মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা নেস্নেল কম্মিসনগী ফোর সফাই কম্লচারীশিংগী ওইনা মতম অসি 31.03.2025 দগী চহী অহুম শাংথনবা অয়াবা পীখ্রে
07 FEB 2025 8:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাংথোকখিবা কেবিনেৎকী মীফমদা নেস্নেল কম্মিসনগী ফোর সফাই কম্লচারীশিংগী ওইনা মতম অসি(এন.সি.এস.কে.) 31.03.2025(31.03.2028) ফাওবা চহী অহুম শাংথনবা অয়াবা পীখ্রে।
এন.সি.এস.কে. চহী অহুম মতম শাংদোকপা অসিগী ওইগদবা শেনফম অসি চাওরাক্না করোর Rs.50.91 নি।
মসিনা সেনিতেসনগী সেক্তরশিংদা থবক তৌবগী ফীভমশিং ফগৎহন্দুনা অমসুং খুদোংথিনিংঙাই ওইগদবা থবকশিং তৌবদা শিবগী চাং অসি জীরোদা হন্থহনগদবা সেনিতেসন ৱর্করশিংগী সোসিও ইকোনোমী ফগৎহনবদা মতেং ওইগনি।
কম্মিসন অসিনা পাংথোক্কদবা থবকশিং
এন.সি.এস.কে. না তঙাই ফদনা তৌগদবশিং:
(a)সফাই কর্মচাগীশিংগী থাক, খুদোংচাবশিং অমসুং ওপোরচুনিতীশিংদা মান্নদবশিং লৈহন্দনবা লৌখৎপা অখন্নবা থৌরাংশিং কেন্দ্র সরকারদা রিকম্মেন্দ তৌবা
(b)অকক্ননা সফাই কর্মচারীশিং অমসুং স্কেভেজ্ঞরশিংগী সোসিএল অমসুং ইকোনোমিক রিহেবিতিতেসনশিংগা মরি লৈনবা থৌরাংশিং অমসু স্কীমশিং থবক্তা পাংথোক্নবা নৈনবা অমদি ইভালুএৎ তৌবা;
(c) থবক ওইনা পাংথোক্তবশিংগা মরি লৈনবশিংগী মতাংদা তৌরকপা মরুওইবা ৱাকৎশিং থিগৎপা অমসুং সু-মোতো নোতিস থোকপা(i) সফাই কর্মচারীশিংগী কাংবু অমহেক্তগা মরি লৈনবা থৌরাংশিং নত্রগা স্কীমশিং (ii) সফাই কর্মচারীশিং ৱাবা হন্থহন্নবগী ওইবা ৱারেপশিং, লমজিং-লমতাকশিংনচিংবা; (iii) সফাই কর্মচারীশিংগী সোসিএল অমসুং ইকোনোমী ফগৎহন্নবা পাম্বৈশিংনচিংবা (
d) সফাই কর্মচারীশিংগী হকচাং শোক্তনবা অমসুং খুৎশুমলগা মরি লৈনবশিং য়াওনা থবক শুবগী ফীভমশিং নৈনবা অমসুং মোনিতর তৌবা
(e)সফাই কর্মচারীশিংগী খুদোংথিবশিং অমসুং তৌবা ঙমদবশিংদা য়েংঙগা সফাই কর্মচারীশিংগা মরি লৈনবা মতাং অমা হেক্তা লৈবদা কেন্দ্র নত্রগা রাজ্য সরকারদা রিপোর্ত তৌবা; অমসুং
(f)কেন্দ্র সরকারদা খংহনগদবা মতাং অমা হেক্তা লাকপদা।
মেন্যুএল স্কেভেজ্ঞর্স এন্দ দিয়র রিহেবিলিতেসন এক্ত, 2013 (এম.এস. Act 2013) গী থবক থিংনবগী প্রোবিজনশিংগী মখাদা এন.সি.এস.কে.না পাংথোক্কদবা থবকশিংগী মমিং পল্লবদা:
i.এক্ত অসি থবক্তা পাংথোকপদা মোনিতর তৌবা;
ii.এক্ত অসিগী প্রোবিজনশিং ককথৎপগী মতাংদা থাঙ্গৎলকপা ৱাকৎশিং থিগৎপা অমসুং মথৌ তাবা থবক রিকম্মেন তৌরকপশিংগা লোয়ননা মরি লৈনবা ওথোরিতীশিংদা হায়বা;
iii.এক্ত অসিগী প্রোবিজনশিং অসি নিংথিনা থবক্তা ওন্থোক্নবগীদমক্তা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারদা পাওতাক পীবা; অমসুং
iv.এক্ত অসিগী থবক্তা পাংথোক্তবসিংগা মরি লৈনবশিংগী মতাংদা সু-মোতো নোতিস থোকপা।
বেকগ্রাউন্দ:
নেস্নেল কম্মিসন ফোর সফাই কর্মচারীজ এক্ত, 1993, অসি সেপ্তেম্বর 1993 দা শেমখি অমসুং চৎনবা য়ারবা ওইনা নেস্নেল কম্মিসন ফোর সফাই কর্মচারীজ অসি অগস্ত 1994 সংবিধানগী ওইবা মওংদা শেমখি।

Cabinet
Cabinet approves extension of the tenure of National Commission for Safai Karamcharis for three years beyond 31.03.2025
07 FEB 2025 8:43PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the extension the tenure of the National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) for three years beyond 31.03.2025 (i.e. upto 31.03.2028).
The total financial implication for the extension for three years of the NCSK would be approximately Rs.50.91 crore.
IT would help in facilitating socio-economic upliftment of sanitation workers, improving the working conditions in the sanitation sector and aiming to achieve zero fatalities while performing hazardous cleaning.
Functions of the Commission
Mandate of the NCSK is to:
(a) recommend to the Central Government specific programmes of action towards elimination of inequalities in status, facilities and opportunities of Safai Karmacharis;
(b) study and evaluate implementation of the programmes and schemes relating to the social and economic rehabilitation of Safai Karmacharis and scavengers in particular;
(c) investigate specific grievances and take suo-motu notice of matter relating to non-implementation of (i) programmes or schemes in respect of any group of Safai Karmacharis, (ii) decisions, guidelines etc. aimed at mitigating the hardships of Safai Karmacharis; (iii) measures for the social and economic upliftment of Safai Karmacharis etc,
(d) study and monitor the working conditions, including those relating to health safety and wages of Safai Karmacharis,
(e) make reports to the Central or State Government on any matter concerning Safai Karmacharis, taking into account any difficulties or disabilities being encountered by Safai Karmacharis; and
(f) any other matter which may be referred to it by the Central Government.
Under the provisions of the Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 (MS Act 2013), NCSK shall perform the functions namely:
i. to monitor the implementation of the Act;
ii. to enquire into complaints regarding contravention of the provisions of this Act and to convey its findings to concerned authorities with recommendations requiring further action;
iii. to advice the Central and State Govt for effective implementation of the provisions of this Act; and
iv. to take suo-motu notice of matter relating to non-implementation of this Act.
Background:
The National Commission for Safai Karamcharis Act, 1993, was enacted in September, 1993 and a statutory National Commission for Safai Karmcharis was first constituted in August, 1994.