প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিদা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী নেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত লিংখৎখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী স্তাম্প অমসুং নিংশিং শেনয়েক হাংদোকখ্রে
“সুপ্রিম কোর্ত চহি ৭৫ মপুংফারকপা- মসি ভারতকী সংবিধান অমসুং লৈবাক অসিগী সংবিধানগী গুনশিংগী খোঙচৎনি! মসি ভারতনা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইরকপগী খোঙচৎনি”
“সুপ্রিম কোর্তনা চহি ৭৫ মপুংফারকপা অসিনা গনতন্ত্রগী হৌরকফম ওইনা ভারতকী মিংচৎ মখা তানা হেনগৎহল্লে”
“অজাদি কা অমৃত কালদা ভারতমচা করোর ১৪০গী মঙ অমা খক লৈরি- বিকসিত ভারত, অনৌবা ভারত”
“ভারতিয়া ন্যায় সনহিতাগী ৱাখল্লোন্দি ‘মীয়াম্না অহানবা, ইকায়খুম্নবনা অহানবা অমসুং অচুম্বনা অহানবা’ হায়বনি”
31 AUG 2024 12:39PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী ভারত মন্দাপমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী নেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত লিংখৎখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী স্তাম্প অমসুং নিংশিং শেনয়েকশু হাংদোকখ্রে। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা শীনবা নুমিৎ নিনীগী মীফম অসিদা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং হায়বদি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হুমেন রিছোর্সশিং, কোর্তরুমশিং, জুদিসিয়েল সেকুরিতি অমসুং জুদিসিএল ৱেলনেস, কেস মেনেজমেন্ত অমসুং জুদিসিয়েল ত্রেনিংগা মরী লৈনবা হিরমশিং খন্ননবা সেসন মঙা লৈগনি।
নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা রাজস্থান হায় কোর্তকী প্লেতিনম জুব্লি থৌরম শরুক য়াখিবা মহাক্কী খোঙচৎ অদু নিংশিংদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱা ঙাংবা হৌদোকখি অমসুং ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত লিংখৎখিবা চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমশিংগী শরুক অমা ওইনা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী নেসনেল কনফরেন্স শরুক য়াবদা তৌবীমল খঙবা উৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী চহি ৭৫গী খোঙচৎ অসি লোয়শঙ অমগী ইচম চম্বা খোঙচৎ অমা নত্তে, মসি মসি ভারতকী সংবিধান অমসুং লৈবাক অসিগী সংবিধানগী গুনশিংগী খোঙচৎনি! মসি ভারতনা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইরকপগী খোঙচৎনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খোঙচৎ অসিদা সংবিধান শেমখিবা লুচিংবশিং অমসুং অপুনবা জুদিসিয়েলশিংগী থবক্না মরুওইবা থৌদাং লৌখি। মসিগী ৱায়েন-কাংলোনগী থবক অসিদা ভারতমচা করোর কয়াগী থৌদাং য়াওরে। ভারতকী মীয়াম্না কৈদৌঙৈদা ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত নত্ত্রগা জুদিসিয়ারিদা থাজদবা অমতা উত্তে। মরম অদুনা সুপ্রিম কোর্তনা চহি ৭৫ মপুংফারকপা অসিনা গনতন্ত্রগী হৌরকফম ওইনা ভারতকী মিংচৎ মখা তানা হেনগৎহল্লে। মসিনা সত্য মেভ জয়াতে, নানরিতমগী নাতকী ওইবা খোল্লাউ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপা অমসুং সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি চাউথোকচবা অমসুং ইথিলনা পীক থল্লে। থৌরম অসিদা মহাক্না ৱায়েন-কাংলোনগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং অমসুং ভারতকী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারগী নেসনেল কনফরেন্স শরুক য়ারিবশিংদা মহাক্কী মাইকৈদগী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জুদিসিয়ারি অসি ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী মমা-মপানি। জুদিসিয়ারি মশামক্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌজরি। মাইকৈ অসিদা সুপ্রিম কোর্তনা মসিগী থৌদাংশিং মপুংফানা পাংথোক্লে। নিংতম্বা হেক ফংবদগী জুদিসিয়ারিনা মসিগী থৌনা হিংহন্দুনা লাক্লি অমসুং ইমর্জেন্সিগী অৱাবা মতম মনুংদা ফাওবা সংবিধান ঙাক-শেন্নবা জুদিসিয়ারিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ফংফম থোকপা হকশিংদা শিংনরকপশিং সুপ্রিম কোর্তনা ঙাকথোকখি অমসুং লৈবাক্কী থবক্না হেন্না লুম্না লৌদুনা ভারতকী অপুনবা অমসুং ঙমখৈগী অপুনবা শক্তমদা শিংনরকপা মতমদা জুদিসিয়ারিনা ঙাকথোকখি। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিগীদমক চহি ৭৫গী নিংশিংনিঙাই ওইরবা খোঙচৎ অসিদা জুদিসিয়ারিগী শক্নাইরবা মীওইশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অচুম্বা ৱায়েন ফংহন্নবা হৌখিবা চহি ১০ দা পায়খৎখিবা থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মিসনগী থাক্তা কোর্তশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে অমসুং মসিদা সুপ্রিম কোর্ত অমসুং জুদিসিয়ারিনা মতেং পাংলি। দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী নেসনেল কনফরেন্স অসি থবক অসিগী খুদম অমনি অমসুং সুপ্রিম কোর্ত অমসুং গুজরাত হায় কোর্তনা শীন্দুনা ভারত পুম্নমক্কী দিস্ত্রিক কোর্ত জজশিংগী কনফরেন্স পাংথোকখ্রে। অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবা লাইহন্নবগীদমক অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি য়াম্না মরুওই। মথং নুমিৎ নিনীদা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং লোইশিনবা, হুমেন রিছোর্স অমসুং লিগেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবগী মতাংদা খন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং নুমিৎ নিনীদা জুদিসিয়েল ৱেলনেসকী সেসন অমা পাংথোক্কদৌরিবা অসিদা হরাওবা ফাওই। খুন্নাই অমা নুংঙাইবদা লনাই নুংঙাইবা অসি য়াম্না মরুওই। মসিনা ঐখোয়গী থবক শুবগী চৎনবীদা হকশেল মরুওইনা লৌবদা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি। অজাদি কা অমৃত কালদা ভারতমচা করোর ১৪০গী মঙ অমা খক লৈরি- বিকসিত ভারত, অনৌবা ভারত। অনৌবা ভারত হায়বদি ৱাখল্লোন অমসুং অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা অনৌবা ভারত হায়বনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মসিগী পান্দম অসিদা জুদিসিয়ারি অকনবা য়ুম্বী অমনি অমসুং মরুওইনা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারি অসি ঐখোয়গী ভারতকী ৱায়েন-কাংলোনগী য়ুম্ফমনি। দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারি অসি ভারতকী মীওই অমনা অচুম্বা ৱায়েন ফংনবা অহানবা ওইনা থুংলফমনি। মরম অদুনা অচুম্বা ৱায়েনগী অহানবা মফমশিং মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং মসি হিরম খুদিংমক্তা মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎকদবনি। নেসনেল কনফরেন্স অমসুং খন্ন-নৈনবশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অনিংবা অমশুং অপাম্বশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীচম মীয়ামগী হিংবগী থাক অসি লাইনা হিংবনা লেপ্পা অসি লৈবাক অমা হেক্তা চাউখৎনবগী খ্বাইদগী মরুওইবা নাপচৈ অমনি। চম্না অমসুং য়াম্না লাইনা অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবা হায়বসি হিংবদা লাইহনবদা য়াম্না মরুওই। মসি দিস্ত্রিক কোর্তশিং অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজি লৈহনবা মতম খক্তা ওইথোকপা ঙমগনি। দিস্ত্রিক কোর্তশিংদা হৌজিক কেস করোর ৪.৫ রোম পন্দুনা লৈরি। অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবদা থেংথবা অসি কোকহন্নবা হৌখিবা চহি ১০ দা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা থবক পায়খৎলে। জুদিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লৈবাক অসিনা লুপা করোর ৮,০০০ চাদিং তৌখ্রে। হৌখিবা চহি ৩৫ দা জুদিসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শীজিন্নবা শেনফমগী চাদা ৭৫ হৌখিবা চহি ১০ খক্তদা শীজিন্নখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী কোর্ত হোল লিশিং ৭.৫ অমসুং লৈনবা য়ুম লিশিং ১১ শাখ্রে। ই-কোর্তশিংগী মরুওইবা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি তেক্নোলোজি শীজিন্নবনা ৱায়েনবগী থবক য়াংশিনহনবা খক নত্তনা উকিলশিংদগী হৌরগা ৱাকৎলিবা মীওইশিং ফাওবগী অৱাবশিং হন্থহল্লি। লৈবাক অসিদা কোর্তশিং দিজিতাইজ তৌরে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিদা সুপ্রিম কোর্তকী ই-কম্মিতিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২৩ দা ই-কোর্ত প্রোজেক্কী অহুমশুবা তাঙ্কক অয়াবা পীখ্রে। নৌনা থোকলক্লিবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং ওপ্তিকেল করেক্তর রিককনিসনগুম্বা য়াওরবা অপুনবা তেক্নোলোজি প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। অসিগুম্বা তেক্নোলোজিগী প্লেতফোর্ম অসিনা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং নৈনবদা মতেং পাংগনি অমসুং তুংদা লাক্কদবা কেসশিংগী মরমদশু খঙবা ঙমগনি। তেক্নোলোজিনা পুলিস, ফোরেন্সিক, জেল অমসুং কোর্তগুম্বা তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী থবকশিং পুনশিনগনি অমসুং য়াংখৎহনগনি। তুংগীদমক মপুংফানা থৌরাং তৌরবা ৱায়েন-কাংলোনগী থবক অমগী মাইকৈদা ঐখোয় চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা অওনবা পুরকপদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজিগী মাইপাকপশিংগা লোয়ননা থৌশিলশিং অমসুং আইনশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০গী মতুংদা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা আইনগী ঙাক্লৌদা অচৌবা অমসুং মরুওইবা অহোংবা পুরক্লে। ভারতিয়া ন্যায় সনহিতাগী মওংদা ভারতকী অনৌবা ৱায়েন-কাংলোন অসিগী ৱাখল্লোন্দি মীয়াম্না অহানবা, ইকায়খুম্নবনা অহানবা অমসুং অচুম্বনা অহানবা’ হায়বনি। ভারতকী ক্রিমিনেলগী লোশিং অসি লোয়লম লৈঙাক্কী লৈঙাকপশিং অমসুং মীনাইশিংগী ৱাখল্লোনদগী মনিংতম্লে। সেদিসনগুম্বা লোয়লম লৈঙাক মতমগী লো শেমদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ন্যায় সনহিতা অসি মীয়াম চৈরাক পীনবা নত্তে, মসি মীয়াম ঙাক-শেন্নবনি। নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী মথক্তা চৎথবা মীওৎ-মীনৈ লাকশিন্নবা অকনবা লোশিং চৎনরে অমসুং অহানবা ওইনা অপীকপা ক্রাইম তৌবশিং লৈকায়গী থবক শুনবগী চৈরাক পীনবা প্রোবিজনশিং য়াওরে। ভারতিয়া সক্ষ্যা অধিনিয়মগী মখাদা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল রেকোর্দশিং প্রমান ওইনা শীজিন্নবা য়ারে। ভারতিয়া নাগরিক সুরক্ষা সনহিতাগী মখাদা জুদিয়ারিদা কেসশিং পন্দুনা লৈবগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ইলেক্ত্রোনিক্কী মওংদা সমোনশিং থাবা য়ারে। সুপ্রিম কোর্তকী লমজিং মখাদা অনৌবা থবকশিং অসি দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিদা ত্রেনিং পীনবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। জজশিং অমসুং উকিলশিং খোঙজং অসিদা শরুক য়াগদবনি। অনৌবা থবক অসি মীয়াম খঙনবা ঐখোয়গী উকিলশিং অমসুং বার এসোসিএলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী খুন্নাই অসিদা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী মথক্তা মীওৎ-মীনৈ চৎথবা অসি য়াম্না নুংনাংবা ৱাফম অমা ওইরে। লৈবাক অসিদা নুপীশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা অকনবা আইন কয়া লৈরে। ২০১৯ দা সরকারনা ফাস্ত-ত্রেক কোর্তশিং লিংখৎনবা থৌরাং তৌখি। ফাস্ত-ত্রেক স্পিসিএল কোর্তশিংদা মরুওইবা শাখিশিং থম্নবা মফম অমা শেমগৎনবা থৌরাং লৈরে। ফাস্ত-ত্রেক স্পিসিএল কোর্তশিং, দিস্ত্রিক জজ, দিস্ত্রিক মেজিস্ত্রেত অমসুং পুলিস সুপরিনতেন্দেন্তগী দিস্ত্রিক মোনিতরিং কম্মিতিশিংগী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। ৱায়েন-কাংলোনগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী মরক্তা পুন্না চৎমিন্নবদা কম্মিতিনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। হায়রিবা কম্মিতিশিং অসি থৱায় য়াওনা থবক তৌহনবা দরকার ওই। নুপীশিংগী মথক্তা চৎথবা ক্রাইমশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংদা অথুবা মতমদা ৱারেপশিং লৌবনা লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমদা অশোই-অঙাম থোকহল্লোই।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খন্ন-নৈনবশিং অসিদগী লৈবাক্কী মরুওইবা পাম্বৈশিং পুথোকপা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং মীওই খুদিংমক্তা অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবগী লম্বী ফগৎহনগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ভারতকী চীফ জজতিস, জজতিস দি ৱাই চান্দ্রচুর, সুপ্রিম কোর্তকী জজশিং, জজতিস সঞ্জিব খন্না অমসুং জজতিস বি আর গাবাই, লো অমসুং জজতিসগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱাল, ভারতকী এত্তোর্নি জেনেরেল শ্রী আর ভেনকাতারমনি, সুপ্রিম কোর্ত বার এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত শ্রী কপিল সিব্বাল অমসুং বার কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়াগী চিয়ারমেন শ্রী মনান কুমার মিশ্রা য়াওখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates National Conference of District Judiciary in New Delhi
Unveils stamp and coin commemorating 75 years of the establishment of the Supreme Court of India
“75 years of the Supreme Court - this is the journey of the Constitution of India and its constitutional values! This is the journey of India evolving as a democracy!”
“75 years of the Supreme Court further enhance the glory of India as the Mother of Democracy”
“140 crore citizens of India have only one dream in Azadi Ka Amrit Kaal – Viksit Bharat, New India”
“Spirit of Bhartiya Nyaya Sanhita is 'Citizen First, Dignity First and Justice First'”
31 AUG 2024 12:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the National Conference of District Judiciary at Bharat Mandapam in New Delhi today. The Prime Minister also unveiled the stamp and coin commemorating 75 years of the establishment of the Supreme Court of India. The two-day Conference, organized by the Supreme Court of India, hosts five working sessions to deliberate and discuss the issues related to the District Judiciary such as Infrastructure and Human Resources, Inclusive Courtrooms for all, Judicial Security and Judicial Wellness, Case Management and Judicial Training.
The Prime Minister began his address by recalling his visit to the Platinum Jubilee celebrations of Rajasthan High Court a few days ago and expressed gratitude for being present at the National Conference of District Judiciary being organized today as part of the 75th year celebrations of the Supreme Court of India. Shri Modi underlined that the Supreme Court of India’s journey of 75 years does not merely associate with one institution but is also a journey of India’s Constitution, its values and the journey of India evolving as a democracy. The Prime Minister highlighted the crucial role of the makers of the Constitution and the entire judicial system in this journey. He also mentioned the role of crores of citizens of India who entrusted this judicial system. “People of India have never shown disbelief towards the Supreme Court of India or the judiciary”, PM Modi exclaimed. Therefore, the Prime Minister said, the journey of 75 years of the Supreme Court of India emboldens India’s glory as the Mother of Democracy. It strengthens the cultural proclamation of Satya Mev Jayate, Naanritam. Noting that the nation has completed 75 years of its independence and is about to celebrate 75 years of the Constitution, Prime Minister Modi said that the occasion is filled with pride and inspiration. He congratulated all fraternities of the judicial system and the citizens of India on the occasion and also conveyed his best wishes to those taking part in the National Conference of District Judiciary.
“Judiciary is considered as the Guardian of our Democracy”, underlined the Prime Minister. Terming it as a huge responsibility in itself, Shri Modi lauded the efforts of the Honorable Supreme Court in efficiently discharging its responsibilities in this direction. Shri Modi remarked that the Judiciary upheld the spirit of justice since Independence and praised the Judiciary for playing an important role in protecting the Constitution even during the troubled times of Emergency. He further added that the Supreme Court also protected against the attacks on fundamental rights and whenever the question of national security arose, the judiciary protected the unity and integrity of India by keeping the national interest paramount. For all these achievements, Shri Modi congratulated all the distinguished persons of the judiciary for these memorable 75 years.
Throwing light on the efforts in the past 10 years to facilitate justice, the Prime Minister mentioned the work being done for the modernization of courts at the mission level and highlighted the contributions of the Supreme Court and the judiciary. He said that the National Conference for District Judiciary is another example of this and recalled the organization of ‘All India District Court Judges Conference’ by the Supreme Court and the Gujarat High Court. Noting the importance of such events for initiating ease of justice, PM Modi highlighted the issues to be discussed in the next two days and gave examples of management of pending cases, human resources and improvement of the legal fraternity. Prime Minister Modi expressed happiness that a session on Judicial Wellness is also being organized in the next two days. “Personal wellness is the most important requirement of social well-being. This will help us to prioritize health in our work culture”, he added.
“Developed India, New India - is the desire and dream of 140 crore citizens in today’s Azadi ka Amrit Kaal”, emphasized the Prime Minister. He added that New India meant a modern India with thinking and determination. Shri Modi underlined that the Judiciary was a strong pillar of this vision and the District Judiciary in particular, being the base of our Indian Judicial system. He remarked that the District judiciary was the first touch point for justice for a common citizen of the country. Therefore, he emphasized that it was of utmost priority that the first centers of justice should be capable and modern in every way. Expressing confidence, Shri Modi said that the national conference and the discussions will help in fulfilling the expectations of the country.
Underlining that the standard of living of common citizens, determined by the ease of living, is the most meaningful parameter of development for any country, the Prime Minister said that simple and easy access to justice is imperative to ease of living. He said that it can be made possible only when the district courts are equipped with modern infrastructure and technology. Pointing out the pendency of about 4.5 crore cases in the district courts, PM Modi said that work has been carried out at multiple levels in the last decade to eliminate this delay in justice. He informed that the country has spent about Rs 8,000 crore for the development of judicial infrastructure. He further added that 75 percent of the funds spent on judicial infrastructure in the last 25 years took place only in the last 10 years. “In these 10 years, more than 7.5 thousand court halls and 11 thousand residential units have been prepared for the District Judiciary”, he added.
Underlining the importance of e-Courts, Shri Modi said that the intervention of technology has not only accelerated the judicial processes but also has rapidly reduced the problems of people ranging from lawyers to complainants. The Prime Minister highlighted that the courts were being digitized in the country and the e-Committee of the Supreme Court was playing an important role in all these efforts.
The Prime Minister noted that the third phase of the e-Courts project was approved in 2023. He added that India was moving towards creating a unified technology platform, which incorporated emerging technologies like Artificial Intelligence and Optical character recognition. Shri Modi highlighted that such technological platforms would help analyze pending cases and predict future cases as well. He added that technology would integrate and speed up the work of various departments like Police, forensics, jail and court. “We are moving towards a justice system which will be completely future-ready”, Shri Modi remarked.
Prime Minister Modi highlighted the crucial role of policies and laws along with infrastructural and technological advancements in the transformational journey of the nation. Therefore, Shri Modi said, the nation has made such big and important changes in the legal framework for the first time in 70 years of independence. Referring to the new Indian judicial system in the form of Bhartiya Nyaya Sanhita, the Prime Minister said that the spirit of these laws is 'Citizen First, Dignity First and Justice First'. He pointed out that India’s criminal laws have been freed from the colonial mindset of rulers and slaves. He gave the example of repealing a colonial-era law like sedition. Throwing light on the idea behind the Nyaya Sanhita to not punish citizens but to protect them, PM Modi mentioned the implementation of stricter laws for crimes against women and children, and provisions of community service for punishment for minor crimes for the first time. Shri Modi also spoke about Bhartiya Sakshya Adhiniyam and said that electronic and digital records have been recognized as evidence under the new laws. He also mentioned the Bhartiya Nagrik Suraksha Sanhita and said that a system is in place to send summons in electronic mode to reduce the burden of pending cases on the judiciary. The Prime Minister also urged to take necessary steps to train the district judiciary in this new system under the guidance of the Supreme Court. He also suggested judges and lawyer colleagues become a part of this campaign. “Our lawyers and bar associations have an important role in making the public familiar with this new system”, he added.
Drawing the attention of the gathering against the burning issue, the Prime Minister emphasized that atrocities against women and the safety of children were a serious concern in the society today. Shri Modi highlighted that many strict legislations were enacted for the safety of women in the country. He added that in 2019, the government had planned to establish fast-track special courts. Explaining further, he said that there was a provision for a deposition center for important witnesses under the fast-track special courts. He further emphasized the important role of District Monitoring Committees under fast-track special courts, consisting of the District Judge, District Magistrate and Superintendent of Police. He added that the committee’s role was important in creating coordination between various aspects of the Criminal Justice System. Shri Modi stressed on the need to make these committees more active. He added that the quicker the decisions in cases related to atrocities against women, the greater will be the assurance of safety for half the population.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the discussions taking place will yield valuable solutions for the country and will strengthen the path to ‘Justice to all’.
The Chief Justice of India, Justice D Y Chandrachud, Hon’ble Judges of the Supreme Court, Justice Sanjeev Khanna and Justice B R Gavai, Union MoS (Independent Charge) for Law & Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Attorney General of India, Shri R Venkataramani, President of Supreme Court Bar Association, Shri Kapil Sibbal and Chairman of Bar Council of India Shri Manan Kumar Mishra were present on the occasion among others.