Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of new terminal building of Hisar airport worth over Rs 410 crore
Today, being the birth anniversary of the architect of our Constitution, Baba Saheb Ambedkar, is a very important day for all of us, for the entire country: PM
Today flights have started from Haryana to Ayodhya Dham, meaning now the holy land of Shri Krishna, Haryana, is directly connected to the city of Lord Ram: PM
On one hand, our government is emphasizing on connectivity and on the other hand, we are also ensuring welfare of the poor and social justice: PM
14 APR 2025 12:14PM by PIB Delhi
In line with his commitment to make air travel safe, affordable, and accessible to all, Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of the new Terminal Building of the Maharaja Agrasen airport in Hisar, Haryana worth over Rs 410 crore today. Addressing the gathering, he extended his greetings to the people of Haryana, acknowledging their strength, sportsmanship, and brotherhood as the defining traits of the state. He expressed his gratitude to the large gathering for their blessings during this busy harvest season.
The Prime Minister paid respectful homage to Guru Jambheshwar, Maharaja Agrasen, and the sacred Agroha Dham. He shared his fond memories of Haryana, particularly Hisar, recalling his time working closely with many colleagues when he was entrusted with the responsibility of the state by his party. He highlighted the dedication and efforts of these colleagues in strengthening the party’s foundation in Haryana. He expressed pride in his party’s commitment to the goal of a developed Haryana and a developed India, working with utmost seriousness toward this vision.
“Today is a significant day for the entire nation as it marks the birth anniversary of the architect of the Constitution, Babasaheb Ambedkar”, said Shri Modi, highlighting that Babasaheb’s life, struggles, and message have been the cornerstone of the government’s 11-year journey. He emphasized that every decision, every policy, and every day of the government has been dedicated to Babasaheb’s vision. He reiterated the government’s commitment to improving the lives and fulfilling the dreams of the underprivileged, oppressed, exploited, poor, tribal communities, and women. He stated that continuous and rapid development has been the mantra of their government to achieve these goals.
Underlining the launch of flights connecting Haryana to Ayodhya Dham, symbolizing the direct link between the sacred land of Shri Krishna and the city of Lord Ram, the Prime Minister announced that flights to other cities will commence soon. He highlighted the foundation stone laying of the new terminal building at Hisar Airport, describing it as a step toward elevating Haryana’s aspirations to new heights. He extended his congratulations to the people of Haryana for this significant milestone.
Reiterating his promise that even those wearing slippers would fly in airplanes, a vision now being realized across the country, Shri Modi highlighted that in the past 10 years, millions of Indians have experienced air travel for the first time. He noted that new airports have been built even in areas that previously lacked proper railway stations, sharing that before 2014, India had 74 airports, a number achieved in 70 years while today, the number of airports has surpassed 150. He emphasized that nearly 90 aerodromes have been connected under the UDAN scheme, with over 600 routes operational, enabling affordable air travel for many. He remarked that this has led to record-breaking numbers of annual air travelers. He further highlighted that various airlines have placed record orders to the tune of 2,000 new aircraft, which will create numerous jobs for pilots, air hostesses, and other services. He also pointed out that the aircraft maintenance sector will generate significant employment opportunities. “Hisar Airport will elevate the aspirations of Haryana’s youth, providing them with new opportunities and dreams”, he added.
“Our government is focusing on connectivity while ensuring welfare for the poor and social justice, fulfilling the vision of Babasaheb Ambedkar and the aspirations of the Constitution's framers”, emphasised the Prime Minister. He criticized the Congress party for its treatment of Babasaheb Ambedkar, stating that while he was alive, they insulted him, orchestrated his electoral defeats twice, and conspired to exclude him from the system. He remarked that after Babasaheb’s passing, the party also attempted to erase his legacy and suppress his ideas. He highlighted that Dr. Ambedkar was the protector of the Constitution, whereas they became its destroyer. He stated that while Dr. Ambedkar aimed to bring equality, Congress spread the virus of vote-bank politics in the country.
