Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 9,000 crore in Aizawl, Mizoram
A historic day for the nation, particularly for the people of Mizoram, from today, Aizawl will be on India’s railway map: PM
North East is becoming the growth engine of India: PM
Mizoram has a major role in both our Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor: PM
NextGenGST means lower taxes on many products, making life easier for families: PM
India is the fastest growing major economy in the world: PM
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth over Rs 9000 crore in Aizawl, Mizoram today. These projects will cater to multiple sectors including Railways, Roadways, Energy, Sports among others. Addressing the gathering via videoconferencing, the Prime Minister bowed to Supreme God Pathian, who watches over the beautiful land of the Blue Mountains. Expressing regret, he stated that he was present at Mizoram’s Lengpui Airport and was unable to join the people at Aizawl due to bad weather. Despite the circumstances, the Prime Minister remarked that he could feel the love and affection of the people even through this medium.
Highlighting that whether it was the freedom movement or nation-building, Shri Modi said the people of Mizoram have always come forward to contribute. He remarked that the ideals of figures such as Lalnu Ropuiliani and Pasaltha Khuangchera continue to inspire the nation. Shri Modi emphasized that sacrifice and service, courage and compassion, are values deeply embedded in Mizo society. “Today, Mizoram is playing an important role in India’s development journey”, stated the Prime Minister.
Describing the day as historic for the nation, particularly for the people of Mizoram, Shri Modi said, “from today, Aizawl will be on India’s railway map”. Recalling the past, the Prime Minister noted that he had the opportunity to lay the foundation stone for the Aizawl railway line a few years ago. He proudly dedicated the railway line to the people of the nation. Shri Modi underlined that despite many challenges, including difficult terrain, the Bairabi–Sairang rail line has now become a reality. He commended the skills of engineers and the spirit of workers, stating that their efforts made this achievement possible.
Affirming that the hearts of the people and the nation have always been directly connected, the Prime Minister announced that for the first time, Sairang in Mizoram will be directly connected with Delhi by the Rajdhani Express. He emphasized that this is not merely a railway connection, but a life-line of transformation and it will revolutionize the lives and livelihoods of the people of Mizoram. Shri Modi highlighted that farmers and businesses in Mizoram will now be able to reach more markets across the nation. He noted that people will gain access to more options for education and healthcare. The Prime Minister added that this development will also generate employment opportunities in tourism, transport, and hospitality sectors.
The Prime Minister stated that for a long time, some political parties in the country practiced vote-bank politics. He remarked that their focus remained on places with more votes and seats. As a result, the entire North East, including states like Mizoram, suffered greatly due to this attitude. Shri Modi emphasized that the current approach is very different and those who were earlier neglected are now at the forefront. He added that those who were once marginalised are now part of the mainstream. The Prime Minister noted that for the past 11 years, the government has been working consistently for the development of the North East. He affirmed that this region is becoming the growth engine of India.
Underscoring that over the years, many states of the North East have been placed on the rail map of India for the first time, the Prime Minister highlighted that the Government of India has worked diligently to strengthen all forms of connectivity—rural roads and highways, mobile and internet connections, electricity, tap water, and LPG connections. He also announced that Mizoram will also benefit from the UDAN scheme for air travel and informed that helicopter services will commence soon in the region. This, he remarked, will significantly improve access to remote areas of Mizoram.
“Mizoram has a major role in both the Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor”, exclaimed the Prime Minister. He stated that with the Kaladan Multi-Modal Transit Transport Project and the Sairang–Hmawngbuchhuah rail line, Mizoram will be connected to the Bay of Bengal through South East Asia. He further emphasized that this connectivity will boost trade and tourism across North East India and South East Asia.
Underlining that Mizoram is blessed with talented youth, Shri Modi emphasized that the government’s mission is to empower them. He informed that 11 Eklavya Residential Schools have already been established in Mizoram and work is underway to start 6 more schools. The Prime Minister highlighted that the North East is emerging as a major hub for start-ups. He expressed happiness that around 4,500 start-ups and 25 incubators are currently operating in the region. He remarked that young people of Mizoram are actively participating in this movement and creating new opportunities for themselves and others.
Emphasising that India is rapidly emerging as an important hub for global sports, the Prime Minister remarked that this growth is also giving rise to a sports economy in the country. He highlighted Mizoram’s rich tradition in sports, noting its contribution in producing many champions in football and other disciplines. He affirmed that the government’s sports policies are benefitting Mizoram as well. Under the Khelo India scheme, Shri Modi stated that support is being provided for the creation of modern sports infrastructure. He informed that the government has recently introduced a National Sports Policy—Khelo India Khel Niti. He stressed that this initiative will open new doors of opportunity for the youth of Mizoram.
The Prime Minister expressed great happiness in playing the role of an ambassador of the beautiful culture of the North East, both within the country and abroad. He emphasized the importance of encouraging platforms that showcase the potential of the North East. Recalling his participation in the Ashta Lakshmi Festival held in Delhi a few months ago, Shri Modi noted that the festival showcased the textiles, crafts, GI-tagged products, and tourism potential of the North East. At the Rising North East Summit, the Prime Minister said he encouraged investors to tap into the region’s vast potential and stated that the Summit is paving the way for massive investments and projects. Shri Modi further remarked that the Vocal for Local initiative greatly benefits the artisans and farmers of the North East, highlighting that Mizoram’s bamboo products, organic ginger, turmeric, and bananas are well-known.
Underlining that the government is consistently taking steps to boost Ease of Living and Ease of Doing Business, the Prime Minister said, “the next-generation GST reforms have recently been introduced and it means lower taxes on many products, making life easier for families”. He recalled that before 2014, even daily essentials such as toothpaste, soap, and oil were taxed at 27%. Today, he noted, only 5% GST is applicable on these items. Shri Modi remarked that during the opposition rule, medicines, test kits, and insurance policies were heavily taxed. He stated that this made healthcare expensive and insurance inaccessible for ordinary families. He emphasized that today, all these services and products have become affordable. The Prime Minister added that the new GST rates will also make medicines for serious diseases like cancer more inexpensive. He informed that after September 22nd, cement and construction materials will also become cheaper. Shri Modi noted that many companies manufacturing scooters and cars have already reduced prices. He expressed confidence that the upcoming festive season will be even more vibrant across the nation.
The Prime Minister stated that as part of the reforms, GST on most hotels has been reduced to only 5%. He remarked that travelling to various places, staying in hotels, and eating out will now become more affordable. Shri Modi emphasized that this will encourage more people to travel, explore, and enjoy different parts of the country. He noted that tourist hubs like the North East will particularly benefit from this change.
“India’s economy has recorded a growth of 7.8% in the first quarter of 2025–26. This means India is the fastest growing major economy in the world”, exclaimed Shri Modi, stating that the country is also witnessing strong growth in Make In India and exports. Referring to Operation Sindoor, he remarked that the nation saw how Indian soldiers taught a lesson to those who sponsor terror. He said the entire country was filled with pride for the armed forces. The Prime Minister emphasized that Made-In-India weapons played a significant role in protecting the nation during this operation. He added that the growth of India’s economy and manufacturing sector is crucial for national security.
The Prime Minister concluded by reaffirming the government’s commitment to the welfare of every citizen, every family, and every region. He stated that a developed India will be built through the empowerment of its people and expressed confidence that the people of Mizoram will play a vital role in this journey. He extended heartfelt congratulations and welcomed Aizawl to India’s railway map. He reiterated that although he could not visit Aizawl due to weather conditions, he is confident that they will meet very soon.
The Governor of Mizoram, General V K Singh, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Union Minister, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to world-class infrastructure and last mile connectivity, Prime Minister inaugurated the Bairabi-Sairang New Rail line, worth over Rs 8,070 crore, connecting the capital of Mizoram to the Indian Railways network for the first time. The Rail line Project, built in a challenging hilly area, has 45 tunnels constructed under complex geological conditions. Additionally, it also includes 55 major bridges and 88 minor bridges. The direct rail connectivity between Mizoram and the rest of the country will offer the people of the region safe, efficient, and cost-effective travel options. It will also ensure the timely and reliable supply of food grains, fertilizers, and other essential commodities, thereby enhancing overall logistical efficiency and regional accessibility.
Prime Minister also flagged off three new express trains, Sairang (Aizawl)-Delhi (Anand Vihar Terminal) Rajdhani express, Sairang-Guwahati Express and Sairang-Kolkata Express on this occasion. Aizawl will now be directly connected with Delhi through a Rajdhani Express. The Sairang-Guwahati Express will facilitate movement between Mizoram and Assam. Sairang-Kolkata Express will directly connect Mizoram to Kolkata. This enhanced connectivity will improve access to hospitals, universities, and markets, thereby strengthening educational, cultural, and economic ties across the region. It will also generate employment opportunities, and significantly boost tourism in the region.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of multiple road projects. It includes Aizawl Bypass Road, Thenzawl–Sialsuk Road and Khankawn–Rongura Road.
The 45 km Aizawl Bypass Road, worth over Rs 500 crore, under Prime Minister's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) scheme will aim to decongest Aizawl city, improve connectivity to Lunglei, Siaha, Lawngtlai, Lengpui Airport, and Sairang Railway Station among others. It will reduce the travel time from southern districts to Aizawl by around 1.5 hours significantly benefitting the people in the region. The Thenzawl–Sialsuk Road under North East Special Infrastructure Development Scheme NESIDS (Roads), will benefit many horticulture farmers, dragon fruit growers, paddy cultivators, and ginger processors, while strengthening connectivity with the Aizawl–Thenzawl–Lunglei Highway. The Khankawn–Rongura Road under NESIDS (Roads) in Serchhip District will provide better access to markets and benefit various horticulture farmers and other people in the region, while supporting the planned Ginger Processing Plant.
Prime Minister also laid the foundation stone of Chhimtuipui River Bridge on the Lawngtlai–Siaha Road. It will provide all-weather connectivity and reduce travel time by two hours. The bridge will also support cross-border commerce under the Kaladan Multimodal Transit framework.
Prime Minister laid the foundation stone of Khelo India Multipurpose Indoor Hall for Sports Development. The hall at Tuikual will provide modern sports facilities including a multipurpose indoor arena benefitting and nurturing Mizoram’s youth for national and international competitions.
Strengthening the energy infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone of 30 TMTPA (thousand metric tons per annum) LPG Bottling Plant at Mualkhang in Aizawl. It will aim at ensuring a steady and reliable supply of LPG in Mizoram and neighbouring states providing easier access to clean cooking fuel. It will also create local employment opportunities.
Prime Minister also inaugurated Residential School at Kawrthah under the Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK) scheme. The school in Mamit aspirational district will provide modern classrooms, hostels, and sports facilities including an artificial football turf. It will benefit over 10,000 children and youth, laying the foundation for long-term social and educational progress.
Furthering his vision of quality education for all, Prime Minister also inaugurated Eklavya Model Residential School at Tlangnuam. The school will improve enrollment, reduce dropout rates, and provide holistic education opportunities for tribal youth.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মিজোৰামৰ আইজলত ৯০০০কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন, শুভাৰম্ভ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
দেশৰ বাবে, বিশেষকৈ মিজোৰামৰ জনসাধাৰণৰ বাবে আজিৰ দিনটো এক ঐতিহাসিক দিন, আজিৰে পৰা আইজল ভাৰতৰ ৰে’লৱে মানচিত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ'ল : প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ এক্ট ইষ্ট পলিচি আৰু উদীয়মান উত্তৰ-পূব অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ উভয়তে মিজোৰামৰ মুখ্য ভূমিকা আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
নেক্সট জেন জিএছটি মানে বহু সামগ্ৰীৰ ওপৰত কম কৰ, পৰিয়ালৰ বাবে জীৱন সহজ কৰি তোলা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
13 SEP 2025 11:23AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মিজোৰামৰ আইজলত ৯০০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰে’লৱে, পথ, শক্তি, ক্ৰীড়া আদিকে ধৰি একাধিক খণ্ডক সামৰি ল’ব। ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে জনসভাক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নীলা পৰ্বতে আগুৰি ৰখা মনোমোহা ভূমি চোৱাচিতা কৰা পৰম ঈশ্বৰ পাথিয়ানক প্ৰণিপাত জনায় । দুখ প্ৰকাশ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁ মিজোৰামৰ লেংপুই বিমানবন্দৰত উপস্থিত আছিল কিন্তু বেয়া বতৰৰ বাবে আইজলত তেওঁ ৰাইজৰ সৈতে যোগ দিব পৰা নাই । এনে পৰিস্থিতিৰ মাজতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ মাধ্যমেৰেও তেওঁ ৰাইজৰ মৰম অনুভৱ কৰিব পাৰিছে।
স্বাধীনতা আন্দোলনেই হওক বা দেশ নিৰ্মাণেই হওক সকলো বিষয়তে মিজোৰামৰ জনসাধাৰণে সদায় অৱদান আগবঢ়াবলৈ আগবাঢ়ি অহাৰ বিষয়তো শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ভাষণত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে লালনু ৰ’পুইলিয়ানী আৰু পছালথা খুয়াংচেৰাৰ দৰে ব্যক্তিৰ আদৰ্শই দেশখনক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ত্যাগ আৰু সেৱা, সাহস আৰু মমতা মিজো সমাজত গভীৰভাৱে নিহিত হৈ থকা মূল্যবোধ। “আজি ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত মিজোৰামে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
আজিৰ এই দিনটোক দেশৰ বাবে, বিশেষকৈ মিজোৰামৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ঐতিহাসিক দিন বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, “আজিৰে পৰা আইজল ভাৰতৰ ৰে’লৱে মেপত সংযোজন হ'ল ”। অতীতৰ স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেইবছৰমান পূৰ্বে তেওঁ আইজল ৰে’লপথৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সুযোগ পাইছিল। তেওঁ গৌৰৱেৰে ৰে’লপথটো দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় কয় যে কঠিন ভূ-প্ৰাকৃতিক পৰিস্থিতিকে ধৰি বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো বৈৰবি–ছাইৰাং ৰে’লপথ এতিয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। তেওঁ অভিযন্তাসকলৰ দক্ষতা আৰু শ্ৰমিকৰ মনোভাৱৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাই এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে।
জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ হৃদয় সদায় প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযুক্ত হৈ থকা বুলি দৃঢ়তাৰে মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে মিজোৰামৰ ছাইৰাঙক ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে দিল্লীৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰা হ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এয়া কেৱল ৰে’ল সংযোগ নহয়, বৰঞ্চ ৰূপান্তৰৰ জীৱন ৰেখা আৰু ই মিজোৰামৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন তথা জীৱিকাত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে মিজোৰামৰ কৃষক আৰু ব্যৱসায়ীসকলে এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে বিশাল পৰিসৰৰ বজাৰত উপনীত হ’ব পাৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মানুহে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে অধিক বিকল্পৰ সুবিধা লাভ কৰিব পাৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এই উন্নয়নে পৰ্যটন, পৰিবহণ আৰু আতিথ্য খণ্ডতো কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশৰ একাংশ ৰাজনৈতিক দলে ভোট-বেংকৰ ৰাজনীতি কৰি আহিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ মনোযোগ অধিক ভোট আৰু আসন থকা স্থানতহে নিবদ্ধ হৈ আছে। ফলত মিজোৰামৰ দৰে ৰাজ্যকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল এই মনোভাৱৰ বাবে যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ পথ বহুত বেলেগ আৰু আগতে যিসকল অৱহেলিত আছিল তেওঁলোক এতিয়া আগৰণুৱা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে যিসকল এসময়ত সমাজৰ প্ৰান্তীয় স্তৰত আছিল তেওঁলোক এতিয়া মূলসুঁতিৰ অংশ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত ১১ বছৰে চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি আহিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই অঞ্চল ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হৈ পৰিছে।
যোৱা বছৰসমূহত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহুকেইখন ৰাজ্যক প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ ৰে’ল মানচিত্ৰত স্থান দিয়া হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰিছে—গ্ৰাম্য পথ আৰু ঘাইপথ, মোবাইল আৰু ইণ্টাৰনেট সংযোগ, বিদ্যুৎ, নলৰ পানী, আৰু এল পি জি সংযোগ আদি সকলো বিষয়ে কাম কৰা হৈছে। বিমান যাত্ৰাৰ ক্ষেত্ৰত মিজোৰামেও উড়ান আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভাৱান্বিত হ’ব বুলি ঘোষণা কৰি অঞ্চলটোত শীঘ্ৰে হেলিকপ্টাৰ সেৱা আৰম্ভ কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ ফলত মিজোৰামৰ দুৰ্গম অঞ্চললৈ যাতায়াত ব্যৱস্থাৰ যথেষ্ট উন্নতি হ’ব বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়- “এক্ট ইষ্ট পলিচি আৰু উদীয়মান উত্তৰ-পূব অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ দুয়োটাতে মিজোৰামৰ মুখ্য ভূমিকা আছে” । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কালাডান মাল্টি-ম’ডাল ট্ৰেনজিট পৰিবহণ প্ৰকল্প আৰু ছাইৰাং–মাওংবুচুৱাহ ৰে’ল লাইনৰ জৰিয়তে মিজোৰাম দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ মাজেৰে বে অব বেংগলৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে এই সংযোগে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব ভাৰত আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াত বাণিজ্য তথা পৰ্যটনক উন্নীত কৰিব।
মিজোৰাম প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীৰে ধন্য বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰৰ অভিযান হৈছে তেওঁলোকক সবলীকৰণ কৰা। তেওঁ কয় যে মিজোৰামত ইতিমধ্যে ১১ খন একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ৬ খন বিদ্যালয় আৰম্ভ কৰাৰ কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ষ্টাৰ্ট-আপৰ ক্ষেত্ৰখনত এক প্ৰধান হাব হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ এই বিষয়ত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে বৰ্তমান অঞ্চলটোত প্ৰায় ৪৫০০ টা ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু ২৫টা ইনকিউবেটৰ চলি আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে মিজোৰামৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই আন্দোলনত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি নিজৰ লগতে আনৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বিশ্ব ক্ৰীড়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত উত্থান ঘটিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই বৃদ্ধিয়ে দেশত ক্ৰীড়া অৰ্থনীতিৰো সূচনা কৰিছে। ফুটবল আৰু অন্যান্য শাখাত বহু চেম্পিয়ন সৃষ্টি কৰাত মিজোৰামৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ক্ৰীড়াৰ চহকী পৰম্পৰাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰৰ ক্ৰীড়া নীতিয়ে মিজোৰামকো উপকৃত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি —খেলো ইণ্ডিয়া খেল নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপে মিজোৰামৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ভিতৰত আৰু বিদেশত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সুন্দৰ সংস্কৃতিয়ে অগ্ৰদূতৰ ভূমিকা পালন কৰাৰ বিষয়ত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰা মঞ্চক উৎসাহিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। কিছু মাহ পূৰ্বে দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা অষ্ট লক্ষ্মী মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই মহোৎসৱত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বস্ত্ৰশিল্প, শিল্পকৰ্ম, জি আই টেগ লাভ কৰা সামগ্ৰী আৰু পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ৰাইজিং নৰ্থ ইষ্ট সন্মিলন সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক অঞ্চলটোৰ বিশাল সম্ভাৱনাক লাভাৱান্বিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে। এই সন্মিলনে বৃহৎ বিনিয়োগ আৰু প্ৰকল্পৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে ভ’কেল ফৰ লোকেল পদক্ষেপে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিপিনী আৰু কৃষকসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে, মিজোৰামৰ বাঁহৰ সামগ্ৰী, জৈৱিক আদা, হালধি আৰু কল আদি সকলোৰে মাজত পৰিচিত হৈ পৰিছে।
ইজ অৱ লিভিং আৰু ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি থকা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, “পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰ শেহতীয়াকৈ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে বহু সামগ্ৰীৰ ওপৰত কম কৰ, যাৰ ফলত পৰিয়ালৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিছে”। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগতে আনকি দৈনিক প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী যেনে টুথপেষ্ট, চাবোন, তেলৰ ওপৰতো ২৭% কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। আজি তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে এই সামগ্ৰীসমূহৰ ওপৰত মাত্ৰ ৫% জি এছ টিহে প্ৰযোজ্য হৈছে। শ্ৰী মোদীয়েকয় যে বিৰোধী শাসনত থকাৰ সময়ত ঔষধ, টেষ্ট কিট আৰু বীমা পলিচীৰ ওপৰত যথেষ্ট কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত স্বাস্থ্যসেৱা ব্যয়বহুল হৈ পৰিছিল আৰু সাধাৰণ পৰিয়ালৰ বাবে বীমা অকল্পনীয় বিষয় হৈ পৰিছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি এই সকলোবোৰ সেৱা আৰু সামগ্ৰী সুলভ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে নতুন জি এছ টি হাৰে কেন্সাৰৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ ঔষধো অধিক কম খৰচী কৰি তুলিব। ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পিছত চিমেণ্ট আৰু নিৰ্মাণ সামগ্ৰীও সস্তা হ’ব বুলি তেওঁ জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্কুটাৰ আৰু গাড়ী নিৰ্মাণ কৰা বহু কোম্পানীয়ে ইতিমধ্যে মূল্য হ্ৰাস কৰিছে। আগন্তুক উৎসৱৰ বতৰ সমগ্ৰ দেশতে আৰু অধিক প্ৰাণৱন্ত হৈ উঠিব বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাসে প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সংস্কাৰৰ অংশ হিচাপে বেছিভাগ হোটেলৰ জি এছ টি মাত্ৰ ৫%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। বিভিন্ন ঠাই ভ্ৰমণ, হোটেলত থকা, বাহিৰত খাদ্য গ্ৰহণ কৰা আদি এতিয়া অধিক সুলভ হৈ পৰিব বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা অধিকসংখ্যক লোক দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্ত ভ্ৰমণ, অন্বেষণ আৰু উপভোগ কৰিবলৈ উৎসাহিত হ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দৰে পৰ্যটন কেন্দ্ৰসমূহে এই পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা বিশেষভাৱে লাভাৱান্বিত হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে “২০২৫–২৬ চনৰ প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত ৭.৮% বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ডাঙৰ অৰ্থনীতি”,দেশখনে মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰতো শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ সাক্ষী হৈ আছে। অপাৰেচন সিন্দুৰৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতীয় সৈন্যই সন্ত্ৰাসবাদৰ পৃষ্ঠপোষকতা কৰাসকলক কেনেদৰে পাঠ শিকাইছে সেয়া দেখখনে দেখিছে। সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বাবে সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱান্বিত হৈ পৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই অভিযানৰ সময়ত মেড-ইন-ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰই দেশ খনক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আৰু উৎপাদন খণ্ডৰ বৃদ্ধি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় ।
প্ৰতিজন নাগৰিক, প্ৰতিটো পৰিয়াল, আৰু প্ৰতিটো অঞ্চলৰ কল্যাণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে । তেওঁ দেশৰ জনসাধাৰণৰ সবলীকৰণৰ জৰিয়তে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়া হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি এই যাত্ৰাত মিজোৰামৰ জনসাধাৰণে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে আইজলক ভাৰতৰ ৰে’ল মানচিত্ৰলৈ আদৰণি জনায়। তেওঁ পুনৰ কয় যে বেয়া বতৰৰ বাবে আইজল ভ্ৰমণ কৰিব নোৱাৰিলেও অতি সোনকালে তেওঁ আইজলবাসীৰ লগ হ’ব পাৰিব বুলি আত্মবিশ্বাসী হৈ আছে।
অনুষ্ঠানত মিজোৰামৰ ৰাজ্যপাল জেনেৰেল ভি কে সিং, মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু শেষ মাইললৈকে সংযোগৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে মিজোৰামৰ ৰাজধানীক ভাৰতীয় ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰি ৮,০৭০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বৈৰবি-ছাইৰাং নতুন ৰে’ল লাইন উদ্বোধন কৰে। প্ৰত্যাহ্বানমূলক পাহাৰীয়া অঞ্চলত ৰে’ল লাইন প্ৰকল্পটোত জটিল ভূতাত্ত্বিক পৰিস্থিতিৰ মাজত ৪৫টা সুৰংগ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ইয়াত ৫৫খন ডাঙৰ দলং আৰু ৮৮খন সৰু দলঙো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। মিজোৰাম আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ ৰে’ল সংযোগে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক নিৰাপদ, কাৰ্যক্ষম আৰু ব্যয়বহুল ভ্ৰমণৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰি খাদ্য শস্য, সাৰৱ আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী সময়মতে আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যভাবে যোগান ধৰিব পৰাটো নিশ্চিত কৰিব। যাৰ ফলত সামগ্ৰিকভাৱে লজিষ্টিক দক্ষতা আৰু আঞ্চলিক সুলভতা বৃদ্ধি পাব।এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিখন নতুন এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল , ছাইৰাং (আইজল)-দিল্লী (আনন্দ বিহাৰ টাৰ্মিনেল) ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছ, ছাইৰাং-গুৱাহাটী এক্সপ্ৰেছ আৰু ছাইৰাং-কলকাতা এক্সপ্ৰেছৰো ফ্লেগ অফ কৰে। এতিয়া ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে দিল্লীৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত হ’ব আইজল। ছাইৰাং-গুৱাহাটী এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে মিজোৰাম আৰু অসমৰ মাজত যাতায়াতৰ সুবিধা হ’ব। ছাইৰাং-কলকাতা এক্সপ্ৰেছৰ জৰিয়তে মিজোৰামক পোনপটীয়াকৈ কলকাতাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব। এই বৰ্ধিত সংযোগে চিকিৎসালয়, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু বজাৰসমূহৰ প্ৰৱেশ উন্নত কৰিব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ শৈক্ষিক, সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা নিয়োগৰ সুযোগো সৃষ্টি হ’ব আৰু অঞ্চলটোত পৰ্যটন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব।পথ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ উত্থান ঘটাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক পথ প্ৰকল্পৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে আইজল বাইপাছ ৰোড, থেনজাল–চিয়ালছুক ৰোড আৰু খানকাউন–ৰংগুৰা ৰোড।উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন পদক্ষেপ (পিএম-ডেভিন) আঁচনিৰ অধীনত ৫০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ৪৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ আইজল বাইপাছ ৰোডে আইজল চহৰক ভিৰ মুক্ত কৰা, লুংলেই, ছিয়াহা, লংটলাই, লেংপুই বিমানবন্দৰ আৰু ছাইৰাঙৰ ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে উজনিৰ জিলাৰ পৰা আইজললৈ যাত্ৰাৰ সময় প্ৰায় ১.৫ ঘন্টা হ্ৰাস পাব, যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণ যথেষ্ট উপকৃত হ’ব। উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি এনইএছআইডিএছ(ৰোডছ)ৰ অধীনত থেনজাল–চিয়ালছুক পথটোৱে উদ্যান শস্যৰ কৃষক, ড্ৰেগন ফলৰ খেতিয়ক, ধান খেতিয়ক আৰু আদা প্ৰক্ৰিয়াকৰণকাৰীক উপকৃত কৰিব। লগতে আইজল–থেনজাল–লুংলেই পথে সংযোগ শক্তিশালী কৰিব। চেৰচিপ জিলাৰ এনইএছআইডিএছ(ৰোডছ)ৰ অধীনত খানকাউন–ৰংগুৰা পথে বজাৰলৈ উন্নত প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ বিভিন্ন উদ্যান শস্যৰ খেতিয়ক আৰু অন্যান্য জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব, লগতে পৰকল্পিত আদা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্পৰ বাবে সহায়ক হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লংটলাই–চিয়াহা পথত চিমটুইপুই নদীৰ দলঙৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে সকলো বতৰৰ উপযোগী সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব আৰু যাত্ৰাৰ সময় দুঘণ্টা হ্ৰাস পাব। কালাডন মাল্টিম’ডাল ট্ৰেনজিট কাঠামোৰ অধীনত সীমা অতিক্ৰম কৰি হোৱা বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰতো এই দলংখনে সহায় কৰিব ।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰীড়া উন্নয়নৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়া মাল্টিপাৰ্পজ ইনড’ৰ হলৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। টুইকুৱালৰ হলটোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে মিজোৰামৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰিব আৰু বহুমুখী ইনড’ৰ এৰিনাকে ধৰি আধুনিক ক্ৰীড়াৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।অঞ্চলটোৰ শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আইজলৰ মুয়ালখাঙত ৩০ টিএমটিপিএ (বছৰি হাজাৰ মেট্ৰিক টন) এলপিজি বটলিং প্লাণ্টৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হ’ব মিজোৰাম আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্যসমূহত এল পি জিৰ সুস্থিৰ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান নিশ্চিত কৰি পৰিষ্কাৰ ৰন্ধন ইন্ধনৰ সহজ সুবিধা প্ৰদান কৰা। ইয়াৰ জৰিয়তে স্থানীয় কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধাও সৃষ্টি হ’ব।প্ৰধানমন্ত্ৰী জন বিকাশ কাৰ্য্যক্ৰম (পিএমজেভিকে) আঁচনিৰ অধীনত কাৱৰথাহত আৱাসিক বিদ্যালয়ো উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। মামিট আকাংক্ষিত জিলাৰ এই বিদ্যালয়খনত আধুনিক শ্ৰেণীকোঠা, হোষ্টেল আৰু কৃত্ৰিম ফুটবল টাৰ্ফকে ধৰি ক্ৰীড়াৰ নানান সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা ১০ হাজাৰৰো অধিক শিশু আৰু যুৱক-যুৱতী উপকৃত হ’ব, ফলত দীৰ্ঘম্যাদী সামাজিক আৰু শৈক্ষিক অগ্ৰগতিৰ ভেটি স্থাপনত সহায়ক হ’ব।সকলোৰে বাবে গুণগত শিক্ষাৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টালনগনুয়ামত একলব্য আৰ্হি আৱাসিক বিদ্যালয়ো উদ্বোধন কৰে। বিদ্যালয়খনে নামভৰ্তিৰ হাৰ উন্নত কৰিব, ড্ৰপআউটৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিব আৰু জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সামগ্ৰিক শিক্ষাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।