Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the laying of Foundation Stone and Inauguration of Development Works in Mizoram
13 SEP 2025 12:26PM by PIB Delhi
Governor of Mizoram, V K Singh Ji, Chief Minister Shri Lalduhoma Ji, My Colleague in the Union Cabinet Shri Ashwini Vaishnav Ji, Ministers of the Mizoram Government, MPs and other elected representatives, Greetings to the wonderful people of Mizoram.
I bow to supreme God Pathian, who watches over this beautiful land of the Blue Mountains. I am here at Mizoram’s Lengpui Airport. Unfortunately, due to bad weather, I am sorry that I am not able to join you at Aizawl. But I can feel your love and affection even from this medium.
Friends,
Whether it is the freedom movement or nation-building, the people of Mizoram have always come forward to contribute. The ideals of people like Lalnu ropuiliani and Pasalṭha Khuangchera continue to inspire the nation. Sacrifice and service, courage and compassion, these values are at the centre of Mizo society. Today, Mizoram is playing an important role in India’s development journey.
Friends,
This is a historic day for the nation, particularly for the people of Mizoram. From today, Aizawl will be on India’s railway map. A few years ago, I had the opportunity of laying the foundation stone for the Aizawl railway line. And today, we proudly dedicate it to the people of the nation. Overcoming many challenges, including difficult terrain, this Bairabi Sairang railway line has become a reality. The skills of our engineers and the spirit of our workers made this possible.
Friends,
Our hearts have always been/ directly connected with each other. Now, for the first time, Sairang in Mizoram will be connected directly with Delhi by the Rajdhani Express. This is not just a railway connection, but it is a life-line of transformation. It will revolutionise the lives and livelihoods of the people of Mizoram. Farmers and businesses of Mizoram can reach more markets across the nation. People will be able to access more options for education and healthcare. This will also create employment opportunities in tourism, transport and hospitality sectors.
Friends,
For a long time, some political parties in our country practiced vote-bank politics. Their focus was always on places which had more votes and seats. The entire North East, including states like Mizoram, suffered greatly because of this attitude. But our approach is very different. Those who were earlier neglected, are at the forefront now. Those who were once marginalised, are the mainstream now! For the past 11 years, we have been working for the development of the North East. This region is becoming the growth engine of India.
Friends,
Over the years, many states of the North East have been put on the rail map of India for the first time. Rural roads and highways, Mobile connectivity and internet connections, Electricity, tap water and LPG connections, The Government of India has worked hard to strengthen all kinds of connectivity. Mizoram will also benefit from the UDAN scheme for air travel. Soon, helicopter services will begin here. This will improve access to remote areas of Mizoram.
Friends,
Mizoram has a major role in both our Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor. With the Kaladan Multimodal Transit Transport Project and Sairang Hmawngbuchhuah Railway line, Mizoram will also get connected to the Bay of Bengal through South East Asia. Due to this, trade and tourism will be boosted across North East India and South East Asia.
Friends,
Mizoram is blessed with talented youth. Our work is to empower them. Our government has already started 11 Eklavya Residential Schools here. Work is going to start at 6 more schools. Our North East is also becoming a major hub for start-ups. I am happy that around 4,500 start-ups and 25 incubators are operating in the region. Young people of Mizoram are actively joining this movement and creating new opportunities for themselves and others.
Friends,
India is quickly becoming an important hub for global sports. This is also creating a sports economy in the country. Mizoram has a wonderful tradition of sports, producing many champions in football and other sports. Our sports policies are benefitting Mizoram as well. Under the Khelo India scheme, we are supporting the creation of modern sports infrastructure. Recently, our government has also come out with a National Sports Policy, Khelo India Khel Niti. This will open new doors of opportunities for the youth of Mizoram.
Friends,
Whether in our country or abroad, it gives me great happiness to play the role of an ambassador of the beautiful culture of the North East. Encouraging platforms that showcase the potential of the North East is important. A few months ago, I had the opportunity to participate in the Ashta Lakshmi Festival in Delhi. It showcased the textiles, crafts, GI-tagged products and tourism potential of the North East. At the Rising North East Summit, I encouraged investors to tap into the potential of the North East. The Summit is opening up the path for massive investments and projects. When I talk about being Vocal for Local, it greatly benefits the artisans and farmers of the North East too. Mizoram’s bamboo products, organic ginger, turmeric and bananas are well-known.
