Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, Deputy Chief Ministers Samrat Choudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji, other distinguished guests, and my lakhs of sisters from Bihar who are present at this program — my respectful greetings to you all.
I am watching on the television screen in front of me, and I can see lakhs of sisters. Perhaps, in every village of Bihar this has become a huge celebration — such a remarkable sight in itself. What greater fortune in life can there be to receive the blessings of so many mothers and sisters?
Friends,
On this auspicious Tuesday, a very auspicious beginning is being made. Today, the mothers and sisters of Bihar are receiving a new facility — the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. With this, the sisters associated with Jeevika in every village will now be able to access money more easily; they will receive financial support. This will greatly help them in expanding the work and businesses they are engaged in. And I am especially glad to see that the Jeevika Nidhi system is entirely digital. This means there is no need to approach anyone — all tasks can be completed through the phone itself. I extend my heartfelt congratulations to the mothers and sisters of Bihar for this Jeevika Sahkari Sangh. And for this remarkable initiative, I also warmly appreciate Shri Nitish ji and the NDA government of Bihar.
Friends,
A ‘Viksit Bharat’ (Developed India) rests on the strong foundation of empowered women. And to empower women, it is very important to reduce every type of difficulty from their lives. That is why we are making multifaceted efforts to ease the lives of mothers, sisters, and daughters. We have built crores of toilets for women so that they are freed from the compulsion of open defecation. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, we have constructed crores of permanent houses, while also ensuring that whenever possible, the houses are registered in the name of women. When a woman becomes the owner of a house, her voice carries greater weight.
Mothers and sisters,
To end the crisis of clean drinking water, we launched the Har Ghar Jal Yojana. We started the Ayushman Bharat scheme, which provides free medical treatment up to 5 lakh rupees, so that mothers and sisters do not face difficulties in getting treatment. The central government is also running the free ration scheme today. This scheme has freed every mother from the worry of how to feed her children each day. To increase women’s income, we are making them Lakhpati Didis, Drone Didis, and Bank Sakhis. All these initiatives are a great sacred mission of service to mothers and sisters. And today I assure you through this program that the NDA government of Bihar is going to accelerate this campaign even further in the coming months.
Friends,
Bihar is that sacred land where the respect for ‘Matru Shakti’, the respect for the mother, has always been paramount. Here, people worship Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, Punpun Maiya. And we all proudly say that Goddess Janaki is a daughter of this land. Brought up in the culture of Bihar, this very Siya Dhiya became revered as Mother Sita in the world. By bowing before Chhathi Maiya, we all feel blessed. In just a few days, the holy festival of Navratri will begin. Across the country, people will worship the nine forms of Goddess Durga. But in Bihar and the Purvanchal region, along with Navdurga, there is also a tradition of Satbahini Puja — the worship of seven sisters as divine forms of the Mother, a tradition that reflects Bihar’s deep faith and devotion to the Mother. It has rightly been said about mothers: अपने सुखल-पाकल खाके, रखली सबके भरम बचा के, उनकर रोवां जे दुखाई, त भलाई ना होई, केहू कतनो दुलारी, बाकि माई ना होई। (She eats little, lives with hardship, but protects everyone’s honour; if her children are hurt, nothing feels right; no matter how loving others may be, no one can take the place of a mother.)
Friends,
For our government, the dignity of mothers, their respect, and their self-esteem are a top priority. A mother is our world, a mother is our pride. What happened just a few days ago in this Bihar of rich traditions — I could never have imagined it, nor could any of my brothers and sisters of Bihar, nor any person in Bharat. From the stage of RJD and Congress in Bihar, abuses were hurled at my mother. These insults were not just an insult to my mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of this nation. I know how deeply it must have hurt all of you — every mother, every daughter, every brother of Bihar. I know that the pain I carry in my heart is the same pain my people of Bihar feel. And that is why today, when I see lakhs of mothers and sisters gathered before me, when I feel your presence, I too am simply a son. When so many mothers and sisters are standing before me, my heart compels me to share my sorrow with you so that I will find the strength to endure this pain with your blessings.
Mothers and sisters,
You all know that I have been engaged in the service of society and the nation for nearly 50–55 years. I came into politics much later. Before that, whatever little I could do for society, I tried to do. Every day, every moment, I have worked with full dedication and effort, wherever and whenever I could for my country and my countrymen. And in all this, my mother’s blessings, my mother’s role, has been immense. I had to serve Mother India, and for that, the mother who gave birth to me freed me from her own expectations and responsibilities.
My mother blessed me by saying, “Son, go, serve the crores of mothers of this country, serve the poor of this nation.” It was with those blessings of my mother that I set out on this path. And that is why today, I feel so much pain — the very mother who gave me her blessings for national service, who sent me off to serve the country. Every mother wishes that her son would serve her, that her son would do something for her as he grows. But instead of asking for herself, my mother let me go so that I could serve crores of mothers like you. You all know that my mother is no longer in this world. Some time ago, at the age of 100, she departed from us. That mother of mine, who had nothing to do with politics, who is not even physically present anymore — that mother was abused with the most vile language from the platform of RJD and Congress. Mothers and sisters, I can see your faces — you must have felt so much pain too. I can see tears in the eyes of some of the mothers. This is deeply saddening, hurtful, and painful. What fault, what crime was my mother’s, that she should be subjected to such insults?
Friends,
Every mother raises her children with immense sacrifice. Every mother sitting here before me has raised her children with the same dedication and sacrifice. For a mother, nothing is greater than her children. I too saw my mother in that very role from my childhood. Despite living in poverty and enduring many hardships, she raised our family, all of us brothers and sisters. I remember, before the rainy season, my mother would prepare the house to ensure the roof would not leak, so that her children could sleep peacefully. She would fall ill, but never let us know — she would keep working, going out for work. She knew that if she rested even for one day, her children would suffer. She would not even let my father know the full extent of her difficulties. She never bought a new sari for herself; instead, she saved every single paisa to ensure clothes for her children. And though I speak of my own mother, I know there are crores of mothers in my country who live such lives of sacrifice. The mothers and sisters sitting before me too have endured the same hardships. A poor mother spends her entire life toiling, so that her children may get an education, good values, and a better future. That is why the place of a mother is considered even higher than that of gods and ancestors. This is also the tradition of Bihar. Every Bihari often says: “The place of a mother is above even the gods and forefathers. For the sake of her children, she lives like a divine shadow, raising them with love, enduring pain herself while showing the world a smiling face. Without a mother, no life can ever flourish. That is why a mother is truly great!”
That is why, friends,
The abuses hurled from the Congress–RJD platform were not just directed at my mother. Those vile insults were hurled at crores of mothers and sisters.
Friends,
The sacrifice of a poor mother, the pain of her son — these are things the princely heirs born in royal families can never understand. These so-called elites are born with silver and gold spoons in their mouths. They believe that the power of the country and of Bihar is their family inheritance. They think the chair of authority should belong to them alone! But you — the people of this great nation — blessed the hardworking son of a poor mother and made him the ‘Pradhan Sevak’ (chief servant of the people). And this is something the elites cannot digest. Congress has never been able to tolerate when someone from the backward or most backward sections moves ahead. They feel it is their right as elites to insult hardworking people. And that is why they shower abuses one after another.
Mothers and sisters,
You must have heard it too and you must have read it as well — the kind of abuses they have hurled at me. The list is very long, and none of their senior leaders have stayed behind when it comes to insulting me. This hatred, this arrogance of the elites, always bursts out in the form of abuse against a hardworking man. Sometimes they call me low-born, sometimes a worm of a dirty drain, sometimes a venomous snake. And just recently, you would have heard during the Bihar election rally as well, they addressed me with the crudest of words, with abuse after abuse — once again exposing their elitist mind-set. And because of this very mind-set, now they have stooped so low as to abuse even my late mother, who is no longer in this world, who had nothing whatsoever to do with politics. Yet, from their stage, even she was not spared.
Friends,
The mind-set that abuses mothers, that abuses sisters, considers women to be weak. This mentality treats women as objects of exploitation and oppression. That is why, whenever such an anti-women mind-set has come to power, it is the mothers, sisters, daughters, and women who have had to suffer the most. And who would understand this truth better than my mothers and sisters of Bihar! During the era of RJD, when crime and criminals were unchecked in Bihar, when murder, extortion, and rape had become commonplace — the RJD government used to protect killers and rapists. And who had to bear the brunt of that regime the most? It was the mothers, daughters, and sisters of Bihar, the women of Bihar. Women were not safe stepping outside their homes. They had no assurance that their husbands or sons would return alive in the evening. Families lived in fear of being destroyed any day. They feared they might have to sell their jewellery for ransom, that some mafia might abduct them from their homes, that their marital life could be shattered overnight. Every woman lived in this constant terror! Bihar has fought a long struggle to come out of that darkness. And the women of Bihar played a very significant role in removing RJD from power, in defeating them again and again. That is why, today, whether it is RJD or Congress, these people are furious especially at you women. Every woman in Bihar must understand their intentions. They want revenge against you. They are waiting for an opportunity to punish you.
Friends,
Parties like RJD have never wanted women to move forward. That is why they strongly opposed women’s reservation. And when a woman from a poor household rises, their frustration becomes visible again. That is why Congress continuously insults the country’s President, Droupadi Murmu ji, a daughter from a poor tribal family.
Friends,
It is necessary to put a stop to this politics of hatred and contempt towards women. The people of this nation must think carefully — what kind of language is being used?
Mothers and sisters,
Twenty days from today, the festival of Navratri will begin. And fifty days from now, we will celebrate Chhath Puja in reverence of Chhathi Maiya. Before the people of Bihar, I want to say to those who insult mothers: Modi may forgive you once, but the soil of Bharat has never tolerated the insult of a mother. That is why RJD and Congress must seek forgiveness from Satbahini and from Chhathi Maiya.
Friends,
I also want to say to the people of Bihar — it is the responsibility of every son of Bihar to hold these offenders accountable for this insult. Wherever RJD–Congress leaders go, whichever street or city they enter, they should hear one voice from all sides. Every mother and sister must step forward and demand an answer from them. And from every street and neighbourhood, there should be one resounding voice: “We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother. We will not tolerate, we will not tolerate attacks on our honour. We will not tolerate, we will not tolerate RJD’s oppression. We will not tolerate, we will not tolerate Congress’s assault. We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother.”
Friends,
The empowerment of women in our country is the highest priority of our government. The NDA government is constantly working to reduce the difficulties in their lives. And mothers and sisters, I promise you — we will continue to serve you tirelessly, without pause. Please continue to bless the NDA government with your support. As I bow to every mother of the nation, I recall once again a prayer. On 15th August, a chant echoed through every street and every village — “Ghar Ghar Tiranga, Har Ghar Tiranga” (The Tricolour in every home). Now the demand of the time is — “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi” (Every home self-reliant, every home Swadeshi). Mothers and sisters, to make Bharat truly self-reliant, I need your blessings for this new mantra: Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi. I will also tell every shopkeeper — put up a board with pride, display it with honour: “This is Swadeshi, this is Swadeshi.” We must march firmly on the path of Aatmanirbhar Bharat. And this journey cannot be completed without the blessings of mothers and sisters. The bright future of Maa Bharati cannot be achieved without your blessings. And you know well, what have these elites been saying? They have gone so far as to even question — “Who is Bharat Mata? What is Bharat Mata?” For those who abuse Bharat Mata, abusing Modi’s mother is an easy thing. And that is why it is very important for the people to recognize such individuals.
Mothers and sisters,
When I see lakhs of mothers and sisters before me, I pray that your blessings always remain upon me. Standing before so many mothers and sisters, the pain I was carrying inside me naturally poured out in front of you. Mothers and sisters, it is through your blessings that I will find the strength to endure such pains. But when a mother, who has left her body and departed, who never took anything from anyone, who had nothing to do with politics — when such a mother is abused, the pain becomes unbearable, the anguish becomes intolerable. And that is why, mothers and sisters, my grief came before you today — not as a leader, but as a son — and it simply flowed out. I have full faith that your blessings will give me the strength to withstand every injustice, and to overcome every injustice, they will give me new energy and new inspiration to serve the mothers and sisters of this nation. With these words, I conclude. I offer my heartfelt thanks to all of you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে বিহাৰ ৰাজ্য জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘ লিমিটেডৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰী জী, বিজয় কুমাৰ সিনহাজী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা মোৰ লাখ লাখ বিহাৰৰ ভগ্নী সকল, আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো।
সন্মুখত টিভিৰ পৰ্দাখন চাই আছো, লাখ লাখ ভগ্নী দেখা গৈছে আৰু সম্ভৱতঃ এই বিশাল অনুষ্ঠানটো বিহাৰৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে অনুষ্ঠিত হৈ আছে, এইটো সঁচাকৈয়ে এক আচৰিত দৃশ্য। ইমান বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীৰ আশীৰ্বাদতকৈ জীৱনৰ ডাঙৰ সৌভাগ্য কি হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি মঙলবাৰৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে এক অতি শুভ কাম। বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে আজি এটা নতুন সুবিধা লাভ কৰিবলৈ ওলাইছে, জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘ। ইয়াৰ লগে লগে প্ৰতিখন গাঁৱতে জীৱিকাৰ লগত জড়িত ভগ্নীসকলে এতিয়া অধিক সহজে টকা পাব, আৰ্থিক সাহায্য পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে কৰা কাম, তেওঁলোকে কৰা ব্যৱসায়ক আগুৱাই নিয়াত বহুখিনি সহায় কৰিব আৰু জীৱিকা নিধিৰ ব্যৱস্থাটো সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল হোৱাটো দেখি মইও অতিশয় আনন্দিত হৈছো। অৰ্থাৎ কাৰো ওচৰলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, সকলো কাম ফোনটোৰ পৰাই হ’ব। বিহাৰ আৰু জীৱিকা সহকাৰী সংঘৰ মাতৃ ভগ্নী সকলক অভিনন্দন জনাইছো। আৰু এই আচৰিত পদক্ষেপৰ বাবে নীতিশ জী আৰু বিহাৰৰ এন ডি এ চৰকাৰকো অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ শক্তিশালী মহিলাসকল উন্নত ভাৰতৰ এক প্ৰধান ভিত্তি আৰু নাৰীক সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰা সকলো ধৰণৰ অসুবিধা হ্ৰাস কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। সেইবাবেই আমি মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ বহু কাম কৰি আছো। আমি মহিলাসকলৰ বাবে কোটি কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিলোঁ যাতে তেওঁলোকে মুকলি ঠাইত শৌচ কৰাৰ বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্তি পায়। আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত কোটি কোটি পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিছিলো আৰু লগতে মনত ৰাখিছিলো যে সম্ভৱ হ’লে সেই ঘৰবোৰ মহিলাৰ নামত হ’ব লাগে। যেতিয়া এগৰাকী নাৰী ঘৰৰ মালিক হয় তেতিয়া তেওঁৰ মাতেও অধিক ওজন কঢ়িয়াই লৈ ফুৰে।
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ সংকটৰ অন্ত পেলাবলৈ আমি হৰ ঘৰ জল যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো। যাতে মাতৃ-ভগ্নীসকলে চিকিৎসা লাভৰ ক্ষেত্ৰত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়, আমি আয়ুষ্মান যোজনা আৰম্ভ কৰিলোঁ যিয়ে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰে। আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও বিনামূলীয়া ৰেচনৰ আঁচনি চলাই আছে। এই আঁচনিখনে প্ৰতিগৰাকী মাতৃক ঘৰতে শিশুক কেনেকৈ খুৱাব লাগে তাৰ চিন্তাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। মহিলাৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে আমি তেওঁলোকক লাখপতি দিদি, ড্ৰোন দিদি আৰু বেংক সখীও গঢ় দিছো। এই সকলোবোৰ আঁচনি হৈছে মাতৃ-ভগ্নীক সেৱা কৰাৰ এক মহান মহায়জ্ঞ। আৰু আজি এই কাৰ্যসূচীত আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে অনাগত মাহত বিহাৰৰ এনডিএ চৰকাৰে এই অভিযান আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
বিহাৰ সেই ভূমি য’ত মাতৃশক্তিৰ প্ৰতি সন্মান, মাতৃৰ প্ৰতি সন্মান সদায় সৰ্বোচ্চ হৈ আহিছে। গংগা মাইয়া, কোচি মাইয়া, গণ্ডক মাইয়া, পুনপুন মাইয়া, এই সকলোৰে ইয়াত পূজা কৰা হয়। আৰু আমি সকলোৱে গৌৰৱেৰে কওঁ যে জানকী জী এই ঠাইৰে কন্যা। বিহাৰৰ সংস্কৃতিত ডাঙৰ-দীঘল হোৱা তেওঁ এই ঠাইৰ সিয়া ধিয়া, পৃথিৱীৰ সীতা মাতা। ষঠি মাইয়াক শ্ৰদ্ধা জনাই আমি সকলোৱে ধন্য অনুভৱ কৰোঁ। কিছুদিনৰ পিছতে নৱৰাত্ৰিৰ পৱিত্ৰ উৎসৱ আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে। নৱদুৰ্গাক সমগ্ৰ দেশতে পূজা কৰা হ’ব, মাতৃৰ নটা ৰূপ, কিন্তু বিহাৰ আৰু পূৰবিয়া অঞ্চলত সাতবাহিনী পূজাৰ লগতে নটা দুৰ্গাৰ পৰম্পৰা প্ৰজন্ম ধৰি চলি আহিছে, সাতগৰাকী ভগ্নীক মাতৃ হিচাপে পূজা কৰাৰ পৰম্পৰা, মাতৃৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা আৰু বিশ্বাস, এয়াই বিহাৰৰ পৰিচয়। কিন্তু মোক বেয়াকৈ কোৱা হৈছে। যিগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ সুখ আৰু পবিত্ৰতাৰ বাবে সকলো মোহৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখিছিল, যদি আপুনি তেওঁক আঘাত দিছে, তেন্তে সেয়া ভাল নহয়, মাৰ স্থান কোনেও ল’ব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ বাবে মাতৃৰ মৰ্যাদা, তেওঁৰ সন্মান, তেওঁৰ আত্মসন্মান অতি ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। মা আমাৰ পৃথিৱী, মা আমাৰ আত্মসন্মান। কিছুদিন আগতে এই চহকী পৰম্পৰা বিহাৰত কি হৈছিল, মই কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিলোঁ, বিহাৰৰ মোৰ কোনো ভাই-ভনীয়ে কল্পনাও কৰা নাছিল, ভাৰতৰ কোনো ব্যক্তিয়ে কল্পনাও নকৰিলেহেঁতেন। বিহাৰত আৰজেডি-কংগ্ৰেছৰ মঞ্চৰ পৰাই মোৰ মাক গালি-গালাজ কৰিছিল। এয়া কেৱল মোৰ মাৰ অপমান নহয়, এয়া দেশৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাক কৰা অপমান। মই জানো আপোনালোক সকলোৰে, বিহাৰৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, বিহাৰৰ প্ৰতিগৰাকী কন্যা, বিহাৰৰ প্ৰতিগৰাকী ভাইৰ এই কথা দেখি আৰু শুনাৰ পিছত কিমান বেয়া লাগিছিল! মই জানো যে হৃদয়ত যিমান কষ্ট অনুভৱ কৰো, বিহাৰৰ জনসাধাৰণেও একে বেদনা অনুভৱ কৰি আছে। আৰু সেইবাবেই আজি যেতিয়া বিহাৰৰ ইমানবোৰ মাতৃ-ভগ্নীক ইমান বৃহৎ সংখ্যাত দেখিবলৈ পাইছো, যেতিয়া আপোনালোক উপস্থিত আছে, তেতিয়া সেইবোৰৰ লগতে মইও এজন পুত্ৰ। যেতিয়া মোৰ সন্মুখত ইমানবোৰ মাতৃ-ভনী আছে, আজি মইও আপোনালোকৰ লগত মোৰ হৃদয় আৰু মোৰ দুখৰ শ্বেয়াৰ কৰিছো, যাতে আপোনালোক মা-ভগ্নীৰ আশীৰ্বাদত মোৰ যন্ত্ৰণা সহ্য কৰিব পাৰো।
