প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া ইনর্জি ৱিক মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 FEB 2025 11:35AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং, ইকায়খুম্নরবশিং, এম্বেসেদরশিং, শক্নাইরবা সি.ই.ওশিং, ইকায়খুম্নরবা অতিথিশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
ইন্দিয়া ইনর্জি ৱিক শরুক য়ানবা লৈবাক শীনবা থুংবা অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী যশোভুমিদা পুল্লিবা মীওইশিং তরাম্না ওকচরি। অদোম ইনর্জি ৱিক শরুক য়াবা খক নত্তনা ভারতকী ইনর্জিগী পান্দমগী তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মীয়াম পুম্নমক, মরুওইনা মপান লৈবাকশিংদগী লাক্লিবশিং ঐনা তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচা অসি ভারতকীনি হায়না ঙসি মালেম অসিদা অখঙ-অহৈ খুদিংমক্না হায়রি। ভারতনা মশাগী লৈবাক চাউখৎহনবা খক নত্তনা মালেমসু চাউখৎহল্লি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী ইনর্জি সেক্তরনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতকী ইনর্জিগী পান্দম অসি য়ুম্বী মঙাদা লেপ্লি: ঐখোয়গী লৈজবা লনশিং ঐখোয়না শীজিন্নরি। অনিশুবদা, ঐখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং অনৌবা থবক পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি। অহুমশুবদা, ঐখোয়গী শেন-থুমগী মপাঙ্গল অমসুং রাজনিতিগী তুংদু-লৈতাবা লৈরি। মরিশুবদা, ভারতকী লম্মিৎ-তুমিৎকী মরুওইবা অসিনা ইনর্জিগী ললোন-ইতিক হেন্না পাম্নরে অমসুং লাইরে। মঙাশুবদা, ভারতনা মালেমগী ওইনা তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা থবক পায়খৎলে। হায়রিবা মরমশিং অসিনা ভারতকী ইনর্জি সেক্তরদা অনৌবা খুদোংবশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
মথংগী চহি ২০ অসি বিকসিত ভারত অমগীদমক য়াম্না মরুওই অমসুং মথং চহি ৫ অসিদা ঐখোয়না থবক কয়া মাইপাক্না পায়খৎকনি। ঐখোয়গী ইনর্জিগী পান্দম কয়া ২০৩০ ফাওবা মতম থারি। ২০৩০ দা ঐখোয়না রিন্যুএবল পুথোকপা অসিদা ইনর্জি গিগাৱাত ৫০০ হাপচিনগনি। ২০৩০ দা নেত-জিরো কার্বোন ইমিসনগী পান্দম ফংনবা ভারত রেলৱেজনা পান্দম থম্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি ২০৩০ ফাওবদা চহি অমদা গ্রিন হায়দ্রোজেন মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ৫ পুথোকপনি। হায়রিবা পান্দমশিং অসি থাজবা হেঞ্জিন্না থম্বা মানগনি, অদুবু ঐখোয়না পান্দমশিং অদু ফংগনি হায়না হৌখিবা চহি ১০ দা লৈখিবা ভারতকী মাইপাকপশিং অদুনা ঐখোয়দা থাজবা পীরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারত ১০শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরক্লে। মতম অসিদা, ঐখোয়গী সোলার ইনর্জি পুথোকপা ঙম্বা শরুক ৩২ হেনগৎখি। ঙসি, ভারত মালেমদা সোলার পৱার পুথোকপা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়গী নন-ফোসি ফুয়েল ইনর্জি পুথোকপা ঙম্বা শরুক অহুম হেনগৎলে। থানখিবা মতমদগী ঙনখৎনা পেরিস এগ্রিমেন্তগী পান্দমশিং ফংবা অহানবা জি-২০ লৈবাক ভারতনা ওইরে। মসিগী পান্দম অসি ঙনখৎনা ভারতনা ফংবগী খুদম অমদি ইথানোল য়ানশিনবনি। হৌজিক ভারতনা ইথানোল চাদা ১৯ য়ানশিনবদগী, মপান লৈবাকশিংদা চৎখিগদবা শেনফমশিং কল্লে, লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে অমসুং কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা শিংথাবা য়ানা হন্থরে। ভারতকী বাইওফুয়েল ইন্দষ্ট্রি য়াংনা চাউখৎনবা থৌরাং তৌরে। ঐখোয়গী মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ৫০০ গী ফিদষ্টোক কেপাসিতি লৈরে। ভারতনা জি-২০ গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা, গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স লিংখৎলে অমসুং মসিদা মালেমগী লৈবাক ২৮ অমসুং মালেমগী লুপ ১২ শরুক য়ারে। থবক অসিনা অমোৎপশিং শেন ওন্থোক্লে অমসুং সেন্তর ওফ এক্সলেন্স লিংখৎলে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী হায়দ্রোকার্বোনগী লনশিং মপুংফানা শীজিন্ননবা ভারতনা মখা তানা অওনবা কয়া পুরক্লে। য়াম্না চাউনা মশক খঙলবশিং অমসুং গ্যাস ইনফ্রাষ্ট্রকচর পাকথোক-চাউথোকপদগী, ঐখোয়গী গ্যাস সেক্তর পাকথোক-চাউথোক্লে। মসিনা ঐখোয়গী ইনর্জি শীজিন্নবদা নেচরেল গ্যাসকী চাকথুং হেনগৎলে। হৌজিক, ভারত রিফাইনিংগী মরিশুবা খ্বাইদগী চাওবা মফম ওইরে অমসুং মসিগী রিফাইন তৌবা ঙম্বগী চাং চাদা ২০ হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সেন্দিমেন্তরি বেসিনশিংদা হায়দ্রোকার্বোনগী লন কয়া লৈরি। কয়া অমা মশক খঙদোক্লবসু, মশক খঙদ্রিবা কয়া লৈরি। ভারতকী মরুওইবা সেক্তরশিং পাম্নবা হেনগৎনবা, সরকারনা ওপন এগ্রিএজ লাইসেন্সিং পোলিসি (ও এ এল পি) হৌদোক্লে। মসি এক্সক্লুসিপ ইকোনোমিক জোন হাংদোকপা নত্ত্রগা শিঙ্গল-ৱিন্দো ক্লিয়ারেন্স সিষ্টেম অমা লিংখৎপা ওইবা য়াই, সেক্তর অসিদা সরকারনা মপুংফানা মতেং পাংলে। ওইলফিল্দস রিগুলেসন এন্দ দিবলপমেন্ত এক্ত শেমদোক্লবা মতুংদা, হৌজিক মরী লৈনবশিং থৌশিল ফজনা লৈবা, লিজ শাংদোকপগী কান্নবা ফংলে অমসুং শেন-থুমগী তার্মশিং ফগৎলে। সরকারগী অওনবশিং অসিনা সমুদ্রগী শরুকশিংদা থাউ অমসুং গ্যাস থিবা অমসুং ষ্টাতেজিক পেত্রোলিয়ম রিজার্বশিং শেন্নবা লাইহনগনি।
মরুপশিং,
ভারত্ত গ্যাস ফংফম কয়া মশক খঙদোকপা অমসুং পাইপলাইন ইনফাষ্ট্রকচর হেনগৎহনবদগী, নেচরেল গ্যাস ফংহনবা হেনগৎলে। মসিগী ফল ওইনা, লাক্লিবা চহিশিংদা নেচরেল গ্যাস শীজিন্নবা হেনগৎনবা থৌরাং তৌরে অমসুং মসিদা হিরম অশিদা শেন থাদনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে।
মরুপশিং,
হৌজিক ভারতনা মেক ইন ইন্দিয়াদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। পি.ভি মোদুলশিং য়াওনা ভারত্ত মখল কয়াগী হার্দৱায়রশিং শানবা য়াম্লবা খুদোংচাবশিং লৈরি। লমদম অসিদা পোৎ-চৈ শাবদা ঐখোয়না শৌগৎলি। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতনা সোলার পি.ভি মোদুল শাবা ঙম্বগী চাং গিগাৱাত ২ দগী গিগাৱাত ৭০ দা হেনগৎলে। প্রক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ (পি এল আই) স্কিমনা সেক্তর অসি অমুক্কা হেন্না পাম্নরে, অফবা মখলগী সোলার পি.ভি মোদুলশিং পুথোকপা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
বেত্তরিগী লমদা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎনবা অমসুং পোৎথোক পুথোক্নবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি। ইলেক্ত্রিক মোবিলিতিগী মাইকৈদা ভারত য়াংনা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী অচৌবা লৈবাক অমগী দরকার ওইবশিং পীবা ঙম্নবা, বেত্তরি শাবগী থবকশিং য়াংশিনহনবা দরকার ওইরে। মরম অদুনা, গ্রিন ইনর্জি শৌগৎনবা চহি অসিগী বজেত্ত থৌরাং কয়া লাউথোক্লে। কোবাল্ত পাউদর, লিথিয়ম-আইওন বেত্তরি ৱেষ্ট, মিশি অমসুং জিঙ্ক, অতোপ্পা মরুওইবা মিনরেলশিং য়াওনা ই.ভিগা মরী লৈনবা মচাকশিং অমসুং মোবাইল ফোনগী বেত্তরি শাবদা বেসিক কষ্টমস দ্যুতিশিং সরকারনা লৌথোক্লে। ভারত্ত অফবা সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপদা নেসনেল ক্রিতিকেল মিনরেলস মিসন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিগী মথক্ত, লিথিয়ম বেত্তরি নত্তবা থবক অমা পায়খৎনবা ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎলি। চহি অসিগী বজেত্ত ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি সেক্তরসু হাংদোক্লে। ইনর্জিদা শেন থাদবা খুদিংমক নহারোলশিংগী অনৌবা থবক পীরে অমসুং গ্রিন জোবশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী ইনর্জি সেক্তর চাউখৎনবা, ঐখোয়গী মীয়ামগী শক্তিগা লোয়ননা মসি ফগৎহল্লে। ঐখোয়না ইচম চম্বা ইমুংশিং অমসুং লৌমীশিং ইনর্জি পুথোকহল্লে। হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না পি.এম সুর্য়াঘর মুফ বিজলি য়োজনা হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিগী থবক অসি শুপ্নগী ইনর্জি পুথোকপা খক নত্তে। মসিনা সোলার সেক্তরদা অনৌবা স্কিলশিং হেনগৎহল্লে, অনৌবা থবক তৌনবা ফিবম অমা শেমগৎলে অমসুং অদোমগী শেন থাদনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মহৌশাগী ফিবম ফগৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী চাউখৎপা হেনগৎহল্লিবা ইনর্জিগী পাম্বৈশিং পীনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। হন্দক্কী ইনর্জি ৱিক অসিনা মাইকৈ অসিদা লম্বীশিং লমজিংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ভারত্ত নৌনা লাকপা খুদোংচাবা খুদিংমক অদোম্না থিদোক্কনি হায়না থাজবা থম্লি। অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks during India Energy Week
11 FEB 2025 11:35AM by PIB Delhi
Hon’ble members of the Union Cabinet, Your Excellencies, Ambassadors, distinguished CEOs, respected guests, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Greetings to all who have gathered here at Yashobhoomi from across the country and the world for India Energy Week! You are not just participants in this Energy Week but integral parts of Bharat’s energy ambitions. I extend a warm welcome to all of you and especially to the guests who have come from abroad.
Friends,
Every expert in the world today is saying that the 21st century belongs to Bharat. Bharat is driving not just its own growth but the growth of the world as well, and our energy sector plays a significant role in this. Bharat’s energy ambitions stand on five pillars: We have resources that we are harnessing. Second, we are encouraging our brilliant minds to innovate. Third, we possess economic strength and political stability. Fourth, Bharat’s strategic geography makes energy trade more attractive and easier. And fifth, Bharat is committed to global sustainability. These factors are opening up new opportunities in Bharat’s energy sector.
