প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 98 শুবা অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
21 FEB 2025 7:34PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা য়াওবিরিবা লুচিংপুরেল শ্রীমান শরদ পৱারজী, মহারাস্ত্রগী মীয়াম্না য়াবা মুখ্যমন্ত্রী শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবীস, অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলনগী প্রসিদেন্ত দা. তারা ভৱাল্করজী, হান্নগী প্রসিদেন্ত দা. রবিন্দ্র শোভনেজী, মীহুৎশিং, মরাথী লোলগী অখং-অহৈশিং অমসুং লৈবিরিবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং।
হৌজিক দা.কতর তারাজীগী ৱা অদু ঙাংবা লোইখ্রে ঐহাক্না সুম থারছাণ হায়না হায়বা মতমদা গুজরাতীদা খুম্মকই, ঐহাকসু গুজরাতী হৈ। দেশাচ্যা আর্থিক রাজধানীচ্যা, রাজ্যাতুত দেশাচ্যা, রাজধানীত আলেল্যা সর্ব মরাথী, সারস্বতান্না মাঝা নমস্কার।
ঙসি দিল্লীগী লমসিদা মরাথী লোলগী চাউথোকচনিংঙাই থৌরম পাংথোক্লি। অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন লোল অমা নত্রগা স্তেত অমত্তংগী ওইনা পাংথোকপা নত্তে। মরাথী সাহিত্যগী সম্মেলন অসিদা নিংতম লালগী লৈনম চেল্লি, মসিদা মহারাস্ত্র অমসুং লৈবাক্কী ইপানাৎ-ইপুনাৎকী তুংনফম্নি। জ্ঞানবা-তুকারামানচ্যা মরাথীলা আজ রাজধানী দিল্লী অতিশয় মনাপাসূন অভিৱাদন।
ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচেশিং,
অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য সম্মেলন 1878 দা অহানবা হৌদোকখিবদগীনা ভারতকী চহী 147 গী খোংচৎকী সাক্ষী ওইদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী মহাদেব গোবীন্দ রানাদে, শ্রী হরি নারায়ন আপ্তে, শ্রী মাধব, শ্রীহরি অনে, শ্রী শিবরাম পরাজ্ঞপে, শ্রী বীর সাৱরকরগুম্লবা লৈবাক অসিগী থোইদোক-হেন্দোক্না মশক নাইরবা মীওইশিংনা সম্মেলন অসিবু প্রিসাইদ তৌবিখ্রে। শ্রী শরদ পৱারনা চাওথোকচনিংঙাই ওইরবা চৎনবী অসিগী শরুক ওইবিনবা হায়বিরকপগীদমক্তা থাগৎচরি অদুগা লৈবাক অমসুং মালেমসিগী মরাথীবু নুংশিজবা মীওই খুদিংমকপুসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
আণী আজ তর জাগতিক মাতৃভাষা দিৱস আহে, তুম্হী দিল্লীতীল সাহিত্য সম্মেলনসাথী দিৱস সুদ্ধা অতিশয় চাঙ্গলা নিৱদলা।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মরাথীগী মতাংদা খনবা মতমদা ঐহাক মুনী জ্ঞানেশ্বরগী ৱাফমশিং অসি য়াম্না নিংশিংলকপা অসি মশানা তাবনি। 'মাঝা মরাথীচী বোলূ কৌতুকে। পরি অমৃতাতেহি পৈজাসী জিংঙ্কে। হায়বদি মরাথী লোল অসি অমৃতদগী হেন্না থু্ম্মী। মরম অদুনা মরাথী লোল অমসুং মরাথী নাৎ-চৎনবীদা ঐহাক্না নুংশিজবা অসি অদোম্না নিংথিজনা খংবিরে। ঐহাক অদোম খং-হৈরবশিংগুম্না মরাথী অসি য়ৌনা হৈবদি নত্তে অদুবু মরাথী ঙাংনবা হোৎনবা, মরাথীগী অনৌবা ৱাহৈশিং লেপ্পা লৈতনা তম্নবা হোৎনজরি। মরুপশিং,
