প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৪১০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ হিছাৰ বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি আমাৰ সংবিধান প্ৰণেতা বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী হোৱাটো আমাৰ সকলোৰে বাবে, সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি হাৰিয়ানাৰ পৰা অযোধ্যা ধামলৈ বিমান সেৱা আৰম্ভ হৈছে, অৰ্থাৎ এতিয়া শ্ৰীকৃষ্ণৰ পৱিত্ৰ ভূমি হাৰিয়ানা ভগৱান ৰামৰ নগৰীৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
এফালে আমাৰ চৰকাৰে সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু আনফালে আমি দৰিদ্ৰৰ কল্যাণ আৰু সামাজিক ন্যায়ো নিশ্চিত কৰিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
14 APR 2025 12:14PM by PIB Guwahati
বিমান যাত্ৰাক সুৰক্ষিত, সুলভ আৰু সকলোৰে বাবে উপলব্ধ কৰি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হাৰিয়ানাৰ হিছাৰত ৪১০ কোটিৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে মহাৰাজা অগ্ৰসেন বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সভাত ভাষণ দি তেওঁ হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জনাই তেওঁলোকৰ শক্তি, ক্ৰীড়া আৰু ভাতৃত্ববোধক ৰাজ্যখনৰ স্বকীয় বৈশিষ্ট্য হিচাপে স্বীকাৰ কৰে। এই ব্যস্ত শস্য চপোৱাৰ বতৰত তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে উপস্থিত থকা বিশাল সমাৱেশৰ প্ৰতিও তেওঁ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰু জম্ভেশ্বৰ, মহাৰাজা অগ্ৰসেন আৰু পৱিত্ৰ অগ্ৰোহা ধামলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ হাৰিয়ানাৰ বিশেষকৈ হিছাৰৰ প্ৰতি থকা ভাল স্মৃতিবোৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰি বহু সহকৰ্মীৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰা দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাইছিল যেতিয়া দলে তেওঁক ৰাষ্ট্ৰৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল। তেওঁ হাৰিয়ানাত দলৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই সহযোগীসকলৰ নিষ্ঠা আৰু প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। উন্নত হাৰিয়ানা আৰু উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি নিজৰ দলৰ দায়বদ্ধতাক লৈ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি এই দিশত গুৰুত্বসহকাৰে কাম কৰিম বুলিও কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “সংবিধানৰ প্ৰণেতা বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী হোৱা বাবে আজি সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন।“ তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বাবা চাহেবৰ জীৱন, সংগ্ৰাম আৰু বাৰ্তাই চৰকাৰৰ ১১ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ আধাৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, প্ৰতিটো নীতি আৰু প্ৰতিটো দিন বাবা চাহেবৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। তেওঁ বঞ্চিত, নিপীড়িত, শোষিত, দৰিদ্ৰ, জনজাতীয় জনগোষ্ঠী আৰু মহিলাসকলৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁ কয় যে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে স্থায়ী আৰু দ্ৰুত উন্নয়ন তেওঁৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰ হৈ আহিছে।
শ্ৰী কৃষ্ণৰ পবিত্ৰ ভূমি আৰু ভগৱান ৰামৰ নগৰীৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ সংযোগৰ প্ৰতীক হিচাপে হাৰিয়ানাৰ পৰা অযোধ্যা ধামলৈ সংযোগ কৰা বিমান সেৱাৰ শুভাৰম্ভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে সোনকালেই অন্য চহৰলৈও বিমান সেৱা আৰম্ভ হ’ব। তেওঁ হিছাৰ বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াক হাৰিয়ানাৰ আকাংক্ষাক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰে। এই উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটিৰ বাবে তেওঁ হাৰিয়ানাবাসীলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
