Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan in New Delhi
21 FEB 2025 7:34PM by PIB Delhi
Respected senior leader Shri Sharad Pawar ji, the popular Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis ji, President of the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan Dr. Tara Bhawalkar ji, former President Dr. Ravindra Shobhane ji, all esteemed members, scholars of the Marathi language, and all brothers and sisters present here.
Just now, Dr. Tara Ji completed her speech, and I casually said “Tharchhan." She responded to me in Gujarati, and I also know Gujarati. Greetings to all the Marathi Saraswat community members who have come from the state of the country's financial capital to the national capital.
Today, this prestigious event dedicated to the Marathi language is being organised on the land of Delhi. The Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan is not limited to just one language or state. This conference on Marathi literature carries the essence of the freedom struggle, as well as the cultural heritage of Maharashtra and the nation. The Marathi language by Dnyaneshwar and Tukaram is being wholeheartedly honoured today in the capital Delhi.
Brothers and sisters,
Since its first event in 1878, the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Sammelan has been a witness to 147 years of history. Many great personalities of the nation, such as Mahadev Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Madhav Shrihari Aney ji, Shivram Paranjape ji, and Veer Savarkar ji, have presided over this conference. Today, I have the opportunity to be a part of this prestigious tradition at the invitation of Sharad ji. I extend my heartfelt congratulations to all of you and to all Marathi language enthusiasts across the country and the world for this grand event. And today, it is also International Mother Language Day. You have chosen an excellent day for this literary conference in Delhi!
Friends,
When I think about Marathi, it is only natural for me to recall the words of Saint Dnyaneshwar: 'माझा मराठीची बोलू कौतुके। परि अमृतातेहि पैजासी जिंके। This means that the Marathi language is sweeter than nectar itself. That is why my love for the Marathi language and culture is well known to all of you. I may not be as proficient in Marathi as you scholars, but I have continuously made an effort to speak Marathi and learn new Marathi words.
Friends,
This Marathi conference is taking place at a historic moment. It marks 350 years since the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj, 300 years since the birth anniversary of the revered Ahilyabai Holkar ji, and, not long ago, we also celebrated 75 years of our Constitution, which was shaped through the efforts of Babasaheb Ambedkar.
Friends,
Today, we also take pride in the fact that a great Marathi-speaking personality sowed the seeds of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) on the sacred land of Maharashtra a hundred years ago. Today, it has grown into a mighty banyan tree, celebrating its centenary year. From the Vedas to Swami Vivekananda, the Rashtriya Swayamsevak Sangh has been carrying forward Bharat’s great and traditional culture to the new generations through a sacred yajna of values for the past 100 years. It is my fortune that I too, like millions of others have been inspired by the RSS to dedicate my life to the nation. It is because of the Sangh that I have had the privilege of connecting deeply with the Marathi language and tradition. Just a few months ago, the Marathi language was officially granted the status of ‘Abhijat Bhasha’ (Classical Language). With over 12 crore Marathi-speaking people across the world, this recognition had been awaited for decades. I consider myself incredibly fortunate to have had the opportunity to fulfil this long-standing aspiration of millions of Marathi speakers.
Respected scholars,
You all know that language is not merely a tool for communication—Our language is the carrier of our culture. It is true that languages are born in society, but they also play an equally crucial role in shaping that very society. Our Marathi language has given voice to the thoughts of countless individuals in Maharashtra and across the nation, shaping our cultural identity. That is why Samarth Ramdas ji said: मराठा तितुका मेळवावा महाराष्ट्र धर्म वाढवावा आहे तितके जतन करावे पुढे आणिक मेळवावे महाराष्ट्र राज्य करावे जिकडे तिकडे, meaning Marathi is a complete language—it embodies bravery and valour, beauty and sensitivity, equality and harmony. It carries both the spiritual essence of devotion and the waves of modernity. Marathi is a language of ‘bhakti’ (devotion), ‘shakti’ (strength), and ‘yukti’ (wisdom). Whenever Bharat required spiritual guidance, Maharashtra's great saints have made the wisdom of ancient sages accessible through Marathi. Saints like Dnyaneshwar, Tukaram, Ramdas, Namdev, Tukdoji Maharaj, Gadge Baba, Gora Kumbhar, and Bahinabai led the Bhakti movement, using Marathi to illuminate society with new ideals. Even in modern times, we have seen how the ‘Geet Ramayan’ by Gajanan Digambar Madgulkar and Sudhir Phadke left a profound impact on all of us.
Friends,
During the long centuries of foreign rule, the Marathi language became a battle cry for liberation from oppressors. Chhatrapati Shivaji Maharaj, Sambhaji Maharaj, and Bajirao Peshwa—these valiant Maratha warriors struck fear into their enemies, forcing them into submission. In the fight for independence, revolutionaries like Vasudev Balwant Phadke, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar disturbed the sleep of the British. And behind their fearless resistance, the Marathi language and literature played a significant role. Newspapers like ‘Kesari’ and ‘Maratha’, the powerful poetry of Govindagraj, and the plays of Ram Ganesh Gadkari ignited a wave of patriotism that spread across the country, fuelling the freedom movement. Even Lokmanya Tilak’s ‘Gita Rahasya’ was written in Marathi. But it infused the entire nation with a new energy.
Friends,
The Marathi language and literature have played a remarkable role in opening the doors of social liberation for the oppressed and marginalized sections of society. Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Maharshi Karve, and Babasaheb Ambedkar—these great social reformers used Marathi to nurture a vision of a new era. Marathi has also given the country a rich tradition of Dalit literature. Thanks to its progressive outlook, Marathi literature has even ventured into science fiction. Even in the past, Maharashtra has made extraordinary contributions to Ayurveda, science, and logic. This culture of intellectual and scientific inquiry has made Maharashtra a hub for new ideas and exceptional talent, fostering continuous progress. It is because of this spirit that Mumbai has emerged not just as Maharashtra’s pride but as the economic capital of the entire country!
And brothers and sisters,
When we mention Mumbai, it is impossible to talk about literature without also mentioning films! It is Maharashtra and Mumbai that have not only elevated Marathi cinema but also taken Hindi cinema to great heights. And these days, there is immense excitement around ‘Chhava’! The world is rediscovering the valour of Sambhaji Maharaj, a story that was first introduced to us through Shivaji Sawant’s iconic Marathi novel.
Friends,
Poet Keshavsut once wrote: “जुनें जाऊं द्या, मरणालागुनि जाळुनि किंवा, पुरुनि टाकासडत न एक्या ठायी ठाका. This means that we must not remain stuck in old ideas. Human civilization, thoughts, and languages continuously evolve. Today, Bharat stands as one of the world's most ancient yet living civilizations because we have constantly evolved, embraced new ideas, and welcomed change. Our vast linguistic diversity is proof of this. And this very diversity is the foundation of our unity. Marathi itself is a great example of this. A language is like a mother—it seeks to impart more and more knowledge to its children. Just like a mother, language does not discriminate—it embraces all ideas and all progress. As you know, Marathi originated from Sanskrit, but it also carries a significant influence from Prakrit. Over generations, it has evolved, broadening human thought. I just mentioned Lokmanya Tilak’s ‘Gita Rahasya’ — it is a commentary on the Sanskrit Bhagavad Gita, where Tilak ji infused the essence of Marathi, making Gita more accessible to the masses. Similarly, ‘Dnyaneshwari Gita’ is a Sanskrit text explained in Marathi, and today, it is considered a standard text for scholars and saints. Marathi has borrowed from other languages and enriched other Indian languages. For example, Marathi writer Bhargavram Vitthal Varerkar translated ‘Anandamath’ into Marathi. The works of Vinda Karandikar have been translated into multiple languages. He wrote about Panna Dhai, Rani Durgavati, and Rani Padmavati. This shows that Indian languages have never been in conflict with one another. Instead, they have always embraced and enriched each other.
Friends,
Many times, when attempts are made to create divisions in the name of language, our shared linguistic heritage itself becomes the strongest response to such efforts. Instead of falling for such misconceptions, our collective responsibility is to enrich and embrace all languages. That is why today, we are recognizing all Indian languages as mainstream languages. We are actively promoting education in Marathi and other regional languages. Now, the youth of Maharashtra can easily pursue higher education, engineering, and medical studies in Marathi. We have changed the old mindset that ignored talent simply because someone did not know English.
Friends,
We all say that literature is the mirror of society, but it is also a guide for society. That is why literary conferences and institutions play a crucial role in shaping our nation. Great figures like Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Acharya Atre ji, and Veer Savarkar ji set high standards in literature, and I hope that the Akhil Bharatiya Marathi Sahitya Mahamandal will continue to carry this legacy forward. In 2027, the Marathi Sahitya Sammelan will complete 150 years, and it will also mark the 100th conference. I encourage you to make this a grand and memorable occasion, and start preparing for it now. Many young people today are contributing to Marathi literature through social media. You can give them a platform, recognize their talent, and encourage more people to learn Marathi. Utilizing online platforms and initiatives like ‘Bhashini’ can help promote the language further. You can also organize competitions among youth to foster interest in Marathi literature.
I am confident that these efforts—along with the inspirational legacy of Marathi literature—will provide new energy, new awareness, and new motivation to 140 crore Indians in building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With this wish—that you all continue to advance the great literary tradition of stalwarts like Mahadev Govind Ranade ji, Hari Narayan Apte ji, Madhav Shrihari Aney ji, and Shivram Paranjape ji—I once again extend my heartfelt thanks to you all!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 FEB 2025 7:34PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ମାନନୀୟ ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଶ୍ରୀ ଶରଦ ପାୱାର ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଜୀ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ତାରା ଭାୱଲକର ଜୀ, ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡ. ରବୀନ୍ଦ୍ର ଶୋଭନେ ଜୀ, ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ମରାଠୀ ଭାଷାର ବିଦ୍ୱାନଗଣ, ଏବଂ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଏବେ, ଡକ୍ଟର ତାରା ଜୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ "ଥର୍ଚନ" କହିଲି। ସେ ମୋତେ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟୀ ଜାଣେ। ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ରାଜଧାନୀ ରାଜ୍ୟରୁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ମରାଠୀ ସରସ୍ୱତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ମାଟିରେ ମରାଠୀ ଭାଷାକୁ ସମର୍ପିତ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଭାଷା କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ଉପରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସାରମର୍ମ ସହିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର ଏବଂ ତୁକାରାମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ ମରାଠୀ ଭାଷାକୁ ଆଜି ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ହୃଦୟରୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, 1878 ରେ ଏହାର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରଠାରୁ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ 147 ବର୍ଷର ଇତିହାସର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି। ମହାଦେବ ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ ଜୀ, ହରି ନାରାୟଣ ଆପ୍ତେ ଜୀ, ମାଧବ ଶ୍ରୀହରି ଆନେ ଜୀ, ଶିବରାମ ପରଞ୍ଜପେ ଜୀ ଏବଂ ବୀର ସାବରକର ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଦେଶର ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଶରଦ ଜୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ମୋତେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ପରମ୍ପରାର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ମରାଠୀ ଭାଷା ଉତ୍ସାହୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାତୃଭାଷା ଦିବସ। ଆପଣମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏହି ସାହିତ୍ୟିକ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଏକ ଚମତ୍କାର ଦିନ ବାଛିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମରାଠୀ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ, ସେତେବେଳେ ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇବା ମୋ ପାଇଁ ସ୍ୱାଭାବିକଃ 'ମୁଁ ମରାଠୀ ବୋଲୁ କୋଟୁକେ..........। ସେଥିପାଇଁ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ମୋର ଭଲ ପାଇବା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ମୁଁ ହୁଏତ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରି ମରାଠୀରେ ଦକ୍ଷ ନଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମରାଠୀ କହିବା ଏବଂ ନୂତନ ମରାଠୀ ଶବ୍ଦ ଶିଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ମରାଠୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରାଜ୍ଯାଭିଷେକ ହେବାର 350 ବର୍ଷ, ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଅହିଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ହେବାର 300 ବର୍ଷ, ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଏହି କଥାରେ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ ଜଣେ ମହାନ ମରାଠୀଭାଷୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ (ଆର. ଏସ୍. ଏସ୍.) ର ମଞ୍ଜି ବୁଣିଥିଲେ। ଆଜି, ଏହା ନିଜର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବଟବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ବେଦ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ ଗତ 100 ବର୍ଷ ଧରି ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଏକ ପବିତ୍ର ଯଜ୍ଞ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ମହାନ ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଆସିଛି। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଅନ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଭଳି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆର୍. ଏସ୍. ଏସ୍. ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛି। ସଙ୍ଘ କାରଣରୁ ମୋତେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଗଭୀର ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମରାଠୀ ଭାଷାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ 'ଅଭିଜାତ ଭାଷା "ର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମରାଠୀ ଭାଷୀ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ, ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ନିଜକୁ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାବରେ ଭାଗ୍ୟବାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମରାଠୀ ଭାଷାଭାଷୀଙ୍କ ଏହି ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି।
ସମ୍ମାନନୀୟ ବିଦ୍ୱାନମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାଷା କେବଳ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ଉପକରଣ ନୁହେଁ-ଆମର ଭାଷା ହେଉଛି ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ବାହକ। ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ସମାଜରେ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ଜନ୍ମ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମାଜ ଗଠନରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଆମର ମରାଠୀ ଭାଷା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅସଂଖ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସ୍ୱର ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ରୂପ ଦେଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ସମର୍ଥ ରାମଦାସ ଜୀ କହିଲେ, 'ମରାଠୀ ହେଉଛି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଷା-ଏହା ସାହସିକତା ଏବଂ ବୀରତ୍ୱ, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ସମାନତା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଏହା ଉଭୟ ଭକ୍ତିର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସାର ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ତରଙ୍ଗ ବହନ କରେ | ମରାଠୀ ହେଉଛି 'ଭକ୍ତି' (ଭକ୍ତି), 'ଶକ୍ତି' (ଶକ୍ତି), ଏବଂ 'ଯୁକ୍ତି' (ଜ୍ଞାନ) ର ଏକ ଭାଷା | ଯେତେବେଳେ ବି ଭାରତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିଲା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମହାନ ସନ୍ଥମାନେ ପ୍ରାଚୀନ ଋଷିମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ମରାଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି। ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର, ତୁକାରାମ, ରାମଦାସ, ନାମଦେବ, ଟୁକଡୋଜୀ ମହାରାଜ, ଗାଡ୍ଗେ ବାବା, ଗୋରା କୁହ୍ମାର ଏବଂ ବହିନାବାଇଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥମାନେ ମରାଠୀ ବ୍ୟବହାର କରି ସମାଜକୁ ନୂତନ ଆଦର୍ଶରେ ଆଲୋକିତ କରି ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କିପରି ଗଜାନନ ଦିଗମ୍ବର ମାଡଗୁଲକର ଏବଂ ସୁଧୀର ଫଡକେଙ୍କ 'ଗୀତ ରାମାୟଣ "ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦୀର୍ଘ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚାଲିଥିବା ବିଦେଶୀ ଶାସନ କାଳରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଅତ୍ୟାଚାରୀମାନଙ୍କଠାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ୱରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ସମ୍ଭାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ବାଜିରାଓ ପେଶୱା-ଏହି ସାହସୀ ମରାଠା ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ଉପରେ ଭୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବାସୁଦେବ ବଲୱନ୍ତ ଫଡକେ, ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକ ଏବଂ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ଭଳି ବିପ୍ଳବୀମାନେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ନିଦ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିର୍ଭୀକ ପ୍ରତିରୋଧ ପଛରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। 