प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले मिजोरमको आइजोलमा 9,000 करोड रुपियाँभन्दा अधिकका विकास कार्यहरूको शिलान्यास र उद्घाटन गरे
राष्ट्रको लागि, विशेष गरी मिजोरमका जनताको लागि आज एक ऐतिहासिक दिन हो। आजदेखि आइजोल भारतको रेलवे मानचित्रमा हुनेछ: प्रधानमन्त्री
पूर्वोत्तर भारतको विकास इञ्जिन बनिरहेको छ: प्रधानमन्त्री
हाम्रो एक्ट ईस्ट नीति र उदीयमान पूर्वोत्तर आर्थिक करिडोर दुवैमा मिजोरमको प्रमुख भूमिका छ: प्रधानमन्त्री
नेक्स्टजेन जीएसटी भनेको धेरै उत्पादहरूमा कम कर लगाउनु हो, जसले परिवारहरूको जीवनलाई सजिलो बनाउँछ: प्रधानमन्त्री
भारत विश्वको सबैभन्दा द्रुत गतिमा बढ्दो प्रमुख अर्थतन्त्र हो: प्रधानमन्त्री
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज मिजोरमको आइजोलमा 9,000 करोड रुपियाँभन्दा अधिकका विकास कार्यहरूको शिलान्यास र उद्घाटन गरे। यी परियोजनाहरूले रेलवे, सडक, ऊर्जा, खेलकुद लगायतका धेरै क्षेत्रहरूलाई सहयोग गर्नेछन्। भिडियो कन्फरेन्सको माध्यमद्वारा भेलालाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले नीलो पहाडको सुन्दर भूमिको हेरचाह गर्ने पूज्य भगवान् पाथियनलाई नमन गरे। उनले दुःख व्यक्त गर्दै भने अनुसार आफू मिजोरमको लेङ्पुई विमानस्थलमा उपस्थित थिए र खराब मौसमका कारण आइजोलमा जनतासँग भेटघाट गर्न सकेनन्। यी परिस्थितिहरूको बाबजुद पनि प्रधानमन्त्रीले यस माध्यमबाट पनि जनताको माया र स्नेह महसुस गर्न सक्ने टिप्पणी गरे।
उनले के कुरामा प्रकाश पार्न चाहे भने स्वतन्त्रता आन्दोलन होस् वा राष्ट्र निर्माण, श्री मोदीले भने कि मिजोरमका जनता सधैँ योगदान दिन अगाडि आएका छन्। उनले भने अनुसार लालनु रोपुइलियानी र पासलथा खुआङचेरा जस्ता विभूतिहरूको आदर्शले राष्ट्रलाई प्रेरणा दिइरहेको छ। श्री मोदीले यस कुरामा जोड दिए कि बलिदान र सेवा, साहस र करुणा, मिजो समाजमा गहिरो रूपमा गाडिएका मूल्यहरू हुन्। “आज, मिजोरमले भारतको विकास यात्रामा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलिरहेको छ”, प्रधानमन्त्रीले भने।
राष्ट्रको लागि, विशेष गरी मिजोरमका जनताको लागि यो दिनलाई ऐतिहासिक बताउँदै श्री मोदीले भने, “आजदेखि आइजोल भारतको रेलवे मानचित्रमा हुनेछ।” अतीतको सम्झना गर्दै प्रधानमन्त्रीले केही वर्षअघि आइजोल रेलवे लाइनको शिलान्यास गर्ने अवसर पाएको उल्लेख गरे। उनले गर्वका साथ रेलवे लाइन राष्ट्रका जनतालाई समर्पित गरे। श्री मोदीले जोड दिए कि कठिन भूभाग सहित धेरै चुनौतीहरूको बाबजुद, बैराबी-साइरङ रेल लाइन अब वास्तविकतामा परिणत भएको छ। उनले इञ्जिनियरहरूको कौशल र कामदारहरूको भावनाको प्रशंसा गर्दै उनीहरूको प्रयासले यो उपलब्धि सम्भव भएको बताए।
जनता र राष्ट्रको हृदयसँग सधैँ प्रत्यक्ष रूपमा जोडिएको कुरा पुष्टि गर्दै प्रधानमन्त्रीले घोषणा गरे कि पहिलो पटक, मिजोरमको साइरङलाई राजधानी एक्सप्रेसद्वारा दिल्लीसँग सिधै जोडिनेछ। उनले जोड दिँदै भने अनुसार यो केवल रेलवे जडान मात्र होइन, तर रूपान्तरणको जीवन रेखा हो र यसले मिजोरमका जनताको जीवन र जीविकोपार्जनमा क्रान्ति ल्याउनेछ। श्री मोदीले के कुरामा प्रकाश पारे भने मिजोरमका किसान र व्यवसायहरू अब देशभरिका धेरै बजारहरूमा पुग्न सक्षम हुनेछन्। उनले उल्लेख गरे अनुसार मानिसहरूले शिक्षा र स्वास्थ्य सेवाका लागि थप विकल्पहरूमा पहुँच पाउनेछन्। प्रधानमन्त्रीले अघि भने अनुसार यो विकासले पर्यटन, परिवहन र आतिथ्य क्षेत्रहरूमा पनि रोजगारीका अवसरहरू सिर्जना गर्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले लामो समयदेखि देशका केही राजनीतिक दलहरूले भोट ब्याङ्कको राजनीति गरेको बताए। उनले भने अनुसार उनीहरूको ध्यान अधिक मत र सीट भएका ठाउँहरूमा केन्द्रित रह्यो। फलस्वरूप, मिजोरम जस्ता राज्यहरू सहित सम्पूर्ण पूर्वोत्तरले यस मनोवृत्तिको कारणले धेरै पीडा भोग्यो। श्री मोदीले जोड दिए अनुसार वर्तमान दृष्टिकोण धेरै फरक छ र पहिले बेवास्ता गरिएकाहरू अब अग्रपङ्क्तिमा छन्। उनले थपे कि पहिले सीमान्तकृतहरू अब मुख्यधाराको हिस्सा बनेका छन्। प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे अनुसार पछिल्ला 11 वर्षदेखि सरकारले पूर्वोत्तरको विकासको लागि निरन्तर काम गरिरहेको छ। उनले यो क्षेत्र भारतको विकास इञ्जिन बन्दै गएको पुष्टि गरे।
वर्षौँदेखि पूर्वोत्तरका धेरै राज्यहरू पहिलो पटक भारतको रेल मानचित्रमा राखिएको कुरालाई जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले प्रकाश पारे कि भारत सरकारले ग्रामीण सडक र राजमार्ग, मोबाइल र इन्टरनेट कनेक्टिभिटी, बिजुली, नलको पानी र एलपीजी कनेक्शनहरू - सबै प्रकारका कनेक्टिभिटीलाई सुदृढ पार्न लगनशीलताका साथ काम गरेको छ। उनले हवाई यात्राको लागि उडान योजनाबाट मिजोरमले पनि लाभ उठाउने घोषणा गरे र यस क्षेत्रमा चाँडै हेलिकप्टर सेवा शुरु हुने जानकारी दिए। उनले भने अनुसार, यसले मिजोरमका दुर्गम क्षेत्रहरूमा पहुँचमा उल्लेखनीय सुधार गर्नेछ।
“एक्ट ईस्ट नीति र उदीयमान पूर्वोत्तर आर्थिक करिडोर दुवैमा मिजोरमको प्रमुख भूमिका छ”, प्रधानमन्त्रीले भने। उनले कलादान बहु-मोडल ट्रान्जिट परिवहन परियोजना र साइरङ-ह्माङबुचुआ रेल लाइनको साथ मिजोरम दक्षिण पूर्व एशिया हुँदै बङ्गालको खाडीमा जोडिने बताए। उनले यो कनेक्टिभिटीले पूर्वोत्तर भारत र दक्षिण पूर्व एशियाभरि व्यापार र पर्यटनलाई बढावा दिने कुरामा पनि जोड दिए।
मिजोरम प्रतिभाशाली युवाहरूले भरिपूर्ण रहेको कुरालाई जोड दिँदै श्री मोदीले सरकारको लक्ष्य उनीहरूलाई सशक्त बनाउनु रहेको कुरामा जोड दिए। उनले जानकारी दिए अनुसार मिजोरममा 11 एकलव्य आवासीय विद्यालयहरू पहिले नै स्थापना भइसकेका छन् र थप 6 वटा विद्यालयहरू शुरु गर्ने काम भइरहेको छ। प्रधानमन्त्रीले पूर्वोत्तर स्टार्ट-अपहरूको लागि प्रमुख केन्द्रको रूपमा उदाइरहेको कुरामा प्रकाश पारे। उनले यस क्षेत्रमा हाल लगभग 4,500 स्टार्ट-अप र 25 इन्क्यूबेटरहरू सञ्चालनमा रहेकोमा खुशी व्यक्त गरे। उनले टिप्पणी गरे अनुसार मिजोरमका युवाहरूले यस आन्दोलनमा सक्रिय रूपमा भाग लिइरहेका छन् र आफ्नो र अरूको लागि नयाँ अवसरहरू सिर्जना गरिरहेका छन्।
भारत वैश्विक खेलकुदको लागि एक महत्वपूर्ण केन्द्रको रूपमा द्रुत गतिमा उदाइरहेको कुरामा जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले यो विकासले देशमा खेलकुद अर्थतन्त्रलाई पनि जन्म दिइरहेको टिप्पणी गरे। उनले खेलकुदमा मिजोरमको समृद्ध परम्परालाई प्रकाश पारे तथा फुटबल र अन्य विषयहरूमा धेरै च्याम्पियनहरू उत्पादन गर्न यसको योगदानलाई उल्लेख गरे। उनले सरकारका खेलकुद नीतिहरूले मिजोरमलाई पनि फाइदा पुर्याइरहेका छन् भनी पुष्टि गरे। खेलो इण्डिया योजना अन्तर्गत, श्री मोदीले आधुनिक खेलकुद पूर्वाधार निर्माणको लागि सहयोग प्रदान गरिरहेको धारणा राखे। उनले जानकारी दिए अनुसार सरकारले हालै राष्ट्रिय खेलकुद नीति - खेलो इण्डिया खेल नीति - पेश गरेको छ। उनले जोड दिए अनुसार यो पहलले मिजोरमका युवाहरूका लागि अवसरका नयाँ ढोकाहरू खोल्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले देशभित्र र विदेशमा पूर्वोत्तरको सुन्दर संस्कृतिको राजदूतको भूमिका खेल्न पाउँदा ठूलो खुशी व्यक्त गरे। उनले पूर्वोत्तरको सम्भावना प्रदर्शन गर्ने प्लेटफर्महरूलाई प्रोत्साहन गर्ने महत्त्वमाथि जोड दिए। केही महिनाअघि दिल्लीमा आयोजित अष्ट लक्ष्मी महोत्सवमा आफ्नो सहभागितालाई सम्झँदै श्री मोदीले महोत्सवले पूर्वोत्तरको कपडा, शिल्प, जीआई-ट्याग गरिएका उत्पादहरू र पर्यटन सम्भावना प्रदर्शन गरेको उल्लेख गरे। राइजिङ नर्थ ईस्ट समिटमा प्रधानमन्त्रीले निवेशकहरूलाई यस क्षेत्रको विशाल सम्भावनाको फाइदा उठाउनका लागि प्रोत्साहित गरेको र सम्मेलनले ठूलो निवेश र परियोजनाहरूको लागि मार्ग प्रशस्त गरिरहेको बताए। श्री मोदीले थप टिप्पणी गरे अनुसार भोकल फर लोकल पहलले पूर्वोत्तरका कारिगर र किसानहरूलाई धेरै फाइदा हुन्छ अनि यसले मिजोरमको बाँस उत्पादन, जैविक अदुवा, हर्दी र केराहरू प्रख्यात रहेको कुरा प्रकाश पारे।
सरकारले जीवनयापनको सहजता र व्यवसाय गर्न सहजतालाई बढावा दिन निरन्तर कदम चालिरहेको कुरालाई जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले भने, अघिल्लो पुस्ताका जीएसटी सुधारहरू हालसालै लागू गरिएको छ र यसको अर्थ धेरै उत्पादहरूमा कम कर हुनेछ, जसले परिवारहरूको जीवनलाई सजिलो बनाउँछ। उनले स्मरण गर्दै 2014 भन्दा पहिले, टूथपेस्ट, साबुन र तेल जस्ता दैनिक आवश्यक वस्तुहरूमा पनि 27% कर लगाइएको बताए। आज, उनले उल्लेख गरे, यी वस्तुहरूमा केवल 5% जीएसटी लागू हुन्छ। श्री मोदीले टिप्पणी गरे कि विपक्षी शासनकालमा औषधि, परीक्षण किट र बीमा नीतिहरूमा भारी कर लगाइएको थियो। उनले भने अनुसार यसले स्वास्थ्य सेवा महँगो र सामान्य परिवारहरूको लागि बीमा पहुँचयोग्य बनाएको छ। उनले जोड दिए अनुसार आज यी सबै सेवा र उत्पादहरू किफायती भएका छन्। प्रधानमन्त्रीले थप जनाए अनुसार नयाँ जीएसटी दरहरूले क्यान्सर जस्ता गम्भीर रोगहरूको औषधि पनि सस्तो बनाउनेछ। उनले जानकारी दिए अनुसार 22 सेप्टेम्बरपछि, सिमेन्ट र निर्माण सामग्रीहरू पनि सस्ता हुनेछन्। श्री मोदीले उल्लेख गरे अनुसार स्कूटर र कारहरू उत्पादन गर्ने धेरै कम्पनीहरूले पहिले नै मूल्यहरू घटाइसकेका छन्। आगामी चाडपर्वको मौसम देशभरि अझ जीवन्त हुने कुरामा उनले विश्वास व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार सुधारहरूको एक भागको रूपमा, धेरैजसो होटलहरूमा जीएसटी केवल 5% मा घटाइएको छ। उनले टिप्पणी गरे अनुसार विभिन्न ठाउँहरूमा यात्रा गर्ने, होटलहरूमा बस्ने र बाहिर खाना खाने अब अझ किफायती हुनेछ। श्री मोदीले जोड दिए अनुसार यसले धेरै मानिसहरूलाई देशका विभिन्न भागहरूमा यात्रा गर्न, अन्वेषण गर्न र आनन्द लिनका लागि प्रोत्साहित गर्नेछ। उनले उल्लेख गरे अनुसार पूर्वोत्तर जस्ता पर्यटकीय केन्द्रहरूले यस परिवर्तनबाट विशेष रूपमा लाभ उठाउनेछन्।
“2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा भारतको अर्थतन्त्रले 7.8% को वृद्धि रेकर्ड गरेको छ। यसको अर्थ भारत विश्वको सबैभन्दा छिटो बढ्दो प्रमुख अर्थतन्त्र हो”, श्री मोदीले भने, देशले मेक इन इण्डिया र निर्यातमा पनि मजबुत वृद्धि देखिरहेको छ। अपरेशन सिन्दूरको सन्दर्भमा उनले टिप्पणी गरे कि देशले कसरी भारतीय सैनिकहरूले आतङ्कवादलाई प्रायोजन गर्नेहरूलाई पाठ सिकाएको देखेको छ। उनले भने अनुसार सम्पूर्ण देश सशस्त्र बलहरूको लागि गर्वले भरिएको छ। प्रधानमन्त्रीले जोड दिए अनुसार यस अपरेशनको क्रममा मेड-इन-इण्डिया हतियारहरूले राष्ट्रको सुरक्षामा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेका थिए। उनले थप बताए अनुसार भारतको अर्थतन्त्र र उत्पादन क्षेत्रको वृद्धि राष्ट्रिय सुरक्षाको लागि महत्त्वपूर्ण छ।
प्रधानमन्त्रीले प्रत्येक नागरिक, प्रत्येक परिवार र प्रत्येक क्षेत्रको कल्याणको लागि सरकारको प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दै आफ्नो भाषण समाप्त गरे। उनले भने अनुसार विकसित भारत आफ्ना जनताको सशक्तिकरणको माध्यमद्वारा निर्माण गरिनेछ र मिजोरमका जनताले यस यात्रामा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्नेछन् भन्ने विश्वास व्यक्त गरे। उनले आईजोललाई हार्दिक बधाई दिए तथा भारतको रेलवे मानचित्रमा सामेल भएकोमा स्वागत जनाए। उनले मौसमको कारणले गर्दा आइजोल भ्रमण गर्न नसके पनि चाँडै नै फेरि भेटघाट गर्ने कुरामा विश्वस्त रहेको कुरा दोहोर्याए।
यस कार्यक्रममा मिजोरमका राज्यपाल जनरल वी के सिंह, मिजोरमका मुख्यमन्त्री श्री लालदुहोमा, केन्द्रिय मन्त्री श्री अश्विनी वैष्णव कार्यक्रममा अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
विश्व स्तरीय पूर्वाधार र अन्तिम माइलसम्म कनेक्टिभिटीप्रतिको आफ्नो प्रतिबद्धता अनुरूप, प्रधानमन्त्रीले 8,070 करोड रुपियाँभन्दा अधिकको बैराबी-साइरङ नयाँ रेल लाइनको उद्घाटन गरे, जसले मिजोरमको राजधानीलाई पहिलो पटक भारतीय रेलवे नेटवर्कसँग जोडेको छ। चुनौतीपूर्ण पहाडी क्षेत्रमा निर्मित रेल लाइन परियोजनामा जटिल भौगोलिक परिस्थितिमा निर्माण गरिएका 45 सुरुङहरू छन्। यस अतिरिक्त, यसमा 55 वटा ठूला पुलहरू र 88 वटा साना पुलहरू पनि सामेल छन्। मिजोरम र देशको बाँकी भाग बीचको प्रत्यक्ष रेल जडानले क्षेत्रका मानिसहरूलाई सुरक्षित, कुशल र लागत-प्रभावी यात्रा विकल्प प्रदान गर्नेछ। यसले खाद्यान्न, मल र अन्य आवश्यक वस्तुहरूको समयमै र भरपर्दो आपूर्ति पनि सुनिश्चित गर्नेछ, जसले गर्दा समग्र रसद दक्षता र क्षेत्रीय पहुँच बढ्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले यस अवसरमा तीन नयाँ एक्सप्रेस रेलहरू, साइरङ (आइजोल)-दिल्ली (आनन्द विहार टर्मिनल) राजधानी एक्सप्रेस, साइरङ-गुवाहाटी एक्सप्रेस र साइरङ-कोलकाता एक्सप्रेसलाई पनि झण्डा देखाएर उद्घाटन गरे। आइजोल अब राजधानी एक्सप्रेसको माध्यमद्वारात दिल्लीसँग सिधै जोडिनेछ। साइरङ-गुवाहाटी एक्सप्रेसले मिजोरम र असम बीचको आवागमनलाई सहज बनाउनेछ। साइरङ-कोलकाता एक्सप्रेसले मिजोरमलाई सिधै कोलकातासँग जोड्नेछ। यो बढ्दो कनेक्टिभिटीले अस्पताल, विश्वविद्यालय र बजारहरूमा पहुँच सुधार गर्नेछ, जसले गर्दा यस क्षेत्रभरि शैक्षिक, सांस्कृतिक र आर्थिक सम्बन्ध बलियो हुनेछ। यसले रोजगारीका अवसरहरू पनि सिर्जना गर्नेछ र यस क्षेत्रमा पर्यटनलाई उल्लेखनीय रूपमा बढावा दिनेछ।
सडक पूर्वाधारलाई ठूलो प्रोत्साहन गर्दै प्रधानमन्त्रीले धेरै सडक परियोजनाहरूको शिलान्यास गरे। यसमा आइजोल बाइपास रोड, थेनजवाल-सियालसुक रोड र खानकवन-रोङ्गुरा रोड सामेल छन्।
प्रधानमन्त्रीको पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास पहल (पीएम-डिवाइन) योजना अन्तर्गत 500 करोड रुपियाँभन्दा अधिक लागतको 45 किलोमिटर लामो आइजोल बाइपास सडकले आइजोल शहरको भीडभाड कम गर्ने, लुङ्लेई, सियाहा, लङटलाई, लेङपुई विमानस्थल र साइरङ रेलवे स्टेशन लगायतका अन्य क्षेत्रहरूसँगको सम्पर्क सुधार गर्ने लक्ष्य राख्नेछ। यसले दक्षिणी जिल्लाहरूबाट आइजोलसम्मको यात्रा समयलाई लगभग 1.5 घण्टाले घटाउनेछ जसले गर्दा यस क्षेत्रका मानिसहरूलाई उल्लेखनीय फाइदा हुनेछ। पूर्वोत्तर विशेष पूर्वाधार विकास योजना एनईएसआईडीएस (सडक) अन्तर्गतको थेन्जवल-सियालसुक सडकले धेरै बागवानी किसानहरू, ड्र्यागन फल उत्पादकहरू, धान खेती गर्ने किसान र अदुवा प्रशोधकहरूलाई फाइदा पुग्नेछ, जबकि आइजोल-थेन्जवल-लुङ्लेई राजमार्गसँगको सम्पर्कलाई सुदृढ पार्नेछ। सेरछिप जिल्लाको एनईएसआईडीएस (सडक) अन्तर्गतको खानकवन-रोङ्गुरा सडकले बजारहरूमा राम्रो पहुँच प्रदान गर्नेछ र यस क्षेत्रका विभिन्न बागवानी किसानहरू र अन्य मानिसहरूलाई फाइदा पुऱ्याउनेछ भने योजनाबद्ध अदुवा प्रशोधन प्लान्टलाई पनि समर्थन गर्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले लङटलाई-सियाहा सडकमा रहेको छिमतुइपुई नदी पुलको पनि शिलान्यास गरे। यसले सबै मौसममा कनेक्टिभिटी प्रदान गर्नेछ र यात्रा समय दुई घण्टा कम गर्नेछ। पुलले कलादान बहु-मोडल ट्रान्जिट फ्रेमवर्क अन्तर्गत सीमापार वाणिज्यलाई पनि समर्थन गर्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले खेल विकासका लागि खेलो इण्डिया बहुउद्देश्यीय इण्डोर हलको शिलान्यास गरे। तुइकुअलमा रहेको हलले राष्ट्रिय र अन्तर्राष्ट्रिय प्रतिस्पर्धाहरूको लागि मिजोरमका युवाहरूलाई लाभान्वित र पोषण गर्ने बहुउद्देश्यीय इण्डोर एरिना सहित आधुनिक खेल सुविधाहरू प्रदान गर्नेछ।
यस क्षेत्रमा ऊर्जा पूर्वाधारलाई सुदृढ पार्दै प्रधानमन्त्रीले आइजोलको मुआलखाङमा 30 टीएमचीपीए (वार्षिक हजार मेट्रिक टन) एलपीजी बोटलिङ प्लान्टको शिलान्यास गरे। यसले मिजोरम र छिमेकी राज्यहरूमा स्वच्छ खाना पकाउने इन्धनमा सजिलो पहुँच प्रदान गर्दै एलपीजीको स्थिर र भरपर्दो आपूर्ति सुनिश्चित गर्ने लक्ष्य राख्नेछ। यसले स्थानीय रोजगारीका अवसरहरू पनि सिर्जना गर्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले प्रधानमन्त्री जन विकास कार्यक्रम (पीएमजेभीके) योजना अन्तर्गत कौर्थामा आवासीय विद्यालयको पनि उद्घाटन गरे। मामित आकांक्षी जिल्लाको विद्यालयले आधुनिक कक्षाकोठा, छात्रावास र कृत्रिम फुटबल मैदान सहित खेलकुद सुविधाहरू प्रदान गर्नेछ। यसले 10,000 भन्दा अधिक बालबालिका र युवाहरूलाई लाभान्वित गर्नेछ, दीर्घकालीन सामाजिक र शैक्षिक प्रगतिको जग बसाल्नेछ।
सबैका लागि गुणस्तरीय शिक्षाको आफ्नो दृष्टिकोणलाई अगाडि बढाउँदै प्रधानमन्त्रीले त्लाङ्नुममा एकलव्य मोडेल आवासीय विद्यालयको पनि उद्घाटन गरे। यो विद्यालयले नामाङ्कनमा सुधार गर्नेछ, विद्यालय छोड्ने दरलाई कम गर्नेछ र आदिवासी युवाहरूलाई समग्र शिक्षाको अवसर प्रदान गर्नेछ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 9,000 crore in Aizawl, Mizoram
A historic day for the nation, particularly for the people of Mizoram, from today, Aizawl will be on India’s railway map: PM
North East is becoming the growth engine of India: PM
Mizoram has a major role in both our Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor: PM
NextGenGST means lower taxes on many products, making life easier for families: PM
India is the fastest growing major economy in the world: PM
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth over Rs 9000 crore in Aizawl, Mizoram today. These projects will cater to multiple sectors including Railways, Roadways, Energy, Sports among others. Addressing the gathering via videoconferencing, the Prime Minister bowed to Supreme God Pathian, who watches over the beautiful land of the Blue Mountains. Expressing regret, he stated that he was present at Mizoram’s Lengpui Airport and was unable to join the people at Aizawl due to bad weather. Despite the circumstances, the Prime Minister remarked that he could feel the love and affection of the people even through this medium.
Highlighting that whether it was the freedom movement or nation-building, Shri Modi said the people of Mizoram have always come forward to contribute. He remarked that the ideals of figures such as Lalnu Ropuiliani and Pasaltha Khuangchera continue to inspire the nation. Shri Modi emphasized that sacrifice and service, courage and compassion, are values deeply embedded in Mizo society. “Today, Mizoram is playing an important role in India’s development journey”, stated the Prime Minister.
Describing the day as historic for the nation, particularly for the people of Mizoram, Shri Modi said, “from today, Aizawl will be on India’s railway map”. Recalling the past, the Prime Minister noted that he had the opportunity to lay the foundation stone for the Aizawl railway line a few years ago. He proudly dedicated the railway line to the people of the nation. Shri Modi underlined that despite many challenges, including difficult terrain, the Bairabi–Sairang rail line has now become a reality. He commended the skills of engineers and the spirit of workers, stating that their efforts made this achievement possible.
Affirming that the hearts of the people and the nation have always been directly connected, the Prime Minister announced that for the first time, Sairang in Mizoram will be directly connected with Delhi by the Rajdhani Express. He emphasized that this is not merely a railway connection, but a life-line of transformation and it will revolutionize the lives and livelihoods of the people of Mizoram. Shri Modi highlighted that farmers and businesses in Mizoram will now be able to reach more markets across the nation. He noted that people will gain access to more options for education and healthcare. The Prime Minister added that this development will also generate employment opportunities in tourism, transport, and hospitality sectors.
The Prime Minister stated that for a long time, some political parties in the country practiced vote-bank politics. He remarked that their focus remained on places with more votes and seats. As a result, the entire North East, including states like Mizoram, suffered greatly due to this attitude. Shri Modi emphasized that the current approach is very different and those who were earlier neglected are now at the forefront. He added that those who were once marginalised are now part of the mainstream. The Prime Minister noted that for the past 11 years, the government has been working consistently for the development of the North East. He affirmed that this region is becoming the growth engine of India.
Underscoring that over the years, many states of the North East have been placed on the rail map of India for the first time, the Prime Minister highlighted that the Government of India has worked diligently to strengthen all forms of connectivity—rural roads and highways, mobile and internet connections, electricity, tap water, and LPG connections. He also announced that Mizoram will also benefit from the UDAN scheme for air travel and informed that helicopter services will commence soon in the region. This, he remarked, will significantly improve access to remote areas of Mizoram.
“Mizoram has a major role in both the Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor”, exclaimed the Prime Minister. He stated that with the Kaladan Multi-Modal Transit Transport Project and the Sairang–Hmawngbuchhuah rail line, Mizoram will be connected to the Bay of Bengal through South East Asia. He further emphasized that this connectivity will boost trade and tourism across North East India and South East Asia.
Underlining that Mizoram is blessed with talented youth, Shri Modi emphasized that the government’s mission is to empower them. He informed that 11 Eklavya Residential Schools have already been established in Mizoram and work is underway to start 6 more schools. The Prime Minister highlighted that the North East is emerging as a major hub for start-ups. He expressed happiness that around 4,500 start-ups and 25 incubators are currently operating in the region. He remarked that young people of Mizoram are actively participating in this movement and creating new opportunities for themselves and others.
Emphasising that India is rapidly emerging as an important hub for global sports, the Prime Minister remarked that this growth is also giving rise to a sports economy in the country. He highlighted Mizoram’s rich tradition in sports, noting its contribution in producing many champions in football and other disciplines. He affirmed that the government’s sports policies are benefitting Mizoram as well. Under the Khelo India scheme, Shri Modi stated that support is being provided for the creation of modern sports infrastructure. He informed that the government has recently introduced a National Sports Policy—Khelo India Khel Niti. He stressed that this initiative will open new doors of opportunity for the youth of Mizoram.
The Prime Minister expressed great happiness in playing the role of an ambassador of the beautiful culture of the North East, both within the country and abroad. He emphasized the importance of encouraging platforms that showcase the potential of the North East. Recalling his participation in the Ashta Lakshmi Festival held in Delhi a few months ago, Shri Modi noted that the festival showcased the textiles, crafts, GI-tagged products, and tourism potential of the North East. At the Rising North East Summit, the Prime Minister said he encouraged investors to tap into the region’s vast potential and stated that the Summit is paving the way for massive investments and projects. Shri Modi further remarked that the Vocal for Local initiative greatly benefits the artisans and farmers of the North East, highlighting that Mizoram’s bamboo products, organic ginger, turmeric, and bananas are well-known.
Underlining that the government is consistently taking steps to boost Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said, “the next-generation GST reforms have recently been introduced and it means lower taxes on many products, making life easier for families”. He recalled that before 2014, even daily essentials such as toothpaste, soap, and oil were taxed at 27%. Today, he noted, only 5% GST is applicable on these items. Shri Modi remarked that during the opposition rule, medicines, test kits, and insurance policies were heavily taxed. He stated that this made healthcare expensive and insurance inaccessible for ordinary families. He emphasized that today, all these services and products have become affordable. The Prime Minister added that the new GST rates will also make medicines for serious diseases like cancer more inexpensive. He informed that after September 22nd, cement and construction materials will also become cheaper. Shri Modi noted that many companies manufacturing scooters and cars have already reduced prices. He expressed confidence that the upcoming festive season will be even more vibrant across the nation.
The Prime Minister stated that as part of the reforms, GST on most hotels has been reduced to only 5%. He remarked that travelling to various places, staying in hotels, and eating out will now become more affordable. Shri Modi emphasized that this will encourage more people to travel, explore, and enjoy different parts of the country. He noted that tourist hubs like the North East will particularly benefit from this change.
“India’s economy has recorded a growth of 7.8% in the first quarter of 2025–26. This means India is the fastest growing major economy in the world”, exclaimed Shri Modi, stating that the country is also witnessing strong growth in Make In India and exports. Referring to Operation Sindoor, he remarked that the nation saw how Indian soldiers taught a lesson to those who sponsor terror. He said the entire country was filled with pride for the armed forces. The Prime Minister emphasized that Made-In-India weapons played a significant role in protecting the nation during this operation. He added that the growth of India’s economy and manufacturing sector is crucial for national security.
The Prime Minister concluded by reaffirming the government’s commitment to the welfare of every citizen, every family, and every region. He stated that a developed India will be built through the empowerment of its people and expressed confidence that the people of Mizoram will play a vital role in this journey. He extended heartfelt congratulations and welcomed Aizawl to India’s railway map. He reiterated that although he could not visit Aizawl due to weather conditions, he is confident that they will meet very soon.
The Governor of Mizoram, General V K Singh, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Union Minister, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to world-class infrastructure and last mile connectivity, Prime Minister inaugurated the Bairabi-Sairang New Rail line, worth over Rs 8,070 crore, connecting the capital of Mizoram to the Indian Railways network for the first time. The Rail line Project, built in a challenging hilly area, has 45 tunnels constructed under complex geological conditions. Additionally, it also includes 55 major bridges and 88 minor bridges. The direct rail connectivity between Mizoram and the rest of the country will offer the people of the region safe, efficient, and cost-effective travel options. It will also ensure the timely and reliable supply of food grains, fertilizers, and other essential commodities, thereby enhancing overall logistical efficiency and regional accessibility.
Prime Minister also flagged off three new express trains, Sairang (Aizawl)-Delhi (Anand Vihar Terminal) Rajdhani express, Sairang-Guwahati Express and Sairang-Kolkata Express on this occasion. Aizawl will now be directly connected with Delhi through a Rajdhani Express. The Sairang-Guwahati Express will facilitate movement between Mizoram and Assam. Sairang-Kolkata Express will directly connect Mizoram to Kolkata. This enhanced connectivity will improve access to hospitals, universities, and markets, thereby strengthening educational, cultural, and economic ties across the region. It will also generate employment opportunities, and significantly boost tourism in the region.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of multiple road projects. It includes Aizawl Bypass Road, Thenzawl–Sialsuk Road and Khankawn–Rongura Road.
The 45 km Aizawl Bypass Road, worth over Rs 500 crore, under Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) scheme will aim to decongest Aizawl city, improve connectivity to Lunglei, Siaha, Lawngtlai, Lengpui Airport, and Sairang Railway Station among others. It will reduce the travel time from southern districts to Aizawl by around 1.5 hours significantly benefitting the people in the region. The Thenzawl–Sialsuk Road under North East Special Infrastructure Development Scheme NESIDS (Roads), will benefit many horticulture farmers, dragon fruit growers, paddy cultivators, and ginger processors, while strengthening connectivity with the Aizawl–Thenzawl–Lunglei Highway. The Khankawn–Rongura Road under NESIDS (Roads) in Serchhip District will provide better access to markets and benefit various horticulture farmers and other people in the region, while supporting the planned Ginger Processing Plant.
Prime Minister also laid the foundation stone of Chhimtuipui River Bridge on the Lawngtlai–Siaha Road. It will provide all-weather connectivity and reduce travel time by two hours. The bridge will also support cross-border commerce under the Kaladan Multimodal Transit framework.
Prime Minister laid the foundation stone of Khelo India Multipurpose Indoor Hall for Sports Development. The hall at Tuikual will provide modern sports facilities including a multipurpose indoor arena benefitting and nurturing Mizoram’s youth for national and international competitions.
Strengthening the energy infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone of 30 TMTPA (thousand metric tons per annum) LPG Bottling Plant at Mualkhang in Aizawl. It will aim at ensuring a steady and reliable supply of LPG in Mizoram and neighbouring states providing easier access to clean cooking fuel. It will also create local employment opportunities.
Prime Minister also inaugurated Residential School at Kawrthah under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK) scheme. The school in Mamit aspirational district will provide modern classrooms, hostels, and sports facilities including an artificial football turf. It will benefit over 10,000 children and youth, laying the foundation for long-term social and educational progress.
Furthering his vision of quality education for all, Prime Minister also inaugurated Eklavya Model Residential School at Tlangnuam. The school will improve enrollment, reduce dropout rates, and provide holistic education opportunities for tribal youth.