तथ्याङ्क तथा कार्यक्रम कार्यान्वयन मन्त्रालय
2025-26 को पहिलो त्रैमासिक (अप्रेल-जून) को लागि सकल घरेलु उत्पादको त्रैमासिक अनुमान
वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा सकल घरेलु उत्पाद (जीडीपी) मा 7.8% लको वृद्धिको अनुमान छ, जबकि वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा 6.5% को वृद्धि दर दर्ता गरिएको थियो।
सेवा क्षेत्रमा भएको तीव्र वृद्धिको कारण भारतीय अर्थतन्त्रले वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा 7.6% को वास्तविक सकल घरेलु उत्पाद मूल्य वर्धन (जीभीए) वृद्धि दर्ता गरेको छ।
29 AUG 2025 4:00PM by PIB Gangtok
राष्ट्रिय साङ्ख्यिकी कार्यालय (एनएसओ), साङ्ख्यिकी तथा कार्यक्रम कार्यान्वयन मन्त्रालय (एमओएसपीआई) ले यस प्रेस नोटमा वित्तीय वर्ष (एफवाई) 2025-26 को अप्रेल-जून त्रैमासिक (क्यू1) को लागि सकल घरेलु उत्पाद (जीडीपी) को त्रैमासिक अनुमानका साथ-साथै स्थिर (2011-12) र वर्तमान मूल्यमा यसका व्यय घटकहरूलाई जारी गरिरहेको छ। विभिन्न आर्थिक क्षेत्रहरूको लागि मूल मूल्यहरूमा सकल मूल्य वर्धन (जीभीए) को त्रैमासिक अनुमान साथै वर्ष-दर-वर्ष प्रतिशत परिवर्तन, स्थिर र वर्तमान मूल्यहरूमा वित्त वर्ष 2023-24, 2024-25 र 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि सकल घरेलु उत्पादको व्यय घटक, अनुलग्नक ‘ए’ को विवरण 1 देखि 4 मा दिइएको छ।
मुख्य विशेषताहरू:
• वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा वास्तविक जीडीपीमा 7.8% ले वृद्धि हुने अनुमान गरिएको छ, जबकि वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा 6.5% को वृद्धि दर दर्ता गरिएको थियो।
• वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा नाम मात्र जीडीपीमा 8.8% को वृद्धि दर देखिएको छ।
• कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रले वास्तविक जीडीपी वृद्धि दर 3.7% रहेको छ, जबकि पछिल्लो वित्त वर्षको पहिलो त्रैमासिकमा 1.5% को वृद्धि दर दर्ता गरिएको थियो।
• द्वितीयक क्षेत्रहरू, विशेष रूपमा विनिर्माण (7.7%) र निर्माण (7.6%) ले यस त्रैमासिकमा स्थिर मूल्यमा 7.5% भन्दा अधिकको वृद्धि दर दर्ता गरेको छ।
• खानी तथा उत्खनन (-3.1%) र विद्युत्, ग्यास, जल आपूर्ति र अन्य उपयोगिता सेवा क्षेत्र (0.5%) मा वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको अवधिमा मध्यम वास्तविक वृद्धि दर देखिएको छ।
• तृतीयक क्षेत्र (9.3%) ले वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा स्थिर मूल्यमा पर्याप्त वृद्धि दर रेकर्ड गरेको छ, जुन वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा 6.8% को वृद्धि दरभन्दा धेरै अधिक हो।
• सरकारी अन्तिम उपभोग व्यय (जीएफसीई) मा भारी उछाल आएको छ र वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको अवधिमा नाम मात्रको आधारमा 9.7% वृद्धि दर दर्ता गरेको छ, जबकि वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा यो 4.0% थियो।
• वास्तविक निजी अन्तिम उपभोग व्यय (पीएफसीई) ले वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा 7.0% वृद्धि दर रिपोर्ट गरेको छ, जुन अघिल्लो वित्त वर्षको सोही अवधिमा 8.3% वृद्धि दर थियो।
• सकल स्थिर पूँजी निर्माण (जीएफसीएफ) ले स्थिर मूल्यमा 7.8% वृद्धि दर दर्ता गरेको छ, जबकि वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा यो 6.7% थियो।
I. त्रैमासिक अनुमान र वृद्धि दर
वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा वास्तविक जीडीपी वा स्थिर मूल्यमा जीडीपी 47.89 लाख करोड रुपियाँ अनुमान गरिएको छ, जुन वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा 44.42 लाख करोड रुपियाँ थियो, जसले 7.8% वृद्धि दर दर्ता गरेको छ। वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा नाममात्र जीडीपी वा वर्तमान मूल्यमा जीडीपी 86.05 लाख करोड़ रुपियाँ रहने अनुमान छ, जबकि वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा यो 79.08 लाख करोड़ रुपियाँ थियो, जसले 8.8% को वृद्धि दरलाई दर्शाउँछ।
वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा वास्तविक सकल मूल्य संवर्धन (जीभीए) 44.64 लाख करोड रुपियाँ अनुमान गरिएको छ, जुन वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा 41.47 लाख करोड रुपियाँ थियो, जसले 7.6% वृद्धि दरलाई दर्शाउँछ। वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा नाममात्र जीभीए 78.25 लाख करोड रुपियाँ रहने अनुमान गरिएको छ, जुन वित्त वर्ष 2024-25 को पहिलो त्रैमासिकमा यो 71.95 लाख करोड रुपियाँ थियो, जसले 8.8% को वृद्धि दरलाई देखाउँछ।
रेखाचित्र 1: स्थिर मूल्यमा वित्त वर्ष 2022-23 को पहिलो त्रैमासिकदेखि वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकसम्मको वार्षिक वृद्धि दरहरू सहित त्रैमासिक जीडीपी र जीभीए अनुमान
रेखाचित्र 2: त्रैमासिक जीभीएको क्षेत्रगत संरचना र वृद्धि दर
वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकमा नाममात्र जीभीएको क्षेत्रीय संरचना
रेखाचित्र 3: व्यापक क्षेत्रमा त्रैमासिक जीभीएको संरचना र वृद्धि दर
[प्राथमिक क्षेत्र: कृषि, पशुधन, वन तथा मत्स्य पालन एवं खानी तथा उत्खनन
द्वितीयक क्षेत्र: विनिर्माण, विद्युत्, ग्यास, जल आपूर्ति र अन्य उपयोगिता सेवाहरू र निर्माण
तृतीयक क्षेत्र: व्यापार, होटल, परिवहन, सञ्चार तथा प्रसारणसँग सम्बन्धित सेवाहरू, वित्तीय, रियल एस्टेट एवं व्यावसायिक सेवाहरू तथा लोक प्रशासन, रक्षा र अन्य सेवाहरू]
II. कार्यप्रणाली र प्रमुख आँकड़ाका स्रोतहरू:
जीडीपीको त्रैमासिक अनुमान बेञ्चमार्क-सङ्केतक पद्धतिको प्रयोग गरेर सङ्कलित गरिन्छ अर्थात्, अघिल्लो वित्त वर्ष (2024-25) को सोही त्रैमासिकको लागि उपलब्ध अनुमानलाई क्षेत्रहरूको प्रदर्शनलाई प्रतिबिम्बित गर्ने प्रासङ्गिक सङ्केतकहरूको प्रयोग गरेर निकालिन्छ। विभिन्न मन्त्रालय / विभाग / निजी एजेन्सीहरूबाट प्राप्त आँकड़ाले यी अनुमानहरूको सङ्कलनमा बहुमूल्य इनपुटको रूपमा कार्य गर्दछ।
