Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, Deputy Chief Ministers Samrat Choudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji, other distinguished guests, and my lakhs of sisters from Bihar who are present at this program — my respectful greetings to you all.
I am watching on the television screen in front of me, and I can see lakhs of sisters. Perhaps, in every village of Bihar this has become a huge celebration — such a remarkable sight in itself. What greater fortune in life can there be to receive the blessings of so many mothers and sisters?
Friends,
On this auspicious Tuesday, a very auspicious beginning is being made. Today, the mothers and sisters of Bihar are receiving a new facility — the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. With this, the sisters associated with Jeevika in every village will now be able to access money more easily; they will receive financial support. This will greatly help them in expanding the work and businesses they are engaged in. And I am especially glad to see that the Jeevika Nidhi system is entirely digital. This means there is no need to approach anyone — all tasks can be completed through the phone itself. I extend my heartfelt congratulations to the mothers and sisters of Bihar for this Jeevika Sahkari Sangh. And for this remarkable initiative, I also warmly appreciate Shri Nitish ji and the NDA government of Bihar.
Friends,
A ‘Viksit Bharat’ (Developed India) rests on the strong foundation of empowered women. And to empower women, it is very important to reduce every type of difficulty from their lives. That is why we are making multifaceted efforts to ease the lives of mothers, sisters, and daughters. We have built crores of toilets for women so that they are freed from the compulsion of open defecation. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, we have constructed crores of permanent houses, while also ensuring that whenever possible, the houses are registered in the name of women. When a woman becomes the owner of a house, her voice carries greater weight.
Mothers and sisters,
To end the crisis of clean drinking water, we launched the Har Ghar Jal Yojana. We started the Ayushman Bharat scheme, which provides free medical treatment up to 5 lakh rupees, so that mothers and sisters do not face difficulties in getting treatment. The central government is also running the free ration scheme today. This scheme has freed every mother from the worry of how to feed her children each day. To increase women’s income, we are making them Lakhpati Didis, Drone Didis, and Bank Sakhis. All these initiatives are a great sacred mission of service to mothers and sisters. And today I assure you through this program that the NDA government of Bihar is going to accelerate this campaign even further in the coming months.
Friends,
Bihar is that sacred land where the respect for ‘Matru Shakti’, the respect for the mother, has always been paramount. Here, people worship Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, Punpun Maiya. And we all proudly say that Goddess Janaki is a daughter of this land. Brought up in the culture of Bihar, this very Siya Dhiya became revered as Mother Sita in the world. By bowing before Chhathi Maiya, we all feel blessed. In just a few days, the holy festival of Navratri will begin. Across the country, people will worship the nine forms of Goddess Durga. But in Bihar and the Purvanchal region, along with Navdurga, there is also a tradition of Satbahini Puja — the worship of seven sisters as divine forms of the Mother, a tradition that reflects Bihar’s deep faith and devotion to the Mother. It has rightly been said about mothers: अपने सुखल-पाकल खाके, रखली सबके भरम बचा के, उनकर रोवां जे दुखाई, त भलाई ना होई, केहू कतनो दुलारी, बाकि माई ना होई। (She eats little, lives with hardship, but protects everyone’s honour; if her children are hurt, nothing feels right; no matter how loving others may be, no one can take the place of a mother.)
Friends,
For our government, the dignity of mothers, their respect, and their self-esteem are a top priority. A mother is our world, a mother is our pride. What happened just a few days ago in this Bihar of rich traditions — I could never have imagined it, nor could any of my brothers and sisters of Bihar, nor any person in Bharat. From the stage of RJD and Congress in Bihar, abuses were hurled at my mother. These insults were not just an insult to my mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of this nation. I know how deeply it must have hurt all of you — every mother, every daughter, every brother of Bihar. I know that the pain I carry in my heart is the same pain my people of Bihar feel. And that is why today, when I see lakhs of mothers and sisters gathered before me, when I feel your presence, I too am simply a son. When so many mothers and sisters are standing before me, my heart compels me to share my sorrow with you so that I will find the strength to endure this pain with your blessings.
Mothers and sisters,
You all know that I have been engaged in the service of society and the nation for nearly 50–55 years. I came into politics much later. Before that, whatever little I could do for society, I tried to do. Every day, every moment, I have worked with full dedication and effort, wherever and whenever I could for my country and my countrymen. And in all this, my mother’s blessings, my mother’s role, has been immense. I had to serve Mother India, and for that, the mother who gave birth to me freed me from her own expectations and responsibilities.
My mother blessed me by saying, “Son, go, serve the crores of mothers of this country, serve the poor of this nation.” It was with those blessings of my mother that I set out on this path. And that is why today, I feel so much pain — the very mother who gave me her blessings for national service, who sent me off to serve the country. Every mother wishes that her son would serve her, that her son would do something for her as he grows. But instead of asking for herself, my mother let me go so that I could serve crores of mothers like you. You all know that my mother is no longer in this world. Some time ago, at the age of 100, she departed from us. That mother of mine, who had nothing to do with politics, who is not even physically present anymore — that mother was abused with the most vile language from the platform of RJD and Congress. Mothers and sisters, I can see your faces — you must have felt so much pain too. I can see tears in the eyes of some of the mothers. This is deeply saddening, hurtful, and painful. What fault, what crime was my mother’s, that she should be subjected to such insults?
