कृषि मन्त्रालय र किसान कल्याण
दुई दिवसीय ‘राष्ट्रिय कृषि सम्मेलन - रबि अभियान 2025’ भोलि नयाँ दिल्लीमा शुरु हुँदैछ
केन्द्रीय कृषि मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानले सम्मेलनको अध्यक्षता गर्ने
देशभरिका राज्यका कृषि मन्त्री, वरिष्ठ अधिकारी र वैज्ञानिकहरूले गहन चर्चा गर्नेछन्
14 SEP 2025 3:35PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालयले 15-16 सेप्टेम्बर, 2025 मा भारत रत्न सी. सुब्रमण्यम अडिटोरियम, पुसा क्याम्पस, नयाँ दिल्लीमा ‘राष्ट्रिय कृषि सम्मेलन - रबि अभियान 2025’ आयोजन गरिरहेको छ। यो दुई दिवसीय राष्ट्रिय सम्मेलनले देशभरिका कृषि विशेषज्ञ, वैज्ञानिक, नीति निर्माता र राज्य सरकारका वरिष्ठ प्रतिनिधिहरूका लागि एक साझा मञ्च प्रदान गर्नेछ, जहाँ रबि रोप्ने मौसम 2025-26 को तयारी, उत्पादन लक्ष्य र रणनीतिहरूमा विस्तृत चर्चा गरिनेछ।
सम्मेलनको अध्यक्षता केन्द्रीय कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानले गर्नेछन्। यस अवसरमा विभिन्न राज्यका कृषि मन्त्रीहरू, केन्द्रीय कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्रालयका सचिव, डेयरका सचिव र आईसीएआरका महानिर्देशक, सम्बन्धित मन्त्रालय एवं विभागका वरिष्ठ अधिकारीहरू पनि सम्मेलनमा सहभागी हुनेछन्।
केन्द्रीय कृषि मन्त्री श्री चौहानको निर्देशनमा पहिलो पटक दुई दिवसीय रबि सम्मेलन आयोजना भइरहेको छ। सम्मेलनको क्रममा रबि फसलका किसानहरूलाई लाभान्वित गर्ने उद्देश्यले विभिन्न विषयहरूमा चर्चा गरिनेछ। पहिलो दिन, केन्द्र र राज्य स्तरीय अधिकारीहरू बीच महत्त्वपूर्ण मुद्दाहरूमा विचार-विमर्श गरिनेछ, त्यसपछि 16 सेप्टेम्बरमा सबै राज्यका कृषि मन्त्रीहरू, केन्द्रीय कृषि मन्त्री र केन्द्रीय राज्य मन्त्रीहरू बीच विस्तृत चर्चा हुनेछ, जसमा नवीनतम प्रविधि र सुधारिएको बीउहरू किसानहरूलाई कसरी प्रभावकारी रूपमा पुऱ्याउन सकिन्छ भन्ने कुरामा केन्द्रित हुनेछ। सबै राज्यका वरिष्ठ अधिकारीहरू आफ्नो टोलीसँग उपस्थित हुनेछन्। पहिलो पटक, कृषि विज्ञान केन्द्रका वैज्ञानिकहरूलाई पनि आफ्नो क्षेत्रीय अनुभव र चुनौतीहरू साझा गर्न र भविष्यका रणनीतिहरू योजना बनाउन मद्दत गर्न आमन्त्रित गरिएको छ।
सम्मेलनमा विभिन्न राज्यका सफलता र सर्वोत्तम अभ्यासहरूलाई पनि साझा गरिनेछ, ताकि तिनीहरूलाई अन्य ठाउँहरूमा पनि दोहोऱ्याउन सकियोस्। यस अतिरिक्त, विशेषज्ञहरूले मौसम पूर्वानुमान, उर्वरक प्रबन्धन, कृषि अनुसन्धान र प्राविधिक हस्तक्षेपका बारेमा आफ्ना विचारहरू प्रस्तुत गर्नेछन्।
यो सम्मेलनले रबि 2025-26 सिजनको कार्य योजना र उत्पादन रणनीतिहरूको लागि दिशानिर्देश मात्र प्रदान गर्दैन तर किसानहरूको आय बढाउन, एक स्थायी कृषि प्रणालीलाई प्रवर्द्धन गर्न र राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा सुनिश्चित गर्ने दिशामा एक महत्त्वपूर्ण कदम पनि साबित हुनेछ। (पीआईबी)

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Two-day ‘National Agriculture Conference – Rabi Abhiyan 2025’ to begin in New Delhi tomorrow
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan to chair the conference
State Agriculture Ministers, senior officials, and scientists from across the country to hold in-depth discussions
14 SEP 2025 3:35PM by PIB Delhi
Union Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare is organising the ‘National Agriculture Conference – Rabi Abhiyan 2025’ on September 15–16, 2025, at Bharat Ratna C. Subramaniam Auditorium, Pusa Campus, New Delhi. This two-day national conference will provide a common platform for agriculture experts, scientists, policymakers and senior representatives of state governments from across the country, where detailed discussions will be held on the preparations, production targets, and strategies for the Rabi sowing season 2025–26.
The conference will be chaired by Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Shivraj Singh Chouhan. On this occasion, Agriculture Ministers of various states, the Secretary of Union Agriculture and Farmers Welfare Ministry, the Secretary of DARE) and Director General of ICAR, along with senior officials of related ministries and departments will also participate in the conference.
For the first time, under the direction of the Union Agriculture Minister Shri Chouhan the Rabi Conference is being held for two days. During the conference, various topics aimed at benefiting farmers of Rabi crops will be discussed. On the first day, important issues will be deliberated between Central and state-level officials, after which on September 16, detailed discussions will take place between Agriculture Ministers of all states, the Union Agriculture Minister, and the Union Ministers of State, focusing on how the latest technologies and improved seeds can be effectively delivered to farmers. Senior officials from all states will attend with their teams. For the first time, scientists from Krishi Vigyan Kendras have also been invited for sharing their regional experience and challenges and help in planning future strategies.
The conference will also see the sharing of successes and best practices from various states, so that they can be replicated in other places. Apart from this, experts will present their views on weather forecasting, fertiliser management, agricultural research, and technological interventions.
This conference will not only provide direction for the action plan and production strategies of the Rabi 2025–26 season but will also prove to be an important step toward increasing farmers’ income, promoting a sustainable agricultural system and ensuring national food security.