মসিগী মরাথী সম্মেলন মরুওইবা তাজ্ঞাদা পাংথোক্লিবা অসি ছত্রপতী শিবাজী মহারাজ নিংথৌ হাপখিবগী চহী 350 শুবদা, পুন্যশ্লোক অহিল্যাবাই হোল্করগী চহী 300 অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরনা কন্না হোৎনবিরম্বদগী শেমখিবা সংবিধানগী চহী 75 শুবা পাংথোক্নরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না চাওথোকচগনি মদুদি মহারাস্ত্রগী লম অসিদা মরাথী লোল ঙাংবা অথোইবা নুপা অমনা চহী 100 গী মমাংদা রাস্ত্রীয় স্বয়ম সেবক সংঘগী মরু হুনখি। ঙসি চাওরবা উপালগুম্না চহী চামা শুবগী থৌরম পাংথোক্লি। বেদদগী বিবেকানন্দফাওবা ভারতকী অথোইবা অমসুং ইপানাৎ-ইপুনাৎকী চৎনবী অসি অনৌবা মীরোলদা য়ৌহন্নবগী হৌনবী লোনচৎ অদু রাস্ত্রীয় স্বয়ম সেবক্না হৌখিবা চহী 100 দগী তৌদুনা লাক্লি। ঐহাক্কুম্না মীওই লাখ কয়া অমা আর.এস.এস. না লৈবাক অসিগীদমক্তা হিংননবা ইনোৎ হাপ্পিরি। অমসুং আর.এস.এস. কী থোংদগী ঐহাক্না মরাথী লোল অমসুং ইপানাৎ-ইপুনাৎকা শম্ননবগী খুদোংচাবা অদু ফংজখি। হৌখিবা থা খরগী মমাংদা মরাথী অসি ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা চনখ্রে। ভারত অমসুং মালেমপুম্বগী মরাথী লোল ঙাংবা মীওই করোর 12 দগী হেন্না লৈ। মসিগী থাক অসিদা চন্নবা চহী কয়া কয়াদগী ঙাইনরকখিবনি মসিগী থবক অসি তৌজবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না খনজৈ।
ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইরবা অখং-অহৈশিং,
অদোম্না খংবিরে লোল অসি শুপ্নতগী ৱারী-ৱাতাই ফাওনবগী পাম্বৈখক্তা নত্তে মসিনা ঐখোয়গী ইপাৎ-ইপুংনাৎপু পুদুনা চৎপা অমসুনি। মসি অচুম্বনি মদুদি লোলশিং অসি খুন্নাইদগী থোকচরক্লবসু খুন্নাই অসি শেম্বদা মরুওইবা থৌদাংসু লৌই। ঐখোয়গী মরাথীনা মহারাস্ত্র অমসুং লম অসিগী মীওই কয়াগী ৱাখল্লোনশিং অসি ফোংদোক্তুনা ঐখোয়গী নাৎ-চৎনবী শেম্মী। মরম অসিনা সমর্থ রামদাসজীনা হায়বিরম্মী- মরাথা তিতুকা মেলৱাৱা মহারাস্ত্র ধর্ম ৱারৱাৱা আহে তিতেক জতন করাৱে জিকরে তিকরে। মরাথী অসি মপুং ফাবা লোল অমনি। মরম অসিনা, মসিদা থৌনা ফবগী মতৌ, ফজবা-নিংথিবা, খাংবা কনবা, মান্নবা, মরুপকুম নুংশি-চান্নবগী, স্পিরিচুএল ওইবা অমসুংঅনৌবা মওংগী ওই। মরাথীদা ভক্তি, শক্তি অমসুং মতিক-ময়াই শুনা য়াওই। অদোম য়েংবীয়ু ভারত্তা স্পিরিচুএল ওইরবা ইনর্জীগী মথৌ তারকপদা মহারাস্ত্রগী অথোইবা মুনীশিংনা ঋষিশিংগী জ্ঞান অদুবু মরাথীদা ফংহনখি। মরাথীগী ভক্তিগী ইহৌগী থোংদগী মুনি জ্ঞানেশ্বর, মুনি তুকারাম, মুনি রামদাস, মুনি নামদেব, মুনি তুকরোজী মহারাজ, গাদৱে বাবা, গোরা কুমহার অমসুং বহীনাবাইনা খুন্নাইদা অনৌবা লম্বী তাকপিখি। অনৌবা মতমসিদা শ্রী গজানন্দ দিগম্বর মদগুলকর অমসুং শ্রী সুধীর ফরকেগী ইশৈনা রামায়ন্না পীরিবা অদুসু খংই।
মরুপশিং,
মীনাই নাইথাংগী শাংলবা চহী কয়াগী অমম্বা মতমদুদা মরাথী লোল অসিনা লান্দাশিল্লকখিবশিং অদুগী নান্থোক্তুনা মায় পাকপগী খোল্লাও লাওখি। য়েক্নবশিংবু ইচং থৌনা মায়য়োং য়াখিবা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ, সমভাজী মহারাজ অমসুং বাজীরাও পেশৱাগুম্লবা অথৌবশিংনা য়েক্নবশিংবু মায়থিবা পীখি। নিংতম লালহৌদা বাসুদেব বলৱন্ত ফরকে, লোকমান্য তিলক অমসুং বীর সাৱরকরগুম্লবা লান্মীশিংনা অংগ্রেজীশিংগী ৱাখল চায়খাইগীখি মখোয়গী থৌদাংনা মরাথী লোল অমসুং মরাথী সাহিত্যদা চাওরবা থৌদাং লৌরম্মী। কেসরী অমসুং মরাথাগুম্বা পাওচে, করি গোবিন্দরাজগী মতিং লৈরবা শৈরেংশিং অমসুং রাম গনেশ গদকরীগী দ্রামাশিংনা লৈবাক নিংবগী ইথীল অদু পোকহনখি। লোকমান্য তিলকনা গীতা রহস্যসু মরাথীদা ইবিখিরম্মী অদুগা লৈবাকপুম্বদা অনৌবা থৌনা-পাঙ্গল হাপ্পীরমখি।
মরুপশিং,
মরাথী লোল অমসুং সাহিত্যনা খুন্নাইনা তুহৎপীরবা অমসুং শোত্থরবা মীওই কাংলুপশিংগীদমক্তা খুন্নাইগী ওইনা নিংতম্বগী থোং লাওনা হাংবগী অথোইবা থবক তৌখি। জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্রীবাই ফুলে, মহামুনী কর্বে অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরগুম্লবা খুন্নাই শেমদোক্লোইগুম্বা মরাথীদা অনৌবা য়ুগকী ৱাখল্লোন অসিবু চিংশিল্লমখি। মরাথী লোলনা লৈবাক অসিদা মপুং ফানা চোল্লবা দলিত সাহিত্য পীবিরি। অনৌবা মতমগী ৱাখল্লোনগী মরম্না মরাথী সাহিত্যদা সাইন্সকী ৱারীশিংসু ইরি। হৌখিবা মতমদসু আয়ুরবেদিক, সাইন্স অমসুং লোজিক্তা মহারাস্ত্রগী মীওইশিংনা ময়ামদগী তোঙানবা থৌদাং লৌই। নাৎ-চৎনবীনা মতম পুম্বদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং তেলেন্তশিং থোরকহন্দুনা মহরাস্ত্র অসি চাওখৎহল্লি। মুম্বই অসি শুপ্নতগী মহারাস্ত্রখক্তগী নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী ওইবা কোনুং ওইদুনা চাওখৎলক্লি।
অদুগা ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচশিং
মুম্বইগী মতাংদা হায়বদা ফিল্মশিংগী মতাংদা হায়দবা তারগদি সাহিত্যগী ৱাফম অসি মপুং ফারোই। মহারাস্ত্র অমসুং মুম্বইসিনা মরাথী ফিল্মশিং অমসুং হিন্দী সিনেমা অনিমক অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। হৌজিক্কান অসি ফিল্ম 'ছাৱা' অসি মীয়াম্না য়ৌনা পাম্নরি। মসিনা শিবাজী সাৱন্তগী মরাথী উপন্যাসকী থোংদা সমভাজী মহারাজগী থৌনা ফবা উৎলি।
মরুপশিং,
কবি কেশবসুতকী ৱারেং- “জুনে জাউ দয়া, মরালাগনি জালুনি কিৱা, পুরুনি তাকাসদত ন এক্যা থায়ী থাকা হায়বদি ঐখোয় অরিবা ৱাখন্দা শুম লুপ্তুনা লৈবা য়াদে অমদি মীওইবগী সভ্যতা, ৱাখল্লোন অমসুং লোল অসি লেপ্তনা চাওখৎলকই। ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাওবা মমাংঙৈগী অহিংবা সভ্যতাশিংগী মরক্তা অমনি মরমদি মসি লেপ্তনা চাওখৎলি, অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগা শম্নৈ অমসুং অহোংবশিংবু তরাম্না ওকই। ভারতকী পাক-শন্না চাউরবা খেৎনবা লোলশিং চাওখৎলক্লিবা অসিনা মসিগী খুদম্নি অমসুং অপুনবা পাঙ্গলগী হৌরকফমসুনি মরমদি লোল অসি ইমাগা চাংদম্নরদুনা লোল অসিসু ইমাগুম্না অচান-মীরাই নাইদনা মচাশিংদা অনৌবা অমসুং পাক চাওরবা লৌশিং-গ্যান কয়া অমা পীবিরিলোল অসিনা ৱাখল্লোল অমসুং চাওখৎপা খুদিংমক মশানা কোনশিল্লি। অদোম পুম্নমক্না খংবি, মরাথী অসি সংস্কৃত্তগী থোরকখিবনি অমসুং মসিদা প্রাকৃতকী মমিসু য়াম্না তাই। মহাক্না অথোইবা ৱাখল্লোন পুথোকপশিং অমসুং অইবশিংনা মসিনা হেন্না পাকথোক-চাওথোকহল্লিবনি। হৌজিক ঐহাক্না লোকমান্য তিলক্কী গীতা রহস্যগী মতাংদা পনজখি। গীতা রহস্য হায়বসি সংস্কৃত গীতাবু শন্দোক্না তাকপনি। তিলকজীনা অশেংবা গীতাগী ৱাখল্লোনশিং অদু লৌই অমসুং মরাথীদা মসি হেন্না লায়থোক্না হায়রি। জ্ঞানেশ্বরী গীতাদসু সংস্কৃত্তা মরাথীদা নোতশিং ই। ঙসি মদুগী জ্ঞানেশ্বরী অদু লৈবাকপুম্বগী অখং-অহৈশিং অমসুং মুনীশিংনা গীতা খংনবা পাম্বৈ অমা ওইরে। মরাথীনা অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংদগী সাহিত্য লৌই অদুগা মদুগী মহুত্তা লোলশিং অদুবু চাওখৎহল্লি। খুদম ওইনা ভার্গবরাম বিত্থল বরেরকরগুম্বা মরাথী সাহিত্যগী মীওইশিংনা ‘'আনন্দমথ' কুম্বা থবকশিং অসি মরাথীদা অর্থ হন্দোক্লি বিন্দা করন্দীকর, মহাক্কী ৱারেংশিং অসি লোল কয়াদা লৈরে। মহাক্না পন্না ধায়, দুর্গাবতী অমসুং রানী পদ্মিনীগী পুন্সিদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইরমখি। হায়বদি ভারতীকী লোলশিংগী মরক্তা করিগুম্বা য়ান্নদবা অমত্তা লৈতে। মখোয়শিং অসি মতম পুম্নমক্তা অমগা অমগা য়াননা অমগা অমগা চাওখৎমিন্নৈ।
মরুপশিং,
লোলগী মিংদা খেৎনবা থম্নবা হোৎনরকপশিংদা ঐখোয়গী লোলশিংগী মমাংঙৈদগী লৈরকপা নিংথিরবা ইপানাৎ-ইপুনাৎনা মদুগী অচুম্বা পাওখুম পী। মসিগী চমম্নবা অসি লৈহন্দনা লোলশিং অসিবু চাওখৎহনবা, মসিবু কোনশিনবা, মসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লোল খুদিংমকপু mainstream languageগী মওংদা উনরি। ঐখোয়না মরাথী য়াওনা মরুওইবা লোলশিংদা এজুকেসনবু চাওখৎহল্লি। হৌজিক মহারাস্ত্রগী নহাশিং অসি মরাথীদা হায়র এজুকেসন, ইজ্ঞীনিয়রিং অমসুং মেদিকেল তম্বা য়ারগনি। ইংলিশ নিংথিনা খংদবনা তেলেন্তশিং মশক খংবিদবগী ৱাখল্লোন অদু ঐখোয়না হোংহনখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয় খুদিংমক্না হায়রি মদুদি সাহিত্য অসি খুন্নাইগী মিংশেল ওইবগা লোয়ন-লোয়ননা লমজিং-লমতাকপা অমসুনি মরম অসিনা সাহিত্য সম্মেলনগুম্বা থৌরমশিং, সাহিত্যগা মরি লৈনবা ওর্গানাইজেসনশিংগী লৈবাক অসিদা মরুওইবা থৌদাং য়াম্না লৌরি। অখিল ভারতীয় মরাথী সাহিত্য মহামন্দল গোবিন্দ রানাদে, হরিনারায়ন আপ্তে, আচার্য অত্রে অমসুং বীর সাৱরকরগুম্লবা অথোইবা মীওইশিংনা শেম্বা ফীলোজোফীশিং মমাংলোমদা চিংশিনগনি হায়বা থাজৈ। 2027 দা সাহিত্য সম্মেলন তৌরকপগী চৎনবী অসি চহী 150 মপুং ফারগনি। অদুগা 100 শুবা সম্মেলন পাংথোক্কনি। হৌজিক্তগী হৌনা থৌরাং তৌবা হৌবা ঐহাক্না পামজৈ। নহা কয়া অমা সোসিএল মেদিয়াগী মরাথী সাহিত্যগী থবক তৌরি। অদোম্না মখোয়বু প্লেৎফোর্ম পীবিবা য়াই, মখোয়গী তেলেন্ত অদু মশক খংহনবা য়াই। য়ারিমখৈ মী অয়াম্বনা মরাথী তম্বিয়ু। মসিগীদমক্তা অদোম্না ওনলাইন platformশিং, ভাষীনিগুম্বা initiativesশিং শৌগৎপীয়ু। মরাথী লোল অমসুং সাহিত্যগী ওইবা নহাশিংগী মরক্তা চাংদম্নবশিংসু তৌবা য়াই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোমগী হোৎনবা অমসুং মরাথী সাহিত্যগী ইথীলশিংনা “বিকশিৎ ভারত”(চাউখৎপা ভারত) ওইহন্নবগীদমক্তা ইরৈচা করোর 140 দা অনৌবা ইনর্জী, অনৌবা এৱেৱরনেস, অনৌবা ইথীল পীগদৌরিবনি। অদোম পুম্নমক্না মহাদেব গোবিন্দ রানাদে, হরিনারায়ন আপ্তে, মাধব শ্রীহরি অনে অমসুং শিবরাম পরাজ্ঞপেগুম্বা অথোইবা মীওইশিংগী অথোইবা নাৎ-চৎনবিবু মখা তাহনবিয়ু, মসি হায়জবগা লোয়ননা অদোম ময়াম্বু অমুক হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan in New Delhi
21 FEB 2025 7:34PM by PIB Delhi
Respected senior leader Shri Sharad Pawar ji, the popular Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis ji, President of the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan Dr. Tara Bhawalkar ji, former President Dr. Ravindra Shobhane ji, all esteemed members, scholars of the Marathi language, and all brothers and sisters present here.
Just now, Dr. Tara Ji completed her speech, and I casually said “Tharchhan." She responded to me in Gujarati, and I also know Gujarati. Greetings to all the Marathi Saraswat community members who have come from the state of the country's financial capital to the national capital.
Today, this prestigious event dedicated to the Marathi language is being organised on the land of Delhi. The Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan is not limited to just one language or state. This conference on Marathi literature carries the essence of the freedom struggle, as well as the cultural heritage of Maharashtra and the nation. The Marathi language by Dnyaneshwar and Tukaram is being wholeheartedly honoured today in the capital Delhi.
Brothers and sisters,
Since its first event in 1878, the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan has been a witness to 147 years of history. Many great personalities of the nation, such as Mahadev Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Madhav Shrihari Aney ji, Shivram Paranjape ji, and Veer Savarkar ji, have presided over this conference. Today, I have the opportunity to be a part of this prestigious tradition at the invitation of Sharad ji. I extend my heartfelt congratulations to all of you and to all Marathi language enthusiasts across the country and the world for this grand event. And today, it is also International Mother Language Day. You have chosen an excellent day for this literary conference in Delhi!
Friends,
When I think about Marathi, it is only natural for me to recall the words of Saint Dnyaneshwar: 'माझा मराठीची बोलू कौतुके। परि अमृतातेहि पैजासी जिंके। This means that the Marathi language is sweeter than nectar itself. That is why my love for the Marathi language and culture is well known to all of you. I may not be as proficient in Marathi as you scholars, but I have continuously made an effort to speak Marathi and learn new Marathi words.
Friends,
This Marathi conference is taking place at a historic moment. It marks 350 years since the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj, 300 years since the birth anniversary of the revered Ahilyabai Holkar ji, and, not long ago, we also celebrated 75 years of our Constitution, which was shaped through the efforts of Babasaheb Ambedkar.
Friends,
Today, we also take pride in the fact that a great Marathi-speaking personality sowed the seeds of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) on the sacred land of Maharashtra a hundred years ago. Today, it has grown into a mighty banyan tree, celebrating its centenary year. From the Vedas to Swami Vivekananda, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has been carrying forward Bharat’s great and traditional culture to the new generations through a sacred yajna of values for the past 100 years. It is my fortune that I too, like millions of others have been inspired by the RSS to dedicate my life to the nation. It is because of the Sangh that I have had the privilege of connecting deeply with the Marathi language and tradition. Just a few months ago, the Marathi language was officially granted the status of ‘Abhijat Bhasha’ (Classical Language). With over 12 crore Marathi-speaking people across the world, this recognition had been awaited for decades. I consider myself incredibly fortunate to have had the opportunity to fulfil this long-standing aspiration of millions of Marathi speakers.
Respected scholars,
You all know that language is not merely a tool for communication—Our language is the carrier of our culture. It is true that languages are born in society, but they also play an equally crucial role in shaping that very society. Our Marathi language has given voice to the thoughts of countless individuals in Maharashtra and across the nation, shaping our cultural identity. That is why Samarth Ramdas ji said: मराठा तितुका मेळवावा महाराष्ट्र धर्म वाढवावा आहे तितके जतन करावे पुढे आणिक मेळवावे महाराष्ट्र राज्य करावे जिकडे तिकडे, meaning Marathi is a complete language—it embodies bravery and valour, beauty and sensitivity, equality and harmony. It carries both the spiritual essence of devotion and the waves of modernity. Marathi is a language of ‘bhakti’ (devotion), ‘shakti’ (strength), and ‘yukti’ (wisdom). Whenever Bharat required spiritual guidance, Maharashtra's great saints have made the wisdom of ancient sages accessible through Marathi. Saints like Dnyaneshwar, Tukaram, Ramdas, Namdev, Tukdoji Maharaj, Gadge Baba, Gora Kumbhar, and Bahinabai led the Bhakti movement, using Marathi to illuminate society with new ideals. Even in modern times, we have seen how the ‘Geet Ramayan’ by Gajanan Digambar Madgulkar and Sudhir Phadke left a profound impact on all of us.
Friends,
During the long centuries of foreign rule, the Marathi language became a battle cry for liberation from oppressors. Chhatrapati Shivaji Maharaj, Sambhaji Maharaj, and Bajirao Peshwa—these valiant Maratha warriors struck fear into their enemies, forcing them into submission. In the fight for independence, revolutionaries like Vasudev Balwant Phadke, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar disturbed the sleep of the British. And behind their fearless resistance, the Marathi language and literature played a significant role. Newspapers like ‘Kesari’ and ‘Maratha’, the powerful poetry of Govindagraj, and the plays of Ram Ganesh Gadkari ignited a wave of patriotism that spread across the country, fuelling the freedom movement. Even Lokmanya Tilak’s ‘Gita Rahasya’ was written in Marathi. But it infused the entire nation with a new energy.