Friends,
We are constantly taking steps to boost Ease of Living and Ease of Doing Business. Recently, next generation GST reforms have been announced. This means lower taxes on many products, making life easier for families. Before 2014 even daily essentials like toothpaste, soap and oil were taxed at 27%. Today, only 5% GST is applicable. During Congress rule, medicines, test kits and insurance policies were heavily taxed. That’s why healthcare was expensive and insurance was out of reach for ordinary families. But today, all these have become affordable. The new GST rates will also make medicines for serious diseases like cancer more inexpensive. After September 22nd, cement and construction materials will also become cheaper. Many companies that manufacture scooters and cars have already reduced prices. I am sure that the festive season this time will be even more vibrant across the nation.
Friends,
As part of the reforms, GST on most hotels has been reduced to only 5%. Travelling to various places, staying in hotels and eating out will become cheaper. This will help more people travel, explore and enjoy different parts of our country. Tourist hubs like the North East will particularly benefit from it.
Friends,
Our economy has seen a growth of 7.8% in the first quarter of 2025-26. It means, India is the fastest growing major economy in the world. We are also seeing the growth of Make In India and exports. During Operation Sindoor, you all saw how our soldiers taught a lesson to those who sponsor terror. The whole nation was filled with a sense of pride about our armed forces. In this operation, Made-In-India weapons played a significant role in protecting our country. The growth of our economy and manufacturing sector is very important for our national security.
Friends,
Our government is committed to the welfare of every citizen, every family and every region. It is through the empowerment of the people that a developed India will be built. In this journey, I am confident that the people of Mizoram will play a very important role. Once again, I extend my heartfelt congratulations to you all and welcome Aizawl to the railway map of India. Today, due to the weather, I could not come to Aizawl. But I am sure that we will meet very soon. Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମିଜୋରାମର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନତିମୂଳକ କାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 SEP 2025 12:26PM by PIB Bhubaneswar
ମିଜୋରାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଭି.କେ.ସିଂହ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲଡୁହୋମା, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ମିଜୋରାମ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀବର୍ଗ, ସାଂସଦ, ଅନ୍ୟ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ସମୂହ ଓ ମିଜୋରାମ ଜନତା ।
ସୁନୀଳ ପର୍ବତମାଳାର ରାଜ୍ୟ ମିଜୋରାମକୁ ଦେଖୁଥିବା ମହାପ୍ରଭୁ ପଥିଆନଙ୍କୁ ସଭକ୍ତି ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ମିଜୋରାମର ଲେଙ୍ଗପୁଇ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଏବେ ମୁଁ ରହିଛି । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଖରାପ ପାଗ ଲାଗି ମୁଁ ଦୁଃଖିତ ଯେ ଆଇଜଲରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିପାରୁନି । କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ରହି ବି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଓ ଭଲ ପାଇବାକୁ ଜାଣି ପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ହେଉ ଅବା ଦେଶ ନିର୍ମାଣ ମିଜୋରାମର ସବୁ ନାଗରିକ ଆଗକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଲାଲନୁ ରୋପୁଇଲାନି ଓ ପଶଲଥା ଖୁଆଙ୍ଗଚେରାଙ୍କ ପରି ମହାନୁଭବମାନେ ଦେଶର ପ୍ରେରଣା ସ୍ରୋତ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ସେବା ସାହସ ସହାନୁଭୂତି ମିଜୋ ସମାଜର ବଳ ଓ ପୁଞ୍ଜି । ଆଜି ମିଜୋରାମ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ନିଭାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁବର୍ଗ,
ସାରା ଦେଶ ବିଶେଷକରି ମିଜୋରାମ ଲାଗି ଆଜି ହେଉଛି ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ଭାରତର ରେଲୱେ ମାନଚିତ୍ରରେ ମିଜୋରାମର ଆଇଜଲ ଆଜିଠାରୁ ସ୍ଥାନିତ ହେବ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମୁଁ କରିଥିଲି । ତାହା ଆଜି ସଫଳ ହୋଇଛି । ଆଜି ଗର୍ବର ସହ ଦେଶ ଲାଗି ମୁଁ ଏହାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି । ବିଭିନ୍ନ ବାଧା ବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଜି ଏହି ବୈରବି ସାଇରଙ୍ଗ ରେଲୱେ ଲାଇନ ବିଛା ଯାଇପାରିଛି । ଆମ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ପାଇଁ ଏହା ସଫଳ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେମାନେ ପରସ୍ପର ସହ ସମ୍ବନ୍ଧିତ । ଏବେ ପ୍ରଥମଥର ଲାଗି ମିଜୋରାମର ସଇରଙ୍ଗରୁ ସିଧା ସଳଖ ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବା ଲାଗି ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଦୌଡିବ । ଏହା ଏକ ରେଲୱେ ଯୋଗାଯୋଗ କେବଳ ନୁହେଁ ବରଂ ରୂପାନ୍ତରୀକରଣର ଜୀବନଧାରା । ମିଜୋରାମ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାକୁ ଏହା ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ମିଜୋରାମର ଚାଷବାସ ଓ ବେପାର ସାରା ଦେଶକୁ ପହଂଚିପାରିବ । ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଗି ନାରଗିକମାନେ ସବୁପ୍ରକାର ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପରିବହନ ଓ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବହୁକାଳ ଯାଏ ଆମ ଦେଶର କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ବୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପଲିଟିକ୍ସ କରୁଥିଲେ । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକା ଭୋଟ ମିଳିବାର ଆଶା ରହିଥିଲା ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ସେମାନେ ଅଧିକା ଫୋକସ କରୁଥିଲେ । ମିଜୋରାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ଲୋକେ ଏପ୍ରକାର ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ଶୀକାର ହେଉଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅଲଗା । ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଅବହେଳିତ ରହିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଆମେ ଆଗକୁ ଆଣିପାରିଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଆର୍ଥିକ ଅନୁନ୍ନତ ବର୍ଗର ଥିଲେ ସେମାନେ ଆଜି ଆଗକୁ ଆସିପାରିଛନ୍ତି । ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ଉନ୍ନତି ଲାଗି ଲଗାତର ଉଦ୍ୟମ କରିଆସୁଛୁ । ଏହି ଅଂଚଳ ଏବେ ସାରା ଦେଶର ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜ୍ୟର ଉତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ଏବେ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି ରେଲୱେ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକ୍ରମେ ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା, ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଇଂଟରନେଟ ସଂଯୋଗ, ବିଜୁଳି ଟ୍ୟାପ ପାଣି, ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ପରି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିଛି । ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଲାଗି ବି ମିଜେରାମର ଲୋକେ ଉଡାନ ଯୋଜନା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଶୀଘ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବା ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ମିଜୋରାମର ନିଭୃତାଂଚଳକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ଲାଗି ବାଟ ଫିଟିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉତର-ପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ସମେତ ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ଯୋଜନା ଲାଗି ମିଜୋରାମ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିଭାଉଛି । କଳାଦାନ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଟ୍ରାନଜିଟ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସାଇରଙ୍ଗ ମାଓବୁଚୁହା ରେଲୱେ ଲାଇନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଦେଇ ବଙ୍ଗୋପସାଗରକୁ ମିଜୋରାମ ଯୋଡି ହୋଇପାରିବ । ସାରା ଉତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ଓ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତିଭାଦୀପ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ହେଉଛି ମିଜୋରାମ । ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମ କାମ । ଏଗାରଟି ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ଅ୍ଧମ ଛଅଟି ଏପରି ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆମର ଉଦ୍ୟମ ରହିଛି । ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଲାଗି ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଏବେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଗଢି ଉଠିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଅଂଚଳରେ ୪,୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ସମେତ ୨୫ଟି ଇନକ୍ୟୁବେଟର କାମ କରୁଥିବା ଜାଣି ମୁଁ ଖୁସି ହେଲି । ଯୁବ ପିଢି ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଗ୍ରସର କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୈଶ୍ୱିକ କ୍ରୀଡା ଲାଗି ଆମ ଦେଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କ୍ରୀଡା ବିଶେଷକରି ଫୁଟବଲ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖେଳ ଲାଗି ମିଜୋରାମର ଏକ ଅଦଭୂତ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଅତୀତରେ ଏସବୁ ଖେଳର ଚାମ୍ପିଆନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ଆମ କ୍ରୀଡା ଯୋଜନାଗୁଡିକ ବି ମିଜୋରାମକୁ ଲାଭ ଦେଉଛି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ଭିତିଭୂମି ଆମେ ତିଆରି କରୁଛୁ । ନିକଟରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଯୋଜନା, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଖେଲୋ ନୀତି ପରି କିଛି ଯୋଜନା ଆମ ସରକାର ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କାମ ଦେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ କିମ୍ବା ବାହାରେ ଏହି ସୁନ୍ଦର ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ଆମ୍ବାସଡର ହେବାରେ ମୋର ଅପାର ଆନନ୍ଦ ରହିଛି । ନିକଟରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ହସ୍ତତନ୍ତ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗଯୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ, ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଜିନିଷ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କରାଯାଇଥିଲା । ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ସମିଟରେ ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ବିଭବତା ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲି । ଏହି ସମିଟରେ ଅନେକ ଯୋଜନା ଓ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରୂପାୟନ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିଥିଲା । ଯେବେ ମୁଁ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ କଥା କହିଥିଲି ସେବେ ଉତର-ପୂର୍ବ କାରିଗର ଓ ଚାଷୀଙ୍କ ଲାଗି ବେଶ ସୁହାଇଥିଲା । ମିଜୋରାମର ବାଉଁଶ ଶିଳ୍ପ, ଅଦା, ହଳଦୀ ଓ କଦଳୀ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଜ ଅଫ ଲିଭିଙ୍ଗ ଓ ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଆମେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଉଦ୍ୟମ କରିଆସୁଛୁ । ନିକଟରେ ଜିଏସଟି ନେଇ ସଂସ୍କାର ବି ଅଣାଯାଇଛି । ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରୁ ଜିଏସଟି ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ପାଇବା ପରେ ବହୁ ପରିବାର ଏହାର ସୁଫଳ ପାଉଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଦିନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ ଓ ତେଲ ଉପରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଲାଗୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାହା ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟିକୁ ଖସିଛି । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଔଷଧ, ପରୀକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ, ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ ଯୋଜନାଗୁଡିକରେ ଅଧିକା ଟ୍ୟାକ୍ସ ଲାଗୁଥିଲା । ଫଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ କରିବା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଲାଗି ଦୁଷ୍କର ହୋଇପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ଆଜି ସହଜସାଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ନୂଆ ଜିଏସଟି ଫଳରେ କ୍ୟାନସର ଔଷଧ ଏବେ ଶସ୍ତା ହୋଇଛି । ୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପରେ ସିମେଂଟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ବି ଶସ୍ତା ହେବାର ରହିଛି । କାର ଓ ସ୍କୁଟର ତିଆରି କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀ ଏବେ ଜିନିଷ ଶସ୍ତା କରିଦେଲେଣି । ମୁଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଏବେ ଉତ୍ସବର ମାହୋଲ ଆହୁରି ଚମକିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂଆ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ହୋଟେଲ ରହଣି ଶୁଳ୍କ ବି ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ଏହା ଏବେ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସିଛି । ବିଭିନ୍ନସ୍ଥାନ ପରିଭ୍ରମଣ କରିବା, ହୋଟେଲ ରହଣି, ଖାଇବା ପିଇବା ଏବେ ପ୍ରାୟ ଶସ୍ତା ହେବ । ଫଳରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନସ୍ଥାନ ବୁଲିବା, ରହିବା ଓ ଖାଇବା ବି ଶସ୍ତା ହେବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତର-ପୂର୍ବ ଅଂଚଳ ଏଥିରେ ବହୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୨୫-୨୬ର ପ୍ରଥମ କ୍ୱାର୍ଟରରେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ୭.୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତବର୍ଷର ଦ୍ରୁତ ଆର୍ଥନୀତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବି ଭାରତବର୍ଷର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିଛି । ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବା ଆତଙ୍କୀମାନଙ୍କ ଅପେରସନ ସିନ୍ଦୂରରେ ଆମ ସୈନିକ କିଭଳି ପ୍ରତିହତ କଲେ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ । ସାରା ଦେଶ ଆମ ସୈନିକଙ୍କ ଲାଗି ଏବେ ଗର୍ବିତ । ଏହି ଅପରେସନ ବେଳେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଆମ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର ଭଲ ଭାବରେ କାମ ଦେଲା । ଆମ ନିରାପତା ଲାଗି ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ଓ ମାନୁଫାକ୍‌ଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଟି ନାଗରିକ, ପରିବାର ଓ ଅଂଚଳର ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଆମ ଲୋକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆମେ ବିକଶିତ ଦେଶ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇପାରିବା । ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ମିଜୋରାମର ଲୋକେ ସହଯୋଗ କରିବେ । ଆଉଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଓ ଭାରତର ରେଲୱେ ମାନଚିତ୍ରରେ ଆଇଜଲ ସ୍ଥାନିତ ହେବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆଜି ଖରାପ ପାଗ ପାଇଁ ମୁଁ ଆଇଜଲ ଯାଇପାରିଲିନି । କିନ୍ତୁ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆମେ ସାକ୍ଷାତ ହେବା । ଧନ୍ୟବାଦ ।