'କେଶରୀ "ଏବଂ' ମରାଠା" ଭଳି ଖବରକାଗଜ, ଗୋବିନ୍ଦରାଜଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କବିତା ଏବଂ ରାମ ଗଣେଶ ଗଡ଼କରୀଙ୍କ ନାଟକ ଦେଶପ୍ରେମର ଏକ ତରଙ୍ଗକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଥିଲା ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ବ୍ୟାପି ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥିଲା। ଏପରିକି ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକଙ୍କ 'ଗୀତା ରହସ୍ୟ "ମଧ୍ୟ ମରାଠୀ ଭାଷାରେ ଲେଖାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ମୁକ୍ତିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା ଦିଗରେ ମରାଠୀ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ, ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ, ମହର୍ଷି କର୍ଭେ ଏବଂ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର-ଏହି ମହାନ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକମାନେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମରାଠୀ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ। ମରାଠୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଦଳିତ ସାହିତ୍ୟର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହାର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଯୋଗୁଁ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ କାଳ୍ପନିକ କଥାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଆୟୁର୍ବେଦ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଯୁକ୍ତିକୁ ଅସାଧାରଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଏହି ସଂସ୍କୃତି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୂତନ ବିଚାର ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ପ୍ରତିଭାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଯାହା ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଭାବନା କାରଣରୁ ମୁମ୍ବାଇ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଏବଂ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମୁମ୍ବାଇର କଥା କହୁ, ସେତେବେଳେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ ନକରି ସାହିତ୍ୟ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା ଅସମ୍ଭବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ କେବଳ ମରାଠୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ଉନ୍ନତ କରିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ହିନ୍ଦୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ଶିଖରକୁ ନେଇଯାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆଜିକାଲି 'ଛାଭା "କୁ ନେଇ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି। ବିଶ୍ୱ ସମ୍ଭାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବୀରତ୍ୱକୁ ପୁନର୍ବାର ଆବିଷ୍କାର କରୁଛି, ଏକ କାହାଣୀ ଯାହା ଶିବାଜୀ ସାୱନ୍ତଙ୍କ ଆଇକନିକ ମରାଠୀ ଉପନ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ପ୍ରଥମେ ପରିଚିତ କରାଯାଇଥିଲା |
ସାଥିମାନେ,
କବି କେଶବସୁତ୍ ଥରେ ଲେଖିଥିଲେ: "ଜୁନେନ୍ ଜାନ୍ ଦୟା, ମାର୍ନାଲାଗୁନି ଜାଲୁନି କିମ୍ବ, ପୁରୁନି ତାକାସଦତ୍ ନ ଏକ୍ୟ ତାକ୍କ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଆମେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଅଟକି ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ମାନବ ସଭ୍ୟତା, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଘଟୁଛି। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ତଥାପି ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି କାରଣ ଆମେ ନିରନ୍ତର ବିକଶିତ ହୋଇଛୁ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛୁ। ଆମର ବ୍ୟାପକ ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ଏହାର ପ୍ରମାଣ। ଏବଂ ଏହି ବିବିଧତା ହିଁ ଆମ ଏକତାର ମୂଳଦୁଆ। ମରାଠୀ ନିଜେ ଏହାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ଗୋଟିଏ ଭାଷା ମାଆ ଭଳି-ଏହା ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ। ଜଣେ ମାଆ ଭଳି, ଭାଷା ଭେଦଭାବ କରେ ନାହିଁ-ଏହା ସମସ୍ତ ବିଚାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରଗତିକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରେ। ଯେପରି ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ମରାଠୀ ସଂସ୍କୃତରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରାକୃତରୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ବହନ କରେ | ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି, ଏହା ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ମାନବ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଛି। ମୁଁ କେବଳ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକଙ୍କ 'ଗୀତା ରହସ୍ଯା "ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କଲି-ଏହା ସଂସ୍କୃତ ଭଗବଦ୍ ଗୀତା ଉପରେ ଏକ ବ୍ୟାଖ୍ୟା, ଯେଉଁଥିରେ ତିଲକ ଜୀ ମରାଠୀର ସାରକୁ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ କରିଥିଲେ, ଗୀତାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, 'ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱରୀ ଗୀତା' ହେଉଛି ମରାଠୀରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସଂସ୍କୃତ ପାଠ୍ୟ, ଏବଂ ଆଜି, ଏହାକୁ ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମାନକ ପାଠ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ | ମରାଠୀ ଅନ୍ୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରୁ ଧାର କରିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମରାଠୀ ଲେଖକ ଭାର୍ଗବରାମ ବିଠଲ ୱାରେକର 'ଆନନ୍ଦମଠ "କୁ ମରାଠୀରେ ଅନୁବାଦ କରିଥିଲେ। ବିନ୍ଦା କରଦିକରଙ୍କ ରଚନାଗୁଡ଼ିକ ଏକାଧିକ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦିତ ହୋଇଛି। ସେ ପାନ୍ନା ଧାଇ, ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ଏବଂ ରାଣୀ ପଦ୍ମାବତୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଲେଖିଥିଲେ। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ କେବେ ବି ପରସ୍ପର ସହିତ ବିବାଦରେ ରହିନାହାନ୍ତି। ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସେମାନେ ସର୍ବଦା ପରସ୍ପରକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଅନେକ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାଷା ନାମରେ ବିଭାଜନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ସହଭାଗୀ ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟ ହିଁ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହୋଇଥାଏ। ଏଭଳି ଭୁଲ ଧାରଣାରେ ପଡ଼ିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିବା। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଭାଷା ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛୁ। ଆମେ ମରାଠୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯୁବକମାନେ ସହଜରେ ମରାଠୀରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ। ଆମେ ସେହି ପୁରୁଣା ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛୁ, ଯିଏ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ କେବଳ ଇଂରାଜୀ ନ ଜାଣିବାର କାରଣରୁ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ କହୁ ଯେ ସାହିତ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜର ଦର୍ପଣ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମାଜ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ମଧ୍ୟ। ସେଥିପାଇଁ ସାହିତ୍ୟିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ ଜୀ, ହରି ନାରାୟଣ ଆପ୍ତେ ଜୀ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ରେ ଜୀ, ଏବଂ ବୀର ସାବରକର ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚ ମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ମହାମଣ୍ଡଳ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। 2027 ରେ, ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ 150 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ଏବଂ ଏହା 100 ତମ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ କରିବ | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଯେ ଏହାକୁ ଏକ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ମରଣୀୟ ଅବସରରେ ପରିଣତ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଆଜି ଅନେକ ଯୁବକ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟକୁ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଦେଇପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନି ପାରିବେ, ଏବଂ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମରାଠୀ ଶିଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବେ। ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ 'ଭାଷିନୀ "ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ଉପଯୋଗ ଭାଷାଟିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିପାରିବେ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ-ମରାଠୀ ସାହିତ୍ୟର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ପରମ୍ପରା ସହିତ-140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ନିର୍ମାଣରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି, ନୂତନ ସଚେତନତା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି କାମନା ସହିତ-ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମହାଦେବ ଗୋବିନ୍ଦ ରାନାଡେ ଜୀ, ହରି ନାରାୟଣ ଆପ୍ତେ ଜୀ, ମାଧବ ଶ୍ରୀହରି ଅନେ ଜୀ, ଏବଂ ଶିବରାମ ପରଞ୍ଜପେ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ସାହିତ୍ୟିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ-ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।