Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, Deputy Chief Ministers Samrat Choudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji, other distinguished guests, and my lakhs of sisters from Bihar who are present at this program — my respectful greetings to you all.
I am watching on the television screen in front of me, and I can see lakhs of sisters. Perhaps, in every village of Bihar this has become a huge celebration — such a remarkable sight in itself. What greater fortune in life can there be to receive the blessings of so many mothers and sisters?
Friends,
On this auspicious Tuesday, a very auspicious beginning is being made. Today, the mothers and sisters of Bihar are receiving a new facility — the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. With this, the sisters associated with Jeevika in every village will now be able to access money more easily; they will receive financial support. This will greatly help them in expanding the work and businesses they are engaged in. And I am especially glad to see that the Jeevika Nidhi system is entirely digital. This means there is no need to approach anyone — all tasks can be completed through the phone itself. I extend my heartfelt congratulations to the mothers and sisters of Bihar for this Jeevika Sahkari Sangh. And for this remarkable initiative, I also warmly appreciate Shri Nitish ji and the NDA government of Bihar.
Friends,
A ‘Viksit Bharat’ (Developed India) rests on the strong foundation of empowered women. And to empower women, it is very important to reduce every type of difficulty from their lives. That is why we are making multifaceted efforts to ease the lives of mothers, sisters, and daughters. We have built crores of toilets for women so that they are freed from the compulsion of open defecation. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, we have constructed crores of permanent houses, while also ensuring that whenever possible, the houses are registered in the name of women. When a woman becomes the owner of a house, her voice carries greater weight.
Mothers and sisters,
To end the crisis of clean drinking water, we launched the Har Ghar Jal Yojana. We started the Ayushman Bharat scheme, which provides free medical treatment up to 5 lakh rupees, so that mothers and sisters do not face difficulties in getting treatment. The central government is also running the free ration scheme today. This scheme has freed every mother from the worry of how to feed her children each day. To increase women’s income, we are making them Lakhpati Didis, Drone Didis, and Bank Sakhis. All these initiatives are a great sacred mission of service to mothers and sisters. And today I assure you through this program that the NDA government of Bihar is going to accelerate this campaign even further in the coming months.
Friends,
Bihar is that sacred land where the respect for ‘Matru Shakti’, the respect for the mother, has always been paramount. Here, people worship Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, Punpun Maiya. And we all proudly say that Goddess Janaki is a daughter of this land. Brought up in the culture of Bihar, this very Siya Dhiya became revered as Mother Sita in the world. By bowing before Chhathi Maiya, we all feel blessed. In just a few days, the holy festival of Navratri will begin. Across the country, people will worship the nine forms of Goddess Durga. But in Bihar and the Purvanchal region, along with Navdurga, there is also a tradition of Satbahini Puja — the worship of seven sisters as divine forms of the Mother, a tradition that reflects Bihar’s deep faith and devotion to the Mother. It has rightly been said about mothers: अपने सुखल-पाकल खाके, रखली सबके भरम बचा के, उनकर रोवां जे दुखाई, त भलाई ना होई, केहू कतनो दुलारी, बाकि माई ना होई। (She eats little, lives with hardship, but protects everyone’s honour; if her children are hurt, nothing feels right; no matter how loving others may be, no one can take the place of a mother.)
Friends,
For our government, the dignity of mothers, their respect, and their self-esteem are a top priority. A mother is our world, a mother is our pride. What happened just a few days ago in this Bihar of rich traditions — I could never have imagined it, nor could any of my brothers and sisters of Bihar, nor any person in Bharat. From the stage of RJD and Congress in Bihar, abuses were hurled at my mother. These insults were not just an insult to my mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of this nation. I know how deeply it must have hurt all of you — every mother, every daughter, every brother of Bihar. I know that the pain I carry in my heart is the same pain my people of Bihar feel. And that is why today, when I see lakhs of mothers and sisters gathered before me, when I feel your presence, I too am simply a son. When so many mothers and sisters are standing before me, my heart compels me to share my sorrow with you so that I will find the strength to endure this pain with your blessings.
Mothers and sisters,
You all know that I have been engaged in the service of society and the nation for nearly 50–55 years. I came into politics much later. Before that, whatever little I could do for society, I tried to do. Every day, every moment, I have worked with full dedication and effort, wherever and whenever I could for my country and my countrymen. And in all this, my mother’s blessings, my mother’s role, has been immense. I had to serve Mother India, and for that, the mother who gave birth to me freed me from her own expectations and responsibilities.
My mother blessed me by saying, “Son, go, serve the crores of mothers of this country, serve the poor of this nation.” It was with those blessings of my mother that I set out on this path. And that is why today, I feel so much pain — the very mother who gave me her blessings for national service, who sent me off to serve the country. Every mother wishes that her son would serve her, that her son would do something for her as he grows. But instead of asking for herself, my mother let me go so that I could serve crores of mothers like you. You all know that my mother is no longer in this world. Some time ago, at the age of 100, she departed from us. That mother of mine, who had nothing to do with politics, who is not even physically present anymore — that mother was abused with the most vile language from the platform of RJD and Congress. Mothers and sisters, I can see your faces — you must have felt so much pain too. I can see tears in the eyes of some of the mothers. This is deeply saddening, hurtful, and painful. What fault, what crime was my mother’s, that she should be subjected to such insults?
Friends,
Every mother raises her children with immense sacrifice. Every mother sitting here before me has raised her children with the same dedication and sacrifice. For a mother, nothing is greater than her children. I too saw my mother in that very role from my childhood. Despite living in poverty and enduring many hardships, she raised our family, all of us brothers and sisters. I remember, before the rainy season, my mother would prepare the house to ensure the roof would not leak, so that her children could sleep peacefully. She would fall ill, but never let us know — she would keep working, going out for work. She knew that if she rested even for one day, her children would suffer. She would not even let my father know the full extent of her difficulties. She never bought a new sari for herself; instead, she saved every single paisa to ensure clothes for her children. And though I speak of my own mother, I know there are crores of mothers in my country who live such lives of sacrifice. The mothers and sisters sitting before me too have endured the same hardships. A poor mother spends her entire life toiling, so that her children may get an education, good values, and a better future. That is why the place of a mother is considered even higher than that of gods and ancestors. This is also the tradition of Bihar. Every Bihari often says: “The place of a mother is above even the gods and forefathers. For the sake of her children, she lives like a divine shadow, raising them with love, enduring pain herself while showing the world a smiling face. Without a mother, no life can ever flourish. That is why a mother is truly great!”
That is why, friends,
The abuses hurled from the Congress–RJD platform were not just directed at my mother. Those vile insults were hurled at crores of mothers and sisters.
Friends,
The sacrifice of a poor mother, the pain of her son — these are things the princely heirs born in royal families can never understand. These so-called elites are born with silver and gold spoons in their mouths. They believe that the power of the country and of Bihar is their family inheritance. They think the chair of authority should belong to them alone! But you — the people of this great nation — blessed the hardworking son of a poor mother and made him the ‘Pradhan Sevak’ (chief servant of the people). And this is something the elites cannot digest. Congress has never been able to tolerate when someone from the backward or most backward sections moves ahead. They feel it is their right as elites to insult hardworking people. And that is why they shower abuses one after another.
Mothers and sisters,
You must have heard it too and you must have read it as well — the kind of abuses they have hurled at me. The list is very long, and none of their senior leaders have stayed behind when it comes to insulting me. This hatred, this arrogance of the elites, always bursts out in the form of abuse against a hardworking man. Sometimes they call me low-born, sometimes a worm of a dirty drain, sometimes a venomous snake. And just recently, you would have heard during the Bihar election rally as well, they addressed me with the crudest of words, with abuse after abuse — once again exposing their elitist mind-set. And because of this very mind-set, now they have stooped so low as to abuse even my late mother, who is no longer in this world, who had nothing whatsoever to do with politics. Yet, from their stage, even she was not spared.
Friends,
The mind-set that abuses mothers, that abuses sisters, considers women to be weak. This mentality treats women as objects of exploitation and oppression. That is why, whenever such an anti-women mind-set has come to power, it is the mothers, sisters, daughters, and women who have had to suffer the most. And who would understand this truth better than my mothers and sisters of Bihar! During the era of RJD, when crime and criminals were unchecked in Bihar, when murder, extortion, and rape had become commonplace — the RJD government used to protect killers and rapists. And who had to bear the brunt of that regime the most? It was the mothers, daughters, and sisters of Bihar, the women of Bihar. Women were not safe stepping outside their homes. They had no assurance that their husbands or sons would return alive in the evening. Families lived in fear of being destroyed any day. They feared they might have to sell their jewellery for ransom, that some mafia might abduct them from their homes, that their marital life could be shattered overnight. Every woman lived in this constant terror! Bihar has fought a long struggle to come out of that darkness. And the women of Bihar played a very significant role in removing RJD from power, in defeating them again and again. That is why, today, whether it is RJD or Congress, these people are furious especially at you women. Every woman in Bihar must understand their intentions. They want revenge against you. They are waiting for an opportunity to punish you.
Friends,
Parties like RJD have never wanted women to move forward. That is why they strongly opposed women’s reservation. And when a woman from a poor household rises, their frustration becomes visible again. That is why Congress continuously insults the country’s President, Droupadi Murmu ji, a daughter from a poor tribal family.
Friends,
It is necessary to put a stop to this politics of hatred and contempt towards women. The people of this nation must think carefully — what kind of language is being used?
Mothers and sisters,
Twenty days from today, the festival of Navratri will begin. And fifty days from now, we will celebrate Chhath Puja in reverence of Chhathi Maiya. Before the people of Bihar, I want to say to those who insult mothers: Modi may forgive you once, but the soil of Bharat has never tolerated the insult of a mother. That is why RJD and Congress must seek forgiveness from Satbahini and from Chhathi Maiya.
Friends,
I also want to say to the people of Bihar — it is the responsibility of every son of Bihar to hold these offenders accountable for this insult. Wherever RJD–Congress leaders go, whichever street or city they enter, they should hear one voice from all sides. Every mother and sister must step forward and demand an answer from them. And from every street and neighbourhood, there should be one resounding voice: “We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother. We will not tolerate, we will not tolerate attacks on our honour. We will not tolerate, we will not tolerate RJD’s oppression. We will not tolerate, we will not tolerate Congress’s assault. We will not tolerate, we will not tolerate insults to mother.”
Friends,
The empowerment of women in our country is the highest priority of our government. The NDA government is constantly working to reduce the difficulties in their lives. And mothers and sisters, I promise you — we will continue to serve you tirelessly, without pause. Please continue to bless the NDA government with your support. As I bow to every mother of the nation, I recall once again a prayer. On 15th August, a chant echoed through every street and every village — “Ghar Ghar Tiranga, Har Ghar Tiranga” (The Tricolour in every home). Now the demand of the time is — “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi” (Every home self-reliant, every home Swadeshi). Mothers and sisters, to make Bharat truly self-reliant, I need your blessings for this new mantra: Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi. I will also tell every shopkeeper — put up a board with pride, display it with honour: “This is Swadeshi, this is Swadeshi.” We must march firmly on the path of Aatmanirbhar Bharat. And this journey cannot be completed without the blessings of mothers and sisters. The bright future of Maa Bharati cannot be achieved without your blessings. And you know well, what have these elites been saying? They have gone so far as to even question — “Who is Bharat Mata? What is Bharat Mata?” For those who abuse Bharat Mata, abusing Modi’s mother is an easy thing. And that is why it is very important for the people to recognize such individuals.
Mothers and sisters,
When I see lakhs of mothers and sisters before me, I pray that your blessings always remain upon me. Standing before so many mothers and sisters, the pain I was carrying inside me naturally poured out in front of you. Mothers and sisters, it is through your blessings that I will find the strength to endure such pains. But when a mother, who has left her body and departed, who never took anything from anyone, who had nothing to do with politics — when such a mother is abused, the pain becomes unbearable, the anguish becomes intolerable. And that is why, mothers and sisters, my grief came before you today — not as a leader, but as a son — and it simply flowed out. I have full faith that your blessings will give me the strength to withstand every injustice, and to overcome every injustice, they will give me new energy and new inspiration to serve the mothers and sisters of this nation. With these words, I conclude. I offer my heartfelt thanks to all of you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟ ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘ ଲିମିଟେଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 SEP 2025 3:52PM by PIB Bhubaneswar
ବିହାରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା ଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିହାରର ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର।
ମୁଁ ଏବେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଟିଭି ସ୍କ୍ରିନରେ ଦେଖୁଛି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ନଜରରେ ଆସୁଛନ୍ତି, ବୋଧହୁଏ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଏହି ବିଶାଳ ସମାରୋହ, ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବହୁତ ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ | ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ, ଜୀବନରେ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଏକ ବହୁତ ଶୁଭ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ବିହାରର ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଏକ ନୂଆ ସୁବିଧା ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି-ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଗାଁରେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏବେ ସହଜରେ ଅର୍ଥ ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଏହା ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ, ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଜୀବିକା ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ ହୋଇଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଖୁସି। ଅର୍ଥାତ୍ କାହା ପାଖକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସବୁ କିଛି ଫୋନରେ ହେବ। ମୁଁ ବିହାରର ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବିକା ସମବାୟ ସଂଘ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଏହି ଚମତ୍କାର ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ ଜୀ ଏବଂ ବିହାରର ଏନ. ଡି. ଏ. ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମହିଳା, ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ଶୌଚ କରିବାର ବାଧ୍ୟବାଧକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ କୋଟି କୋଟି ପକ୍କା ଘର ତିଆରି କରିଛୁ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ରଖିଛୁ ଯେ ଘର ଯେପରି ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ହେଉ। ମହିଳା ଜଣକ ଯେତେବେଳେ ଘରର ମାଲିକାଣୀ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ କଥାର ଓଜନ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ।
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳର ସଙ୍କଟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ 'ହର ଘର ଜଲ "ଯୋଜନା ଚଳାଇଛୁ। ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବାରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏକ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଘରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କିପରି ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯିବ, ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆଙ୍କୁ ଏହି ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି ",' ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି" ଏବଂ 'ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ "ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସେବାର ଏକ ମହାନ ମହାଯଜ୍ଞ। ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ବିହାରର ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାର ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାର ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ମାତୃଶକ୍ତିର ସମ୍ମାନ, ମାତାର ସମ୍ମାନ ସର୍ବଦା ସର୍ବୋପରି ରହିଛି। ଗଙ୍ଗା ମାତା, କୋଶି ମାତା, ଗଣ୍ଡକି ମାତା, ପୁନପୁନ ମାତା ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ପୂଜା ପାଆନ୍ତି | ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗର୍ବର ସହ କହୁଛୁ, ଜାନକୀ ଜୀ ଏଠାକାର ଝିଅ। ବିହାରର ସଂସ୍କୃତିରେ ଜନ୍ମିତ ସିୟା ଧିୟା ହେଉଛନ୍ତି ବିଶ୍ୱର ସୀତା ମାତା। ଛଠି ମା’ଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଥାଉ। ଆଉ କିଛି ଦିନ ପରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ପବିତ୍ର ନବରାତ୍ରୀ ପର୍ବ। ନବଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ସାରା ଦେଶରେ ପୂଜା କରାଯିବ, ମା 'ଙ୍କ ନଅଟି ରୂପ, କିନ୍ତୁ ବିହାର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ, ନଅଟି ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ସହ ସତବାହିନୀ ପୂଜାର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଧରି ରହିଛି, ସାତ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମା' ଭାବରେ ପୂଜା କରିବାର ପରମ୍ପରା, ମା’ଙ୍କ 'ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ, ଏହା ହେଉଛି ବିହାରର ପରିଚୟ। କୁହାଯାଏ ଯେ, ମା’ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ଦେଇ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁଥିଲେ। ତାଙ୍କୁ ଯିଏ କନ୍ଦେଇବ କଷ୍ଟ ଦେବ, ତାର କେବେ ଭଲ ହେବନାହିଁ, ଯିଏ ଯେତେ ଦୁଲାରି ହେଉନା କାହିଁକି, ସେ ମା’ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ମାଆଙ୍କୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ, ତାଙ୍କ ସ୍ଵାଭିମାନ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ମା 'ହେଉଛି ଆମର ଦୁନିଆ, ମା' ହେଉଛି ଆମର ସ୍ଵାଭିମାନ । ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିହାରରେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଯାହା ଘଟିଥିଲା, ତାହା ମୁଁ କେବେ କଳ୍ପନା କରି ନ ଥିଲି, ବିହାରର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ କଳ୍ପନା କରି ନ ଥିବେ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କଳ୍ପନା କରି ନ ଥାନ୍ତେ। ବିହାରରେ ଆର୍. ଜେ. ଡି.-କଂଗ୍ରେସ ମଞ୍ଚରୁ ମୋ ମାଆଙ୍କୁ ଗାଳିଗୁଲଜ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କେବଳ ମୋ ମାଆଙ୍କର ଅପମାନ ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ମାଆ-ଭଉଣୀ-ଝିଅଙ୍କ ଅପମାନ। ମୁଁ ଜାଣେ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ, ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ, ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅ, ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଇ, ଏହା ଦେଖି ଏବଂ ଶୁଣି କେତେ ଦୁଃଖ ଲାଗୁଛି! ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହାର ଯନ୍ତ୍ରଣା ମୋ ହୃଦୟରେ ସେତିକି ରହିଛି ଯେତିକି ମୋ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ରହିଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭେଟିବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ପୁଅ। ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ମାଆ-ଭଉଣୀ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଅଛନ୍ତି, ଆଜି ମୋର ମନ ମଧ୍ୟ ମୋ ଦୁଃଖକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟୁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୁଁ ମୋର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଲାଘବ କରିପାରିବି।
ମାଆମାନେ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ପ୍ରାୟ 50-55 ବର୍ଷ ଧରି ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶର ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ମୁଁ ବିଳମ୍ବରେ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିଛି। ସମାଜର ସୋପାନରେ ମୁଁ ଯାହା କରିପାରିବି ତାହା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି। ମୁଁ ପ୍ରତିଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ, ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ହୃଦୟର ସହିତ, ଯେଉଁଠାରେ ବି ମୁଁ କରିପାରିବି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲି। ଏବଂ ମୋ ମା 'ଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ମୋ ମା' ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ମୋତେ ମା 'ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତେଣୁ ମୋତେ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିବା ମୋ ମା' ମୋତେ ମୋ ଦାୟିତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏବଂ ମାଆ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ ଯେ ପୁଅ ଯାଅ, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମାଆଙ୍କ ସେବା କର, ଦେଶର ଗରିବଙ୍କ ସେବା କର। ସେହି ମା 'ଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୁଁ ବାହାରିଥିଲି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଦୁଃଖିତ ଯେ ଯେଉଁ ମାଆ ମୋତେ ଦେଶ ସେବା ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ, ସେ ମୋତେ ଦେଶ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ପଠାଇଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ପୁଅ ତାଙ୍କ ସେବା କରନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ପୁଅ ବଡ଼ ହୁଅନ୍ତୁ, ତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରନ୍ତୁ | କିନ୍ତୁ ମୋ ମାଆ ମୋତେ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଲେ, ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମା 'ଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଏବେ ମୋ ମା 'ଙ୍କ ଶରୀର ଏହି ଦୁନିଆରେ ନାହିଁ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, 100 ବର୍ଷ ବୟସ ପୂରଣ କରିବା ପରେ, ସେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଚାଲି ଯାଇଥିଲେ। ମୋ ମାଆଙ୍କର ପାଇଁ, ରାଜନୀତି ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। ଯାହାଙ୍କର ଶରୀର ମଧ୍ୟ ଆଉ ନାହିଁ। ମୋର ସେହି ମାଆଙ୍କୁ ଆର୍. ଜେ. ଡି. କଂଗ୍ରେସର ମଞ୍ଚରୁ ଗାଳିଗୁଲଜ କରାଯାଇଥିଲା। ମାଆମାନେ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁକୁ ଦେଖିପାରୁଛି, କିଛି ମା’ମାନଙ୍କ ଆଖିରେ ଲୁହାକୁ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ, କଷ୍ଟଦାୟକ ଏବଂ ପୀଡା ଦେବାଭଳି ବିଷୟ । ସେହି ମା'ର କି ଦୋଷ ? ଯାହାକୁ ଅଶ୍ଳୀଳ ଗାଳିଗୁଲଜ ଶୁଣିବାକୁ ପଡୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ ବହୁତ ତପସ୍ୟା କରି ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କର ଲାଳନପାଳନ କରିଥାନ୍ତି। ଏଠାରେ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ବସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା 'ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମାନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମାନ ତପସ୍ୟା ସହିତ ଲାଳନପାଳନ କରିଥାନ୍ତି। । ଜଣେ ମା 'ଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନାହିଁ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମୋ ମାଆଙ୍କୁ ପିଲାଦିନରୁ ସେହି ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିଥିଲି। ସେ ବହୁ ଦରିଦ୍ର୍ୟ ଅନଟନ ମଧ୍ୟରେ ଥାଇ ବହୁ କଷ୍ଟରେ ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପାଳିଥିଲେ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ବର୍ଷା ଋତୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମାଆ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ନିଯ଼ୋଜିତ ହେଉଥିଲେ, ଯେପରି ଛାତଟି ଖସି ନ ପଡ଼େ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଶାନ୍ତ ଭାବରେ ଶୋଇପାରିବେ। ମାଆ ଅସୁସ୍ଥ ଥିଲେ। ତଥାପି ସେ କାହାକୁ ଜାଣିବାକୁ ଦେଉ ନ ଥିଲେ କାମ କରୁ ଥିଲେ, କାମକୁ ଯାଉଥିଲେ। ସେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ପିଲାମାନେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିବୁ। ମୋ ମାଆ ମୋ ବାପାଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇ ନ ଥିଲେ। ସେ କେବେ ବି ନିଜ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ଶାଢ଼ୀ କିଣିବେ ନାହିଁ, ସେ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଡ଼ା ପୋଷାକ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଛୋଟ-ମୋଟ ପଇସା ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି | ଏବଂ ଯଦିଓ ମୁଁ ମୋ ମାଆଙ୍କ କଥା କହୁଛି, ମୋ ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ମାଆ ଏଭଳି ତପସ୍ୟା କରିଥାନ୍ତି। ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସିଥିବା ମାଆମାନେ ମଧ୍ୟ ଏତେ କଷ୍ଟ ସହିଛନ୍ତି। ଜଣେ ଗରିବ ମାଆ ସାରା ଜୀବନ ଏଭଳି ତପସ୍ୟା କରି ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି। ତେଣୁ, ମା 'ଙ୍କ ସ୍ଥିତି ଦେବୀ-ଦେବାଦେବୀଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ବିହାରର ନିଜସ୍ୱ ସଂସ୍କୃତି ରହିଛି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିହାରୀଙ୍କ ମୁହଁରୁ ବାହାରିଥାଏ , ମାଇକେ ଆ-ସ୍ଥାନ ଦେବତା ପିତର ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ। କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ନାତିନାତୁଣୀଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନେ ଦେବୀଙ୍କ ନିକଟ ପ୍ରତିରୂପ। ଲାଳନ ପାଳନ କରି ବଡ’ କରନ୍ତି| ଦୁଃଖ ସହି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଦେଖାରେଖା କରିଥାଏ। ମା 'ଙ୍କ ବିନା କାହାର ଜୀବନ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ମା’ ମହାନ ।
ସେଥିପାଇଁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ-ଆର୍. ଜେ. ଡି. ମଞ୍ଚରୁ ହେଉଥିବା ଗାଳି, ଅଶ୍ଳୀଳ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କେବଳ ମୋ ମାଆଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇନାହିଁ। ଏହି ଅଶ୍ଳୀଳ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କୋଟି କୋଟି ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଣେ ଗରିବ ମା 'ଙ୍କ ତପସ୍ୟା, ତାଙ୍କ ପୁଅର ଯନ୍ତ୍ରଣା ରାଜପରିବାରରେ ଜନ୍ମିତ ଏହି ରାଜକୁମାରମାନେ ବୁଝି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ଲୋକମାନେ ସୁନା ଏବଂ ରୂପାର ଚାମଚ ନେଇ ଜନ୍ମ ହୁଅନ୍ତି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏବଂ ବିହାରର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ। ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚେୟାର ମିଳିବା ଉଚିତ! କିନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ, ଦେଶର ଲୋକମାନେ, ଜଣେ ଗରିବ ମା 'ଙ୍କ କର୍ମଜୀବୀ ପୁଅକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନ ସେବକ କରିଦେଲେ। ଏହି କଥା ସେମାନଙ୍କୁ ହଜମ ହେଉନାହିଁ। କୌଣସି ପଛୁଆ, ଅତି-ପଛୁଆ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏହି କଂଗ୍ରେସ କେବେ ବି ସହ୍ୟ କରିପାରେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିବା ନାମୀଦାମୀ ଲୋକଙ୍କର ଅଧିକାର, ତେଣୁ ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି |
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ମୋ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ କିଭଳି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ଏହି ତାଲିକା ବହୁତ ଲମ୍ବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ବଡ଼ ନେତା ଏହି ଅପବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି | ଏହି ଘୃଣା, ନାମଦାରମାନଙ୍କର ଅହଙ୍କାର ଜଣେ କମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଗାଳି ବରଷୁଛି । ବେଳେବେଳେ ସେମାନେ ମୋତେ ଛୋଟ ବୋଲି କହନ୍ତି, ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ନଳାର ପୋକ ବୋଲି କହନ୍ତି, ବିଷଧର ସାପ କହନ୍ତି, ଆପଣ ନିକଟରେ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ବିହାର ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଗାଳିଗୁଲଜ କରି ସେମାନଙ୍କ ନାମଦାର ଚିନ୍ତାଧାରା ବାରମ୍ବାର ପଦାକୁ ଆସିଛି । ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା କାରଣରୁ, ଏହି ଲୋକମାନେ ଏବେ ନିଜ ମଞ୍ଚରୁ ମୋ ସ୍ୱର୍ଗତ ମାଆଙ୍କୁ ଗାଳି ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯିଏ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଶରୀରେ ନାହାନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କର ରାଜନୀତି ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମା 'ଙ୍କୁ ଗାଳି କରିବାର ଚିନ୍ତା, ଭଉଣୀକୁ ଗାଳି ଦେବାର ଚିନ୍ତା, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବଳ କରି ଦେଇଥାଏ। ଏହି ମାନସିକତା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶୋଷଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାରର ବସ୍ତୁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ | ସେଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ବି ମହିଳା ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା ଶକ୍ତି ଲାଭ କରିଛି, ମାଆ, ଭଉଣୀ, ଝିଅ, ମହିଳାମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହାକୁ ବିହାରର ମୋ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଉ କିଏ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିପାରିବ! ଆର୍. ଜେ. ଡି. ଯୁଗରେ, ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅପରାଧୀମାନେ ବହୁତ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ହତ୍ୟା, ଚନ୍ଦାବାଜି ସାଧାରଣ କଥା ଥିଲା। ଆର୍. ଜେ. ଡି. ସରକାର ହତ୍ୟାକାରୀ ଏବଂ ବଳାତ୍କାରକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସେହି ଆର୍. ଜେ. ଡି. ଶାସନର ଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ବିହାରର ମୋର ମାଆ, ବିହାରର ମୋର ଝିଅ, ବିହାରର ମୋର ଭଉଣୀ, ବିହାରର ଆମର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ମହିଳାମାନେ ଘରୁ ବାହାରିବା ନିରାପଦ ନଥିଲା। ତାଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ, ତାଙ୍କ ପୁଅମାନେ ସନ୍ଧ୍ୟା ସୁଦ୍ଧା ଜୀବନ୍ତ ଘରକୁ ଫେରିବେ, ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନଥିଲା! ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯିବ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତିପଣ ପାଇଁ ଅଳଙ୍କାର ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ମାଫିଆ ସେମାନଙ୍କୁ ଘରୁ ନେଇଯିବ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସିନ୍ଦୁର ଉଜୁଡି ଯିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ଏହି ଭୟରେ ରହୁଥିଲେ! ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଲଢ଼େଇ କରି ବିହାର ସେହି ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାରି ଆସିଛି। ବିହାରର ଆପଣ ସମସ୍ତ ମହିଳା ଆର୍. ଜେ. ଡି. କୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ପରାସ୍ତ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ, ସେ ଆର୍. ଜେ. ଡି. ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା କଂଗ୍ରେସ, ଏହି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ରୋଧିତ। ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୁଝିବା ଉଚିତ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆର୍. ଜେ. ଡି. ଭଳି ଦଳ କେବେବି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦେବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ନାହିଁ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏପରିକି ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା, ଏକ ଗରିବ ଘରର ଜଣେ ମହିଳା, ଆଗକୁ ବଢନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୋଧ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ | ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଗରିବ ଘରର ଆଦିବାସୀ ଝିଅ, ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଜୀଙ୍କୁ ଲଗାତାର ଅପମାନିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୃଣା ଏବଂ ଘୃଣାର ଏହି ରାଜନୀତିକୁ ରୋକିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଦେଶବାସୀ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, କେଉଁ ଭାଷାରେ କଥା ହେଉଛି?
ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିଠାରୁ 20 ଦିନ ପରେ ନବରାତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଏବଂ 50 ଦିନ ପରେ, ଛଠି ମାତାଙ୍କ ପୂଜା କରାଯିବ, ଛଠି ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯିବ। ବିହାରର ଜନତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେଉଁମାନେ ମା 'ଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି, ମୋଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଥରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମା କରିଦେବେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ମା' ଙ୍କ ଅପମାନକୁ କେବେ ବି ସହ୍ୟ କରାଯିବନାହିଁ। ତେଣୁ, ଆର୍. ଜେ. ଡି. ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ 'ସାତ ବାହିନୀ "ଙ୍କ ନିକଟରେ କ୍ଷମା ମାଗିବା ଉଚିତ,' ଛଟି ମାଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବି, ଏହି ଅପମାନର ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁଅର ଦାୟିତ୍ୱ। ଆର୍. ଜେ. ଡି.-କଂଗ୍ରେସ ନେତାମାନେ ଯେଉଁଠିକି ଯାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଯେଉଁ ରାସ୍ତାରେ ଯାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଯେଉଁ ସହରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ଚାରିଆଡୁ ଏକ ସ୍ୱର ଶୁଣିବା ଉଚିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ-ଭଉଣୀ ପଡ଼ିଆ ବାହାରକୁ ଆସି ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଉତ୍ତର ମାଗନ୍ତୁ, ରାସ୍ତାର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ସମାନ ସ୍ୱର ଆସିବା ଉଚିତ। ମାଆଙ୍କୁ ଗାଳି ସହ୍ୟ କରିବୁ ନାହିଁ । ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ, ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଆର୍. ଜେ. ଡି. ର ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ, ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସର ଆକ୍ଷେପ ବରଦାସ୍ତ କରାଯିବ ନାହିଁ, କରାଯିବ ନାହିଁ। ମା 'ଙ୍କୁ ଅପମାନ କରିବା, ସହିବୁ ନାହିଁ, ସହ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଶକ୍ତିକରଣ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି, ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ସେବା ଜାରି ରଖିବୁ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ, ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ରଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବା ସହ; ଆଜି ଆଉ ଏକ ପ୍ରାର୍ଥନା ପୁଣି ଥରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି । ଏବେ, ଅଗଷ୍ଟ 15 ତାରିଖରେ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମରୁ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାମକୁ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା, ' ଘର ଘର ତିରଙ୍ଗା ",' ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା"। ଏବେ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି, ହର ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ, ଘର ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କରିବା, ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋତେ ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦରକାର। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର-ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୋକାନୀଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଏଠାରେ ଏକ ବୋର୍ଡ ରହିବା ଉଚିତ, ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କର ଏଠାରେ ଏକ ବୋର୍ଡ ରହିବା ଉଚିତ, ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ, ଗର୍ବର ସହ କୁହନ୍ତୁ ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ। ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପଥରେ ଦୃଢତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଏବଂ ମୋର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବିନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ମାଆ ଭାରତୀଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବିନା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଏହି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କ "ଣ କହୁଥିଲେ? ଏପରିକି ସେମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ, ଭାରତ ମାତା ହୋଟି କ "ଣ? ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦୀଙ୍କ ମାଆଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏକ ବାମହାତର ଖେଳ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସର୍ବଦା ମୋ ଉପରେ ରହୁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଛିଡ଼ା ହେଲି, ସେତେବେଳେ ମୋ ଭିତରେ ଯେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଥିଲା, ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା। ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋତେ ଏଭଳି ଦୁଃଖ ସହିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଥାଉ। କିନ୍ତୁ ଜଣେ ମାଆ ଯିଏ ସଶରୀରେ ଏ ଦୁନିଆରେ ନାହାନ୍ତି, ଯିଏ କାହାଠାରୁ କିଛି ନେଇନାହାନ୍ତି, ଯାହାର ରାଜନୀତି ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ, ତାଙ୍କର କିଛି ଭୁଲ୍ ନାହିଁ। ଯଦି ସେହି ମାଆଙ୍କୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ତା 'ପରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅସହ୍ୟ ହୋଇଯାଏ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅସହ୍ୟ ହୋଇଯାଏ | ଏବଂ ତେଣୁ ମାଆମାନେ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ପୁଅ ପରି ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲା, ତେଣୁ ଏହା ଚାଲିଯାଇଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ସହିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ପରାସ୍ତ କରି ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ମୋର ଏହି କଥାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶେଷ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ -ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।