প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাইজিং ৰাজস্থান গ্ল’বেল ইনভেষ্টমেণ্ট ছামিট উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
দক্ষ কৰ্মশক্তি আৰু সম্প্ৰসাৰিত বজাৰৰ দ্বাৰা চালিত ৰাজস্থান বিনিয়োগৰ বাবে এক মুখ্য গন্তব্য স্থান হিচাপে উদীয়মান হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকল ভাৰতক লৈ উৎসাহিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ সফলতাই গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি, ডিজিটেল তথ্য আৰু বিতৰণৰ প্ৰকৃত শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই শতিকাটো প্ৰযুক্তি-চালিত আৰু তথ্য-চালিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণে কেনেদৰে প্ৰতিটো খণ্ড আৰু সম্প্ৰদায়ক লাভান্বিত কৰিছে ভাৰতে সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰাজস্থান কেৱল উদীয়মানেই নহয়, ই নিৰ্ভৰযোগ্য, ৰাজস্থান গ্ৰহণযোগ্য আৰু সময়ৰ সৈতে নিজকে কেনেদৰে সংস্কাৰ কৰিব লাগে সেয়া জানে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত এক শক্তিশালী উৎপাদন আধাৰ থকাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ এমএছএমইবোৰে কেৱল ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰাই নহয়, গোলকীয় যোগান আৰু মূল্য শৃংখলাসমূহক শক্তিশালী কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 DEC 2024 1:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাজস্থানৰ জয়পুৰৰ জয়পুৰ প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলন কেন্দ্ৰত অনুষ্ঠিত ৰাইজিং ৰাজস্থান গ্লোবেল ইনভেষ্টমেণ্ট ছামিট ২০২৪ আৰু ৰাজস্থান গ্লোবেল বিজনেছ এক্সপো উদ্বোধন কৰে।সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজস্থানৰ সফলতাৰ যাত্ৰাত আজি আন এটা বিশেষ দিন। তেওঁ পিংক চিটি- জয়পুৰত অনুষ্ঠিত ৰাইজিং ৰাজস্থান গ্লোবেল ইনভেষ্টমেণ্ট ছামিট ২০২৪লৈ সকলো উদ্যোগ আৰু বাণিজ্যৰ নেতৃত্ব, বিনিয়োগকাৰী, প্ৰতিনিধিসকলক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ ৰাজস্থান চৰকাৰকো এই বিশাল অনুষ্ঠান আয়োজনৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বাণিজ্য বিশেষজ্ঞ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকল ভাৰতৰ ব্যৱসায়িক পৰিৱেশৰ দ্বাৰা উৎসাহিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে প্ৰদৰ্শন, ৰূপান্তৰ আৰু সংস্কাৰৰ মন্ত্ৰেৰে যি প্ৰগতি দেখিছে, সেয়া প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দৃশ্যমান। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ ৭ দশকৰ পিছত ভাৰত বিশ্বৰ ১১ তম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হ'বলৈ সক্ষম হৈছিল, কিন্তু মাত্ৰ যোৱা দশকত ভাৰত বিশ্বৰ ৫ম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হৈছে। "বিগত ১০ বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আৰু ৰপ্তানি প্ৰায় দুগুণ হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪ চনৰ আগৰ দশকৰ তুলনাত যোৱা দশকত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি ব্যয় প্ৰায় ২ ট্ৰিলিয়ন টকাৰ পৰা ১১ ট্ৰিলিয়ন টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
"ভাৰতৰ সফলতাই গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি, ডিজিটেল তথ্য আৰু বিতৰণৰ প্ৰকৃত শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ দৰে বৈচিত্ৰতা থকা দেশত গণতন্ত্ৰৰ সফলতা আৰু সৱলীকৰণ নিজেই এক বৃহৎ সাফল্য। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে গণতান্ত্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ সময়তে মানৱতাৰ কল্যাণ ভাৰতৰ দৰ্শনৰ মূল বিষয়। তেওঁ লগতে কয় যে এয়া ভাৰতৰ মৌলিক চৰিত্ৰ আছিল। তেওঁ ভাৰতৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ গণতান্ত্ৰিক অধিকাৰ প্ৰয়োগ কৰা আৰু ভাৰতত এক স্থিৰ চৰকাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ এই প্ৰাচীন পৰম্পৰাসমূহক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে যুৱ শক্তি জনগাঁথনিক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰত আহিবলগীয়া বহু বছৰৰ বাবে বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশসমূহৰ ভিতৰত থাকিব আৰু ভাৰতত যুৱসকলৰ সৰ্ববৃহৎ গোটৰ লগতে সৰ্ববৃহৎ দক্ষ যুৱ গোট থাকিব। তেওঁ আৰু কয় যে চৰকাৰে এই দিশত কেইবাটাও ইতিবাচক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা দশকত ভাৰতৰ যুৱ শক্তিয়ে আমাৰ শক্তিত আন এক মাত্ৰা যোগ কৰিছে আৰু এই নতুন মাত্ৰা হৈছে ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি শক্তি আৰু তথ্য শক্তি। আজিৰ বিশ্বৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে প্ৰযুক্তি আৰু তথ্যৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এই শতিকাটো প্ৰযুক্তি-চালিত আৰু তথ্য-চালিত"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা দশকত ভাৰতত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা প্ৰায় ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ আৰু কয় যে ডিজিটেল লেনদেনত নতুন অভিলেখ ৰচনা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বিশ্বক গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি আৰু তথ্যৰ প্ৰকৃত শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। "ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণে কেনেদৰে প্ৰতিটো খণ্ড আৰু সম্প্ৰদায়ক লাভান্বিত কৰিছে সেয়া ভাৰতে প্ৰদৰ্শন কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ইউপিআই, ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ চিষ্টেম, চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম), অপেন নেটৱৰ্ক ফৰ ডিজিটেল কমাৰ্চ (অ'এনডিভিচি)ৰ দৰে ভাৰতৰ বিভিন্ন ডিজিটেল পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এনে বহুতো প্লেটফৰ্ম আছে যিয়ে ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ এইকথাও যোগ দিয়ে যে এইবোৰৰ বৃহৎ প্ৰভাৱ ৰাজস্থানতো স্পষ্ট হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে এই বুলিও তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে দেশৰ উন্নয়ন ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে হৈছিল আৰু যেতিয়া ৰাজস্থান উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হ'ব, তেতিয়া দেশখনেও নতুন শিখৰত উপনীত হ'ব।
এলেকাৰ হিচাপত ৰাজস্থান ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ৰাজ্য বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ বৃহৎ হৃদয়, কঠোৰ পৰিশ্ৰমী প্ৰকৃতি, সততা, আটাইতকৈ কঠিন লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ আগ্ৰহ, প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ বিশ্বাস, দেশৰ বাবে যিকোনো কাম কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ চৰকাৰসমূহৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে নাছিল আৰু দেশৰ ঐতিহ্যৰ বাবেও নাছিল আৰু ৰাজস্থানে ইয়াৰ মূল্য ভৰিব লগা হৈছে। তেওঁ আৰু আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁৰ চৰকাৰে উন্নয়নৰ মন্ত্ৰৰ লগতে ঐতিহ্যৰ ওপৰত কাম কৰি আছে যিয়ে ৰাজস্থানক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিব।
ৰাজস্থান কেৱল উদীয়মান ৰাজ্য নহয়, লগতে এক নিৰ্ভৰযোগ্য ৰাজ্য বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাজস্থান গ্ৰহণযোগ্য আৰু সময়ৰ সৈতে নিজকে কেনেদৰে সংস্কাৰ কৰিব লাগে সেয়া জানে। তেওঁ এই কথাও যোগ দিয়ে যে ৰাজস্থান প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা আৰু নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ আন এটা নাম। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণে নিৰ্বাচিত কৰা এক প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া আৰু সংস্কাৰবাদী চৰকাৰ হৈছে ৰাজস্থানৰ আৰ-ফেক্টৰত যোগ দিয়া নতুন দিশ। কম সময়ৰ ভিতৰতে এটা ভাল কাম কৰাৰ বাবে তেওঁ ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ দলটোক প্ৰশংসা কৰে। ৰাজ্য চৰকাৰে কেইদিনমানৰ ভিতৰতে প্ৰথম বৰ্ষ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ গৈ আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকসকলৰ কল্যাণ, যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি, পথ, বিদ্যুত, পানীৰ দৰে উন্নয়নমূলক কামৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ৰাজস্থানৰ দ্ৰুত বিকাশত তেওঁৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰীজনক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে অপৰাধ আৰু দুৰ্নীতি নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ তৎপৰতাই নাগৰিক আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত নতুন উৎসাহ আনিছে।
ৰাজস্থানৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজস্থান প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ ভঁৰাল, আধুনিক সংযোগৰ নেটৱৰ্কৰ লগতে এক সমৃদ্ধ ঐতিহ্য, এক অতি বৃহৎ ভূমিখণ্ড আৰু এক অত্যন্ত সক্ষম যুৱ শক্তি ৰাজ্যখনৰ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজস্থানত ৰাস্তাৰ পৰা ৰে'লপথলৈ, আতিথ্যৰ পৰা হস্তশিল্পলৈকে, খেতিপথাৰৰ পৰা দুৰ্গলৈকে বহুতো সম্পদ আছে। ৰাজস্থানৰ এই সম্ভাৱনাই ৰাজ্যখনক বিনিয়োগৰ বাবে এক অতি আকৰ্ষণীয় গন্তব্য স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। ৰাজস্থানত শিক্ষাৰ মান আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱনাৰ মান বৃদ্ধিৰ সুযোগ আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেয়েহে এতিয়া ইয়াত থকা বালিময় টিলাবোৰতো গছবোৰ ফলেৰে ভৰি আছে আৰু জলফাই আৰু জট্ৰোফাৰ খেতি বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জয়পুৰৰ নীলা মৃৎশিল্প, প্ৰতাপগড়ৰ থেভা জুৱেলাৰী আৰু ভিলৱাৰাৰ বস্ত্ৰ উদ্ভাৱনৰ এক পৃথক গৌৰৱ আছে,আনহাতে মাকৰানা মাৰ্বল আৰু কোটা ডোৰিয়া সমগ্ৰ বিশ্বতে সুপৰিচিত আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে নাগাউৰৰ পাণ মেথিৰ সুবাসো অনন্য আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে প্ৰতিখন জিলাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে কাম কৰি আছে।
জিংক, সীহ, তাম, মাৰ্বল, চূণশিল, গ্ৰেনাইট, পটাছৰ দৰে ভাৰতৰ খনিজ ভাণ্ডাৰৰ বৃহৎ অংশ ৰাজস্থানত আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবোৰ হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ শক্তিশালী ভেটি আৰু ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাত ৰাজস্থানৰ এক মুখ্য অৱদান আছে। এই দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতে ৫০০ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা সৃষ্টিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ বহুতো বৃহৎ সৌৰ উদ্যান ইয়াত নিৰ্মাণ হোৱাৰ জৰিয়তে ৰাজস্থানেও ইয়াত এক গুৰুত্বপূ্ৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
ৰাজস্থানে অৰ্থনীতিৰ বৃহৎ কেন্দ্ৰ দিল্লী আৰু মুম্বাই, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাট বন্দৰক উত্তৰ ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দিল্লী-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ ২৫০ কিলোমিটাৰ ৰাজস্থানত আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত ৰাজস্থানৰ আলৱাৰ, ভৰতপুৰ, দৌচা, চৱাই মাধোপুৰ, টংক, বুন্দি আৰু কোটা জিলা কেইখন যথেষ্ট উপকৃত হ'ব। ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দৰে ৩০০ কিলোমিটাৰ আধুনিক ৰে'ল নেটৱৰ্ক ৰাজস্থানত আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই কৰিডৰ জয়পুৰ, আজমেৰ, চিকাৰ, নাগাউৰ আৰু আলৱাৰ জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। ৰাজস্থান ইমান বৃহৎ সংযোগ প্ৰকল্পৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশেষকৈ শুকান বন্দৰ আৰু লজিষ্টিক খণ্ডৰ বাবে বিনিয়োগৰ বাবে ই এক উৎকৃষ্ট গন্তব্যস্থান। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক, প্ৰায় দুই ডজন নিৰ্দিষ্ট খণ্ডৰ ঔদ্যোগিক উদ্যান আৰু দুটা এয়াৰ কাৰ্গো কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত ৰাজস্থানত উদ্যোগ স্থাপন কৰাটো সহজ হ'ব আৰু ঔদ্যোগিক সংযোগৰ অধিক উন্নতি হ'ব।
ভাৰতৰ সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতত পৰ্যটনৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি, দুঃসাহসিক অভিযান, সন্মিলন, গন্তব্য বিবাহ আৰু ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজস্থান ভাৰতৰ পৰ্যটন মানচিত্ৰৰ এক মুখ্য কেন্দ্ৰ আৰু ইয়াত ইতিহাস, ঐতিহ্য, বিশাল মৰুভূমি আৰু বিভিন্ন সংগীত আৰু ৰন্ধন প্ৰণালীৰ সৈতে সুন্দৰ হ্ৰদ আছে যি ভ্ৰমণ, ভ্ৰমণ আৰু আতিথ্য খণ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজস্থান পৃথিৱীৰ সেই নিৰ্বাচিত ঠাইবোৰৰ ভিতৰত এখন য'ত মানুহে বিবাহৰ বাবে আহিব বিচাৰিব আৰু জীৱনৰ মুহূৰ্তবোৰ স্মৰণীয় কৰি তুলিব বিচাৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজস্থানত বন্যপ্ৰাণী পৰ্যটনৰ যথেষ্ট সুযোগ আছে আৰু ৰণথম্ভোৰ, সৰিস্কা, মুকুন্দ্ৰা পাহাৰ, কেওলাদেও আৰু এনে বহুতো ঠাইৰ কথা উল্লেখ কৰে যিবোৰ বন্যপ্ৰাণীক লৈ উৎসাহীসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৰাজস্থান চৰকাৰে ইয়াৰ পৰ্যটন স্থল আৰু ঐতিহ্য কেন্দ্ৰসমূহক উন্নত সংযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে বিভিন্ন থীম চাৰ্কিট সম্পৰ্কীয় আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছে আৰু উল্লেখ কৰে যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত প্ৰায় ৫ কোটি বিদেশী পৰ্যটক ভাৰতলৈ আহিছিল, আনহাতে কোভিড প্ৰভাৱিত তিনিৰ পৰা চাৰি বছৰ সত্বেও ২০১৪ ৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত ৭ কোটিতকৈও অধিক বিদেশী পৰ্যটক ভাৰতলৈ আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে কোভিড মহামাৰীকালত পৰ্যটন স্থবিৰ হৈ পৰা সত্বেও ভাৰতলৈ অহা পৰ্যটকৰ সংখ্যা যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতলৈ ই-ভিছাৰ সুবিধা বহুতো দেশৰ পৰ্যটকলৈ সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ ফলত বিদেশী অতিথিসকলৰ যথেষ্ট সহায় হৈছে। আজি ভাৰতৰ ঘৰুৱা পৰ্যটনেও নতুন অভিলেখ গঢ়িছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উড়ান যোজনা, বন্দে ভাৰত ৰে'ল, প্ৰসাদ আঁচনিৰ দৰে আঁচনিয়ে ৰাজস্থানক লাভান্বিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ দ্বাৰা ৰাজস্থান লাভান্বিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলক ভাৰতলৈ আহিবলৈ আহ্বান জনায় যিয়ে ৰাজস্থানকো লাভান্বিত কৰিব। তেওঁ কয় যে ৰাজস্থানৰ ঐতিহ্য পৰ্যটন, চলচ্চিত্ৰ পৰ্যটন, পৰিৱেশ-পৰ্যটন, গ্ৰাম্য পৰ্যটন, সীমান্ত অঞ্চল পৰ্যটন সম্প্ৰসাৰণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক আহ্বান জনায় যে এই ক্ষেত্ৰসমূহত তেওঁলোকৰ বিনিয়োগে ৰাজস্থানৰ পৰ্যটন খণ্ডক শক্তিশালী কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধিত সহায় কৰিব।