Friends,
The Marathi language and literature have played a remarkable role in opening the doors of social liberation for the oppressed and marginalized sections of society. Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Maharshi Karve, and Babasaheb Ambedkar—these great social reformers used Marathi to nurture a vision of a new era. Marathi has also given the country a rich tradition of Dalit literature. Thanks to its progressive outlook, Marathi literature has even ventured into science fiction. Even in the past, Maharashtra has made extraordinary contributions to Ayurveda, science, and logic. This culture of intellectual and scientific inquiry has made Maharashtra a hub for new ideas and exceptional talent, fostering continuous progress. It is because of this spirit that Mumbai has emerged not just as Maharashtra’s pride but as the economic capital of the entire country!
And brothers and sisters,
When we mention Mumbai, it is impossible to talk about literature without also mentioning films! It is Maharashtra and Mumbai that have not only elevated Marathi cinema but also taken Hindi cinema to great heights. And these days, there is immense excitement around ‘Chhava’! The world is rediscovering the valour of Sambhaji Maharaj, a story that was first introduced to us through Shivaji Sawant’s iconic Marathi novel.
Friends,
Poet Keshavsut once wrote: “जुनें जाऊं द्या, मरणालागुनि जाळुनि किंवा, पुरुनि टाकासडत न एक्या ठायी ठाका. This means that we must not remain stuck in old ideas. Human civilization, thoughts, and languages continuously evolve. Today, Bharat stands as one of the world's most ancient yet living civilizations because we have constantly evolved, embraced new ideas, and welcomed change. Our vast linguistic diversity is proof of this. And this very diversity is the foundation of our unity. Marathi itself is a great example of this. A language is like a mother—it seeks to impart more and more knowledge to its children. Just like a mother, language does not discriminate—it embraces all ideas and all progress. As you know, Marathi originated from Sanskrit, but it also carries a significant influence from Prakrit. Over generations, it has evolved, broadening human thought. I just mentioned Lokmanya Tilak’s ‘Gita Rahasya’ — it is a commentary on the Sanskrit Bhagavad Gita, where Tilak ji infused the essence of Marathi, making Gita more accessible to the masses. Similarly, ‘Dnyaneshwari Gita’ is a Sanskrit text explained in Marathi, and today, it is considered a standard text for scholars and saints. Marathi has borrowed from other languages and enriched other Indian languages. For example, Marathi writer Bhargavram Vitthal Varerkar translated ‘Anandamath’ into Marathi. The works of Vinda Karandikar have been translated into multiple languages. He wrote about Panna Dhai, Rani Durgavati, and Rani Padmavati. This shows that Indian languages have never been in conflict with one another. Instead, they have always embraced and enriched each other.
Friends,
Many times, when attempts are made to create divisions in the name of language, our shared linguistic heritage itself becomes the strongest response to such efforts. Instead of falling for such misconceptions, our collective responsibility is to enrich and embrace all languages. That is why today, we are recognizing all Indian languages as mainstream languages. We are actively promoting education in Marathi and other regional languages. Now, the youth of Maharashtra can easily pursue higher education, engineering, and medical studies in Marathi. We have changed the old mindset that ignored talent simply because someone did not know English.
Friends,
We all say that literature is the mirror of society, but it is also a guide for society. That is why literary conferences and institutions play a crucial role in shaping our nation. Great figures like Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Acharya Atre ji, and Veer Savarkar ji set high standards in literature, and I hope that the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Mahamandal will continue to carry this legacy forward. In 2027, the Marathi Sahitya Sammelan will complete 150 years, and it will also mark the 100th conference. I encourage you to make this a grand and memorable occasion, and start preparing for it now. Many young people today are contributing to Marathi literature through social media. You can give them a platform, recognize their talent, and encourage more people to learn Marathi. Utilizing online platforms and initiatives like ‘Bhashini’ can help promote the language further. You can also organize competitions among youth to foster interest in Marathi literature.
I am confident that these efforts—along with the inspirational legacy of Marathi literature—will provide new energy, new awareness, and new motivation to 140 crore Indians in building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With this wish—that you all continue to advance the great literary tradition of stalwarts like Mahadev Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Madhav Shrihari Aney ji, and Shivram Paranjape ji—I once again extend my heartfelt thanks to you all!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.