Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, on the occasion of Prime Minister Shri Narendra Modi’s 75th birthday, inaugurates and lays foundation stones of various development projects worth about ₹1,723 crore of the Delhi Government under the ‘Seva Pakhwada’
Today, every citizen of the country and Indians living across the world are sincerely wishing Prime Minister Shri Narendra Modi Ji a long life and good health
From making the nation secure and economically developed to empowering the poor and giving them facilities, the country will remember the efforts of Modi Ji for a long time
It was only under the leadership of Modi Ji that the task of alleviating millions of people out of poverty became possible
The previous governments in Delhi were discriminatory in implementing schemes, and the denial of 5 lakh free medical treatments is an example of this
Now the time has come for every citizen of India to resolve to buy domestically manufactured goods; only then a prosperous India will be possible
From the massive garbage mounds that once shamed the people of Delhi, the Modi government is starting to generate electricity from it
The leader of the main opposition party, who is carrying out “Ghuspaithiya Bachao Yatra" (Save Infiltrators Yatra) wants to win elections on their strength
Modi government supports the process of cleansing the voter list and removing the names of infiltrators
17 SEP 2025 6:07PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, on the occasion of Prime Minister Shri Narendra Modi’s 75th birthday, inaugurated and laid the foundation stones of various development projects worth about ₹1,723 crore of the Delhi Government under the ‘Seva Pakhwada’ in New Delhi today. On this occasion, Delhi Chief Minister Smt. Rekha Gupta, Union Minister Shri Harsh Malhotra, and many other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today every citizen of the country and people of Indian origin across the world are wishing from their hearts for the long life and good health of Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that when Shri Narendra Modi became the Prime Minister of the country, it was decided to celebrate his birthday as ‘Seva Pakhwada’. For the past 11 years, the entire nation has been celebrating Seva Pakhwada from 17th September to 2nd October. Shri Shah said that under Seva Pakhwada, village panchayats, district panchayats, state governments, and various offices of the Government of India not only undertake cleanliness drives but also launch many welfare schemes for the poor. He further said that today, on 17th September, the Delhi Government too has started Seva Pakhwada and has launched 17 public welfare schemes.
Shri Amit Shah said that on the occasion of Prime Minister Modi’s birthday, through Seva Pakhwada, our government has started the tradition of caring for the welfare of every person. He added that in the last 11 years, Prime Minister Modi has not only provided facilities to 60 crore poor citizens of the country but also helped 25 crore people rise above the poverty line. Shri Shah said that bringing 25 crore people above the poverty line and providing basic facilities to 60 crore people is a very big effort and resolution. He said that the beginning of Sewa Pakhwada will inspire every youth of the country to take inspiration from Prime Minister Modi’s life and commit themselves to service of others.
Union Home Minister Amit Shah said that regardless of the party that governed the National Capital, Delhi, Prime Minister Modi without any discrimination has always provided more than what was due. He said that previous governments were discriminatory towards Delhi. He said that the health insurance scheme of up to ₹5 lakh introduced by PM Modi was not implemented by Delhi's previous government. Shri Shah emphasized that PM Modi considers the 140 crore people of India as his family and has dedicated his entire life to their welfare. He added that over the past 11 years, Modi ji has worked to secure the nation, develop it economically, bring new enthusiasm, energy, and facilities to every poor household, and instill the resolve for a great India in every child's mind.
Shri Amit Shah highlighted that the long-standing desire of the nation to build a Ram Temple in Ayodhya was fulfilled during PM Modi's tenure with the construction of a grand temple. He mentioned that whether it was about building the Kashi Vishwanath Corridor, restoring the Somnath Temple with gold, or constructing the Kartarpur Sahib Corridor, Modi Ji resolved many long-pending issues. The Home Minister said that PM Modi abolished Article 370 in his second term. Shri Shah said that in his 24 years of public service, Modi Ji has never taken a day off, tirelessly working every moment for the country's development and the welfare of the poor. He said that this dedication has elevated India from the 11th to the 4th largest economy globally, with a goal to reach the 3rd position by 2027. He said that such astonishing achievements are possible through determination and selfless work.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that during the Azadi Ka Amrit Mahotsav, PM Modi resolved to make India the top nation globally. Shri Shah said that Modi ji has set a goal for India to lead in every field by August 15, 2047, uniting the entire nation with this vision. He emphasized that Modi ji is moving forward with the resolve to build a developed, secure, and prosperous India. Shri Shah also announced the inauguration of the Narela-Bawana Waste-to-Energy Plant in Delhi, which will process 3,000 tons of waste, alongside the Okhla plant handling 2,000 metric tons, to generate electricity, boosting the circular economy and green energy. He said, from the massive garbage mounds that once shamed the people of Delhi, the Modi government is starting to generate electricity from it. He said that the Modi government has reduced GST on essential items from 28% and 18% to 5% or zero percent. Shri Shah said that Modi ji has lowered taxes to zero or 5% on 395 items used by the common man. He urged people to buy domestically produced goods, emphasizing that every Indian should resolve to purchase Indian-made products. He stressed that promoting indigenous goods should become a habit and a collective resolve to achieve a prosperous India.