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে মই প্ৰায় ৫০-৫৫ বছৰ ধৰি সমাজ আৰু দেশৰ সেৱা কৰি আহিছো। বহুত পলমকৈ ৰাজনীতিত আহিছিলো। সমাজৰ কাৰণে যি কৰিব পাৰো, কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিলো। প্ৰতিদিনে, প্ৰতিটো মুহূৰ্তত, মই মোৰ দেশৰ বাবে, মোৰ দেশবাসীৰ বাবে, যি পাৰো, য’ত পাৰিলোঁ, সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে কাম কৰিলোঁ। আৰু মোৰ মাৰ আশীৰ্বাদ, ইয়াত মোৰ মাৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মা ভাৰতীৰ সেৱা কৰিব লগা হৈছিল, গতিকে মোক জন্ম দিয়া মায়ে মোক নিজৰ দায়িত্বৰ পৰা মুক্ত কৰি দিলে।
আৰু মায়ে মোক আশীৰ্বাদ দিলে সেই ল'ৰাটো, গৈ দেশৰ কোটি কোটি মাতৃৰ সেৱা কৰক, দেশৰ দুখীয়াৰ সেৱা কৰক। সেই মাতৃৰ আশীৰ্বাদতে মোৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল। আৰু সেইবাবেই আজি মই দুখ পাইছো যে যি মাতৃয়ে মোক দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ আশীৰ্বাদ দিছিল, মোক দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ পঠিয়াইছে। প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ পুত্ৰই তাইৰ সেৱা কৰাটো বিচাৰে, প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে বিচাৰে তেওঁৰ পুত্ৰ ডাঙৰ হৈ মাকৰ বাবে কিবা নহয় কিবা এটা কৰি থাকিব। কিন্তু মায়ে মোক আঁতৰি যাবলৈ অনুমতি দিলে, নিজৰ বাবে নহয়, আপোনাৰ দৰে লাখ লাখ মাতৃৰ সেৱা কৰিবলৈ। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে মোৰ মাৰ শৰীৰটো এতিয়া এই পৃথিৱীত নাই। কিছুদিনৰ আগতে ১০০ বছৰ বয়স সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত তেওঁ আমাক সকলোকে এৰি থৈ গ’ল। ৰাজনীতিৰ লগত মোৰ মাৰ কোনো সম্পৰ্ক নাছিল। যি বৰ্তমান কায়িকভাৱেও আমাৰ মাজত নাই। মোৰ সেই মাতৃগৰাকীক আৰজেডি কংগ্ৰেছৰ মঞ্চৰ পৰাই গালি-গালাজ কৰা হৈছিল। মা আৰু ভগ্নীসকল, তোমালোকৰ মুখবোৰ মই দেখিছোঁ, তোমালোকেও নিশ্চয় ইমান বেদনা অনুভৱ কৰিছা। কিছুমান মাতৃৰ চকুত চকুলো দেখা পাইছোঁ। এইটো বৰ দুখজনক, বেদনাদায়ক। কি অপৰাধ সেইগৰাকী মাতৃৰ? যাক ইমান বেয়াকৈ গালি-গালাজ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ সন্তানক বহুত তপস্যাৰে ডাঙৰ-দীঘল কৰে। মোৰ সন্মুখত ইয়াত বহি থকা প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে, নিজৰ সন্তানক একে নিষ্ঠা আৰু তপস্যাৰে ডাঙৰ-দীঘল কৰিছে। এগৰাকী মাতৃৰ বাবে সন্তানতকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয়। মইও সৰুৰে পৰা মাক এনে ৰূপত দেখিছিলোঁ। তেওঁ নিজৰ পৰিয়ালটোক, বহু কষ্ট সহ্য কৰি আমি সকলো ভাই-ভনীক, চৰম দৰিদ্ৰতাত ডাঙৰ-দীঘল কৰিছিল। মনত আছে, বাৰিষাৰ আগতে মায়ে চালিখন যাতে পানী নপৰে, তাৰ বাবে চেষ্টা কৰিছিল যাতে সন্তানে শান্তিৰে শুব পাৰে। মা অসুস্থ হৈ পৰে। তথাপিও তেওঁ কাকো এই বিষয়ে নজনালে, তাই কাম কৰি থাকিব, কামলৈ যাব। তেওঁ জানিছিল যে তেওঁ এদিন জিৰণি ল’লে আমি ল’ৰা-ছোৱালীয়ে কষ্ট পাব লাগিব। মায়ে মোৰ কষ্টৰ কথা দেউতাককো জনাব নিদিলে। তেওঁ কেতিয়াও নিজৰ বাবে নতুন শাৰী এখন কিনিব নোৱাৰে, প্ৰতিটো পইচা জমা কৰি ৰাখিছিল যাতে তাইৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে কাপোৰ এযোৰ বনাব পাৰে। আৰু মাৰ কথা কৈছো যদিও মোৰ দেশত কোটি কোটি মাতৃয়ে এনেকৈ তপস্যা কৰে। মোৰ সন্মুখত বহি থকা মা-ভগ্নীয়েও একেই কষ্ট পাইছে। এগৰাকী দুখীয়া মাতৃয়ে গোটেই জীৱন এনেকৈ তপস্যা কৰে আৰু সন্তানক শিক্ষা আৰু ভাল মূল্যবোধ দিয়ে। সেয়ে মাতৃৰ স্থান আনকি দেৱ-দেৱীতকৈও উচ্চ বুলি ধৰা হয়। এইবোৰেই বিহাৰৰ মূল্যবোধ আৰু প্ৰতিজন বিহাৰীয়ে এই কথা কয় যে মাৰ স্থান আনকি দেৱতা আৰু পূৰ্বপুৰুষৰ ওপৰতো। কাৰণ সন্তানৰ স্বাৰ্থত তেওঁ দেৱীৰ ছাঁৰ দৰে ডাঙৰ-দীঘল কৰিছিল। তেওঁ নিজেই কষ্ট সহ্য কৰি পৃথিৱীখনক দেখুৱাইছিল। মা অবিহনে কোনো জীৱন সম্পূৰ্ণ হ’ব নোৱাৰে। এই কাৰণেই মা মহান!
সেইবাবেই বন্ধু-বান্ধৱী,
কংগ্ৰেছ-আৰজেডিৰ মঞ্চৰ পৰাই কেৱল মায়েই নিৰ্যাতিত হোৱা নাই। এই লেতেৰা নিৰ্যাতন কোটি কোটি মাতৃ-ভগ্নীক দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ মাতৃৰ তপস্যা, পুত্ৰৰ বেদনা, ৰাজ পৰিয়ালত জন্ম লোৱা এই ৰাজকুমাৰসকলে বুজিব নোৱাৰে। এই বিখ্যাত লোকসকলে জন্মতে মুখত ৰূপৰ চামুচ লৈ আহিছিল। তেওঁলোকৰ মতে দেশ আৰু বিহাৰৰ ক্ষমতাই তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ উত্তৰাধিকাৰ। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকে গাড়ীখন পোৱা উচিত! কিন্তু আপোনালোকে দুখীয়া মাতৃৰ শ্ৰমজীৱী পুত্ৰক আশীৰ্বাদ দি প্ৰধান সেৱক বনালে। বিখ্যাত মানুহে এই কথা হজম কৰিব পৰা নাই। কংগ্ৰেছে কেতিয়াও সহ্য কৰা নাই যে এজন পিছপৰা বা চৰম পিছপৰা ব্যক্তি আগবাঢ়ি যাওক! তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে শ্ৰমিকসকলক গালি-গালাজ কৰাটো বিখ্যাত মানুহৰ অধিকাৰ, সেইবাবেই তেওঁলোকে প্ৰতিদিনে গালি-গালাজ কৰে।
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আপুনি নিশ্চয় শুনিছে যে তেওঁলোকে মোক বহু ধৰণে গালি-গালাজ কৰিছিল। এই তালিকাখন বহুত দীঘল আৰু তেওঁলোকৰ এজনো ডাঙৰ নেতাই মোক গালি-গালাজ কৰাৰ পৰা বিৰত থকা নাই। এই ঘৃণা, এই ডাঙৰ নামৰ লোকসকলৰ অহংকাৰে এজন শ্ৰমিকৰ বিৰুদ্ধে গালি-গালাজৰ ৰূপত ওলাই গৈছে। কেতিয়াবা মোক নিম্ন বুলি কয়, লেতেৰা নলাৰ কৃমি বুলি কয়, বিষাক্ত সাপ বুলি কয়। আপোনালোকে নিশ্চয় মাত্ৰ শুনিছে, ইয়াত বিহাৰৰ নিৰ্বাচনতো মোক অভদ্ৰ ভাবে গালি-গালাজ কৰি তেওঁলোকৰ ডাঙৰ নাম চিন্তা বাৰে বাৰে উন্মোচিত হৈছে। আৰু এই চিন্তাধাৰাৰ বাবেই এইসকল লোকে এতিয়া নিজৰ মঞ্চৰ পৰাই মোৰ প্ৰয়াত মাক, যিগৰাকী বৰ্তমান নাই, ৰাজনীতিৰ লগত কোনো সম্পৰ্ক নাই, তেওঁক গালি-গালাজ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মাতৃক গালি-গালাজ কৰা চিন্তা, ভগ্নীক গালি-গালাজ কৰা চিন্তাধাৰাই নাৰীক দুৰ্বল বুলি গণ্য কৰে। এই মানসিকতাই নাৰীক শোষণ আৰু অত্যাচাৰৰ বস্তু বুলি গণ্য কৰে। সেইবাবেই যেতিয়াই নাৰী বিৰোধী মানসিকতা ক্ষমতালৈ আহিছে তেতিয়াই মাক, ভগ্নী, কন্যা, নাৰীয়ে আটাইতকৈ বেছি সমস্যা সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছে। আৰু এই কথাটো মোৰ বিহাৰৰ মা-ভনীসকলতকৈ কোনে বেছি বুজিব! আৰজেডিৰ যুগত বিহাৰত অপৰাধ আৰু অপৰাধীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ঘটিছিল, যেতিয়া হত্যা, মুক্তিপণ আৰু ধৰ্ষণ সাধাৰণ আছিল। আৰজেডি চৰকাৰে হত্যাকাৰী আৰু ধৰ্ষণকাৰীক সুৰক্ষা দিছিল, আৰজেডিৰ সেই শাসনৰ বোজা কোনে বহন কৰিবলগীয়া হৈছিল? মোৰ বিহাৰৰ মা, মোৰ বিহাৰৰ জীয়েক, মোৰ বিহাৰৰ ভনীয়েক, আমাৰ বিহাৰৰ মহিলাসকলে সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল। মহিলাসকলে ঘৰৰ পৰা ওলাই যাবলৈ নিৰাপদ নাছিল। গধূলিলৈকে গিৰিয়েক, পুত্ৰই যে জীৱিত অৱস্থাত ঘৰলৈ উভতি যাব, তাৰ কোনো নিশ্চয়তা নাছিল! যেতিয়া তেওঁলোকৰ পৰিয়াল ধ্বংস হ’ব, যেতিয়া মুক্তিপণৰ বাবে তেওঁলোকৰ গহনা বিক্ৰী কৰিব লাগিব, যেতিয়া কোনোবা মাফিয়াই তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰা অপহৰণ কৰিব, যেতিয়া তেওঁলোকৰ বৈবাহিক জীৱন ধ্বংস হ’ব, তেতিয়া প্ৰতিগৰাকী মহিলাই এই ভয়তে জীয়াই থাকিল! বিহাৰে দীঘলীয়া যুদ্ধ কৰি সেই অন্ধকাৰৰ পৰা ওলাই আহিছে। বিহাৰৰ আপোনালোক সকলো মহিলাই আৰজেডিক আঁতৰাই বাৰে বাৰে পৰাস্ত কৰাত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, সেইবাবেই আৰজেডিয়েই হওক বা কংগ্ৰেছেই হওক, আজি এইসকল লোকে আপোনালোক মহিলাসকলৰ ওপৰত আটাইতকৈ বেছি ক্ষোভিত কৰি তুলিছে। বিহাৰৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাই তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য বুজিব লাগে। এই মানুহবোৰে আপোনাৰ ওপৰত প্ৰতিশোধ ল’ব বিচাৰে, আপোনাক শাস্তি দিয়াৰ সুযোগ বিচাৰিছে।
বন্ধুসকল,
আৰজেডিৰ দৰে দলে কেতিয়াও নাৰীক আগবাঢ়ি যাবলৈ নিবিচাৰে আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকে আনকি মহিলা সংৰক্ষণৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰি আহিছে। আৰু যেতিয়া এগৰাকী মহিলা, দুখীয়া পৰিয়ালৰ মহিলা, আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়াও তেওঁলোকৰ হতাশা দেখা যায়। সেইবাবেই কংগ্ৰেছে অবিৰতভাৱে দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জী, দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ জনজাতীয় কন্যাক অপমান কৰে।
বন্ধুসকল,
নাৰীৰ প্ৰতি ঘৃণা আৰু অৱজ্ঞাৰ এই ৰাজনীতি ৰোধ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। দেশবাসীয়ে ভাবিব লাগিব, কেনেধৰণৰ ভাষা কোৱা হৈছে?
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজিৰ পৰা ২০ দিনৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে নৱৰাত্ৰি। আৰু ৫০ দিনৰ পিছত ষঠি মাইয়া পূজা কৰা হব, ষট্ উৎসৱ পালন কৰা হব। মই বিহাৰৰ ৰাইজক ক’ব বিচাৰো, মাতৃক গালি-গালাজ কৰা সকলে মোদীয়ে এবাৰ ক্ষমা কৰিব, কিন্তু ভাৰতৰ ভূমিয়ে কেতিয়াও মাতৃক অপমান সহ্য কৰা নাই। গতিকে সাত বাহিনীৰ ওচৰত আৰজেডি আৰু কংগ্ৰেছে ক্ষমা খুজিব লাগে, ষঠি মাইয়াৰ ওচৰত ক্ষমা খুজিব লাগে।
বন্ধুসকল,
মই বিহাৰৰ ৰাইজকো ক’ম যে এই অপমানৰ জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰাটো বিহাৰৰ প্ৰতিজন পুত্ৰৰ দায়িত্ব। আৰজেডি-কংগ্ৰেছৰ নেতাসকলে য’তেই যাওক, যি ৰাস্তা বা চহৰলৈ যাওক, চৌদিশৰ পৰা এটা মাত শুনা উচিত। প্ৰতিগৰাকী মাতৃ-ভগ্নীয়ে পথাৰত ওলাই আহি তেওঁলোকৰ পৰা উত্তৰ বিচাৰিব লাগে, প্ৰতিটো গলি আৰু স্থানীয় অঞ্চলৰ পৰা এটা কণ্ঠ আহিব লাগে। মাৰ গালি-গালাজ, আমি সহ্য নকৰো, সহ্য নকৰো। সন্মানৰ ওপৰত আক্ৰমণ, আমি সহ্য নকৰো, সহ্য নকৰো। আৰজেডিৰ অত্যাচাৰ, আমি সহ্য নকৰো, সহ্য নকৰো। কংগ্ৰেছৰ আক্ৰমণ, আমি সহ্য নকৰো। মাৰ অপমান, আমি সহ্য নকৰো।
বন্ধুসকল,
দেশৰ মহিলা সবলীকৰণ আমাৰ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। এনডিএ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰা অসুবিধা কমাবলৈ অহৰহ কাম কৰি আছে আৰু মাতৃ-ভগ্নীসকল, আপোনালোকক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো, আমি ভাগৰ নোলোৱাকৈ, ৰৈ নোযোৱাকৈ আপোনালোকৰ সেৱা কৰি যাম। আপোনালোক সকলোৱে এনডিএ চৰকাৰৰ ওপৰত আশীৰ্বাদ ৰাখক। দেশৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃক প্ৰণাম জনাইছো আৰু আজি আন এটা প্ৰাৰ্থনা স্মৰণ কৰিছোঁ। মাত্ৰ ১৫ আগষ্টৰ দিনা প্ৰতিখন গাঁও আৰু গলিত এটা মন্ত্ৰ প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল-ঘৰ-ঘৰ ত্ৰিৰংগা, হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা। সময়ৰ আহ্বান এই যে হৰ ঘৰ স্বাধীন, ঘৰ-ঘৰ স্বাধীন। মাতৃ ভগ্নীসকল, এই মন্ত্ৰক স্বাৱলম্বী ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰয়োজন। প্ৰত্যেক ঘৰৰ স্বদেশী, প্ৰতিটো ঘৰতে স্বদেশী আৰু মই প্ৰতিজন দোকানীক ক’ম যে তেওঁলোকৰ ঠাইত বৰ্ড থাকিব লাগে, প্ৰতিজন ব্যৱসায়ীয়ে বোৰ্ড এখন থাকিব লাগে বুলি ক’ব লাগে, গৌৰৱেৰে কওক যে এয়া স্বাধীন, গৌৰৱেৰে কওক যে এয়া স্বাধীন। আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ পথত আমি শক্তিশালীভাৱে আগবাঢ়িব লাগিব। মোৰ এই কাম মাতৃ-ভগ্নীৰ আশীৰ্বাদ অবিহনে সম্পূৰ্ণ হ'ব নোৱাৰে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ অবিহনে ভাৰত মাতৃৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সম্ভৱ হ'ব নোৱাৰে। আৰু এই বিখ্যাত মানুহবোৰে কি কৈ আছিল জানেনে? আনকি তেওঁলোকে সুধি থাকিল, ভাৰত মাতা কি? যিসকলে ভাৰত মাতাক গালি-গালাজ কৰে, মোদীৰ মাতৃক গালি-গালাজ কৰে তেওঁলোকৰ বাবে শিশুৰ খেল। আৰু সেইবাবেই এনে লোকক চিনি পোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যেতিয়া মোৰ সন্মুখত লাখ লাখ মাতৃ আৰু ভগ্নী থাকে তেতিয়া আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ সদায় মোৰ লগত থাকক। ইমানবোৰ মাক-ভনীৰ সন্মুখত থিয় হওঁতে মোৰ ভিতৰত যি বেদনা আছিল, ঠিক তেনেকৈয়ে, আপোনাৰ সন্মুখত ধৰা দিছিল। মাতৃ ভগ্নীসকল, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে মোক এনে দুখ সহ্য কৰিবলৈ শক্তি দিব। কিন্তু, সেই মাতৃৰ কোনো দোষ নাই, যাৰ ইতিমধ্যে দেহাৱসান হৈছে, যিয়ে কাৰো পৰা একো লোৱা নাই, যাৰ ৰাজনীতিৰ লগত কোনো সম্পৰ্ক নাই। যেতিয়া সেই মাকক নিৰ্যাতন কৰা হয়, তেতিয়া বেদনাবোৰ অসহ্যকৰ হৈ পৰে, যন্ত্ৰণাবোৰ সহ্য কৰিব নোৱাৰা হৈ পৰে। আৰু সেইবাবেই মাক-ভনীসকল, যেতিয়া সেই বিষটো আপোনাৰ সন্মুখত পুত্ৰৰ দৰে আহিছিল, ঠিক তেনেকৈয়ে গুচি গৈছে। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে মোক এনে প্ৰতিটো অত্যাচাৰ সহ্য কৰিবলৈও শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু প্ৰতিটো অত্যাচাৰক পৰাস্ত কৰি মাতৃ-ভগ্নীৰ সেৱা কৰিবলৈ এক নতুন শক্তি, এক নতুন প্ৰেৰণা দিব। ইয়াকে কৈ মোৰ ভাষণ সামৰিলোঁ। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।