Shri Modi remarked that Babasaheb Ambedkar envisioned a life of dignity for every poor and marginalized individual, enabling them to dream and fulfill their aspirations. He criticized the previous government for treating SC, ST, and OBC communities as second-class citizens during its long tenure. He highlighted the disparity under its rule, where water reached the swimming pools of some leaders but failed to reach villages. He noted that even after 70 years of independence, only 16% of rural households had tap water connections, disproportionately affecting SC, ST, and OBC communities. He shared that in the past 6-7 years, their government has provided tap water connections to over 12 crore rural households, raising the coverage to 80% of rural homes. He expressed confidence that, with Babasaheb’s blessings, tap water will reach every household. He also addressed the lack of toilets, which severely impacted SC, ST, and OBC communities. He highlighted the government’s efforts in constructing over 11 crore toilets, ensuring a life of dignity for the underprivileged.
Criticising the previous dispensation’s rule, during which the SC, ST, and OBC communities faced significant barriers, with even access to banks being a distant dream, the Prime Minister said that insurance, loans, and financial assistance were mere aspirations for them. He highlighted that under their government, the largest beneficiaries of Jan Dhan accounts are from SC, ST, and OBC communities. He proudly noted that today, these individuals confidently showcase their RuPay cards, symbolizing their financial inclusion and empowerment.
Shri Modi further criticised the Congress party for turning the sacred Constitution into a mere tool for gaining power. He remarked that whenever they faced a crisis of power, it crushed the Constitution. He highlighted the Emergency period, during which the then Government undermined the spirit of the Constitution to retain power. He emphasized that the essence of the Constitution is to ensure a uniform civil code for all, but the then Government never implemented it. He pointed out the opposition to the implementation of the Uniform Civil Code in Uttarakhand, despite its alignment with the Constitution's principles.
Prime Minister Shri Narendra Modi remarked that the Constitution provided for reservations for SC, ST, and OBC communities, but Congress turned it into a tool for appeasement. He highlighted recent reports of the present government in Karnataka granting reservations in government tenders based on religion, despite the Constitution not allowing such provisions. He stated that appeasement policies have significantly harmed the Muslim community, benefiting only a few extremists while leaving the rest of the society neglected, uneducated, and impoverished. He pointed to the Waqf Act as the biggest evidence of the previous Government’s flawed policies. He noted that in 2013, just months before elections, Congress amended the Waqf Act to appease its vote bank, elevating it above several constitutional provisions.
Criticising the Congress for claiming to work for the welfare of Muslims while failing to take meaningful actions, Shri Modi remarked that if the party truly cared for the Muslim community, they would have appointed a Muslim as their party president or allocated 50% of their tickets to Muslim candidates, stating that their intentions were never aligned with the genuine welfare of Muslims, exposing their true nature. Highlighting the vast tracts of land under Waqf, meant to benefit the poor, destitute women and children, were instead exploited by a handful of land mafias, Shri Modi pointed out that these mafias were encroaching on lands belonging to Dalits, backward classes, and tribals, leaving the Pasmanda Muslim community without any benefits. He mentioned that amendments to the Waqf Act will put an end to such exploitation, emphasizing a significant new provision in the amended law, ensuring that tribal lands cannot be touched by Waqf boards. He described this as a major step in protecting tribal interests. He stated that the new provisions will honor the sanctity of Waqf, ensuring that the rights of poor and Pasmanda Muslim families, women, and children are upheld. He affirmed that this reflects the true spirit of the Constitution and genuine social justice.
Underlining the numerous steps taken by the government since 2014 to honor Babasaheb Ambedkar’s legacy and inspire future generations, the Prime Minister pointed out that places associated with Babasaheb, both in India and abroad, were neglected for years. He noted that even for constructing Babasaheb’s memorial at Indu Mill in Mumbai, people had to protest. He emphasized that their government has developed all key sites, including Babasaheb’s birthplace in Mhow, his educational site in London, his Mahaparinirvan Sthal in Delhi, and his Diksha Bhoomi in Nagpur, transforming them into the "Panchteerth." He shared his privilege of recently visiting Diksha Bhoomi to pay homage to Babasaheb. The Prime Minister criticized Congress for making lofty claims about social justice while failing to honor Babasaheb and Chaudhary Charan Singh with the Bharat Ratna during their tenure. He proudly stated that Babasaheb was awarded the Bharat Ratna only when a BJP-supported government was in power at the center, and it was also their party when in power honored Chaudhary Charan Singh with the Bharat Ratna.
Lauding the Haryana government for consistently strengthening the path of social justice and welfare for the poor, the Prime Minister highlighted the dire state of government jobs in Haryana under previous administrations, where individuals had to rely on political connections or sell family assets to secure employment. He expressed satisfaction with Chief Minister Nayab Singh Saini’s government, which has eradicated these corrupt practices. He praised Haryana’s remarkable track record of providing jobs without bribes or recommendations. He noted that previous governments had made every effort to prevent 25,000 youth in Haryana from receiving government jobs. However, as soon as Chief Minister Nayab Singh Saini took office, thousands of appointment letters were issued to deserving candidates. He described this as an example of their good governance and commended the government’s roadmap for creating thousands of new jobs in the coming years.
Highlighting Haryana’s significant contribution to the nation, with a large number of youth serving in the armed forces, Shri Modi criticized previous dispensations for decades of deception regarding the One Rank One Pension (OROP) scheme and emphasized that it was his government that implemented OROP. He shared that ₹13,500 crore has been disbursed to Haryana’s ex-servicemen under OROP. He pointed out that the previous Government had allocated only ₹500 crore for the scheme while misleading the nation’s soldiers. He remarked that the previous government has never truly supported Dalits, backward classes, or soldiers.
Expressing confidence in Haryana’s role in strengthening the vision of a developed India, the Prime Minister praised the state’s global impact, whether in sports or agriculture. He conveyed his trust in Haryana’s youth and described the new airport and flights as inspirations for fulfilling Haryana’s aspirations and concluded by extending his congratulations to the people of Haryana for this new milestone.
The Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Minister of State for Civil Aviation, Shri Murlidhar Mohol were present among other dignitaries at the event.
Background
The new Terminal Building of the Maharaja Agrasen airport will include a state-of-the-art passenger terminal, a cargo terminal and an ATC building. With scheduled flights from Hisar to Ayodhya (twice weekly), three flights in a week to Jammu, Ahmedabad, Jaipur, and Chandigarh, this development will mark a significant leap in Haryana’s aviation connectivity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୪୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ବିଶିଷ୍ଟ ହିସାର ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ
ଆଜି ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ରଚୟିତା ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ହରିୟାଣାରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମକୁ ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏବେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମି ହରିୟାଣା ସିଧାସଳଖ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ନଗର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମ ସରକାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଓ ଅନ୍ୟପଟେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
14 APR 2025 12:14PM by PIB Bhubaneswar
ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହରିୟାଣାର ହିସାରରେ ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ବ୍ୟୟଅଟକଳ ୪୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବ। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, କ୍ରୀଡାପ୍ରେମ ଏବଂ ଭାଇଚାରା ରାଜ୍ୟର ପରିଚୟ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଅମଳ ଋତୁରେ ଉପସ୍ଥିତ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁ ଜମ୍ବେଶ୍ୱର, ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ୍ ଏବଂ ପବିତ୍ର ଆଗ୍ରୋହା ଧାମକୁ ନିଜର ଭକ୍ତି ଅର୍ଘ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ହରିୟାଣା, ବିଶେଷକରି ହିସାର ସହିତ ଜଡିତ ତାଙ୍କର ସ୍ମୃତି ବାଣ୍ଟିଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦଳ ତାଙ୍କୁ ଏହି ରାଜ୍ୟର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା, ସେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ମିଳିମିଶି କାମ କରିଥିଲେ। ହରିୟାଣାରେ ଦଳର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ବିକଶିତ ହରିୟାଣା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ତାଙ୍କ ଦଳର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଏହି ସ୍ବପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନେଇ ନିଜ ଦଳର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନେଇ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତା ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ହୋଇଥିବାରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ।" ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଜୀବନ, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ସରକାରଙ୍କ ୧୧ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବାବାସାହେବଙ୍କ ସ୍ବପ୍ନ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ସେ ବଞ୍ଚିତ, ଦଳିତ, ଶୋଷିତ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ହୋଇଛି।
ପବିତ୍ର ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଭୂମି ଏବଂ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗର ପ୍ରତୀକ ହରିୟାଣାରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ବିମାନଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ । ସେ ହିସାର ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ହରିୟାଣାର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସ୍ଲିପର ଚପଲ ପିନ୍ଧିଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିମାନରେ ଉଡ଼ିପାରିବେ ବୋଲି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ବପ୍ନ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ୭୪ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା, ଯାହା ୭୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା, ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଡାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି, ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରୁଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସମ୍ଭବ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ବାର୍ଷିକ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ଲାଗିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ୨,୦୦୦ ନୂତନ ବିମାନ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ଅର୍ଡର ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ପାଇଲଟ୍, ଏୟାର ହୋଷ୍ଟେସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବିମାନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ, "ହିସାର ବିମାନବନ୍ଦର ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, "ଆମ ସରକାର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି।" ସେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଯେଉଁଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଜୀବିତ ଥିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିଥିଲେ, ନିର୍ବାଚନରେ ତାଙ୍କ ପରାଜୟ ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାହାର କରିବାକୁ ଷଡଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଦେହାନ୍ତ ପରେ, ଦଳ ତାଙ୍କର ଐତିହ୍ୟକୁ ଲିଭାଇ ଦେବାକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ସମ୍ବିଧାନର ରକ୍ଷକ ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ସେମାନେ ଏହାର ଧ୍ୱଂସକାରୀ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ସମାନତା ଆଣିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲେ, କଂଗ୍ରେସ ଦେଶରେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ଭୂତାଣୁ ପ୍ରସାର କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲା। ସେ ପୂର୍ବ ସରକାରକୁ ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି, ଉପଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର ନାଗରିକ ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କ ଶାସନକାଳରେ ଚାଲିଥିବା ଅସମାନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ନେତାଙ୍କ ସ୍ବିମିଂପୁଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ପହଞ୍ଚୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରିଲା ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ମାତ୍ର ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଖରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ରହିଥିଲା, ଯାହା ଅନୁପାତିକ ଭାବରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ଏହି କଭରେଜ୍ ଦେଇଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ନଳକୂପ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି, ଉପଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା। ସେ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି ଓ ଉପଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ପହଞ୍ଚିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୂରନ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ବୀମା, ଋଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ ଆକାଂକ୍ଷା ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟର ସର୍ବାଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ରୁପେ କାର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରତୀକ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପବିତ୍ର ସମ୍ବିଧାନକୁ କେବଳ କ୍ଷମତା ହାସଲ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ବି ସେମାନେ କ୍ଷମତା ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଚୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାନ୍ତି। ସେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର କ୍ଷମତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବିଧାନର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଏହାକୁ କେବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିନଥିଲେ। ସେମାନେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ବିରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯଦିଓ ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ନୀତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ବିଧାନ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏହାକୁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଏକ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଛି। ସମ୍ବିଧାନରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇ ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡରରେ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ନୀତି ମୁସଲିମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବହୁତ କ୍ଷତି କରିଛି ଏବଂ ସମାଜର ବାକି ଅଂଶ ଅବହେଳିତ, ଅଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ଗରିବ ହୋଇ ରହିଥିବା ବେଳେ କେବଳ କିଛି ମୌଳିକ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ୱାକଫ ଆଇନକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ, ନିର୍ବାଚନର କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଖୁସି କରିବା ପାଇଁ ୱାକଫ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନେକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠାଇଥିଲା।
ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରିବାର ଦାବି କରୁଥିବା ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାରେ ବିଫଳ ହେବା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଦଳ ପ୍ରକୃତରେ ମୁସଲମାନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଚିନ୍ତା କରୁଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ ଜଣେ ମୁସଲମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଦଳର ସଭାପତି ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ ଥିଲା କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଟିକେଟର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ମୁସଲମାନ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରିବା ଉଚିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବେ ବି ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ପ୍ରକୃତ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ ନଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ ଜଣାପଡ଼ିଥିଲା। ୱାକଫ ଅଧୀନରେ ଥିବା ବିସ୍ତୃତ ଜମି ଗରିବ, ଅସହାୟ ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଲେ ଯେ ଏହା ବଦଳରେ କିଛି ମାଫିଆ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜମିକୁ ଜବରଦଖଲ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ପାସମାନ୍ଦା ମୁସଲିମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କୌଣସି ଲାଭ ପାଉନାହାଁନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୱାକଫ୍ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ଦ୍ୱାରା ଏପରି ଶୋଷଣର ଅନ୍ତ ହେବ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସଂଶୋଧିତ ଆଇନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ ଏହାକୁ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୱାକଫର ପବିତ୍ରତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବ ଏବଂ ଗରିବ ଏବଂ ପାସମାନ୍ଦା ମୁସଲିମ ପରିବାର, ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରକୃତ ଆତ୍ମା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଥିବା ବାବାସାହେବଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁମ୍ବାଇର ଇନ୍ଦୁ ମିଲରେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମଉରେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ, ଲଣ୍ଡନରେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ତାଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ନାଗପୁରରେ ତାଙ୍କ ଦୀକ୍ଷା ଭୂମି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ "ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ"ରେ ପରିଣତ କରିଛି। ସେ ବାବାସାହେବଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ ନିକଟରେ ଦୀକ୍ଷାଭୂମି ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଂଗ୍ରେସକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଳ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦାବି କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ବାବାସାହେବ ଏବଂ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଜେପି ସମର୍ଥିତ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟରେ ହିଁ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଦଳ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣର ପଥକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ହରିୟାଣାରେ ସରକାରୀ ଚାକିରିର ଖରାପ ସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ, , ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା କିମ୍ବା ପାରିବାରିକ ସମ୍ପତ୍ତି ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନାଇବ ସିଂହ ସୈନିଙ୍କ ସରକାର ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ଦୁର୍ନୀତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛି। ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ସୁପାରିଶ ବିନା ଚାକିରି ଦେବାରେ ହରିୟାଣାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ହରିୟାଣାର ୨୫୦୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। ତଥାପି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନାଇବ ସିଂହ ସୈନି ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ମାତ୍ରେ, ହଜାର ହଜାର ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହାକୁ ତାଙ୍କର ସୁଶାସନର ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଦେଶ ପ୍ରତି ହରିୟାଣାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନସନ୍ (ଓଆରଓପି) ଯୋଜନାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଓଆରଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଆରଓପି ଅଧୀନରେ ହରିୟାଣାର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ୧୩,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରି ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ମାତ୍ର ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର କେବେବି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ କିମ୍ବା ସୈନିକଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ସମର୍ଥନ କରିନଥିଲା।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ହରିୟାଣାର ଭୂମିକା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡ଼ା କିମ୍ବା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ଆସ୍ଥା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଉଡ଼ାଣକୁ ହରିୟାଣାର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ସଫଳତା ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଇବ ସିଂହ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ଟର୍ମିନାଲ, ଏକ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ଏକ ଏଟିସି କୋଠା ରହିବ। ହିସାରରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା (ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର), ଜମ୍ମୁ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଜୟପୁର ଏବଂ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼କୁ ସପ୍ତାହରେ ତିନୋଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ । ଏହି ବିକାଶ ହରିୟାଣାର ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି ହେବ।