ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 DEC 2024 2:25PM by PIB Bhubaneswar
‘‘ସୁପୋଷିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅଭିଯାନ" ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆମେ ସାହିବଜାଦେମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ, ମାତା ଗୁଜ୍ରି ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାହିବଜାଦା ଜୋରାୱାର ସିଂ ଏବଂ ସାହିବଜାଦା ଫତେହ ସିଂ ବୟସରେ ଯୁବକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଅଦମ୍ୟ ଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମୟ ଯେତେ କଠିନ ହେଉନା କାହିଁକି, ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ଆଉ କିଛି ବଡ଼ ନୁହେଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିମାଣ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏବଂ ଦେଶର ଏକତାର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଇତିହାସ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୁବ ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବର୍ତ୍ତମାନ, କେବଳ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହିଁ ଆମର ମାନକ ହେବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଅବସରରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ତୃତୀୟ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାହିବଜାଦେମାନଙ୍କ ଅତୁଳନୀୟ ସାହସିକତା ଏବଂ ବଳିଦାନର ସ୍ମୃତିରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦିନ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରେରଣାର ପର୍ବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦିନ ଅନେକ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ ସହିତ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ସାହସିକତା, ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ବୀର ବାଲ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ୧୭ ଜଣ ପିଲାଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନେ ଭାରତର ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁ ଏବଂ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦେମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ
ସାହାସୀ ସାହିବଜାଦେଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସାହସିକତା କାହାଣୀ ଜାଣିବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନି ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦିନ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦେମାନେ କୋମଳ ବୟସରେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାହିବ ଜୋରାୱାର ସିଂହ ଏବଂ ସାହିବ ଫତେହ ସିଂହଙ୍କ କୋମଳ ବୟସ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନଙ୍କ ସାହସର କୌଣସି ସୀମା ନଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାହିବଜାଦେମାନେ ମୋଗଲ ସୁଲତାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରଲୋଭନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ, ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାଚାର ସହିଥିଲେ ଏବଂ ୱାଜିର ଖାନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ମୃତ୍ୟୁଦଣ୍ଡକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାହସିକତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ବାଛିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାହିବଜାଦାମାନେ ତାଙ୍କୁ ଗୁରୁ ଅର୍ଜନ ଦେବ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଏବଂ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସାହସିକତା ଆମ ବିଶ୍ୱାସର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାହିବଜାଦାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ବଳିଦାନ କରିବାକୁ ବାଛିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱାସର ପଥରୁ କେବେ ବିଚ୍ୟୁତ ହୋଇନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଯେତେ କଠିନ ହେଉନା କାହିଁକି, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଦେଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ସାହସିକତାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକ ହେଉଛନ୍ତି ବୀର ବାଳକ।"
"ଚଳିତ ବର୍ଷର ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରଣ ଏହା ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଏହି ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଗର୍ବିତ ଯେ ଏହି ଦିନ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ବଳିଦାନ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମକୁ ସମାଜର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ। "ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ଦେଶରେ କେହି ଛୋଟ କିମ୍ବା ବଡ଼ ନୁହଁନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୀତି ଆମ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଓକିଲାତି କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଆମକୁ ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଉପରେ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା ନକରିବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସେହିଭଳି ଭାବେ ସମ୍ବିଧାନ ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିମାଣ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଅତୀତରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଯୁବଶକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆନ୍ଦୋଳନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପ୍ଳବରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଆଶା ଏବଂ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ରୀଡ଼ା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୁବ ଶକ୍ତି ନୂଆ ବିପ୍ଳବ ଆଣୁଛି। ତେଣୁ, ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ନୀତିରେ ସରକାରଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଧ୍ୟାନ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ନୀତି, ତାହା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ହେଉ, ମହାକାଶ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭବିଷ୍ୟତ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଫିଣ୍ଟେକ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଯୋଜନା ହେଉ, ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକମାନେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଉଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ଆବଶ୍ୟକତା, ଆଶା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗମାନ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ପାରମ୍ପରିକ ସଫ୍ଟୱେୟାର୍ ଠାରୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଡ଼କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ସହିତ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ଶିକ୍ଷାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଆକାଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ମେରା ଯୁବ ଭାରତ" ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା ସହିତ ବ୍ୟବହାରିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜ ପ୍ରତି କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ଫିଟ୍ ରହିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଯୁବକ ଏକ ସକ୍ଷମ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଆଗେଇ ନେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ " ଏବଂ ‘‘ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ" ଆନ୍ଦୋଳନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ ଫିଟ୍ନେସ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ସୁପୋଷିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅଭିଯାନ' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା କୁପୋଷଣ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆଧାର ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
"ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣାରେ ଭରିଥାଏ ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମର ମାନକ ଏବେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଉଚିତ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମର ସଡ଼କ, ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଉଚିତ ଯଦି ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଅଟୋ ଯାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବା ଉଚିତ ଯଦି ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁ, ତେବେ ଆମର ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ, ଭ୍ରମଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଉଚିତ ଯଦି ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମର ଉପଗ୍ରହ, ନାଭିଗେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଉଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ପ୍ରେରଣା ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥାଏ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବେ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଦେଶର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବେ, ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ନବସୃଜନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଦେଶ ତଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ, ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ସେତେବେଳେ ନିଜ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ବି ହାସଲ କରିପାରିବେ ତେଣୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ ବିଦେଶୀ ଶାସନର ଅହଂକାରକୁ ଭାଙ୍ଗି ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମୟର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାକୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପରିବାର କେବେ ସକ୍ରିୟ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହାନ୍ତି, ସେହି ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ସେ ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ୍" ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାରା ଦେଶର ଗ୍ରାମ, ସହର ଏବଂ ସହରରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ, ବିଶେଷ କରି ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଅମୃତ କାଳର ୨୫ ବର୍ଷର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ସେ ଦେଶର ସମଗ୍ର ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଉଚ୍ଚ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ। ସେ ଗୁରୁ, ସାହସୀ ସାହିବଜାଦ ଏବଂ ମାତା ଗୁଜ୍ରି ଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ହେଉଛି ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବ ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ‘‘ସୁପୋଷିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅଭିଯାନ " ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପୁଷ୍ଟି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ପୁଷ୍ଟିକର ଫଳାଫଳ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା, ଏହି ଦିବସର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ସାହସ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେବ ‘‘ମାଇଁ ଗଭ" ଏବଂ ‘‘ମାଇଁ ଭାରତ" ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ କୁଇଜ୍ ସମେତ ଅନେକ ଅନ୍ଲାଇନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ କାହାଣୀ କହିବା, ସୃଜନଶୀଳ ଲେଖା, ପୋଷ୍ଟର ତିଆରି ଭଳି ଆକର୍ଷଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯିବ
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର (ପିଏମଆରବିପି) ର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Veer Baal Diwas programme in New Delhi
PM launches ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’
On Veer Baal Diwas, we recall the valour and sacrifices of the Sahibzades, We also pay tribute to Mata Gujri Ji and Sri Guru Gobind Singh Ji: PM
Sahibzada Zorawar Singh and Sahibzada Fateh Singh were young in age, but their courage was indomitable: PM
No matter how difficult the times are, nothing is bigger than the country and its interests: PM
The magnitude of our democracy is based on the teachings of the Gurus, the sacrifices of the Sahibzadas and the basic mantra of the unity of the country: PM
From history to present times, youth energy has always played a big role in India's progress: PM
Now, only the best should be our standard: PM
26 DEC 2024 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in Veer Baal Diwas today at Bharat Mandapam, New Delhi. Addressing the gathering on the occasion of the 3rd Veer Baal Diwas, he said their Government had started the Veer Baal diwas in memory of the unparalleled bravery and sacrifice of the Sahibzades. He added that this day had now become a festival of national inspiration for crores of Indians. He further added this day had worked to inspire many children and youth with indomitable courage. Shri Modi lauded the 17 children who were conferred with Veer Baal awards in the fields of bravery, innovation, science and technology, sports and arts today. He added that today’s awardees symbolised the capability of the children and youth of India to excel in various fields. The Prime Minister paid his tributes to the Gurus and the brave Sahibzades on the occasion and also congratulated the awardees and their families.
Recalling the sacrifice of the brave Sahibzades, Shri Modi said it was imperative for today’s youth to know about their saga of bravery and therefore, it was important to recall those events too. He added that it was over three centuries ago on this day the courageous Sahibzades had sacrificed their lives at tender ages. The Prime Minister noted that despite the tender ages of Sahib Zorawar Singh and Sahib Fateh Singh, their courage knew no bounds. He added that the Sahibzades rejected all the temptations of the Mughal Sultanate, endured all the atrocities and chose to embrace the death sentence ordered by Wazir Khan with utmost bravery. Shri Modi remarked that the Sahibzadas reminded him of the valor of Guru Arjan Dev, Guru Tegh Bahadur, and Guru Gobind Singh and this bravery was the spiritual strength of our faith. He added that the Sahibzadas chose to sacrifice their lives but never wavered from the path of faith. The Prime Minister emphasized that Veer Bal Diwas teaches us that no matter how difficult the circumstances, nothing is greater than the nation and national interest. He said “Every act done for the country is an act of bravery and every child and youth living for the country is a Veer Balak”.
“This year's Veer Bal Diwas is even more special as it marks the 75th year of the establishment of the Indian Republic and our Constitution”, said the Prime Minister. He emphasized that in this 75th year of Indian Constitution, every citizen of the country is drawing inspiration from the brave Sahibzadas to work for the unity and integrity of the nation. Shri Modi highlighted that the strong democracy of India was proud that this day was built on the bravery and sacrifice of the Sahibzadas. He underscored that our democracy inspires us towards the upliftment of the last person in society. “The Constitution teaches us that no one is small or big in the country”, said Shri Modi. He added that this principle aligns with the teachings of our Gurus, who advocated for the welfare of all. The Prime Minister stressed that the life of the Sahibzadas teaches us not to compromise on the integrity and ideals of the nation and similarly, the Constitution upholds the principle of India's sovereignty and integrity. He added that the magnitude of our democracy embodies the teachings of the Gurus, the sacrifice of the Sahibzadas, and the mantra of national unity.
