Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of Veer Bal Diwas
26 DEC 2024 3:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
My colleagues in the Union Cabinet, Annapurna Devi ji, Savitri Thakur ji and Sukanta Majumdar ji, other distinguished personalities, all the guests who have come here from every corner of the country, and all the dear children,
Today, we are part of the celebration of the third 'Veer Bal Diwas'. Three years ago, our government began observing Veer Bal Diwas in eternal memory of the sacrifice of the brave Sahibzadas. Now, this day has become a festival of national inspiration for crores of countrymen and the entire nation. This day has inspired countless children and youth in Bharat with indomitable courage! Today, 17 children from across the country have been honoured for their achievements in bravery, innovation, science and technology, sports, and arts. All of them have demonstrated the incredible potential of Bharat’s children and youth. On this occasion, I bow with reverence at the feet of our Gurus and the brave Sahibzadas. I also extend my congratulations to all the children who have won awards, to their families, and convey my best wishes to them on behalf of the nation.
Friends,
While speaking with you all today, I will also reflect on the circumstances under which the brave Sahibzadas made their supreme sacrifice. It is equally important for today’s young generation to know about these events. That is why it is essential to repeatedly recall these incidents. About 325 years ago, on the 26th of December, the brave Sahibzadas gave their lives at a tender age. Sahibzada Zorawar Singh and Sahibzada Fateh Singh were young in age, but their courage was higher than the skies. They rejected every temptation of the Mughal Empire, endured every atrocity, and when Wazir Khan ordered them to be bricked alive, they embraced it with utmost bravery. The Sahibzadas reminded the oppressors of the valour of Guru Arjan Dev, Guru Tegh Bahadur, and Guru Gobind Singh. Their courage was the spiritual strength of our faith. The Sahibzadas accepted death but never wavered from the path of their beliefs. This day of Veer Bal Diwas teaches us that no matter how difficult the circumstances, no matter how adverse the times, nothing is greater than the nation and the nation’s welfare. Every act done for the country is a mark of bravery, and every child and youth who lives for the nation is a ‘Veer Balak’ (brave child).
Friends,
This year’s Veer Bal Diwas is even more special. This year marks the 75th anniversary of the establishment of the Indian Republic and our Constitution. In this 75th year, every citizen of the country is drawing inspiration from the brave Sahibzadas to work for the unity and integrity of the nation. Today, the strong democracy that Bharat takes pride in is built on the foundation of the Sahibzadas' bravery and sacrifice. Our democracy inspires us to work for ‘Antyodaya’ (the upliftment of the last person in society). The Constitution teaches us that no one in the country is superior or inferior. This policy and inspiration also echo the Gurus’ mantra of ‘Sarbat da Bhala’—the well-being of all. The Guru tradition has taught us to view everyone with equality, and the Constitution instils the same principle. The lives of the brave Sahibzadas teach us not to compromise on the nation's integrity and values. Similarly, the Constitution establishes the principle of keeping Bharat’s sovereignty and unity paramount. In a way, the vastness of our democracy embodies the teachings of the Gurus, the sacrifice of the Sahibzadas, and the fundamental mantra of the nation's unity.
Friends,
From history to the present, youth energy has always played a significant role in Bharat’s progress. From the fight for independence to the movements of the 21st century, Bharat’s youth have contributed to every revolution. It is due to the strength of young people like you that the entire world looks at Bharat with hope and expectations. Today, from start-ups to science, from sports to entrepreneurship, the youth are driving new revolutions in Bharat. That is why our policies focus on empowering the youth as the government’s top priority. Whether it is the start-up ecosystem, the future of the space economy, the sports and fitness sector, the fintech and manufacturing industries, or skill development and internship programs, all policies are youth-centric, centred around young people, and aligned with their interests. Today, young people are getting new opportunities in every sector related to the nation’s development. Their talent and self-confidence are being supported by the government.
My young friends,
In today’s rapidly changing world, requirements are new, expectations are new, and the directions for the future are also new. This era has progressed beyond machines to the realm of machine learning. The use of AI is increasing, replacing conventional software. In every field, we can feel new changes and challenges. Therefore, we must prepare our youth to be futuristic. As you can see, the nation began preparing for this long ago. We introduced the new National Education Policy (NEP). We modernized education, giving it a broader scope and making it limitless. Many efforts are being made to ensure that our youth are not confined to just bookish knowledge. To make young children innovative, over 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. To provide practical opportunities alongside education and to instill a sense of responsibility toward society in our youth, the ‘Mera Yuva Bharat’ initiative has been launched.
Brothers and sisters,
Today, another major priority for the country is fitness! Only if the youth of the nation are healthy will the country become capable and strong. That is why we are running movements like ‘Fit India’ and ‘Khelo India’. These initiatives are increasing awareness about fitness among the youth of the country. A healthy young generation will lay the foundation for a healthy Bharat. With this vision, the ‘Suposhit Gram Panchayat Abhiyan’ (Nourished Village Campaign) is being launched today. This campaign will move forward entirely with public participation. To achieve a malnutrition-free Bharat, we aim to create a healthy competition among village panchayats, making nourished gram panchayats the foundation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Veer Bal Diwas fills us with inspiration and motivates us to take on new resolutions. As I have said from the Red Fort: Now, only the best should be our standard. I urge my youth power to strive to make their respective sectors the best. If we work on infrastructure, we must ensure that our roads, rail networks, and airport infrastructure are the best in the world. If we work on manufacturing, we must ensure that our semiconductors, electronics, and automobiles are the best globally. If we focus on tourism, we must ensure that our tourist destinations, travel amenities, and hospitality are unmatched worldwide. If we work in the space sector, we must ensure that our satellites, navigation technology, and astronomy research are world-class. The inspiration and morale needed to set such ambitious goals come from the bravery of the Sahibzadas. Large goals are now our resolutions. The nation has full confidence in your capabilities. I know that the youth of Bharat, who can lead some of the world’s largest companies, who can guide the modern world with their innovations, and who can establish their expertise in every major country and field globally, will do incredible things for their country when given new opportunities. This is why the goal of a ‘Viksit Bharat’ is certain. The success of ‘Atmanirbhar Bharat’ (Self-Reliant India) is assured.
Friends,
Time gives every country's youth the opportunity to change their nation’s destiny. It is a period when the youth, with their courage and capability, can transform their country. The country witnessed this during the freedom struggle when the youth of the nation shattered the arrogance of foreign rule. The goals set by the youth of that era were achieved with determination. Today’s youth now face the goal of creating a ‘Viksit Bharat’. In this decade, we must lay the foundation for rapid progress over the next 25 years. Therefore, Bharat’s youth must make the most of this time—advancing in every sector themselves and propelling the country forward. Earlier this year, I mentioned from the ramparts of Red Fort that I want to bring 100,000 youth into politics who do not come from families with any prior active political background. This is a crucial beginning for the next 25 years. I encourage our youth to become part of this movement so that a new generation emerges in the country’s politics. With this vision, at the beginning of next year, in 2025, the ‘Developed India Young Leaders Dialogue’ will be organized on the occasion of Swami Vivekananda’s birth anniversary. Millions of youth from villages, cities, and towns across the country are participating. This event will focus on discussions about the vision for a ‘Viksit Bharat’ and its roadmap.
Friends,
The next five years of this decade will be extremely crucial for fulfilling the resolutions of ‘Amrit Kaal’. During this period, we need to harness the full strength of the nation’s youth. I am confident that with your support, cooperation, and energy, Bharat will reach unparalleled heights. With this resolution in mind, I once again bow my head in reverence to our Gurus, the brave Sahibzadas, and Mata Gujri ji.
Thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বীৰ বাল দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 DEC 2024 3:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সতীৰ্থ অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, সাবিত্ৰী ঠাকুৰ জী, সুকান্ত মজুমদাৰ জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, দেশৰ চুকে-কোণৰ ​​পৰা ইয়ালৈ অহা সকলো অতিথি আৰু মৰমৰ কন কন মইনাসকল,
আজি আমি তৃতীয় 'বীৰ বাল দিৱস' উদযাপনৰ অংশ হৈ পৰিছো। তিনি বছৰ আগতে আমাৰ চৰকাৰে বীৰ সাহিবজাদাৰ বলিদানৰ অমৰ স্মৃতিত বীৰ বাল দিৱস পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। এতিয়া এই দিনটো কোটি কোটি দেশবাসীৰ বাবে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বাবে জাতীয় প্ৰেৰণাৰ উৎসৱত পৰিণত হৈছে। এই দিনটোৱে ভাৰতৰ বহু শিশু আৰু যুৱক-যুৱতীক অদম্য সাহসেৰে ভৰাই তুলিছে! আজি দেশৰ ১৭গৰাকী শিশুক সাহস, উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, ক্ৰীড়া আৰু কলা আদি ক্ষেত্ৰত সন্মানিত কৰা হৈছে। তেওঁলোকে দেখুৱাইছে ভাৰতৰ সন্তান, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কি কৰিবলৈ সক্ষম। এই উপলক্ষে আমাৰ গুৰুসকলৰ চৰণত, আমাৰ বীৰ সাহিবজাদাসকলৰ চৰণত শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো। বঁটা লাভ কৰা সকলো শিশুকে অভিনন্দন জনাইছো, তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈও অভিনন্দন জনাইছো আৰু দেশৰ হৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পাতি থাকোঁতে এই কথা স্মৰণ কৰিম যে সাহসী সাহিবজাদাসকলে কিদৰে প্ৰাণ আহুতি দিছিল। আজিৰ নৱপ্ৰজন্মৰ বাবেও এই কথা জনাটোও সমানেই জৰুৰী। আৰু সেয়েহে সেই ঘটনাবোৰ বাৰে বাৰে মনত ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৩২৫ বছৰৰ আগৰ সেই পৰিস্থিতি, ২৬ ডিচেম্বৰৰ সেই দিনটো, যেতিয়া আমাৰ সাহিবজাদাসকলে অতি কম বয়সতে প্ৰাণ আহুতি দিছিল। সাহিবজাদা জোৰাৱাৰ সিং আৰু সাহিবজাদা ফতেহ সিং সৰু আছিল, বয়স সৰু আছিল যদিও তেওঁলোকৰ সাহস আকাশতকৈও বেছি আছিল। সাহিবজাদাসকলে মোগল চুলতানৰ প্ৰতিটো লোভক নাকচ কৰিছিল, প্ৰতিটো অত্যাচাৰ সহ্য কৰিছিল যেতিয়া ৱাজিৰ খানে তেওঁলোকক দেৱালত ইটা লগাবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল, তেতিয়া সাহিবজাদাসকলে সম্পূৰ্ণ সাহসেৰে গ্ৰহণ কৰিছিল। সাহিবজাদাসকলে তেওঁক গুৰু অৰ্জন দেৱ, গুৰু টেগ বাহাদুৰ আৰু গুৰু গোবিন্দ সিঙৰ বীৰত্বৰ কথা মনত পেলাই দিলে। এই বীৰত্বই আছিল আমাৰ বিশ্বাসৰ আত্মাৰ শক্তি। সাহিবজাদাসকলে প্ৰাণ আহুতি স্বীকাৰ কৰিছিল যদিও বিশ্বাসৰ পথৰ পৰা কেতিয়াও বিচ্যুত হোৱা নাছিল। সাহসী শিশু দিৱসৰ এই দিনটোৱে আমাক শিকাইছে যে পৰিস্থিতি যিমানেই কঠিন নহওক কিয়, সময় যিমানেই কঠিন নহওক কিয়, দেশ আৰু ইয়াৰ স্বাৰ্থতকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয়। গতিকে দেশৰ বাবে কৰা প্ৰতিটো কামেই সাহস, প্ৰতিজন শিশু, দেশৰ বাবে জীয়াই থকা প্ৰতিজন যুৱক এজন সাহসী সন্তান।
বন্ধুসকল,
বীৰ বাল দিৱসৰ এই বছৰটো আৰু বিশেষ। এই বছৰ ভাৰতীয় গণৰাজ্য, আমাৰ সংবিধানৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৭৫তম বছৰ। এই ৭৫সংখ্যক বছৰত দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে সাহসী সাহিবজাদাৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে কাম কৰিছে। আজি ভাৰতে যি শক্তিশালী গণতন্ত্ৰৰ বাবে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে, তাৰ ভেটি সাহিবজাদাসকলৰ বীৰ আৰু ত্যাগত আছে। আমাৰ গণতন্ত্ৰই আমাক দুখীয়াৰ উত্থানৰ দিশত অনুপ্ৰাণিত কৰে। সংবিধানে আমাক শিকাইছে যে দেশত কোনো ডাঙৰ বা সৰু নহয়। আৰু এই নীতি, এই প্ৰেৰণাই আমাৰ গুৰুসকলৰ মন্ত্ৰ চৰবত দা ভালাও শিকাইছে, যিয়ে সকলোৰে সম কল্যাণৰ কথা কয়। গুৰু পৰম্পৰাই আমাক সকলোকে সমানে চাবলৈ শিকাইছে আৰু সংবিধানেও আমাক এই চিন্তাৰে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। সাহসী সাহিবজাদাৰ জীৱনে আমাক শিকাইছে যে দেশৰ অখণ্ডতা আৰু ধাৰণাৰে আপোচ নকৰিব। আৰু সংবিধানে ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতাক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰখাৰ নীতিও আমাক দিছে। এক প্ৰকাৰে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বিশালতাত গুৰুসকলৰ শিক্ষা, সাহিবজাদাৰ ত্যাগ আৰু দেশৰ একতাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইতিহাসৰ বুকুত আৰু ইতিহাসৰ পৰা বৰ্তমানলৈকে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত যুৱ শক্তিয়ে সদায় ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পৰা একবিংশ শতিকাৰ গণ আন্দোলনলৈকে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিটো বিপ্লৱত অৱদান আগবঢ়াই আহিছে। আপোনাৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰ বাবেই আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ ফালে আশা আৰু আশাৰে চাই আছে। আজি ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা বিজ্ঞানলৈকে, ক্ৰীড়াৰ পৰা ঔদ্যোগীকৰণলৈকে যুৱ শক্তিয়ে এক নতুন বিপ্লৱ কঢ়িয়াই আনিছে। আৰু সেয়েহে আমাৰ নীতিতো যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ কৰাটো চৰকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গুৰুত্ব। ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম হওক, মহাকাশ অৰ্থনীতিৰ ভৱিষ্যত হওক, ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছ খণ্ড হওক, ফিনটেক আৰু উৎপাদন উদ্যোগ হওক, দক্ষতা বিকাশ আৰু ইণ্টাৰ্নশ্বিপ পৰিকল্পনা হওক, সকলো নীতি যুৱকেন্দ্ৰিক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাৰ্থৰ সৈতে জড়িত। আজি দেশৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো খণ্ডতে যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁৰ প্ৰতিভা আৰু আত্মবিশ্বাসে চৰকাৰৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছে।
মোৰ ডেকা বন্ধুসকল,
আজিৰ দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখনত প্ৰয়োজনবোৰ নতুন, আশাবোৰ নতুন, ভৱিষ্যতৰ দিশবোৰো নতুন। এই যুগ এতিয়া যন্ত্ৰৰ বাহিৰলৈ গৈ মেচিন লাৰ্নিঙৰ দিশে আগবাঢ়িছে। সাধাৰণ ছফট্ ৱেৰৰ ঠাইত এআইৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আমি নতুন পৰিৱৰ্তন আৰু প্ৰত্যাহ্বান অনুভৱ কৰিব পাৰো। সেয়ে আমাৰ যুৱক-যুৱতীক ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক কৰি তুলিব লাগিব। আপুনি দেখিছে যে দেশে ইয়াৰ বাবে কিমান সোনকালে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছে। আমি নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি লৈ আহিলোঁ। আমি শিক্ষাক আধুনিক ৰূপত গঢ় দি মুকলি আকাশ গঢ়ি তুলিলোঁ। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল যাতে কেৱল কিতাপৰ জ্ঞানতে সীমাবদ্ধ নাথাকে তাৰ বাবে বহু প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। সৰু ল’ৰা-ছোৱালীক উদ্ভাৱনীমূলক কৰি তুলিবলৈ দেশত ১০ হাজাৰৰো অধিক অটল টিংকাৰিং লেব আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অধ্যয়নৰ সমান্তৰালকৈ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰিক সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সমাজৰ প্ৰতি থকা দায়িত্ব পালনৰ অনুভূতি বৃদ্ধিৰ বাবে ‘মেৰা যুৱ ভাৰত’ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে।
ভাই ভগ্নীসকল,
আজি দেশৰ আন এটা ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ–ফিট হৈ থকা! দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকল সুস্থ হ’লেহে দেশ সক্ষম হ’ব৷ সেইবাবেই আমি ফিট ইণ্ডিয়া আৰু খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে আন্দোলন চলাই আছো। এই সকলোবোৰে দেশৰ নৱপ্ৰজন্মৰ মাজত ফিটনেছৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধি কৰিছে। সুস্থ যুৱ প্ৰজন্মইহে সুস্থ ভাৰত গঢ়িব। এই চিন্তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আজি শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে পুষ্টিকৰ গাওঁ পঞ্চায়ত অভিযান। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে এই অভিযান সম্পূৰ্ণৰূপে আগবাঢ়ি যাব। পুষ্টিহীন ভাৰতৰ বাবে গাওঁ পঞ্চায়তয়তৰ মাজত সুস্থ প্ৰতিযোগিতা হ'ব লাগে এখন সুপুষ্টিকৰ গাওঁ পঞ্চায়ত এখন উন্নত ভাৰতৰ আধাৰ হোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
বীৰ বাল দিৱসে আমাক প্ৰেৰণাৰে ভৰাই তোলে আৰু নতুন সংকল্প ল’বলৈ আমাক প্ৰেৰণা দিয়ে। মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছো যে এতিয়া শ্ৰেষ্ঠটোৱেই আমাৰ মানদণ্ড হ’ব লাগে। যদি আমি আন্তঃগাঁথনিৰ কাম কৰোঁ, তেন্তে আমি এনেদৰে কৰা উচিত যাতে আমাৰ পথ, আমাৰ ৰে’ল নেটৱৰ্ক, আমাৰ বিমানবন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বোত্তম হৈ পৰে। যদি আমি উৎপাদনৰ কাম কৰোঁ তেন্তে আমি এনেদৰে কৰা উচিত যাতে আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী, আমাৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ, আমাৰ অটো বাহনবোৰ পৃথিৱীৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ। যদি আমি পৰ্যটনত কাম কৰো তেন্তে এনেদৰে কৰা উচিত যাতে আমাৰ পৰ্যটনস্থলী, আমাৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা, আমাৰ আতিথ্য পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সৰ্বোত্তম হয়। যদি আমি মহাকাশ খণ্ডত কাম কৰোঁ, তেন্তে আমি এনেদৰে কৰা উচিত যাতে আমাৰ উপগ্ৰহ, আমাৰ নেভিগেচন প্ৰযুক্তি, আমাৰ জ্যোতিৰ্বিজ্ঞানৰ গৱেষণা বিশ্বৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ। এনে বিশাল লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰয়োজনীয় মনোবলৰ প্ৰেৰণা আমি সাহসী সাহিবজাদাৰ পৰা পাওঁ। এতিয়া ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য আমাৰ সংকল্প। আপোনাৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত দেশৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। মই জানো যে বিশ্বৰ বৃহৎ কোম্পানীসমূহৰ কমাণ্ড ল’ব পৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে, নিজৰ উদ্ভাৱনেৰে আধুনিক বিশ্বক দিশ দিব পৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে, বিশ্বৰ প্ৰতিখন বৃহৎ দেশত, প্ৰতিখন দেশতে নিজৰ চিনাকি দিব পৰা যুৱক-যুৱতীসকলে আজি যেতিয়া তেওঁ নতুন নতুন সুযোগ পাই আছে, তেতিয়া তেওঁ নিজৰ দেশৰ বাবে কি কৰিব নোৱাৰে! গতিকে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য নিশ্চিত। আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ সফলতা নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
সময়ে প্ৰতিখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীক নিজৰ দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ সুযোগ দিয়ে। যি সময়ত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ সাহস আৰু শক্তিৰে দেশক ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত দেশে এই কথা দেখিছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেতিয়া বিদেশী শক্তিৰ গৌৰৱ ভাঙি পেলাইছিল। সেই সময়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যি লক্ষ্য ৰাখিছিল, সেই লক্ষ্যত উপনীত হৈছিল। এতিয়া আজিৰ যুৱক-যুৱতীৰো এটা উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য আছে। এই দশকত আমি আগন্তুক ২৫ বছৰত দ্ৰুত উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰিব লাগিব। গতিকে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সময়ৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’ব লাগিব, প্ৰতিটো খণ্ডতে আগবাঢ়িব লাগিব আৰু লগতে দেশখনকো আগুৱাই নিব লাগিব। মই এইবাৰ লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰাই কৈছিলোঁ যে মই দেশৰ এনে এক লাখ যুৱকক ৰাজনীতিত আনিব বিচাৰো, যাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যৰ সক্ৰিয় ৰাজনীতিত কোনো নাই। ২৫ বছৰৰ বাবে এই আৰম্ভণি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই অভিযানৰ অংশ হ’বলৈ অনুৰোধ জনালোঁ যাতে দেশৰ ৰাজনীতিত এটা নতুন প্ৰজন্মৰ উন্মেষ ঘটিব পাৰে। এই চিন্তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অহা বছৰৰ আৰম্ভণিতে অৰ্থাৎ ২০২৫ চনত স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে ‘উন্নত ভাৰত যুৱ নেতাৰ আলোচনা’ৰো আয়োজন কৰা হৈছে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা, প্ৰতিখন গাঁও, চহৰ, চহৰৰ পৰা লাখ লাখ যুৱক-যুৱতী ইয়াৰ অংশ হৈ পৰিছে। ইয়াত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ’ব আৰু ইয়াৰ ৰোডমেপ আলোচনা কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই দশকত অমৃতকালৰ ২৫ বছৰৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে আগন্তুক ৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াত আমি দেশৰ সমগ্ৰ যুৱ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। আপোনালোক সকলো বন্ধু-বান্ধৱীৰ সহযোগিতা আৰু শক্তিয়ে ভাৰতক বহু উচ্চতালৈ লৈ যাব বুলি মোৰ বিশ্বাস। এই সংকল্পৰে মই আকৌ এবাৰ আমাৰ গুৰু, আমাৰ বীৰ সাহিবজাদা আৰু মাতা গুজৰিৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা জনাই মূৰ দোঁৱাইছো।
সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ !