Prime Minister's Office
PM addresses News 9 Global Summit
“If today the world thinks India is ready to take a big leap, it has a powerful launchpad of 10 years behind it”
“Today 21st century India has stopped thinking small. What we do today is the best and biggest”
“Trust in government and system is increasing in India”
“Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”
“Our government created infrastructure keeping the villages in mind”
“By curbing corruption, we have ensured that the benefits of development are distributed equally to every region of India”
“We believe in Governance of Saturation, not Politics of Scarcity”
“Our government is moving ahead keeping the principle of Nation First paramount”
“We have to prepare 21st century India for its coming decades today itself”
“India is the Future”
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the News 9 Global Summit in New Delhi today. The theme of the Summit is ‘India: Poised for the Big Leap’.
Addressing the gathering, the Prime Minister said TV 9’s reporting team represents the diversity of India. Their multi-language news platforms made TV 9 a representative of India's vibrant democracy, the Prime Minister said.
The Prime Minister threw light on the theme of the Summit - ‘India: Poised for the Big Leap’, and underlined that a big leap can be taken only when one is filled with passion and enthusiasm. He said that the theme highlights India’s self-confidence and aspirations owing to the creation of a launchpad of 10 years. In these 10 years, the Prime Minister said, the mindset, self-confidence and good governance have been the major factors of transformation.
The Prime Minister underlined the centrality of the commission citizen in the destiny of India. He emphasized that a mindset of defeat can not lead to victory, in this light, he said that the change in mindset and leap that India has taken is incredible. PM Modi recalled the negative view exposed by the leadership of the past and the overhang of corruption, scams, policy paralysis and dynasty politics had shook the foundation of the nation. The Prime Minister mentioned the turnaround and India entering into the top 5 economies of the world. “India of 21st century India does not think small. Whatever we do, we do best and biggest. World is amazed and sees the benefit of moving with India”, he said.
Highlighting the achievements of the last 10 years compared to the ten years before 2014, the Prime Minister mentioned the record increase in FDI from 300 billion US dollars to 640 billion US dollars, India’s digital revolution, trust in India’s Covid vaccine and the growing number of taxpayers in the country which symbolizes the increasing trust of the people in the government. Speaking about mutual fund investments in the country, the Prime Minister informed that people had invested Rs 9 lakh crore in 2014 while 2024 has seen a meteoric rise to Rs 52 lakh crores. “This proves to the citizens that the nation is moving forward with strength”, PM Modi continued, “The level of trust toward self and the government is equal.”
The Prime Minister said that the government's work culture and governance are the cause of this turn-around. “Government offices are no longer a problem but are becoming allies of the countrymen”, he said.
The Prime Minister said that for this leap, a change of gear was needed. He gave examples of long pending projects such as Saryu Canal Project in Uttar Pradesh, Sardar Sarovar Yojana, and Krishna Koena Pariyojana of Maharashtra which were lying pending for decades and were completed by the government. The Prime Minister drew attention to the Atal Tunnel whose foundation stone was laid in 2002 but remained incomplete till 2014, and it was the present government that accomplished the work with its inauguration in 2020. He also gave the example of Bogibeel Bridge in Assam, commissioned in 1998 but finally completed 20 years later in 2018, and Eastern Dedicated Freight Corridor commissioned in 2008 but completed 15 years later in 2023. “Hundreds of such pending projects were completed after the present government came to power in 2014”, he added. The Prime Minister also explained the impact of regular monitoring of the big projects under PRAGATI and informed that in the last 10 years projects worth 17 lakh crore have been reviewed under the mechanism. The Prime Minister gave examples of a few projects that were completed very quickly such as Atal Setu, Parliament Building, Jammu AIIMS, Rajkot AIIMs, IIM Sambalpur, New terminal of Trichy Airport, IIT Bhilai, Goa Airport, undersea cable up to Lakshadweep, Banas Dairy at Varanasi, Dwarka Sudarshan Setu. Foundation stones of all these projects were laid by the Prime Minister and he dedicated them to the nation also. “When there is willpower and respect for the taxpayers' money, only then the nation moves forward and gets ready for a big leap”, he added.
The Prime Minister illustrated the scale by listing the activities of just one week. He mentioned a massive educational push from Jammu with dozens of higher education institutes like IIT, IIMs and IIIT on 20th February, on 24 th February he dedicated 5 AIIMs from Rajkot, and more than 2000 projects including revamping more than 500 Amrit Stations was done this morning. This streak will continue during his visit to three states in the coming two days, he informed. “We lagged in the first, second and third revolutions, now we have to lead the world in the fourth revolution”, the Prime Minister said.
He continued by furnishing the details of the nation's progress. He gave figures like 2 new colleges daily, a new university every week, 55 patents and 600 trademarks every day, 1.5 lakh Mudra loans daily, 37 startups daily, daily UPI transaction of 16 thousand crore rupees, 3 new Jan Aushadhi Kendras per day, construction of 14 KM road everyday, 50 thousand LPG connections everyday, one tap connection every second and 75 thousand people came out of poverty everyday.
Referring to a recent report on the consumption pattern of the country, the Prime Minister highlighted the fact that poverty has reached its lowest level till date into single digit. As per data, he said that consumption has increased by 2.5 times as compared to a decade ago as people's capacity to spend on different goods and services has increased. “In the last 10 years, consumption in villages has increased at a much faster rate than that in cities. This means that the economic power of the village people is increasing, they are having more money to spend”, he said.
The Prime Minister said that the government has developed infrastructure keeping rural needs in mind resulting in better connectivity, new employment opportunities and income for women. This strengthened rural India, he said. “For the first time in India, food expenditure has become less than 50 per cent of the total expenditure. That is, the family which earlier used to spend all its energy in procuring food, today its members are able to spend money on other things”, the Prime Minister added.
Pointing out the trend of vote bank politics adopted by the previous government, the Prime Minister underscored that India has broken out of the scarcity mindset in the last 10 years by putting an end to corruption and ensuring that the benefits of development are distributed equally. “We believe in governance of saturation instead of politics of scarcity”, PM Modi emphasized, “We have chosen the path of santushti (contentment) of the people instead of tushtikaran.” This, the Prime Minister said, has been the mantra of the government for the past decade. “This is Sabka Saath Sabka Vikas”, the Prime Minister said, elaborating that the government has transformed vote bank politics into politics of performance. Highlighting the Modi Ki Guarantee Vehicle, the Prime Minister said that the government of today is going door-to-door and providing facilities to the beneficiaries. “When saturation becomes a mission, there is no scope for any kind of discrimination”, PM Modi exclaimed.
“Our government is moving forward keeping the principle of Nation First paramount”, the Prime Minister remarked, as he mentioned the critical decisions taken by the government to resolve old challenges. He touched upon the abrogation of Article 370, construction of the Ram Mandir, ending of triple talaq, Nari Shakti Vandan Adhiniyam, One Rank One Pension, and creation of the post of Chief of Defense Staff. He underlined that the government completed all such incomplete tasks with the thinking of Nation First.
The Prime Minister stressed the need to prepare the India of the 21st century and threw light on the rapidly progressing plans. “From space to semiconductor, digital to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech, India has today reached the forefront of the world”, he said. He highlighted India’s growing prowess as one of the biggest forces in digital payments in the global world, the fastest-growing country in Fintech Adoption Rate, the first country to land a rover on the south pole of the Moon, among the leading countries in the world in Solar Installed Capacity, leaving Europe behind in the expansion of 5G network, rapid progress in the semiconductor sector and rapid developments on future fuels like green hydrogen.
Concluding the address, the Prime Minister said, “Today India is working hard towards its bright future. India is futuristic. Today everyone says – India is the future.” He also drew attention to the importance of the next 5 years. He reaffirmed the belief to take India's potential to new heights in the third term and wished that the coming 5 years be years of progress and praise for India’s journey to Viksit Bharat.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নিউজ ৯ গ্লোবেল সম্মিত্তা ৱা ঙাংখ্রে
“করিগুম্বা মালেম অসিনা ভারত অসি অচৌবা খোঙকাপ অমা থাংনবা শেম শারে হায়না খল্লবদি, মসিগী মরুমদা চহি ১০গী মতিক লৈববা লোঞ্চপেদ অমা লৈরবনি।
“ঙসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা অপীকপা ৱাখল্লোন খনবা লেপখ্রে। ঙসি ঐখোয়না তৌরিবসি খ্বায়দগী ফবা অমসুং খ্বায়দগী চাউবদুনি
“ভারত্তা লৈঙাক অমসুং সিস্তেমদা থাজবা হেনগৎলক্লি”
“লৈঙাক্কী ওফিসশিং পরৈ চেনবা মফম অমা ওইদ্রে লৈবাক মীয়ামগী মরূপ ওইরক্লি
“ঐখোয়গী লৈঙাক্না খুঙ্গংশিং ৱাখলদা থম্লগা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে
“শেঞ্জা থুমজা লাকশিন্দুনা, ঐখোয়না চাওখৎপগী কান্নবশিং ভারতকী মফম খুদিংদা চপ মান্ননা য়েন্থোকলি
“ঐখোয়না সেচুরেসনগী লৈঙাক্লোন্দা থাজবা থম্মি, অৱাৎ অপাগী রাজনিতীদা থাজবা থমদে”
“ঐখোয়গী লৈঙাক্না লৈবাক্না মাঙদা হায়বা ৱাখল্লোন্না অথোয়বা ৱাখল্লোন ওইনা মাঙদা থমদুনা চৎলি
“২১শুবা চহিচাগী ভারতপু ঙসিমক লাক্কদৌরিবা দেকেদ অসিগীদমক শেম শাবা তাই”
“ভারতনা তুংলমচৎনি”
26 FEB 2024 9:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা নিউজ ৯ গ্লোবেল সম্মিত্তা ৱা ঙাংখ্রে‍। সম্মিত অসিগী নুংগী ৱাখল্লোন্দি ‘ইন্দিয়া: পোইজ ফোর দি বিগ লীপ’ হায়বসিনি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তিভি ৯গী রিপোর্তিং তীমনা ভারতকী খেন্নবা মতৌগী মহুৎ শিল্লি হায়খি‍। মখোয়গী লোল ময়ামগী পাউগী ফম্পাক্না তিভি ৯বু ভারতকী মশক মচু নাইরবা মীয়ামগী লৈঙাক্কী মহুৎ শিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা সম্মিত অসিগী থীম – ‘ইন্দিয়া: পোইজ ফোর দি বিগ লীপ’ হায়বসিদা ৱাফম কয়া থমখি, অমসুং অচৌবা খোঙকাপ অমা হায়বসি কনাগগুম্বা অমদা পুক্নিং লুপচবা অমসুং মথুম মরাং হৌবতনা থল্লবা মতমদা চোংবা ঙমগদৌরিবনি হায়খি‍। থীম অসিনা ভারতকী মশাদা থাজবা থম্লিবা অমসুং চহি ১০গী লোঞ্চপেদ অমা শেম্লিবসিনা পীরিবা মঙলান চাউবা মতৌসিবু উৎলি হায়না মহাক্না হায়খি‍। চহি ১০সিদা ৱাখল্লোন, মশাদা থাজবা অমসুং অফবা লৈঙাক্লোন্না অওনবা পুরক্লিবা অসিগী মরুওইবা মচাকশিং ওইদুনা লাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মরাইবক্তা কম্মিসন সিতিজন্না ময়ায়দা থম্লিববু ফোঙদোকখি‍। মায়থিবগী ৱাখল্লোন্না মায় পাকপা ঙম্লোয় হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, মসিগী পরিংদা ভারতনা ৱাখল্লোন্দা পুরক্লিবা অহোংবা অমসুং চোঙলিবা খোঙকাপ অসি তশেংনা অঙকপগী মশক্নি হায়না মহাক্না হায়খি‍। পি.