গোলকীয় যোগান আৰু মূল্য শৃংখলা সম্পৰ্কীয় বিদ্যমান প্ৰত্যাহ্বান সমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বিশ্বক এনে এক ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন যি আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটৰ সময়তো বাধাহীন আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম কৰিব। ইয়াৰ বাবে তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতত এক বৃহৎ উৎপাদন আধাৰ থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয় যি কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবেও প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছে, এই দায়িত্ব বুজি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ মেক ইন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত কম খৰচী উৎপাদনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ পেট্ৰ'লিয়াম সামগ্ৰী, ঔষধ আৰু ভেকচিন, ইলেক্ট্ৰনিক্স সামগ্ৰী আৰু নথি নিৰ্মাণে বিশ্বক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোৱা বছৰত ৰাজস্থানৰ পৰা প্ৰায় চাৰি হাজাৰ কোটি টকাৰ ৰপ্তানি কৰা হৈছে য'ত অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী, ৰত্ন আৰু গহনা, বস্ত্ৰ, হস্তশিল্প, কৃষি খাদ্য সামগ্ৰী অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
ভাৰতত উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত পিএলআই আঁচনিৰ নিৰন্তৰ বৰ্ধিত ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ইলেক্ট্ৰনিকছ, স্পেচিয়েলিটি ষ্টীল, অটোমোবাইল আৰু যানবাহনৰ যন্ত্ৰাংশ, সৌৰ পিভি, ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট উৎসাহ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে পিএলআই আঁচনিৰ ফলত প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ হৈছে, প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ৰপ্তানি ৪ লাখ কোটি টকা বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক নতুনকৈ নিযুক্তি দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ৰাজস্থানেও বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা থকা স্বয়ংচালিত আৰু অটো কম্পোনেন্ট উদ্যোগৰ বাবে এক ভাল আধাৰ প্ৰস্তুত কৰিছে। তেওঁ এই কথাও যোগ দিয়ে যে ইলেক্ট্ৰনিক্স নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিও ৰাজস্থানত আছে। শ্ৰী মোদীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক ৰাজস্থানৰ উৎপাদন সম্ভাৱনা নিশ্চিতভাৱে অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাইজিং ৰাজস্থানক এক বৃহৎ শক্তি বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এমএছএমইৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজস্থান ভাৰতৰ শীৰ্ষ ৫ খন ৰাজ্যৰ ভিতৰত অন্যতম। তেওঁ যোগ দিয়ে যে চলিত সন্মিলনত এমএছএমইৰ ওপৰত এখন পৃথক সন্মিলনো অনুষ্ঠিত হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজস্থানত ২৭ লাখতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আছে আৰু ৫০ লাখতকৈও অধিক লোকে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগত কাম কৰি আছে। তেওঁ যোগ দিয়ে যে ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজস্থানৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে চৰকাৰে এক নতুন এমএছএমই নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰাত আনন্দিত হয়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰেও ইয়াৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে এমএছএমইসমূহক নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰি আহিছে।"ভাৰতৰ এমএছএমইবোৰে কেৱল ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক শক্তিশালী কৰাই নহয়, গোলকীয় যোগান আৰু মূল্য শৃংখলাসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। কোভিড মহামাৰীৰ সময়ত ফাৰ্মা সম্পৰ্কীয় যোগান শৃংখলা সংকটৰ কথা মনত পেলাই শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ ফাৰ্মা খণ্ডই ইয়াৰ শক্তিশালী আধাৰৰ বাবে বিশ্বক সহায় কৰিছে। একেদৰে, তেওঁ ভাৰতক অন্যান্য সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ বাবে এক শক্তিশালী আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু কয় যে আমাৰ এমএছএমইসমূহে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
এমএছএমইৰ সংজ্ঞা সলনি কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰায় ৫ কোটি এমএছএমইক আনুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে, যিয়ে তেওঁলোকক ঋণৰ ক্ষেত্ৰত সূচলতা প্ৰদান কৰিছে।
চৰকাৰে ক্ৰেডিট লিংকড গেৰাণ্টি আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক প্ৰায় ৭ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। যোৱা দশকত এমএছএমইৰ ঋণৰ প্ৰবাহ দুগুণতকৈও অধিক হোৱাৰ ওপৰত জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত ই প্ৰায় ১০ লাখ কোটি টকা আছিল, আজি ই ২২ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজস্থানো ইয়াৰ এক ডাঙৰ হিতাধিকাৰী আছিল আৰু এমএছএমইৰ এই বৰ্ধিত শক্তিয়ে ৰাজস্থানৰ উন্নয়নক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব।
"আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছো", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ দৃষ্টিভংগী গোলকীয় আছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱো গোলকীয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে চৰকাৰী পৰ্যায়ত সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে ঔদ্যোগিক আৰু উৎপাদন বিকাশৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ড আৰু প্ৰতিটো কাৰকক উৎসাহ দি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে সবকা প্ৰয়াসৰ এই মনোভাৱই এখন উন্নত ৰাজস্থান আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিব।
ভাষণ সমাপ্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সকলো বিনিয়োগকাৰীক ৰাইজিং ৰাজস্থানৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিনিধিসকলক ৰাজস্থান আৰু ভাৰত অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যিটো তেওঁলোকৰ বাবে এক পাহৰিব নোৱাৰা অভিজ্ঞতা হ'ব।
ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী হৰিভাউ কিষাণৰাও বাগদে, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজনলাল শৰ্মা, মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, বাণিজ্য ক্ষেত্ৰৰ নেতা আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
এই বছৰৰ ৯ ৰ পৰা ১১ ডিচেম্বৰলৈ অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া বিনিয়োগ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'পৰিপূৰ্ণ, দায়িত্বশীল, সাজু'। এই সন্মিলনত পানী সুৰক্ষা, বহনক্ষম খনন, বহনক্ষম বিত্ত, সামগ্ৰিক পৰ্যটন, কৃষি-ব্যৱসায় উদ্ভাৱন আৰু মহিলা নেতৃত্বাধীন ষ্টাৰ্টআপৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ১২ টা খণ্ডগত বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব। সন্মিলনৰ সময়ত অংশগ্ৰহণকাৰী দেশসমূহৰ সৈতে 'বাসযোগ্য চহৰৰ বাবে পানী ব্যৱস্থাপনা', 'উদ্যোগৰ বহুমুখীতা- উৎপাদন আৰু ইয়াৰ বাহিৰত' আৰু 'বাণিজ্য আৰু পৰ্যটন'ৰ দৰে বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আঠখন অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ'ব।
প্ৰৱাসী ৰাজস্থানী সন্মিলন আৰু এমএছএমই কনক্লেভো তিনি দিনৰ ভিতৰত অনুষ্ঠিত হ'ব। ৰাজস্থান গ্লোবেল বিজনেছ এক্সপোত ৰাজস্থান পেভিলিয়ন, কাণ্ট্ৰী পেভিলিয়ন, ষ্টাৰ্টআপ পেভিলিয়নৰ দৰে বিষয়ভিত্তিক পেভিলিয়ন প্ৰদৰ্শন হ'ব। সন্মিলনখনত ১৬ খন অংশীদাৰ দেশ আৰু ২০ টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনকে ধৰি ৩২ খনতকৈও অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rising Rajasthan Global Investment Summit
Rajasthan is emerging as a prime destination for investment, driven by its skilled workforce and expanding market: PM
Experts and investors around the world are excited about India: PM
India's success showcases the true power of democracy, demography, digital data and delivery: PM
This century is tech-driven and data-driven: PM
India has demonstrated how the democratisation of digital technology is benefiting every sector and community: PM
Rajasthan is not only Rising but it is reliable also, Rajasthan is Receptive and knows how to refine itself with time: PM
Having a strong manufacturing base in India is crucial: PM
India's MSMEs are not only strengthening the Indian economy but are also playing a significant role in empowering the global supply and value chains: PM