क्षेत्रगत अनुमानहरू सङ्केतकहरू प्रयोग गरेर सङ्कलित गरिएको छ, जस्तै (i) कृषि वर्ष (एवाई) 2025-26 को लागि फसल उत्पादन लक्ष्य र एवाई 2024-25 को लागि खाद्यान्न, तिलहन र अन्य व्यावसायिक फसलहरूको उत्पादनको तेस्रो अग्रिम अनुमान, (ii) एवाई 2024-25 को लागि बागवानी फसलहरूको क्षेत्र र उत्पादनको दोस्रो अग्रिम अनुमान, (iii) वित्त वर्ष 2025-26 को लागि प्रमुख पशुधन उत्पादहरूको ग्रीष्मकालीन ऋतुको अनुमान, (iv) वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि माछा उत्पादन अनुमान, (v) वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि यी कम्पनीहरूको उपलब्ध त्रैमासिक वित्तीय परिणामहरूको आधारमा सूचीबद्ध कम्पनीहरूको वित्तीय प्रदर्शन, (vi) कोइला, कच्चा पेट्रोलियम, प्राकृतिक ग्यास, सिमेन्टको उत्पादन र इस्पातको खपत, (vii) औद्योगिक उत्पादन सूचकाङ्क (आईआईपी), (viii) रेलवेको लागि नेट टन किलोमिटर र यात्री किलोमिटर, (ix) विमानस्थलहरूमा सम्हालिएको हवाई यात्री र कार्गो यातायात, (x) प्रमुख र साना समुद्री बन्दरगाहहरूमा सम्हालिएको कार्गो यातायात, (xi) व्यावसायिक वाहनहरूको बिक्री, (xii) ब्याङ्क जमा र क्रेडिट, (xiii) जीवन र गैर-जीवन बीमा कम्पनीहरूको प्रिमियम सम्बन्धी जानकारी, (xiv) वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि जीएसटीएनबाट उपलब्ध वस्तु र सेवाहरूको बाहिरी आपूर्ति, (xv) 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि उपलब्ध केन्द्र र राज्य सरकारहरू आदिका खाता, (xvi) वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकको लागि वस्तु तथा सेवा कर सङ्कलन आदि। अनुमानमा प्रयोग गरिएका प्रमुख सङ्केतकहरूमा प्रतिबिम्बित वर्ष-दर-वर्ष वृद्धि दर (%) अनुलग्नक बी मा दिइएको छ।
जीडीपी सङ्कलनको लागि प्रयुक्त कुल कर राजस्वमा गैर-जीएसटी राजस्वका साथ-साथै जीएसटी राजस्व पनि सामेल छ। वर्तमान मूल्यमा उत्पादहरूमा करको अनुमान लगाउनका लागि महालेखा नियन्त्रक (सीजीए) र भारतको नियन्त्रक महालेखा परीक्षक (सीएजी) का वेबसाइटहरूबाट प्राप्त जानकारीको प्रयोग गरिएको छ। स्थिर मूल्यमा उत्पादहरूमा करको सङ्कलन गर्न, कर योग्य वस्तुहरू र सेवाहरूको मात्रा वृद्धिको प्रयोग गरेर आयतनको बहिर्वेशन गरिन्छ। केन्द्रको लागि वर्तमान मूल्यहरूमा कुल उत्पाद अनुदानलाई वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकसम्म प्रमुख अनुदान जस्तै खाद्य, युरिया, पेट्रोलियम र पोषण तत्त्वमा आधारित अनुदानको जानकारीको प्रयोग गरेर सङ्कलन गरिएको थियो। राज्यको लागि वर्तमान मूल्यहरूमा कुल उत्पाद अनुदानहरूलाई वित्त वर्ष 2025-26 को पहिलो त्रैमासिकसम्म राज्यहरूद्वारा कुल अनुदानमा गरिएको व्ययको जानकारीको प्रयोग गरेर सङ्कलन गरिएको थियो। केन्द्र र राज्यहरूबाट राजस्व व्यय, ब्याज भुक्तानी, अनुदान आदिमा उपलब्ध जानकारीको उपयोग सरकारी अन्तिम उपभोग व्यय (जीएफसीई) को अनुमान लगाउनका लागि गरिएको थियो।
स्रोत एजेन्सीहरूद्वारा गरिएको इनपुट डेटामा राम्रो डेटा कभरेज र संशोधनका यी अनुमानहरूको पछिल्ला संशोधनहरूमा असर पार्नेछ। त्यसकारण, रिलीज क्यालेण्डर अनुसार, अनुमानहरूमा उपरोक्त कारणहरूले समयमाका साथै संशोधन हुने सम्भावना छ। प्रयोगकर्ताहरूले आँकड़ाहरूको व्याख्या गरेको समयमा यी कुराहरूलाई ध्यानमा राख्नुपर्छ। वित्त वर्ष 2025-26 को जुलाई-सेप्टेम्बर त्रैमासिक (वित्त वर्ष 2025-26 को दोस्रो त्रैमासिक) को लागि त्रैमासिक जीडीपी अनुमानहरूको अघिल्लो रिलिज 28.11.2025 मा जारी गरिनेछ।
*****
अनुलग्नक ए
अनुलग्नक बी
प्रमुख सङ्केतकहरूमा वर्ष-दर-वर्ष वृद्धि दर (%)
पीडीएफ हेर्न यहाँ क्लिक गर्नुहोस्

Ministry of Statistics & Programme Implementation
QUARTERLY ESTIMATES OF GROSS DOMESTIC PRODUCT FOR THE FIRST QUARTER (APRIL-JUNE) OF 2025-26
Real GDP has been estimated to grow by 7.8% in Q1 of FY 2025-26 over the growth rate of 6.5% during Q1 of FY 2024-25
Buoyant growth in Services Sector has led Indian Economy registering Real GVA growth of 7.6% in Q1 of FY 2025-26
29 AUG 2025 4:00PM by PIB Delhi
The National Statistics Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) is releasing in this Press Note, the Quarterly Estimates of Gross Domestic Product (GDP) for the April-June Quarter (Q1) of Financial Year (FY) 2025-26 along with its Expenditure components both at Constant (2011-12) and Current Prices. Quarterly Estimates of Gross Value Added (GVA) at Basic Prices for various economic sectors along with Year-on-Year percent changes, Expenditure components of GDP for Q1 of the FY 2023-24, 2024-25 and 2025-26 at Constant and Current Prices are given in Statements 1 to 4 of Annexure A.
Key Highlights:
• Real GDP has been estimated to grow by 7.8% in Q1 of FY 2025-26 over the growth rate of 6.5% during Q1 of FY 2024-25.
• Nominal GDP has witnessed a growth rate of 8.8% in Q1 of FY 2025-26.
• Agriculture and Allied Sector has observed the Real GVA growth rate of 3.7%, as compared to the growth rate of 1.5% registered in Q1 of last financial year.
• Secondary Sectors, prominently Manufacturing (7.7%) and Construction (7.6%) Sector has registered above 7.5% growth rate at Constant Prices in this quarter.
• Mining & Quarrying (-3.1%) and Electricity, Gas, Water Supply and Other Utility Services Sector (0.5%) has seen moderated Real growth rate during Q1 of FY 2025-26.
• Tertiary Sector (9.3%) has recorded substantial growth rate at Constant Prices in Q1 of FY 2025-26, over the growth rate of 6.8% in Q1 of FY 2024-25.
• Government Final Consumption Expenditure (GFCE) has bounced back, registering 9.7% growth rate in Nominal terms during Q1 of FY 2025-26, over the growth rate of 4.0% in Q1 of FY 2024-25
• Real Private Final Consumption Expenditure (PFCE) has reported 7.0% growth rate during Q1 of FY 2025-26 as compared to the 8.3% growth rate in the corresponding period of previous financial year.
• Gross Fixed Capital Formation (GFCF) has recorded 7.8% growth rate at Constant Prices, over the growth rate of 6.7% in Q1 of FY 2024-25.
I. Quarterly Estimates and Growth Rates
Real GDP or GDP at Constant Prices in Q1 of FY 2025-26 is estimated at ₹47.89 lakh crore, against ₹44.42 lakh crore in Q1 of FY 2024-25, registering a growth rate of 7.8%. Nominal GDP or GDP at Current Prices in Q1 of FY 2025-26 is estimated at ₹86.05 lakh crore, against ₹79.08 lakh crore in Q1 of FY 2024-25, showing a growth rate of 8.8%.
Real GVA in Q1 of FY 2025-26 is estimated at ₹44.64 lakh crore, against ₹41.47 lakh crore in Q1 of FY 2024-25, registering a growth rate of 7.6%. Nominal GVA in Q1 of FY 2025-26 is estimated at ₹78.25 lakh crore, against ₹71.95 lakh crore in Q1 of FY 2024-25, showing a growth rate of 8.8%.
Fig. 1: Quarterly GDP and GVA Estimates along with Y-o-Y Growth Rates from Q1 FY 2022-23 to Q1 FY 2025-26 at Constant Prices
Fig. 2: Sectoral Composition and Growth Rates of Quarterly GVA
Sectoral Composition of Nominal GVA in Q1 of FY 2025-26
Fig. 3: Composition and Growth Rates of Quarterly GVA in Broad Sectors
[Primary Sector: Agriculture, Livestock, Forestry & Fishing and Mining & Quarrying
Secondary Sector: Manufacturing, Electricity, Gas, Water supply & Other Utility Services and Construction
Tertiary Sector: Trade, Hotels, Transport, Communication and Services related to Broadcasting, Financial, Real Estate & Professional Services and Public Administration, Defence & Other Services]
II. Methodology and Major Data Sources:
Quarterly Estimates of GDP are compiled using the Benchmark-indicator method i.e., the estimates available for the same quarter of the previous financial year (2024-25) are extrapolated using the relevant indicators reflecting the performance of sectors. Data sourced from various Ministries/Departments/Private Agencies serve as valuable inputs in the compilation of these estimates.
The sector-wise estimates have been compiled using indicators, such as (i) Crop production targets for Agriculture Year (AY) 2025-26 and Third Advance Estimates of Production of Food grains, Oilseeds and other Commercial Crops for AY 2024-25, (ii) Second Advance Estimates of Area & Production of Horticulture crops for AY 2024-25, (iii) Summer Season Estimates of Major Livestock Products for FY 2025-26, (iv) Fish Production estimates for Q1 of FY 2025-26, (v) Financial performance of Listed Companies based on available quarterly financial results of these companies for Q1 of FY 2025-26, (vi) Production of Coal, Crude Petroleum, Natural Gas, Cement and Consumption of Steel, (vii) Index of Industrial Production (IIP), (viii) Net Tonne Kilometres and Passenger Kilometres for Railways, (ix) Air Passenger and Cargo traffic handled at Airports, (x) Cargo traffic handled at Major and Minor Sea Ports, (xi) Sales of Commercial vehicles, (xii) Bank Deposits and Credits, (xiii) Premium related information of Life and Non-Life Insurance Companies, (xiv) Outward Supply of Goods and Services available from GSTN for Q1 of FY 2025-26, (xv) Accounts of Central & State Governments etc. available for the Q1 of 2025-26, (xvi) Goods and Services Tax collection for Q1 of FY 2025-26 etc. Year-on-Year growth rates (%) reflected in the major indicators used in the estimation are given in the Annexure B.
Total tax revenue used for GDP compilation includes non-GST revenue as well as GST revenue. Information from the websites of Controller General of Accounts (CGA) and Comptroller and Auditor General of India (CAG) have been used for estimating taxes on products at Current Prices. For compiling taxes on products at Constant Prices, volume extrapolation is done using volume growth of taxed goods and services. The total product subsidies at Current Prices for Centre were compiled using information on major subsidies viz, Food, Urea, Petroleum and Nutrient based subsidy upto Q1 of FY 2025-26. The total product subsidies at Current Prices for State were compiled using information on expenditure incurred on total subsidies by States upto Q1 of FY 2025-26. Information available on Revenue expenditure, Interest payments, Subsidies etc. from Centre and States were used for estimating Government Final Consumption Expenditure (GFCE).
Improved data coverage and revision in input data made by source agencies would have a bearing on subsequent revisions of these estimates. Estimates are, therefore, likely to undergo revisions for the aforesaid causes in due course, as per the release calendar. Users should take these into consideration while interpreting the figures. The next release of quarterly GDP estimates for the quarter July-September of FY 2025-26 (Q2, FY 2025-26) will be released on 28.11.2025.
***********
Annexure A
Annexure B
Year-on-Year Growth Rates (%) in Major Indicators
Click here to see PDF