এম. মোদীনা মমাগী লুচিংবশিংনা উৎলম্বা ফত্তবা মীৎয়েঙশিং, অমদি লৈরম্লিবা শেঞ্জা থুমজা, সস্কাম, পোলিসী পেরালাইসিস অমসুং লৈবাকসিগী য়ুম্ফম শুম চাহনখিবা শাগৈগী রাজনিতীবু নীংশিংখি‍। প্রধান মন্তচ্রীনা মসিদগী হোংলকখিবা অমসুং ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন ৫গী মনুংদা চঙলকখিববু পনখি‍। “২১শুবা চহিচাগী ভারতনা অপীকপা ৱাখল খনদে‍। ঐখোয়না তৌরিবা খুদিংদা, ঐখোয়না খ্বায়দগী ফবা অমসুং খ্বায়দগী চাওবদু তৌই‍। মালেম অসিনা অঙকপগা লোয়ননা ভারতকা চৎমিন্নবগী কান্নবা উবা ফংলি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
হৌখিবা চহি ১০দা ফংবা ঙমখিবশিংবু ২০১৪গী মমাঙগী চহি তরাগা চাংদম্নদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এফ.দি.আই.দা রেকোর্দ ওইনা য়ু.এস. দ,লর বিলিয়ন ৩০০দগী য়ু.এস. বিলিয়ন ৬৪০দা হেনগৎলকখিবা, ভারতকী দিজিতেল য়াওল, ভারতকী কোবিদ ভেক্সিন্দা থমখিবা থাজবা অমসুং মীয়াম্না লৈঙাক্তা থাজবা হেনগৎলকপগী খুদম ওইরিবা লৈবাকসিগী খাজনা থিবা মীশিং হেনগৎলকপগী ৱাফমশিং পনখি‍। লৈবাকসিদা লৈরিবা মুচুএল ফন্দ ইনভেস্তমেন্তকী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪দা মীয়াম্না লুপা করোর লাখ ৯ থাদখি অদুগা ২০২৪দা মশিং য়াম্না হেনগৎলক্তুনা লুপা লাখ করোর ৫২ য়ৌরে হায়বা ৱাফম পাউদমখি‍। “মসিনা মীয়ামগী মফমদা লৈবাক অসি মপাঙ্গলগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি হায়বা উৎলি”, হায়রদুনা “মশাদা অমসুং লৈঙাক্তা থম্লিবা থাজবগী চাং মান্নরে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী থবক্কী মওং মতৌ অমসুং লৈঙাক্লোন্না হোংলক্লিবা অসিগী মরমশিংনি হায়খি‍। “লৈঙাক্কী ওফিসশিং পরৈ চেনবা মফম ওইদ্রে, লৈবাক মীয়ামগী মরুপ ওইরে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা খোঙকাপ চাউনা চোংলিবা অসিগীদমক গিয়র শিনবা মথৌ তাখি হায়খি‍। মহাক্না দেকেদ কয়া পন্দুনা লৈরম্লবা অমসুং লৈঙাক অসিনা লোইশিনখিবা উত্তর প্রদেশকী সর্য়ু কেনেল প্রোজেক্ত, মহারাস্ত্রগী সর্দার সরোবর য়োজনা, অমসুং কৃষ্ণ কোইনা পরিয়োজনানচিংবা মতম কুইনা পন্দুনা লৈরম্বা প্রোজেক্তশিং খুদম ওইনা পীখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ২০০২দা উরেপ উয়ুং তমখিবা অদুবু ২০১৪ ফাওবা লোইশিন্দনা লৈরম্বা অতল তনেলগী মরমদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি, অমদি থবক অদুবু লোইশিন্দুনা ২০২০দা শঙ্গাখিবা অদু লৈঙাক অসিননি হায়খি‍। মহাক্না ১৯৯৮দা কম্মিসন তৌখিবা অদুবু চহি ২০গী মতুংদা ২০১৮দা লোইশিনখিবা অসামগী বোগিবীল থোংবু, ২০০৮দা কম্মিসন তৌখিবা অদুগা চহি ১৫গী মতুংদা ২০২৩দা লোইশিনখিবা ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোরবুসু খুদম ওইনা পীখি‍। “অসিগুম্বা পন্দুনা লৈরম্বা প্রোজেক্ত চা কয়া হৌজিক্কী লৈঙাক অসিনা ২০১৪দা লৈঙাক চুপ্লি পায়রক্লবা মতুংদা লোইশিনখি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা প্রগতীগী মখাদা অচৌবা প্রোজেক্তশিং চাং নাইনা য়েংশিনবনা পীরিবা শাফুগী মরমদসু শন্দোক্না তাকখি অমসুং হৌখিবা চহি ১০সিদা লুপা লাখ করোর ১৭কী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং মেকানিজম অসিগী মখাদা য়েংশিনখি হায়না পাউদমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা অতল সেতু, পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং, জম্মু এইম্স, রাজকোৎ এইম্স, আই.আই.এম. সম্বলপুর, ত্রিচী এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল, আই.আই.তি. ভিল্লাই, গোৱা এয়রপোর্ত, লক্সদ্বীপ ফাওবগী সমুদ্র ইরোন্নুংগী কেবল, বরানসীগী বনস দেরী, দ্বার্কা সুদর্সন সেতুনচিংবা থুনা লোইশিনখিবা প্রোজেক্ত খরা খুদম ওইনা পীখি‍। হায়রিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিগী উরেপ উয়ুং প্রধান মন্ত্রীনা তমখিবনি অমসুং মহাক্না মখোয়বু লৈবাক্কী মফমদসু কত্থোকখি‍। “নীংবা চেৎলবা অমসুং খাজনা থীরিবশিংগী শেন্ফমবু ইকায়খুম্নরবা মতমদতা লৈবাক অসিনা মাঙদা চঙশিনবা ঙমগদৌরিবনি অমসুং অচৌবা খোঙকাপ চোংনবগীদমক শেম শাগদৌরিবনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা চয়োল অমখক্কী থবক থৌরমশিং পুথোক্তুনা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী পাক চাউববু উৎখি‍। আই.আই.তি., আই.আই.এম. অমসুং আই.আই.আই.তি.গুম্বা হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎ দজন কয়াগা লোয়ননা জম্মুদগী ফেব্রুৱারী ২০দা মহৈ মশিংগী লমদা চাউনা মাঙদা চঙশিনখিবা, ফেব্রুৱারী ২৪দা মহাক্না রাজকোত্তগী এইম্স ৫ মীয়ামদা কত্থোকখিবা অমসুং ঙসি অয়ুক অমৃৎ সস্তেসসন ৫০০ হেনববু নৌনা শেমগৎপা য়াওনা প্রোজেক্ত ২০০০ হেনবা পায়খৎখিববু মহাক্না পনখি‍। থৌওং অসি মথংগী নুমিৎ নিনিদা মহাক্না স্তেত অহুমদা চৎপা মতমদসু মখা চত্থগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। “ঐখোয় অহানবা, অনিসুবা অমসুং অহুমশুবা য়াওলদা খোঙজেল তপখি, হৌজিক্তি ঐখোয়না মালেম অসিবু মরিশুবা য়াওলদা লমজিংগদবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
মহাক্না লৈবাক্কী খোঙজেলগী অকুপ্পা ৱারোলশিং থম্লদুনা মখা তাখি‍। মহাক্না নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কলেজ ২, চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ুনিভর্সিতী অমমম, নুমিৎ খুদিংগী পেতেন্ত ৫৫ অমসুং ত্রেদমার্ক ৬০০, নুমিৎ খুদিংগী মুদ্রা লোন লাখ ১.৫, নুমিৎ খুদিংগী স্তার্তঅপ ৩৭, লুপা করোর লিশিং ১৬কী নুমিৎ খুদিংগী য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সন, নোংমদা অনৌবা জন ঔসধী কেন্দ্র ৩, নুমিৎ খুদিং লম্বী কিলোমিতর ১৪ শেম্বা, নুমিৎ খুদিং এল.পি.জি. কন্নেক্সন লিশিং ৫০ পীবা, সেকেন্দ খুদিংগী তোতি ঈশিং কন্নেক্সসন অমমম পীবা অমসুং নুমিৎ খুদিং মীওই লিশিং ৭৫না লায়রবগী পনখৈগী ৱাংমদা থোরকপনচিংবা ফীগরশিং পীখি‍।
লৈবাকসিগী পোত্থোক শীজিন্নবগী মওং মতৌগী হন্দক্তা ফোঙখিবা রিপোর্ত অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক ফাওবদা লায়রবগী চাং অসি দিজিত অমদা হন্থরক্লে হায়বা ৱাফম থমখি‍। দেতাগী মতুং ইন্না, কঞ্জুম্পসনগী চাং অসি তোঙান তোঙানবা পোৎলমশিং অমসুং সর্ভিসশিংদা শেল চাদিং তৌবগী মীয়ামগী মতিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা দেকেদ অমগী মমাঙদা লৈরম্বা চাংদগী শরুক ২.৫ হেনগৎলে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “হৌখিবা চহি ১০সিদা, খুঙ্গংদা লৈরম্বা কঞ্জুম্পসন ময়োল্লমশিংদা লৈবা চাংদগী য়াম্না হেন্না হেনগৎলক্লে‍। মসিনা তাক্লিবদি, খুঙ্গংগী মীয়ামগী শেন্মিৎলোনগী মতিক হেনগৎলক্লি, মখোয়দা চাদিং তৌনবা শেল হেন্না লৈরে হায়বনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর খুঙ্গংগী মথৌ তাবশিং মাঙদা থম্লগা শেমগত্তুনা হেন্না ফবা কন্নেক্তিবিইতী, অনৌবা থবক পীবগী খুদোংচাবশিং অমসুং নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা ঙম্লে হায়খি‍। “ভারত্তা অহানবা ওইনা, চীঞ্জাক্তা চৎপা চাদিং অপুনবা চাদিংগী চাদা ৫০দগী হেন্না তারে‍। হায়বদি, লৈজবা পাঙ্গল পুম্বা চীঞ্জাক লৈবদা শীজিন্নরম্বা ইমুং অদুনা ঙসিদি ইমুংদুগী মীওইইশিংনা অতোপ্পা পোৎলমশিংদা শেল চাদিং তৌবা ঙম্লে হায়বদি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
মমাঙগী লৈঙাক্না শীজিন্নরম্বা ভোত বেঙ্ক রাজনিতীগী মচৎপু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা হৌখিবা চহি ১০সিদা শেঞ্জা থুমজা লোইশিন্দুনা অমসুং চাওখৎপগী কান্নবশিং চাং মান্ননা য়েন্থোক্তুনা অৱাৎ অপাগী ৱাখল্লোন থুগাইখ্রে হায়বা ৱাফম থমখি‍। “ঐখোয়না অৱাৎ অপাগী রাজনিতীগী মহুত্তা সেচুরেসনগী লৈঙাক্লোন্দা থাজবা থম্মি”, হায়না পি.এম. মোদীনা খোঙদোকখি‍। “ঐখোয়না তুস্তিকরনগী মহুত্তা মীয়ামগী সন্তুস্তি (অপেনবা) পুরক্নবগী লম্বীবু খনখি‍।”মসিনা হৌখিবা দেকেদ অসিদা লৈঙাক অসিগী লাইৱা ওইদুনা লাকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “মসি সবকা সাথ সবকা বিকাসনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক অসিনা ভোত বেঙ্ক রাজনিতীবু পর্ফোর্মেন্সকী পোলিতিক্সতা ওন্থোক্লে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা ফোঙদোকখি‍। মোদী কী গরেন্দী ভেহিকলবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি লৈঙাক অসিনা য়ুমথোঙ খুদিং চৎলি অমসুং বেনিফিসরীশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়খি‍। “সেচুরেসন্না মিসন অমা ওইরক্লবা মতমদা, খেন্নবা মীৎয়েঙগী ৱাফম অমত্তা লৈতে”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকলখি‍।
