Prime Minister's Office
PM addresses News 9 Global Summit
“If today the world thinks India is ready to take a big leap, it has a powerful launchpad of 10 years behind it”
“Today 21st century India has stopped thinking small. What we do today is the best and biggest”
“Trust in government and system is increasing in India”
“Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”
“Our government created infrastructure keeping the villages in mind”
“By curbing corruption, we have ensured that the benefits of development are distributed equally to every region of India”
“We believe in Governance of Saturation, not Politics of Scarcity”
“Our government is moving ahead keeping the principle of Nation First paramount”
“We have to prepare 21st century India for its coming decades today itself”
“India is the Future”
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the News 9 Global Summit in New Delhi today. The theme of the Summit is ‘India: Poised for the Big Leap’.
Addressing the gathering, the Prime Minister said TV 9’s reporting team represents the diversity of India. Their multi-language news platforms made TV 9 a representative of India's vibrant democracy, the Prime Minister said.
The Prime Minister threw light on the theme of the Summit - ‘India: Poised for the Big Leap’, and underlined that a big leap can be taken only when one is filled with passion and enthusiasm. He said that the theme highlights India’s self-confidence and aspirations owing to the creation of a launchpad of 10 years. In these 10 years, the Prime Minister said, the mindset, self-confidence and good governance have been the major factors of transformation.
The Prime Minister underlined the centrality of the commission citizen in the destiny of India. He emphasized that a mindset of defeat can not lead to victory, in this light, he said that the change in mindset and leap that India has taken is incredible. PM Modi recalled the negative view exposed by the leadership of the past and the overhang of corruption, scams, policy paralysis and dynasty politics had shook the foundation of the nation. The Prime Minister mentioned the turnaround and India entering into the top 5 economies of the world. “India of 21st century India does not think small. Whatever we do, we do best and biggest. World is amazed and sees the benefit of moving with India”, he said.
Highlighting the achievements of the last 10 years compared to the ten years before 2014, the Prime Minister mentioned the record increase in FDI from 300 billion US dollars to 640 billion US dollars, India’s digital revolution, trust in India’s Covid vaccine and the growing number of taxpayers in the country which symbolizes the increasing trust of the people in the government. Speaking about mutual fund investments in the country, the Prime Minister informed that people had invested Rs 9 lakh crore in 2014 while 2024 has seen a meteoric rise to Rs 52 lakh crores. “This proves to the citizens that the nation is moving forward with strength”, PM Modi continued, “The level of trust toward self and the government is equal.”
The Prime Minister said that the government's work culture and governance are the cause of this turn-around. “Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”, he said.
The Prime Minister said that for this leap, a change of gear was needed. He gave examples of long pending projects such as Saryu Canal Project in Uttar Pradesh, Sardar Sarovar Yojana, and Krishna Koena Pariyojana of Maharashtra which were lying pending for decades and were completed by the government. The Prime Minister drew attention to the Atal Tunnel whose foundation stone was laid in 2002 but remained incomplete till 2014, and it was the present government that accomplished the work with its inauguration in 2020. He also gave the example of Bogibeel Bridge in Assam, commissioned in 1998 but finally completed 20 years later in 2018, and Eastern Dedicated Freight Corridor commissioned in 2008 but completed 15 years later in 2023. “Hundreds of such pending projects were completed after the present government came to power in 2014”, he added. The Prime Minister also explained the impact of regular monitoring of the big projects under PRAGATI and informed that in the last 10 years projects worth 17 lakh crore have been reviewed under the mechanism. The Prime Minister gave examples of a few projects that were completed very quickly such as Atal Setu, Parliament Building, Jammu AIIMS, Rajkot AIIMs, IIM Sambalpur, New terminal of Trichy Airport, IIT Bhilai, Goa Airport, undersea cable up to Lakshadweep, Banas Dairy at Varanasi, Dwarka Sudarshan Setu. Foundation stones of all these projects were laid by the Prime Minister and he dedicated them to the nation also. “When there is willpower and respect for the taxpayers' money, only then the nation moves forward and gets ready for a big leap”, he added.
The Prime Minister illustrated the scale by listing the activities of just one week. He mentioned a massive educational push from Jammu with dozens of higher education institutes like IIT, IIMs and IIIT on 20th February, on 24 th February he dedicated 5 AIIMs from Rajkot, and more than 2000 projects including revamping more than 500 Amrit Stations was done this morning. This streak will continue during his visit to three states in the coming two days, he informed. “We lagged in the first, second and third revolutions, now we have to lead the world in the fourth revolution”, the Prime Minister said.
He continued by furnishing the details of the nation's progress. He gave figures like 2 new colleges daily, a new university every week, 55 patents and 600 trademarks every day, 1.5 lakh Mudra loans daily, 37 startups daily, daily UPI transaction of 16 thousand crore rupees, 3 new Jan Aushadhi Kendras per day, construction of 14 KM road everyday, 50 thousand LPG connections everyday, one tap connection every second and 75 thousand people came out of poverty everyday.
Referring to a recent report on the consumption pattern of the country, the Prime Minister highlighted the fact that poverty has reached its lowest level till date into single digit. As per data, he said that consumption has increased by 2.5 times as compared to a decade ago as people's capacity to spend on different goods and services has increased. “In the last 10 years, consumption in villages has increased at a much faster rate than that in cities. This means that the economic power of the village people is increasing, they are having more money to spend”, he said.
The Prime Minister said that the government has developed infrastructure keeping rural needs in mind resulting in better connectivity, new employment opportunities and income for women. This strengthened rural India, he said. “For the first time in India, food expenditure has become less than 50 per cent of the total expenditure. That is, the family which earlier used to spend all its energy in procuring food, today its members are able to spend money on other things”, the Prime Minister added.
Pointing out the trend of vote bank politics adopted by the previous government, the Prime Minister underscored that India has broken out of the scarcity mindset in the last 10 years by putting an end to corruption and ensuring that the benefits of development are distributed equally. “We believe in governance of saturation instead of politics of scarcity”, PM Modi emphasized, “We have chosen the path of santushti (contentment) of the people instead of tushtikaran.” This, the Prime Minister said, has been the mantra of the government for the past decade. “This is Sabka Saath Sabka Vikas”, the Prime Minister said, elaborating that the government has transformed vote bank politics into politics of performance. Highlighting the Modi Ki Guarantee Vehicle, the Prime Minister said that the government of today is going door-to-door and providing facilities to the beneficiaries. “When saturation becomes a mission, there is no scope for any kind of discrimination”, PM Modi exclaimed.
“Our government is moving forward keeping the principle of Nation First paramount”, the Prime Minister remarked, as he mentioned the critical decisions taken by the government to resolve old challenges. He touched upon the abrogation of Article 370, construction of the Ram Mandir, ending of triple talaq, Nari Shakti Vandan Adhiniyam, One Rank One Pension, and creation of the post of Chief of Defense Staff. He underlined that the government completed all such incomplete tasks with the thinking of Nation First.
The Prime Minister stressed the need to prepare the India of the 21st century and threw light on the rapidly progressing plans. “From space to semiconductor, digital to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech, India has today reached the forefront of the world”, he said. He highlighted India’s growing prowess as one of the biggest forces in digital payments in the global world, the fastest-growing country in Fintech Adoption Rate, the first country to land a rover on the south pole of the Moon, among the leading countries in the world in Solar Installed Capacity, leaving Europe behind in the expansion of 5G network, rapid progress in the semiconductor sector and rapid developments on future fuels like green hydrogen.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Today India is working hard towards its bright future. India is futuristic. Today everyone says – India is the future.” He also drew attention to the importance of the next 5 years. He reaffirmed the belief to take India's potential to new heights in the third term and wished that the coming 5 years be years of progress and praise for India’s journey to Viksit Bharat.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নিউজ-৯ গ্ল’বেল ছামিটত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“আজি যদি বিশ্বই ভাৰতক বিশাল জাঁপৰ বাবে সাজু বুলি ভাবে, তেন্তে ইয়াৰ অন্তৰালত ১০ বছৰৰ শক্তিশালী কাম-কাজ আছে”
‘আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে সৰু চিন্তা কৰা বাদ দিছে। আজি আমি যি কৰিছো সেয়াই শ্ৰেষ্ঠ আৰু বৃহত্তম”
“ভাৰতত চৰকাৰ আৰু ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আস্থা বাঢ়িছে”
“চৰকাৰী কাৰ্যালয় এতিয়া সমস্যা নহয় দেশবাসীৰ মিত্ৰ হৈ পৰিছে”
“গাওঁবোৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমাৰ চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি গঢ় দিছে”
“দুৰ্নীতি ৰোধ কৰি আমি নিশ্চিত কৰিছো যে উন্নয়নৰ সুফল ভাৰতৰ প্ৰতিটো অঞ্চলতে সমানে বিতৰণ কৰা হয়”
“আমি সম্পূৰ্ণ প্ৰশাসনত বিশ্বাস কৰোঁ, অভাৱৰ ৰাজনীতত নহয়”
“আমাৰ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম নীতিক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখি আগবাঢ়িছে”
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত নিউজ-৯ গ্ল’বেল ছামিটত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাষণ আগবঢ়ায়। সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু আছিল ‘ভাৰত: এক বিশাল জাঁপৰ বাবে সাজু’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে টিভি-৯ৰ বাতৰি বিভাগে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁলোকৰ বহুভাষিক বাতৰি মঞ্চই টিভি নাইনক ভাৰতৰ সজীৱ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতিনিধি কৰি তুলিছে।
সন্মিলনৰ মূল বিষয়বস্তু সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া কোনোবাই আবেগ আৰু উৎসাহেৰে ভৰি পৰে তেতিয়াহে বিশাল জাঁপ মাৰিব পাৰে। এই বিষয়বস্তুৱে ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস আৰু আকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াৰ আঁৰত আছে যোৱা ১০ বছৰত বিকশিত হোৱা কাম-কাজ। বিগত ১০ বছৰত মানসিকতা, আত্মবিশ্বাস আৰু সুশাসনৰ পৰিৱৰ্তনৰ জৰিয়তে এই পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নাগৰিককেন্দ্ৰিকতা ভাৰতৰ ভাগ্য। পৰাজিত মানসিকতাৰে কেতিয়াও জয়ী হ’ব নোৱাৰে। সেইবাবেই মানসিকতা সলনি কৰাটো প্ৰয়োজন আছিল। তেওঁৰ কৃপাত ভাৰতে এই অবিশ্বাস্য জাঁপত উপনীত হৈছে। বিগত নেতৃত্বৰ নেতিবাচক মনোভাৱ, দুৰ্নীতি, কেলেংকাৰী, নীতিগত পক্ষাঘাত আৰু পৰিয়ালকেন্দ্ৰিক ৰাজনীতিয়ে দেশৰ ভেটি কঁপাই তুলিলে। তাৰ পৰাই ভাৰত আজি বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিছে। ভাৰতে আজি আৰু সৰু বুলি নাভাবে। ভাৰতে যিয়েই নকৰক কিয়, ইয়েই বৃহত্তম আৰু শ্ৰেষ্ঠ। ভাৰতৰ অগ্ৰগতি দেখি সমগ্ৰ বিশ্ব স্তম্ভিত হৈ পৰিছে। বিশ্বই ভাৰতৰ লগত থাকি সুফল অনুভৱ কৰে।
২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ ১০ বছৰৰ সৈতে যোৱা ১০ বছৰৰ তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সময়ছোৱাত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ ৩০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ৬৪০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত ডিজিটেল বিপ্লৱৰ সৃষ্টি হৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ কভিড ভেকচিনৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে। দেশত কৰদাতাৰ সংখ্যা প্ৰচণ্ড হাৰত বৃদ্ধি পাইছে, যিটো চৰকাৰ আৰু পৰিচালনাৰ প্ৰতি সাধাৰণ জনতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আস্থাৰ প্ৰতীক। ২০১৪ চনত মিউচুৱেল ফাণ্ডে ৯ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰাৰ বিপৰীতে ২০১৪ চনত এই সংখ্যা ধুমুহাৰ গতিৰে বৃদ্ধি পাই ৫২ লাখ কোটি টকা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত হৈছে যে দেশ সৰ্বশক্তিৰে আগবাঢ়িছে। নিজৰ লগতে চৰকাৰৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই টাৰ্ণআউটৰ আঁৰত আছে চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতি আৰু শাসন ব্যৱস্থা। চৰকাৰী কাৰ্যালয় এতিয়া দুখৰ ঠাই নহয়, এতিয়া দেশবাসীৰ বন্ধু হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই জাঁপ মাৰিবলৈ গতি সলনি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। উত্তৰ প্ৰদেশৰ সৰযু খাল প্ৰকল্প, মহাৰাষ্ট্ৰৰ চৰ্দাৰ সৰোৱ আঁচনি, কৃষ্ণ কোৱেনা পৰিয়য়োজনা আদিৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহ দশক দশক ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল। তেওঁৰ চৰকাৰে সেইবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। ২০০২ চনত অটল সুৰংগৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। কিন্তু ২০১৪ চনতো সম্পূৰ্ণ নহ’ল। বৰ্তমান চৰকাৰে ২০২০ চনত কাম আৰম্ভ কৰে নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰে। অসমৰ বগীবিল দলঙৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে ১৯৯৮ চনত এই দলংখন কাৰ্যক্ষম হ’ব লাগিছিল যদিও অৱশেষত ২০১৮ চনত নিৰ্ধাৰিত সময়সূচীৰ ২০ বছৰৰ পিছত সম্পূৰ্ণ হ’ল। একেদৰে ২০০৮ চনত ইষ্টাৰ্ণ গুডছ কৰিডৰ আৰম্ভ হোৱাৰ কথা আছিল যদিও ১৫ বছৰৰ পিছত ২০২৩ চনত সম্পূৰ্ণ হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে এনে অসংখ্য প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰগতি ব্যৱস্থাপনাৰ অধীনত বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহৰ কাম-কাজৰ নিয়মীয়া নিৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বিগত ১০ বছৰত এই পৰিচালনাৰ জৰিয়তে ১৭ লাখ কোটি টকাৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ ওপৰত নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে। অটল সেতু, সংসদ ভৱন, জম্মু এইমছ, ৰাজকোট এইমছ, আইআইএম চম্বলপুৰ, ত্ৰিচি বিমানবন্দৰৰ নতুন ভৱন, আইআইটি ভিলাই, গোৱা বিমানবন্দৰ, লক্ষ্মদ্বীপলৈ সাগৰৰ তলৰ কেবল লাইন, বাৰাণসীৰ বানছ ডেইৰী, দ্বাৰকাৰ সুদৰ্শন সেতু আদিৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় এই প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা তেওঁ স্থাপন কৰিছিল, অতি সোনকালে সম্পূৰ্ণ হৈছিল আৰু ইতিমধ্যে দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰদাতাৰ ধন ব্যৱহাৰৰ প্ৰতি ইচ্ছাশক্তি আৰু মনোযোগ থাকিলেহে এখন দেশ আগবাঢ়ি যাব পাৰে আৰু বিশাল জাঁপ দিবলৈ সাজু হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাত্ৰ এসপ্তাহৰ কাম-কাজৰ তালিকা উল্লেখ কৰি কয় যে ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত জম্মুৰ পৰা আইআইটি, আইআইএম, আইআইআইটিৰ দৰে কেইবা ডজন উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠান উদ্বোধন কৰা হয়। ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত তেওঁ ৰাজকোটৰ পৰা ৫খন এইমছ দেশৰ বাবে উচৰ্গা কৰে। ২০০০ৰো অধিক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৫০০টা অমৃত ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নো অন্তৰ্ভুক্ত। অহা দুদিনত আৰু ৩খন ৰাজ্য ভ্ৰমণৰ সময়ত এই ধাৰা অব্যাহত থাকিব বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় বিপ্লৱত পিছ পৰি আছিলো, কিন্তু এইবাৰ চতুৰ্থ বিপ্লৱত ভাৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিব।
দেশৰ অগ্ৰগতিৰ সবিশেষ তথ্য সদৰি কৰি তেওঁ কয় দৈনিক দুখন নতুন মহাবিদ্যালয়, প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয়, প্ৰতিদিনে ৫৫টা পেটেণ্ট আৰু ৬০০টা ট্ৰেডমাৰ্ক, দৈনিক ১.৫ লাখ মুদ্ৰা ঋণ, দৈনিক ৩৭টা ষ্টাৰ্টআপ, দৈনিক ১৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ ইউপিআই লেনদেন, প্ৰতিদিনে ৩টা নতুন জন ঔষধি কেন্দ্ৰ, প্ৰতিদিনে ১৪ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ, প্ৰতিদিনে ৫০ হাজাৰ এলপিজি সংযোগ, প্ৰতি ছেকেণ্ডত এটা টেপ সংযোগ আৰু প্ৰতিদিনে ৭৫ হাজাৰ লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে।