চেণ্ডেল পিন্ধাসকলেও বিমানত উৰিব বুলি তেওঁ দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ দোহাৰি, যিটো এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে এতিয়া বাস্তৱায়িত হৈছে, শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত ১০ বছৰত লাখ লাখ ভাৰতীয়ই প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমান যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। পূৰ্বতে উপযুক্ত ৰেল ষ্টেচন নথকা অঞ্চলতো নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত ৭৪টা বিমানবন্দৰ আছিল, যিটো সংখ্যা ৭০ বছৰত লাভ কৰা হৈছে, আনহাতে আজি বিমানবন্দৰৰ সংখ্যাই ১৫০টা অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ কয় যে উড়ান (ইউডিএন) আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৯০টা বিমানবন্দৰ সংযোগ কৰা হৈছে, ৬০০ৰো অধিক আকাশীপথ কাৰ্যক্ষম হৈ পৰিছে, যাৰ ফলত বহুতৰে বাবে সুলভ মূল্যত বিমান যাত্ৰা সম্ভৱ হৈছে। ইয়াৰ ফলত বছৰি অভিলেখ ভংগকাৰী বিমান যাত্ৰীৰ সৃষ্টি হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে বিভিন্ন বিমান সংস্থাই ২০০০খন নতুন বিমানৰ অৰ্ডাৰ দিছে, যাৰ ফলত পাইলট, এয়াৰ হোষ্টেছ আৰু অন্যান্য সেৱাৰ বাবে অগণন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। বিমান পৰিচালনা খণ্ডই উল্লেখযোগ্য নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলিও তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ কয়, “হিছাৰ বিমানবন্দৰে হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষা বৃদ্ধি কৰিব আৰু তেওঁলোকক নতুন সুযোগ দিব আৰু সপোন দেখুৱাব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে, "আমাৰ চৰকাৰে সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ দৃষ্টিভংগী আৰু সংবিধান প্ৰণেতাসকলৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিছে, একে সময়তে দৰিদ্ৰসকলৰ কল্যাণ আৰু সামাজিক ন্যায় নিশ্চিত কৰিছে।" তেওঁ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ প্ৰতি কংগ্ৰেছে কৰা আচৰণক সমালোচনা কৰি কয় যে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ জীয়াই থকাৰ সময়ত তেওঁলোকে তেওঁক অপমান কৰিছিল, দুবাৰ নিৰ্বাচনী পৰাজয়ৰ বাবে অপচেষ্টা কৰিছিল আৰু শাসনব্যৱস্থাৰ পৰা বহিষ্কাৰ কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বাবা চাহেবৰ মৃত্যুৰ পিছত দলটোৱেও তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰ মচি পেলোৱাৰ লগতে তেওঁৰ ধাৰণাক দমন কৰাৰ চেষ্টা চলাইছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ড° আম্বেদকাৰ সংবিধানৰ ৰক্ষক আছিল, আনহাতে তেওঁলোক সংবিধান ধ্বংসকাৰী হৈ পৰিছিল। তেওঁ কয় যে ড০ আম্বেদকাৰে সমতা অনাৰ লক্ষ্য লোৱাৰ বিপৰীতে কংগ্ৰেছে দেশত ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বীজানু বিয়পাই দিলে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বাবা চাহেব আম্বেদকাৰে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় ব্যক্তিৰ বাবে এক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱনৰ কল্পনা কৰিছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকে সপোন দেখা আৰু নিজৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। দীৰ্ঘদিনীয়া কাৰ্যকালত এছ চি, এছ টি আৰু অবিচি সম্প্ৰদায়ক দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ নাগৰিক হিচাপে গণ্য কৰাৰ বাবে তেওঁ পূৰ্বৰ চৰকাৰক সমালোচনা কৰে। তেওঁ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ শাসন কালত যি বৈষম্য বিৰাজ কৰিছিল, য’ত একাংশ নেতাৰ চুইমিং পুললৈ পানী গৈছিল যদিও গাওঁবোৰলৈ নগৈছিল, সেই বৈষম্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰৰ পাছতো মাত্ৰ ১৬% গ্ৰাম্য পৰিয়ালতহে নলৰ পানীৰ সংযোগ আছিল, যাৰ ফলত এছ চি, এছ টি আৰু অ’বিচি সম্প্ৰদায়ত অসমতাপূৰ্ণ প্ৰভাৱ পৰিছিল। তেওঁ জনোৱা মতে, যোৱা ৬-৭ বছৰত তেওঁৰ চৰকাৰে ১২ কোটিৰো অধিক গ্ৰাম্য পৰিয়ালক নলৰ পানীৰ সংযোগ দি ৮০% গ্ৰাম্য পৰিয়াললৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। বাবা চাহেবৰ আশীৰ্বাদত প্ৰতিখন ঘৰতে নলৰ পানী পোৱা যাব বুলি তেওঁ নিশ্চয়তা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ শৌচাগাৰৰ অভাৱৰ বিষয়েও কয়, যিয়ে এছ চি, এছ টি আৰু অ’বিচি সম্প্ৰদায়ক গুৰুতৰভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে। তেওঁ ১১ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যাতে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন সুনিশ্চিত হয়।
পূৰ্বৰ চৰকাৰখনক সমালোচনা কৰি, য’ত এছ চি, এছ টি আৰু অ’বিচি সম্প্ৰদায়সমূহে বৃহৎ বাধাৰ সন্মুখীন হৈছিল, আনকি বেংকৰ সুবিধাও দূৰৈৰ সপোন আছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বীমা, ঋণ আৰু আৰ্থিক সহায় তেওঁলোকৰ বাবে কেৱল আকাংক্ষাহে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰৰ অধীনত জন ধন একাউণ্টৰ সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী এছ চি, এছ টি আৰু অবিচি সম্প্ৰদায়ৰ। তেওঁ গৌৰৱেৰে কয় যে আজি এই লোকসকলে আত্মবিশ্বাসেৰে নিজৰ আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৱলীকৰণৰ প্ৰতীক হিচাপে ’ৰূপে’ কাৰ্ড প্ৰদৰ্শন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কংগ্ৰেছে পৱিত্ৰ সংবিধানক ক্ষমতা অৰ্জনৰ কেৱল আহিলালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে বুলি সমালোচনা কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়াই তেওঁলোকে ক্ষমতাৰ সংকট অনুভৱ কৰিছিল তেতিয়াই তেওঁলোকে সংবিধানক ভৰিৰে মোহাৰিছিল। তেওঁ জৰুৰীকালীন সময়ছোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যেতিয়া তেতিয়াৰ চৰকাৰে ক্ষমতা অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ সংবিধানৰ ক্ষমতা দুৰ্বল কৰিছিল। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সংবিধানৰ মূল কথাটো হ’ল সকলোৰে বাবে একেধৰণৰ নাগৰিক সংহিতা নিশ্চিত কৰা, কিন্তু তেতিয়াৰ চৰকাৰে কেতিয়াও ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰা নাছিল। সংবিধানৰ নীতিৰ সৈতে মিল থকা হ’লেও উত্তৰাখণ্ডত উমৈহতীয়া দেৱানী বিধি ৰূপায়ণৰ বিৰোধিতাৰ দিশটোলৈ তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে সংবিধানত এছ চি, এছ টি আৰু অবিচি ৰ বাবে সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা আছে, কিন্তু কংগ্ৰেছে ইয়াক তুষ্টিকৰণৰ আহিলা হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ কৰ্ণাটকৰ বৰ্তমানৰ চৰকাৰে ধৰ্মৰ ভিত্তিত চৰকাৰী নিবিদাত সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ শেহতীয়া প্ৰতিবেদনসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যদিও সংবিধানে এনে বিধানৰ অনুমতি নিদিয়ে। তেওঁ কয় যে তুষ্টিকৰণ নীতিয়ে মুছলমান সম্প্ৰদায়ৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰিছে, মাত্ৰ কেইজনমান চৰমপন্থীকহে উপকৃত কৰাৰ বিপৰীতে বাকী সমাজখন অৱহেলিত, অশিক্ষিত আৰু দৰিদ্ৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ ৱাকফ আইনখনক পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ ত্ৰুটিপূৰ্ণ নীতিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণ হিচাপে আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৩ চনত নিৰ্বাচনৰ মাত্ৰ কেইমাহমান পূৰ্বে কংগ্ৰেছে নিজৰ ভোট বেংকক সন্তুষ্ট কৰিবলৈ ৱাকফ আইনখন সংশোধন কৰি কেইবাটাও সাংবিধানিক বিধানৰ ওপৰত উন্নীত কৰিছিল।
মুছলমানৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰা বুলি দাবী কৰা অথচ অৰ্থপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ নকৰাৰ বাবে কংগ্ৰেছক সমালোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যদি দলটোৱে সঁচাকৈয়ে মুছলমান সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতি যত্ন লয় তেন্তে তেওঁলোকে এজন মুছলমানক নিজৰ দলৰ সভাপতি হিচাপে নিযুক্তি দিলেহেঁতেন বা তেওঁলোকৰ প্ৰাৰ্থিত্ব ৫০% মুছলমান প্ৰাৰ্থীক দিলেহেঁতেন। তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য কেতিয়াও মুছলমানৰ প্ৰকৃত কল্যাণৰ সৈতে মিল থকা নহয়, যিয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত পৰিচয় উদঙাই দিয়ে বুলিও তেওঁ কয়। দৰিদ্ৰ, নিঃস্ব মহিলা আৰু শিশুসকলৰ উপকাৰৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত ৱাকফৰ অধীনত থকা বিশাল ভূমিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই মাফিয়াসকলে দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় লোকৰ মাটি বেদখল কৰি আছে, যাৰ ফলত পাছমাণ্ডা মুছলমান সম্প্ৰদায়ৰ কোনো লাভ নাই। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৱাকফ আইন সংশোধনে এনে শোষণৰ অন্ত পেলাব। তেওঁ সংশোধিত আইনখনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ নতুন ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে নিশ্চিত কৰে যে ৱাকফ ব’ৰ্ডে জনজাতীয় ভূমি স্পৰ্শ নকৰে। তেওঁ ইয়াক জনজাতীয় স্বাৰ্থ ৰক্ষাৰ এক বৃহৎ পদক্ষেপ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ কয় যে নতুন বিধানসমূহে ৱাকফৰ পবিত্ৰতাক সন্মান জনোৱাৰ লগতে দৰিদ্ৰ আৰু পাছমাণ্ডা মুছলমান পৰিয়াল, মহিলা আৰু শিশুৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা সংবিধানৰ প্ৰকৃত ক্ষমতা আৰু প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়ৰ প্ৰতিফলন ঘটে বুলিও তেওঁ কয়।
বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনোৱা আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ বাবে ২০১৪ চনৰ পৰা চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বহু পদক্ষেপৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে বাবা চাহেবৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহ ভাৰতৰ উপৰি বিদেশতো বছৰ বছৰ ধৰি অৱহেলিত হৈ আছিল। তেওঁ কয় যে মুম্বাইৰ ইন্দু মিলত বাবা চাহেবৰ বাবে স্মৃতিসৌধ নিৰ্মাণ কৰিও প্ৰতিবাদৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বাবা চাহেবৰ জন্মস্থান মহৌ, লণ্ডনত তেওঁৰ শিক্ষানুষ্ঠান, দিল্লীৰ তেওঁৰ মহাপৰিনিৰ্বাণ স্থান আৰু নাগপুৰৰ তেওঁৰ দীক্ষাভূমিকে ধৰি সকলো প্ৰধান স্থান উন্নয়ন কৰি "পাঞ্চতীৰ্থ"লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। শেহতীয়াকৈ দীক্ষাভূমিলৈ গৈ বাবা চাহেবক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সৌভাগ্যৰ কথাও তেওঁ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কংগ্ৰেছে সামাজিক ন্যায়ৰ ভুৱা দাবী উত্থাপন কৰি বাবা চাহেব আৰু চৌধুৰী চৰণ সিঙক তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত ভাৰতৰত্ন প্ৰদান নকৰাৰো সমালোচনা কৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে কয় যে কেন্দ্ৰত বিজেপি সমৰ্থিত চৰকাৰৰ ক্ষমতাতহে বাবা চাহেবক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰা হৈছিল আৰু বিজেপি সমৰ্থিত চৰকাৰ ক্ষমতাত থকাৰ সময়ত চৌধুৰী চৰণ সিঙকো তেওঁৰ দলে ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰিছিল।
সামাজিক ন্যায় আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ পথ অহৰহ শক্তিশালী কৰি ৰখাৰ বাবে হাৰিয়ানা চৰকাৰৰ শলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত হাৰিয়ানাত চৰকাৰী চাকৰিৰ কৰুণ অৱস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত মানুহে চাকৰি পাবলৈ ৰাজনৈতিক সংযোগৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল বা পৰিয়ালৰ সম্পত্তি বিক্ৰী কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই দুৰ্নীতি নিৰ্মূল কৰা মুখ্যমন্ত্ৰী নাইব সিং ছাইনীৰ চৰকাৰক লৈ তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উৎকোচ বা অনুমোদন অবিহনে চাকৰি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানাৰ উল্লেখযোগ্য ট্ৰেক ৰেকৰ্ডৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে হাৰিয়ানাৰ ২৫ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক চৰকাৰী চাকৰি লাভ কৰাত বাধা দিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছিল। কিন্তু মুখ্যমন্ত্ৰী নাইব সিং ছাইনীয়ে দায়িত্ব লোৱাৰ লগে লগে যোগ্য প্ৰাৰ্থীলৈ হাজাৰ হাজাৰ নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হয়। তেওঁ ইয়াক তেওঁলোকৰ সুশাসনৰ নিদৰ্শন আখ্যা দি আগন্তুক বছৰবোৰত হাজাৰ হাজাৰ নতুন চাকৰি সৃষ্টিৰ বাবে চৰকাৰৰ পথনিৰ্দেশনাক প্ৰশংসা কৰে।
বৃহৎ সংখ্যক যুৱকে সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়োৱাকে ধৰি দেশলৈ হাৰিয়ানাৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এক পদ এক পেন্সন (অ’আৰঅ’পি) আঁচনিখনক লৈ দশক দশক ধৰি চলা ষড়যন্ত্ৰৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰি কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰেই অ’আৰঅ’পি ৰূপায়ণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অ’আৰঅ’পিৰ অধীনত হাৰিয়ানাৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীক ১৩,৫০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে এই আঁচনিৰ বাবে মাত্ৰ ৫০০ কোটি টকাহে আবণ্টন দিছিল আৰু দেশৰ জোৱানক বিপথে পৰিচালিত কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে কেতিয়াও দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী বা জোৱানক সঁচা অৰ্থত সমৰ্থন কৰা নাছিল।
বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানাৰ ভূমিকাত আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰীড়া আৰু কৃষি উভয় ক্ষেত্ৰতে ৰাজ্যখনৰ বিশ্বজোৰা প্ৰভাৱৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি থকা বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি নতুন বিমানবন্দৰ আৰু বিমান সেৱাক হাৰিয়ানাৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ প্ৰেৰণা বুলি অভিহিত কৰে আৰু এই নতুন সাফল্যৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
এই অনুষ্ঠানত হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নাইব সিং ছাইনী, কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহলকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
মহাৰাজা অগ্ৰসেন বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনত অত্যাধুনিক যাত্ৰী টাৰ্মিনেল, কাৰ্গো টাৰ্মিনেল আৰু এ টি চি বিল্ডিং থাকিব। হিছাৰৰ পৰা অযোধ্যালৈ (সপ্তাহত দুবাৰ) নিয়মীয়াকৈ বিমান সেৱা, জম্মু, আহমেদাবাদ, জয়পুৰ আৰু চণ্ডীগড়লৈ সপ্তাহত তিনিখন বিমান চলাচলৰ ফলত এই উন্নয়নে হাৰিয়ানাৰ বিমান সংযোগৰ যথেষ্ট উত্থান ঘটাব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of new terminal building of Hisar airport worth over Rs 410 crore
Today, being the birth anniversary of the architect of our Constitution, Baba Saheb Ambedkar, is a very important day for all of us, for the entire country: PM
Today flights have started from Haryana to Ayodhya Dham, meaning now the holy land of Shri Krishna, Haryana, is directly connected to the city of Lord Ram: PM
On one hand, our government is emphasizing on connectivity and on the other hand, we are also ensuring welfare of the poor and social justice: PM
14 APR 2025 12:14PM by PIB Delhi
In line with his commitment to make air travel safe, affordable, and accessible to all, Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of the new Terminal Building of the Maharaja Agrasen airport in Hisar, Haryana worth over Rs 410 crore today. Addressing the gathering, he extended his greetings to the people of Haryana, acknowledging their strength, sportsmanship, and brotherhood as the defining traits of the state. He expressed his gratitude to the large gathering for their blessings during this busy harvest season.
The Prime Minister paid respectful homage to Guru Jambheshwar, Maharaja Agrasen, and the sacred Agroha Dham. He shared his fond memories of Haryana, particularly Hisar, recalling his time working closely with many colleagues when he was entrusted with the responsibility of the state by his party. He highlighted the dedication and efforts of these colleagues in strengthening the party’s foundation in Haryana. He expressed pride in his party’s commitment to the goal of a developed Haryana and a developed India, working with utmost seriousness toward this vision.
“Today is a significant day for the entire nation as it marks the birth anniversary of the architect of the Constitution, Babasaheb Ambedkar”, said Shri Modi, highlighting that Babasaheb’s life, struggles, and message have been the cornerstone of the government’s 11-year journey. He emphasized that every decision, every policy, and every day of the government has been dedicated to Babasaheb’s vision. He reiterated the government’s commitment to improving the lives and fulfilling the dreams of the underprivileged, oppressed, exploited, poor, tribal communities, and women. He stated that continuous and rapid development has been the mantra of their government to achieve these goals.
Underlining the launch of flights connecting Haryana to Ayodhya Dham, symbolizing the direct link between the sacred land of Shri Krishna and the city of Lord Ram, the Prime Minister announced that flights to other cities will commence soon. He highlighted the foundation stone laying of the new terminal building at Hisar Airport, describing it as a step toward elevating Haryana’s aspirations to new heights. He extended his congratulations to the people of Haryana for this significant milestone.
Reiterating his promise that even those wearing slippers would fly in airplanes, a vision now being realized across the country, Shri Modi highlighted that in the past 10 years, millions of Indians have experienced air travel for the first time. He noted that new airports have been built even in areas that previously lacked proper railway stations, sharing that before 2014, India had 74 airports, a number achieved in 70 years while today, the number of airports has surpassed 150. He emphasized that nearly 90 aerodromes have been connected under the UDAN scheme, with over 600 routes operational, enabling affordable air travel for many. He remarked that this has led to record-breaking numbers of annual air travelers. He further highlighted that various airlines have placed record orders to the tune of 2,000 new aircraft, which will create numerous jobs for pilots, air hostesses, and other services. He also pointed out that the aircraft maintenance sector will generate significant employment opportunities. “Hisar Airport will elevate the aspirations of Haryana’s youth, providing them with new opportunities and dreams”, he added.
“Our government is focusing on connectivity while ensuring welfare for the poor and social justice, fulfilling the vision of Babasaheb Ambedkar and the aspirations of the Constitution's framers”, emphasised the Prime Minister. He criticized the Congress party for its treatment of Babasaheb Ambedkar, stating that while he was alive, they insulted him, orchestrated his electoral defeats twice, and conspired to exclude him from the system. He remarked that after Babasaheb’s passing, the party also attempted to erase his legacy and suppress his ideas. He highlighted that Dr. Ambedkar was the protector of the Constitution, whereas they became its destroyer. He stated that while Dr. Ambedkar aimed to bring equality, Congress spread the virus of vote-bank politics in the country.
Shri Modi remarked that Babasaheb Ambedkar envisioned a life of dignity for every poor and marginalized individual, enabling them to dream and fulfill their aspirations. He criticized the previous government for treating SC, ST, and OBC communities as second-class citizens during its long tenure. He highlighted the disparity under its rule, where water reached the swimming pools of some leaders but failed to reach villages. He noted that even after 70 years of independence, only 16% of rural households had tap water connections, disproportionately affecting SC, ST, and OBC communities. He shared that in the past 6-7 years, their government has provided tap water connections to over 12 crore rural households, raising the coverage to 80% of rural homes. He expressed confidence that, with Babasaheb’s blessings, tap water will reach every household. He also addressed the lack of toilets, which severely impacted SC, ST, and OBC communities. He highlighted the government’s efforts in constructing over 11 crore toilets, ensuring a life of dignity for the underprivileged.
Criticising the previous dispensation’s rule, during which the SC, ST, and OBC communities faced significant barriers, with even access to banks being a distant dream, the Prime Minister said that insurance, loans, and financial assistance were mere aspirations for them. He highlighted that under their government, the largest beneficiaries of Jan Dhan accounts are from SC, ST, and OBC communities. He proudly noted that today, these individuals confidently showcase their RuPay cards, symbolizing their financial inclusion and empowerment.
Shri Modi further criticised the Congress party for turning the sacred Constitution into a mere tool for gaining power. He remarked that whenever they faced a crisis of power, it crushed the Constitution. He highlighted the Emergency period, during which the then Government undermined the spirit of the Constitution to retain power. He emphasized that the essence of the Constitution is to ensure a uniform civil code for all, but the then Government never implemented it. He pointed out the opposition to the implementation of the Uniform Civil Code in Uttarakhand, despite its alignment with the Constitution's principles.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that the Constitution provided for reservations for SC, ST, and OBC communities, but Congress turned it into a tool for appeasement. He highlighted recent reports of the present government in Karnataka granting reservations in government tenders based on religion, despite the Constitution not allowing such provisions. He stated that appeasement policies have significantly harmed the Muslim community, benefiting only a few extremists while leaving the rest of the society neglected, uneducated, and impoverished. He pointed to the Waqf Act as the biggest evidence of the previous Government’s flawed policies. He noted that in 2013, just months before elections, Congress amended the Waqf Act to appease its vote bank, elevating it above several constitutional provisions.
Criticising the Congress for claiming to work for the welfare of Muslims while failing to take meaningful actions, Shri Modi remarked that if the party truly cared for the Muslim community, they would have appointed a Muslim as their party president or allocated 50% of their tickets to Muslim candidates, stating that their intentions were never aligned with the genuine welfare of Muslims, exposing their true nature. Highlighting the vast tracts of land under Waqf, meant to benefit the poor, destitute women and children, were instead exploited by a handful of land mafias, Shri Modi pointed out that these mafias were encroaching on lands belonging to Dalits, backward classes, and tribals, leaving the Pasmanda Muslim community without any benefits. He mentioned that amendments to the Waqf Act will put an end to such exploitation, emphasizing a significant new provision in the amended law, ensuring that tribal lands cannot be touched by Waqf boards. He described this as a major step in protecting tribal interests. He stated that the new provisions will honor the sanctity of Waqf, ensuring that the rights of poor and Pasmanda Muslim families, women, and children are upheld. He affirmed that this reflects the true spirit of the Constitution and genuine social justice.
Underlining the numerous steps taken by the government since 2014 to honor Babasaheb Ambedkar’s legacy and inspire future generations, the Prime Minister pointed out that places associated with Babasaheb, both in India and abroad, were neglected for years. He noted that even for constructing Babasaheb’s memorial at Indu Mill in Mumbai, people had to protest. He emphasized that their government has developed all key sites, including Babasaheb’s birthplace in Mhow, his educational site in London, his Mahaparinirvan Sthal in Delhi, and his Diksha Bhoomi in Nagpur, transforming them into the "Panchteerth." He shared his privilege of recently visiting Diksha Bhoomi to pay homage to Babasaheb. The Prime Minister criticized Congress for making lofty claims about social justice while failing to honor Babasaheb and Chaudhary Charan Singh with the Bharat Ratna during their tenure. He proudly stated that Babasaheb was awarded the Bharat Ratna only when a BJP-supported government was in power at the center, and it was also their party when in power honored Chaudhary Charan Singh with the Bharat Ratna.
Lauding the Haryana government for consistently strengthening the path of social justice and welfare for the poor, the Prime Minister highlighted the dire state of government jobs in Haryana under previous administrations, where individuals had to rely on political connections or sell family assets to secure employment. He expressed satisfaction with Chief Minister Nayab Singh Saini’s government, which has eradicated these corrupt practices. He praised Haryana’s remarkable track record of providing jobs without bribes or recommendations. He noted that previous governments had made every effort to prevent 25,000 youth in Haryana from receiving government jobs. However, as soon as Chief Minister Nayab Singh Saini took office, thousands of appointment letters were issued to deserving candidates. He described this as an example of their good governance and commended the government’s roadmap for creating thousands of new jobs in the coming years.
Highlighting Haryana’s significant contribution to the nation, with a large number of youth serving in the armed forces, Shri Modi criticized previous dispensations for decades of deception regarding the One Rank One Pension (OROP) scheme and emphasized that it was his government that implemented OROP. He shared that ₹13,500 crore has been disbursed to Haryana’s ex-servicemen under OROP. He pointed out that the previous Government had allocated only ₹500 crore for the scheme while misleading the nation’s soldiers. He remarked that the previous government has never truly supported Dalits, backward classes, or soldiers.
Expressing confidence in Haryana’s role in strengthening the vision of a developed India, the Prime Minister praised the state’s global impact, whether in sports or agriculture. He conveyed his trust in Haryana’s youth and described the new airport and flights as inspirations for fulfilling Haryana’s aspirations and concluded by extending his congratulations to the people of Haryana for this new milestone.
The Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Minister of State for Civil Aviation, Shri Murlidhar Mohol were present among other dignitaries at the event.
Background
The new Terminal Building of the Maharaja Agrasen airport will include a state-of-the-art passenger terminal, a cargo terminal and an ATC building. With scheduled flights from Hisar to Ayodhya (twice weekly), three flights in a week to Jammu, Ahmedabad, Jaipur, and Chandigarh, this development will mark a significant leap in Haryana’s aviation connectivity.