Friends,
Every mother raises her children with immense sacrifice. Every mother sitting here before me has raised her children with the same dedication and sacrifice. For a mother, nothing is greater than her children. I too saw my mother in that very role from my childhood. Despite living in poverty and enduring many hardships, she raised our family, all of us brothers and sisters. I remember, before the rainy season, my mother would prepare the house to ensure the roof would not leak, so that her children could sleep peacefully. She would fall ill, but never let us know — she would keep working, going out for work. She knew that if she rested even for one day, her children would suffer. She would not even let my father know the full extent of her difficulties. She never bought a new sari for herself; instead, she saved every single paisa to ensure clothes for her children. And though I speak of my own mother, I know there are crores of mothers in my country who live such lives of sacrifice. The mothers and sisters sitting before me too have endured the same hardships. A poor mother spends her entire life toiling, so that her children may get an education, good values, and a better future. That is why the place of a mother is considered even higher than that of gods and ancestors. This is also the tradition of Bihar. Every Bihari often says: “The place of a mother is above even the gods and forefathers. For the sake of her children, she lives like a divine shadow, raising them with love, enduring pain herself while showing the world a smiling face. Without a mother, no life can ever flourish. That is why a mother is truly great!”
That is why, friends,
The abuses hurled from the Congress–RJD platform were not just directed at my mother. Those vile insults were hurled at crores of mothers and sisters.
Friends,
The sacrifice of a poor mother, the pain of her son — these are things the princely heirs born in royal families can never understand. These so-called elites are born with silver and gold spoons in their mouths. They believe that the power of the country and of Bihar is their family inheritance. They think the chair of authority should belong to them alone! But you — the people of this great nation — blessed the hardworking son of a poor mother and made him the ‘Pradhan Sevak’ (chief servant of the people). And this is something the elites cannot digest. Congress has never been able to tolerate when someone from the backward or most backward sections moves ahead. They feel it is their right as elites to insult hardworking people. And that is why they shower abuses one after another.
Mothers and sisters,
You must have heard it too and you must have read it as well — the kind of abuses they have hurled at me. The list is very long, and none of their senior leaders have stayed behind when it comes to insulting me. This hatred, this arrogance of the elites, always bursts out in the form of abuse against a hardworking man. Sometimes they call me low-born, sometimes a worm of a dirty drain, sometimes a venomous snake. And just recently, you would have heard during the Bihar election rally as well, they addressed me with the crudest of words, with abuse after abuse — once again exposing their elitist mind-set. And because of this very mind-set, now they have stooped so low as to abuse even my late mother, who is no longer in this world, who had nothing whatsoever to do with politics. Yet, from their stage, even she was not spared.
Friends,
The mind-set that abuses mothers, that abuses sisters, considers women to be weak. This mentality treats women as objects of exploitation and oppression. That is why, whenever such an anti-women mind-set has come to power, it is the mothers, sisters, daughters, and women who have had to suffer the most. And who would understand this truth better than my mothers and sisters of Bihar! During the era of RJD, when crime and criminals were unchecked in Bihar, when murder, extortion, and rape had become commonplace — the RJD government used to protect killers and rapists. And who had to bear the brunt of that regime the most? It was the mothers, daughters, and sisters of Bihar, the women of Bihar. Women were not safe stepping outside their homes. They had no assurance that their husbands or sons would return alive in the evening. Families lived in fear of being destroyed any day. They feared they might have to sell their jewellery for ransom, that some mafia might abduct them from their homes, that their marital life could be shattered overnight. Every woman lived in this constant terror! Bihar has fought a long struggle to come out of that darkness. And the women of Bihar played a very significant role in removing RJD from power, in defeating them again and again. That is why, today, whether it is RJD or Congress, these people are furious especially at you women. Every woman in Bihar must understand their intentions. They want revenge against you. They are waiting for an opportunity to punish you.
Friends,
Parties like RJD have never wanted women to move forward. That is why they strongly opposed women’s reservation. And when a woman from a poor household rises, their frustration becomes visible again. That is why Congress continuously insults the country’s President, Droupadi Murmu ji, a daughter from a poor tribal family.
Friends,
It is necessary to put a stop to this politics of hatred and contempt towards women. The people of this nation must think carefully — what kind of language is being used?
Mothers and sisters,
Twenty days from today, the festival of Navratri will begin. And fifty days from now, we will celebrate Chhath Puja in reverence of Chhathi Maiya. Before the people of Bihar, I want to say to those who insult mothers: Modi may forgive you once, but the soil of Bharat has never tolerated the insult of a mother. That is why RJD and Congress must seek forgiveness from Satbahini and from Chhathi Maiya.
Friends,
I also want to say to the people of Bihar — it is the responsibility of every son of Bihar to hold these offenders accountable for this insult. Wherever RJD–Congress leaders go, whichever street or city they enter, they should hear one voice from all sides. Every mother and sister must step forward and demand an answer from them. And from every street and neighbourhood, there should be one resounding voice: “We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother. We will not tolerate, we will not tolerate attacks on our honour. We will not tolerate, we will not tolerate RJD’s oppression. We will not tolerate, we will not tolerate Congress’s assault. We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother.”
Friends,
The empowerment of women in our country is the highest priority of our government. The NDA government is constantly working to reduce the difficulties in their lives. And mothers and sisters, I promise you — we will continue to serve you tirelessly, without pause. Please continue to bless the NDA government with your support. As I bow to every mother of the nation, I recall once again a prayer. On 15th August, a chant echoed through every street and every village — “Ghar Ghar Tiranga, Har Ghar Tiranga” (The Tricolour in every home). Now the demand of the time is — “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi” (Every home self-reliant, every home Swadeshi). Mothers and sisters, to make Bharat truly self-reliant, I need your blessings for this new mantra: Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi. I will also tell every shopkeeper — put up a board with pride, display it with honour: “This is Swadeshi, this is Swadeshi.” We must march firmly on the path of Aatmanirbhar Bharat. And this journey cannot be completed without the blessings of mothers and sisters. The bright future of Maa Bharati cannot be achieved without your blessings. And you know well, what have these elites been saying? They have gone so far as to even question — “Who is Bharat Mata? What is Bharat Mata?” For those who abuse Bharat Mata, abusing Modi’s mother is an easy thing. And that is why it is very important for the people to recognize such individuals.
Mothers and sisters,
When I see lakhs of mothers and sisters before me, I pray that your blessings always remain upon me. Standing before so many mothers and sisters, the pain I was carrying inside me naturally poured out in front of you. Mothers and sisters, it is through your blessings that I will find the strength to endure such pains. But when a mother, who has left her body and departed, who never took anything from anyone, who had nothing to do with politics — when such a mother is abused, the pain becomes unbearable, the anguish becomes intolerable. And that is why, mothers and sisters, my grief came before you today — not as a leader, but as a son — and it simply flowed out. I have full faith that your blessings will give me the strength to withstand every injustice, and to overcome every injustice, they will give me new energy and new inspiration to serve the mothers and sisters of this nation. With these words, I conclude. I offer my heartfelt thanks to all of you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বিহার রাজ্যা জিবিকা নিধি সাখ সাহকারি সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোকপগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Imphal
বিহারগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমার জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী সম্রাত চৌধরী জী, বিজয় কুমার সিনহা জী, অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিং অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা বিহারগী ঐহাক্কী ইচে-ইচল লাখ কয়াগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐহাক হৌজিক তি.ভি.গী স্ক্রীনদা য়েংলি, ইচে-ইচল লাখ কয়া অমা উবা ফংলি। মসি বিহারগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা চাউরবা থৌরম অমা ওইরম্বা য়াই, মসিমক য়াম্না ঙক্নিংঙাই ওইরবা মশক অমনি। অসিগুম্বা মশিং য়াম্লবা ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী থৌজাল অসিদগী হেন্না লাইবক ফবা অসি পুন্সিদা কদাইদা লৈবগে।
মরুপশিং
ঙসি, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা, য়াম্না অফবা থবক অমা হৌরে। ঙসি, বিহারগী ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংলগনি - জিবিকা নিধি ক্রেদিৎ কোওপরেতিব য়ুনিয়ন। মসিগী খুত্থাংদা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা জীবিকাগা মরী লৈনবা ইচে-ইচলশিংনা শেল হেন্না লায়না ফংলগনি, মখোয়না শেলগী মতেং ফংলগনি। মসিনা মখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং, মখোয়না পায়খৎলিবা বিজনেসশিংবু মাংলোমদা পুখৎপদা য়াম্না মতেং পাংগনি। অমসুং ঐহাক্না জীবিকা নিধিগী সিস্তেম অসি মপুং ফানা দিজিতেল ওইরকপা উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা তাকপদি কনাগুম্বা অমত্তদা চৎপগী তঙাইফদবা লৈতে, থবক পুম্নমক ফোনগী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি। বিহার অমসুং জীবিকা কোওপরেতিব য়ুনিয়নগী ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না শ্রীমান নিতিশ জী, বিহারগী এন.দি.এ. সরকারবু মসিগী অফবা খোংথাং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারতকী মরুওইবা য়ুম্ফমদি ভারতকী নুপীশিংবু এমপাৱর তৌবনি, অমসুং নুপীশিংবু এমপাৱর তৌনবগীদমক্তা মখোয়গী পুন্সিদা লৈরিবা অৱাবা খুদিংমক হন্থহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না ইমা-ইবেলশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী পুন্সিশিংবু হেন্না কোমহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়না নুপীশিংগীদমক্তা লমহাংদা মপাল-হৈপাল থোকপগী তঙাইফদবা লৈবশিং অদুবু কোকহন্নবা তোইলেৎ করোর কয়া শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা ঐখোয়না কংক্রিৎকী য়ুম করোর কয়া শাখ্রে। অমসুং করিগুম্বা ওইথোকপা তারবদি, য়ুমশিং অদু নুপীশিংগী মিংদা ওইনা থমগদবনি হায়বা ৱাফম অসিমসু থমখি। করিগুম্বা নুপী অমনা য়ুমগী মপু ওইবা মতমদা, মহাক্কী খোঞ্জেলসু হেন্না মরু ওই।
ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঐখোয়না অশেংবা ঈশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা হর ঘর জল য়োজনা হৌদোক্লে। ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা লাইয়েংবদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা ঐখোয়না আয়ুশ্মান য়োজনা হৌদোক্লে, মসিদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি। ঙসিদি, কেন্দ্র সরকারনা লেম্না রেশন পীনবগী স্কিম অমা পায়খৎলি। স্কিম অসিনা মমা খুদিংমকপু য়ুমদা অঙাংশিংবু মতৌ করম্না থাক্কনি হায়বগী অৱাবদগী কোকহল্লে। নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক, ঐখোয়না মখোয়বু লক্ষপাতি দিদি, দ্রোন দিদি অমসুং বেঙ্ক সখীসু শেমগৎলি। হায়রিবা স্কিমশিং অসি ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী সেবা তৌবগী য়াম্না চাউরবা মহায়গ্যনি। অমসুং ঙসি মসিগী প্রোগ্রাম অসিদা, ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি লাক্কদৌরিবা থাশিংদা বিহারগী এন.দি.এ. সরকারনা মসিগী কেম্পেন অসি খোংজেল য়াংশিনহল্লগনি।
মরুপশিং
বিহার অসি মমাগী শক্তিবু ইকায় খুম্নবা, মমাবু ইকায় খুম্নবা অসিনা মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী মরু ওইদুনা লাক্লবা লমদম অমনি। গঙ্গা মৈয়া, কোসি মৈয়া, গান্দাকি মৈয়া, পুনপুন মৈয়া, মখোয় পুম্নমক মফম অসিদা খরুম্নরি। অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোক্না হায়রি মদুদি জনকী জী অসি মফম অসিগী মচানুপীনি। মহাক্না বিহারগী চৎনবীদা চাওরকখি, মহাক্না মফম অসিগী সিয়া ধিয়া, মালেমগী সীতা মাতা ওইরি। ঐখোয় পুম্নমক্না ছত্তি মৈয়াদা খুরুমজদুনা মহাক্কী থৌজাল ফংজরি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, নবরাত্রিগী অশেংবা কুমহৈ হৌরগনি। লৈবাক শিনবা থুংনা নবদুর্গাগী, ইমাগী শায়োল মাপলগী লাইনিং লাইশোল তৌরগনি, অদুবু বিহার অমসুং নোংপোক থংবা শরুক্তদি, দুর্গা মাপলগা লোইন-লোইননা সতবহিনিগী পুজা তৌবা হায়বসি লিশাং-শিৎনা মীরোল কয়াদগী পাংথোক্তুনা লাক্লিবনি, ইমা শক্তমদা মচিল-মনাও নুপী তরেতকা লোইনা পুজা তৌবগী চৎনবী অসি, মমাগী মফমদা ইকায় খুম্নবা অমসুং থাজবা অসিনা বিহারগী মশক তাক্লি। মমা অমগীদমক হায়নৈ, মহাক্না মশাগী নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শেংজবা অদু কত্থোক্তুনা ময়াম্বু অসোই-অঙাম য়াওদনা, তেক্ত-কাইদনা থম্বীরি, করিগুম্বা নহাক্না মখোয়গী মমিত্তগী মপি তাহনবা তারবদি, মদু অফবা ওইরোই, কনাগুম্বগী মীনুংশিনা, কৈদৌনুংদা মমা অমগী মীনুংশিগী মহুৎ শিনবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগীদমক্তা, মমা অমগী ইজত, মহাক্কী ইকাই খুম্নবা, মহাক্কী মশাগী ইকাই খুম্নবা অসি য়াম্না মরু ওই। মমা হায়বসি ঐখোয়গী মালেমনি, মমা হায়বসি ঐখোয়গীব ইশাগী ইকাইখুম্নবনি। ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মমাংদা চৎন-কাঙলোনগা মরী লৈনবা বিহারদা থোকখিবা অসি ঐহাক্না খল্লমদে, বিহারদা লৈবা ঐহাক্কী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী মরক্তগী কনা অমত্তনা খল্লমদে, ভারতকী মীওই অমত্তনা খল্লমদে। বিহারদা আর.জে.দি.-কংগ্রেসকী স্তেজদগী ঐগী ইমাদা তাথি-তাওইনা তৌবীখি। অসুম্না তাথি-তাওইনা তৌবা অসি ঐগী ইমাদা খক্তমক উৎশিত্তবা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা উৎশিত্তবা উৎপনি। বিহারগী মমা, মচানুপী, ইচে-ইচল পুম্নমক্না মসি উবা অমসুং খঙবদগী করম্না নুংঙাইতবগে হায়বদু ঐনা খঙই। ঐহাক্কী থম্মোয়দা অৱাবা লৈবগুম্না ঐহাক্কী বিহারগী মীয়াম্নসু অৱাবা অসিগা লোয়ননা লৈরি হায়বসি ঐহাক্না খঙই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐহাক্না বিহারগী ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচল লাখ কয়াবু মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াগা উনরিবনি, মরমদি ঐসু মচা অমনি। ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচল কয়ানা ঐগী মমাংদা লৈরিঙৈদা, ঙসি ঐহাক্না নখোয়গা লোয়ননা ঐহাক্কী থম্মোয় অমসুং ঐহাক্কী অৱাবা শরুক য়ামিন্নরি।
ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
ঐনা চহি ৫০-৫৫ রোম খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি হায়বসি ময়াম পুম্নমক্না খঙই। ঐহাক রাজনিতীদা য়াম্না অথেঙবা মতমদা য়াওরকখি। ঐনা খুন্নাই অসিগীদমক ঐনা তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌনবা হোৎনখি। নুমিৎ খুদিংগী, মতম খুদিংগী, ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক অসিগীদমক, ঐহাক্কী ইরৈচাশিংগীদমক, ঐহাক্না তৌবা ঙম্বদু, মফম খুদিংদা, মপুং ফানা থাজবা অমসুং কন্না হোৎনদুনা থবক তৌখি। অমসুং ঐগী ইমাগী থৌজাল, ঐগী ইমানা মসিদা য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐহাক্না ইমা ভারতীবু সেবা তৌবা তাখি, মরম অদুনা ঐহাকপু পোকখিবা ঐহাক্কী ইমা অদুনা ঐহাকপু ঐহাক্কী থৌদাংশিংদগী থাদোকপীখি।
অমসুং ঐগী ইমানা ঐবু লৈবাক অসিগী মমা মিলিয়ন কয়াগী সেবা তৌনবা, লৈবাক অসিগী লায়রবশিংগী সেবা তৌনবা থৌজানবীখি। ঐহাক্না খোঙচৎ চৎপা অসি ঐহাক্কী ইমাগী থৌজালগা লোয়ননা ওইখি। মরম অদুনা ঙসি ঐহাক্না অৱাবা ফোংদোকচরি মদুদি ঐহাকপু লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা থৌজাল পীখিবা ঐহাক্কী ইমা অদুনা ঐহাকপু লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা থাদোকখি। মমা খুদিংমক্না মহাক্কী মচানা মহাক্কী সেবা তৌবীবা পাম্মি, মমা খুদিংমক্না মহাক্কী মচানা চাউখৎপা অমসুং মহাক্কী মমাগীদমক করিগুম্বা খরা তৌদুনা লৈহনবা পাম্মি। অদুবু ঐহাক্কী ইমা অদুনা ঐহাকপু মহাক মশামক্তগী তোখায়না থমখি অমসুং মহাক্কীদমক্তা নত্তে, অদুবু ঐহাক্না অদোমগুম্বা ইমা মিলিয়ন কয়াগী সেবা তৌবা ঙম্নবগীদমক্তা, ঐহাকপু চৎপগী অয়াবা পীখি। হৌজিক ঐগী ইমাগী হকচাং অসি মালেমসিদা লৈতে হায়বসি ময়াম পুম্নমক্না খঙলে। মতম খরগী মমাংদা, চহি ১০০ শুরবা মতুংদা, মহাক্না ঐখোয় পুম্নমকপু থাদোকখি। ঐগী ইমাদু রাজনিতীগা মরী অমত্তা লৈনদবা। মশামকশু লৈখিদ্রে। ঐগী ইমা অসি আর.জে.দি.গী কংগ্রেসকী স্তেজতগী তাথি-তাওইনা তৌবীখি। ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, ঐহাক্না অদোমগী মায়কৈদা য়েংলি, অদোমসু য়াম্না অৱা-অনা কয়া মায়োক্নরম্বা য়াই। ঐহাক্না মমা খরগী মমিৎ অদু উবা ফংই। মসি য়াম্না নুংঙাইতবা, অৱাবা অমসুং অৱাবা চৈথেং অমনি। ইমাদুগী করি অশোয়বা লৈবগে? মহাকপু অসুক তাথি-তাওইনা তৌবীরিবদু।
মরুপশিং,
মমা খুদিংমক্না মহাক্কী মচাশিংবু অৱাবা কয়াগা লোয়ননা শেন্নৈ। মফম অসিদা ঐগী ইমাংদা লৈরিবা মমা খুদিংমক্না মখোয়গী অঙাংশিংবু চপ মান্নবা থৌনা অমসুং পেনেন্সগা লোয়ননা য়োকই। মমা অমগীদমক্তা মহাক্কী মচাশিংদগী হেন্না চাউবা করিসু লৈতে। ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা ঐহাক্কী ইমাবুসু অসিগুম্বা মওংদা উখি। মহাক্না মহাক্কী ইমুং-মনুং, ঐখোয় ইচে-ইচল পুম্নমকপু, অৱাবা কয়া মায়োক্নরগা, য়াম্না লাইরবগী ফিভমদা য়োকলকখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি নোংজু থাগী মমাংদা, ইমানা মহাক্কী মচাশিংবু ইংনা-চিক্না তুম্বা য়ানবা নোং য়ুদনবা য়াম্না কন্না হোৎনরম্মি। ইমাদি য়াম্না তোইওনা নারম্মি। মদু ওইরবসু মহাক্না কনাগুম্বা অমত্তদা খঙহল্লমদে, মহাক্কী থবক তৌদুনা লৈখি। করিগুম্বা মহাক্না পোথাদুনা লৈরবদি ঐখোয় অঙাংশিংনা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নগনি হায়বসি মহাক্না খঙলম্মি। মহাক্না মশাগীদমক্তা অনৌবা সারী অমত্তা লৈখিদে, মহাক্কী অঙাংশিংগীদমক্তা ফিরোল লৈবীনবগীদমক্তা শেল তুংশিনখি। অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমাগী মরমদা হায়রবসু, ঐহাক্কী লৈবাক অসিদা, মমা করোর কয়া অমা অসিগুম্বা পেনেন্স অসি তৌরি। ঐগী ইমাংদা ফম্লিবা ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনসু অসিগুম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। লাইরবা মমা অমনা পুন্সি চুপ্পদা অসুম্না অৱা-অনা কয়া মায়োক্নৈ অমসুং মহাক্কী অঙাংশিংদা মহৈ-মশিং অমসুং অফবা মগুনশিং পীবী। মরম অদুনা, মমাগী মফম অসি লাইরেম্বী অমসুং লাইনিংথৌদগী হেন্না ৱাংই হায়না লৌনৈ। মসি বিহারগী ভেল্যুশিংনি অমসুং বিহারী খুদিংমক্না হায়রি মদুদি মমা অমগী মফম অসি লাইশিং অমসুং মপা-মপুশিংদগী হেন্না ৱাংই। মরমদি মহাক্কী অঙাংশিংগীদমক্তদি, মহাক্না মখোয়বু লাইরেম্বি অমগী মমিগুম্না য়োকলকখি। মহাক মশামক্না অৱা-অনা কয়া মায়োক্নদুনা মালেম অসি উখ্রে। মমা অমা য়াওদনা পুন্সি অমত্তনা চাউখৎপা ঙমদে। মসিনা মরম ওইদুনা মমাশিংনা খ্বাইদগী অথোইবা ওইরিবনি !
মরম অদুনা কোমরেদশিং,
কংগ্রেস-আর.জে.দি.গী প্লেতফোর্মদগী তাথি-তাওইনা উৎশিৎ থৌওইদনা তৌখিবা অদু ঐগী ইমাদা খক্তদা ওইখিদে। অসিগুম্বা ফত্তবা থৌওং অসি ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচল করোর কয়াদা লংশিল্লিবনি।
মরুপশিং,
নিংথৌরেলগী ইমুংশিংদা পোকপা নিংথৌরেলশিং অসিনা লাইরবা মমা অমগী অৱাবা অমসুং মহাক্কী মচাগী অৱাববু খঙবা ঙমদে। নামদারগী মীওইশিং অসি মখোয়গী য়াম্না নুংঙাইনা হৌরকখি। মখোয়না লৈবাক অসিগী অমসুং বিহারগী শক্তি অসি মখোয়গী ইমুং-মনুংগী লন্নি হায়না খল্লি। মখোয়না পাইগদবনি হায়না খল্লি! অদুবু, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না, লাইরবা মমা অমগী থবক শুরিবা মচানুপা অদুদা থৌজাল পীদুনা মহাকপু প্রধান সেবক ওইহনখি। নামদারগী মীওইশিংনা মসি উবা ঙমদে। কংগ্রেসনা কৈদৌনুংদা সোত্থরবা নত্রগা য়াম্না শাথিনা শোত্থরবা মীওই অমনা মাং থাদুনা চৎপদা কৈদৌনুংদা য়ানিংখিদে! নামদারশিংনা থবক শুরিবা মীওইশিংবু চৈবা-ঙাংবগী হক লৈ হায়না মখোয়না খল্লি, মরম অদুনা মখোয়না মখোয়বু নুমিৎ খুদিংগী তাথি-তাওইনা তৌবী।
ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
মখোয়না ঐবু মওং কয়াদা চিন থিরদুনা চৈ-ঙাংঙি হায়বা অদোম্না খঙলমগনি, খঙলমগনি। হায়রিবা লিস্ত অসি য়াম্না শাংবনি অমসুং মখোয়গী মরুওইবা লুচিংবা অমত্তনা চিথদে। অচৌবা মমিং লৈরবশিংগী নুংশিদবা, অহেনবা ঙকচাউ থেকপা অসি শিন্মী অমগী মায়োক্তা চৈথেং পীনবগী মওংদা লেপ্পা লৈতনা থোরকই। করিগুম্বা মতমদা মখোয়না ঐবু অতোনবনি হায়নৈ, অমোৎপা নালাদগী থোরকপা তিন্নি হায়, ঐবু মহু চেনবা লিন হায়না কৌই। বিহারগী মীখলদসু মখোয়না ঐঙোন্দা তাথি-তাওইনা চৈদুনা, মখোয়গী নামদারগী ৱাখল্লোনশিং অসি অমুক্কা হন্না উবা ফংলে। অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা, হৌজিক্তি মখোয়না ঐগী লৈখিদ্রবা ইমা, হকচাং লৈত্রবা, রাজনিতীগা মরী লৈনদবা, ঐগী লৈখিদ্রবা ইমা অসিবু মখোয়গী ফম্বাক্তগী উৎশিত্তনা চৈরি।
মরুপশিং,
ইমাশিং অমসুং ইচানুপীশিংবু তাথি-তাওইনা তৌবগী ৱাখল্লোন লৈবশিং অসিনা নুপী ওইবীশিংবু অশোনবা ওইনা লৌই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা নুপীশিংবু শীজিন্ননবা অমসুং নমথনবা পোৎশকশিং ওইনা লৌই। মরম অদুনা, নুপীগী মায়োক্তা লৈবা ৱাখল্লোন অসিনা শক্তি লৈরকপা মতমদা, ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং, ইচানুপীশিং অমসুং নুপীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা মায়োক্নৈ। অমসুং বিহারগী ঐহাক্কী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংদগী হেন্না মসিবু কনানা হেন্না খঙগনি! আর.জে.দি.গী মতমদা, বিহারদা ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিং মরাং কাইনা লৈরম্বা মতমদা, মী হাৎপা, চৈরাক পীবা অমসুং রেপ চৎনরম্বা মতমদা। আর.জে.দি.গী লৈঙাক্না খুৎলায় পায়বশিং অমসুং রেপিস্তশিংবু ঙাক-শেনবীরম্মি, আর.জে.দি.গী কাঙলোন অসিনা কনাবু হেন্না শোকহনবগে? বিহারগী ঐহাক্কী ইমাশিং, বিহারগী ঐহাক্কী ইচানুপীশিং, বিহারগী ঐহাক্কী ইচানুপীশিং, বিহারগী নুপীশিংনা মসি খাংখি। নুপীশিংনা মখোয়গী য়ুমদগী মপান থোকপা ঙম্বা নত্তে। নুমিদাংৱাইরম ফাওবদা মখোয়গী মপুরোইবশিং, মখোয়গী মচাশিং হিংদুনা য়ুমদা হল্লক্কনি হায়বগী থাজবা অমত্তা লৈরমদে! মখোয়গী ইমুং-মনুং করম্বা মতমদা কাইখিগদগে, করম্বা মতমদা মখোয়না মখোয়গী সনা-লিককোল য়োন্দুনা শেল হাইরকপা পীগদগে, করম্বা মতমদা মাফিয়া অমনা মখোয়গী য়ুমদগী মখোয়বু ফাখিগদগে, করম্বা মতমদা মখোয়গী লুহোংলবা পুন্সি মাংখিগদগে, নুপী খুদিংমক অসিগুম্বা অকিবা অসিদা হিংলমখি! মতম শাংনা লান্থেংদুনা লাক্লবা মতুংদা বিহারনা অঙকপা মওংদা মায় পাকখ্রে। বিহারগী নুপী পুম্নমক্না আর.জে.দি.বু লৌথোকপদা অমসুং হন্না হন্না মাইথিবা পীনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মরম অসিনা আর.জে.দি. ওইরো নত্রগা কংগ্রেস ওইরো, ঙসিদি নুপী পুম্নমক্কী মফমদা মীয়াম্না নুংঙাইতবা ফাওরি। বিহারগী নুপী খুদিংমক্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু খঙগদবনি। মীশিং অসিনা লমন শিংবা পাম্মি, অদোমবু নখোয়না নখোয়গী মফমদা চৈরাক পীনবা খুদোংচাবা অমা থিরি।
মরুপশিং
আর.জে.দি.গুম্বা পার্তীশিংনা নুপীশিংবু মাংলোমদা চংশিনবা য়াহন্দবা পাম্মি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না নুপীশিংগী রিজর্বেসন ফাওবা অকনবা মওংদা য়ানীংদবা ফোংদোক্লি। অমসুং করিগুম্বা নুপী অমা, লাইরবা ইমুং অমগী নুপী অমনা খুমাং চাউশিল্লবদি, মদুদসু মখোয়গী নুংঙাইতবা অদু উবা ফংই। মসিনা মরম ওইদুনা কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী রাস্ত্রপতি দ্রৌপদী মর্মু জীবু, লাইরবা ইমুং অমগী ত্রাইবেলগী মচানুপীবু লেপ্তনা করেম-কথাইনবা উৎলি।
মরুপশিং,
নুপীশিংগী মায়োক্তা নুংশিদবা অমসুং উশিৎ-থৌওইদবা রাজনীতি অসিবু থিংবা মথৌ তাই। লৈবাক্কী মীওইশিংনা ৱাখল খনবা মথৌ তাই, করম্বা মখলগী লোনদা শিজিন্নবগে হায়বদু খঙবা মথৌ তাই?
ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং,
নবরাত্রি ঙসিদগী নুমিৎ ২০নি মতুংদা হৌরগনি। অমসুং নুমিৎ ৫০গী মতুংদা, ছতি মৈয়াগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎকনি অমসুং ছত ফেস্তিবেল পাংথোক্কনি। বিহারগী মীয়ামদা ঐনা হায়জনীংবদি, মমাদা উশিৎ-থৌওইদনা তৌরিবশিং, মোদীনা অদোম্বু অমুরক্তি ঙাকপীগনি, অদুবু ভারতকী লমদম অসিনা মমাদা উশিৎ-থৌওইদনা তৌবশিংবু কৈদৌনুংদা ঙাকপীরক্তে। মরম অসিনা আর.জে.দি. অমসুং কংগ্রেসনা সাত বাহিনিদা, ছতি মৈয়াদা লাল্লে হায়না হায়জগদবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না বিহারগী মীয়ামদসু হায়জনীংবদি হায়রিবা করেম্নবগী পাউখুম পীবা হায়বসি বিহারগী মচা খুদিংমক্কী থৌদাংনি। আর.জে.দি.-কংগ্রেসকী লুচিংবশিংনা মখোয়না চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মখোয়না চৎপা লম্বী নৎত্রগা শহর খুদিংমক্তা, নাকল পুম্নমক্তগী খোঞ্জেল অমমম লাক্কদবনি। ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচল খুদিংমক্না লমদম অসিদা লাক্কদবনি অমসুং মখোয়দগী পাউখুম অমা লৌগদবনি, লম্বী অমসুং য়ুমথোং খুদিংমক্তগী খোঞ্জেল অমা লাক্কদবনি। মমা অমবু তাথি-তাওইনা উৎশিৎ থৌওইদনা তৌবা হায়বসি ঐখোয়না য়ানীংদে। ইজত্তা শিংনবা, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে। আর.জে.দি.গী মীওই-মীনৈ, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে। কংগ্রেসকী লমচৎ, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদ্রে, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদ্রে। মমাদা উৎশিৎ-থৌওইদনা উৎপগী থৌওং, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে, ঐখোয়না মসিবু য়ানীংদে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি। এন.দি.এ. সরকারনা মখোয়গী পুন্সিদগী অৱাবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। অমসুং ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি, ঐখোয়না ময়ামগীদমক অৱাবা লৈতনা অমসুং লেপ্পা লৈতনা থবক তৌখিগনি। ময়াম পুম্নমক্না, এন.দি.এ. সরকারদা অদোমগী য়াইফ-থৌজাল পীনবীয়ু। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মমা খুদিংমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমগী য়াইফ-থৌজাল নিজরি। হৌজিক ওগস্ত ১৫দা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা অমসুং লম্বী খুদিংমক্তা, ঘর-ঘর তিরঙ্গা, হর ঘর তিরঙ্গা হায়বা মন্ত্র অসিনা শন্দোক্না নিল্লরে। হৌজিক মতমগী দিমান্দদি, হর ঘর স্বদেশী, ঘর-ঘর স্বদেশীনি। ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, মসিগী মন্ত্র অসিবু আত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা ঐঙোন্দা অদোমগী থৌজাল মথৌ তাই। য়ুম খুদিংদা স্বদেশী, য়ুম খুদিংদা স্বদেশী অমসুং ঐহাক্না দুকান ফম্লিবা মীওই খুদিংদা হায়গনি মদুদি মখোয়গী মফমদা বোর্দ অমা লৈগদবনি, ত্রেদরগী মফমদা বোর্দ অমা লৈগদবনি, মসি স্বদেশীনি হায়না চাউথোক্না হায়গদবনি, মসি স্বদেশীনি হায়না চাউথোক্না হায়গদবনি। ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বীদা মপাঙ্গল কন্না চংশিনবা তাই। অমসুং ঐহাক্কী থবক অসি ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী য়াইফ-থৌজাল য়াওদনা লোইশিনবা ঙম্লোই। অদোমগী য়াইফ-থৌজালশিং য়াওদনা ভারত মমানা ফংলিবা মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অসি ওইথোকপা ঙম্লোই। অমসুং হায়রিবা মমিং লৈরবা মীওইশিং অসিনা করি হায়রম্মী হায়বদু অদোম্না খঙব্রা? মখোয়না হন্না হন্না হংখি, ভারত মাতা অসি করিনো? ভারত মাতাবু উৎশিত্তবা মীওইশিংগীদমক্তদি মোদীগী মমাবু উৎশিত্তবা হায়বসি কৈশু লৈতবা ৱাফম্নি। অমসুং মরম অসিনা অসিগুম্বা মীওইশিং অসি খঙবা অসি য়াম্না মরু ওই।
ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিং
ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচল লাখ কয়ানা ঐগী মমাংদা লৈরিঙৈদা, অদোমগী থৌজালনা ঐঙোন্দা মতম পুম্নমক্তা লৈরসনু। ঐহাক্না ইমা কয়া অমসুং ইচে-ইচল কয়াগী মমাংদা লেপ্পা মতমদা, ঐহাক্কী মনুংদা লৈরম্বা অৱা-অনা অদু, ময়ামগী মমাংদা ফোংদোকখি। ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, অদোমগী য়াইফ-থৌজালনা ঐঙোন্দা অসিগুম্বা অৱাবা অসি খাংবা ঙম্নবগি শক্তি অদু পীগনি। অদুবু, মশাগী হকচাং থাদোকখিবা, কনা অমদগীসু করিগুম্বা অমত্তা লৌখিদ্রবা, রাজনিতীগা করিসু মরী লৈনদ্রবা মমা অদুগীদি অশোয়বা অমত্তা লৈতে। করিগুম্বা ইমা অদু উশিৎ-থৌওইদনা তোবা তারবদি, মদুগী অৱাবা অদু খাংবদা য়াম্না ৱাই, মদুগী চৈনা অদু খাংবদা য়াম্না ৱাই। অমসুং মরম অদুনা ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, ঐহাক্না মচা অমা ওইনা ময়ামগী মমাংদা লাকপা মতমদা, অশোক-অপন অৱা-অনা অদু তপ্না-তপ্না মাংখি। অদোমগী য়াইফ-থৌজাল অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা খুদিংমক মায়োক্ননবা ঐঙোন্দা শক্তি পীগনি অমসুং অৱাবা খুদিংমক মায়োক্ননবা অমসুং ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী সেবা তৌনবা ঐঙোন্দা অনৌবা ইনর্জী, অনৌবা ইথিল পীরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। হৌজিক ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু য়াম্না থাগৎচরি।