Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 9,000 crore in Aizawl, Mizoram
A historic day for the nation, particularly for the people of Mizoram, from today, Aizawl will be on India’s railway map: PM
North East is becoming the growth engine of India: PM
Mizoram has a major role in both our Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor: PM
NextGenGST means lower taxes on many products, making life easier for families: PM
India is the fastest growing major economy in the world: PM
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth over Rs 9000 crore in Aizawl, Mizoram today. These projects will cater to multiple sectors including Railways, Roadways, Energy, Sports among others. Addressing the gathering via videoconferencing, the Prime Minister bowed to Supreme God Pathian, who watches over the beautiful land of the Blue Mountains. Expressing regret, he stated that he was present at Mizoram’s Lengpui Airport and was unable to join the people at Aizawl due to bad weather. Despite the circumstances, the Prime Minister remarked that he could feel the love and affection of the people even through this medium.
Highlighting that whether it was the freedom movement or nation-building, Shri Modi said the people of Mizoram have always come forward to contribute. He remarked that the ideals of figures such as Lalnu Ropuiliani and Pasaltha Khuangchera continue to inspire the nation. Shri Modi emphasized that sacrifice and service, courage and compassion, are values deeply embedded in Mizo society. “Today, Mizoram is playing an important role in India’s development journey”, stated the Prime Minister.
Describing the day as historic for the nation, particularly for the people of Mizoram, Shri Modi said, “from today, Aizawl will be on India’s railway map”. Recalling the past, the Prime Minister noted that he had the opportunity to lay the foundation stone for the Aizawl railway line a few years ago. He proudly dedicated the railway line to the people of the nation. Shri Modi underlined that despite many challenges, including difficult terrain, the Bairabi–Sairang rail line has now become a reality. He commended the skills of engineers and the spirit of workers, stating that their efforts made this achievement possible.
Affirming that the hearts of the people and the nation have always been directly connected, the Prime Minister announced that for the first time, Sairang in Mizoram will be directly connected with Delhi by the Rajdhani Express. He emphasized that this is not merely a railway connection, but a life-line of transformation and it will revolutionize the lives and livelihoods of the people of Mizoram. Shri Modi highlighted that farmers and businesses in Mizoram will now be able to reach more markets across the nation. He noted that people will gain access to more options for education and healthcare. The Prime Minister added that this development will also generate employment opportunities in tourism, transport, and hospitality sectors.
The Prime Minister stated that for a long time, some political parties in the country practiced vote-bank politics. He remarked that their focus remained on places with more votes and seats. As a result, the entire North East, including states like Mizoram, suffered greatly due to this attitude. Shri Modi emphasized that the current approach is very different and those who were earlier neglected are now at the forefront. He added that those who were once marginalised are now part of the mainstream. The Prime Minister noted that for the past 11 years, the government has been working consistently for the development of the North East. He affirmed that this region is becoming the growth engine of India.
Underscoring that over the years, many states of the North East have been placed on the rail map of India for the first time, the Prime Minister highlighted that the Government of India has worked diligently to strengthen all forms of connectivity—rural roads and highways, mobile and internet connections, electricity, tap water, and LPG connections. He also announced that Mizoram will also benefit from the UDAN scheme for air travel and informed that helicopter services will commence soon in the region. This, he remarked, will significantly improve access to remote areas of Mizoram.
“Mizoram has a major role in both the Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor”, exclaimed the Prime Minister. He stated that with the Kaladan Multi-Modal Transit Transport Project and the Sairang–Hmawngbuchhuah rail line, Mizoram will be connected to the Bay of Bengal through South East Asia. He further emphasized that this connectivity will boost trade and tourism across North East India and South East Asia.
Underlining that Mizoram is blessed with talented youth, Shri Modi emphasized that the government’s mission is to empower them. He informed that 11 Eklavya Residential Schools have already been established in Mizoram and work is underway to start 6 more schools. The Prime Minister highlighted that the North East is emerging as a major hub for start-ups. He expressed happiness that around 4,500 start-ups and 25 incubators are currently operating in the region. He remarked that young people of Mizoram are actively participating in this movement and creating new opportunities for themselves and others.
