ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
14 SEP 2025 8:36PM by PIB Bhubaneswar
ଅହମ୍ମଦାବାଦର ନାରନପୁରାଠାରେ ୮୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ
ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିନଥିଲେ, ବରଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରିଥିଲେ
ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର କାରଣରୁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି
୨୦୧୪-୧୫ ରେ, ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ୧୬୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ୫୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ
୨୦୨୯ ମସିହାରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ କ୍ରୀଡାର ଆୟୋଜନ କରିବ
୨୦୩୬ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ୧୩ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଏସିଆର କ୍ରୀଡ଼ା ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବ
୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦର ନାରନପୁରା ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ, ଗୁଜରାଟ ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ସଂଘବୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ନାରଣପୁରାରେ ଏକ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ନେଇ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଆଜି ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନର ସୁବିଧା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଆଉ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିବା କଥା କଳ୍ପନା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନମ୍ବର ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହାସଲ କରାଯିବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆତ୍ମା। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଏହା କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତିମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିନଥିଲେ, ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ଲାଗି ଉଚିତ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଣାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାରର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବୀର ସାବରକର ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ସନ୍ତରଣ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଇଂରେଜମାନେ ତାଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ କରି ଫ୍ରାନ୍ସ୍ର ମାର୍ସେଇଲ ବନ୍ଦରରେ ଭାରତ ଆଣୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସାଭରକର ଚେନରେ ବନ୍ଧା ହୋଇ ମଧ୍ୟ ଜାହାଜରୁ ସମୁଦ୍ରକୁ ଡେଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ମାଟିରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସନ୍ତରଣ କରିଥିଲେ। ଫଳେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ତାଙ୍କୁ ଧରିବାରେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ପରେ ତାଙ୍କୁ ବ୍ରିଟିଶରମାନେ ପୁନର୍ବାର ଗିରଫ କରି ଭାରତକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ଆସୁଥିବା ଖେଳାଳିମାନେ କେବଳ ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ ହେବେ ନାହିଁ, ବରଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରି ଭାରତ ମାତାକୁ ଗୌରବ ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଦୁଇଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ମହାସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୀର ସାବରକର ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ କେବଳ ଆଧୁନିକ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶାଳ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସଜ୍ଜିତ ମଧ୍ୟ। ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥା, କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ସୁବିଧା, ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ରହଣି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ସୁବିଧା ରହିଛି। କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇବେ। ଅଧିକନ୍ତୁ, କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଥିଏଟର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଖେଳାଳିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ଥର ଗତିରେ ସେମାନଙ୍କର କୌଶଳ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିପାରିବେ |
୧ ଲକ୍ଷ ୧୯ ହଜାର ବର୍ଗ ମିଟରରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଏହି ବିଶାଳ କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ। ଏଥିରେ ସାତଟି ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର, ୯୦୦ ଯାନ ପାଇଁ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ, ୨୭୫ କିଲୋୱାଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୬୦ କେଏଲଡି ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ରହିଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ବିକଶିତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ (ସବୁଜ) କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ପରିଣତ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ରାଜଧାନୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ, ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ, ମୋଟେରାରେ ଅବସ୍ଥିତ। ନିକଟରେ, ଶହ ଶହ ଏକର ଜମିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଏବେ ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବୀର ସାବରକର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଏକ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଜୋନ୍ ଏବଂ ଏକ ଆଉଟଡୋର୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ ଜୋନ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ବିକାଶ, ଆଥଲେଟ୍ ତାଲିମ ଏବଂ ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟାର ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୁବକ ହୋଇଥିବାରୁ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଢଙ୍ଗରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪-୧୫ ରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡ଼ା ବଜେଟ୍ ଥିଲା ୧୬୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଏହାକୁ ୫୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହି ବଜେଟ୍ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର, ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏକାଡେମୀ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଥଲେଟ୍ ଏକାଡେମୀ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ସୁବିଧା ସହିତ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଆଘାତ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାରା ଗେମ୍ସ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ୍ ମାଣ୍ଡଭିୟ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଏକ ସୁସଂଗଠିତ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତି ଆଣିଥିଲେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତିର ପାଞ୍ଚଟି ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ରହିଛି-ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିବା ଉଚିତ; କ୍ରୀଡ଼ା ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଉଚିତ; କ୍ରୀଡ଼ା ଦେଶର ସାମାଜିକ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଚିତ; କ୍ରୀଡ଼ା କେବଳ ଖେଳ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେବା ଉଚିତ; ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଶିକ୍ଷା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ଉଚିତ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୪୮ ରୁ ୨୦୧୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ କେବଳ ୨୦ ଟି ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପଦକ ଜିତିଥିବା ବେଳେ କେବଳ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୧୫ ଟି ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପଦକ ଜିତିଛି। ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୮ଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ମୋଟ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ୫୨ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଭାରତ ଏବେ ପଦକ ଜିତୁଛି। ଟିଓପିଏସ୍ (ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍) ଅଧୀନରେ, ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ମାସିକ ୨୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା, କୋର୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ୨୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ମାସିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏଭଳି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଏହି କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧାରେ ୨୦୨୯ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ କ୍ରୀଡ଼ାର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ବିଡ୍ ଲଗାଇଛି, ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସେଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ପାଇବାର ପ୍ରବଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୩୬ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏଠାରେ ୧୩ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅହମ୍ମଦାବାଦ କେବଳ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଏସୀୟ ମହାଦେଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ହୋଇପାରିବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the Veer Savarkar Sports Complex in Naranpura, Ahmedabad, built at a cost of ₹825 crore
The Veer Savarkar Sports Complex is the largest in India and among the most modern sports complexes in the world
Prime Minister Shri Narendra Modi not only formulated schemes related to the sports sector but also made sports infrastructure and training world-class
As a result of the reforms carried out under the leadership of Shri Narendra Modi, the last 10 years witnessed unprecedented changes in Indian sports
In 2014–15, the country’s sports budget was ₹1,643 crore, which was increased to ₹5,300 crore by Shri Modi Ji
In 2029, Ahmedabad will host the World Police and Fire Games
By 2036, 13 international tournaments are going to be held in Ahmedabad, making it the sports hub of Asia
The Government of India is making all preparations to host the Olympic Games in Ahmedabad in 2036
14 SEP 2025 8:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the Veer Savarkar Sports Complex, constructed at a cost of about ₹825 crore, at Naranpura, Ahmedabad. On this occasion, Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Youth Affairs and Sports Dr. Mansukh Mandaviya, Gujarat Minister of State for Home Shri Harsh Sanghavi, along with many other dignitaries were present.
Addressing the inauguration ceremony, Union Home Minister said that when had gone to Prime Minister Shri Narendra Modi with the proposal of building a sports complex in Naranpura, Prime Minister had instructed that it should be developed as a world-class sports complex. Today, the Veer Savarkar Sports Complex with facilities of international standards stands ready.
Shri Amit Shah said that the Veer Savarkar Sports Complex is the largest in India and among the most modern sports complexes in the world. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India should no longer imagine itself in the second position in any field. He emphasized that the Prime Minister has set a goal to make India number one in every field by 2047, and this goal will certainly be achieved. The Home Minister added that sports are the very soul of the nation. Being the world’s youngest nation, it must not lag behind in sports.He highlighted that Prime Minister Modi not only created policies related to sports but also ensured that world-class infrastructure, athlete training, transparent selection processes, and fair opportunities for high-performing players to represent India are guaranteed. As a result of the reforms brought in by the Prime Minister, the last 10 years have seen unprecedented transformation in India’s sports sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also said that the sports complex inaugurated today has been named after the great freedom fighter Veer Savarkar. He recalled that very few people know that Veer Savarkar undertook the world’s longest swimming escape. When the British were bringing him to India in captivity, at the Marseille port in France, Savarkar, despite being in chains, jumped into the sea from the ship and swam to reach French soil. This delayed the British in capturing him. Unfortunately, he was later re-arrested by the British and brought back to India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah expressed confidence that the players who come to train and compete at the Veer Savarkar Sports Complex will not be inspired merely to win medals, but to bring glory to Mother India by achieving victories around the world.
He mentioned that a few days ago, two international sports events were held in Ahmedabad. During these competitions, presidents of various international sports federations said that the Veer Savarkar Sports Complex is the most modern sports facility in the world. Shri Shah added that the complex is not only modern but also vast and fully equipped. It has world-class sports arrangements, hostel facilities for training athletes, accommodation for coaches, and all types of medical support for players. Athletes will also receive guidance from nutrition experts. Additionally, the complex has a beautiful theater where players can analyze their techniques in slow motion to further improve their performance.
Spread over 1 lakh 19 thousands square meters, the massive sports complex is comprehensive and state-of-the-art. It has seven entry gates, parking space for 900 vehicles, a 275-kilowatt solar power plant, and a 60 KLD sewage treatment plant, making it a fully eco-friendly (green) complex, jointly developed by the Government of India and the Government of Gujarat.
Shri Amit Shah said that Ahmedabad is on its way to becoming the sports capital of India. The world’s largest cricket stadium, the Narendra Modi Cricket Stadium, is located in Motera. Nearby, the Sardar Patel Sports Complex is being developed across hundreds of acres, and now the Veer Savarkar Sports Complex has been completed. He noted that the Veer Savarkar Sports Complex also includes a Fit India Zone and an Outdoor Sports Zone. In a way, this complex is equipped with every facility required for the development of sports, athlete training, and winning medals.
Union Home Minister and Minister of Cooperation further said that the Ministry of Youth Affairs and Sports of the Government of India has brought about many major changes in the last 10 years. With 35 per cent of the nation’s population being youth, reforms have been introduced in a scientific manner, keeping in mind the country’s potential. He said that in 2014–15, India’s sports budget was ₹1,643 crore, but under Prime Minister Modi, it has been increased to ₹5,300 crore. This budget is being used for new sports infrastructure, Khelo India centers, state centers of excellence, recognized academies, Khelo India athlete academies, medical and nutrition facilities, as well as injury recovery systems for players.
Shri Amit Shah said that the Modi Government has launched the Khelo India University Games, Khelo India Para Games, and Khelo India Winter Games. Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Mansukh Mandaviya brought a well-structured new sports policy in 2025 to make India supreme in the field of sports.
He said that the new sports policy has five guiding principles — India should remain at the forefront on the global stage; sports should also contribute to economic development; sports should drive the nation’s social development; sports should not just be games but a people’s movement; and sports should be integrated with education.
He further stated that from 1948 to 2012, India won only 20 Olympic medals, whereas in the last 8 years alone, India has won 15 Olympic medals. In the Paralympics, India had earlier won only 8 medals, but the total has now reached 52 medals.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that because of initiatives like Khelo India and Fit India, India is now winning medals. Under the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), athletes participating in the Olympics are provided assistance of ₹25,000 per month, core group athletes receive ₹25,000, and top-level Olympic athletes receive ₹50,000 per month. Prime Minister Shri Narendra Modi has made such facilities available, as a result of which a strong sports culture has been created across the country.
He added that in this sports complex and other sports facilities of Ahmedabad, the World Police and Fire Games will be organized in 2029. In addition, India has placed a bid for the Commonwealth Games, and there is a strong possibility that Ahmedabad will soon get approval to host them. He also said that the Government of India is making every possible preparation to host the Olympics in Ahmedabad in 2036. Shri Shah further stated that by 2036, 13 international tournaments will be organized here, so that Ahmedabad becomes a hub of sports not only for Gujarat but for the entire Asian continent.