“From past till present, the energy of the youth has played a significant role in India's progress”, said Shri Modi. He highlighted that from the fight for independence to the 21st-century movements, Indian youth have contributed to every revolution. The Prime Minister stressed that the world looks at India with hope and expectations because of the power of the youth. He remarked that today, from start-ups to science, sports to entrepreneurship, youth power is driving new revolutions. Hence, he added, the government's biggest focus in policy is empowering the youth. He stressed that all policies, whether for the start-up ecosystem, the future of the space economy, the sports and fitness sector, the fintech and manufacturing industry, or skill development and internship schemes, are youth-centric and aimed at benefiting young people. He further underscored that in every sector related to the country's development, young people are getting new opportunities while their talent and self-confidence was receiving support from the Government. The Prime Minister remarked that in today's rapidly changing world, new needs, expectations, and future directions were emerging. He stressed on the importance of making our youth futuristic, given the shift from traditional software to AI and the rise of machine learning. Shri Modi highlighted that the country started preparing for this long ago with the new National Education Policy, which modernized education and provided an open sky for learning. He emphasized that over 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up to foster innovation among young children. Shri Modi stated that the 'Mera Yuva Bharat' campaign aims to provide practical opportunities along with education, increase the sense of duty towards society among youth.
Stressing on the importance of staying fit, noting that a healthy youth will lead to a capable nation, Shri Modi said that the 'Fit India' and 'Khelo India' movements aimed to increase fitness awareness among the younger generation. The Prime Minister announced the launch of the 'Suposhit Gram Panchayat Abhiyan', which will promote a healthy competition among village panchayats to eliminate malnutrition and form the basis of a developed India.
“Veer Bal Diwas fills us with inspiration and motivates us for new resolutions”, remarked the Prime Minister. He emphasized that our standard should now be the best. He urged the youth to work towards making their respective sectors the best. Shri Modi said “If we work on infrastructure, our roads, rail network, and airport infrastructure should be the best in the world. If we work on manufacturing, our semiconductors, electronics, and auto vehicles should be the best globally. If we work in tourism, our destinations, travel amenities, and hospitality should be the best. If we work in the space sector, our satellites, navigation technology, and astronomy research should be the best”. The Prime Minister remarked that the inspiration for setting such high goals comes from the bravery of the Sahibzadas. He stressed that big goals are now our resolutions. Shri Modi remarked that the country had complete confidence in the capabilities of its youth and underscored that the youth of India, who can lead the world's largest companies, innovate to guide the modern world, and prove their mettle in every major country and field, can achieve anything for their nation when given new opportunities. Therefore, he said, that the goal of a developed India was assured and the success of Atmanirbhar Bharat was certain.
Remarking that every era gave the youth of a country the opportunity to change its destiny, Shri Modi highlighted that during the freedom struggle, Indian youth broke the arrogance of foreign rule and achieved their goals while today, the youth have the goal of a developed India. He stressed that in this decade, we must lay the foundation for rapid development over the next 25 years. The Prime Minister urged the youth to make the most of this time, advance in every sector, and propel the nation forward. He emphasized his vision of bringing one lakh youth into politics, whose families have never been involved in active politics. He added that this initiative was crucial for the next 25 years and encouraged the youth to be part of this campaign to bring a new generation into politics. Shri Modi announced that the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' would be held at the beginning of next year on Swami Vivekananda's birth anniversary. He added that millions of youth from villages, towns, and cities across the country will participate, discussing the vision and roadmap for a developed India.
The Prime Minister emphasized that the in the upcoming decade, especially the next five years, would be crucial for fulfilling the resolutions of Amrit Kaal's 25 years. He highlighted the need to harness the entire youth power of the country. The Prime Minister expressed confidence that the support, cooperation, and energy of the youth will take India to great heights. He concluded by paying homage to the Gurus, the brave Sahibzadas, and Mata Gujri ji.
The Union Minister of Women and Child Development, Smt Annapurna Devi was present among other dignitaries at the event.
Background
Veer Baal Diwas is a nationwide celebration honouring children as the foundation of India’s future. Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the event and launched ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’. The programme aims at improving the nutritional outcomes and well-being by strengthening implementation of nutrition related services and by ensuring active community participation.
Various initiatives will also be run across the nation to engage young minds, promote awareness about the significance of the day, and foster a culture of courage and dedication to the nation. A series of online competitions, including interactive quizzes, will be organized through the MyGov and MyBharat Portals. Interesting activities like storytelling, creative writing, poster-making among others will be undertaken in schools, Child Care Institutions and Anganwadi centres.
Awardees of Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) were also present during the programme.