ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
31 AUG 2024 12:39PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ ଅବସରରେ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଉନ୍ମୋଚନ
"ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ୭୫ ବର୍ଷ - ଏହା ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଯାତ୍ରା! ଏହା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବାର ଯାତ୍ରା!"
" ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ୭୫ ବର୍ଷ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରେ"
"ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ - ବିକଶିତ ଭାରତ, ନୂତନ ଭାରତ"
"ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରଥମ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥମ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ମୂଳପିଣ୍ଡ’’
Posted On: 31 AUG 2024 12:39PM by PIB Delhi
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ ଅବସରରେ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ଦୁଇ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସହିତ ଜଡିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଯେପରିକି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ମାନବ ସମ୍ବଳ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କୋର୍ଟରୁମ, ନ୍ୟାୟିକ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ନ୍ୟାୟିକ ସୁସ୍ଥତା, ମାମଲା ପରିଚାଳନା ଓ ନ୍ୟାୟିକ ତାଲିମ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ରାଜସ୍ଥାନ ହାଇକୋର୍ଟର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଜୁବିଲି ସମାରୋହରେ ତାଙ୍କର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପାଳନର ଅଂଶ ଭାବରେ ଆଜି ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଜାତୀୟ ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା କେବଳ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ, ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଭାରତର ଯାତ୍ରାର ମଧ୍ୟ ଏକ ଅୟମାରମ୍ଭ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ସମଗ୍ର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନ୍ୟସ୍ତ କରିଥିବା କୋଟି କୋଟି ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତର ଲୋକମାନେ କେବେବି ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ କିମ୍ବା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପ୍ରତି ଅବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଇ ନାହାଁନ୍ତି।" ତେଣୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏହା ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ, ନାନୃତମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଘୋଷଣାକୁ ମଝବୁତ କରେ। ଦେଶ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅବସର ଗର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ଭାଇଚାରା ଏବଂ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ତଥା ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
"ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଏକ ବିରାଟ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଦିଗରେ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ନିର୍ବାହ କରିବାରେ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ନ୍ୟାୟର ଭାବମୂର୍ତ୍ତୀକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖିଛି ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା କରିଆସିଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଛି, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖି ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ରକ୍ଷା କରିଆସିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ପାଇଁ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ମରଣୀୟ ୭୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଶନ ସ୍ତରରେ କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଏବଂ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଓ ଗୁଜରାଟ ହାଇକୋର୍ଟ ଦ୍ୱାରା 'ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟ ଜଜ୍ ସମ୍ମିଳନୀ' ଆୟୋଜନକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି। ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ସହଜତା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦିନରେ ଆଲୋଚନା ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ପରିଚାଳନା, ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଆଇନଗତ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱର ଉନ୍ନତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦିନରେ ନ୍ୟାୟିକ ସୁସ୍ଥତା ଉପରେ ଏକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। "ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁସ୍ଥତା ହେଉଛି ସାମାଜିକ ସୁସ୍ଥତାର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବଶ୍ୟକତା। ଏହା ଆମକୁ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, "ବିକଶିତ ଭାରତ, ନୂତନ ଭାରତ - ଆଜିର 'ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳ'ରେ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ"। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଭାରତ ଅର୍ଥ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ଆମ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଦେଶର ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ପର୍ଶ ବିନ୍ଦୁ ଥିଲା। ତେଣୁ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟର ପ୍ରଥମ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ହେବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଦେଶର ଆଶା ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀର ମାନଦଣ୍ଡ, ଯାହା ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ, ତାହା ଯେକୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶର ସବୁଠାରୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ମାପଦଣ୍ଡ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟର ସରଳ ଏବଂ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସଜ୍ଜିତ ହେବେ। ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟ ୪.୫ କୋଟି ମାମଲାର ବିଚାରକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟରେ ଏହି ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ନ୍ୟାୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ୨୫ ବର୍ଷରେ ନ୍ୟାୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପାଣ୍ଠିର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ କେବଳ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି। "ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ପାଇଁ ୭.୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୋର୍ଟ ହଲ୍ ଏବଂ ୧୧ ହଜାର ଆବାସିକ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଇ-କୋର୍ଟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ହସ୍ତକ୍ଷେପ କେବଳ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିନାହିଁ ବରଂ ଓକିଲଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଇ-କମିଟି ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଇ-କୋର୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଏକ ଏକୀକୃତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବଂ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଚରିତ୍ର ଚିହ୍ନଟ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହିପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାରେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପୋଲିସ, ଫରେନସିକ୍ସ, ଜେଲ ଏବଂ କୋର୍ଟ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏକୀକୃତ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। "ଆମେ ଏକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାତ୍ରାରେ ନୀତି ଏବଂ ଆଇନ ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏତେ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଛି। ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ରୂପରେ ନୂତନ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ମୂଳପିଣ୍ଡ ହେଉଛି 'ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରଥମ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥମ'। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନ ଶାସକ ଏବଂ ଦାସଙ୍କ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ସେ ରାଜଦ୍ରୋହ ଭଳି ଏକ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗର ଆଇନକୁ ବାତିଲ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ନୁହେଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପଛରେ ଥିବା ଧାରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅପରାଧ ପାଇଁ କଠୋର ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଛୋଟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ପାଇଁ ସାମୁଦାୟିକ ସେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନିୟମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତାର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଉପରେ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମୋଡ୍‌ରେ ସମନ ପଠାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜିଲ୍ଲା ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଚାରପତି ଏବଂ ଓକିଲ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। "ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବାରେ ଆମର ଓକିଲ ଏବଂ ବାର ଆସୋସିଏସନଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି" ବୋଲି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଜ୍ୱଳନ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମାବେଶର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମହିଳାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅତ୍ୟାଚାର ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଆଜିର ସମାଜରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନେକ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୯ ରେ ସରକାର ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି। ଆହୁରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ ଅଧୀନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜମା କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା। ସେ ଜିଲ୍ଲା ଜଜ୍, ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ପୋଲିସ ଅଧିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ ଅଧୀନରେ ଜିଲ୍ଲା ମନିଟରିଂ କମିଟିଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଫୌଜଦାରୀ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ କମିଟିର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅତ୍ୟାଚାର ଜଡିତ ମାମଲାରେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ, ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷାର ସୁନିଶ୍ଚିତତା ସେତେ ଅଧିକ ହେବ।
ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଆଲୋଚନା ଦେଶ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମାଧାନ ଆଣିବ ଏବଂ 'ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ' କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଥ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ଡି ୱାଇ ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ମାନ୍ୟବର ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ସଞ୍ଜିବ ଖାନ୍ନା ଏବଂ ଜଷ୍ଟିସ୍ ବି ଆର ଗଭାଇ, ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ), ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ଭାରତର ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ୍, ଶ୍ରୀ ଆର ଭେଙ୍କଟରମଣି, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ବାର ଆସୋସିଏସନର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ କପିଲ ସିବ୍ବଲ ଏବଂ ବାର କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ମନନ କୁମାର ମିଶ୍ର ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates National Conference of District Judiciary in New Delhi
Unveils stamp and coin commemorating 75 years of the establishment of the Supreme Court of India
“75 years of the Supreme Court - this is the journey of the Constitution of India and its constitutional values! This is the journey of India evolving as a democracy!”
“75 years of the Supreme Court further enhance the glory of India as the Mother of Democracy”
“140 crore citizens of India have only one dream in Azadi Ka Amrit Kaal – Viksit Bharat, New India”
“Spirit of Bhartiya Nyaya Sanhita is 'Citizen First, Dignity First and Justice First'”
31 AUG 2024 12:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the National Conference of District Judiciary at Bharat Mandapam in New Delhi today. The Prime Minister also unveiled the stamp and coin commemorating 75 years of the establishment of the Supreme Court of India. The two-day Conference, organized by the Supreme Court of India, hosts five working sessions to deliberate and discuss the issues related to the District Judiciary such as Infrastructure and Human Resources, Inclusive Courtrooms for all, Judicial Security and Judicial Wellness, Case Management and Judicial Training.
The Prime Minister began his address by recalling his visit to the Platinum Jubilee celebrations of Rajasthan High Court a few days ago and expressed gratitude for being present at the National Conference of District Judiciary being organized today as part of the 75th year celebrations of the Supreme Court of India. Shri Modi underlined that the Supreme Court of India’s journey of 75 years does not merely associate with one institution but is also a journey of India’s Constitution, its values and the journey of India evolving as a democracy. The Prime Minister highlighted the crucial role of the makers of the Constitution and the entire judicial system in this journey. He also mentioned the role of crores of citizens of India who entrusted this judicial system. “People of India have never shown disbelief towards the Supreme Court of India or the judiciary”, PM Modi exclaimed. Therefore, the Prime Minister said, the journey of 75 years of the Supreme Court of India emboldens India’s glory as the Mother of Democracy. It strengthens the cultural proclamation of Satya Mev Jayate, Naanritam. Noting that the nation has completed 75 years of its independence and is about to celebrate 75 years of the Constitution, Prime Minister Modi said that the occasion is filled with pride and inspiration. He congratulated all fraternities of the judicial system and the citizens of India on the occasion and also conveyed his best wishes to those taking part in the National Conference of District Judiciary.
“Judiciary is considered as the Guardian of our Democracy”, underlined the Prime Minister. Terming it as a huge responsibility in itself, Shri Modi lauded the efforts of the Honorable Supreme Court in efficiently discharging its responsibilities in this direction. Shri Modi remarked that the Judiciary upheld the spirit of justice since Independence and praised the Judiciary for playing an important role in protecting the Constitution even during the troubled times of Emergency. He further added that the Supreme Court also protected against the attacks on fundamental rights and whenever the question of national security arose, the judiciary protected the unity and integrity of India by keeping the national interest paramount. For all these achievements, Shri Modi congratulated all the distinguished persons of the judiciary for these memorable 75 years.