Union Home Minister asked whether infiltrators should be removed from our voter list or not. He questioned the opposition, asking whom they want to protect by carrying out the “Ghuspaithiya Bachao Yatra” (Save Infiltrators Yatra). Shri Shah said that the leader of the main opposition party, who is carrying out this “Ghuspaithiya Bachao Yatra” (Save Infiltrators Yatra) wants to win elections on the strength of infiltrators. He added that the opposition party wants infiltrators to remain in our voter list because it does not have faith in the people of this country and is seeking to win elections on the basis of infiltrators. Shri Amit Shah Modi government supports the process of cleansing the voter list and removing the names of infiltrators.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৭৫ তম জন্মদিন উপলক্ষে ‘সেৱা পষেক’ৰ অধীনত দিল্লী চৰকাৰৰ প্ৰায় ১,৭২৩ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিক তথা সমগ্ৰ বিশ্ববাসী ভাৰতীয়ই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোডী ডাঙৰীয়াৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্বাস্থ্য আন্তৰিকতাৰে কামনা কৰিছে
দেশক সুৰক্ষিত আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে উন্নত কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দৰিদ্ৰ লোকক সবলীকৰণ আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰালৈকে মোডী ডাঙৰীয়াৰ প্ৰচেষ্টাক দেশে দীৰ্ঘদিনলৈ মনত ৰাখিব
মোডীজীৰ নেতৃত্বতহে লাখ লাখ মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ কাম সম্ভৱ হৈ উঠিল
দিল্লীৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত বৈষম্যমূলক আচৰণ কৰিছিল, ৫ লাখ বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাটো ইয়াৰ উদাহৰণ
এতিয়া সময় আহি পৰিছে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ সংকল্প লোৱাৰ; তেতিয়াহে এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰত সম্ভৱ হ’ব
এসময়ত দিল্লীৰ জনসাধাৰণক লজ্জিত কৰা বৃহৎ জাবৰৰ পাহাৰৰ পৰা মোডী চৰকাৰে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে
“ঘুচপেঠিয়া বচাও যাত্ৰা” (Save Infiltrators Yatra) চলাই থকা মূল বিৰোধী দলৰ নেতাজনে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ শক্তিৰে নিৰ্বাচনত জয়ী হ’ব বিচাৰিছে
17 SEP 2025 6:07PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ৭৫ তম জন্মদিন উপলক্ষে নতুন দিল্লীত ‘সেৱা পষেক’ৰ অধীনত প্ৰায় ১,৭২৩ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে দিল্লী চৰকাৰৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই উপলক্ষে দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ মালহোট্ৰাকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিক তথা ভাৰতীয় মূলৰ লোকে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰিছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া শ্ৰী মোডী প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়া তেওঁৰ জন্মদিন ‘সেৱা পষেক’ হিচাপে পালন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। যোৱা ১১ বছৰে ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ দেশখনে পালন কৰি আহিছে সেৱা পষেক বা সেৱা পষেক। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে সেৱা পষেকৰ অধীনত গাঁও পঞ্চায়ত, জিলা পৰিষদ, ৰাজ্য চৰকাৰ, আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ কাৰ্যালয়সমূহে স্বচ্ছতা অভিযান চলায় আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে বহুতো কল্যাণমূলক আঁচনি ৰূপায়ণ কৰে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি ১৭ ছেপ্টেম্বৰত আনকি দিল্লী চৰকাৰেও ১৭ খন জনকল্যাণমূলক আঁচনি আৰম্ভ কৰি এই পদক্ষেপত যোগদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ জন্মদিন উপলক্ষে চৰকাৰে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ কল্যাণক কেন্দ্ৰ কৰি চলি থকা পৰম্পৰা সেৱা পষেক মুকলি কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত ১১ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৬০ কোটি দৰিদ্ৰ নাগৰিকক অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধা প্ৰদান কৰাই নহয়, ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ বাহিৰলৈ উলিয়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৬০ কোটি লোকৰ বাবে মৌলিক সা-সুবিধা সুনিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনাটো এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আৰু এক শক্তিশালী সংকল্প। তেওঁ লগতে কয় যে সেৱা পষেক মুকলিয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ জীৱনৰ পৰা প্ৰেৰণা আহৰণ কৰি আনৰ সেৱাত নিজকে উৎসৰ্গা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কোনোধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ, ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানীত কোনটো দলৰ ক্ষমতা আছিল সেইবোৰ বিবেচনা নকৰাকৈয়ে সদায় দিল্লীক যথেষ্ট বৰঙণি দি আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দিল্লীৰ বিৰুদ্ধে বৈষম্যমূলক ব্যৱহাৰ কৰিছিল, যাৰ উদাহৰণ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা ৫ লাখ টকাৰ স্বাস্থ্য বীমা আঁচনিখন পূৰ্বৰ দিল্লী চৰকাৰে কাৰ্যকৰী নকৰাটোৱেই যথেষ্ট। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণক নিজৰ পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰে আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে সমগ্ৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছে। বিগত ১১ বছৰে তেওঁ দেশখনক সুৰক্ষিত কৰাৰ, অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী কৰাৰ, প্ৰতিখন দৰিদ্ৰ ঘৰলৈ নতুন শক্তি আৰু সা-সুবিধা অনাৰ লগতে শিশুসকলক এখন মহান ভাৰত গঢ়াৰ সংকল্পৰে অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ কাম কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সপোন প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ নেতৃত্বত এটা বিশালকা, পৱিত্ৰ মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে পূৰণ হ’ল। তেওঁ লগতে কয় যে সেয়া কাশী বিশ্বনাথ কৰিডৰেই হওক, স্বৰ্ণিল সোমনাথ মন্দিৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাই হওক, বা কৰতাৰপুৰ চাহাব কৰিড’ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাই হওক, মোডী জীয়ে বহু দীৰ্ঘদিনীয়া সমস্যা সমাধান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ দ্বিতীয় কাৰ্যকালত ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্ত কৰি আন এক ঐতিহাসিক প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কৰ্মনীতিৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে তেওঁৰ ২৪ বছৰীয়া জনসেৱাত মোডী জীয়ে কেতিয়াও এদিনো ছুটী লোৱা নাই, প্ৰতিটো মুহূৰ্ত দেশৰ উন্নয়ন আৰু দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অক্লান্ত নিষ্ঠাই ভাৰতক ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ৩য় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্যৰে বিশ্বৰ ১১ নং বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পৰা ৪ৰ্থ বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত কৰাত সহায় কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে এনে উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব দৃঢ়তা আৰু নিস্বাৰ্থ সেৱাৰ দ্বাৰাহে সম্ভৱ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে মোডীজীয়ে ২০৪৭ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যে এক উন্নত, সুৰক্ষিত, আৰু সমৃদ্ধিশালী দেশ গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰতে যেন প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নেতৃত্ব লাভ কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে দিল্লীত ২০০০ মেট্ৰিক টন চম্ভালিব পৰা অ’খলা প্লাণ্টৰ উপৰিও দৈনিক ৩০০০ টন আৱৰ্জনা সংসাধন কৰিব পৰা নাৰেলা-বাৱানা ৱেষ্ট-টু-এনাৰ্জি প্লাণ্ট উদ্বোধন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। এই উদ্যোগসমূহে একেলগে আৱৰ্জনাসমূহৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰিব, যিয়ে বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু সেউজ শক্তিত অৰিহণা যোগাব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এসময়ত দিল্লীক লজ্জানত কৰা জাবৰৰ পাহাৰবোৰ এতিয়া মোডী চৰকাৰৰ দিনত বিদ্যুতৰ উৎসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোডী চৰকাৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ জি এছ টি ক্ৰমে ২৮% আৰু ১৮%ৰ পৰা ৫% বা শূন্য শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰিছে। আজি সাধাৰণ মানুহে ব্যৱহাৰ কৰা ৩৯৫ বিধ সামগ্ৰীৰ জি এছ টি মাত্ৰ ৫% বা শূন্য। থলুৱা সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰাটো এক অভ্যাস আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়াৰ এক সামূহিক সংকল্পত পৰিণত হ’ব লাগে বুলি জোৰ দি তেওঁ নাগৰিকসকলক ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰশ্ন কৰে অনুপ্ৰৱেশকাৰী আমাৰ ভোটাৰ তালিকাত থাকিব লাগে নে আঁতৰাই দিয়া উচিত। তেওঁ বিৰোধীক প্ৰশ্ন কৰি কয় যে তেওঁলোকে “ঘুচপেঠিয়া বাচাও যাত্ৰা” (Save Infiltrators Yatra) চলাই আছে আৰু তেওঁলোকে কাক সুৰক্ষা দিবলৈ চেষ্টা কৰিছে বুলি প্ৰশ্ন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মূল বিৰোধী দলৰ নেতাই অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ সহায়ত নিৰ্বাচনত জয়ী হ’বলৈ বিচাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বিৰোধীয়ে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ভোটাৰ তালিকাত ৰখাৰ সমৰ্থন কৰে, কাৰণ তেওঁলোকে ভাৰতৰ জনসাধাৰণক বিশ্বাস নকৰে আৰু ভোটৰ বাবে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে মোডী চৰকাৰে ভোটাৰ তালিকা পৰিষ্কাৰ কৰা আৰু অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ নাম আঁতৰোৱাটো সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰে।