প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী বারানসীদা লুপা করোর ৬,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে
লুপা করোর ৬,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা এয়রপোর্ত প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা মরুওইনা ঐখোয়গী যুব শক্তি অমসুং মীয়ামদা কান্নবশিং পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ঐখোয়না অচৌবা খোঙজং অমা হৌদোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
কাসি অসি হেরিতেচ ঙাক-শেনবগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপা মোদেল সিতিনি: প্রধান মন্ত্রী
নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা সরকারনা অনৌবা মীৎয়েং চঙলে, খুন্নাইগী নুপীশিং অমসুং নহারোলশিংগী ফিবম ফগৎহল্লবা মতমদা খুন্নাই চাউখৎলি: প্রধান মন্ত্রী
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী বারানসীদা লুপা করোর ৬,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। ঙসিগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৬,১০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা এয়রপোর্ত প্রোজেকশিং অমসুং বারানসীদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াওখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মহাক্না আর.জে সঙ্করা আই হোস্পিতাল শঙ্গাখিবগা লোয়ননা ঙসিগী থৌরম অসি কাসিগী ওইনা অফবা শেংলবা থৌরম অমনি। হোস্পিতাল অসিনা অহলশিং অমসুং অঙাংশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি। ববাতপুর এয়রপোর্ত অমসুং অগ্রাগী সরসাৱা এয়রপোর্ত অমসুং সহারানপুর য়াওনা উত্তর প্রদেস, বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল, মধ্য প্রদেস অমসুং ছতিসগরদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেলশিং শঙ্গারে। ঙসি বারানসীদা খুদোল তম্লিবা লাইরিক-লাইশু, স্কিল দিবলপমেন্ত, শান্নবা, হকশেল অমসুং তুরিজমগা মরী লৈনবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা খুদোংচাবা কয়া হেন্না ফংহনবা খক নত্তনা নহারোলশিংগী থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা অভিধম্ম দিবস শরুক য়াখ্রে অমসুং ঙসি, ভগবান বুদ্ধগী পাউজেলশিং শন্দোকখিবা মফম অমা ওইরিবা সরনাথকী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর কয়াগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে। সরনাথ অমসুং বারানসীগা পালি অমসুং প্রাকৃত লোলশিংগা মরী লৈনৈ অমসুং লোলশিং অসি হন্দক ক্লাসিকেল লোলশিং ওইনা শকখঙলে। অরিবা লাইরিকশিংদা শীজিন্নখিবা লোলশিং ক্লাসিকেল লোলশিংগী থাক্তা পুখৎপা অসি য়াম্না চাউথোকচনিঙাই ওইবা থবক অমনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা কাসি অমসুং ভারতকী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
বারানসীগী মীয়ামগী সেবা তৌনবা মঙোন্দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা শরুক অহুম হেন্না থবক তৌগনি হায়না মহাক্না ৱাশকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার শেমখিবা নুমিৎ ১২৫ য়ৌদ্রিঙৈদা, লুপা করোর লাখ ১৫ হেনবগী স্কিমশিং অমসুং প্রোজেকশিং থবক হৌখ্রে। হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী অয়াম্বা শেনফম লায়রবা, লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা কৎথোক্লে। চহি ১০গী মমাঙদা লুপা করোর লাখ ১৫গী শেঞ্জা-থুমগী মতাংদা পাউ-চেশিংদা ফোঙখিবগী মতাংদা ঙসিদি য়ুমথোং খুদিংদা ৱারিনরে। লৈবাক অসিনা পাম্লিবা অহোংবা অসিদি মীয়ামগী শেনফম মীয়ামগা লোয়ননা লৈবাক অসি চাউখৎনবা পুকচেল শেংনা চাদিং তৌবা অদুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শেন থাদুনা মীয়ামগী থবকশিং ফগৎনবা অমসুং নহারোলশিং থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীনবা মরুওইবা পান্দম অনিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রচর চাউখৎনবা অচৌবা খোঙজং অমা সরকারনা হৌদোক্লে। অনৌবা হায়ৱেজশিং শেমগৎনবা, অনৌবা রুতশিংদা রেলৱে ত্রেকশিং শেমগৎনবা অমসুং অনৌবা এয়রপোর্তশিং শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। মসিনা মীয়াম খুদোংচাবা হেন্না ফংহনবগা লোয়ননা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিংশু পীরে। ববাতপুর এয়রপোর্তকী হায়ৱে শেমগৎপা অসিনা লমকোয়বা মীওইশিং কান্নবা পীবা খক নত্তনা লৌউ-শিংউ, উদ্যোগ অমসুং তুরিজম চাউখৎহল্লগনি। মসিগী ফ্লাইত তাবা য়াবগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা ববাতপুর এয়রপোর্ত পাকথোক-চাউথোকহনবগী থবক মাঙজৌননা পায়খৎপা হৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী এয়রপোর্তশিং অমসুং অঙকপা খুদোংচাবশিং য়াওরবা মখোয়গী ফজরবা বিল্দিংশিং অসি মালেম শীনবা থুংনা খন্ন-নৈনবা হিরম অমা ওইরে। ২০১৪ দা এয়রপোর্ত ৭০ খক লৈরমখি, ঙসিনা অরিবা এয়রপোর্তশিং নৌনা শেমজিনবগা লোয়ননা এয়রপোর্ত ১৫০ হেন্না লৈরে। হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত ১২ হেন্না অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা শেমগৎ-শাগৎপা লোইশিনখ্রে অমসুং মখোয়গী মনুংদা অলিগর, মোরাদবাদ, শ্রাবাস্তি অমসুং চিত্রাকুত এয়রপোর্তশিং য়াওখি। অয়োধ্যাগী ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তনা নুমিৎ খুদিংগী রাম ভক্তশিং তরাম্না ওক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অমদা ফত্তবা লম্বীশিংগী মমিং চৎলম্বা উত্তর প্রদেস ঙসিদি ‘এক্সপ্রেসৱেশিংগী রাজ্য’ ওইনা খঙনরে। ঙসিদি উত্তর প্রদেস অসি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্য অমা ওইনা খঙনরে অমসুং অথুবা মতমদা জেৱার, নোইদাদা অনৌবা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অমা শারগনি। উত্তর প্রদেস চাউখৎপগীদমক শ্রী মোদীনা উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর অমসুং দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বারানসীগী এম.পি অমা ওইনা চাউখৎপগী খোঙজেল অসিদা অপেনবা ফাওরে অমসুং চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ অনিমক পুন্না চৎমিন্নবা সহর চাউখৎপগী মোদেল সিতি অমা ওইনা কাসি শেমগৎপা অসি মহাক্কী মঙলান্নি। ঙসিদি কাসি অসি অচৌবা অমসুং শেংলবা বাবা বিশ্বনাথ ধাম, রুদ্রক্ষ কনভেন্সন সেন্তর, রিং রোদ অমসুং গঞ্জারি স্তদিয়ম অমসুং রোপৱেগুম্বা অনৌবা খুদোংচাবশিংগীদমক মমিং চৎলে। সহর অসিগী পাক-চাউরবা লম্বীশিং গঙ্গা জিগী ফজরবা ঘাতশিং অসিনা ঙসিদি মীওই খুদিংমক্কী পুক্নিং হুরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাসি অমসুং পুর্বাঞ্চাল ললোন-ইতিক্কী অচৌবা মফম অমা ওইহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি অমসুং গঙ্গা তুরেল মথক্তা অনৌবা রেল-রোদ ব্রিজ অমা শানবা নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মসিদা লেন তরুক্কী হায়ৱে অমসুং ত্রেন কয়াগী রেলৱে লাইনশিং য়াওগনি। মসিনা বারানসী অমসুং চান্দৌলিগী মীয়ামদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। ঐখোয়গী কাসি শান্নবগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লে। হৌজিক মীয়ামগী মাঙদা অনৌনা শেমগৎলবা সিগ্রা স্তদিয়ম লৈরে অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং হাপচিন্দুনা জাতি থাক্কী চাংদম্নবশিংদগী হৌরগা ওলেম্পিক্স ফাওবগী শেম-শানবা অনৌবা স্তদিয়ম অসিদা থৌরাং তৌরে। এম.পি স্পোর্তস কম্পিতিসন মনুংদা কাসিগী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগী মগুন উবা ফংলে অমসুং হেন্না চাউবা চাংদম্নবশিংগীদমক থৌরাং তৌনবা হৌজিক পুর্বাঞ্চলগী নহারোলশিংদা অফবা খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা সরকারনা অনৌবা মীৎয়েং চঙলে, খুন্নাইগী নুপীশিং অমসুং নহারোলশিংগী ফিবম ফগৎহল্লবা মতমদা খুন্নাই চাউখৎলি। মুদ্রা য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংনা নুপী করোর কয়াদা লোনগী খুদোংচাবশিং পীবদগী মখোয় মশাগী ললোন-ইতিক পাংথোকপা হৌরে। ঙসি খুঙ্গংশিংদা লাখপতি দিদিশিং শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং নুপীশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইরে। কাসিদা ভগবান সিবা ফাওবনা লাইরেম্বী অন্নপুর্নাদগী ভিক্ষা নিখি। মসিগী থাজবা অসিনা বিকসিত ভারতগী পান্দম ফংনবা থবক খুদিংমক্তা নারী শক্তিনা ময়াইদা থম্নবা সরকারনা ইথিল পীরে। বারানসীগী নুপীশিং য়াওনা নুপী মিল্লিয়ন কয়াদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা মখোয় মশাগী য়ুমশিং শীন্নরে। অনৌবা য়ুম করোর অহুম শানবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা মখোয়গী য়ুম ফংদ্রিবা নুপীশিংদা অথুবা মতমদা য়ুমশিং ফংহল্লগনি। তোতি ঈশিং, উজৱালা গ্যাস অমসুং মৈ পীবগী মথক্তা, অনৌবা পি.