প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
৬,১০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক বিমানবন্দৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
আজিৰ উন্নয়নৰ পদক্ষেপে নাগৰিকক, বিশেষকৈ আমাৰ যুৱ শক্তিক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। - প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা ১০ বছৰত আমি দেশৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। - প্ৰধানমন্ত্ৰী
কাশী এক আদৰ্শ চহৰ, য'ত ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ সমান্তৰালকৈ উন্নয়ন চলি আছে। - প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে নাৰী সবলীকৰণত নতুন গুৰুত্ব দিছে, সমাজৰ বিকাশ হয় যেতিয়া সমাজৰ মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতী সবল হয়। - প্ৰধানমন্ত্ৰী
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে অঞ্চলটোৰ অতিৰিক্ত উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাৰ সমান্তৰালভাৱে মুঠ ৬,১০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰ প্ৰকল্প।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি কাশীৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠান, আৰ জে শংকৰা চকু চিকিৎসালয়ৰ পূৰ্বে উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ কথা উল্লেখ কৰি, যিটোৱে বৃদ্ধ আৰু শিশুসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব বুলি কয়। তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, পশ্চিম বংগ, মধ্যপ্ৰদেশ, আৰু ছত্তীশগড়ৰ নতুন বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেল উদ্বোধনকে ধৰি আজিৰ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বিশেষভাৱে বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰ আৰু আগ্ৰা আৰু চাহাৰনপুৰৰ ছৰছাৱা বিমানবন্দৰৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, ক্ৰীড়া, স্বাস্থ্যসেৱা, আৰু পৰ্যটন আদি খণ্ডত আজি আৰম্ভ কৰা বিভিন্ন প্ৰকল্পই সেৱা বৃদ্ধি কৰিব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। শেহতীয়াকৈ অভিধম্মা দিৱসত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথাও স্মৰণ কৰি ভগৱান বুদ্ধৰ ধৰ্মধ্বনিৰ স্থান সাৰনাথৰ উন্নয়নত কৰা যথেষ্ট বিনিয়োগৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে।
তদুপৰি তেওঁ সাৰনাথ আৰু বাৰাণসীৰ পালি আৰু প্ৰাকৃত ভাষাৰ সৈতে সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শেহতীয়াকৈ ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে স্বীকৃতি পোৱাৰ উদযাপন কৰে। তেওঁ পবিত্ৰ গ্ৰন্থত ব্যৱহৃত ভাষাসমূহৰ বাবে এই মৰ্যাদাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে আজিৰ প্ৰকল্পসমূহে চিহ্নিত কৰা সাফল্যৰ বাবে কাশী আৰু ভাৰতবাসীক অভিনন্দন জনায়।
বাৰাণসীৰ জনসাধাৰণৰ বাবে তিনিগুণ অধিক কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰ গঠনৰ ১২৫ দিন নৌহওঁতেই ১৫ লাখ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প আৰু আঁচনি ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই বাজেটৰ সৰহভাগেই দৰিদ্ৰ, কৃষক, আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিলে যে আজি প্ৰতিটো ঘৰতে আলোচনা এই পদক্ষেপসমূহৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত হৈ আছে, ইয়াৰ বিপৰীতে এদশক পূৰ্বে বাতৰি কাকত ভৰি পৰা দুৰ্নীতিৰ কেলেংকাৰীৰ সৈতে। তেওঁ পুনৰ কয় যে চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে ৰাজহুৱা ধন যাতে জনসাধাৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু দেশখনক পৰম সততাৰে আগুৱাই নিয়া।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে বিগত দশকত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, য’ত দুটা মূল লক্ষ্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে: জনসাধাৰণৰ বাবে সেৱা বৃদ্ধি কৰা আৰু বিনিয়োগৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা। আধুনিক ঘাইপথ, নতুন ৰেলপথ, নতুন বিমানবন্দৰ স্থাপনৰ উদাহৰণ দি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহে নাগৰিকৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, চাকৰিৰ সৃষ্টিও কৰে।
তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰলৈ যোৱা ঘাইপথ নিৰ্মাণে যাত্ৰীসকলক উপকৃত কৰাৰ লগতে একেসময়তে কৃষি, উদ্যোগ, আৰু পৰ্যটনক উন্নীত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ঘোষণা কৰে যে বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম ইতিমধ্যে চলি আছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ অধিক বিমান সেৱা চম্ভালিব পৰা ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ বিমানবন্দৰসমূহ, ইয়াৰ আকৰ্ষণীয় অট্টালিকা আৰু অত্যাধুনিক সুবিধাসমূহৰ সৈতে, বিশ্বজুৰি আলোচনাৰ বিষয় হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৭০টা বিমানবন্দৰ আছিল, আনহাতে আজি পুৰণি বিমানবন্দৰৰ সংস্কাৰ চলি থকাকে ধৰি ১৫০টাতকৈও অধিক বিমানবন্দৰ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা বছৰ আলিগড়, মোৰাদাবাদ, শ্ৰৱস্তি, চিত্ৰকূট আদি বিমানবন্দৰকে ধৰি এক ডজনৰো অধিক বিমানবন্দৰত নতুন সুবিধা সম্পূৰ্ণ হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৈনিক ৰামভক্তক আদৰণি জনোৱা অযোধ্যাৰ ভৱিষ্যৎ আন্তৰ্জাতিক বিমানবন্দৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে উত্তৰ প্ৰদেশ “এক্সপ্ৰেছৱেৰ অৱস্থা”লৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, যিটো পূৰ্বৰ দুৰ্বল পথৰ বাবে থকা সুনামৰ বিপৰীতে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইউ পিয়ে এতিয়া সৰ্বাধিক সংখ্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ গৌৰৱ কৰিছে, অতি সোনকালে নয়ডাৰ জেৱাৰত এটা উল্লেখযোগ্য নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে ইউ পিত হোৱা অগ্ৰগতিৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, আৰু সমগ্ৰ দলটোক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ পৰা সংসদ সদস্য হিচাপে লাভ কৰা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে কাশীক নগৰ উন্নয়নৰ আদৰ্শ নগৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দৃষ্টিভংগী পুনৰ দৃঢ় কৰে, য’ত প্ৰগতি আৰু ঐতিহ্যৰ সহাৱস্থান সহাৱস্থান কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কাশী এতিয়া বাবা বিশ্বনাথৰ ভৱিষ্যৎ ধাম, ৰুদ্ৰাক্ষ কনভেনচন চেণ্টাৰ, ৰিং ৰোড আৰু গঞ্জৰী ষ্টেডিয়ামৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ লগতে ৰ’পৱেৰ দৰে আধুনিক সুবিধাসমূহৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয়, ‘গংগাজীৰ বহল পথ আৰু গংগা জীৰ ধুনীয়া ঘাটসমূহে আজি সকলোকে মোহিত কৰিছে।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে কাশী আৰু পূৰ্বাঞ্চলক বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শেহতীয়াকৈ তেওঁ গংগা নদীৰ ওপৰত নতুন ৰে’ল-পথ দলঙৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰিছে, য’ত ছয় লেনযুক্ত ঘাইপথ আৰু একাধিক ৰে’লৰ বাবে ৰে’ল লাইন থাকিব। এই উন্নয়নে বাৰাণসী আৰু চণ্ডাউলীৰ বাসিন্দাসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আমাৰ কাশী ক্ৰীড়াৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সংস্কাৰ কৰা চিগ্ৰা ষ্টেডিয়ামখন এতিয়া জনসাধাৰণৰ বাবে মুকলি, ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা আৰু অলিম্পিকৰ বাবে প্ৰশিক্ষণত সহায়ক হোৱাকৈ আধুনিক সুবিধাৰে সজ্জিত। শেহতীয়াকৈ সংসদ সদস্যৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ সময়ত প্ৰদৰ্শিত কাশীৰ যুৱ খেলুৱৈসকলৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া বৃহৎ অনুষ্ঠানৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাবলৈ উৎকৃষ্ট সা-সুবিধাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৱলীকৰণৰ জৰিয়তে সমাজৰ বিকাশ ঘটে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে। তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ দৰে পদক্ষেপৰ উল্লেখ কৰে, যিয়ে লাখ লাখ মহিলাক নিজা ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ ঋণ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আজি আমি গাঁৱে-ভূঞে ‘লাখপতি দিদি’ সৃষ্টিৰ কাম কৰি আছো, আনকি মহিলাসকল ড্ৰ’ন পাইলট হৈ পৰিছে। তেওঁ কাশীৰ সাংস্কৃতিক বিশ্বাসক আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভগৱান শিৱইও দেৱী অন্নপূৰ্ণাৰ পৰা দান-বৰঙণি বিচাৰে, যিয়ে চৰকাৰক উন্নত ভাৰত লাভৰ লক্ষ্যৰে সকলো পদক্ষেপতে নাৰী সৱলীকৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত বাৰাণসীকে ধৰি লাখ লাখ মহিলাই নিজা ঘৰ লাভ কৰিছে। লগতে তেওঁ অতিৰিক্ত তিনি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰি আঁচনিৰ অধীনত এতিয়াও ঘৰ নোপোৱা মহিলাসকলৰ যত্ন লোৱা হ’ব বুলি আশ্বাস দিয়ে। পাইপ পানী, উজ্জ্বলা গেছ, আৰু বিদ্যুৎ যোগান ধৰাৰ উপৰিও পি এম মোদীয়ে নতুন পি এম সূৰ্য্যঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰে, যিয়ে মহিলাসকলক বিনামূলীয়া শক্তি আৰু ইয়াৰ পৰা উপাৰ্জনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি তেওঁলোকৰ জীৱন আৰু অধিক উন্নত কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমাৰ কাশী এখন সজীৱ সাংস্কৃতিক নগৰ, ভগৱান শংকৰৰ পবিত্ৰ জ্যোতিৰ্লিংগ, মণিকৰ্ণিকাৰ মোক্ষ তীৰ্থৰ বাসস্থান আৰু সাৰনাথত জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰবিন্দু।” তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দশক দশক ধৰি স্থবিৰতাৰ পিছত একেসময়তে বেনাৰসত উল্লেখযোগ্য বিকাশ ঘটিছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ অধীনত অগ্ৰগতিৰ অভাৱক সম্বোধন কৰি তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ প্ৰশাসনে “সবকা সাথ, সবকা বিকাশ” নীতিৰে কাম কৰে, কোনো আঁচনিতে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নিশ্চিত নকৰে। অযোধ্যাৰ ভৱিষ্যৎ ৰাম মন্দিৰ নির্মাণক এক মূল উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি তেওঁ চৰকাৰে প্রতিশ্রুতিৰ প্রতি সত্যতা অটুট ৰখাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ বিধান সভা আৰু লোকসভা উভয়তে মহিলাৰ বাবে ঐতিহাসিক সংৰক্ষণৰ লগতে ট্ৰিপল তালাক বিলুপ্ত কৰা, পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা, অৰ্থনৈতিকভাৱে পিছপৰা শ্ৰেণীৰ বাবে ১০ শতাংশ সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা আদি অন্যান্য সাফল্যৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘আমি আমাৰ কামৰ প্ৰতি আন্তৰিকতাৰে আগবাঢ়িছো, ভাল উদ্দেশ্যৰে নীতি ৰূপায়ণ কৰিছো, আৰু দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দেশৰ চলি থকা সমৰ্থন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিফলন, যাৰ প্ৰমাণ হাৰিয়ানাত শাসকীয় দলটোৱে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে জয়লাভ কৰিছে। লগতে জম্মু-কাশ্মীৰত লাভ কৰা অভিলেখসংখ্যক ভোটৰ কথাও আঙুলিয়াই দিয়ে।
বংশবাদী ৰাজনীতিয়ে বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি কঢ়িয়াই অনা ভাবুকিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এনে ৰাজনীতিয়ে প্ৰায়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সুযোগ কাঢ়ি লয়। তেওঁ লালকিল্লাৰ পৰা অৰাজনৈতিক পটভূমিৰ পৰা এক লাখ যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিত অনাৰ আহ্বান পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি এই পদক্ষেপে দুৰ্নীতি আৰু পৰিয়ালকেন্দ্ৰিক মানসিকতা নিৰ্মূল কৰি ভাৰতীয় ৰাজনীতিক ৰূপান্তৰিত কৰিব বুলি জোৰ দিয়ে। কাশী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত কৰি তেওঁ কয় যে, ‘এই নতুন ৰাজনৈতিক আন্দোলনৰ চালিকা শক্তি হ’বলৈ আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো। কাশীৰ সংসদ সদস্য হিচাপে মই যিমান পাৰি সিমান যুৱক-যুৱতীক সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।” সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কাশী সমগ্ৰ দেশতে উন্নয়নৰ বাবে নতুন মাপকাঠীৰ প্ৰতীক আৰু আজি আৰম্ভ হোৱা নতুন উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ বাবে ৰাজ্য আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
এই উপলক্ষে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত যোগী আদিত্যনাথ আৰু কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰী শ্ৰী কিঞ্জৰাপু ৰামমোহন নাইডুৰ লগতে অন্যান্য সকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
সংযোগ বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত ৰাণৱে সম্প্ৰসাৰণ আৰু নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, প্ৰায় ২৮৭০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ। তেওঁ আগ্ৰা বিমানবন্দৰত ৫৭০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ নিউ চিভিল এনক্লেভ আৰু প্ৰায় ৯১০ কোটি টকাৰ আনুমানিক মূল্যৰ দৰভংগা বিমানবন্দৰৰ উন্নয়নৰ লগতে বাগডোগ্ৰা বিমানবন্দৰৰ বাবেও প্ৰায় ১৫৫০ কোটি টকা ব্যয় হ’ব বুলি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰেৱা বিমানবন্দৰ, অম্বিকাপুৰৰ মা মহামায়া বিমানবন্দৰ, আৰু সৰসাৱা বিমানবন্দৰত মুঠ ২২০ কোটি টকাৰ অধিক বিনিয়োগেৰে নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰে। এই উন্নীতকৰণে বিমানবন্দৰসমূহৰ সংযুক্ত যাত্ৰী পৰিচালনা ক্ষমতা বছৰি ২.৩ কোটিতকৈ অধিক যাত্ৰীলৈ বৃদ্ধি কৰিব। এই বিমানবন্দৰসমূহৰ ডিজাইনসমূহে অঞ্চলটোৰ ঐতিহ্যক প্ৰতিফলিত কৰে, স্থানীয় স্থাপত্য পৰম্পৰাৰ সাধাৰণ উপাদানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি।
উচ্চমানৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনি আৰু স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত ২১০ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগেৰে বাৰাণসী ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সৰ পুনৰ উন্নয়নৰ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে এটা অত্যাধুনিক ক্ৰীড়া কমপ্লেক্স স্থাপন কৰা য’ত এটা ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ সাধন কেন্দ্ৰ, খেলুৱৈৰ হোষ্টেল, এটা ক্ৰীড়া বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, বিভিন্ন ক্ৰীড়াৰ অনুশীলন পথাৰ, ইনড’ৰ শ্বুটিং ৰেঞ্জ, আৰু যুদ্ধ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰ আদি অন্যান্য সুবিধাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে . ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ছোৱালী আৰু ল’ৰাৰ বাবে ১০০খন বিছনাযুক্ত হোষ্টেলৰ লগতে লালপুৰৰ ড০ ভীমৰাও আম্বেদকাৰ ক্ৰীড়া ষ্টেডিয়ামত ৰাজহুৱা পেভিলিয়ন উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাৰনাথত বৌদ্ধ ধৰ্মৰ সৈতে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পৰ্যটন উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই উন্নতিসমূহৰ ভিতৰত আছে পথচাৰীৰ বাবে অনুকূল ৰাস্তা নিৰ্মাণ, নতুন নলাৰ লাইন, উন্নীতকৃত নিষ্কাশন ব্যৱস্থা, আৰু স্থানীয় হস্তশিল্প বিক্ৰেতাসকলক সহায় কৰিবলৈ আধুনিক ডিজাইনাৰ কাৰ্টৰ বৈশিষ্ট্যযুক্ত সংগঠিত ভেণ্ডিং জ’ন। স্থানীয় উদ্যানসমূহৰ সৌন্দৰ্য্য আৰু পুনৰ উন্নয়নৰ লগতে বানাসুৰ মন্দিৰ আৰু গুৰুধাম মন্দিৰৰ পৰ্যটন উন্নয়নকে ধৰি আন কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and inaugurates multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
Inaugurates and lays foundation stone of multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore
Development initiatives of today will significantly benefit the citizens, especially our Yuva Shakti: PM
In the last 10 years, we have started a huge campaign to build infrastructure in the country: PM
Kashi is model city where development is taking place along with preservation of heritage:PM
Government has given new emphasis to women empowerment ,society develops when the women and youth of the society are empowered: PM
20 OCT 2024 6:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh today. The projects of today include multiple airport projects worth over Rs 6,100 crore and multiple development initiatives in Varanasi.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a very auspicious occasion for Kashi as he mentioned inaugurating RJ Sankara Eye Hospital earlier today. He said that the Hospital would be very helpful for the elderly and children. Referring to the development projects of today, the Prime Minister mentioned the inauguration of new airport terminals in Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh and Chattisgarh including Babatpur Airport and Sarsawa Airport of Agra and Saharanpur. He emphasized that development projects pertaining to Education, Skill Development, Sports, Healthcare and Tourism among other sectors have been presented to Varanasi today which would not only boost services but also create employment opportunities for the youth. Shri Modi recalled participating in Abhidhamma Diwas a few days ago and mentioned inaugurating multiple development projects worth crores of rupees today related to the development of Sarnath, the land of Lord Buddha’s sermons. The Prime Minister highlighted the association of Sarnath and Varanasi With Pali and Prakrit languages and mentioned granting them the status of classical language recently. He said that it is a matter of great pride that languages used in the scriptures have been granted classical language status. The Prime Minister congratulated the people of Kashi and India for the development projects of today.
Recalling his promise to work three times more when he was given the opportunity to serve the people of Varanasi, the Prime Minister remarked that in less than 125 days of the formation of Government, the work on various schemes and projects worth more than Rs. 15 lakh crore had already begun. He added that the maximum budget of these was dedicated to the poor, farmers and the youths. Shri Modi said that today there was a discussion in every household about the work of Rs. 15 lakh crore as against the scams which were being reported in the newspapers a decade ago. He added that the change that the country desired where the money of the people was spent on the people along with the progress of the country with utmost honesty were the top priorities of the Government.
The Prime Minister underlined that the government has initiated a huge campaign for infrastructural development in the country in the last 10 years with two main objectives of improving services for the people and creating employment opportunities for the youth through investments. Giving examples of development works of modern highways, laying of railway tracks on new routes and establishment of new airports, the Prime Minister emphasized that it is enhancing convenience for the people and creating employment at the same time. He said that the construction of the highway for Babatpur Airport not only benefited the travelers but also gave a boost to agriculture, industry and tourism. He informed that work is already underway for the expansion of Babatpur Airport to increase its flight handling capacity.
Shri Modi highlighted that India’s airports and their magnificent buildings with amazing facilities is a topic of discussion all over the world. Shri Modi said that in 2014, there were only 70 airports, while today, there are more than 150 airports along with the renovation work of the old airports. He added that last year, the construction of new facilities was completed at more than a dozen airports in the country which include Aligarh, Moradabad, Shravasti and Chitrakoot airports. Shri Modi remarked that the grand international airport in Ayodhya was welcoming Ram devotees every day. The Prime Minister highlighted that today UP was known as ‘state of expressways’ as against the past when it was taunted for its dilapidated roads. He added that today UP was also known as a state with the most number of international airports with a grand international airport going to be built soon in Jewar, Noida. Shri Modi lauded the Chief Minister and Deputy Chief Ministers of UP along with the entire team for the progress of UP.
The Prime Minister expressed satisfaction with the rate of progress as a Member of Parliament from Varanasi and reiterated his dream of making Kashi a model city of urban development where progress and heritage go hand in hand. He said that today Kashi is identified by the grand and divine Dham of Baba Vishwanath, Rudraksh Convention Center, infrastructure projects like Ring Road and Ganjari Stadium and modern facilities like ropeway. “City’s wide roads and beautiful ghats of Ganga ji are captivating everyone today”, he added.
The Prime Minister said that it is the Government’s constant endeavor to make Kashi and Purvanchal a huge center of trade and business as he mentioned the construction of a new rail-road bridge over River Ganga a few days ago which would comprise a 6 lane highway and railway lines for several trains. He said that it would hugely benefit the people of Varanasi and Chandauli.
“Our Kashi is now becoming a very big center for sports”, said Shri Modi. He added that the revamped Sigra Stadium was in front of the people now and arrangements were made in the new stadium for preparations from national competitions to Olympics along with modern facilities for sports. The Prime Minister highlighted the potential of young players of Kashi, which was evident during the Member of Parliament sports competition and now youngsters of Purvanchal were provided with good facilities for preparing for bigger competitions.
Underlining that development of society occurs when its women and youth are empowered, the Prime Minister stressed that the government has given new strength to women. He mentioned schemes like Mudra Yojna where crores of women have been facilitated loans to start their own businesses. “Today, efforts are being made to create ‘Lakhpati Didis’ in villages and women are even becoming drone pilots”, PM Modi said. Highlighting the belief in Kashi that even Lord Shiva seeks alms from Goddess Annapurna, the Prime Minister said that this belief has driven the government to place Nari Shakit at the center of every initiative for the goal of Viksit Bharat. He emphasized that under the Pradhan Mantri Awas Yojana, millions of women have been handed out their own homes including women of Varanasi. The Prime Minister also highlighted that the government is set to construct another three crore houses and assured that those women who have yet to receive homes under the PM Awas scheme will be given their houses soon. In addition to providing piped water, Ujjwala gas, and electricity, PM Modi said that the new PM Suryaghar Free Electricity Scheme will further ease the lives of women, allowing them to benefit from free power and even earn from it.
“Our Kashi is a multi-hued cultural city, with the holy Jyotirlinga of Lord Shankar, a Moksha Tirtha like Manikarnika and also a place of knowledge like Sarnath”, said Shri Modi. He remarked that it was only after decades, that so much work was simultaneously carried out for the development of Banaras. Questioning the previous governments on the poor development and progress of Varanasi, Shri Modi remarked that his Government worked on the mantra of Sabka Saath. Sabka Vikas without any discrimination in any scheme. He added that the Government stuck to its words and cited the example of the grand Ram temple built in Ayodhya, as promised. He also mentioned the historic reservation for women in the Vidhan Sabha and Lok Sabha completed by the government. Shri Modi also mentioned the other achievements of abolition of Triple Talaq, granting constitutional status to the Backward Class Commission and granting 10 percent reservation to the economically backward classes of people.
“We have done our work with sincerity, implemented policies with good intentions and strive to improve the lives of every family in the country,” said Prime Minister Modi. He emphasized that the nation’s continuous blessings are a result of the government’s efforts as recently seen in Haryana, where the ruling dispensation secured its third consecutive government. He also noted the record number of votes received in Jammu and Kashmir.
Noting that dynastic politics is a significant danger to the country, especially to the youth, the Prime Minister explained that such form of politics often deprives young people of opportunities. He reiterated his clarion call from the Red Fort to bring one lakh young individuals into politics whose families have no political background. He stressed that this initiative will change the direction of Indian politics eradicating corruption and family-driven mindsets. Encouraging the youth of Kashi and Uttar Pradesh, the Prime Minister said, “I urge the youth to become the pivot of this new political movement. As the Member of Parliament of Kashi, I am committed to bringing forward as many young people as possible.” Concluding the address, the Prime Minister said that Kashi stands as a symbol of new benchmarks of development for the entire nation. He congratulated the states and people of Kashi on the new development programs launched today.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath and Union Minister for Civil Aviation, Shri Kinjarapu Rammohan Naidu were present on the occasion among others.
Background
In line with his commitment to boost connectivity, the Prime Minister laid the foundation stone for the expansion of the airport runway and construction of a new terminal building and allied works of Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi worth around Rs 2870 crore. He also laid the foundation stone of New Civil Enclave at Agra Airport worth more than Rs 570 crore, Darbhanga Airport worth around Rs 910 crore and Bagdogra Airport worth around Rs 1550 crore.
The Prime Minister inaugurated new terminal buildings of Rewa Airport, Maa Mahamaya Airport, Ambikapur and Sarsawa Airport worth over Rs 220 crore. The combined passenger handling capacity of these airports increases to more than 2.3 crore passengers annually. The designs of these airports are influenced and derived from the common elements of heritage structures of the region.
In line with his vision to provide top-quality infrastructure for sports, the Prime Minister inaugurated Phases 2 and 3 of the redevelopment of Varanasi Sports Complex worth over Rs 210 crore under Khelo India scheme and the Smart City Mission. The project aims to create a state-of-the-art sports complex featuring a National Centre of Excellence, players’ hostels, sports science center, practice fields for various sports, indoor shooting ranges and combat sports arenas among others. He also inaugurated 100-bed girls’ and boys’ hostels and a public pavilion at Dr Bhimrao Ambedkar Sports Stadium, Lalpur.
The Prime Minister inaugurated tourism development works in Buddhism-related areas in Sarnath. These enhancements include the construction of pedestrian-friendly streets, new sewer lines and upgraded drainage systems and organized vending zones with modern designer vending carts to promote local handicraft vendors, among others. The Prime Minister also inaugurated multiple other initiatives like tourism development works at Banasur Temple and Gurudham Temple along with beautification and redevelopment of parks etc.