS, Rajkot AIIMs, IIM Sambalpur, New terminal of Trichy Airport, IIT Bhilai, Goa Airport, undersea cable up to Lakshadweep, Banas Dairy at Varanasi, Dwarka Sudarshan Setu. Foundation stones of all these projects were laid by the Prime Minister and he dedicated them to the nation also. “When there is willpower and respect for the taxpayers' money, only then the nation moves forward and gets ready for a big leap”, he added.
The Prime Minister illustrated the scale by listing the activities of just one week. He mentioned a massive educational push from Jammu with dozens of higher education institutes like IIT, IIMs and IIIT on 20th February, on 24 th February he dedicated 5 AIIMs from Rajkot, and more than 2000 projects including revamping more than 500 Amrit Stations was done this morning. This streak will continue during his visit to three states in the coming two days, he informed. “We lagged in the first, second and third revolutions, now we have to lead the world in the fourth revolution”, the Prime Minister said.
He continued by furnishing the details of the nation's progress. He gave figures like 2 new colleges daily, a new university every week, 55 patents and 600 trademarks every day, 1.5 lakh Mudra loans daily, 37 startups daily, daily UPI transaction of 16 thousand crore rupees, 3 new Jan Aushadhi Kendras per day, construction of 14 KM road everyday, 50 thousand LPG connections everyday, one tap connection every second and 75 thousand people came out of poverty everyday.
Referring to a recent report on the consumption pattern of the country, the Prime Minister highlighted the fact that poverty has reached its lowest level till date into single digit. As per data, he said that consumption has increased by 2.5 times as compared to a decade ago as people's capacity to spend on different goods and services has increased. “In the last 10 years, consumption in villages has increased at a much faster rate than that in cities. This means that the economic power of the village people is increasing, they are having more money to spend”, he said.
The Prime Minister said that the government has developed infrastructure keeping rural needs in mind resulting in better connectivity, new employment opportunities and income for women. This strengthened rural India, he said. “For the first time in India, food expenditure has become less than 50 per cent of the total expenditure. That is, the family which earlier used to spend all its energy in procuring food, today its members are able to spend money on other things”, the Prime Minister added.
Pointing out the trend of vote bank politics adopted by the previous government, the Prime Minister underscored that India has broken out of the scarcity mindset in the last 10 years by putting an end to corruption and ensuring that the benefits of development are distributed equally. “We believe in governance of saturation instead of politics of scarcity”, PM Modi emphasized, “We have chosen the path of santushti (contentment) of the people instead of tushtikaran.” This, the Prime Minister said, has been the mantra of the government for the past decade. “This is Sabka Saath Sabka Vikas”, the Prime Minister said, elaborating that the government has transformed vote bank politics into politics of performance. Highlighting the Modi Ki Guarantee Vehicle, the Prime Minister said that the government of today is going door-to-door and providing facilities to the beneficiaries. “When saturation becomes a mission, there is no scope for any kind of discrimination”, PM Modi exclaimed.
“Our government is moving forward keeping the principle of Nation First paramount”, the Prime Minister remarked, as he mentioned the critical decisions taken by the government to resolve old challenges. He touched upon the abrogation of Article 370, construction of the Ram Mandir, ending of triple talaq, Nari Shakti Vandan Adhiniyam, One Rank One Pension, and creation of the post of Chief of Defense Staff. He underlined that the government completed all such incomplete tasks with the thinking of Nation First.
The Prime Minister stressed the need to prepare the India of the 21st century and threw light on the rapidly progressing plans. “From space to semiconductor, digital to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech, India has today reached the forefront of the world”, he said. He highlighted India’s growing prowess as one of the biggest forces in digital payments in the global world, the fastest-growing country in Fintech Adoption Rate, the first country to land a rover on the south pole of the Moon, among the leading countries in the world in Solar Installed Capacity, leaving Europe behind in the expansion of 5G network, rapid progress in the semiconductor sector and rapid developments on future fuels like green hydrogen.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Today India is working hard towards its bright future. India is futuristic. Today everyone says – India is the future.” He also drew attention to the importance of the next 5 years. He reaffirmed the belief to take India's potential to new heights in the third term and wished that the coming 5 years be years of progress and praise for India’s journey to Viksit Bharat.