Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Veer Baal Diwas programme in New Delhi
PM launches ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’
On Veer Baal Diwas, we recall the valour and sacrifices of the Sahibzades, We also pay tribute to Mata Gujri Ji and Sri Guru Gobind Singh Ji: PM
Sahibzada Zorawar Singh and Sahibzada Fateh Singh were young in age, but their courage was indomitable: PM
No matter how difficult the times are, nothing is bigger than the country and its interests: PM
The magnitude of our democracy is based on the teachings of the Gurus, the sacrifices of the Sahibzadas and the basic mantra of the unity of the country: PM
From history to present times, youth energy has always played a big role in India's progress: PM
Now, only the best should be our standard: PM
26 DEC 2024 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in Veer Baal Diwas today at Bharat Mandapam, New Delhi. Addressing the gathering on the occasion of the 3rd Veer Baal Diwas, he said their Government had started the Veer Baal diwas in memory of the unparalleled bravery and sacrifice of the Sahibzades. He added that this day had now become a festival of national inspiration for crores of Indians. He further added this day had worked to inspire many children and youth with indomitable courage. Shri Modi lauded the 17 children who were conferred with Veer Baal awards in the fields of bravery, innovation, science and technology, sports and arts today. He added that today’s awardees symbolised the capability of the children and youth of India to excel in various fields. The Prime Minister paid his tributes to the Gurus and the brave Sahibzades on the occasion and also congratulated the awardees and their families.
Recalling the sacrifice of the brave Sahibzades, Shri Modi said it was imperative for today’s youth to know about their saga of bravery and therefore, it was important to recall those events too. He added that it was over three centuries ago on this day the courageous Sahibzades had sacrificed their lives at tender ages. The Prime Minister noted that despite the tender ages of Sahib Zorawar Singh and Sahib Fateh Singh, their courage knew no bounds. He added that the Sahibzades rejected all the temptations of the Mughal Sultanate, endured all the atrocities and chose to embrace the death sentence ordered by Wazir Khan with utmost bravery. Shri Modi remarked that the Sahibzadas reminded him of the valor of Guru Arjan Dev, Guru Tegh Bahadur, and Guru Gobind Singh and this bravery was the spiritual strength of our faith. He added that the Sahibzadas chose to sacrifice their lives but never wavered from the path of faith. The Prime Minister emphasized that Veer Bal Diwas teaches us that no matter how difficult the circumstances, nothing is greater than the nation and national interest. He said “Every act done for the country is an act of bravery and every child and youth living for the country is a Veer Balak”.
“This year's Veer Bal Diwas is even more special as it marks the 75th year of the establishment of the Indian Republic and our Constitution”, said the Prime Minister. He emphasized that in this 75th year of Indian Constitution, every citizen of the country is drawing inspiration from the brave Sahibzadas to work for the unity and integrity of the nation. Shri Modi highlighted that the strong democracy of India was proud that this day was built on the bravery and sacrifice of the Sahibzadas. He underscored that our democracy inspires us towards the upliftment of the last person in society. “The Constitution teaches us that no one is small or big in the country”, said Shri Modi. He added that this principle aligns with the teachings of our Gurus, who advocated for the welfare of all. The Prime Minister stressed that the life of the Sahibzadas teaches us not to compromise on the integrity and ideals of the nation and similarly, the Constitution upholds the principle of India's sovereignty and integrity. He added that the magnitude of our democracy embodies the teachings of the Gurus, the sacrifice of the Sahibzadas, and the mantra of national unity.
“From past till present, the energy of the youth has played a significant role in India's progress”, said Shri Modi. He highlighted that from the fight for independence to the 21st-century movements, Indian youth have contributed to every revolution. The Prime Minister stressed that the world looks at India with hope and expectations because of the power of the youth. He remarked that today, from start-ups to science, sports to entrepreneurship, youth power is driving new revolutions. Hence, he added, the government's biggest focus in policy is empowering the youth. He stressed that all policies, whether for the start-up ecosystem, the future of the space economy, the sports and fitness sector, the fintech and manufacturing industry, or skill development and internship schemes, are youth-centric and aimed at benefiting young people. He further underscored that in every sector related to the country's development, young people are getting new opportunities while their talent and self-confidence was receiving support from the Government. The Prime Minister remarked that in today's rapidly changing world, new needs, expectations, and future directions were emerging. He stressed on the importance of making our youth futuristic, given the shift from traditional software to AI and the rise of machine learning. Shri Modi highlighted that the country started preparing for this long ago with the new National Education Policy, which modernized education and provided an open sky for learning. He emphasized that over 10,000 Atal Tinkering Labs have been set up to foster innovation among young children. Shri Modi stated that the 'Mera Yuva Bharat' campaign aims to provide practical opportunities along with education, increase the sense of duty towards society among youth.
Stressing on the importance of staying fit, noting that a healthy youth will lead to a capable nation, Shri Modi said that the 'Fit India' and 'Khelo India' movements aimed to increase fitness awareness among the younger generation. The Prime Minister announced the launch of the 'Suposhit Gram Panchayat Abhiyan', which will promote a healthy competition among village panchayats to eliminate malnutrition and form the basis of a developed India.
“Veer Bal Diwas fills us with inspiration and motivates us for new resolutions”, remarked the Prime Minister. He emphasized that our standard should now be the best. He urged the youth to work towards making their respective sectors the best. Shri Modi said “If we work on infrastructure, our roads, rail network, and airport infrastructure should be the best in the world. If we work on manufacturing, our semiconductors, electronics, and auto vehicles should be the best globally. If we work in tourism, our destinations, travel amenities, and hospitality should be the best. If we work in the space sector, our satellites, navigation technology, and astronomy research should be the best”. The Prime Minister remarked that the inspiration for setting such high goals comes from the bravery of the Sahibzadas. He stressed that big goals are now our resolutions. Shri Modi remarked that the country had complete confidence in the capabilities of its youth and underscored that the youth of India, who can lead the world's largest companies, innovate to guide the modern world, and prove their mettle in every major country and field, can achieve anything for their nation when given new opportunities. Therefore, he said, that the goal of a developed India was assured and the success of Atmanirbhar Bharat was certain.
Remarking that every era gave the youth of a country the opportunity to change its destiny, Shri Modi highlighted that during the freedom struggle, Indian youth broke the arrogance of foreign rule and achieved their goals while today, the youth have the goal of a developed India. He stressed that in this decade, we must lay the foundation for rapid development over the next 25 years. The Prime Minister urged the youth to make the most of this time, advance in every sector, and propel the nation forward. He emphasized his vision of bringing one lakh youth into politics, whose families have never been involved in active politics. He added that this initiative was crucial for the next 25 years and encouraged the youth to be part of this campaign to bring a new generation into politics. Shri Modi announced that the 'Viksit Bharat Young Leaders Dialogue' would be held at the beginning of next year on Swami Vivekananda's birth anniversary. He added that millions of youth from villages, towns, and cities across the country will participate, discussing the vision and roadmap for a developed India.
The Prime Minister emphasized that the in the upcoming decade, especially the next five years, would be crucial for fulfilling the resolutions of Amrit Kaal's 25 years. He highlighted the need to harness the entire youth power of the country. The Prime Minister expressed confidence that the support, cooperation, and energy of the youth will take India to great heights. He concluded by paying homage to the Gurus, the brave Sahibzadas, and Mata Gujri ji.
The Union Minister of Women and Child Development, Smt Annapurna Devi was present among other dignitaries at the event.
Background
Veer Baal Diwas is a nationwide celebration honouring children as the foundation of India’s future. Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the event and launched ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’. The programme aims at improving the nutritional outcomes and well-being by strengthening implementation of nutrition related services and by ensuring active community participation.
Various initiatives will also be run across the nation to engage young minds, promote awareness about the significance of the day, and foster a culture of courage and dedication to the nation. A series of online competitions, including interactive quizzes, will be organized through the MyGov and MyBharat Portals. Interesting activities like storytelling, creative writing, poster-making among others will be undertaken in schools, Child Care Institutions and Anganwadi centres.
Awardees of Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) were also present during the programme.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত বীৰ বাল দিৱস কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অংশগ্ৰহণ
‘সুপোষিত গ্ৰাম পঞ্চায়ত অভিযান’ আৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
বীৰ বাল দিৱসৰ দিনা আমি চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ কথা স্মৰণ কৰো, মাতা গুজৰি জী আৰু শ্ৰী গুৰু গোবিন্দ সিং জীলৈও আমি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
চাহিবজাদা জোৰাৱাৰ সিং আৰু চাহিবজাদা ফাতেহ সিং বয়সত সৰু আছিল যদিও তেওঁলোকৰ সাহস আছিল অদমনীয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সময় যিমানেই কঠিন নহওক কিয়, দেশ আৰু ইয়াৰ স্বাৰ্থতকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ পৰিসৰ গুৰুসকলৰ শিক্ষা, চাহিবজাদাৰ ত্যাগ আৰু দেশৰ ঐক্যৰ মৌলিক মন্ত্ৰ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অতীতৰ পৰা বৰ্তমান সময়লৈকে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত যুৱ শক্তিয়ে সদায় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 DEC 2024 2:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত বীৰ বাল দিৱসত অংশগ্ৰহণ কৰে। তৃতীয় বীৰ বাল দিৱস উপলক্ষে সভাত ভাষণ দি তেওঁ কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে চাহিবজাদাৰ অতুলনীয় বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ স্মৃতিত বীৰ বাল দিৱস আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই দিনটো এতিয়া কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে জাতীয় প্ৰেৰণাৰ উৎসৱত পৰিণত হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে এই দিনটোৱে বহু শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীক অদম্য সাহসেৰে অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ কাম কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আজি সাহস, উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া আৰু কলাৰ ক্ষেত্ৰত বীৰ বাল বঁটা লাভ কৰা ১৭ গৰাকী শিশুক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আজিৰ বঁটাপ্ৰাপকসকলে ভাৰতৰ শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাব পৰা সামৰ্থ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে কাম কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে গুৰু আৰু সাহসী চাহিবজাদাসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে বঁটাপ্ৰাপকসকল তথা তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈও অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
বীৰ চাহিবজাদাসকলৰ ত্যাগক স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ বীৰত্বৰ কাহিনীৰ বিষয়ে জনাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু সেয়েহে সেই ঘটনাবোৰকো স্মৰণ কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ লগতে কয় যে তিনি শতিকাৰো অধিক পূৰ্বে আজিৰ দিনটোতে সাহসী চাহিবজাদাসকলে কোমল বয়সতে নিজৰ প্ৰাণ আহুতি দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চাহিব জোৰাৱাৰ সিং আৰু চাহিব ফাতেহ সিঙৰ কম বয়সতো সাহসৰো কোনো সীমা নাছিল। তেওঁ লগতে কয় যে চাহিবজাদাসকলে মোগল চুলতানৰ সকলো প্ৰলোভন নাকচ কৰিছিল, সকলো অত্যাচাৰ সহ্য কৰিছিল আৰু ৱাজিৰ খানে দিয়া মৃত্যুদণ্ডৰ নিৰ্দেশ পৰম সাহসেৰে আঁকোৱালি ল’বলৈ বাছি লৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে চাহিবজাদাসকলে তেওঁক গুৰু অৰ্জন দেৱ, গুৰু টেগ বাহাদুৰ আৰু গুৰু গোবিন্দ সিংহৰ বীৰত্বৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে আৰু এই বীৰত্বই আমাৰ বিশ্বাসৰ আধ্যাত্মিক শক্তি। তেওঁ লগতে কয় যে চাহিবজাদাসকলে নিজৰ প্ৰাণ আহুতি দিবলৈ বাছি লৈছিল যদিও বিশ্বাসৰ পথৰ পৰা কেতিয়াও বিচ্যুত হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বীৰ বাল দিৱসে আমাক শিকাইছে যে পৰিস্থিতি যিমানেই কঠিন নহওক কিয় জাতি আৰু জাতীয় স্বাৰ্থতকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয়। তেওঁ কয় যে “দেশৰ বাবে কৰা প্ৰতিটো কাম বীৰত্বৰ কাম আৰু দেশৰ বাবে জীয়াই থকা প্ৰতিজন শিশু আৰু যুৱক বীৰ বালক”।