Friends,
The next two decades are crucial for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), and in the next five years, we will cross many significant milestones. Many of our energy goals are aligned with the 2030 deadline. By 2030, we aim to add 500 gigawatts of renewable energy capacity. The Indian Railways has set a target of achieving net-zero carbon emissions by 2030. Our goal is to produce five million metric tons of green hydrogen annually by 2030. These targets may seem ambitious, but Bharat’s achievements over the past decade give us confidence that we will accomplish them.
Friends,
Over the last 10 years, Bharat has transformed from the tenth-largest to the fifth-largest economy. In this period, we have increased our solar energy generation capacity by 32 times. Today, Bharat is the third-largest solar power-generating nation in the world. Our non-fossil fuel energy capacity has tripled. Bharat was the first G20 country to meet the Paris Agreement goals ahead of schedule. One example of how Bharat achieves its goals ahead of time is ethanol blending. Bharat is currently blending 19 percent ethanol, which has led to foreign exchange savings, substantial revenue generation for farmers, and a significant reduction in CO2 emissions. We are on track to achieve a 20 percent ethanol mandate before October 2025. Bharat’s biofuels industry is poised for rapid growth. We have a sustainable feedstock capacity of 500 million metric tons. Under India's G20 presidency, the Global Biofuels Alliance was established and continues to expand, with 28 nations and 12 international organizations joining. This initiative is transforming waste into wealth and establishing Centres of Excellence.
Friends,
Bharat is continuously implementing reforms to fully explore the potential of its hydrocarbon resources. Due to major discoveries and the extensive expansion of gas infrastructure, our gas sector is expanding. This has increased the share of natural gas in our energy mix. Currently, Bharat is the fourth-largest refining hub and is working to increase its refining capacity by 20 percent.
Friends,
Our sedimentary basins hold numerous hydrocarbon resources. While many have already been identified, several remain unexplored. To make Bharat’s upstream sector more attractive, the government has introduced the Open Acreage Licensing Policy (OALP). Whether it's opening the Exclusive Economic Zone or establishing a single-window clearance system, the government has provided comprehensive support to this sector. Following amendments to the Oilfields Regulation & Development Act, stakeholders now benefit from policy stability, extended leases, and improved financial terms. These reforms by the government will simplify the exploration and production of oil and gas resources in marine areas, as well as the maintenance of strategic petroleum reserves.
Friends,
Due to numerous discoveries and the expanding pipeline infrastructure in Bharat, the supply of natural gas is increasing. As a result, the use of natural gas is also set to grow in the coming years, creating numerous investment opportunities for you in this sector.
Friends,
Bharat is currently placing a strong emphasis on Make in India and strengthening local supply chains. There are vast opportunities for manufacturing various types of hardware, including PV modules, in Bharat. We are actively supporting local manufacturing. In the past decade, Bharat’s solar PV module manufacturing capacity has grown from 2 GW to around 70 GW. The Production-Linked Incentive (PLI) scheme has made this sector even more attractive, boosting the manufacturing of high-efficiency solar PV modules.
Friends,
There are immense opportunities for both innovation and manufacturing in the battery and storage capacity sector. Bharat is rapidly moving toward electric mobility. To meet the demand of such a large country, we need to accelerate efforts in battery production and storage capacity. Therefore, this year's budget includes several announcements to support green energy. The government has removed basic customs duties on various components related to EV and mobile phone battery manufacturing, including cobalt powder, lithium-ion battery waste, lead, and zinc, among other critical minerals. The National Critical Minerals Mission will play a key role in establishing a robust supply chain in Bharat. Additionally, we are promoting the development of a non-lithium battery ecosystem. This year's budget has also opened up the nuclear energy sector. Every investment in energy is creating new job opportunities for young people and generating green jobs.
Friends,
To strengthen Bharat’s energy sector, we are empowering it with the power of the people. We have made ordinary families and farmers energy providers. Last year, we launched the PM Suryagarh Muft Bijli Yojana. The scope of this scheme goes beyond just energy production. It is fostering new skills in the solar sector, creating a new service ecosystem, and increasing investment opportunities for you.
Friends,
Bharat is committed to providing energy solutions that energize our growth while enriching our nature. I am confident that this Energy Week will lead to concrete pathways in this direction. I hope that all of you will explore every opportunity emerging in Bharat. Wishing you all the very best.
Thank you.