Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the laying of Foundation Stone and Inauguration of Development Works in Mizoram
13 SEP 2025 12:26PM by PIB Delhi
Governor of Mizoram, V K Singh Ji, Chief Minister Shri Lalduhoma Ji, My Colleague in the Union Cabinet Shri Ashwini Vaishnav Ji, Ministers of the Mizoram Government, MPs and other elected representatives, Greetings to the wonderful people of Mizoram.
I bow to supreme God Pathian, who watches over this beautiful land of the Blue Mountains. I am here at Mizoram’s Lengpui Airport. Unfortunately, due to bad weather, I am sorry that I am not able to join you at Aizawl. But I can feel your love and affection even from this medium.
Friends,
Whether it is the freedom movement or nation-building, the people of Mizoram have always come forward to contribute. The ideals of people like Lalnu ropuiliani and Pasalṭha Khuangchera continue to inspire the nation. Sacrifice and service, courage and compassion, these values are at the centre of Mizo society. Today, Mizoram is playing an important role in India’s development journey.
Friends,
This is a historic day for the nation, particularly for the people of Mizoram. From today, Aizawl will be on India’s railway map. A few years ago, I had the opportunity of laying the foundation stone for the Aizawl railway line. And today, we proudly dedicate it to the people of the nation. Overcoming many challenges, including difficult terrain, this Bairabi Sairang railway line has become a reality. The skills of our engineers and the spirit of our workers made this possible.
Friends,
Our hearts have always been/ directly connected with each other. Now, for the first time, Sairang in Mizoram will be connected directly with Delhi by the Rajdhani Express. This is not just a railway connection, but it is a life-line of transformation. It will revolutionise the lives and livelihoods of the people of Mizoram. Farmers and businesses of Mizoram can reach more markets across the nation. People will be able to access more options for education and healthcare. This will also create employment opportunities in tourism, transport and hospitality sectors.
Friends,
For a long time, some political parties in our country practiced vote-bank politics. Their focus was always on places which had more votes and seats. The entire North East, including states like Mizoram, suffered greatly because of this attitude. But our approach is very different. Those who were earlier neglected, are at the forefront now. Those who were once marginalised, are the mainstream now! For the past 11 years, we have been working for the development of the North East. This region is becoming the growth engine of India.
Friends,
Over the years, many states of the North East have been put on the rail map of India for the first time. Rural roads and highways, Mobile connectivity and internet connections, Electricity, tap water and LPG connections, The Government of India has worked hard to strengthen all kinds of connectivity. Mizoram will also benefit from the UDAN scheme for air travel. Soon, helicopter services will begin here. This will improve access to remote areas of Mizoram.
Friends,
Mizoram has a major role in both our Act East Policy and the emerging North East Economic Corridor. With the Kaladan Multimodal Transit Transport Project and Sairang Hmawngbuchhuah Railway line, Mizoram will also get connected to the Bay of Bengal through South East Asia. Due to this, trade and tourism will be boosted across North East India and South East Asia.
Friends,
Mizoram is blessed with talented youth. Our work is to empower them. Our government has already started 11 Eklavya Residential Schools here. Work is going to start at 6 more schools. Our North East is also becoming a major hub for start-ups. I am happy that around 4,500 start-ups and 25 incubators are operating in the region. Young people of Mizoram are actively joining this movement and creating new opportunities for themselves and others.
Friends,
India is quickly becoming an important hub for global sports. This is also creating a sports economy in the country. Mizoram has a wonderful tradition of sports, producing many champions in football and other sports. Our sports policies are benefitting Mizoram as well. Under the Khelo India scheme, we are supporting the creation of modern sports infrastructure. Recently, our government has also come out with a National Sports Policy, Khelo India Khel Niti. This will open new doors of opportunities for the youth of Mizoram.
Friends,
Whether in our country or abroad, it gives me great happiness to play the role of an ambassador of the beautiful culture of the North East. Encouraging platforms that showcase the potential of the North East is important. A few months ago, I had the opportunity to participate in the Ashta Lakshmi Festival in Delhi. It showcased the textiles, crafts, GI-tagged products and tourism potential of the North East. At the Rising North East Summit, I encouraged investors to tap into the potential of the North East. The Summit is opening up the path for massive investments and projects. When I talk about being Vocal for Local, it greatly benefits the artisans and farmers of the North East too. Mizoram’s bamboo products, organic ginger, turmeric and bananas are well-known.
Friends,
We are constantly taking steps to boost Ease of Living and Ease of Doing Business. Recently, next generation GST reforms have been announced. This means lower taxes on many products, making life easier for families. Before 2014 even daily essentials like toothpaste, soap and oil were taxed at 27%. Today, only 5% GST is applicable. During Congress rule, medicines, test kits and insurance policies were heavily taxed. That’s why healthcare was expensive and insurance was out of reach for ordinary families. But today, all these have become affordable. The new GST rates will also make medicines for serious diseases like cancer more inexpensive. After September 22nd, cement and construction materials will also become cheaper. Many companies that manufacture scooters and cars have already reduced prices. I am sure that the festive season this time will be even more vibrant across the nation.
Friends,
As part of the reforms, GST on most hotels has been reduced to only 5%. Travelling to various places, staying in hotels and eating out will become cheaper. This will help more people travel, explore and enjoy different parts of our country. Tourist hubs like the North East will particularly benefit from it.
Friends,
Our economy has seen a growth of 7.8% in the first quarter of 2025-26. It means, India is the fastest growing major economy in the world. We are also seeing the growth of Make In India and exports. During Operation Sindoor, you all saw how our soldiers taught a lesson to those who sponsor terror. The whole nation was filled with a sense of pride about our armed forces. In this operation, Made-In-India weapons played a significant role in protecting our country. The growth of our economy and manufacturing sector is very important for our national security.
Friends,
Our government is committed to the welfare of every citizen, every family and every region. It is through the empowerment of the people that a developed India will be built. In this journey, I am confident that the people of Mizoram will play a very important role. Once again, I extend my heartfelt congratulations to you all and welcome Aizawl to the railway map of India. Today, due to the weather, I could not come to Aizawl. But I am sure that we will meet very soon. Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মিজোরামদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
13 SEP 2025 12:26PM by PIB Imphal
মিজোরমগী রাজ্যপাল ভি কে সিংহ জী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী লালদুহোমা জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণব জী, মিজোরম সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমসুং অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, মিজোরমগী শিংথানীংঙাই ওইরবা মীয়ামদা খুরুমজরি।
ঐহাক্না ব্লু মাউন্তেন্সকী ফজরবা লমদম অসিবু য়েংশিনবীরিবা, ঈশ্বর পথিয়নদা খুরুমজরি। ঐহাক মিজোরমগী লেংপুই এয়রপোর্ত্তা লৈরি। নুংঙাইতবা ৱাফমদি, নোংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা ঐহাক আইজোলদা ময়ামগা পুনবা ঙমদবগীদমক নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি। অদুম ওইনমক ঐহাক্না অদোমগী মীনুংশি অমসুং থৌজাল অদু মেদিয়ম অসিদগী ফাওবা ঙম্মী।
মরুপশিং,
নীংতম ইহৌ ওইগেরা নত্ত্রগা লৈবাক শেমগৎপা ওইগেরা, মিজোরামগী মীয়াম্না মতম পুম্নমক্তা মখোয়গী থৌদাং লৌনবগীদমক মাং থাদুনা লাকখি। লালনু রোপুইলিয়ানি অমসুং পাসলতা খুৱাংচেরাগুম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোনশিংনা লৈবাক অসিবু ইথিল পীরি। থৱাই কৎপা অমসুং সেবা তৌবা, থৌনা অমসুং নুংশিবা, হায়রিবা মগুনশিং অসি মিজো খুন্নাইগী ময়াইদা লৈ। ঙসিদি মিজোরামনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি লৈবাক অসিগী, মরু ওইনা মিজোরামগী মীয়ামগীদমক পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসিদগী আইজোল অসি ভারতকী রেলৱে মেপ্তা য়াওরগনি। চহি খরগী মমাংদা ঐহাক্না আইজোল রেলৱে লাইনগীদমক উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংখি। অমসুং ঙসি, ঐখোয়না মসি লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কৎথোকচরি। খুদোংচাদবা লম য়াওনা অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা, বাইরাবি সাইরাং রেলৱে লাইন অসি তশেং তশেংনা মঙফাওনবা ঙমলে। ঐখোয়গী ইঞ্জিনীয়রশিংগী হৈ-শিংবা অমসুং ঐখোয়গী শিন্মীশিংগী থৌনা অসিনা মসি ওইথোকহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থম্মোয় অসি মতম পুম্নমক্তা অমগা অমগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। হৌজিক, অহানবা ওইনা, মিজোরমগী সাইরোং অসি রাজধনী এক্সপ্রেসনা দিল্লীগা হকথেংননা শম্নহনগনি। মসি রেলৱেজ কন্নেক্সন অমা খক্তা