ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍’ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
12 SEP 2025 8:11PM by PIB Bhubaneswar
ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପାଇଁ ‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍’ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ
‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍’ ମିଶନ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ଚେତନାର ସ୍ୱର ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ସଂଗ୍ରହ ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଇତିହାସରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି କୋଟି କୋଟି ପାଣ୍ଡୁଲିପି, କିନ୍ତୁ ଅବଶିଷ୍ଟ ଦର୍ଶାଉଛି ଆମର ଜ୍ଞାନ ଐତିହ୍ୟ” - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରା ସଂରକ୍ଷଣ, ନବସୃଜନ, ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଜନ ଆଦି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଇତିହାସ କେବଳ ରାଜବଂଶର ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ପତନ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ନିଜ ବିଚାର, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଧାରା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ପଦଚିହ୍ନ ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ, ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଆଜି ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅତୀତର ପୁନରୁତ୍ଥାନର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ମିଶନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏକ ସରକାରୀ କିମ୍ବା ଏକାଡେମିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ଚେତନାର ଏକ ଘୋଷଣାରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ ହଜାର ହଜାର ପିଢ଼ିର ଚିନ୍ତନଶୀଳ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଜ୍ଞାନ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ସେ ଭାରତର ମହାନ ଋଷି, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଏହି ଐତିହ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ଦଳ ତଥା ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଦେଖିବା ସମୟକୁ ଭ୍ରମଣ ଭଳି ଅନୁଭବ କରେ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏବଂ ଅତୀତର ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ପାର୍ଥକ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, କି-ବୋର୍ଡ ସାହାଯ୍ୟରେ, ଆମେ ଅପସାରଣ ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସୁବିଧା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଲେଖିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋଟିଏ ପୃଷ୍ଠାର ହଜାର ହଜାର କପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ବିଶ୍ୱକୁ କଳ୍ପନା କରିବାକୁ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଆଧୁନିକ ଭୌତିକ ସମ୍ବଳ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା ଏବଂ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିଠି ଲେଖିବା ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶାସ୍ତ୍ରର ନିର୍ମାଣରେ ଜଡ଼ିତ ଅପାର ପ୍ରୟାସକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ବିଶାଳ ପାଠାଗାର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଜ୍ଞାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ପାଖରେ ଏବେ ବି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂଗ୍ରହ ରହିଛି ଏବଂ ଭାରତ ପାଖରେ ପାଖାପାଖି ଏକ କୋଟି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ରହିଛି।
ଇତିହାସର ନିଷ୍ଠୁର ଜୁଆରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ବଞ୍ଚିଥିବା ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଜ୍ଞାନ, ବିଜ୍ଞାନ, ପଠନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଗଭୀର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଭୋଜପତ୍ର ଏବଂ ତାଳପତ୍ର ଉପରେ ଲିଖିତ ଶାସ୍ତ୍ରର ଦୁର୍ବଳତା ଏବଂ ତାମ୍ର ଫଳକରେ ଖୋଦିତ ଶବ୍ଦରେ ଧାତବ କ୍ଷୟର ଆଶଙ୍କା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଦିବ୍ୟ ଭାବରେ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି ଏବଂ 'ଅକ୍ଷର ବ୍ରହ୍ମା ଭବ' ର ଆବେଗ ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକର ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ - ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି, ପରିବାରମାନେ ଏହି ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକୁ ଯତ୍ନର ସହ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଅପାର ଶ୍ରଦ୍ଧାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମାଜ ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଭକ୍ତିର ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ କେଉଁଠି ମିଳିପାରିବ।
"ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରା ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଛି କାରଣ ଏହା ସଂରକ୍ଷଣ, ନବସୃଜନ, ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଜନ ଭଳି ଚାରୋଟି ମୌଳିକ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ସ୍ତମ୍ଭ-ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ବେଦକୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳଦୁଆ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ବେଦ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୌଖିକ ପରମ୍ପରା-'ଶ୍ରୁତି ମାଧ୍ୟମରେ ବେଦ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତରିତ ହେଉଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ବେଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାମାଣିକତାର ସହ ଏବଂ ତ୍ରୁଟିହୀନ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଥିଲା। ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ-ନବସୃଜନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଆୟୁର୍ବେଦ, ବାସ୍ତୁଶାସ୍ତ୍ର, ଜ୍ୟୋତିଷ ଏବଂ ଧାତୁ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ନବସୃଜନ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ି ପୂର୍ବ ପିଢ଼ିଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଅଧିକ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ କରିଛି। ସେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଏବଂ ବରାହମିହିର ସଂହିତା ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ପାଣ୍ଡିତ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ନୂତନ ଜ୍ଞାନର ଯୋଗଦାନର ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ତୃତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ-ସଂଯୋଜନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ି କେବଳ ପୁରୁଣା ଜ୍ଞାନକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିନଥାଏ ବରଂ ନୂତନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ମୂଳ ବାଲ୍ମିକୀ ରାମାୟଣ ପରେ ଆହୁରି ଅନେକ ରାମାୟଣ ରଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପରମ୍ପରାରୁ ବାହାରିଥିବା ରାମଚରିତମାନସ ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ବେଦ ଏବଂ ଉପନିଷଦ ଉପରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ଲେଖାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ଦ୍ୱୈତ ଏବଂ ଅଦ୍ୱୈତ ପରି ବ୍ୟାଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାର ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତମ୍ଭ-ଅଭିଯୋଜନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟକ୍ରମେ ଭାରତ ଆତ୍ମ-ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରାର୍ଥ ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମାଜ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରିଥିଲା ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟଯୁଗରେ ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ କୁପ୍ରଥା ଦେଖାଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସାମାଜିକ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ଉଭା ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଭାରତର ବୌଦ୍ଧିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଇତିହାସ କେବଳ ବଂଶଗତ ବିଜୟ ଏବଂ ପରାଜୟର ରେକର୍ଡ ନୁହେଁ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ଆଧୁନିକ ଧାରଣା ତୁଳନାରେ ଭାରତର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ, ନିଜର ଚେତନା ଏବଂ ନିଜର ଆତ୍ମା ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମୟକ୍ରମେ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଭୂଗୋଳ ବଦଳିଛି, କିନ୍ତୁ ହିମାଳୟଠାରୁ ଭାରତ ମହାସାଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଧାରା, ଯାହା ନିଜର ବିଚାର, ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ। "ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସଭ୍ୟତାଗତ ଯାତ୍ରାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିସ୍ମୟ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଘୋଷଣା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ଟି ଭାଷାରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ରହିଛି। ସେ ସଂସ୍କୃତ, ପ୍ରାକୃତ, ଆସାମୀ, ବଙ୍ଗଳା, କନ୍ନଡ, କାଶ୍ମୀରୀ, କୋଙ୍କଣୀ, ମୈଥିଲୀ, ମାଲାୟାଲମ୍ ଏବଂ ମରାଠୀ ଭଳି ଅନେକ ଭାଷାକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ଜ୍ଞାନର ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଗିଲଗିଟ୍‍ ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ କାଶ୍ମୀର ବିଷୟରେ ପ୍ରାମାଣିକ ଐତିହାସିକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ରାଜନୀତି ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ ଭାରତର ଗଭୀର ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରକାଶ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଭଦ୍ରବାହୁଙ୍କ କଳ୍ପସୂତ୍ର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଜୈନ ଧର୍ମର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନର ସୁରକ୍ଷା କରିଥାଏ ଏବଂ ସାରନାଥର ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରସମଞ୍ଜରୀ ଏବଂ ଗୀତଗୋବିନ୍ଦ ଭଳି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଭକ୍ତି, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟର ବିବିଧ ରଙ୍ଗକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି।
"ଭାରତର ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ମାନବତାର ସମଗ୍ର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ପଦଚିହ୍ନ ରହିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଔଷଧ ଏବଂ ଅଧିବିଦ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ କଳା, ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି। ଗଣିତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୁଇଗୁଣ ଆଧାରିତ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ମୂଳଦୁଆ ଶୂନ୍ୟର ଧାରଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅସଂଖ୍ୟ ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଇପାରିବ। ଶୂନ୍ୟର ଆବିଷ୍କାର ଭାରତରେ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବଖସାଲି ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଶୂନ୍ୟ ଏବଂ ଗାଣିତିକ ସୂତ୍ରର ପ୍ରାଚୀନ ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରମାଣ ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଶୋମିତ୍ରଙ୍କ ବୋୱର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଚରକ ସଂହିତା ଏବଂ ସୁଶ୍ରୁତ ସଂହିତା ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥର ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୁର୍ବେଦ ଜ୍ଞାନକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୁଲଭ ସୂତ୍ର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ୟାମିତିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାବେଳେ କୃଷି ପରାଶର ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନାଟ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ର ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥର ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ମାନବ ଆବେଗିକ ବିକାଶର ଯାତ୍ରାକୁ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପଦକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସଭ୍ୟତାର ମହାନତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ପାଣ୍ଡୁଲିପି କିମ୍ବା କଳାକୃତି ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ବିପୁଳ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ଗୌରବର ବିଷୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ କୁଏତ ଗସ୍ତର ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଜଣେ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଐତିହାସିକ ଦସ୍ତାବିଜ ସଂଗ୍ରହ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ତାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି ସାମଗ୍ରୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ କିପରି ସମୁଦ୍ର ଭିତ୍ତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲା ତାହା ଦର୍ଶାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ସଂଗ୍ରହ ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା ଏବଂ ସୀମାପାର ଭାରତର ସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଏହି ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଏକୀକୃତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକ-ଯେଉଁଠି ବି ମିଳିପାରିବ-ତାହା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଐତିହ୍ୟର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ଆଜି, ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଭାରତକୁ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଚୋରି ହୋଇଥିବା ଭାରତୀୟ ମୂର୍ତ୍ତି ଫେରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଶହ ଶହ ପ୍ରାଚୀନ ମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏହି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଆବେଗ କିମ୍ବା ସହାନୁଭୂତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ-ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଭାରତ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ରକ୍ଷକ ହୋଇପାରିଛି। ସେ ତାଙ୍କ ମଙ୍ଗୋଲିଆ ଗସ୍ତର ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂଗ୍ରହକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ସେ ସେହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ମାଗିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ପରେ ଭାରତକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଫେରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଙ୍ଗୋଲିଆ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ହୋଇପାରିଛି।
ଭାରତ ଏବେ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଗର୍ବର ସହ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛି ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଏହି ବିଶାଳ ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବନାରେ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କାଶୀ ନଗରୀ ପ୍ରଚାରିଣୀ ସଭା, କୋଲକାତାର ଏସିଆଟିକ୍ ସୋସାଇଟି, ଉଦୟପୁରର 'ଧରୋହର', ଗୁଜରାଟର କୋବାର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ କୈଳାସସୁରୀ ଜ୍ଞାନମନ୍ଦିର, ହରିଦ୍ୱାରର ପତଞ୍ଜଳି, ପୁଣେର ଭଣ୍ଡାରକର ଓରିଏଣ୍ଟାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଏବଂ ଥାଞ୍ଜାଭୁରର ସରସ୍ୱତୀ ମହଲ ଲାଇବ୍ରେରୀର ନାମ ରଖିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଶହ ଶହ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସହାୟତାରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ନାଗରିକ ସେମାନଙ୍କ ପାରିବାରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ତଥା ଏହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କେବେ ବି ନିଜର ଜ୍ଞାନକୁ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଆକଳନ କରିନାହିଁ । ଭାରତୀୟ ଋଷିମାନଙ୍କ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି, ଜ୍ଞାନ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦାନ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଉଦାରତାର ଭାବନା ସହିତ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଦାନ କରୁଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଚୀନର ପର୍ଯ୍ୟଟକ ହୁଏନ୍ ସାଙ୍ଗ୍ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ନେଇ ଫେରି ଯାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଚୀନ୍ ଦେଇ ଜାପାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ସପ୍ତମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଜାପାନର ହୋରିଉ-ଜୀ ମଠରେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମାନବତାର ଏହି ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବ।
ଜି-୨୦ର ସାଂସ୍କୃତିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ ଭାରତ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସହିତ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମଙ୍ଗୋଲୀୟ କଞ୍ଜୁରର ପୁନଃମୁଦ୍ରିତ ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ମଙ୍ଗୋଲିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କୁ ଉପହାର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଏହି ୧୦୮ ଖଣ୍ଡକୁ ମଙ୍ଗୋଲିଆ ଏବଂ ରୁଷିଆର ମଠଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପାଇଁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ପାଲି, ଲନ୍ନା ଏବଂ ଚାମ୍ ଭାଷାରେ ଅନେକ ପାଣ୍ଡୁଲିପିର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବ।
ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନେକ ଉପାଦାନ-ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବ୍ୟବହୃତ-ପ୍ରାୟତଃ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନକଲ ଏବଂ ପେଟେଣ୍ଟ କରାଯାଇଥାଏ। ଏହି ପ୍ରକାରର ନକଲିକରଣକୁ ରୋକିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏଭଳି ଅପବ୍ୟବହାରର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ନକଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ମୂଳ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବ।
ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ହୋଇଥିବା ପାଣ୍ଡୁଲିପିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଶିଳ୍ପର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପୋଷଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କୋଟି କୋଟି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିହିତ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଏକ ବିଶାଳ ତଥ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହା ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ନବସୃଜନକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ ଶିକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବ।
ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଭଳି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ସହାୟତାରେ ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଅଧିକ ଗଭୀରତାର ସହ ବୁଝିହେବ ଏବଂ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ଥିବା ଜ୍ଞାନକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିପାରିବ।
ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସି ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଅତୀତର ଅନ୍ୱେଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ ଏହି ଜ୍ଞାନକୁ ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଦିଗରେ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବନା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ ସେହି ଜାତୀୟ ଭାବନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ନିଜର ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍ ମିଶନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, ଶ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦରଜିତ ସିଂହ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
‘ଜ୍ଞାନ ଭାରତମ୍’ ବିଷୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୧ରୁ ୧୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ‘ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଐତିହ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ଐତିହ୍ୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର’ ବିଷୟକୁ କେନ୍ଦ୍ର କରି ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଦ୍ୱାନ, ସଂରକ୍ଷଣବାଦୀ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଭାରତର ଅଦ୍ୱିତୀୟ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସମ୍ପଦକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ଉପାୟ ଉପରେ ଚିନ୍ତା-ବିମର୍ଶ କରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜ୍ଞାନ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ରଖିବେ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିରଳ ପାଣ୍ଡୁଲିପିମାନଙ୍କୁ ଦେଖାଯିବ, ସେହିପରି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂରକ୍ଷଣ, ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ମେଟାଡାଟା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ, ଆଇନଗତ ଢ଼ାଞ୍ଚା, ସାଂସ୍କୃତିକ କୂଟନୀତି ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଲିପିର ଅର୍ଥୋଦ୍ଧାର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the International Conference on Gyan Bharatam in New Delhi
PM launches the Gyan Bharatam Portal - a dedicated digital platform to accelerate manuscript digitisation, preservation, and public access
Gyan Bharatam Mission is set to become the voice of India's culture, literature and consciousness: PM
Today, India has the world's largest collection of about one crore manuscripts: PM
Throughout history, crores of manuscripts were destroyed, but the ones that remain show how devoted our ancestors were to knowledge, science and learning: PM
India's knowledge tradition is built on four pillars of Preservation, Innovation, Addition & Adaptation: PM
India's history is not just about the rise and fall of dynasties: PM
India is itself a living stream, shaped by its ideas, ideals and values: PM
India's manuscripts contain footprints of the development journey of the entire humanity: PM
12 SEP 2025 8:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the International Conference on Gyan Bharatam in Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister remarked that Vigyan Bhavan is today witnessing the resurgence of India’s golden past. He highlighted that only a few days ago, he had announced the Gyan Bharatam Mission and within such a short span, the Gyan Bharatam International Conference was being organized. Shri Modi informed that the portal associated with the mission has also been launched. Stating that this is not a government or academic event, the Prime Minister emphasised that the Gyan Bharatam Mission is set to become a proclamation of India’s culture, literature, and consciousness. He reflected on the contemplative legacy of thousands of generations. He acknowledged the wisdom and research of India’s great sages, acharyas, and scholars, underlining India’s knowledge, traditions and scientific heritage. Shri Modi stated that through the Gyan Bharatam Mission, these legacies are being digitized. He extended congratulations to all citizens for this mission and conveyed his best wishes to the entire Gyan Bharatam team and the Ministry of Culture.
Stating that viewing a manuscript feels akin to time travel, Shri Modi reflected on the vast difference between present-day conditions and those of the past. He noted that today, with the help of keyboards, we are able to write extensively with the convenience of delete and correction options and through printers, thousands of copies of a single page can be produced. Urging the audience to imagine the world of centuries ago, the Prime Minister emphasised that modern material resources were not available at that time and our ancestors had to rely solely on intellectual resources. He highlighted the meticulous attention required while writing each letter. Underlining the immense effort involved in creating each scripture, Shri Modi noted that even in those times, the people of India built grand libraries that became global centers of knowledge. The Prime Minister affirmed that India still possesses the world’s largest manuscript collection and emphasised that there are approximately one crore manuscripts in India’s possession.
Highlighting that millions of manuscripts were destroyed and lost in the cruel tides of history, Shri Modi emphasized that the surviving manuscripts stand as testimony to the profound dedication of our ancestors towards knowledge, science, reading, and learning. Noting the fragility of scriptures written on bhojpatra and palm leaves and the threat of metal corrosion in words inscribed on copper plates, the Prime Minister remarked that despite these challenges, our ancestors revered words as divine and served them with the spirit of ‘Akshar Brahma Bhav’. He stated that generation after generation, families preserved these scriptures and manuscripts with care, underlining the immense reverence for knowledge. Shri Modi acknowledged the concern for future generations, emphasizing the sense of responsibility towards society. He affirmed the spirit of devotion towards the nation, stating that where a greater example of such commitment could be found.
“India’s knowledge tradition remains rich to this day because it is built on four foundational pillars of Preservation, Innovation, Addition, and Adaptation”, exclaimed the Prime Minister. Elaborating on the first pillar—Preservation, Shri Modi noted that the Vedas, India’s most ancient scriptures, are considered the foundation of Indian culture. Affirming that the Vedas are supreme, he explained that earlier, the Vedas were passed down to the next generation through oral tradition—‘Shruti’. He emphasized that for thousands of years, the Vedas were preserved with complete authenticity and without error. The Prime Minister then spoke about the second pillar—Innovation, highlighting that India continuously innovated in Ayurveda, Vastu Shastra, Jyotish, and metallurgy. He remarked that each generation advanced beyond the previous one and made ancient knowledge more scientific. He cited texts like Surya Siddhanta and Varahamihira Samhita as examples of continuous scholarly contributions and the addition of new knowledge. Discussing the third pillar—Addition, Shri Modi explained that every generation not only preserved old knowledge but also contributed new insights. He cited the example that after the original Valmiki Ramayana, many other Ramayanas were composed. He mentioned texts like Ramcharitmanas that emerged from this tradition, while commentaries were written on the Vedas and Upanishads. He highlighted that Indian acharyas offered interpretations such as Dvaita and Advaita.
Deliberating the fourth pillar of India’s knowledge tradition - adaptation, the Prime Minister explained that over time, India engaged in self-introspection and made necessary changes. He emphasized the importance placed on discussions and the continuation of the tradition of Shastrarth. He noted that society discarded outdated ideas and embraced new ones. Shri Modi remarked that during the medieval period, when various social evils emerged, eminent figures arose who awakened societal consciousness. He highlighted that these individuals preserved and safeguarded India’s intellectual heritage.
“Unlike modern notions of nationhood, India possesses a distinct cultural identity, its own consciousness, and its own soul”, stated the Prime Minister, emphasising that India’s history is not merely a record of dynastic victories and defeats. He noted that while the geography of princely states and kingdoms has changed over time, India has remained intact from the Himalayas to the Indian Ocean. He affirmed that India is a living stream, shaped by its thoughts, ideals, and values. “India’s ancient manuscripts reflect the continuous flow of this civilizational journey”, exclaimed Shri Modi, stating that these manuscripts are also declarations of unity in diversity. He informed that manuscripts exist in nearly 80 languages across the country. He listed Sanskrit, Prakrit, Assamese, Bengali, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, and Marathi among the many languages in which India’s vast ocean of knowledge is preserved. Highlighting that the Gilgit manuscripts provide authentic historical insights into Kashmir, the Prime Minister noted that the manuscript of Kautilya’s Arthashastra reveals India’s deep understanding of political science and economics. He stated that Acharya Bhadrabahu’s Kalpasutra manuscript safeguards the ancient wisdom of Jainism and the manuscripts from Sarnath contain the teachings of Lord Buddha. He further emphasized that manuscripts like Rasamanjari and Geetgovind have preserved the diverse hues of devotion, beauty, and literature.
“India’s manuscripts contain the footprints of humanity’s entire developmental journey”, emphasised Shri Modi stating that these manuscripts encompass philosophy and science. He noted that they include medicine and metaphysics and also preserve knowledge of art, astronomy, and architecture. The Prime Minister remarked that countless examples can be cited, highlighting that from mathematics to binary-based computer science, the foundation of modern science rests on the concept of zero. Affirming that the discovery of zero took place in India, Shri Modi stated that the Bakhshali manuscript contains evidence of the ancient use of zero and mathematical formulas. He noted that Yashomitra’s Bower manuscript provides insights into centuries-old medical science. The Prime Minister emphasized that manuscripts of texts like Charaka Samhita and Sushruta Samhita have preserved the knowledge of Ayurveda to this day. He added that Sulva Sutra offers ancient geometrical knowledge, while the Krishi Parashara provides information on traditional agricultural knowledge. He further noted that manuscripts of texts like Natya Shastra help us understand the journey of human emotional development.
Stating that every nation presents its historical assets to the world as symbols of civilizational greatness, the Prime Minister noted that countries preserve even a single manuscript or artifact as a national treasure. He emphasized that India possesses an immense wealth of manuscripts, which are a matter of national pride.
The Prime Minister shared a personal experience from his visit to Kuwait, where he met a gentleman who possessed an extensive collection of historical documents detailing India’s ancient maritime trade routes. He remarked that the gentleman approached him with great pride, presenting materials that showcased how India conducted sea-based trade centuries ago. The Prime Minister noted that such collections reflect the depth of India’s global engagement and the respect it commands across borders. He emphasized the need to preserve and integrate these scattered treasures into the broader national effort. He affirmed that these records—wherever they may be found—must be documented, digitized, and celebrated as part of India’s civilizational heritage.
“India has earned the trust of the world. Today, nations view India as the right place to safeguard and honour cultural heritage”, stated Shri Modi. He remarked that earlier, only a few stolen Indian idols were returned. But now, hundreds of ancient idols are being repatriated. He emphasized that these returns are not driven by sentiment or sympathy, but by confidence—confidence that India will preserve and elevate their cultural value with dignity. The Prime Minister reiterated that India has become a trusted custodian of heritage in the eyes of the world. He shared a personal experience from his visit to Mongolia, where he interacted with Buddhist monks and observed their rich manuscript collection. He recounted requesting permission to work on those manuscripts, which were then brought to India, digitized, and respectfully returned. He affirmed that those manuscripts have now become a treasured legacy for Mongolia.
Affirming that India is now preparing to present this heritage to the world with pride, Shri Modi remarked that the Gyan Bharatam Mission is a vital part of this grand initiative. The Prime Minister highlighted that numerous institutions across the country are working with the government in the spirit of public participation. He named Kashi Nagari Pracharini Sabha, the Asiatic Society of Kolkata, ‘Dharohar’ of Udaipur, Acharya Shri Kailashsuri Gyanmandir in Koba, Gujarat, Patanjali in Haridwar, Bhandarkar Oriental Research Institute in Pune, and Saraswati Mahal Library in Thanjavur. He informed that with the support of hundreds of such institutions, more than ten lakh manuscripts have been digitized so far. Shri Modi acknowledged that many citizens have come forward to make their family heritage available for the nation, and expressed his gratitude to all these institutions and to every such citizen.
The Prime Minister stated that India has never measured its knowledge by monetary power. Quoting the ancient wisdom of Indian sages that knowledge is the greatest donation, he emphasized that in ancient times, the people of India donated manuscripts with a spirit of generosity. Shri Modi noted that when Chinese traveler Hiuen Tsang visited India, he carried back more than six hundred manuscripts. He added that many Indian manuscripts reached Japan via China. Highlighting that in the 7th century, these manuscripts were preserved in Japan’s Horyu-ji Monastery as national capital, the Prime Minister remarked that even today, many countries around the world house India’s ancient manuscripts. He further stated that under the Gyan Bharatam Mission, India will also strive to unify this shared heritage of humanity.
Mentioning that India initiated this effort during the cultural dialogue of the G-20, the Prime Minister stressed that countries with centuries-old cultural ties to India are being actively engaged in this campaign. He informed that reprinted volumes of the Mongolian Kanjur were gifted to the Ambassador of Mongolia. He added that in 2022, these 108 volumes were also distributed to monasteries in Mongolia and Russia. Shri Modi noted that India has signed MoUs with universities in Thailand and Vietnam. He stated that scholars from these countries are being trained to digitize ancient manuscripts. Highlighting that as a result of these efforts, several manuscripts in Pali, Lanna, and Cham languages have been digitized, Shri Modi affirmed that through the Gyan Bharatam Mission, India will further expand these initiatives.
Stating that the Gyan Bharatam Mission will also address a major challenge, the Prime Minister highlighted that numerous elements of India’s traditional knowledge systems—used for centuries—are often copied and patented by others. He emphasized the need to curb this form of piracy, adding that digital manuscripts will accelerate efforts to counter such misuse and help regulate intellectual piracy. Shri Modi affirmed that the world will gain access to authentic and original sources across various subjects.
Pointing out another critical dimension of the Gyan Bharatam Mission and its role in unlocking new domains of research and innovation, Shri Modi noted that the global cultural and creative industry is valued at approximately $2.5 trillion. He emphasized that digitised manuscripts will feed into the value chains of this industry. The Prime Minister remarked that these crores of manuscripts, and the ancient knowledge embedded within them, will serve as a vast data bank, affirming that this will give a fresh push to data-driven innovation. Stating that new opportunities will emerge for youth in the tech field, Shri Modi added that as manuscript digitization progresses, new possibilities will also open up for academic research.
Noting that to study these digitised manuscripts effectively, the use of advanced technologies like Artificial Intelligence must be increased, the Prime Minister emphasized that with the help of AI, ancient manuscripts can be understood in greater depth and analyzed more comprehensively. He remarked that AI can also assist in presenting the knowledge contained in these manuscripts to the world in an authentic and impactful manner.
Appealing to all youth of the nation to come forward and actively participate in the Gyan Bharatam Mission, Shri Modi emphasized the importance of exploring the past through technology. He stated that efforts must be made to make this knowledge accessible to humanity on evidence-based parameters. The Prime Minister also urged universities and institutes across the country to take new initiatives in this direction. Noting that the entire nation is moving forward with the spirit of Swadeshi and the resolve of Atmanirbhar Bharat, Shri Modi affirmed that this mission is an extension of that national spirit. He stated that India must transform its heritage into a symbol of its strength. The Prime Minister concluded by expressing confidence that the Gyan Bharatam Mission will mark the beginning of a new chapter for the future.
Union Ministers Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Rao Inderjit Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
The International Conference on Gyan Bharatam is being held from 11th to 13th September under the theme “Reclaiming India’s Knowledge Legacy through Manuscript Heritage”. The Conference will bring together leading scholars, conservationists, technologists, and policy experts to deliberate on pathways for revitalising India’s unparalleled manuscript wealth, and to place it at the heart of a global knowledge dialogue. It will also include an exhibition showcasing rare manuscripts and scholarly presentations on critical areas such as manuscript conservation, digitisation technologies, metadata standards, legal frameworks, cultural diplomacy, and decipherment of ancient scripts.