ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Bhubaneswar
୬୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଆମର ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କାଶୀ ହେଉଛି ଏକ ଆଦର୍ଶ ସହର ଯେଉଁଠାରେ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ନୂତନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି , ସମାଜର ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସଶକ୍ତ ହେଲେ ସମାଜର ବିକାଶ ହୁଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୬୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କାଶୀ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ଅବସର, କାରଣ ସେ ଆଜି ପୂର୍ବରୁ ଆରଜେ ଶଙ୍କର ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ବୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ। ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଗ୍ରା ଏବଂ ସାହାରନପୁରର ସାରସୱା ବିମାନବନ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, କ୍ରୀଡା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ବାରାଣସୀରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଯାହା କେବଳ ସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଅଭିଧମ୍ମା ଦିବସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରବଚନର ଭୂମି ସାରନାଥର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରନାଥ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ପଲି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିତି ଭାଷା ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କାଶୀ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ବାରାଣସୀର ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ କାମ କରିବାର ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗଠନ ହେବାର ୧୨୫ ଦିନରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପର କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ବଜେଟ୍ ଗରିବ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଖବରକାଗଜରେ ପ୍ରକାଶିତ ଘୋଟାଲା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାମ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଚାହୁଁଛି ତାହା ହେଉଛି ଦେଶର ଉନ୍ନତି ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଟଙ୍କା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଆଧୁନିକ ରାଜପଥର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ନୂତନ ରୁଟରେ ରେଳ ଟ୍ରାକ ବିଛାଇବା ଏବଂ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କେବଳ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇ ନାହିଁ ବରଂ କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସୁବିଧା ସହିତ ଏହାର ଭବ୍ୟ କୋଠାଗୁଡ଼ିକ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ କେବଳ ୭୦ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପୁରୁଣା ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଦେଶର ଏକ ଡୋଜନରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଲିଗଡ଼, ମୋରାଦାବାଦ, ଶ୍ରାବସ୍ତି ଏବଂ ଚିତ୍ରକୂଟ ବିମାନବନ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ମହାନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରତିଦିନ ରାମ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୟୁପି 'ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ରାଜ୍ୟ' ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଅତୀତରେ ଏହାର ଭଙ୍ଗା ରାସ୍ତା ପାଇଁ ଏହାକୁ ତାଚ୍ଛଲ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୟୁପି ଏକ ଏପରି ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା ଯେଉଁଠାରେ ସର୍ବାଧିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ଜେୱାର, ନୋଏଡାରେ ଏକ ମହାନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୟୁପିର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସମଗ୍ର ଟିମ୍‌ର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରାଣସୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ ପ୍ରଗତି ହାରରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାଶୀକୁ ସହର ବିକାଶର ଏକ ଆଦର୍ଶ ସହର କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସମନ୍ୱୟରେ ଚାଲିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କାଶୀକୁ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଧାମ, ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟର, ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ଏବଂ ଗଞ୍ଜାରୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ରୋପୱେ ଭଳି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଛି। "ସହରର ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ସୁନ୍ଦର ଘାଟ ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟର ଏକ ବିଶାଳ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ, କାରଣ ସେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ରେଳ-ରୋଡ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ୬ ଲେନ୍ ହାଇୱେ ଏବଂ ଅନେକ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ରେଳ ଲାଇନ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଚନ୍ଦୌଲିର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ।
"ଆମର କାଶୀ ଏବେ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନବନିର୍ମିତ ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି ଏବଂ ନୂତନ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀର ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସାଂସଦ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଭଲ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ସମାଜର ବିକାଶ ସେତେବେଳେ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସଶକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। "ଆଜି, ଗାଁରେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। କାଶୀରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଭଗବାନ ଶିବ ମଧ୍ୟ ଦେବୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କଠାରୁ ଦାନ ମାଗନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସରକାର ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର କେନ୍ଦ୍ରରେ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ବାରାଣସୀର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମେତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ନିଜସ୍ୱ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଆଉ ତିନି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘର ପାଇନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଘର ଦିଆଯିବ। ପାଇପ୍ ପାଣି, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସୁବିଧାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଏବଂ ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ।
"ଆମର କାଶୀ ଏକ ବହୁବର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହର, ଭଗବାନ ଶଙ୍କରଙ୍କ ପବିତ୍ର ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ପରି ମୋକ୍ଷ ତୀର୍ଥ ଏବଂ ସାରନାଥ ପରି ଜ୍ଞାନର ସ୍ଥାନ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ବନାରସର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଏତେ କାମ କରାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ବାରାଣସୀର ଦୁର୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସବକା ସାଥ ମନ୍ତ୍ରରେ କାମ କରିଥିଲା। କୌଣସି ଯୋଜନାରେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା ସବକା ବିକାଶ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ନିଜ କଥାରେ ଅଟଳ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନିର୍ମିତ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି। ସେ ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତିନି ତଲାକ ଉଚ୍ଛେଦ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ କମିଶନକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
"ଆମେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ କରିଛୁ, ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ହରିୟାଣାରେ ଦେଖାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଶାସକ ଦଳ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ହାସଲ କରିଛି। ସେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଭୋଟ୍ ପାଇଥିବା କଥା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଦେଶ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପଦ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକାରର ରାଜନୀତି ପ୍ରାୟତଃ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ସେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯାହାଙ୍କ ପରିବାରର କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନାହିଁ। ସେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ପରିବାର-ଚାଳିତ ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରି ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତିର ଦିଗ ବଦଳାଇବ। କାଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ରାଜନୈତିକ ଆନ୍ଦୋଳନର ମୁଖ୍ୟ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। କାଶୀର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ, ମୁଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।" ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ବିକାଶର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କାଶୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିଞ୍ଜରାପୁ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨୮୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର, ବାରାଣସୀର ବିମାନବନ୍ଦର ରନୱେର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଗ୍ରା ବିମାନବନ୍ଦରରେ୫୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ସିଭିଲ ଏନକ୍ଲେଭ, ପ୍ରାୟ ୯୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଦରଭଙ୍ଗା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୫୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବାଗଡୋଗ୍ରା ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେୱା ବିମାନବନ୍ଦର, ମା ମହାମାୟା ବିମାନବନ୍ଦର, ଅମ୍ବିକାପୁର ଏବଂ ସାରସୱା ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ୨.୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଡିଜାଇନ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଐତିହ୍ୟ ଢାଞ୍ଚାର ସାଧାରଣ ଉପାଦାନରୁ ପ୍ରଭାବିତ ଏବଂ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ।
କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚମାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୨୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବାରାଣସୀ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ପୁନଃବିକାଶର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨ ଏବଂ ୩ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର, ଖେଳାଳି ଛାତ୍ରାବାସ, କ୍ରୀଡ଼ା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର, ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଅଭ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ର, ଇନଡୋର ସୁଟିଂ ରେଞ୍ଜ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ଲାଲପୁରର ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର କ୍ରୀଡ଼ା ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବାଳିକା ଏବଂ ବାଳକ ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ମଣ୍ଡପ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରନାଥରେ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମ ସହିତ ଜଡିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉନ୍ନତିରେ ପଦଯାତ୍ରୀ-ଅନୁକୂଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ, ନୂତନ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଡ୍ରେନେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନର୍ ଭେଣ୍ଡିଂ କାର୍ଟ ସହିତ ସଂଗଠିତ ଭେଣ୍ଡିଂ ଜୋନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଣାସୁର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଗୁରୁଧାମ ମନ୍ଦିରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ପାର୍କଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ଏବଂ ପୁନଃବିକାଶ ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and inaugurates multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates and lays foundation stone of multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore
Development initiatives of today will significantly benefit the citizens, especially our Yuva Shakti: PM
In the last 10 years, we have started a huge campaign to build infrastructure in the country: PM
Kashi is model city where development is taking place along with preservation of heritage:PM
Government has given new emphasis to women empowerment ,society develops when the women and youth of the society are empowered: PM
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh today. The projects of today include multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore and multiple development initiatives in Varanasi.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a very auspicious occasion for Kashi as he mentioned inaugurating RJ Sankara Eye Hospital earlier today. He said that the Hospital would be very helpful for the elderly and children. Referring to the development projects of today, the Prime Minister mentioned the inauguration of new airport terminals in Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh and Chattisgarh including Babatpur Airport and Sarsawa Airport of Agra and Saharanpur. He emphasized that development projects pertaining to Education, Skill Development, Sports, Healthcare and Tourism among other sectors have been presented to Varanasi today which would not only boost services but also create employment opportunities for the youth. Shri Modi recalled participating in Abhidhamma Diwas a few days ago and mentioned inaugurating multiple development projects worth crores of rupees today related to the development of Sarnath, the land of Lord Buddha’s sermons. The Prime Minister highlighted the association of Sarnath and Varanasi With Pali and Prakrit languages and mentioned granting them the status of classical language recently. He said that it is a matter of great pride that languages used in the scriptures have been granted classical language status. The Prime Minister congratulated the people of Kashi and India for the development projects of today.