নত্তে, মসি ত্রান্সফোর্মেসনগী লাইফলাইন অমনি। মসিনা মিজোরামগী মীয়ামগী পুন্সি অমসুং হিংনবগী লম্বীদা অহোংবা পুরক্কনি। মিজোরমগী লৌমীশিং অমসুং বিজিনেসশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা কৈথেল কয়া য়ৌহনবা ঙমগনি। মীওইশিংনা এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়রগীদমক অহেনবা ওপ্সনশিং ফংলগনি। মসিনা তুরিজম, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হোস্পিতেলিতী সেক্তরশিংদা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবসু লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
মতম কয়াগী মমাংদগী ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল পার্তী খরনা ভোৎ বেঙ্ক পোলিতিক্সতা মীৎয়েং চৎনদুনা লাক্লি। মখোয়গী মীৎয়েং অসি মতম পুম্নমক্তা ভোৎ অমসুং সিৎ হেন্না লৈবা মফমশিংদা ওইরম্মি। মিজোরামগুম্বা রাজ্যশিং য়াওনা অৱাং-নোংপোক পুম্নমক অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অদুবু ঐখোয়গী থৌওংদি য়াম্না খেন্নৈ। মমাংদা য়েংশিনবীদ্রবা মীওইশিং অদু হৌজিক মাংজিল থানা চৎলি। মতম অমদা শোত্থরম্বা মীওইশিং অদু হৌজিক্তি মেনস্ত্রীম ওইরে! হৌখিবা চহি 11 অসিদা ঐখোয়না অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎহন্নবা হোৎনরি। লমদম অসি ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইরক্লি।
মরুপশিং,
চহি কয়া অসিদা, অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য কয়া অমা ভারতকী রেল মেপ্তা অহানবা ওইনা হাপচিনখ্রে। রুরেল রোদ অমসুং হাইৱেজ, মোবাইল কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইন্তর্নেত কন্নেক্তিবিতী, ইলেক্ত্রিসিতী, তেপ ৱাতর অমসুং LPG কন্নেক্সনন, ভারত সরকারনা মখল খুদিংমক্কী কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মিজোরামসু উরান স্কিমগী মতেংদগী এয়র ত্রেভেলগীদমক কান্নবা ফংগনি। অথুবা মতমদা, মফম অসিদা হেলিকোপ্তর সর্ভিসশিং হৌরগনি। মসিনা মিজোরামগী অরাপ্পা মফমশিংদা চৎনবা এক্সেস হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী এক্ত ইস্ত পোলিসী অমসুং শেমগৎলক্লিবা নোর্থ ইস্ত ইকনোমিক কোরিদোর অনিমক্তা মিজোরামগী অচৌবা থৌদাং লৈ। কালাদান মল্তিমোদেল ত্রান্সিৎ ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত অমসুং সাইরোং হমাৱংবুচহুহ রেলৱে লাইনগা লোয়ননা মিজোরামসু খা-নোংপোক এসিয়াগী থোংদা বে ওফ বেঙ্গলগা শম্নরগনি। মসিনা অৱাং নোংপোক ভারত অমসুং খা নোংপোক এসিয়াদা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
মিজোরাম অসি হৈ-শিংলবা নহারোলশিংনা মপুং ফাহল্লি। ঐখোয়গী থবক্তি মখোয়বু শক্তি পীবনি। ঐখোয়গী সরকারনা মফম অসিদা একলব্য রেসিদেন্সিএল স্কুল 11 হৌখ্রে। স্কুল 6দা থবক হৌরগনি। ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক অসি স্তার্ত-অপশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি। লমদম অসিদা স্তার্ত-অপ 4,500 অমসুং ইনক্যুবেতর 25 মথৌ তৌরি হায়বসি ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মিজোরমগী নহাশিংনা খোঙথাং অসিদা থৌনা লৈনা শরুক য়াদুনা মখোয় মশা অমসুং অতোপ্পশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী মরু ওইবা মফম অমা ওইরক্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা স্পোর্তসকী শেন্মিৎলোন অমসু শেমগৎলি। মিজোরমদা শান্ন-খোৎনবগী নুংঙাইরবা চৎনবী অমা লৈরি। ফুতবোল অমসুং অতোপ্পা শান্ন-খোৎনবশিংদা চেম্পিয়ন কয়া অমা পুথোকখ্রে। ঐখোয়গী স্পোর্তস পোলিসীশিং অসিনা মিজোরামদসু কান্নবা ফংলি। খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা ঐখোয়না মোদর্ন স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মতেং পাংলি। হৌখিবা মতম খরদা ঐখোয়গী সরকারনা নেস্নেল স্পোর্তস পোলিসী, খেলো ইন্দিয়া খেল নীতি পুথোকখ্রে। মসিনা মিজোরমগী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিংগী থোঙ হাংদোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নৎত্রগা মপাল্লমদা, অৱাং-নোংপোক্কী ফজরবা কলচরগী এম্বেসেদর অমা ওইবগী থৌদাং অসি লৌবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। অৱাং-নোংপোক্কী ওইথোকপা য়াবশিং উৎলিবা প্লেতফোর্মশিং পুক্নিং থৌগৎপা অসি য়াম্না মরু ওই। থা খরগী মমাংদা, ঐহাক্না দিল্লীদা অষ্ট লক্ষ্মী ফেস্তিবেলদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংখি। মসিদা অৱাং নোংপোক্কী তেক্সতাইল, খুৎশা হৈবগী থবকশিং, GI-তেগ তৌরবা পোত্থোকশিং অমসুং তুরিজম পোতেন্সিএল উৎখি। রাইসিং নোর্থ ইস্ত সম্মিৎতা ঐনা ইনভেস্তরশিংদা অৱাং-নোংপোক্কী পোতেন্সিয়েল অদু শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। সম্মিৎ অসিনা অচৌবা ইনবেস্তমেন্ত অমসুং প্রোজেক্তশিংগী লম্বী হাংদোক্লি। ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেল ওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, অৱাং নোংপোক্কী আর্তিসানশিং অমসুং লৌমীশিংদসু য়াম্না কান্নবা ফংই। মিজোরামগী বাম্বুগী পোত্থোকশিং, ওর্গানিক ওইবা শীং, য়াইঙং অমসং লফোইশিং অসি মীয়াম্না খঙনৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা খোংথাংশিং লৌখৎলি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, নেক্স জেনরেসন GST লাউথোকখি মসিনা পোৎলম কয়াদা তেক্স হন্থহল্লগনি, মসিনা ইমুংশিংগী পুন্সিদা লাইথোকহল্লগনি। 2014গী মমাংদা তুথপেস্ত, সাপোন অমসুং থাওগুম্বা নুমিৎ খুদিংগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফাওবা 27%গী তেক্স লৌরম্মি। ঙসিদি, 5%গী GST খক্তা লৌরি। কংগ্রেসকী লৈঙাক মতমদা, হিদাক-লাংথকশিং, তেস্ত কিৎশিং অমসুং ইন্সুরেন্স পোলিসীদা তেক্স চাউনা লৌরমখি। মসিনা মরম ওইদুনা হেল্থকেয়র অসি শেল য়াম্না চঙই অমসুং ইন্সুরেন্স অসি অয়াম্বা ইমুংশিংনা ফংবা ঙমদে। অদুবু ঙসিদি, হায়রিবা পুম্নমক অসি শেল চংদনা ফংহল্লে। GSTগী অনৌবা রেৎশিং অসিনা কেন্সরগুম্বা শাথীবা লায়নাশিংগী হিদাক-লাংথকশিংসু মমল হন্থহল্লগনি। সেপ্তেম্বর 22গী মতুংদা, সিমেন্ত অমসুং কন্সত্রক্সন মেতরিএলশিংসু মমল হন্থরগনি। স্কুতর অমসুং কার পুথোক্লিবা কম্পনী কয়ানা মমল হন্থহনখ্রে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি কুমহৈগী মতম অসি লৈবাক শীনবা থুংনা হেন্না নুংঙাইনা ওইরগনি।
মরুপশিং,
রিফোর্মশিংগী শরুক অমা ওইনা, হোতেল অয়াম্বদা GST অসি 5%দা খক্তা হন্থহনখ্রে। মফম কয়াদা চৎপা, হোতেলদা লৈবা অমসুং মপান্দা চাক চাবা অসি মমল হন্থরক্কনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা, এক্সপ্লোর তৌবা অমসুং নুংঙাইবা থিবদা মীওই কয়াদা মতেং পাংগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগুম্বা তুরিস্তকী মফমশিংনা মসিদগী অখন্ননা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি 2025-26কী অহানবা ক্বার্তরদা চাদা 7.8গী গ্রোথ অমা উবা ফংলে। মসিনা তাক্লিবদি, ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী খোংজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকনোমী অমনি। মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং এক্সপোর্তকীসু ঐখোয়না চাউখৎলকপা উবা ফংলি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা তেরোরিজম স্পোন্সর তৌবশিংদা করম্না পরা তম্বীবগে হায়বদু ময়াম পুম্নমক্না উখি। লৈবাক শীনবা থুংনা ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সেসকী মতাংদা চাউথোকচবা পোক্লি। ওপরেসন অসিদা, মেদ-ইন-ইন্দিয়াগী খুৎলাইশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ঙাক-শেনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐখোয়গী ইকনোমী অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী গ্রোথ অসি ঐখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা নাগরিক খুদিংমক্কী, ইমুং খুদিংমক্কী অমসুং লমদম খুদিংমক্কী য়াইফনবা হোৎনরি। মীয়াম্বু শক্তি লৈহনবনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগনি। খোঙচৎ অসিদা মিজোরমগী মীয়ামনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং ভারতকী রেলৱে মেপ্তা আইজোলবু তরাম্না ওকচরি। ঙসি, নোংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না আইজোলদা লাকপা ঙমখিদে। অদুবু ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না অথুবা মতমদা উনগনি। থাগৎচরি!