এম সুর্যাঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিমনা মখা তানা নুপীশিং হিংবদা লাইহল্লগনি অমসুং অরেম্বা মৈ য়োল্লগা শেন তানবা য়াহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী কাসি অসি মচু কয়াগী নাতকী সহর অমনি অমসুং ভগবান সঙ্করগী শেংলবা জয়তিরলিঙ্গ, মনিকর্নিকাগুম্বগী মোক্ষা তির্থ অমা অমসুং সরনাথগুম্বা লৌশিংগী মফম অমা লৈরি। চহি কয়াগী মতুংদা বেনারস চাউখৎনবা মতম অমতদা অশুক য়াম্লবা থবকশিং পায়খৎলে। মমাংগী সরকারশিংনা বারনাসী চাউখৎনবা অমসুং লায়রবগী ফিবম ফগৎনবা থবক পায়খৎলমদে। মহাক্কী সরকারনা স্কিম অমদা হেক্তা মীচং-মীখাই নাইদনা সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী লাইৱাদা থবক তৌরি। ৱাশকখিবগী মতুংইন্না অয়োধ্যাদা সরকারনা রাম মন্দির শারে। বিধান সভা অমসুং লোক সভাদা পুৱারি ওইনা নুপীশিংগী সিত খাক্লে। মমাঙদা মাইপাক্না ত্রিপল তালাগ মুৎথৎখ্রে, বেকৱার্দ ক্লাসেস কম্মিসন সংবিধান্না শকখঙলে অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবা মীওইশিংদা চাদা ১০ গী রিজার্বেসন পীরে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না পুকচেল শেংনা থবক তৌরি, অচুম্বা ৱাখলগা লোয়ননা থৌশিলশিং চৎনরি অমসুং লৈবাক অসিদা ইমুং খুদিংমক্কী হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা থবক পায়খৎলি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী য়াইফনবা সরকারনা মখা তানা হোৎনবদগী মীয়ামগী থৌজাল ফংবা হন্দক হরিয়ানাদা উবা ফংলে। রাজ্য অসিদা দল অসিনা থংন-থংননা অহুমলকশুবা ওইনা সরকার পায়রে। জম্মু অমসুং কাস্মরিদা রেকোর্দ ওইনা ভোৎশিং ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শাগৈগী রাজনিতি অসি লৈবাক অসিদা মরুওইনা নহারোলশিংদা অচৌবা খুদোংথিবা অমনি। অসিগুম্বা মওংগী রাজনিতি অসিনা নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্দে। মখোয়গী ইমুং-মনুং রাজনিতি হান্নদগী য়াওরক্তবা নহারোল লাখ ১ রাজনিতি য়াওনবা লাল কিলাদগী মহাক্না পাউজেল পীখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি শেঞ্জা-থুমজা অমসুং ইমুং-মনুংগী ৱাখল্লোন মুৎথৎতুনা মসিগী থবক অসিনা ভারতকী রাজনিতিগী মাইওন হোংহনগনি। কাসি অমসুং উত্তর প্রদেসকী নহারোলশিং পুক্নিং থৌগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী নৌবা রাজনিতিগী ইহৌ অসিদা নহারোলশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি। কাসিগী এম.পি অমা ওইনা, ঙম্লিবমখৈ নহারোলশিং চাউখৎনবা ঐনা থবক পায়খৎকনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা কাসি অসি চাউখৎপগী অনৌবা নাপচৈগী অনৌবা খুদম অমা ওইরে। ঙসি হৌদোকখিবা অনৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌরমশিংগীদমক মহাক্না রাজ্য অসিগী অমসুং কাসিগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল অমসুং উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যানাথ অমসুং সিবিল এভিএসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিঞ্জারাপু রামমোহন নাইদু য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লম্বী-থোং ফগৎহন্নবা মহাক্না থাজবা পীখিবগী মতুংইন্না, এয়রপোর্ত রনৱে পাকথোক্নবা অমসুং অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অমা শানবা অমসুং লুপা করোর ২৮৭০ রোমগী লাল বহাদুর শাস্ত্রি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত, বারানসীগী মরী লৈনবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না অগ্রা এয়রপোর্ততা লুপা করোর ৫৭০, দরভঙ্গা এয়রপোর্ততা লুপা করোর ৯১০ অমসুং বাগদোগ্রা এয়রপোর্ততা লুপা করোর ১৫৫০গী নিউ সিবিল ইনক্লেপ শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২২০গী রেৱা এয়রপোর্ত, মা মহাময়া এয়রপোর্ত, অম্বিকাপুর অমসুং সারসাৱা এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিংশিং শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা এয়রপোর্তশিং অসিগী অপুনবা চহিদা পেসেঞ্জর চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াবা অসি পেসেঞ্জর করোর ২.৩ হেনগনি। লমদম অসিগী অরিবা বিল্দিংশিংদগী লৌদুনা হায়রিবা এয়রপোর্তশিং অসি দিজাইন তৌখিবনি।
মগুন লৈবা শান্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্নবা মহাক্না থাজবা পীখিবগী মতুংইন্না, খেলো ইন্দিয়া স্কিম অমসুং স্মার্দ সিতি মিসনগী মখাদা লুপা করোর ২১০ রোম চঙনা বারানসী স্পোর্তস কমপ্লেক্স অমুক হন্না শেমগৎপগী ফেজ-২ অমসুং ফেজ-৩ প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক অসিগী পান্দমদি নেসেনেল সেন্তর ওফ এক্সলেন্স অমা, শান্নরোয়শিংগী হোস্তেলশিং, স্পোর্তস সাইন্স সেন্তর, তোঙান-তোঙানবা মশান্নশিংগী প্রাক্তিস ফিল্দ ইন্দোর সুতিং রেঞ্জশিং, কম্বেৎ স্পোর্তস এরেনা য়াওরবা অনৌবা মখলগী স্পোর্তস কমপ্লেক্স অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মহাকনা ফমুং ১০০ লৈবা নুপীমচাশিং অমসুং নুপামচাশিংগী হোস্তেলশিং অমসুং দোক্তর ভিমরাও অম্বেদকার স্পোর্তস স্তদিয়ম, লালপুরদা পব্লিক পেভিল্লিয়ন অমা শঙ্গাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা সরনাথতা বুদ্ধিজমগা মরী লৈনবা তুরিজম চাউখৎনবা থবকশিং শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা খোঙনা চৎপা মীওইশিং নুংঙাইনবা লম্বীশিং শেমগৎপা, অনৌবা সিৱের লাইনশিং অমসুং খোংবালশিং ফগৎহনবা, ভেন্দিং জোন অমসুং লমদম অদুগী হেন্দিক্রাফ য়োকখৎনবা অনৌবা দিজাইনগী ভেন্দিং কার্তশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা বানাসুর লাইশঙ অমসুং গুরুধাম লাইশঙদা তুরিজমগী থবকশিং অমসুং পাকশিং অমুক হেন্না শেমগৎপা অমসুং মকে শেম্বগী থবকশিংশু শঙ্গাখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and inaugurates multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates and lays foundation stone of multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore
Development initiatives of today will significantly benefit the citizens, especially our Yuva Shakti: PM
In the last 10 years, we have started a huge campaign to build infrastructure in the country: PM
Kashi is model city where development is taking place along with preservation of heritage:PM
Government has given new emphasis to women empowerment ,society develops when the women and youth of the society are empowered: PM
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh today. The projects of today include multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore and multiple development initiatives in Varanasi.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a very auspicious occasion for Kashi as he mentioned inaugurating RJ Sankara Eye Hospital earlier today. He said that the Hospital would be very helpful for the elderly and children. Referring to the development projects of today, the Prime Minister mentioned the inauguration of new airport terminals in Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh and Chattisgarh including Babatpur Airport and Sarsawa Airport of Agra and Saharanpur. He emphasized that development projects pertaining to Education, Skill Development, Sports, Healthcare and Tourism among other sectors have been presented to Varanasi today which would not only boost services but also create employment opportunities for the youth. Shri Modi recalled participating in Abhidhamma Diwas a few days ago and mentioned inaugurating multiple development projects worth crores of rupees today related to the development of Sarnath, the land of Lord Buddha’s sermons. The Prime Minister highlighted the association of Sarnath and Varanasi With Pali and Prakrit languages and mentioned granting them the status of classical language recently. He said that it is a matter of great pride that languages used in the scriptures have been granted classical language status. The Prime Minister congratulated the people of Kashi and India for the development projects of today.
Recalling his promise to work three times more when he was given the opportunity to serve the people of Varanasi, the Prime Minister remarked that in less than 125 days of the formation of Government, the work on various schemes and projects worth more than Rs. 15 lakh crore had already begun. He added that the maximum budget of these was dedicated to the poor, farmers and the youths. Shri Modi said that today there was a discussion in every household about the work of Rs. 15 lakh crore as against the scams which were being reported in the newspapers a decade ago. He added that the change that the country desired where the money of the people was spent on the people along with the progress of the country with utmost honesty were the top priorities of the Government.
The Prime Minister underlined that the government has initiated a huge campaign for infrastructural development in the country in the last 10 years with two main objectives of improving services for the people and creating employment opportunities for the youth through investments. Giving examples of development works of modern highways, laying of railway tracks on new routes and establishment of new airports, the Prime Minister emphasized that it is enhancing convenience for the people and creating employment at the same time. He said that the construction of the highway for Babatpur Airport not only benefited the travelers but also gave a boost to agriculture, industry and tourism. He informed that work is already underway for the expansion of Babatpur Airport to increase its flight handling capacity.
Shri Modi highlighted that India’s airports and their magnificent buildings with amazing facilities is a topic of discussion all over the world. Shri Modi said that in 2014, there were only 70 airports, while today, there are more than 150 airports along with the renovation work of the old airports. He added that last year, the construction of new facilities was completed at more than a dozen airports in the country which include Aligarh, Moradabad, Shravasti and Chitrakoot airports. Shri Modi remarked that the grand international airport in Ayodhya was welcoming Ram devotees every day. The Prime Minister highlighted that today UP was known as ‘state of expressways’ as against the past when it was taunted for its dilapidated roads. He added that today UP was also known as a state with the most number of international airports with a grand international airport going to be built soon in Jewar, Noida. Shri Modi lauded the Chief Minister and Deputy Chief Ministers of UP along with the entire team for the progress of UP.
The Prime Minister expressed satisfaction with the rate of progress as a Member of Parliament from Varanasi and reiterated his dream of making Kashi a model city of urban development where progress and heritage go hand in hand. He said that today Kashi is identified by the grand and divine Dham of Baba Vishwanath, Rudraksh Convention Center, infrastructure projects like Ring Road and Ganjari Stadium and modern facilities like ropeway. “City’s wide roads and beautiful ghats of Ganga ji are captivating everyone today”, he added.
The Prime Minister said that it is the Government’s constant endeavor to make Kashi and Purvanchal a huge center of trade and business as he mentioned the construction of a new rail-road bridge over River Ganga a few days ago which would comprise a 6 lane highway and railway lines for several trains. He said that it would hugely benefit the people of Varanasi and Chandauli.
“Our Kashi is now becoming a very big center for sports”, said Shri Modi. He added that the revamped Sigra Stadium was in front of the people now and arrangements were made in the new stadium for preparations from national competitions to Olympics along with modern facilities for sports. The Prime Minister highlighted the potential of young players of Kashi, which was evident during the Member of Parliament sports competition and now youngsters of Purvanchal were provided with good facilities for preparing for bigger competitions.
