ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଇଜିଂ ରାଜସ୍ଥାନ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
09 DEC 2024 1:52PM by PIB Bhubaneswar
କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଏବଂ ବଜାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ରାଜସ୍ଥାନ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାରା ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ସଫଳତା ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ବିତରଣର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ କିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଉପକୃତ କରୁଛି ତାହା ଭାରତ ଦର୍ଶାଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରାଜସ୍ଥାନ କେବଳ ଉଦୀୟମାନ ନୁହେଁ, ଏହା ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମଧ୍ୟ, ରାଜସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣଶୀଳ ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ କିପରି ପରିଷ୍କାର କରିବାକୁ ହୁଏ ତାହା ଜାଣେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାର ରହିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
Posted On: 09 DEC 2024 1:52PM by PIB Delhi
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଜୟପୁରସ୍ଥିତ ଜୟପୁର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର (ଜେଇସିସି) ରେ 'ରାଇଜିଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪' ଏବଂ 'ରାଜସ୍ଥାନ ଗ୍ଲୋବାଲ ବିଜନେସ ଏକ୍ସପୋ' କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ସଫଳତାର ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ। ସେ ପିଙ୍କ୍ ସିଟି-ଜୟପୁରରେ ରାଇଜିଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ ରେ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତା, ନିବେଶକ, ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହି ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ବାତାବରଣ ଯୋଗୁଁ ବ୍ୟବସାୟୀ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଭାରତ ଯେଉଁ ପ୍ରଗତି ଦେଖିଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ୧୧ତମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନୀତ ହେବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟୟ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଭାରତର ସଫଳତା ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ବିତରଣର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭଳି ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସଫଳତା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ଭାରତର ଦର୍ଶନର ମୂଳରେ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ମୌଳିକ ଚରିତ୍ର। ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଧିକାରର ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ଭାରତରେ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିବାରୁ ସେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ହେଉଛି ଯୁବ ଶକ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ସର୍ବବୃହତ୍ ଯୁବ ସମୂହ ସହିତ ସର୍ବବୃହତ୍ କୁଶଳୀ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହି ଦିଗରେ ଅନେକ ସକରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଆମ ଶକ୍ତିରେ ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଯୋଡ଼ିଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ଦିଗ ହେଉଛି ଭାରତର ବୈଷୟିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଶକ୍ତି। ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ତଥ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳିତ"। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ତଥ୍ୟର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, "ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ କିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଉପକୃତ କରୁଛି ତାହା ଭାରତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।" ୟୁପିଆଇ, ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ସିଷ୍ଟମ, ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ), ଓପନ ନେଟୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିଭିସି) ଭଳି ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଡିଜିଟାଲ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରହିଛି ଯାହା ଡିଜିଟାଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ।
କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରାଜସ୍ଥାନ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ୍ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜସ୍ଥାନର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଶାଳ ହୃଦୟ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ ସ୍ୱଭାବ, ସଚ୍ଚୋଟତା, କଠିନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ, ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ବି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତା ନା ଦେଶର ବିକାଶ ଥିଲା ନା ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବହନ କରୁଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
ରାଜସ୍ଥାନ କେବଳ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣଶୀଳ ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ନିଜକୁ କିପରି ପରିଷ୍କାର କରାଯିବ ତାହା ଜାଣିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଏକ ନାମ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ଏକ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏବଂ ସଂସ୍କାରବାଦୀ ସରକାର ହେଉଛି ରାଜସ୍ଥାନର ଆର୍-ଫ୍ୟାକ୍ଟରରେ ଯୋଡ଼ାଯାଇଥିବା ନୂତନ ଦିଗ। ସେ ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଦଳ ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିଜର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗରିବ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି, ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଜଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଭଳି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରାଧ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସରକାରଙ୍କ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତତା ନାଗରିକ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଆଣିଛି।
ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରକୃତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ଭଣ୍ଡାର, ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗର ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ, ଏକ ବିଶାଳ ଭୂଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଏକ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷ ଯୁବ ଶକ୍ତି ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ପାଖରେ ରାସ୍ତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରେଳବାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆତିଥ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ଷେତଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୁର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ସୁବିଧା ରହିଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁଣବତ୍ତା ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଥିପାଇଁ ଏଠାକାର ବାଲୁକାମୟ ବାଲିରେ ମଧ୍ୟ ଗଛରେ ଫଳ ଭରି ରହିଛି ଏବଂ ଅଲିଭ୍ ଏବଂ ଜାଟ୍ରୋଫା ଚାଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଜୟପୁରର ନୀଳ ଚିନାମାଟିପାତ୍ର, ପ୍ରତାପଗଡ଼ର ଥେଭା ଅଳଙ୍କାର ଏବଂ ଭିଲୱାଡ଼ାର ବୟନଶିଳ୍ପ ନବସୃଜନର ଏକ ଭିନ୍ନ ଗୌରବ ଥିବା ବେଳେ ମକରାନା ମାର୍ବଲ ଏବଂ କୋଟା ଡୋରିଆ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜଣାଶୁଣା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗୌରର ପାନ ମେଥିର ସୁଗନ୍ଧ ମଧ୍ୟ ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଜିଙ୍କ୍, ସୀସା, ତମ୍ବା, ମାର୍ବଲ, ଚୂନପଥର, ଗ୍ରାନାଇଟ୍, ପୋଟାସ ଭଳି ଭାରତର ଖଣିଜ ଭଣ୍ଡାରର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାରେ ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ଭାରତର ଅନେକ ସର୍ବବୃହତ୍ ସୌର ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦୁଇଟି ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦରକୁ ରାଜସ୍ଥାନ ଉତ୍ତର ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୫୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ରାଜସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଏହା ରାଜସ୍ଥାନର ଅଲୱାର, ଭରତପୁର, ଦୌସା, ସୱାଇ ମାଧୋପୁର, ଟୋଙ୍କ, ବୁନ୍ଦି ଏବଂ କୋଟା ଜିଲ୍ଲାକୁ ବହୁତ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର ଭଳି ୩୦୦ କିଲୋମିଟରର ଆଧୁନିକ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରହିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କରିଡର ଜୟପୁର, ଆଜମେର, ସିକାର, ନାଗୌର ଏବଂ ଅଲୱାର ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଯାଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନ ଏଭଳି ବୃହତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶେଷ କରି ବନ୍ଦର ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ବହୁ-ମଡେଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି, ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଡଜନ ସେକ୍ଟର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ପାର୍କ ଏବଂ ଦୁଇଟି ଏୟାର କାର୍ଗୋ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିଳ୍ପ ସଂଯୋଗରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ସହିତ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହଜ ହେବ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି, ଦୁଃସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ସମ୍ମିଳନୀ, ଗନ୍ତବ୍ୟ ବିବାହ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଇତିହାସ, ଐତିହ୍ୟ, ବିଶାଳ ମରୁଭୂମି ଏବଂ ବିବିଧ ସଂଗୀତ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ସୁନ୍ଦର ହ୍ରଦ ଥିଲା ଯାହା ଭ୍ରମଣ, ଭ୍ରମଣ ଏବଂ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସେହି ବଛା ବଛା ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ବିବାହ ପାଇଁ ଆସିବାକୁ ଏବଂ ଜୀବନର ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବାକୁ ଚାହିଁବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ଏବଂ ସେ ରନ୍ଥାମ୍ଭର, ସରିସ୍କା, ମୁକୁନ୍ଦ୍ରା ପାହାଡ଼, କେଓଲାଦେଓ ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଉତ୍ସାହୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉପହାର। ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ନିଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ଥିମ୍ ସର୍କିଟ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ତିନିରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି କୋଭିଡ ପ୍ରଭାବିତ ଅବଧି ସତ୍ତ୍ୱେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଭାରତକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଟକି ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ଇ-ଭିସା ସୁବିଧା ଅନେକ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ଘରୋଇ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍’ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ବିବାହ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ରାଜସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଗ୍ରାମୀଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସୀମାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ନିବେଶ ରାଜସ୍ଥାନର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ।
ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଜଡିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏଥିପାଇଁ ଭାରତରେ ଏକ ବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ ଆଧାର ରହିବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ, ଯାହା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବୁଝି ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ, ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ବିଶ୍ୱକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରାୟ ୮୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ, ରତ୍ନ ଓ ଅଳଙ୍କାର, ବୟନଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, କୃଷିଜାତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ସାମିଲ ରହିଛି।
ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇସ୍ପାତ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ଅଟୋ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ସୌର ପିଭି, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପାଖାପାଖି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହୋଇଛି, ପାଖାପାଖି ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନୂତନ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଅଟୋ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ୍ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଆଧାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ରାଜସ୍ଥାନର ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଉଦୀୟମାନ ରାଜସ୍ଥାନ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଲିଥିବା ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଉପରେ ଏକ ପୃଥକ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୨୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିଜର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜରିଆରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଫାର୍ମା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସଙ୍କଟକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ର ଏହାର ଦୃଢ଼ ଆଧାର କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ସେହିଭଳି, ସେ ଭାରତକୁ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆଧାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ପରିଭାଷାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଔପଚାରିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ଋଣ ସୁବିଧା ସହଜ ହୋଇପାରିଛି।
ସରକାର ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପାଖାପାଖି ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ଋଣ ପରିମାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଏହା ପାଖାପାଖି ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ଆଜି ଏହା ୨୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକର ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ପରିକଳ୍ପନା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ 'ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ର ଏହି ଭାବନା ଏକ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ 'ରାଇଜିଂ ରାଜସ୍ଥାନ’ ର ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରିଭାଉ କିଷାନରାଓ ବାଗଡେ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rising Rajasthan Global Investment Summit
Rajasthan is emerging as a prime destination for investment, driven by its skilled workforce and expanding market: PM
Experts and investors around the world are excited about India: PM
India's success showcases the true power of democracy, demography, digital data and delivery: PM
This century is tech-driven and data-driven: PM
India has demonstrated how the democratisation of digital technology is benefiting every sector and community: PM
Rajasthan is not only Rising but it is reliable also, Rajasthan is Receptive and knows how to refine itself with time: PM
Having a strong manufacturing base in India is crucial: PM
India's MSMEs are not only strengthening the Indian economy but are also playing a significant role in empowering the global supply and value chains: PM
09 DEC 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 and the Rajasthan Global Business Expo at Jaipur Exhibition and Convention Centre (JECC) in Jaipur, Rajasthan. Addressing the gathering, the Prime Minister said today was another special day in the journey of success of Rajasthan. He congratulated all the industry and business leaders, investors, delegates to the Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 at the Pink City - Jaipur. He also congratulated the Government of Rajasthan for organising the grand event.
The Prime Minister remarked that business experts and investors were buoyed by the business climate in India. He added that the progress that India has seen with the mantra of Perform, Transform and Reform, is visible in every field. Shri Modi highlighted that India was able to rise to 11th largest economy in the world after 7 decades of Independence, but in just the last decade, India has risen to 5th largest economy in the world. “India’s economy and exports have nearly doubled in the last 10 years”, exclaimed Shri Modi. He added that even the Foreign Direct Investment had increased more than two times in the last decade in comparison with the decade before 2014. He further noted that the infrastructure expenditure of India had increased to Rs 11 Trillion from nearly Rs 2 trillion.
“India's success showcases the true power of democracy, demography, digital data and delivery”, exclaimed the Prime Minister. He added that the success and empowerment of Democracy in a diverse country like India is a great achievement in itself. The Prime Minister remarked that the welfare of humanity while being a democratic nation is at the core of the philosophy of India. He added that it was the basic character of India. He lauded the people of India for exercising their democratic rights and ensuring a stable Government in India. Shri Modi hailed the demography that is the youth power for taking forward these ancient traditions of India. He remarked that India was going to be among the youngest countries in the world for many years to come and India will have the largest pool of youth as well as the largest skilled youth group. He further added that the government was undertaking several positive steps in this direction.
Shri Modi noted that in the last decade, India's youth power has added another dimension to our strength and this new dimension was India's tech power and data power. Emphasising the importance of technology and data in every sector in today’s world, Shri Modi said “This century is tech-driven and data-driven”. He noted that in the last decade, the number of internet users in India has increased by almost 4 times. He further added that new records were being made in digital transactions. The Prime Minister underlined that India was showcasing the world its real power of democracy, demography and data. “India has demonstrated how the democratisation of digital technology is benefiting every sector and community”, said Shri Modi. Citing various digital initiatives of India like the UPI, Direct Benefit Transfer System, Government e-Marketplace (GeM), Open Network for Digital Commerce (ONDVC), he said that there are so many such platforms which showcased the power of the digital ecosystem. He added that their huge impact would be evident in Rajasthan as well. Shri Modi expressed his firm belief that development of the country was through the development of the state and when Rajasthan reaches new heights of development, the country will also reach new heights.
Noting that Rajasthan was the largest state in India in terms of area, Shri Modi lauded the people of Rajasthan for their large-heartedness, hard working nature, honesty, will to achieve the toughest goals, their belief in nation first, their inspiration to do anything for the country. He added that the priority of the post-independence governments was neither the development of the country nor the heritage of the country and Rajasthan bore its brunt. He further assured that his government was working on the mantra of development as well as heritage which would benefit Rajasthan greatly.
