Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks during India Energy Week
11 FEB 2025 11:35AM by PIB Delhi
Hon’ble members of the Union Cabinet, Your Excellencies, Ambassadors, distinguished CEOs, respected guests, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Greetings to all who have gathered here at Yashobhoomi from across the country and the world for India Energy Week! You are not just participants in this Energy Week but integral parts of Bharat’s energy ambitions. I extend a warm welcome to all of you and especially to the guests who have come from abroad.
Friends,
Every expert in the world today is saying that the 21st century belongs to Bharat. Bharat is driving not just its own growth but the growth of the world as well, and our energy sector plays a significant role in this. Bharat’s energy ambitions stand on five pillars: We have resources that we are harnessing. Second, we are encouraging our brilliant minds to innovate. Third, we possess economic strength and political stability. Fourth, Bharat’s strategic geography makes energy trade more attractive and easier. And fifth, Bharat is committed to global sustainability. These factors are opening up new opportunities in Bharat’s energy sector.
Friends,
The next two decades are crucial for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India), and in the next five years, we will cross many significant milestones. Many of our energy goals are aligned with the 2030 deadline. By 2030, we aim to add 500 gigawatts of renewable energy capacity. The Indian Railways has set a target of achieving net-zero carbon emissions by 2030. Our goal is to produce five million metric tons of green hydrogen annually by 2030. These targets may seem ambitious, but Bharat’s achievements over the past decade give us confidence that we will accomplish them.
Friends,
Over the last 10 years, Bharat has transformed from the tenth-largest to the fifth-largest economy. In this period, we have increased our solar energy generation capacity by 32 times. Today, Bharat is the third-largest solar power-generating nation in the world. Our non-fossil fuel energy capacity has tripled. Bharat was the first G20 country to meet the Paris Agreement goals ahead of schedule. One example of how Bharat achieves its goals ahead of time is ethanol blending. Bharat is currently blending 19 percent ethanol, which has led to foreign exchange savings, substantial revenue generation for farmers, and a significant reduction in CO2 emissions. We are on track to achieve a 20 percent ethanol mandate before October 2025. Bharat’s biofuels industry is poised for rapid growth. We have a sustainable feedstock capacity of 500 million metric tons. Under India's G20 presidency, the Global Biofuels Alliance was established and continues to expand, with 28 nations and 12 international organizations joining. This initiative is transforming waste into wealth and establishing Centres of Excellence.
Friends,
Bharat is continuously implementing reforms to fully explore the potential of its hydrocarbon resources. Due to major discoveries and the extensive expansion of gas infrastructure, our gas sector is expanding. This has increased the share of natural gas in our energy mix. Currently, Bharat is the fourth-largest refining hub and is working to increase its refining capacity by 20 percent.
Friends,
Our sedimentary basins hold numerous hydrocarbon resources. While many have already been identified, several remain unexplored. To make Bharat’s upstream sector more attractive, the government has introduced the Open Acreage Licensing Policy (OALP). Whether it's opening the Exclusive Economic Zone or establishing a single-window clearance system, the government has provided comprehensive support to this sector. Following amendments to the Oilfields Regulation & Development Act, stakeholders now benefit from policy stability, extended leases, and improved financial terms. These reforms by the government will simplify the exploration and production of oil and gas resources in marine areas, as well as the maintenance of strategic petroleum reserves.
Friends,
Due to numerous discoveries and the expanding pipeline infrastructure in Bharat, the supply of natural gas is increasing. As a result, the use of natural gas is also set to grow in the coming years, creating numerous investment opportunities for you in this sector.
Friends,
Bharat is currently placing a strong emphasis on Make in India and strengthening local supply chains. There are vast opportunities for manufacturing various types of hardware, including PV modules, in Bharat. We are actively supporting local manufacturing. In the past decade, Bharat’s solar PV module manufacturing capacity has grown from 2 GW to around 70 GW. The Production-Linked Incentive (PLI) scheme has made this sector even more attractive, boosting the manufacturing of high-efficiency solar PV modules.
Friends,
There are immense opportunities for both innovation and manufacturing in the battery and storage capacity sector. Bharat is rapidly moving toward electric mobility. To meet the demand of such a large country, we need to accelerate efforts in battery production and storage capacity. Therefore, this year's budget includes several announcements to support green energy. The government has removed basic customs duties on various components related to EV and mobile phone battery manufacturing, including cobalt powder, lithium-ion battery waste, lead, and zinc, among other critical minerals. The National Critical Minerals Mission will play a key role in establishing a robust supply chain in Bharat. Additionally, we are promoting the development of a non-lithium battery ecosystem. This year's budget has also opened up the nuclear energy sector. Every investment in energy is creating new job opportunities for young people and generating green jobs.