Underlining that development of society occurs when its women and youth are empowered, the Prime Minister stressed that the government has given new strength to women. He mentioned schemes like Mudra Yojna where crores of women have been facilitated loans to start their own businesses. “Today, efforts are being made to create ‘Lakhpati Didis’ in villages and women are even becoming drone pilots”, PM Modi said. Highlighting the belief in Kashi that even Lord Shiva seeks alms from Goddess Annapurna, the Prime Minister said that this belief has driven the government to place Nari Shakit at the center of every initiative for the goal of Viksit Bharat. He emphasized that under the Pradhan Mantri Awas Yojana, millions of women have been handed out their own homes including women of Varanasi. The Prime Minister also highlighted that the government is set to construct another three crore houses and assured that those women who have yet to receive homes under the PM Awas scheme will be given their houses soon. In addition to providing piped water, Ujjwala gas, and electricity, PM Modi said that the new PM Suryaghar Free Electricity Scheme will further ease the lives of women, allowing them to benefit from free power and even earn from it.
“Our Kashi is a multi-hued cultural city, with the holy Jyotirlinga of Lord Shankar, a Moksha Tirtha like Manikarnika and also a place of knowledge like Sarnath”, said Shri Modi. He remarked that it was only after decades, that so much work was simultaneously carried out for the development of Banaras. Questioning the previous governments on the poor development and progress of Varanasi, Shri Modi remarked that his Government worked on the mantra of Sabka Saath. Sabka Vikas without any discrimination in any scheme. He added that the Government stuck to its words and cited the example of the grand Ram temple built in Ayodhya, as promised. He also mentioned the historic reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha completed by the government. Shri Modi also mentioned the other achievements of abolition of Triple Talaq, granting constitutional status to the Backward Class Commission and granting 10 percent reservation to the economically backward classes of people.
“We have done our work with sincerity, implemented policies with good intentions and strive to improve the lives of every family in the country,” said Prime Minister Modi. He emphasized that the nation’s continuous blessings are a result of the government’s efforts as recently seen in Haryana, where the ruling dispensation secured its third consecutive government. He also noted the record number of votes received in Jammu and Kashmir.
Noting that dynastic politics is a significant danger to the country, especially to the youth, the Prime Minister explained that such form of politics often deprives young people of opportunities. He reiterated his clarion call from the Red Fort to bring one lakh young individuals into politics whose families have no political background. He stressed that this initiative will change the direction of Indian politics eradicating corruption and family-driven mindsets. Encouraging the youth of Kashi and Uttar Pradesh, the Prime Minister said, “I urge the youth to become the pivot of this new political movement. As the Member of Parliament of Kashi, I am committed to bringing forward as many young people as possible.” Concluding the address, the Prime Minister said that Kashi stands as a symbol of new benchmarks of development for the entire nation. He congratulated the states and people of Kashi on the new development programs launched today.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Union Minister for Civil Aviation, Shri Kinjarapu Rammohan Naidu were present on the occasion among others.
Background
In line with his commitment to boost connectivity, the Prime Minister laid the foundation stone for the expansion of the airport runway and construction of a new terminal building and allied works of Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi worth around Rs 2870 crore. He also laid the foundation stone of New Civil Enclave at Agra Airport worth more than Rs 570 crore, Darbhanga Airport worth around Rs 910 crore and Bagdogra Airport worth around Rs 1550 crore.
The Prime Minister inaugurated new terminal buildings of Rewa Airport, Maa Mahamaya Airport, Ambikapur and Sarsawa Airport worth over Rs 220 crore. The combined passenger handling capacity of these airports increases to more than 2.3 crore passengers annually. The designs of these airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of the region.
In line with his vision to provide top-quality infrastructure for sports, the Prime Minister inaugurated Phases 2 and 3 of the redevelopment of Varanasi Sports Complex worth over Rs 210 crore under Khelo India scheme and the Smart City Mission. The project aims to create a state-of-the-art sports complex featuring a National Centre of Excellence, players’ hostels, sports science center, practice fields for various sports, indoor shooting ranges and combat sports arenas among others. He also inaugurated 100-bed girls’ and boys’ hostels and a public pavilion at Dr Bhimrao Ambedkar Sports Stadium, Lalpur.
The Prime Minister inaugurated tourism development works in Buddhism-related areas in Sarnath. These enhancements include the construction of pedestrian-friendly streets, new sewer lines and upgraded drainage systems and organized vending zones with modern designer vending carts to promote local handicraft vendors, among others. The Prime Minister also inaugurated multiple other initiatives like tourism development works at Banasur Temple and Gurudham Temple along with beautification and redevelopment of parks etc.