Highlighting that Rajasthan was not just a rising state, but also a reliable one, the Prime Minister remarked that Rajasthan was receptive and knew how to refine itself with time. He added that Rajasthan was also another name for facing challenges and for creating new opportunities. Shri Modi said a responsive and reformist government elected by the people of Rajasthan was the new aspect added to the R-Factor of Rajasthan. He lauded the Chief Minister of Rajasthan and his entire team had done a great job in a short span of time. Noting that the state government was going to complete its first year in a few days, Shri Modi commended the Chief Minister for his efficiency and commitment in in the rapid development of Rajasthan in various fields like welfare of the poor and farmers, creation of new opportunities for the youth, developmental works like road, electricity, water works. He also added that the promptness of the government in controlling crime and corruption had brought new enthusiasm among citizens and investors.
Emphasising that it was important to realize the real potential of Rajasthan, the Prime Minister remarked that Rajasthan has a storehouse of natural resources, a network of modern connectivity along with a rich heritage, a very large landmass and a highly capable youth force. He added that Rajasthan had a lot to offer from roads to railways, from hospitality to handicrafts, from farms to forts. This potential of Rajasthan, Shri Modi said, makes the state a very attractive destination for investment. Adding that Rajasthan has the quality of learning and the quality of increasing its potential, Shri Modi remarked that that is why now even in the sandy dunes here, trees are laden with fruits and the cultivation of olives and jatropha is increasing. He highlighted that the Blue pottery of Jaipur, Theva Jewellery of Pratapgarh and textile innovation of Bhilwara had a different glory while Makrana marble and Kota Doria were well known all over the world. He added that the fragrance of Paan Methi of Nagaur was also unique and the state government was working to recognize the potential of every district.
Noting that the large part of India's mineral reserves was in Rajasthan like zinc, lead, copper, marble, limestone, granite, potash, the Prime Minister said these were the strong foundation of self-reliant India and Rajasthan was a major contributor to India's energy security. Reminding that India had set a target of creating 500 gigawatt renewable energy capacity by the end of this decade, Shri Modi said Rajasthan was playing a great role in this too with many of India's largest solar parks being built here.
Remarking that Rajasthan connected two big centers of economy, Delhi and Mumbai, the ports of Maharashtra and Gujarat with Northern India, Shri Modi noted that 250 kilometers of Delhi-Mumbai Industrial Corridor wass in Rajasthan. This, he added, would greatly benefit districts of Alwar, Bharatpur, Dausa, Sawai Madhopur, Tonk, Bundi and Kota of Rajasthan. Noting that 300 km of modern rail network like Dedicated Freight Corridor was in Rajasthan, Shri Modi said that this corridor passed through Jaipur, Ajmer, Sikar, Nagaur and Alwar districts. Highlighting that Rajasthan being the center of such big connectivity projects, the Prime Minister said it was an excellent destination for investment with immense possibilities especially for the dry ports and logistics sector. He added that the Government was developing multi-model logistics parks, about two dozen sector specific industrial parks, and two air cargo complexes were being built. This, he further said, would make it easier to set up industry in Rajasthan with further improvement in the industrial connectivity.
Emphasising the huge potential of tourism in India's prosperous future, the Prime Minister stressed that there were immense possibilities for nature, culture, adventure, conference, destination wedding and heritage tourism in India. He added that Rajasthan was a major centre on India's tourism map and it had history, heritage, vast deserts and beautiful lakes with diverse music and cuisine which would suffice the needs of Tour, Travel and Hospitality Sector. He further added that Rajasthan was one of those select places in the world where people would want to come for weddings and to make life's moments memorable. Shri Modi noted that there was a lot of scope for wildlife tourism in Rajasthan and cited Ranthambore, Sariska, Mukundra Hills, Keoladeo and many such places which are a treat for wildlife enthusiasts. The Prime Minister was pleased that the Rajasthan government was connecting its tourist destinations and heritage centres with better connectivity. He added that the Government of India had also started schemes related to different theme circuits and noted that around 5 crore foreign tourists came to India between 2004 and 2014, whereas more than 7 crore foreign tourists have come to India between 2014 and 2024 despite the Covid affected period for three to four years.Shri Modi stressed that despite Tourism coming to a standstill during the Covid pandemic period, the number of tourists coming to India had increased to a great extent. He noted that the facility of e-visa to India extended to the tourists of many countries had helped the foreign guests a lot. Noting that today the domestic tourism in India was also creating new records, the Prime Minister said that schemes like Udan Yojana, Vande Bharat trains, Prasad scheme had benefited Rajasthan. He added that Rajasthan also benefited from programs like Vibrant Village of the Government of India. Shri Modi urged the citizens to Wed in India which would also benefit Rajasthan. He said that there was a huge potential to expand Rajasthan's heritage tourism, film tourism, eco-tourism, rural tourism, border area tourism. The Prime Minister urged the investors that their investment in these areas would strengthen Rajasthan's tourism sector and also help them grow their business.