Friends,
To strengthen Bharat’s energy sector, we are empowering it with the power of the people. We have made ordinary families and farmers energy providers. Last year, we launched the PM Suryagarh Muft Bijli Yojana. The scope of this scheme goes beyond just energy production. It is fostering new skills in the solar sector, creating a new service ecosystem, and increasing investment opportunities for you.
Friends,
Bharat is committed to providing energy solutions that energize our growth while enriching our nature. I am confident that this Energy Week will lead to concrete pathways in this direction. I hope that all of you will explore every opportunity emerging in Bharat. Wishing you all the very best.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 FEB 2025 11:35AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ, ମହାମହିମ, ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଗଣ, ବିଶିଷ୍ଟ ସିଇଓଗଣ, ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଗଣ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ,
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରୁ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଆପଣମାନେ କେବଳ ଏହି ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଭାରତର ଶକ୍ତି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଧିକ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର। ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଭାରତର ଶକ୍ତି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ଆମ ପାଖରେ ସମ୍ବଳ ଅଛି ଯାହାକୁ ଆମେ ଉପଯୋଗ କରୁଛୁ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିଭାବାନ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ନବସୃଜନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ତୃତୀୟତଃ, ଆମ ପାଖରେ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ରହିଛି। ଚତୁର୍ଥତଃ, ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଭୂଗୋଳ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସହଜ କରିଛି। ଏବଂ ପଞ୍ଚମ, ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି କାରଣଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "(ବିକଶିତ ଭାରତ) ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିବୁ। ଆମର ଅନେକ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ 2030ର ସମୟସୀମା ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। 2030 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 500 ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଶୂନ୍ୟ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି 2030 ସୁଦ୍ଧା ବାର୍ଷିକ ପାଞ୍ଚ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଲାଗୁଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଆମକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦିଏ ଯେ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆମର ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ 32 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର। ଆମର ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଜି-20 ଦେଶ ଥିଲା, ଯିଏ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାରିସ୍ ରାଜିନାମାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲା। ଭାରତ କିପରି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥାଏ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ। ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ 19 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କରୁଛି, ଯାହା ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଘଟାଇଛି। 2025 ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ 20 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଭାରତର ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆମ ପାଖରେ 500 ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ର ସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ, ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ 28ଟି ଦେଶ ଏବଂ 12ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗଠନ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରୁଛି ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ନିଜର ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସମ୍ବଳର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି। ପ୍ରମୁଖ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାରଣରୁ ଆମର ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ହେଉଛି ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏହାର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାକୁ 20 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ଅବକ୍ଷେପ ଅବବାହିକାରେ ଅନେକ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସମ୍ବଳ ରହିଛି। ଯଦିଓ ଅନେକଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଅନେକ ଅନାବିଷ୍କୃତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି | ଭାରତର ଉପରମୁଣ୍ଡରେ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମୁକ୍ତ ଏକର ଲାଇସେନ୍ସ ନୀତି (ଓ. ଏ. ଏଲ୍. ପି.) ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି। ଏକ୍ସକ୍ଲୁସିଭ୍ ଇକୋନୋମିକ ଜୋନ୍ ଖୋଲିବା ହେଉ କିମ୍ବା ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା, ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ତୈଳ କ୍ଷେତ୍ର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ପରେ, ଅଂଶୀଦାରମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୀତିଗତ ସ୍ଥିରତା, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲିଜ୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ସର୍ତ୍ତାବଳୀରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ସମ୍ବଳର ଅନ୍ୱେଷଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସହଜ ହେବା ସହିତ ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଭଣ୍ଡାରର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତରେ ଅନେକ ଆବିଷ୍କାର ଏବଂ ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଏବେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଭାରତରେ ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହାର୍ଡୱେର୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆମେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା 2 ଗିଗାୱାଟରୁ ପ୍ରାୟ 70 ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଉତ୍ପାଦନ-ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଛି, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ କ୍ଷମତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ, ଉଭୟ ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷମତାରେ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ତେଣୁ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ କୋବାଲ୍ଟ ପାଉଡର, ଲିଥିୟମ୍-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ସୀସା ଏବଂ ଜିଙ୍କ ସମେତ ଇ. ଭି. ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନ ଉପରେ ସରକାର ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଏକ ଅଣ-ଲିଥିୟମ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେରେ ଏହାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ। ଆମେ ସାଧାରଣ ପରିବାର ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଦାତା କରିଛୁ। ଗତ ବର୍ଷ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହି ଯୋଜନାର ପରିସର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ। ଏହା ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ କୌଶଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଏକ ନୂତନ ସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ଆମ ପ୍ରକୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ସହିତ ଆମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ମାର୍ଗକୁ ନେଇଯିବ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବନଙ୍କୁ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବେ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ।