প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
থবক ওইনা পাংথোক্নবা য়ানখিবা ৱাফমশিং: প্রধান মন্ত্রীগী জপান খোঙচৎ
29 AUG 2025 6:23PM by PIB Imphal
1. মথং চহি ১০ গী ইন্দিয়া-জপনা জোইন্ত ভিজন
* শেন-থুমগী মরী, শেন-থুমগী ফিবম ফনা থম্বা, চৎথোক-চৎশিন, অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দবা থবকশিং, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন,হকশেল, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং রাজ্য-প্রিফেকচরগী মরীশিংগী হিরম নিপান্দা চহি ১০ শেন-থুম অমসুং থবক ওইনা মতেং পাংনবা
2. সেকুরিতিগী মতেং পাংন্নবা জোইন্ত দিক্লারেসন
* ঐখোয়গী স্পিসিএল ষ্ট্রাতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনরশিপগী পান্দমগা লোয়ননা হৌজিক মায়োক্নরিবা সেকুরিতিগী খুদোংচাবশিং থেংননবা দিফেন্স অমসুং সেকুরিতিগী লমদা থবক তৌমিন্ননবা অপুনবা ঙাক্লৌ অমা
3. ইন্দিয়া-জপান হুমেন রিছোর্স একচেঞ্জগী এক্সন প্লান
* মথং চহি ৫ দা ভারত্তগী জপান্দা স্কিল অমসুং সেমি-স্কিল মীওই ৫০,০০০ চৎপা য়াওনা, ভারত অমসুং জপানগী মরক্ত মীওই ৫০০,০০০ লৈবাক অমদগী অমদা চৎনবা এক্সন প্লান অমা
4. জোইন্ত ক্রেদিদিং মেকানিজমগী মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন
* ভারতকী গ্রিন হাওস গ্যাস ইমিসন হন্থনবগী পান্দমশিং ফংনবা, জপান্না ভারত্ত শেন থাদবা অমসুং ভারতকী ষ্টেনেবল দিবলপমেন্ত ফগৎনবা কার্বোন শীজিন্নদবা তেক্নোলোজিশিং, পোৎথোকশিং, সিষ্টেমশিং অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর শীজিন্ননবা খুৎলায় অমা
5. ইন্দিয়া-জপান দিজিতেল পার্তনরশিপ ২.০ গী এম.ও.য়ু
* দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর, এ.আই, আই.ও.তি, সেমিকন্দক্তরশিংগুম্বা তুংগী তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা দিজিতেল তেলেন্ত চাউখৎনবা অমসুং অপুনবা আর অমসুং দিগী লমদা লৈবাক অনি পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা দোকুমেন্ত অমা
6. মিনরেল রিছোর্সশিংগী লমদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন
* প্রোসেসিং তেক্নোলোজিশিং চাউখৎহনবা, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং পৈশিন্দুনা থম্নবা থবকশিং অমসুং থিদোক্নবা অমসুং মাইনিংগীদমক পুন্না শেন থাদবা য়াওনা মরুওইবা মিনরেলশিংগী সপ্লাই চেন নিংথিনা থম্নবা মতেং পাংনবগী থবক চাউখৎনবা খুৎলায় অমা
7. অপুনবা ওইনা থাগী খা মেরুগী শরুক্ত চৎনবা ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসন অমসুং জপান এরোস্পেস এক্সপ্লোরেসন এজেন্সিগী মরক্ত থৌরাং তৌবা
* চন্দ্রয়ান-৫ মিসনগীদমক ভারত অমসুং জপানগী মরক্ত মতেং পাংন্নবা তার্মশিং অমসুং ফিবমশিং চে-চাং অমনা মশক তাক্লে, মসিনা শিংথানিঙাই ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ফিবম অমা শেম্লে
8. ক্লিন হায়দ্রোজেন অমসুং এম্মোনিয়াগী জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইনতেন্ত
* হায়দ্রোজেন/এম্মোনিয়াগী থিজিনবা, শেন থাদবা অমসুং প্রোজেকশিং পায়খৎপা য়োকখৎনবা অমসুং তেক্নোলোজিশিং শেমগৎনবা অৱাংবা থাক্কী রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা চে-চাং অমা
9. নাৎকী থৌরমশিং পাংথোক্নবা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন
* একজিবিসনশিং, ম্যুজিয়মশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং নাৎ ঙাক-শেনবগী লমদা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবগী খুৎথাংদা কলা অমসুং নাৎকী লমদা মতেং পাংনবা য়োকখৎনবা খুৎলায় অমা
10. ইমুং-মনুংগী ঈশিং অমোৎপা শেংদোক্নবা এম.ও.য়ু
* ঈশিং অমোৎপা অমুক হন্না শীজিন্ননবা অমসুং মীয়ামগী হকশেল, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাকপা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা চাউখৎপদা য়াম্না মরুওইরিবা অমোৎপা ঈশিং চুমথোকপগী থবক্ত মতেং থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা চে-চাং অমা
11. মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমগী পুন্না থবক তৌমিন্নবগী লমদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন
* পোল্লুসন লাকশিনবা, অইং-অশাগী খল হোংলকপা, অমোৎপা লোইশিনবা, বাইওদাইভর্সিতি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী তেক্নোলোজিশিং তুংকোইনা শীজিন্নবা য়াওনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঙাক্লৌ অমা
12. সুস্মা শ্বারাজ ইন্সতিতুৎ ওফ ফোরেন সর্বিস অমসুং জপানগী ফোরেন এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিগী মরক্ত এম.ও.য়ু অমা
* ফোরেন পোলিসিগী লমদা অমনা অমবু মশক খঙবা হেনগৎহন্নবা দিপ্লোমেতশিং, অখঙ-অহৈশিং, ওফিসিএলশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা ঙাক্লৌ অমা
13. সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিষ্ট্রি অমসুং জপানগী ইজুকেসন, কলচর, স্পোর্তস, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিষ্ট্রিগী মরক্ত জোইন্ত ষ্টেৎমেন্ত ওফ ইনতেন্ত
* সাইন্তিসশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌনদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা খুমাঙচাউশিন্নবা, ষ্টার্দ-অপশিং অমসুং উদ্যগশিং শরুক য়াদুনা লৈবাক অনিমক্কী রিছার্স অমসুং সাইন্তিফিক ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্ত থবক তৌমিন্নবা ফগৎনবা দিক্লারেসন অমা
অতোপ্পা পনবা য়াবা য়ানখিবা ৱাফমশিং
1. মথং চহি ১০ দা জপানদগী ভারত্ত জপানিস য়েন ত্রিল্লিয়ন ১০ লনাই ওইনা থাদনবা পান্দম
2. সেমিকন্দক্তরশিং, ক্লিন ইনর্জি, তেলিকোম, ফার্মাস্যুতিকেলশিং, মরুওইবা মিনরেলশিং অমসুং নৌনা থোক্লকপা তেক্নোলোজিশিংগুম্বা মরুওইবা হিরমশিংদা সপ্লাই চেনশিং নিংথিনা লৈহন্নবা ভারত অমসুং জপান্না ইকোনোমিক সেকুরিতি ইনিসিয়েতিপ হৌদোক্লে
* হায়রিবা হিরমশিং অসিদা চপ চানা পুন্না থবক তৌমিন্নরবশিংগী মমিং পরেং অমা ওইনা মখোয়না ইকোনোমিক সেকুরিতি ফেক সিত অমসু ফোঙলে
3. ভারত অমসুং জপান এ.আই ইনিসিয়েতিপ হৌদোকপা
* লার্জ লেঙ্গোইজ মোদেলশিং, ত্রেনিং, কেপাসিতি বিল্দিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎনবা অমসুং থাজবা য়াবা এ.আই ইকোসিষ্টেমঅমা শেমগৎনবা ললোন-ইতিকশিং অমসুং ষ্টার্দ-অপশিং য়োকখৎপা
4. চৎথোক-চৎশিনগী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হৌদোকপা
* মেক ইন ইন্দিয়াগী চৎথোক-চৎশিনগী পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিংদা মীৎয়েং অমা থমদুনা, রেলৱেজ, এভিএসন, লম্বী, সিপ্পিং অমসুং হিথাংফমশিংগুম্বগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর, লোজিষ্টিক্স অমসুং মোবিলিতিদা জি২জি অমসুং বি২বি পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা
5. ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনশিংগী ইঞ্জিনশিং ওইরিবা ভারত অমসুং জপানগী এস.এম.ইশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা ফগৎহণ্নবা ভারত-জপান স্মোল এন্দ মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস ফোরম হৌদোকপা
6. ইনর্জি সেকুরিতি, লৌমীশিংগী হিংনবা লম্বীশিং অমসুং বাইওগ্যাস অমসুং বাইওফুয়েলশিংগুম্বা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ফুয়েলশিংগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজিশিংদা আর অমসুং দি চাউখৎনবা ষ্টেনেবল ফুয়েল ইনিসিয়েতিপ হৌদোকপা
7. ফোরেন ওফিসশিংনা শীন্দুনা অমনা অমদা খোঙচৎ অহুম চৎপা য়াওনা, রাজ্যশিং অমসুং প্রিফেকচরশিংগী মরক্ত অৱাং থাক্কী চৎথোক-চৎশিন তৌনবা
8. ললোন-ইতিক, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং নাৎকী মরীশিং ফগৎনবা কন্সাই অমসুং কিয়ুসু লমদম অনি অমসুং ভারতকী মরক্ত বিজিনেস ফোরমশিং লিংখৎপা।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister’s Visit to Japan
29 AUG 2025 6:23PM by PIB Delhi
1. India - Japan Joint Vision for the Next Decade
• A 10-year strategic prioritization for economic and functional cooperation in eight lines of effort in economic partnership, economic security, mobility, ecological sustainability, technology and innovation, health, people to people and state-prefecture engagements
2. Joint Declaration on Security Cooperation
• A comprehensive framework to evolve our defense and security cooperation to respond to contemporary security challenges in line with our Special Strategic and Global Partnership
3. Action Plan for India - Japan Human Resource Exchange
• An action plan to promote two-way exchange of 500,000 people between India and Japan, particularly 50,000 skilled and semi-skilled personnel from India to Japan in the next five years
4. Memorandum of Cooperation on Joint Crediting Mechanism
• An instrument to facilitate the diffusion of decarbonizing technologies, products, systems, and infrastructure thereby contributing to India’s greenhouse gas emission reduction goals, promote Japanese investment in India and India’s sustainable development.
5. MoU on India - Japan Digital Partnership 2.0
• A document to advance bilateral collaboration in digital public infrastructure, development of digital talent and joint R&D in futuristic technological fields such as AI, IoT, semiconductors
6. Memorandum of Cooperation in the Field of Mineral Resources
• An instrument to advance cooperation in supply chain resilience for critical minerals including through the development of processing technologies, joint investments for exploration and mining and efforts for stockpiling critical minerals.
7. Implementing Arrangement between the Indian Space Research Organization and Japan Aerospace Exploration Agency concerning Joint Lunar Polar Exploration Mission
• A document that defines terms and conditions for cooperation between India and Japan on the Chandrayaan 5 mission, thus giving practical shape to a landmark collaboration
8. Joint Declaration of Intent on Clean Hydrogen and Ammonia
• A document to promote research, investment and implementation of projects on hydrogen/ammonia and deepen collaboration on cutting-edge research and innovation for developing technologies
9. Memorandum of Cooperation on Cultural Exchange
• An instrument to promote cooperation in the field of art and culture through exhibitions, museum collaborations and exchange of best practices in the field of cultural preservation
10. MoU on Decentralized Domestic Waste Water Management
• A document to promote cooperation in effective reuse of wastewater and decentralized wastewater management which is crucial for public health, environmental protection and sustainable development
11. Memorandum of Cooperation in the field of Environment Cooperation
• An enabling framework for collaboration in areas pertaining to environmental preservation such as pollution control, climate change, waste management, sustainable use of biodiversity and environmental technologies
12. MoU between Sushma Swaraj Institute of Foreign Service and Ministry of Foreign Affairs, Japan
• A framework to promote exchanges between diplomats, academics, officials, experts and researchers to advance mutual understanding in the field of foreign policy
13. Joint Statement of Intent between the Ministry of Science and Technology and Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT), Japan
• A declaration to advance cooperation in the field of science and technology through the exchange of scientists and researchers, strengthen institutional cooperation between research and scientific institutions of both countries with the involvement of start-ups and industries
Other notable outcomes
1. Private investment target of JPY 10 trillion from Japan to India for the next decade
2. India and Japan launched the Economic Security Initiative to promote supply chain resilience in strategic sectors such as semiconductors, clean energy, telecom, pharmaceuticals, critical minerals as well as new and emerging technologies
• They also issued an Economic Security Fact Sheet as an illustrative list of actual cooperation in these fields.
3. Launch of the India - Japan AI Initiative
• To advance collaboration in Large Language Models, training, capacity building and support for businesses and start-ups to foster a trustworthy AI ecosystem
4. Launch of the Next-General Mobility Partnership
• To foster G2G and B2B partnerships in the infrastructure, logistics and mobility sectors particularly railways, aviation, roads, shipping and ports, with a focus on Make-in-India of mobility products and solutions.
5. Launch of the India - Japan Small and Medium Enterprises Forum to strengthen collaboration between Indian and Japanese SMEs, which are the engines of our respective economies
6. Launch of the Sustainable Fuel Initiative to promote energy security, farmer livelihoods and advance R&D in technologies related to sustainable fuels such as biogas and biofuels
7. High-level exchanges between states and prefectures, including three visits in each direction to be organized by the Foreign Offices
8. Establishment of business forums between India and the two regions of Kansai and Kyushu to strengthen business, people to people and cultural linkages.