দেশৰ উপভোগৰ ধৰণ সম্পৰ্কে শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত এক প্ৰতিবেদনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দৰিদ্ৰতাই আজিলৈকে সৰ্বনিম্ন স্তৰত উপনীত হৈছে। তথ্য অনুসৰি তেওঁ কয় যে বিভিন্ন সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বাবে মানুহৰ ব্যয়ৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পোৱাত একদশক পূৰ্বৰ তুলনাত ব্যয় আঢ়ৈ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। “যোৱা ১০ বছৰত চহৰতকৈ বহু বেছি দ্ৰুত হাৰত গাঁৱত ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল গাঁৱৰ মানুহৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বাঢ়িছে, খৰচ কৰিবলৈ অধিক ধন আছে”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে গ্ৰাম্য প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ ফলত উন্নত সংযোগ, নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ আৰু মহিলাসকলৰ আয়ৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চল শক্তিশালী হ’ল বুলিও তেওঁ কয়। ‘ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাদ্য ব্যয় মুঠ ব্যয়ৰ ৫০ শতাংশতকৈও কম হৈছে। অৰ্থাৎ যি পৰিয়ালে আগতে নিজৰ সকলো শক্তি খাদ্য ক্ৰয়ত খৰচ কৰিছিল, আজি ইয়াৰ সদস্যসকলে আন কামত ধন খৰচ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
পূৰ্বৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ভোটবেংক ৰাজনীতিৰ ধাৰাটো আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে দুৰ্নীতিৰ অন্ত পেলাই আৰু উন্নয়নৰ সুবিধাসমূহ সমানে বিতৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰি দুৰ্নীতিৰ অন্ত পেলাই দুৰ্নীতিৰ মানসিকতাৰ পৰা আঁতৰি আহিছে। “আমি অভাৱৰ ৰাজনীতিৰ পৰিৱৰ্তে সম্পূৰ্ণ প্ৰশাসনত বিশ্বাস কৰোঁ”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সজোৰে কয়, “আমি তুষ্টিকৰণৰ সলনি জনসাধাৰণৰ সন্তুষ্টি কৰাৰ পথ বাছি লৈছো।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত দশক ধৰি চৰকাৰে এই মন্ত্ৰেৰে কাম কৰিছে। “এয়া সবকা সাথ সবকা বিকাশ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিক কৰ্মক্ষমতাৰ ৰাজনীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা বুলি বিশদভাৱে কয়। মোদী কি গেৰাণ্টি বাহনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ চৰকাৰে ঘৰে ঘৰে গৈ হিতাধিকাৰীসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। “যেতিয়া ১০০শতাংশ সুবিধা প্ৰদান এটা মিছন হৈ পৰে, তেতিয়া বৈষম্যৰ কোনো পৰিসৰ নাথাকে”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়।
পুৰণি প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা জটিল সিদ্ধান্তসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আমাৰ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম নীতিক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ ৩৭০নং অনুচ্ছেদ বাতিল, ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ, তিনি তালাক, নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম, এক ৰেংক এক পেঞ্চন আৰু প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী পদ সৃষ্টিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথমৰ চিন্তাৰে এনে সকলো অসম্পূৰ্ণ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি থকা পৰিকল্পনাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। “মহাকাশৰ পৰা অৰ্ধপৰিবাহীলৈ, ডিজিটেলৰ পৰা ড্ৰোনলৈকে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ পৰা স্বচ্ছ শক্তিলৈকে, ৫জিৰ পৰা ফিনটেকলৈকে ভাৰতে আজি বিশ্বৰ আগশাৰীৰ স্থানত উপনীত হৈছে”, তেওঁ কয়। তেওঁ বিশ্ব জগতৰ ডিজিটেল পেমেণ্টৰ অন্যতম বৃহৎ শক্তি, ফিনটেক এডপচন ৰেটত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা দেশ, চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত ৰভাৰ অৱতৰণ কৰা প্ৰথমখন দেশ, ৫জি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত দ্ৰুত অগ্ৰগতি আৰু সেউজ হাইড্ৰজেনৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ ইন্ধনৰ দ্ৰুত বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ইউৰোপক পিছ পেলাইছে বুলি ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান দক্ষতাক আলোকপাত কৰে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘আজি ভাৰতে নিজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। ভাৰত ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক। আজি সকলোৱে কয় – ভাৰতেই ভৱিষ্যত।” পৰৱৰ্তী ৫ বছৰৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতিও তেওঁ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বিশ্বাসক পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় আৰু আগন্তুক ৫ বছৰ ভাৰতৰ বিকিশত ভাৰত যাত্ৰাৰ বাবে অগ্ৰগতি আৰু প্ৰশংসাৰ বছৰ হওক বুলি কামনা কৰে।