Throwing light on the efforts in the past 10 years to facilitate justice, the Prime Minister mentioned the work being done for the modernization of courts at the mission level and highlighted the contributions of the Supreme Court and the judiciary. He said that the National Conference for District Judiciary is another example of this and recalled the organization of ‘All India District Court Judges Conference’ by the Supreme Court and the Gujarat High Court. Noting the importance of such events for initiating ease of justice, PM Modi highlighted the issues to be discussed in the next two days and gave examples of management of pending cases, human resources and improvement of the legal fraternity. Prime Minister Modi expressed happiness that a session on Judicial Wellness is also being organized in the next two days. “Personal wellness is the most important requirement of social well-being. This will help us to prioritize health in our work culture”, he added.
“Developed India, New India - is the desire and dream of 140 crore citizens in today’s Azadi ka Amrit Kaal”, emphasized the Prime Minister. He added that New India meant a modern India with thinking and determination. Shri Modi underlined that the Judiciary was a strong pillar of this vision and the District Judiciary in particular, being the base of our Indian Judicial system. He remarked that the District judiciary was the first touch point for justice for a common citizen of the country. Therefore, he emphasized that it was of utmost priority that the first centers of justice should be capable and modern in every way. Expressing confidence, Shri Modi said that the national conference and the discussions will help in fulfilling the expectations of the country.
Underlining that the standard of living of common citizens, determined by the ease of living, is the most meaningful parameter of development for any country, the Prime Minister said that simple and easy access to justice is imperative to ease of living. He said that it can be made possible only when the district courts are equipped with modern infrastructure and technology. Pointing out the pendency of about 4.5 crore cases in the district courts, PM Modi said that work has been carried out at multiple levels in the last decade to eliminate this delay in justice. He informed that the country has spent about Rs 8,000 crore for the development of judicial infrastructure. He further added that 75 percent of the funds spent on judicial infrastructure in the last 25 years took place only in the last 10 years. “In these 10 years, more than 7.5 thousand court halls and 11 thousand residential units have been prepared for the District Judiciary”, he added.
Underlining the importance of e-Courts, Shri Modi said that the intervention of technology has not only accelerated the judicial processes but also has rapidly reduced the problems of people ranging from lawyers to complainants. The Prime Minister highlighted that the courts were being digitized in the country and the e-Committee of the Supreme Court was playing an important role in all these efforts.
The Prime Minister noted that the third phase of the e-Courts project was approved in 2023. He added that India was moving towards creating a unified technology platform, which incorporated emerging technologies like Artificial Intelligence and Optical character recognition. Shri Modi highlighted that such technological platforms would help analyze pending cases and predict future cases as well. He added that technology would integrate and speed up the work of various departments like Police, forensics, jail and court. “We are moving towards a justice system which will be completely future-ready”, Shri Modi remarked.
Prime Minister Modi highlighted the crucial role of policies and laws along with infrastructural and technological advancements in the transformational journey of the nation. Therefore, Shri Modi said, the nation has made such big and important changes in the legal framework for the first time in 70 years of independence. Referring to the new Indian judicial system in the form of Bhartiya Nyaya Sanhita, the Prime Minister said that the spirit of these laws is 'Citizen First, Dignity First and Justice First'. He pointed out that India’s criminal laws have been freed from the colonial mindset of rulers and slaves. He gave the example of repealing a colonial-era law like sedition. Throwing light on the idea behind the Nyaya Sanhita to not punish citizens but to protect them, PM Modi mentioned the implementation of stricter laws for crimes against women and children, and provisions of community service for punishment for minor crimes for the first time. Shri Modi also spoke about Bhartiya Sakshya Adhiniyam and said that electronic and digital records have been recognized as evidence under the new laws. He also mentioned the Bhartiya Nagrik Suraksha Sanhita and said that a system is in place to send summons in electronic mode to reduce the burden of pending cases on the judiciary. The Prime Minister also urged to take necessary steps to train the district judiciary in this new system under the guidance of the Supreme Court. He also suggested judges and lawyer colleagues become a part of this campaign. “Our lawyers and bar associations have an important role in making the public familiar with this new system”, he added.
Drawing the attention of the gathering against the burning issue, the Prime Minister emphasized that atrocities against women and the safety of children were a serious concern in the society today. Shri Modi highlighted that many strict legislations were enacted for the safety of women in the country. He added that in 2019, the government had planned to establish fast-track special courts. Explaining further, he said that there was a provision for a deposition center for important witnesses under the fast-track special courts. He further emphasized the important role of District Monitoring Committees under fast-track special courts, consisting of the District Judge, District Magistrate and Superintendent of Police. He added that the committee’s role was important in creating coordination between various aspects of the Criminal Justice System. Shri Modi stressed on the need to make these committees more active. He added that the quicker the decisions in cases related to atrocities against women, the greater will be the assurance of safety for half the population.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the discussions taking place will yield valuable solutions for the country and will strengthen the path to ‘Justice to all’.
The Chief Justice of India, Justice D Y Chandrachud, Hon’ble Judges of the Supreme Court, Justice Sanjeev Khanna and Justice B R Gavai, Union MoS (Independent Charge) for Law & Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Attorney General of India, Shri R Venkataramani, President of Supreme Court Bar Association, Shri Kapil Sibbal and Chairman of Bar Council of India Shri Manan Kumar Mishra were present on the occasion among others.