Recalling his promise to work three times more when he was given the opportunity to serve the people of Varanasi, the Prime Minister remarked that in less than 125 days of the formation of Government, the work on various schemes and projects worth more than Rs. 15 lakh crore had already begun. He added that the maximum budget of these was dedicated to the poor, farmers and the youths. Shri Modi said that today there was a discussion in every household about the work of Rs. 15 lakh crore as against the scams which were being reported in the newspapers a decade ago. He added that the change that the country desired where the money of the people was spent on the people along with the progress of the country with utmost honesty were the top priorities of the Government.
The Prime Minister underlined that the government has initiated a huge campaign for infrastructural development in the country in the last 10 years with two main objectives of improving services for the people and creating employment opportunities for the youth through investments. Giving examples of development works of modern highways, laying of railway tracks on new routes and establishment of new airports, the Prime Minister emphasized that it is enhancing convenience for the people and creating employment at the same time. He said that the construction of the highway for Babatpur Airport not only benefited the travelers but also gave a boost to agriculture, industry and tourism. He informed that work is already underway for the expansion of Babatpur Airport to increase its flight handling capacity.
Shri Modi highlighted that India’s airports and their magnificent buildings with amazing facilities is a topic of discussion all over the world. Shri Modi said that in 2014, there were only 70 airports, while today, there are more than 150 airports along with the renovation work of the old airports. He added that last year, the construction of new facilities was completed at more than a dozen airports in the country which include Aligarh, Moradabad, Shravasti and Chitrakoot airports. Shri Modi remarked that the grand international airport in Ayodhya was welcoming Ram devotees every day. The Prime Minister highlighted that today UP was known as ‘state of expressways’ as against the past when it was taunted for its dilapidated roads. He added that today UP was also known as a state with the most number of international airports with a grand international airport going to be built soon in Jewar, Noida. Shri Modi lauded the Chief Minister and Deputy Chief Ministers of UP along with the entire team for the progress of UP.
The Prime Minister expressed satisfaction with the rate of progress as a Member of Parliament from Varanasi and reiterated his dream of making Kashi a model city of urban development where progress and heritage go hand in hand. He said that today Kashi is identified by the grand and divine Dham of Baba Vishwanath, Rudraksh Convention Center, infrastructure projects like Ring Road and Ganjari Stadium and modern facilities like ropeway. “City’s wide roads and beautiful ghats of Ganga ji are captivating everyone today”, he added.
The Prime Minister said that it is the Government’s constant endeavor to make Kashi and Purvanchal a huge center of trade and business as he mentioned the construction of a new rail-road bridge over River Ganga a few days ago which would comprise a 6 lane highway and railway lines for several trains. He said that it would hugely benefit the people of Varanasi and Chandauli.
“Our Kashi is now becoming a very big center for sports”, said Shri Modi. He added that the revamped Sigra Stadium was in front of the people now and arrangements were made in the new stadium for preparations from national competitions to Olympics along with modern facilities for sports. The Prime Minister highlighted the potential of young players of Kashi, which was evident during the Member of Parliament sports competition and now youngsters of Purvanchal were provided with good facilities for preparing for bigger competitions.