Touching upon the existing challenges related to global supply and value chain, the Prime Minister said that today the world needed a system which would function unhindered and uninterrupted even during the biggest crisis. For this, he added, that it was imperative to have a large manufacturing base in India which was not only necessary for India, but also for the world economy. Shri Modi remarked that India had taken a pledge of self-reliance in manufacturing, understanding this responsibility. He added that India was emphasizing on low cost manufacturing under its Make in India program and India's petroleum products, medicines and vaccines, electronics goods and the record manufacturing benefited the world a lot. Shri Modi noted that about eighty four thousand crore rupees worth of exports have been made from Rajasthan in the last year which included engineering goods, gems and jewellery, textiles, handicrafts, agro food products.
Emphasising the continuously increasing role of the PLI scheme in increasing manufacturing in India, the Prime Minister said that today there was a lot of enthusiasm in the sectors of Electronics, Specialty Steel, Automobiles and auto components,Solar PVs, Pharmaceutical drugs. He added that the PLI Scheme had led to an investment of about Rs 1.25 lakh crore, products worth about Rs 11 lakh crore being made and an increase in exports by Rs 4 lakh crore. He noted that lakhs of youth were employed newly. The Prime Minister stressed that Rajasthan too had prepared a good base for the automotive and auto component industry with a lot of potential for electric vehicle manufacturing. He added that necessary infrastructure required for electronics manufacturing was also available in Rajasthan. Shri Modi urged the investors to definitely explore the manufacturing potential of Rajasthan.
Highlighting that Rising Rajasthan was a great strength, the Prime Minister said that Rajasthan was one of the top 5 states in India in terms of MSMEs. He added that a separate conclave was also going to be held on MSMEs in the ongoing summit. Shri Modi noted that there are more than 27 lakh small and micro industries in Rajasthan with more than 50 lakh people working in small industries. He added that this had the potential to change the fate of Rajasthan. Shri Modi was pleased that a new MSMEs policy was introduced by the Government within a short time. He added that the Government of India was also continuously strengthening MSMEs through its policies and decisions. “India's MSMEs are not only strengthening the Indian economy but are also playing a significant role in empowering the global supply and value chains”, said the Prime Minister. Recollecting the pharma-related supply chain crisis during the Covid pandemic, Shri Modi underscored that India's pharma sector helped the world due to its strong base. Similarly, he urged to make India a strong base for manufacturing of other products and said that our MSMEs would play a major role in this.
Underling the Government’s efforts to change the definition of MSMEs so that they get more opportunities for growth, Shri Modi said the central government had linked about 5 crore MSMEs to the formal economy, which had eased their access to credit.
Adding that the Government had also started a Credit Linked Guarantee Scheme, the Prime Minister said small industries were given assistance of about Rs 7 lakh crore under the scheme. Stressing that in the last decade, the credit flow for MSMEs had more than doubled, Shri Modi said while it was about Rs 10 lakh crore in 2014, today it was more than Rs 22 lakh crore. He added that Rajasthan had also been a big beneficiary of this and this growing strength of MSMEs would propel Rajasthan's development to new heights.
“We have embarked on a new journey of self-reliant India”, said the Prime Minister. He added that the vision of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan was global and the impact was also global. Shri Modi underscored that they were moving ahead with a whole of Government approach at the Governmental level. He added that the Government was promoting every sector and every factor for industrial and manufacturing growth. Shri Modi expressed confidence that this spirit of Sabka Prayas will create a developed Rajasthan and a developed India.
Concluding his address, Shri Modi urged all the investors to take up the resolution of Rising Rajasthan. He also urged the delegates from across the globe to explore Rajasthan and India, which would be an unforgettable experience for them.
The Governor of Rajasthan Shri Haribhau Kisanrao Bagde, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Ministers, MPs, MLAs, industry leaders and other dignitaries were present at the event.
Background
The theme of the Investment Summit to be held from 9th to 11th December this year is ‘Replete, Responsible, Ready’. The Summit will host 12 sectoral thematic sessions on the themes of water security, sustainable mining, sustainable finance, inclusive tourism, agri-business innovations and women-led Startups among others. Eight Country sessions will also be held during the Summit with participating countries on the themes like ‘Water Management for Livable Cities’, ‘versatility of Industries- manufacturing and beyond’ and ‘Trade & Tourism.’
Pravasi Rajasthani Conclave and MSME Conclave will also be held in three days. The Rajasthan Global Business Expo will feature thematic pavilions such as the Rajasthan Pavilion, Country Pavilions, Startups Pavilion among others. Over 32 countries, including 16 partner countries and 20 international organizations will participate in the Summit.