প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মৌরিসিয়সকী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পীবা জোইন্ত প্রেসে স্তেত্মেন্ত অমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী পাউগী ৱারোল মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
11 SEP 2025 1:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী দা. নবিনচন্দ্র রামগুলামজী
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেৎশিং,
মীদিয়াগী মরুপশিং
নমস্কার,
ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সি অসিদা অদোমবু তরাম্না ওকচবদা ঐহাক চাউথোকচবা পোকই। কাশী অসি মতম পুম্নমক্তা ভারতকী সিভিলাইজেসন অমসুং কলচরেল হেরিতেজকী খুদম অমা ওইদুনা লাক্লি।
চহি চা কয়াগী মমাংদা, ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং অসি ভারত্তগী মৌরিসিয়স য়ৌখি অমসুং মফম অদুদা নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইখি। কাশীদা গঙ্গা ইমাগী লেপ্পা লৈতনা চেল্লিবা ঈচেলগুম্না, ভারতকী চৎনবীগী লেপ্পা লৈতনা চেল্লিবা ঈচেলনা মৌরিসিয়সপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
অমসুং ঙসিদি, ঐখোয়না কাশীদা মৌরিসিয়সকী মরূপশিংবু তরাম্না ওক্লিবসি তৌফম থোকপদুতমক নত্তে অদুবু স্পিরিচুএল য়ুনিয়ন অমনি। মরম অদুনা ঐহাক্না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি ভারত অমসুং মৌরিসিয়স অসি পার্তনর খক্তা নত্তে, ইমুং অমনি।
মরুপশিং,
মৌরিসিয়স অসি ভারতকী নেবরহুদ ফার্স্ত পোলিসী অমসুং ঐখোয়গী ভিজন 'মহাসাগর'গী মরুওইবা শরুক অমনি। মার্চ থাদা, ঐহাক্না মৌরিসিয়সকী নেস্নেল দেগী থৌরমদা শরুক য়াবগী ইকায়খুম্নবা ফংখি। মফম অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী মরীশিংবু "এনহান্সদ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ" অমদা হেনগৎহনখি। ঙসি, ঐখোয়না ঐখোয়গী কোওপরেসনগী লম পুম্নমক কুপ্না য়েংশিনখি, অমসুং রিজনেল অমসুং গ্লোবেলগী ওইবা হিরমশিংদা মীৎয়েং চংমিন্নখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী রামগুলামজী অমসুং মৌরিসিয়সকী মীয়াম্বু চাগোস এগ্রীমেন্ত লোইশিনখিবদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসি মৌরিসিয়সকী সোভরিন্তিদা পুৱারী ওইহৌরগদবা খোঙথাং অমনি। ভারতনা মতম পুম্নমক্তা দিকোলোনিজেসন অমসুং মৌরিসিয়সকী সোভরিন্তি মপুং ফানা শকখঙবদা মতেং পাংদুনা লাক্লি। খোঙচৎ অসিদা ভারতনা মতম পুম্নমক্তা মৌরিসিয়সকা লোইননা লেপ্লি।
মরুপশিং,
ভারতনা মরিসিয়সকী চাউখৎ থৌরাংদা থাজবা থম্বা মরুওইবা মপাং অমা ওইবদা চাউথোকচরি । ঙসি ঐখোয়না মৌরিসিয়সকী মথৌ তাবশিং অমসুং মরুওইবশিং শৌগৎনবগীদমক শেম-শারবা অখন্নবা ইকোনোমিক পেক্কেজ অমা লাউথোক্লে। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং হেন্না ফগৎহল্লগনি।
ভারতকী মপান্দা ইহান হানবা জন ঔশধি কেন্দ্র হৌজিক মরিসিয়সতা লিংখৎলে। ঙসি ঐখোয়না আয়ুশ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা, ফমুং ৫০০ লৈবা সর সীৱুসাগুর রামগুলাম নেস্নেল হোস্পিতাল অমা, অমসুং মৌরিসিয়সতা ভেতরিনরী স্কুল অমসুং এনিমেল হোস্পিতাল অমা লিংখৎপদা ভারতনা মতেং পীনবা ৱারেপ লৌরে।
মতম অমত্তদা, ঐখোয়না চাগোস মেরিন প্রোতেক্তেদ এরিয়া; এস.এস.আর. ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্তকী এ.তি.সি. তাৱর; অমসুং হায়ৱে অমসুং রিং রোদশিং পাকথোক চাউথোকহনবগুম্বা প্রোজেক্তশিংসু খুমাং চাউশিলহনগনি।
মসিগী পেকেজ অসি তেংবাং অমা নতা। মসি ঐখোয়গী মান্নদবা তুংলমচৎকীদমক শেল থদমিন্নবনি।
মরুপশিং,
মমাং চহিদা, য়ু.পি.আই. অমসুং রুপে কার্দশিং মাউরিসিয়সতা হৌদোকখি। হৌজিক, ঐখোয়না লোকেল করেনসিশিংদা ললোন-ইতিক তৌবা য়াহন্নবা থবক পায়খৎলগনি।
ইনর্জী সেক্যুরিতী অসি ঐখোয়গী পার্তনরশিপকী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি। ভারতনা মাউরিসিয়সকী ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনদা মতেং পাংলি। ঐখোয়না মৌরিসিয়সতা ইলেক্ত্রিক বস ১০০ পীরগনি। মসিগী মনুংদা ১০দি হান্ননা পীরক্লে। ইনর্জীগী লমদা লোইশিনখিবা কম্প্রিহেন্সিব পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্তনা মসিগী কোওপরেসন অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। তামরিন্দ ফোল্সতা মেগাৱাৎ 17.5গী ফ্লোতিং সোলার পৱার প্লান্ত অমা লিংখৎপদা মতেং পীনবসু ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তকী লমদা ঐখোয়গী মতম শাংনা চৎনরক্লবা পার্তনরশিপ অমা লৈরি। মৌরিসিয়সকী নাগরিক ৫০০০ হেনবনা ভারত্তা ত্রেনিং ফংখ্রে। ঐহাক্কী মার্চকী খোঙচৎ মনুংদা, সিভিল সর্ভেন্ত ৫০০দা ত্রেনিং পীনবা ৱারেপ লৌখি। অহানবা বেৎচ অসি হৌজিক মুসুরিদা ত্রেনিং তৌরি হায়বসি খঙবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঙসি, ঐখোয়না মৌরিসিয়সতা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী অনৌবা দাইরেক্তোরেত অমা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌরে। অথুবা মতমদা, ঐখোয়না মৌরিসিয়সতা মিসন কর্ময়োগীগী ত্রেনিং মোদ্যুলশিংসু হৌদোক্লগনি।
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, মাদ্রাস অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ প্লান্তেসন মেনেজমেন্তনা মওরিসিয়স য়ুনিভর্সিতীগা লোয়ননা এগ্রীমেন্ত তৌখ্রে। হায়রিবা এগ্রীমেন্তশিং অসিনা রিসর্স, এজুকেসন অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি।
মরুপশিং,
মনীং তম্বা, অহাংবা, সেক্যুর ওইবা, স্তেবল ওইবা অমসুং চাউখৎপা ইন্দিয়ন ওসিন অসি ঐখোয়গী অপুনবা ওইনা পায়খৎমিন্নগদবা মরুওইবা থবকনি। মসিগী মতাংদা, ভারতনা মৌরিসিয়সকী এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোনগী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মসিগী মেরিতাইম কেপাসিতী হেঙ্গৎহন্নবা মপুং ফানা লেপ্লি।
ভারত অসি মতম পুম্নমক্তা ইন্দিয়ন ওসিনগী লমদমদা অহানবা পাউখুম পীবা অমসুং মপুং ওইবা সেক্যুরিতী পীদুনা লাক্লি।
মৌরিসিয়স কোস্ত গার্দগী জহাজ অসি ভারত্তা নৌনা শেমগৎ-শাগৎপগী থবক পায়খৎলি। মসিগী মথক্তা মখোয়গী ওফিসর ১২০সু ভারত্তা ত্রেনিং ফংলি।
ঙসি হায়দ্রোগ্রাফীগী লমদা তেংবাং পীননবা য়ানচেরোল অমা খুৎয়েক পীনরে। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা, ঐখোয়না পুন্না জেনরেল ইজোনগী জোইন্ত সর্ভে, নেভিগেসন চার্তশিং, অমসুং হাইদ্রোগ্রাফিক দেতাশিংদা থবক তৌমিন্নগনি।
এক্সিলেন্সী,
ভারত অমসুং মৌরিসিয়স লৈবাক অনিনি, অদুবু ঐখোয়গী মঙলান অমসুং পন্থুংদি অমখক্তনি।
চহি অসিদা, ঐখোয়না সর সীৱুসাগুর রামগুলামগী ১২৫শুবা মপোক কুমওন পালন তৌরি। মহাক্না মৌরিসিয়সকী জাতিগী মপা ওইবতা নত্তনা ভারত অমসুং মৌরিসিয়সকী মরক্তা লৈরিবা থোংগী য়ুম্ফম ওইরিবা আর্কিতেক্তসু ওইরি। মহাক্কী মপোক কুমওন অসিনা ঐখোয়গী মরী অসি হেন্না ৱাংখৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি।
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মীহুৎ কাংবুবু তরাম্না ওকচরি। অদোমবু থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অদুগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। পীখিবা অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা ওইখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during Joint Press Statement with Prime Minister of Mauritius
11 SEP 2025 1:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Dr. Navinchandra Ramgoolam Ji
Delegates from both countries,
Friends from the media
Namaskar,
It is a matter of pride for me to welcome you to my parliamentary constituency. Kashi has always been a symbol of India’s civilization and cultural heritage.
Centuries ago, our culture and traditions travelled from India to Mauritius, and became a part of everyday life there. Just like the eternal flow of Maa Ganga in Kashi, the continuous stream of Indian culture has enriched Mauritius.
And today, when we are welcoming friends from Mauritius in Kashi, it is not just a formality but a spiritual union. That is why I proudly say that India and Mauritius are not just partners but a family.
Friends,
Mauritius is a key part of India’s Neighbourhood First policy and our Vision ‘MAHASAGAR’. In March, I had the honour of attending Mauritius’ National Day celebrations, where we elevated our ties to an ‘Enhanced Strategic Partnership’. Today, we reviewed all areas of our cooperation in detail, and also exchanged views on regional and global matters.
Friends,
I warmly congratulate Prime Minister Ramgoolam ji and the people of Mauritius on the conclusion of the Chagos Agreement. This is a historic milestone for Mauritius’ sovereignty. India has always supported decolonization, and the full recognition of Mauritius’ sovereignty. India has always stood firmly with Mauritius in this journey.
Friends,
India takes pride in being a trusted primary partner in Mauritius’ development. Today, we have announced a Special Economic Package designed to support Mauritius’ needs and priorities. This will strengthen infrastructure, create new employment opportunities, and further enhance healthcare facilities.
The first Jan Aushadhi Kendra outside India has now been established in Mauritius. Today, we have also decided that India will extend its cooperation in establishing an AYUSH Centre of Excellence, a 500-bed Sir Seewoosagur Ramgoolam National Hospital, as well as a Veterinary School and Animal Hospital in Mauritius.
At the same time, we will also advance projects such as the Chagos Marine Protected Area; the ATC Tower at SSR International Airport; as well as the expansion of highways and ring roads.
This package is not an assistance. It is an investment in our shared future.
Friends,
Last year, UPI and RuPay cards were launched in Mauritius. Now, we will work towards enabling trade in local currencies.
Energy security is an important pillar of our partnership. India is supporting Mauritius in its energy transition. We are providing 100 electric buses to Mauritius, of which 10 have already been delivered. The Comprehensive Partnership Agreement concluded in the field of energy will further strengthen this cooperation. We have also decided to extend support in the establishment of a 17.5 MW floating solar power plant at Tamarind Falls.
We have a long-standing partnership in the field of human resource development. More than 5,000 citizens of Mauritius have already received training in India. During my visit in March, it was decided to provide training to 500 civil servants. I am very pleased to note that the first batch is currently undergoing training in Mussoorie.
Today, we have decided to establish a new Directorate of Science and Technology in Mauritius. Very soon, we will also launch the training modules of Mission Karmayogi in Mauritius.
The Indian Institute of Technology, Madras, and the Indian Institute of Plantation Management have entered into agreements with the University of Mauritius. These agreements will elevate our partnership in research, education, and innovation to new heights.
Friends,
A free, open, secure, stable, and prosperous Indian Ocean is our shared priority. In this context, India remains fully committed to strengthening the security of Mauritius’s Exclusive Economic Zone, and enhancing its maritime capacity.
India has always stood as the first responder and a net security provider in the Indian Ocean region.
The refitting of the Mauritius Coast Guard ship is being undertaken in India. In addition, 120 of their officers are also being trained in India.
Today, an agreement has been concluded on cooperation in the field of hydrography. Over the next five years, we will work together on joint surveys, navigation charts, and hydrographic data of the EEZ.
Excellency,
India and Mauritius are two nations, but our dreams and destiny are one.
This year, we are commemorating the 125th birth anniversary of Sir Seewoosagur Ramgoolam. He is not only the Father of the Nation of Mauritius but also the founding architect of the enduring bridge between India and Mauritius. His anniversary will continue to inspire us to work together to take our relationship to greater heights.
Once again, I extend a warm welcome to the delegation. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.