Emphasising that India is rapidly emerging as an important hub for global sports, the Prime Minister remarked that this growth is also giving rise to a sports economy in the country. He highlighted Mizoram’s rich tradition in sports, noting its contribution in producing many champions in football and other disciplines. He affirmed that the government’s sports policies are benefitting Mizoram as well. Under the Khelo India scheme, Shri Modi stated that support is being provided for the creation of modern sports infrastructure. He informed that the government has recently introduced a National Sports Policy—Khelo India Khel Niti. He stressed that this initiative will open new doors of opportunity for the youth of Mizoram.
The Prime Minister expressed great happiness in playing the role of an ambassador of the beautiful culture of the North East, both within the country and abroad. He emphasized the importance of encouraging platforms that showcase the potential of the North East. Recalling his participation in the Ashta Lakshmi Festival held in Delhi a few months ago, Shri Modi noted that the festival showcased the textiles, crafts, GI-tagged products, and tourism potential of the North East. At the Rising North East Summit, the Prime Minister said he encouraged investors to tap into the region’s vast potential and stated that the Summit is paving the way for massive investments and projects. Shri Modi further remarked that the Vocal for Local initiative greatly benefits the artisans and farmers of the North East, highlighting that Mizoram’s bamboo products, organic ginger, turmeric, and bananas are well-known.
Underlining that the government is consistently taking steps to boost Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said, “the next-generation GST reforms have recently been introduced and it means lower taxes on many products, making life easier for families”. He recalled that before 2014, even daily essentials such as toothpaste, soap, and oil were taxed at 27%. Today, he noted, only 5% GST is applicable on these items. Shri Modi remarked that during the opposition rule, medicines, test kits, and insurance policies were heavily taxed. He stated that this made healthcare expensive and insurance inaccessible for ordinary families. He emphasized that today, all these services and products have become affordable. The Prime Minister added that the new GST rates will also make medicines for serious diseases like cancer more inexpensive. He informed that after September 22nd, cement and construction materials will also become cheaper. Shri Modi noted that many companies manufacturing scooters and cars have already reduced prices. He expressed confidence that the upcoming festive season will be even more vibrant across the nation.
The Prime Minister stated that as part of the reforms, GST on most hotels has been reduced to only 5%. He remarked that travelling to various places, staying in hotels, and eating out will now become more affordable. Shri Modi emphasized that this will encourage more people to travel, explore, and enjoy different parts of the country. He noted that tourist hubs like the North East will particularly benefit from this change.
“India’s economy has recorded a growth of 7.8% in the first quarter of 2025–26. This means India is the fastest growing major economy in the world”, exclaimed Shri Modi, stating that the country is also witnessing strong growth in Make In India and exports. Referring to Operation Sindoor, he remarked that the nation saw how Indian soldiers taught a lesson to those who sponsor terror. He said the entire country was filled with pride for the armed forces. The Prime Minister emphasized that Made-In-India weapons played a significant role in protecting the nation during this operation. He added that the growth of India’s economy and manufacturing sector is crucial for national security.
The Prime Minister concluded by reaffirming the government’s commitment to the welfare of every citizen, every family, and every region. He stated that a developed India will be built through the empowerment of its people and expressed confidence that the people of Mizoram will play a vital role in this journey. He extended heartfelt congratulations and welcomed Aizawl to India’s railway map. He reiterated that although he could not visit Aizawl due to weather conditions, he is confident that they will meet very soon.
The Governor of Mizoram, General V K Singh, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Union Minister, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to world-class infrastructure and last mile connectivity, Prime Minister inaugurated the Bairabi-Sairang New Rail line, worth over Rs 8,070 crore, connecting the capital of Mizoram to the Indian Railways network for the first time. The Rail line Project, built in a challenging hilly area, has 45 tunnels constructed under complex geological conditions. Additionally, it also includes 55 major bridges and 88 minor bridges. The direct rail connectivity between Mizoram and the rest of the country will offer the people of the region safe, efficient, and cost-effective travel options. It will also ensure the timely and reliable supply of food grains, fertilizers, and other essential commodities, thereby enhancing overall logistical efficiency and regional accessibility.
Prime Minister also flagged off three new express trains, Sairang (Aizawl)-Delhi (Anand Vihar Terminal) Rajdhani express, Sairang-Guwahati Express and Sairang-Kolkata Express on this occasion. Aizawl will now be directly connected with Delhi through a Rajdhani Express. The Sairang-Guwahati Express will facilitate movement between Mizoram and Assam. Sairang-Kolkata Express will directly connect Mizoram to Kolkata. This enhanced connectivity will improve access to hospitals, universities, and markets, thereby strengthening educational, cultural, and economic ties across the region. It will also generate employment opportunities, and significantly boost tourism in the region.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of multiple road projects. It includes Aizawl Bypass Road, Thenzawl–Sialsuk Road and Khankawn–Rongura Road.
The 45 km Aizawl Bypass Road, worth over Rs 500 crore, under Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) scheme will aim to decongest Aizawl city, improve connectivity to Lunglei, Siaha, Lawngtlai, Lengpui Airport, and Sairang Railway Station among others. It will reduce the travel time from southern districts to Aizawl by around 1.5 hours significantly benefitting the people in the region. The Thenzawl–Sialsuk Road under North East Special Infrastructure Development Scheme NESIDS (Roads), will benefit many horticulture farmers, dragon fruit growers, paddy cultivators, and ginger processors, while strengthening connectivity with the Aizawl–Thenzawl–Lunglei Highway. The Khankawn–Rongura Road under NESIDS (Roads) in Serchhip District will provide better access to markets and benefit various horticulture farmers and other people in the region, while supporting the planned Ginger Processing Plant.
Prime Minister also laid the foundation stone of Chhimtuipui River Bridge on the Lawngtlai–Siaha Road. It will provide all-weather connectivity and reduce travel time by two hours. The bridge will also support cross-border commerce under the Kaladan Multimodal Transit framework.
Prime Minister laid the foundation stone of Khelo India Multipurpose Indoor Hall for Sports Development. The hall at Tuikual will provide modern sports facilities including a multipurpose indoor arena benefitting and nurturing Mizoram’s youth for national and international competitions.
Strengthening the energy infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone of 30 TMTPA (thousand metric tons per annum) LPG Bottling Plant at Mualkhang in Aizawl. It will aim at ensuring a steady and reliable supply of LPG in Mizoram and neighbouring states providing easier access to clean cooking fuel. It will also create local employment opportunities.
Prime Minister also inaugurated Residential School at Kawrthah under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK) scheme. The school in Mamit aspirational district will provide modern classrooms, hostels, and sports facilities including an artificial football turf. It will benefit over 10,000 children and youth, laying the foundation for long-term social and educational progress.
Furthering his vision of quality education for all, Prime Minister also inaugurated Eklavya Model Residential School at Tlangnuam. The school will improve enrollment, reduce dropout rates, and provide holistic education opportunities for tribal youth.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଜୋରାମର ଆଇଜଲରେ ୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ମିଜୋରାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ। ଆଜିଠାରୁ ଆଇଜୋଲ ଭାରତର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ରହିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନୀତି ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରରେ ମିଜୋରାମର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟିର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ କମ ଟିକସ, ଯାହାକି ପରିବାର ପାଇଁ ଜୀବନ ସହଜ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମିଜୋରାମର ଆଇଜଲରେ ୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ, ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ୍, କ୍ରୀଡା ସମେତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ। ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୀଳ ପର୍ବତମାଳାର ଏହି ସୁନ୍ଦର ଭୂମିରେ ରାଜତ୍ୱ କରିଥିବା ପରମେଶ୍ୱର ପାଠିଆନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାସୁମନ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ମିଜୋରାମର ଲାଙ୍ଗପୁଇ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ ଏବଂ ଖରାପ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ଆଇଜଲରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିପାରି ନଥିବାରୁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏହି ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ କିମ୍ବା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ, ଶ୍ରୀମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମିଜୋରାମର ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲାଲନୁ ରୋପୁଇଲିଆନି ଏବଂ ପାସଲଥା ଖୁଆଙ୍ଗଚେରା ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସେବା, ସାହସ ଏବଂ କରୁଣା ମିଜୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ନିହିତ ଅଛି। ଆଜି, ମିଜୋରାମ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।"
ଏହି ଦିନଟିକୁ ଦେଶ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ମିଜୋରାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଆଜିଠାରୁ ଆଇଜଲ ଭାରତର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ।" ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତାଙ୍କୁ ଆଇଜଲ ରେଳ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଏହି ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। କଷ୍ଟକର ଭୂମି ସମେତ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ, ବୈରାବୀ-ସାଇରାଙ୍ଗ ରେଳ ଲାଇନ ଏବେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଏବଂ ଦେଶର ହୃଦୟ ସର୍ବଦା ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମିଜୋରାମର ସାଇରାଙ୍ଗକୁ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ରେଳ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ ବରଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଜୀବନରେଖା ଏବଂ ମିଜୋରାମ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକାରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବ। ମିଜୋରାମର ଚାଷୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ଅଧିକ ବଜାର ପାଇପାରିବେ। ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଧିକ ବିକଳ୍ପ ରହିବ। ଏହି ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବହନ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶର କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ସେହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଅଧିକ ଭୋଟ ଏବଂ ଆସନ ମିଳିବ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ମିଜୋରାମ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏହି ମନୋଭାବ ଯୋଗୁଁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବହୁତ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଥରେ ଉପେକ୍ଷିତ ଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଅଂଶ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି, ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ହେଉଛି।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅନେକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଭାରତର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସଂଯୋଗୀକରଣ - ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରାଜପଥ, ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଏବଂ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ମିଜୋରାମ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଉଡାନ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇବ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀଘ୍ର ହେଲିକପ୍ଟର ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହା ମିଜୋରାମର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତି ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଉଭୟରେ ମିଜୋରାମର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। କାଲାଦାନ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନଜିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଏବଂ ସାଇରାଙ୍ଗ-ହ୍ୟାଙ୍ଗବୁଛୁଆ ରେଳ ଲାଇନ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଦେଇ ମିଜୋରାମକୁ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।”
ମିଜୋରାମ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଯୁବପିଢ଼ିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମିଜୋରାମରେ ୧୧ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ୬ଟି ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୪୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ୨୫ଟି ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଅଛି। ମିଜୋରାମର ଯୁବକମାନେ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜ ପାଇଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉଭା ହେଉଛି ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ସେ ମିଜୋରାମର ସମୃଦ୍ଧ କ୍ରୀଡା ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଫୁଟବଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ରୀଡାରେ ଅନେକ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏହାର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମିଜୋରାମ ସରକାରଙ୍କ କ୍ରୀଡା ନୀତିରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଉଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସମ୍ପ୍ରତି ଏକ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ନୀତି - ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଖେଲ୍ ନୀତି ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମିଜୋରାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ।
ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସୁନ୍ଦର ସଂସ୍କୃତିର ଦୂତ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବରେ ତାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବୟନଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା। ରାଇଜିଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବଡ଼ ପରିମାଣର ନିବେଶ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭୋକାଲ୍ ଫର ଲୋକାଲ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର କାରିଗର ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି ଏବଂ ମିଜୋରାମ ଏହାର ବାଉଁଶ ଉତ୍ପାଦ, ଜୈବିକ ଅଦା, ହଳଦୀ ଏବଂ କଦଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ।
ସରକାର ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ସମ୍ପ୍ରତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯିବ, ଯାହା ପରିବାର ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ।" ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ ଏବଂ ତେଲ ଭଳି ନିତ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ଜିନିଷ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ୨୭% ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା। ଆଜି, ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କେବଳ ୫% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେଉଛି। ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ, ଔଷଧ, ପରୀକ୍ଷା କିଟ୍ ଏବଂ ବୀମା ପଲିସି ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା। ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ମହଙ୍ଗା କରିଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବୀମା ସାଧାରଣ ପରିବାରର ପହଞ୍ଚିବା ବାହାରେ ଥିଲା। ଆଜି, ଏହି ସମସ୍ତ ସେବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ସୁଲଭ ହୋଇଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଜିଏସଟି ହାର କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଔଷଧକୁ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା କରିବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ପରେ ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ହୋଇଯିବ। ସ୍କୁଟର ଏବଂ କାର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ପୂର୍ବରୁ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସାରା ଦେଶରେ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାରର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ଅଧିକାଂଶ ହୋଟେଲ ଉପରେ ଜିଏସଟି ମାତ୍ର ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା, ହୋଟେଲରେ ରହିବା ଏବଂ ବାହାରକୁ ଖାଇବା ଏବେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଭ୍ରମଣ କରିବା, ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଉପଭୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭଳି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଲାଭବାନ ହେବେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "୨୦୨୫-୨୬ ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ୭.୮% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି। ଦେଶ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଛି।" ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଦେଖିଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ସୈନିକମାନେ କିପରି ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଉପରେ ଗର୍ବିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅପରେସନ୍ ସମୟରେ ମେକ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ମିଜୋରାମର ଲୋକମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାରତର ରେଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ଆସିବା ପାଇଁ ଆଇଜଲକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ଖରାପ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ସେ ଆଇଜଲ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସେ ଶୀଘ୍ର ଗସ୍ତ କରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଜୋରାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଜେନେରାଲ ଭି.କେ. ସିଂହ, ମିଜୋରାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୦୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ବୈରାବି-ସାଇରଙ୍ଗ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମିଜୋରାମର ରାଜଧାନୀକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ପାର୍ବତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜଟିଳ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ନିର୍ମିତ ୪୫ଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଅଛି। ଏଥିରେ ୫୫ ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ଏବଂ ୮୮ ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ସେତୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମିଜୋରାମ ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଯାତ୍ରା ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସାମଗ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ, ସାଇରଙ୍ଗ (ଆଇଜଲ)-ଦିଲ୍ଲୀ (ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ) ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ସାଇରଙ୍ଗ-ଗୌହାଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ସାଇରଙ୍ଗ-କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆଇଜଲ ଏବେ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେବ। ସାଇରଙ୍ଗ-ଗୌହାଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମିଜୋରାମ ଏବଂ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ। ସାଇରଙ୍ଗ-କୋଲକାତା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମିଜୋରାମକୁ ସିଧାସଳଖ କୋଲକାତା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ହସ୍ପିଟାଲ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବଜାରକୁ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ହେବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିକ୍ଷାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।
ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଆଇଜଲ ବାଇପାସ୍ ରୋଡ୍, ଥେନଝାଲ-ସିଆଲସୁକ୍ ରୋଡ୍ ଏବଂ ଖାନକାଓ-ରୋଙ୍ଗୁରା ରୋଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ (ପିଏମ-ଡିଭାଇନ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ୪୫ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଆଇଜଲ ବାଇପାସ୍ ରୋଡ୍, ଆଇଜଲ ସହରକୁ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା, ଲୁଙ୍ଗଲେଇ, ସିଆହା, ଲଙ୍ଗଟଲାଇ, ଲାଙ୍ଗପୁଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ସାଇରଙ୍ଗ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଆଇଜଲକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏନଇଏସଆଇଡିଏସ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଥାନଜୋଲ-ସିଆଲସୁକ ରାସ୍ତା ଅନେକ ଉଦ୍ୟାନ ଚାଷୀ, ଡ୍ରାଗନ ଫଳ ଚାଷୀ, ଧାନ ଚାଷୀ ଏବଂ ଅଦା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ, ଏବଂ ଆଇଜଲ-ଥେନଜୋଲ-ଲୁଙ୍ଗଲାଇ ରାଜପଥ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସେରଛିପ ଜିଲ୍ଲାର ଏନଇଏସଆଇଡିଏସ (ରାସ୍ତା) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଖାନକୋନ-ରୋଙ୍ଗୁରା ରାସ୍ତା ବଜାରକୁ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟାନ ଚାଷୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ, ଏବଂ ଏକ ଅଦା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଙ୍ଗଟଲାଇ-ସିଆହା ରାସ୍ତାରେ ଚିମଟୁଇପୁଇ ନଦୀ ସେତୁର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସେତୁ ସବୁଦିନିଆ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହି ସେତୁ କଳାଦାନ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଟ୍ରାନଜିଟ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅଧୀନରେ ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମଲ୍ଟିପର୍ପଜ୍ ଇଣ୍ଡୋର ହଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଟୁଇକୁଆଲରେ ଥିବା ହଲ୍ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଇଣ୍ଡୋର ଆରେନା ସମେତ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ମିଜୋରାମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଲାଭ ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଜଲର ମୁଆଲଖାଙ୍ଗରେ ୩୦ ଟିଏମଟିପିଏ (ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍) କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ମିଜୋରାମ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏଲପିଜିର ସ୍ଥିର ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନର ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମଜେଭିକେ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୱାର୍ଥାଠାରେ ଏକ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ମାମିଟର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆଧୁନିକ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ, ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ଫୁଟବଲ୍ ପିଚ୍ ସମେତ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା ରହିବ। ଏହା ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଲା ଏବଂ ଯୁବକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଲଙ୍ଗନୁଆମରେ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ନାମଲେଖା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଛାଡ଼ପତ୍ର ହାର ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଶିକ୍ଷା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।