ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 SEP 2025 6:09PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ, ନମସ୍କାର!
ଶକ୍ତି ପୂଜାର ପର୍ବ ନବରାତ୍ରୀ, ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ନବରାତ୍ରୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ, ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଆସନ୍ତାକାଲି, ସେପ୍ଟେମ୍ବର 22 ତାରିଖ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ସହିତ ନବରାତ୍ରୀର ପ୍ରଥମ ଦିନଠାରୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଆସନ୍ତାକାଲିଠାରୁ ଦେଶରେ ଏକ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଆପଣଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଆପଣ ଚାହୁଁଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସହଜରେ କିଣିପାରିବେ। ଆମ ଦେଶର ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକ, ନବମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ, ଯୁବବର୍ଗ, କୃଷକ, ମହିଳା, ଦୋକାନୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ସମସ୍ତେ ଏହି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବରୁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କିଛି ମିଠା ଖାଇବାକୁ ମିଳିବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବେ। ମୁଁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏହି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରକୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ସହଜ ହେବ, ନିବେଶ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ ଏବଂ ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ 2017 ମସିହାରେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା, ତାହା ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କାରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଥିଲା। ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ, ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ, ବିଭିନ୍ନ ଟିକସ ଓ କରର ଚକ୍ରବ୍ୟୁହରେ ଫସି ରହିଥିଲେ। ଅକ୍ଟ୍ରୋଇ, ପ୍ରବେଶ କର, ବିକ୍ରି କର, ଉତ୍ପାଦ କର, ଭାଟ୍‌, ସେବା କର ଭଳି ଆମ ଦେଶରେ ଡଜନ ଡଜନ କର ଥିଲା। ଯଦି ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଇବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ତେବେ ଜଣଙ୍କୁ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଚେକପୋଷ୍ଟ ପାର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏକାଧିକ ଫର୍ମ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ନାନା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା, ଏବଂ ସବୁଠି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଟିକସ ନିୟମ ଥିଲା। ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ 2014 ରେ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା, ସେହି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗୋଟିଏ ବିଦେଶୀ ଖବରକାଗଜରେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଉଦାହରଣ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ଏକ କମ୍ପାନୀର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହି କମ୍ପାନୀ କହିଥିଲା ଯେ, ତା’ ପାଇଁ 570 କିଲୋମିଟର ଦୂର ବାଙ୍ଗାଲୋରରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ତା’ର ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ବ୍ୟାପାର ଥିଲା। ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, କମ୍ପାନୀ ପ୍ରଥମେ ବାଙ୍ଗାଲୋରରୁ ୟୁରୋପକୁ ତା’ର ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଇବ ଏବଂ ତା’ପରେ ସମାନ ସାମଗ୍ରୀକୁ ୟୁରୋପରୁ ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ପଠାଇବାକୁ ସେମାନେ ପସନ୍ଦ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେତେବେଳେ ଟିକସ ଏବଂ ଟୋଲର ଜଟିଳତା ଯୋଗୁଁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା। ଆହୁରି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ପୁରୁଣା ଉଦାହରଣ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଟିକସର ଚକ୍ରବ୍ୟୁହ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କମ୍ପାନୀ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା ତାହା ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ବହନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ପରି ଗ୍ରାହକଙ୍କଠାରୁ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶକୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ 2014 ରେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ଜନହିତ ଏବଂ ଦେଶ ହିତରେ ଜିଏସଟିକୁ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସନ୍ଦେହର ସମାଧାନ କରିଥିଲୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ପାଇଥିଲୁ; ସବୁ ରାଜ୍ୟକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଏତେ ବଡ଼ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା। ଦେଶ ଡଜନ ଡଜନ ଟିକସ ଜାଲରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ଥିଲା । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ଟିକସର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଂସ୍କାର ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା। ସମୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ସହିତ ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ବିକଶିତ ହେବା ସହିତ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଯାଏ। ତେଣୁ, ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏହି ନୂତନ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ନୂତନ ଫର୍ମାଟରେ, ଏବେ କେବଳ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଅଠର ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ସ୍ଲାବ୍ ରହିବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅଧିକାଂଶ ଦୈନନ୍ଦିନ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ। ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ, ଔଷଧ, ସାବୁନ, ବ୍ରଶ୍, ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନ ବୀମା - ଏପରି ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା - କରମୁକ୍ତ ହେବ କିମ୍ବା କେବଳ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେବ। ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ 12 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 99 ପ୍ରତିଶତ, ଅର୍ଥାତ୍ ପାଖାପାଖି 100 ପ୍ରତିଶତ, ଏବେ 5 ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ପରିସରକୁ ଆସିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଜୟ କରିଛନ୍ତି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସି 25 କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଏକ ବିଶାଳ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆଜି ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଭାବରେ ଦେଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ନିଜସ୍ୱ ଆକାଂକ୍ଷା ଅଛି, ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ, ସରକାର 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ କରମୁକ୍ତ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି।
ଆହୁରି, ଯେତେବେଳେ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର ପାଇଁ ଆୟକର ରିହାତି ମିଳେ, ତାହା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ଜୀବନ ଅତି ସହଜ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଯାଏ। ଏବେ ଗରିବଙ୍କ ପାଳି, ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ପାଳି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗରିବ, ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଦୁଇଗୁଣ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ, ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ସହଜ ହେବ। ଘର ତିଆରି ହେଉ, ଟିଭି କିଣିବା, ରେଫ୍ରିଜରେଟର କିଣିବା, କିମ୍ବା ସ୍କୁଟର, ବାଇକ୍ କିଣିବା, କିମ୍ବା କାର କିଣିବା, ଏସବୁ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଅଧିକାଂଶ ହୋଟେଲର ରୁମରେ କିଣିବା ହ୍ରାସ ହୋଇଥିବାରୁ ଭ୍ରମଣ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଶସ୍ତା ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଦୋକାନୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରକୁ ନେଇ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ। ସେମାନେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସକୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ। ପୂର୍ବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ମୂଲ୍ୟ ଦର୍ଶାଇ ସାଇନବୋର୍ଡ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଲଗାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
‘ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବଃ’ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ଯଦି ଆମେ ଆୟକରରେ ଛାଡ଼ ଏବଂ ଜିଏସଟିରେ ଛାଡ଼କୁ ଯୋଡ଼ିବା, ତେବେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ 2.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଏହା ଏକ ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ, ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଆମର ଏମଏସଏମଇ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ଆମେ ଦେଶରେ ତିଆରି କରିପାରିବା, ଆମେ ତାହାକୁ ଦେଶରେ ତିଆରି କରିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ଏବଂ ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ ସହିତ ଆମର ଏମଏସଏମଇ, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ। ସେମାନଙ୍କର ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କମ୍ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ପାଇବେ। ତେଣୁ, ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା କରୁଛି, ତାହା ଏମଏସଏମଇ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, ଲଘୁ ଶିଳ୍ପ କିମ୍ବା କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ହେଉ। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧିର ଶିଖରରେ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ଆମର ଏମଏସଏମଇ, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଥିଲା। ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ, ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ଗୁଣବତ୍ତା, ଉନ୍ନତ ଥିଲା। ଆମକୁ ସେହି ଗୌରବ ଫେରି ପାଇବାକୁ ପଡିବ। ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯାହା ବି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଉଚିତ, ସର୍ବୋତ୍ତମରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ। ଆମେ ଯାହା ବି ଉତ୍ପାଦନ କରୁ ତାହା ଗର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବାର ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଆମର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା, ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପରିଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଗର୍ବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା, ସେହିପରି ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ହେବ। ଆଜି ଜାଣତରେ ହେଉ ବା ଅଜାଣତରେ, ଅନେକ ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ଆମ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଗଲାଣି, ଏବଂ ଆମେ ଏହା ଜାଣି ମଧ୍ୟ ନାହୁଁ। ଆମ ପକେଟରେ ଥିବା ପାନିଆ ବିଦେଶୀ କି ଭାରତୀୟ ତାହା ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ। ଆମକୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମେ ଏପରି ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଉଚିତ ଯାହା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଆମର ପୁଅ-ଝିଅଙ୍କ ଝାଳବୁହା ଶ୍ରମ ରହିଥିବ। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ସ୍ୱଦେଶୀର ପ୍ରତୀକ କରିବାକୁ ପଡିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୋକାନକୁ ସ୍ୱଦେଶୀରେ ସଜାଇବାକୁ ପଡିବ। ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ, ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ମୁଁ ସ୍ୱଦେଶୀ କିଣେ, ମୁଁ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିକେ, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମନୋଭାବ ହେବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ଏପରି ହେବ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରିବ। ଆଜି, ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ସ୍ୱଦେଶୀର ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଓ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ। ନିବେଶ ପାଇଁ ପରିବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ସେତେବେଳେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବ। ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବ ଏବଂ ଭାରତ ବିକଶିତ ହେବ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ଏହି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନବରାତ୍ରି ଏବଂ ଜିଏସଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Nation
21 SEP 2025 6:09PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar!
Navratri, the festival of worshipping Shakti, is beginning tomorrow. Best wishes to all of you! From the first day of Navratri, the country is taking another important and major step towards the Self-Reliant India campaign. Tomorrow, with sunrise on September 22nd, the first day of Navratri, the Next Generation GST reforms will come into effect. In a way, a GST savings festival is going to begin in the country from tomorrow. This GST Savings Festival will increase your savings, and you'll be able to purchase the things you want more easily. The poor, middle class people, neo middle class, youth, farmers, women, shopkeepers, businessmen, entrepreneurs of our country, everyone will benefit a lot from this savings festival. This means everyone will have something sweet to eat during this festive season, and every family in the country will be blessed. I extend my heartiest congratulations and best wishes to crores of families of the country for the Next Generation GST reforms and this savings festival. These reforms will accelerate India's growth story, make doing business easier, make investment more attractive, and make every state an equal partner in the race for development.
Friends,
When India took the step towards GST reform in the year 2017, it marked the beginning of changing a shift in history and the creation of a new one. For decades, the people of our country, all of you, the businessmen of the country, were entangled in the maze of various taxes. Octroi, entry tax, sales tax, excise, VAT, service tax, there were dozens of such taxes in our country. If goods had to be sent from one city to another, one had to cross so many checkpoints, fill so many forms, there were so many obstacles, and everywhere, there were different tax rules. I remember, when the country entrusted me with the responsibility of the post of Prime Minister in 2014, then in that initial phase, an interesting example was published in a foreign newspaper, in which the difficulties of a company were mentioned. That company had said that, if it had to send its goods from Bangalore to Hyderabad, which was 570 kilometers away, then it was so difficult that they thought, and they said that they would prefer the company to first send its goods from Bangalore to Europe, and then send the same goods from Europe to Hyderabad.
Friends,
This was the situation back then, due to the complexities of taxes and tolls. And I am just reminding you of an old example, when lakhs of such companies, lakhs of countrymen, used to face problems every day due to the maze of different types of taxes. The cost that arose during the transportation of goods from one city to another was also borne by the poor and was recovered from customers like you.
Friends,
It was very important to get the country out of this situation. Therefore, when you gave us the opportunity in 2014, we made GST our priority in the public interest and in the national interest. We discussed with every stakeholder, we resolved every doubt of every state, found a solution to every question; by taking all the states along, such a big tax reform of independent India became possible. It was the result of the efforts of the Centre and the states that the country became free from the web of dozens of taxes, and a uniform system was created for the entire country. The dream of One Nation-One Tax came true.
Friends,
Reform is a continuous process. As times change and the country's needs evolve, next-generation reforms become equally necessary. Therefore, keeping in mind the current needs and future dreams of the country, these new GST reforms are being implemented.
In the new format, there will now be only five percent and eighteen percent tax slabs. This means that most everyday items will become more affordable. Food items, medicines, soap, brushes, toothpaste, health and life insurance—many such goods and services—will either be tax-free or will only attract a five percent tax. Of the goods which were earlier taxed at 12 percent, 99 percent, i.e., nearly 100 percent, have now come under the purview of 5 percent tax.
Friends,
In the last 11 years, 25 crore people in the country have defeated poverty, conquered it, and by emerging from poverty, a huge group of 25 crore people is playing a significant role in the country today as the neo-middle class. This neo middle class has its own aspirations, its own dreams. This year, the government gave them a gift by making income up to Rs.12 lakh tax-free.
And it's natural that when there is income tax relief for the income of Rs 12 lakh, it brings about a huge change in the lives of the middle class. It becomes so easy and convenient. And now it is the turn of the poor, the turn of the neo middle class. Now, the poor, the neo-middle class, and the middle class are getting a double bonanza. Due to reduction in GST, it will now be easier for the citizens of the country to fulfill their dreams. Be it building a house, buying a TV, a refrigerator, or buying a scooter, bike, or a car, you'll have to spend less on all of these. Travelling will also become cheaper for you, as GST has been reduced on rooms in most hotels.
By the way, friends,
I am pleased that shopkeeper brother-sisters are also very enthusiastic about the GST reform. They are very busy in passing on the GST reduction to the customers. Signboards displaying the before and now prices are being put up in many places.
Friends,
The mantra ‘नागरिक देवो भव:', with which we are moving forward, is clearly reflected in the Next Generation GST Reform. If we add the exemption in income tax and exemption in GST, then the decisions taken in one year will save more than Rs 2.5 lakh crore for the people of the country. And that is why I am saying, this is a savings festival.
Friends,
To achieve the goal of developed India, we will have to follow the path of self-reliance. And a huge responsibility of making India self-reliant also lies on our MSMEs, that is, our small, medium and cottage industries. Whatever is needed by the people of the country, whatever we can make in the country itself, we should make it in the country itself.
Friends,
With the reduction in GST rates and simplification of rules and procedures, our MSMEs, our small-scale industries and cottage industries will benefit a lot. Their sales will increase and they will have to pay less tax, which means they will also get double benefit. Therefore, today I have great expectations from all of you, be it MSMEs, small industries, micro industries or cottage industries. You also know that when India was at the peak of prosperity, the main basis of India's economy was our MSMEs, our small and cottage industries. India's manufacturing, the quality of goods produced in India, used to be superior. We have to get that pride back. Whatever our small industries produce should be the best in the world by every standard, the best of the best. Whatever we manufacture should surpass all the parameters of being the best in the world with pride and prestige. We must work towards improving the quality of our products, enhance India's recognition in the world, and increase India's pride.
Friends,
Just as the country's independence was strengthened by the mantra of Swadeshi, similarly the country's prosperity will also be strengthened by the mantra of Swadeshi. Today, knowingly or unknowingly, many foreign things have become a part of our daily lives, and we are not even aware of it. We do not even know whether the comb in our pocket is foreign or Indian. We will have to get rid of these also. We should buy goods that are Made in India, in which the hard work of our youth, the sweat of our sons and daughters are involved. We have to make every home a symbol of Swadeshi. Every shop has to be decorated with Swadeshi. Say with pride that this is Swadeshi, say with pride, I buy Swadeshi, I also sell Swadeshi goods, this should become the attitude of every Indian. When this happens, India will develop rapidly. Today, I also urge all state governments to accelerate manufacturing in their states with this campaign of self-reliant India, this campaign of Swadeshi, and to join with full energy and enthusiasm. Enhance the environment for investment. When the Centre and states move forward together, the dream of a self-reliant India will be fulfilled. Every state in India will develop, and India will develop. With this sentiment, I conclude my speech by once again extending my best wishes for this savings festival. Once again, I wish you all a very happy Navratri and the GST savings festival. Thank you very much!