ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୀର ବାଲ୍‍ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 DEC 2024 3:30PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଜୀ, ସାବିତ୍ରୀ ଠାକୁର ଜୀ, ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅତିଥିଗଣ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ପିଲାମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ତୃତୀୟ 'ବୀର ବାଲ୍‍ ଦିବସ "ସମାରୋହର ଅଂଶବିଶେଷ। ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ସରକାର ବୀର ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ବଳିଦାନର ଚିରନ୍ତନ ସ୍ମୃତିରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏବେ ଏହି ଦିନ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରେରଣାର ପର୍ବ ପାଲଟିଛି। ଏହି ଦିନ ଭାରତର ଅସଂଖ୍ୟ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅଦମ୍ୟ ସାହସ ସହିତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି! ଆଜି ସାରା ଦେଶର ୧୭ ଜଣ ପିଲାଙ୍କୁ ସାହସିକତା, ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆମର ଗୁରୁ ଏବଂ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ଚରଣରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଥିବା ସମସ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଦେଶ ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବି ଯେଉଁଥିରେ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନେ ନିଜର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ବାରମ୍ବାର ମନେ ପକାଇବା ଜରୁରୀ। ପ୍ରାୟ ୩୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଡିସେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖରେ, ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନେ ଅଳ୍ପ ବୟସରେ ନିଜ ଜୀବନ ଦେଇଥିଲେ। ସାହିବଜାଦା ଜୋରାୱାର ସିଂ ଏବଂ ସାହିବଜାଦା ଫତେହ ସିଂ ବୟସରେ ଯୁବକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଆକାଶଠାରୁ ଅଧିକ ଥିଲା। ସେମାନେ ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଲୋଭନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ସହିଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ୱାଜିର ଖାନ ସେମାନଙ୍କୁ ଇଟା ଫୋପାଡି ଜୀବନ୍ତ ମାରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାହସିକତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସାହିବଜାଦାମାନେ ଅତ୍ୟାଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁ ଅର୍ଜନ ଦେବ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଏବଂ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଆମ ବିଶ୍ୱାସର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ଥିଲା। ସାହିବଜାଦାମାନେ ମୃତ୍ୟୁକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ପଥରୁ କେବେ ବିଚ୍ୟୁତ ହୋଇନଥିଲେ। ବୀର ବାଲ ଦିବସର ଏହି ଦିନ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ଯେତେ କଠିନ ହେଉ, ସମୟ ଯେତେ ପ୍ରତିକୂଳ ହେଉ, ଦେଶ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ। ଦେଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ସାହସିକତାର ଚିହ୍ନ, ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକ ହେଉଛନ୍ତି 'ବୀର ବାଲକ "(ସାହସୀ ଶିଶୁ)।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଗର୍ବ କରେ, ତାହା ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ବଳିଦାନର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ନିର୍ମିତ। ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମକୁ 'ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ "(ସମାଜର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିର ଉନ୍ନତି) ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଯେ ଦେଶରେ କେହି ଉଚ୍ଚତର କିମ୍ବା ନିମ୍ନତର ନୁହଁନ୍ତି। ଏହି ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଗୁରୁଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର 'ସରବତ ଦା ଭାଲା'-ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ କରେ । ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନତାର ସହ ଦେଖିବା ଶିଖାଇଛି, ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ସମାନ ନୀତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଆମକୁ ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା ନକରିବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ସେହିଭଳି, ସମ୍ବିଧାନ ଭାରତର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଏକତାକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବାର ନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରେ। ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶାଳତା ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଏକତାର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇତିହାସ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଯୁବ ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆନ୍ଦୋଳନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପ୍ଳବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶକ୍ତି କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଆଶା ଏବଂ ଆଶାର ସହ ଦେଖୁଛି। ଆଜି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ରୀଡ଼ା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯୁବପିଢ଼ି ଭାରତରେ ନୂତନ ବିପ୍ଳବକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ହେଉ, ମହାକାଶ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭବିଷ୍ୟତ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଫିଣ୍ଟେକ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ, ସମସ୍ତ ନୀତି ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ସରକାର ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଆବଶ୍ୟକତା ନୂଆ, ଆଶା ନୂଆ, ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ନୂଆ। ଏହି ଯୁଗ ମେସିନ୍ ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ କ୍ଷେତ୍ର ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି। ପାରମ୍ପରିକ ସଫ୍ଟୱେର ବଦଳରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ନୂତନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବା। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନେ ଦେଖିପାରୁଥିବେ, ଦେଶ ଏଥିପାଇଁ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥିଲା। ଆମେ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ। ଆମେ ଶିକ୍ଷାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଛୁ, ଏହାକୁ ବ୍ୟାପକ ପରିସର ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୀମାହୀନ କରିଛୁ। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଯେପରି କେବଳ ପୁସ୍ତକ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନହୁଅନ୍ତି, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନବ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଶିକ୍ଷା ସହିତ ବ୍ୟବହାରିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜ ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ‘‘ମେରା ଯୁବ ଭାରତ" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଫିଟନେସ୍! ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ସୁସ୍ଥ ରହିଲେ ହିଁ ଦେଶ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ " ଏବଂ ‘‘ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ" ଭଳି ଆନ୍ଦୋଳନ ଚଳାଇଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫିଟନେସ୍ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଏକ ସୁସ୍ଥ ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବ। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଆଜି ‘‘ସୁପୋଷିତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅଭିଯାନ" (ପୁଷ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ) ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏକ ଅପପୁଷ୍ଟି-ମୁକ୍ତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ପୁଷ୍ଟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣାରେ ଭରିଥାଏ ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଯେପରି ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲିଃ ବର୍ତ୍ତମାନ, କେବଳ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଆମର ମାନକ ହେବା ଉଚିତ୍। ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ କାମ କରିବା, ତେବେ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ସଡ଼କ, ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ। ଯଦି ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ। ଯଦି ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା, ତେବେ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ, ଭ୍ରମଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅତୁଳନୀୟ। ଯଦି ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ଉପଗ୍ରହ, ନାଭିଗେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ। ଏଭଳି ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ମନୋବଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତାହା ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଦ୍ୱାରା ଆସିଥାଏ। ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବେ ଆମର ସଂକଳ୍ପ। ଆପଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱର କେତେକ ବୃହତ୍ କମ୍ପାନୀର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବେ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଦେଶ ତଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିପାରିବେ, ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ସେତେବେଳେ ନିଜ ଦେଶ ପାଇଁ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଏହି କାରଣରୁ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ" ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ। 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ " ର ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ। ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜର ସାହସ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ନିଜ ଦେଶକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଦେଶ ଏହା ଦେଖିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ବିଦେଶୀ ଶାସନର ଅହଙ୍କାରକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ। ସେହି ସମୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବେ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାମ୍ନା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମକୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବାକୁ ହେବ। ତେଣୁ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଏହି ସମୟର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ-ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ୧,୦୦,୦୦୦ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ପୂର୍ବ ସକ୍ରିୟ ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ପରିବାରରୁ ଆସୁନାହାନ୍ତି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ। ମୁଁ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ରାଜନୀତିରେ ଏକ ନୂଆ ପିଢ଼ି ଉଭା ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ, ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ୨୦୨୫ ମସିହାରେ, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ" ର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ସାରା ଦେଶର ଗାଁ, ସହର ଏବଂ ସହରରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘‘ବିକଶିତ ଭାରତ" ର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ଏହାର ରୂପରେଖ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅମୃତ କାଳର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଦଶକର ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମକୁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଅତୁଳନୀୟ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆମର ଗୁରୁ, ସାହସୀ ସାହିବଜାଦ ଏବଂ ମାତା ଗୁଜ୍ରି ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇଲି
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of Veer Bal Diwas
26 DEC 2024 3:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
My colleagues in the Union Cabinet, Annapurna Devi ji, Savitri Thakur ji and Sukanta Majumdar ji, other distinguished personalities, all the guests who have come here from every corner of the country, and all the dear children,
Today, we are part of the celebration of the third 'Veer Bal Diwas'. Three years ago, our government began observing Veer Bal Diwas in eternal memory of the sacrifice of the brave Sahibzadas. Now, this day has become a festival of national inspiration for crores of countrymen and the entire nation. This day has inspired countless children and youth in Bharat with indomitable courage! Today, 17 children from across the country have been honoured for their achievements in bravery, innovation, science and technology, sports, and arts. All of them have demonstrated the incredible potential of Bharat’s children and youth. On this occasion, I bow with reverence at the feet of our Gurus and the brave Sahibzadas. I also extend my congratulations to all the children who have won awards, to their families, and convey my best wishes to them on behalf of the nation.
Friends,
While speaking with you all today, I will also reflect on the circumstances under which the brave Sahibzadas made their supreme sacrifice. It is equally important for today’s young generation to know about these events. That is why it is essential to repeatedly recall these incidents. About 325 years ago, on the 26th of December, the brave Sahibzadas gave their lives at a tender age. Sahibzada Zorawar Singh and Sahibzada Fateh Singh were young in age, but their courage was higher than the skies. They rejected every temptation of the Mughal Empire, endured every atrocity, and when Wazir Khan ordered them to be bricked alive, they embraced it with utmost bravery. The Sahibzadas reminded the oppressors of the valour of Guru Arjan Dev, Guru Tegh Bahadur, and Guru Gobind Singh. Their courage was the spiritual strength of our faith. The Sahibzadas accepted death but never wavered from the path of their beliefs. This day of Veer Bal Diwas teaches us that no matter how difficult the circumstances, no matter how adverse the times, nothing is greater than the nation and the nation’s welfare. Every act done for the country is a mark of bravery, and every child and youth who lives for the nation is a ‘Veer Balak’ (brave child).
Friends,
This year’s Veer Bal Diwas is even more special. This year marks the 75th anniversary of the establishment of the Indian Republic and our Constitution. In this 75th year, every citizen of the country is drawing inspiration from the brave Sahibzadas to work for the unity and integrity of the nation. Today, the strong democracy that Bharat takes pride in is built on the foundation of the Sahibzadas' bravery and sacrifice. Our democracy inspires us to work for ‘Antyodaya’ (the upliftment of the last person in society). The Constitution teaches us that no one in the country is superior or inferior. This policy and inspiration also echo the Gurus’ mantra of ‘Sarbat da Bhala’—the well-being of all. The Guru tradition has taught us to view everyone with equality, and the Constitution instils the same principle. The lives of the brave Sahibzadas teach us not to compromise on the nation's integrity and values. Similarly, the Constitution establishes the principle of keeping Bharat’s sovereignty and unity paramount. In a way, the vastness of our democracy embodies the teachings of the Gurus, the sacrifice of the Sahibzadas, and the fundamental mantra of the nation's unity.
Friends,
From history to the present, youth energy has always played a significant role in Bharat’s progress. From the fight for independence to the movements of the 21st century, Bharat’s youth have contributed to every revolution. It is due to the strength of young people like you that the entire world looks at Bharat with hope and expectations. Today, from start-ups to science, from sports to entrepreneurship, the youth are driving new revolutions in Bharat. That is why our policies focus on empowering the youth as the government’s top priority. Whether it is the start-up ecosystem, the future of the space economy, the sports and fitness sector, the fintech and manufacturing industries, or skill development and internship programs, all policies are youth-centric, centred around young people, and aligned with their interests. Today, young people are getting new opportunities in every sector related to the nation’s development. Their talent and self-confidence are being supported by the government.
My young friends,
In today’s rapidly changing world, requirements are new, expectations are new, and the directions for the future are also new. This era has progressed beyond machines to the realm of machine learning. The use of AI is increasing, replacing conventional software. In every field, we can feel new changes and challenges. Therefore, we must prepare our youth to be futuristic. As you can see, the nation began preparing for this long ago. We introduced the new National Education Policy (NEP). We modernized education, giving it a broader scope and making it limitless. Many efforts are being made to ensure that our youth are not confined to just bookish knowledge. To make young children innovative, over 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. To provide practical opportunities alongside education and to instill a sense of responsibility toward society in our youth, the ‘Mera Yuva Bharat’ initiative has been launched.
Brothers and sisters,
Today, another major priority for the country is fitness! Only if the youth of the nation are healthy will the country become capable and strong. That is why we are running movements like ‘Fit India’ and ‘Khelo India’. These initiatives are increasing awareness about fitness among the youth of the country. A healthy young generation will lay the foundation for a healthy Bharat. With this vision, the ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’ (Nourished Village Campaign) is being launched today. This campaign will move forward entirely with public participation. To achieve a malnutrition-free Bharat, we aim to create a healthy competition among village panchayats, making nourished gram panchayats the foundation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Veer Bal Diwas fills us with inspiration and motivates us to take on new resolutions. As I have said from the Red Fort: Now, only the best should be our standard. I urge my youth power to strive to make their respective sectors the best. If we work on infrastructure, we must ensure that our roads, rail networks, and airport infrastructure are the best in the world. If we work on manufacturing, we must ensure that our semiconductors, electronics, and automobiles are the best globally. If we focus on tourism, we must ensure that our tourist destinations, travel amenities, and hospitality are unmatched worldwide. If we work in the space sector, we must ensure that our satellites, navigation technology, and astronomy research are world-class. The inspiration and morale needed to set such ambitious goals come from the bravery of the Sahibzadas. Large goals are now our resolutions. The nation has full confidence in your capabilities. I know that the youth of Bharat, who can lead some of the world’s largest companies, who can guide the modern world with their innovations, and who can establish their expertise in every major country and field globally, will do incredible things for their country when given new opportunities. This is why the goal of a ‘Viksit Bharat’ is certain. The success of ‘Atmanirbhar Bharat’ (Self-Reliant India) is assured.
Friends,
Time gives every country's youth the opportunity to change their nation’s destiny. It is a period when the youth, with their courage and capability, can transform their country. The country witnessed this during the freedom struggle when the youth of the nation shattered the arrogance of foreign rule. The goals set by the youth of that era were achieved with determination. Today’s youth now face the goal of creating a ‘Viksit Bharat’. In this decade, we must lay the foundation for rapid progress over the next 25 years. Therefore, Bharat’s youth must make the most of this time—advancing in every sector themselves and propelling the country forward. Earlier this year, I mentioned from the ramparts of Red Fort that I want to bring 100,000 youth into politics who do not come from families with any prior active political background. This is a crucial beginning for the next 25 years. I encourage our youth to become part of this movement so that a new generation emerges in the country’s politics. With this vision, at the beginning of next year, in 2025, the ‘Developed India Young Leaders Dialogue’ will be organized on the occasion of Swami Vivekananda’s birth anniversary. Millions of youth from villages, cities, and towns across the country are participating. This event will focus on discussions about the vision for a ‘Viksit Bharat’ and its roadmap.
Friends,
The next five years of this decade will be extremely crucial for fulfilling the resolutions of ‘Amrit Kaal’. During this period, we need to harness the full strength of the nation’s youth. I am confident that with your support, cooperation, and energy, Bharat will reach unparalleled heights. With this resolution in mind, I once again bow my head in reverence to our Gurus, the brave Sahibzadas, and Mata Gujri ji.
Thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.