Underlining that development of society occurs when its women and youth are empowered, the Prime Minister stressed that the government has given new strength to women. He mentioned schemes like Mudra Yojna where crores of women have been facilitated loans to start their own businesses. “Today, efforts are being made to create ‘Lakhpati Didis’ in villages and women are even becoming drone pilots”, PM Modi said. Highlighting the belief in Kashi that even Lord Shiva seeks alms from Goddess Annapurna, the Prime Minister said that this belief has driven the government to place Nari Shakit at the center of every initiative for the goal of Viksit Bharat. He emphasized that under the Pradhan Mantri Awas Yojana, millions of women have been handed out their own homes including women of Varanasi. The Prime Minister also highlighted that the government is set to construct another three crore houses and assured that those women who have yet to receive homes under the PM Awas scheme will be given their houses soon. In addition to providing piped water, Ujjwala gas, and electricity, PM Modi said that the new PM Suryaghar Free Electricity Scheme will further ease the lives of women, allowing them to benefit from free power and even earn from it.
“Our Kashi is a multi-hued cultural city, with the holy Jyotirlinga of Lord Shankar, a Moksha Tirtha like Manikarnika and also a place of knowledge like Sarnath”, said Shri Modi. He remarked that it was only after decades, that so much work was simultaneously carried out for the development of Banaras. Questioning the previous governments on the poor development and progress of Varanasi, Shri Modi remarked that his Government worked on the mantra of Sabka Saath. Sabka Vikas without any discrimination in any scheme. He added that the Government stuck to its words and cited the example of the grand Ram temple built in Ayodhya, as promised. He also mentioned the historic reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha completed by the government. Shri Modi also mentioned the other achievements of abolition of Triple Talaq, granting constitutional status to the Backward Class Commission and granting 10 percent reservation to the economically backward classes of people.
“We have done our work with sincerity, implemented policies with good intentions and strive to improve the lives of every family in the country,” said Prime Minister Modi. He emphasized that the nation’s continuous blessings are a result of the government’s efforts as recently seen in Haryana, where the ruling dispensation secured its third consecutive government. He also noted the record number of votes received in Jammu and Kashmir.
Noting that dynastic politics is a significant danger to the country, especially to the youth, the Prime Minister explained that such form of politics often deprives young people of opportunities. He reiterated his clarion call from the Red Fort to bring one lakh young individuals into politics whose families have no political background. He stressed that this initiative will change the direction of Indian politics eradicating corruption and family-driven mindsets. Encouraging the youth of Kashi and Uttar Pradesh, the Prime Minister said, “I urge the youth to become the pivot of this new political movement. As the Member of Parliament of Kashi, I am committed to bringing forward as many young people as possible.” Concluding the address, the Prime Minister said that Kashi stands as a symbol of new benchmarks of development for the entire nation. He congratulated the states and people of Kashi on the new development programs launched today.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Union Minister for Civil Aviation, Shri Kinjarapu Rammohan Naidu were present on the occasion among others.
Background
In line with his commitment to boost connectivity, the Prime Minister laid the foundation stone for the expansion of the airport runway and construction of a new terminal building and allied works of Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi worth around Rs 2870 crore. He also laid the foundation stone of New Civil Enclave at Agra Airport worth more than Rs 570 crore, Darbhanga Airport worth around Rs 910 crore and Bagdogra Airport worth around Rs 1550 crore.
The Prime Minister inaugurated new terminal buildings of Rewa Airport, Maa Mahamaya Airport, Ambikapur and Sarsawa Airport worth over Rs 220 crore. The combined passenger handling capacity of these airports increases to more than 2.3 crore passengers annually. The designs of these airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of the region.
In line with his vision to provide top-quality infrastructure for sports, the Prime Minister inaugurated Phases 2 and 3 of the redevelopment of Varanasi Sports Complex worth over Rs 210 crore under Khelo India scheme and the Smart City Mission. The project aims to create a state-of-the-art sports complex featuring a National Centre of Excellence, players’ hostels, sports science center, practice fields for various sports, indoor shooting ranges and combat sports arenas among others. He also inaugurated 100-bed girls’ and boys’ hostels and a public pavilion at Dr Bhimrao Ambedkar Sports Stadium, Lalpur.
The Prime Minister inaugurated tourism development works in Buddhism-related areas in Sarnath. These enhancements include the construction of pedestrian-friendly streets, new sewer lines and upgraded drainage systems and organized vending zones with modern designer vending carts to promote local handicraft vendors, among others. The Prime Minister also inaugurated multiple other initiatives like tourism development works at Banasur Temple and Gurudham Temple along with beautification and redevelopment of parks etc.