ভাৰতীয় গণৰাজ্য আৰু আমাৰ সংবিধান প্ৰতিষ্ঠাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে এইবাৰৰ বীৰ বাল দিৱস আৰু অধিক বিশেষ। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতীয় সংবিধানৰ এই ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষত দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে সাহসী চাহিবজাদাৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰি জাতিৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ শক্তিশালী গণতন্ত্ৰই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে যে এই দিনটো চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ ওপৰত গঢ় লৈ উঠিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আমাৰ গণতন্ত্ৰই আমাক সমাজৰ শেষ ব্যক্তিজনৰ উত্থানৰ দিশত অনুপ্ৰাণিত কৰে। “সংবিধানে আমাক শিকাইছে যে দেশত কোনো সৰু বা ডাঙৰ নহয়”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে এই নীতি আমাৰ গুৰুসকলৰ শিক্ষাৰ সৈতে মিল আছে, যিসকলে সকলোৰে কল্যাণৰ পোষকতা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে চাহিবজাদাৰ জীৱনে আমাক জাতিৰ অখণ্ডতা আৰু আদৰ্শৰ সৈতে আপোচ নকৰিবলৈ শিকাইছে আৰু একেদৰে সংবিধানে ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতাৰ নীতি ৰক্ষা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ পৰিসৰত গুৰুসকলৰ শিক্ষা, চাহিবজাদাৰ ত্যাগ আৰু জাতীয় ঐক্যৰ মন্ত্ৰ সন্নিৱিষ্ট আছে।
“অতীতৰ পৰা বৰ্তমানলৈকে যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিয়ে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে স্বাধীনতাৰ যুঁজৰ পৰা একবিংশ শতিকাৰ আন্দোলনলৈকে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিটো বিপ্লৱতে অৰিহণা যোগাই আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰ বাবেই বিশ্বই ভাৰতক আশা আৰু প্ৰত্যাশাৰ দৃষ্টিৰে চায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা বিজ্ঞান, ক্ৰীড়াৰ পৰা উদ্যোগীকৰণলৈকে যুৱ শক্তিয়ে নতুন বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিছে। সেয়েহে তেওঁ লগতে কয় যে নীতিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিষয় হৈছে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সবলীকৰণ। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সকলো নীতি, সেয়া ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’চিষ্টেমৰ বাবেই হওক, মহাকাশ অৰ্থনীতিৰ ভৱিষ্যতৰ বাবেই হওক, ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছ খণ্ডৰ বাবেই হওক, ফিনটেক আৰু উৎপাদন উদ্যোগৰ বাবেই হওক বা দক্ষতা বিকাশ আৰু ইন্টাৰ্নশ্বিপ আঁচনিৰ বাবেই হওক, এই সকলোৰে লক্ষ্য যুৱকেন্দ্ৰিক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰা। তেওঁ আৰু জোৰ দি কয় যে দেশৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো খণ্ডতে যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সুযোগ লাভ কৰাৰ বিপৰীতে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা আৰু আত্মবিশ্বাসে চৰকাৰৰ পৰা সমৰ্থন লাভ কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজিৰ দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখনত নতুন প্ৰয়োজন, আশা, ভৱিষ্যতৰ দিশৰ উন্মেষ ঘটিছে। পৰম্পৰাগত ছফ্টৱেৰৰ পৰা এ আইলৈ পৰিবৰ্তন আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ উত্থানৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তেওঁ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ভৱিষ্যতত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে দেশে বহু আগতেই নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে ইয়াৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছিল, যিয়ে শিক্ষাৰ আধুনিকীকৰণ আৰু শিক্ষাৰ বাবে মুকলি আকাশৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ মাজত উদ্ভাৱনক লাভান্বিত কৰিবলৈ ১০ হাজাৰৰো অধিক অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত’ অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে শিক্ষাৰ লগতে ব্যৱহাৰিক সুযোগ প্ৰদান কৰা, যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সমাজৰ প্ৰতি কৰ্তব্যবোধ বৃদ্ধি কৰা।
সু্স্থ হৈ থকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এজন সুস্থ যুৱকে এটা সক্ষম জাতিলৈ লৈ যাব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ‘ফিট ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ আন্দোলনৰ লক্ষ্য আছিল নৱ প্ৰজন্মৰ মাজত ফিটনেছ সজাগতা বৃদ্ধি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘সুপোষিত গ্ৰাম পঞ্চায়ত অভিযান’ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে গাঁও পঞ্চায়তসমূহৰ মাজত এক সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰি পুষ্টিহীনতা দূৰ কৰি উন্নত ভাৰতৰ আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব।
“বীৰ বাল দিৱসে আমাক প্ৰেৰণাৰে ভৰাই তোলে আৰু নতুন সংকল্পৰ বাবে আমাক প্ৰেৰণা দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আমাৰ মান এতিয়া সৰ্বোত্তম হ’ব লাগে। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক নিজ নিজ খণ্ডক শ্ৰেষ্ঠ কৰি তোলাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “যদি আমি আন্তঃগাঁথনিৰ কাম কৰো, তেন্তে আমাৰ পথ, ৰে’ল নেটৱৰ্ক আৰু বিমানবন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বোত্তম হ’ব। যদি আমি উৎপাদনৰ কাম কৰো, তেন্তে আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু অটো বাহনসমূহ বিশ্বজুৰি সৰ্বোত্তম হ’ব লাগে"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এনে উচ্চ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰেৰণা চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্বৰ পৰাই আহিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য এতিয়া আমাৰ সংকল্প। শ্ৰী মোদীয়ে দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা থকা বুলি মন্তব্য কৰি বিশ্বৰ বৃহত্তম কোম্পানীসমূহক নেতৃত্ব দিব পৰা, আধুনিক বিশ্বক পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰিব পৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিখন ডাঙৰ দেশ আৰু ক্ষেত্ৰত নিজৰ যোগ্যতা প্ৰমাণ কৰিব পৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সুযোগ পালে নিজৰ জাতিৰ বাবে যিকোনো কামত উপনীত হ’ব পাৰে বুলি আলোকপাত কৰে। সেয়েহে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য নিশ্চিত হোৱাৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সফলতা নিশ্চিত বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰতিটো যুগে এখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীক নিজৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ সুযোগ দিয়া বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে বিদেশী শাসনৰ অহংকাৰ ভংগ কৰি নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বিপৰীতে আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই দশকত আমি আগন্তুক ২৫ বছৰত দ্ৰুত উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক এই সময়ৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰি, প্ৰতিটো খণ্ডতে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু জাতিটোক আগুৱাই নিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এক লাখ যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিলৈ অনাৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিসকলৰ পৰিয়াল কেতিয়াও সক্ৰিয় ৰাজনীতিত জড়িত হোৱা নাই। তেওঁ লগতে কয় যে এই পদক্ষেপ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যুৱ প্ৰজন্মক ৰাজনীতিলৈ নতুন প্ৰজন্মক অনাৰ এই অভিযানৰ অংশ হ’বলৈ উৎসাহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে অহা বছৰৰ আৰম্ভণিতে স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত ‘বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সংলাপ’ অনুষ্ঠিত হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ দেশৰ গাঁও, নগৰ, চহৰৰ লাখ লাখ যুৱকে অংশগ্ৰহণ কৰিব, উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আৰু ৰূপৰেখাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে আগন্তুক দশকত বিশেষকৈ অহা পাঁচ বছৰত অমৃত কালৰ ২৫ বছৰৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। তেওঁ দেশৰ সমগ্ৰ যুৱ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে যুৱ প্ৰজন্মৰ সমৰ্থন, সহযোগিতা, শক্তিয়ে ভাৰতক বহু উচ্চতালৈ লৈ যাব। তেওঁ গুৰু, বীৰ চাহিবজাদা, মাতা গুজৰি জীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই সামৰণি মাৰে।
এই অনুষ্ঠানত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ লগতে উপস্থিত আছিল কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱী।
পৃষ্ঠভূমি
বীৰ বাল দিৱস হৈছে ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ ভেটি হিচাপে শিশুসকলক সন্মান জনোৱা দেশজোৰা উদযাপন। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰি ‘সুপোষিত গ্ৰাম পঞ্চায়ত অভিযান’ উন্মোচন কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্য হৈছে পুষ্টি সম্পৰ্কীয় সেৱাসমূহৰ ৰূপায়ণ শক্তিশালী কৰি আৰু সকলোৰে সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰি পুষ্টি সম্পৰ্কীয় ফল আৰু মংগল উন্নত কৰা।
যুৱ মনক জড়িত কৰিবলৈ, দিনটোৰ তাৎপৰ্য্যৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু জাতিটোৰ প্ৰতি সাহস আৰু সমৰ্পণৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাৰ বাবেও সমগ্ৰ দেশতে বিভিন্ন পদক্ষেপ চলোৱা হ’ব। মাইগভ আৰু মাইভাৰত পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ইন্টাৰেক্টিভ কুইজকে ধৰি ধাৰাবাহিকভাৱে অনলাইন প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হ’ব। বিদ্যালয়, শিশু যত্ন প্ৰতিষ্ঠান আৰু অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰত সাধু কোৱা, সৃষ্টিশীল লেখা, পোষ্টাৰ প্ৰস্তুত কৰা আদি আকৰ্ষণীয় কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বাল পুৰস্কাৰ (পিএমআৰবিপি)ৰ বঁটাপ্ৰাপকসকলো উপস্থিত আছিল।