09 DEC 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 and the Rajasthan Global Business Expo at Jaipur Exhibition and Convention Centre (JECC) in Jaipur, Rajasthan. Addressing the gathering, the Prime Minister said today was another special day in the journey of success of Rajasthan. He congratulated all the industry and business leaders, investors, delegates to the Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 at the Pink City - Jaipur. He also congratulated the Government of Rajasthan for organising the grand event.
The Prime Minister remarked that business experts and investors were buoyed by the business climate in India. He added that the progress that India has seen with the mantra of Perform, Transform and Reform, is visible in every field. Shri Modi highlighted that India was able to rise to 11th largest economy in the world after 7 decades of Independence, but in just the last decade, India has risen to 5th largest economy in the world. “India’s economy and exports have nearly doubled in the last 10 years”, exclaimed Shri Modi. He added that even the Foreign Direct Investment had increased more than two times in the last decade in comparison with the decade before 2014. He further noted that the infrastructure expenditure of India had increased to Rs 11 Trillion from nearly Rs 2 trillion.
“India's success showcases the true power of democracy, demography, digital data and delivery”, exclaimed the Prime Minister. He added that the success and empowerment of Democracy in a diverse country like India is a great achievement in itself. The Prime Minister remarked that the welfare of humanity while being a democratic nation is at the core of the philosophy of India. He added that it was the basic character of India. He lauded the people of India for exercising their democratic rights and ensuring a stable Government in India. Shri Modi hailed the demography that is the youth power for taking forward these ancient traditions of India. He remarked that India was going to be among the youngest countries in the world for many years to come and India will have the largest pool of youth as well as the largest skilled youth group. He further added that the government was undertaking several positive steps in this direction.
Shri Modi noted that in the last decade, India's youth power has added another dimension to our strength and this new dimension was India's tech power and data power. Emphasising the importance of technology and data in every sector in today’s world, Shri Modi said “This century is tech-driven and data-driven”. He noted that in the last decade, the number of internet users in India has increased by almost 4 times. He further added that new records were being made in digital transactions. The Prime Minister underlined that India was showcasing the world its real power of democracy, demography and data. “India has demonstrated how the democratisation of digital technology is benefiting every sector and community”, said Shri Modi. Citing various digital initiatives of India like the UPI, Direct Benefit Transfer System, Government e-Marketplace (GeM), Open Network for Digital Commerce (ONDVC), he said that there are so many such platforms which showcased the power of the digital ecosystem. He added that their huge impact would be evident in Rajasthan as well. Shri Modi expressed his firm belief that development of the country was through the development of the state and when Rajasthan reaches new heights of development, the country will also reach new heights.
Noting that Rajasthan was the largest state in India in terms of area, Shri Modi lauded the people of Rajasthan for their large-heartedness, hard working nature, honesty, will to achieve the toughest goals, their belief in nation first, their inspiration to do anything for the country. He added that the priority of the post-independence governments was neither the development of the country nor the heritage of the country and Rajasthan bore its brunt. He further assured that his government was working on the mantra of development as well as heritage which would benefit Rajasthan greatly.
Highlighting that Rajasthan was not just a rising state, but also a reliable one, the Prime Minister remarked that Rajasthan was receptive and knew how to refine itself with time. He added that Rajasthan was also another name for facing challenges and for creating new opportunities. Shri Modi said a responsive and reformist government elected by the people of Rajasthan was the new aspect added to the R-Factor of Rajasthan. He lauded the Chief Minister of Rajasthan and his entire team had done a great job in a short span of time. Noting that the state government was going to complete its first year in a few days, Shri Modi commended the Chief Minister for his efficiency and commitment in in the rapid development of Rajasthan in various fields like welfare of the poor and farmers, creation of new opportunities for the youth, developmental works like road, electricity, water works. He also added that the promptness of the government in controlling crime and corruption had brought new enthusiasm among citizens and investors.
Emphasising that it was important to realize the real potential of Rajasthan, the Prime Minister remarked that Rajasthan has a storehouse of natural resources, a network of modern connectivity along with a rich heritage, a very large landmass and a highly capable youth force. He added that Rajasthan had a lot to offer from roads to railways, from hospitality to handicrafts, from farms to forts. This potential of Rajasthan, Shri Modi said, makes the state a very attractive destination for investment. Adding that Rajasthan has the quality of learning and the quality of increasing its potential, Shri Modi remarked that that is why now even in the sandy dunes here, trees are laden with fruits and the cultivation of olives and jatropha is increasing. He highlighted that the Blue pottery of Jaipur, Theva Jewellery of Pratapgarh and textile innovation of Bhilwara had a different glory while Makrana marble and Kota Doria were well known all over the world. He added that the fragrance of Paan Methi of Nagaur was also unique and the state government was working to recognize the potential of every district.
Noting that the large part of India's mineral reserves was in Rajasthan like zinc, lead, copper, marble, limestone, granite, potash, the Prime Minister said these were the strong foundation of self-reliant India and Rajasthan was a major contributor to India's energy security. Reminding that India had set a target of creating 500 gigawatt renewable energy capacity by the end of this decade, Shri Modi said Rajasthan was playing a great role in this too with many of India's largest solar parks being built here.
Remarking that Rajasthan connected two big centers of economy, Delhi and Mumbai, the ports of Maharashtra and Gujarat with Northern India, Shri Modi noted that 250 kilometers of Delhi-Mumbai Industrial Corridor wass in Rajasthan. This, he added, would greatly benefit districts of Alwar, Bharatpur, Dausa, Sawai Madhopur, Tonk, Bundi and Kota of Rajasthan. Noting that 300 km of modern rail network like Dedicated Freight Corridor was in Rajasthan, Shri Modi said that this corridor passed through Jaipur, Ajmer, Sikar, Nagaur and Alwar districts. Highlighting that Rajasthan being the center of such big connectivity projects, the Prime Minister said it was an excellent destination for investment with immense possibilities especially for the dry ports and logistics sector. He added that the Government was developing multi-model logistics parks, about two dozen sector specific industrial parks, and two air cargo complexes were being built. This, he further said, would make it easier to set up industry in Rajasthan with further improvement in the industrial connectivity.
Emphasising the huge potential of tourism in India's prosperous future, the Prime Minister stressed that there were immense possibilities for nature, culture, adventure, conference, destination wedding and heritage tourism in India. He added that Rajasthan was a major centre on India's tourism map and it had history, heritage, vast deserts and beautiful lakes with diverse music and cuisine which would suffice the needs of Tour, Travel and Hospitality Sector. He further added that Rajasthan was one of those select places in the world where people would want to come for weddings and to make life's moments memorable. Shri Modi noted that there was a lot of scope for wildlife tourism in Rajasthan and cited Ranthambore, Sariska, Mukundra Hills, Keoladeo and many such places which are a treat for wildlife enthusiasts. The Prime Minister was pleased that the Rajasthan government was connecting its tourist destinations and heritage centres with better connectivity. He added that the Government of India had also started schemes related to different theme circuits and noted that around 5 crore foreign tourists came to India between 2004 and 2014, whereas more than 7 crore foreign tourists have come to India between 2014 and 2024 despite the Covid affected period for three to four years.Shri Modi stressed that despite Tourism coming to a standstill during the Covid pandemic period, the number of tourists coming to India had increased to a great extent. He noted that the facility of e-visa to India extended to the tourists of many countries had helped the foreign guests a lot. Noting that today the domestic tourism in India was also creating new records, the Prime Minister said that schemes like Udan Yojana, Vande Bharat trains, Prasad scheme had benefited Rajasthan. He added that Rajasthan also benefited from programs like Vibrant Village of the Government of India. Shri Modi urged the citizens to Wed in India which would also benefit Rajasthan. He said that there was a huge potential to expand Rajasthan's heritage tourism, film tourism, eco-tourism, rural tourism, border area tourism. The Prime Minister urged the investors that their investment in these areas would strengthen Rajasthan's tourism sector and also help them grow their business.
Touching upon the existing challenges related to global supply and value chain, the Prime Minister said that today the world needed a system which would function unhindered and uninterrupted even during the biggest crisis. For this, he added, that it was imperative to have a large manufacturing base in India which was not only necessary for India, but also for the world economy. Shri Modi remarked that India had taken a pledge of self-reliance in manufacturing, understanding this responsibility. He added that India was emphasizing on low cost manufacturing under its Make in India program and India's petroleum products, medicines and vaccines, electronics goods and the record manufacturing benefited the world a lot. Shri Modi noted that about eighty four thousand crore rupees worth of exports have been made from Rajasthan in the last year which included engineering goods, gems and jewellery, textiles, handicrafts, agro food products.
Emphasising the continuously increasing role of the PLI scheme in increasing manufacturing in India, the Prime Minister said that today there was a lot of enthusiasm in the sectors of Electronics, Specialty Steel, Automobiles and auto components,Solar PVs, Pharmaceutical drugs. He added that the PLI Scheme had led to an investment of about Rs 1.25 lakh crore, products worth about Rs 11 lakh crore being made and an increase in exports by Rs 4 lakh crore. He noted that lakhs of youth were employed newly. The Prime Minister stressed that Rajasthan too had prepared a good base for the automotive and auto component industry with a lot of potential for electric vehicle manufacturing. He added that necessary infrastructure required for electronics manufacturing was also available in Rajasthan. Shri Modi urged the investors to definitely explore the manufacturing potential of Rajasthan.
Highlighting that Rising Rajasthan was a great strength, the Prime Minister said that Rajasthan was one of the top 5 states in India in terms of MSMEs. He added that a separate conclave was also going to be held on MSMEs in the ongoing summit. Shri Modi noted that there are more than 27 lakh small and micro industries in Rajasthan with more than 50 lakh people working in small industries. He added that this had the potential to change the fate of Rajasthan. Shri Modi was pleased that a new MSMEs policy was introduced by the Government within a short time. He added that the Government of India was also continuously strengthening MSMEs through its policies and decisions. “India's MSMEs are not only strengthening the Indian economy but are also playing a significant role in empowering the global supply and value chains”, said the Prime Minister. Recollecting the pharma-related supply chain crisis during the Covid pandemic, Shri Modi underscored that India's pharma sector helped the world due to its strong base. Similarly, he urged to make India a strong base for manufacturing of other products and said that our MSMEs would play a major role in this.
Underling the Government’s efforts to change the definition of MSMEs so that they get more opportunities for growth, Shri Modi said the central government had linked about 5 crore MSMEs to the formal economy, which had eased their access to credit.
Adding that the Government had also started a Credit Linked Guarantee Scheme, the Prime Minister said small industries were given assistance of about Rs 7 lakh crore under the scheme. Stressing that in the last decade, the credit flow for MSMEs had more than doubled, Shri Modi said while it was about Rs 10 lakh crore in 2014, today it was more than Rs 22 lakh crore. He added that Rajasthan had also been a big beneficiary of this and this growing strength of MSMEs would propel Rajasthan's development to new heights.
“We have embarked on a new journey of self-reliant India”, said the Prime Minister. He added that the vision of the Atmanirbhar Bharat Abhiyan was global and the impact was also global. Shri Modi underscored that they were moving ahead with a whole of Government approach at the Governmental level. He added that the Government was promoting every sector and every factor for industrial and manufacturing growth. Shri Modi expressed confidence that this spirit of Sabka Prayas will create a developed Rajasthan and a developed India.
Concluding his address, Shri Modi urged all the investors to take up the resolution of Rising Rajasthan. He also urged the delegates from across the globe to explore Rajasthan and India, which would be an unforgettable experience for them.
The Governor of Rajasthan Shri Haribhau Kisanrao Bagde, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Ministers, MPs, MLAs, industry leaders and other dignitaries were present at the event.
Background
The theme of the Investment Summit to be held from 9th to 11th December this year is ‘Replete, Responsible, Ready’. The Summit will host 12 sectoral thematic sessions on the themes of water security, sustainable mining, sustainable finance, inclusive tourism, agri-business innovations and women-led Startups among others. Eight Country sessions will also be held during the Summit with participating countries on the themes like ‘Water Management for Livable Cities’, ‘versatility of Industries- manufacturing and beyond’ and ‘Trade & Tourism.’
Pravasi Rajasthani Conclave and MSME Conclave will also be held in three days. The Rajasthan Global Business Expo will feature thematic pavilions such as the Rajasthan Pavilion, Country Pavilions, Startups Pavilion among others. Over 32 countries, including 16 partner countries and 20 international organizations will participate in the Summit.