অরিবা শিংনবশিং ৱাখৈনবা লৈঙাক অসিনা লৌখিবা মরুওইবা ফিরেপশিংবু পল্লদুনা “ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা লৈবাক্না মাঙদা হায়বা ৱাখল্লোনবু মরুওইনা লৌদুনা মাঙদা থমদুনা চৎলি‍”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎখিবা, রাম মন্দির শাখিবা, ত্রিপল তলাক থুপচিনখিবা, নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম, ৱন রেঙ্ক ৱন পেন্সন, অমসুং চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফকী ফম শেমখিববুসু পুথোকখি‍। লৈঙাক অসিনা লৈবাকপু মাঙদা থমবা হায়বা ৱাখল্লোন্দা লোইশিন্দনা থম্লম্বা থবক পুম্নমক লোইশিনখি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু ২১শুবা চহিচাগীদমক শেম শাবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি অমসুং থুনা খুমাঙ চাওশিল্লিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা ফোঙদোকখি‍। “স্পেসতগী হৌরগা সেমিকন্দক্তর ফাওবা, দিজিতেলদগী দ্রোন ফাওবা, এ.আই.দগী ক্লীন ইনর্জী ফাওবা, ৫জিদগী ফিন্তেক ফাওবদা, ভারতনা ঙসি মালেমগী মাঙজিল থাদুনা চৎলি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না ভারতকী চাওখৎলক্লিবা মতিকপু মালেমগী ওইনা দিজিতেল পেমেন্তকী খ্বায়দগী চাউবা শাফু অমা ওইনা, ফিন্তেক এদোপ্সন রেত্তা খ্বায়দগী খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎলক্লিবা লৈবাক, থাগী খা থংবা পোলদা রোভর অমা তাহনখিবা অহানবা লৈবাক, সোলার ইন্সতোল্দ কেপাসিতীগী লমদা মালেমগী মাঙজিল থাবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা, ৫জি নেতৱর্ক পাকথোক চাউথোকহনবদা য়ুরোপ্পু তুংওইনরম্লবা, সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা থুনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লিবা অমসুং গ্রীন হায়দ্রোজেনগুম্বা তুংগী থাউশিংগী লমদা খোঙলৈ থুনা চাওখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইনা তাকখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, “ঙসি ভারতনা মাগী তরং তরংবা তুংলমচৎকী মায়কৈদা কন্না হোৎনরি‍। ভারত অসি তুংলমচৎকী ওইবা মতৌনি‍। ঙসি মীপুম খুদিংমক্না হায়নরি – ভারতনা তুংলমচৎনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মহাক্না মথংগী চহি ৫গী মরুওইবা ৱাফমদসু মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি‍। ভারতকী মতিংবু অহুমশুবা তর্মদা অনৌবা পন্দোল য়ৌনা পুখৎনবা থম্লিবা থাজববু মহাক্না অমুক হন্না খোঙফম চেৎশিনহনখি অমসুং মথংগী চহি ৫ অসি চাওখৎপগী চহিইশিং ওইহন্নবা পাউজেল পীখি অমসুং ভিক্সিত ভারতগী ভারতকী খোঙচৎপুসু থাগৎখি‍।