Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah visits Jammu and inspects the rain, flood, and landslide-affected areas of the Jammu division to take stock of the damages caused by the natural disaster
In Jammu, the Home Minister met flood-affected people of Chak Mangu village and also inspected the Tawi bridge, Shiv Mandir, and houses damaged by floods in Jammu
A high-level meeting chaired by the Union Home Minister reviewed the latest situation
Union Home Minister expresses grief over the loss of lives in recent natural disaster incidents
Modi government stands firmly with the people of Jammu and Kashmir and is providing immediate relief, financial assistance, and technical support to facilitate safety, rehabilitation, and reconstruction
The Meteorological Department and NDMA should study the causes of cloudbursts using data analytics and AI
Survey teams from the Ministry of Home Affairs will assess the damage, and further assistance will be provided
The J&K administration and all agencies together minimized the potential damage, and with coordinated efforts, we were able to save many lives, however, there is still a need to further strengthen the system
The Home Minister emphasizes the need for a critical review of the GLOF (Glacial Lake Outburst Flood) Early Warning System
01 SEP 2025 5:28PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Cooperation Minister, Shri Amit Shah, today visited Jammu and inspected the rain, flood, and landslide affected areas of Jammu division and took stock of the damages caused by the natural calamity. The Union Home Minister also met the flood-affected people in Mangu Chak village, Jammu. Shri Amit Shah inspected the Tawi Bridge at Bikram Chowk, the Shiv Temple, and homes damaged by floods in Jammu.
After the visit, Union Home Minister chaired a high-level meeting to review the latest situation. The Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir, Shri Manoj Sinha, Chief Minister Shri Omar Abdullah, senior officers of the Central and UT Government attended the meeting.
Union Home Minister expressed grief over the loss of lives in the recent incidents. Shri Shah said that in this hour of crisis, from the very first day, Prime Minister, Shri Narendra Modi has spoken to the Lieutenant Governor and Chief Minister of the UT and the Government of India has put in all its strength in the rescue efforts. Shri Shah said that the Union Territory and all agencies together have significantly reduced potential damage, and through coordinated efforts, we have successfully saved many lives.
Shri Amit Shah said that a critical analysis of all Early Warning Apps (EWAs), their accuracy, and their reach to the grassroots level is necessary. He emphasized that improving our systems through critical analysis is the only way to move toward a zero-casualty approach. He highlighted the need for a critical review of the GLOF Early Warning System.
Union Home Minister said that the Meteorological Department and NDMA should jointly study the relationship between the tendencies leading to cloudbursts and moisture content in clouds, identify causes, and establish an early warning system. He stressed that the Ministry of Home Affairs (MHA) must take steps in this direction by leveraging data analytics and AI. He also mentioned that the Food Corporation of India (FCI) should arrange for additional rations, and a decision on offline ration delivery could be made after assessing connectivity in 10 days.
Shri Amit Shah said that, advanced survey teams from the Ministry of Home Affairs would assess the damage, and further assistance would be provided. He announced that a meeting of relevant departments from the Central Government and the Union Territory administration, along with the Union Home Secretary, would be held within 1-2 days. Union Home Minister directed that teams from the Ministry of Home Affairs and the Union Territory government should prioritize damage assessment. He emphasized that the Health and Water Departments must proactively focus on water supply and health services. He further stressed that medical units from the Army, Central Armed Police Forces, and Air Force should also provide support.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that since Jammu & Kashmir is prone to natural calamities, therefore, an amount of Rs. 209 crores for State Disaster Response Fund (SDRF) are allocated to the UT as Centre share, due to which relief work has started.
Union Home Minister said that timely warnings by the Central Government and Union Territory Disaster Management Authority (UTDMA) helped in minimizing the loss of lives. National Disaster Response Force (NDRF), Army, Union Territory Disaster Response Force (UTDRF), Other Response Teams, all were on alert and helicopters were also standby. He said that we had also informed everyone about the mobilization of the Army and the NDRF.
Shri Amit Shah said that private property of people has been damaged and assistance under SDRF for damaged houses is being assessed and will be disbursed in shortest possible time. He added that multiple roads have been damaged and repair & restoration work has started. Traffic movement has started on most of the roads and relief has also started arriving, wherever needed. More than 80 percent electricity supply has been restored in affected areas, people have started receiving pure drinking water and health facilities are running smoothly. Infrastructure of critical sectors has been affected and its temporary restoration is underway at war footing. The damages are being assessed by the UT government and all possible assistance will be provided.
Union Home Minister appreciated the efforts of all the agencies and said that the UT Government carried out the successful rescue operation very quickly and efficiently. More than 5000 people have been evacuated to safer places as a precaution. 17 teams of the NDRF and 23 Army columns, helicopters from Indian Air Force, UTDRF, J&K Police and Central Armed Police Forces (CAPFs) personnel are still engaged in the entire operation and helping people. Health facilities and food arrangements have been made in relief camps by the UT government and the situation will return to normal very soon.
Union Home Minister assured the people of Jammu and Kashmir that in this hour of crisis, the Government of India is standing by their side. He reiterated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government stands firmly with the people of Jammu & Kashmir, providing prompt relief, financial assistance, and technical support to facilitate recovery and reconstruction, while ensuring the safety and well-being of affected communities.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାମ୍ମୁ ଗସ୍ତ କରି ବର୍ଷା, ବନ୍ୟା ଏବଂ ଭୂସ୍ଖଳନ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
01 SEP 2025 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ଜାମ୍ମୁରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଚକ୍ ମାଙ୍ଗୁ ଗାଁର ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାୱି ସେତୁ, ଶିବ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଜାମ୍ମୁରେ ବନ୍ୟା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଘର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ସଦ୍ୟତମ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି
ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନରେ ଠିଆ ହୋଇ, ସୁରକ୍ଷା, ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଓ ପ୍ରାବିଧିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ଏବଂ ଏନଡିଏମ୍ଏ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ବାଦଲଫଟା ବର୍ଷାର କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସର୍ଭେ ଟିମ୍ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କରିବେ ଏବଂ ଅଧିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ଜୀବନକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ଜିଏଲ୍‍ଓଏଫ୍ (ଗ୍ଲେସିଆଲ୍ ଲେକ୍ ଆଉଟବର୍ଷ୍ଟ ଫ୍ଲଡ୍) ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଜାମ୍ମୁ ଗସ୍ତ କରି, ଜାମ୍ମୁ ଡିଭିଜନର ବର୍ଷା, ବନ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମ୍ମୁର ମାଙ୍ଗୁ ଚକ୍ ଗ୍ରାମରେ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବିକ୍ରମ ଚୌକରେ ଥିବା ତାୱି ସେତୁ, ଶିବ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଜାମ୍ମୁରେ ବନ୍ୟା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଘର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଗସ୍ତ ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସଦ୍ୟତମ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମାର ଅବଦୁଲ୍ଲା, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସଙ୍କଟର ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ମିଳିତ ଭାବେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସଫଳତାର ସହ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ଆପ୍ (ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏ) ଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ସେଗୁଡ଼ିକର ସଠିକତା ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେଗୁଡ଼ିକ ପହଞ୍ଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ହେଉଛି ଶୂନ୍ୟ-ଦୁର୍ଘଟଣା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ। ଜିଏଲ୍ଓଏଫ୍ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୀକ୍ଷାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ଏବଂ ଏନଡିଏମଏ ମିଳିତ ଭାବେ ବାଦଲଫଟା ବର୍ଷା ଏବଂ ବାଦଲରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ପ୍ରବୃତ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏକ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏଚ୍ଏ) ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ର ଲାଭ ଉଠାଇ ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (ଏଫସିଆଇ) ଅତିରିକ୍ତ ରାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଆକଳନ କରିବା ପରେ ଲୋକଙ୍କୁ ରାସନ ବିତରଣ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉନ୍ନତ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଦଳ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କରିବେ ଏବଂ ଅଧିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଦିନେ ରୁ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନର ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରଙ୍କ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ୍। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜଳ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେନା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ମେଡ଼ିକାଲ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଯେହେତୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରବଣ, ସେଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ପାଣ୍ଠି (ଏସଡିଆରଏଫ୍) ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଂଶ ଭାବେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୨୦୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ୟୁଟିଡିଏମ୍ ଏ) ଦ୍ୱାରା ସମୟୋଚିତ ଚେତାବନୀ ଜୀବନହାନି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ (ଏନଡିଆରଏଫ୍), ସେନା, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ (ୟୁଟିଡିଆରଏଫ୍), ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦଳ ସମସ୍ତେ ସତର୍କ ଥିଲେ ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସେନା ଏବଂ ଏନଡିଆରଏଫ୍ ର ସଂଚାଳନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସମ୍ପତ୍ତି ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଏବଂ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଘର ପାଇଁ ଏସଡିଆରଏଫ୍ ଅଧୀନରେ ସହାୟତାର ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିତରଣ କରାଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ରାସ୍ତା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମରାମତି ତଥା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅଧିକାଂଶ ରାସ୍ତାରେ ଯାନବାହନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସେଠାରେ ରିଲିଫ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି, ଲୋକମାନେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲୁଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଅସ୍ଥାୟୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଚାଲିଛି। କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାର ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହ ସଫଳ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି। ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ଏନଡିଆରଏଫ୍ ର ୧୭ଟି ଦଳ ଏବଂ ସେନାର ୨୩ଟି ଦଳ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା, ୟୁଟିଡିଆରଏଫ୍, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ର ହେଲିକପ୍ଟର ଏବେବି ସମଗ୍ର ଅପରେସନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରିଲିଫ୍ ଶିବିରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାଭାବିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି, ତୁରନ୍ତ ସହାୟତା, ଆର୍ଥିକ ସହାଯୋଗ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।