Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the green mobility initiatives in Hansalpur, Gujarat
PM inaugurates and flags off the “e VITARA”, Suzuki’s first Made-in-India global strategic Battery Electric Vehicle
Make in India, Make for the World, Electric vehicles made in India will be exported to 100 countries from today, Hybrid Battery Electrode Manufacturing is also starting today: PM
India has the power of democracy, the advantage of demography and a very large pool of skilled workforce, making it a win-win situation for every partner: PM
The world will drive EVs that say, Made in India!: PM
The Make in India initiative has created a favourable environment for both global and domestic manufacturers: PM
In the coming times, the focus will be on futuristic industries: PM
India is taking off in the Semiconductor sector, 6 plants are about to be set up in the country: PM
26 AUG 2025 1:23PM by PIB Delhi
Taking large strides towards becoming Aatmanirbhar in the field of green energy, the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the green mobility initiatives in Hansalpur, Gujarat today. Addressing the gathering, the Prime Minister noted that amid the festive spirit of Ganeshotsav, a new chapter is being added to India’s ‘Make in India’ journey. He remarked that this marks a significant leap towards the shared goal of “Make in India, Make for the World.” Shri Modi highlighted that starting today, electric vehicles manufactured in India will be exported to 100 countries. He further announced the commencement of Hybrid Battery Electrode manufacturing in the country. Emphasising that today also brings a new dimension to the friendship between India and Japan, the Prime Minister extended his heartfelt congratulations to all citizens of India, to Japan, and to Suzuki Motor Corporation.
Recalling that the seeds of India’s success story were sown 12–13 years ago, Shri Modi said that in 2012, during his tenure as Chief Minister, land was allotted to Maruti Suzuki in Hansalpur. He emphasized that even at that time, the vision was of Aatmanirbhar Bharat and Make in India. He remarked that those early efforts are now playing a significant role in fulfilling the nation’s current resolutions.
Expressing his heartfelt remembrance of the late Mr. Osamu Suzuki, the Prime Minister stated that the Government of India had the honour of conferring the Padma Vibhushan upon him. He remarked that he is pleased to witness the vast expansion of the vision Mr. Osamu Suzuki had envisioned for Maruti Suzuki India.
“India possesses the strength of democracy and the advantage of demography; India also has a vast pool of skilled workforce, creating a win-win situation for every partner”, emphasised Shri Modi. He pointed out that Suzuki Japan is manufacturing in India, and the vehicles produced here are being exported back to Japan. The Prime Minister remarked that this reflects not only the strength of India-Japan relations but also the growing trust of global companies in India. He stated that companies like Maruti Suzuki have effectively become brand ambassadors of Make in India. Noting that for four consecutive years, Maruti Suzuki has been India’s largest car exporter, the Prime Minister announced that from today, EV exports will also begin on the same scale. He affirmed that in dozens of countries around the world, the EVs that will run will proudly bear the label—Made in India.
Underlining that the most critical component of the EV ecosystem is the battery, the Prime Minister said that until a few years ago, batteries in India were entirely imported. He added that to strengthen EV manufacturing, it was essential for India to begin domestic battery production. Shri Modi recalled that in 2017, the foundation of the TDSG battery plant was laid with this vision. He announced that under a new initiative by TDSG, three Japanese companies will jointly manufacture battery cells in India for the first time. He added that battery cell electrodes will also be produced locally within India. The Prime Minister emphasized that this localization will empower India’s self-reliance. He remarked that this will accelerate the growth of the hybrid electric vehicle sector. He extended his best wishes for this historic beginning.
Mentioning that until a few years ago, EVs were viewed merely as an alternative option, the Prime Minister emphasized his belief that EVs offer concrete solutions to multiple challenges. He recalled that during his visit to Singapore last year, he had proposed converting old vehicles and ambulances into hybrid EVs. Shri Modi commended Maruti Suzuki for accepting this challenge and developing a working prototype within just six months. He shared that he personally reviewed the prototype of the hybrid ambulance and said that these hybrid ambulances align perfectly with the PM E-DRIVE scheme. The Prime Minister noted that under this ₹11,000 crore scheme, a dedicated budget has been allocated for e-ambulances. He highlighted that hybrid EVs will help reduce pollution and offer a viable option to transform old vehicles.
Affirming that clean energy and clean mobility represent the future of India, Shri Modi emphasized that through such efforts, India is rapidly emerging as a reliable hub for clean energy and clean mobility.
The Prime Minister noted that at a time when the world is grappling with supply chain disruptions, India’s policy decisions over the past decade are proving highly effective. Recalling that in 2014, upon receiving the opportunity to serve the nation, preparations for this transformation were initiated, the Prime Minister highlighted the launch of the Make in India campaign and the creation of a conducive environment for both global and domestic manufacturers. He stated that India is working to make its manufacturing sector efficient and globally competitive. He added that industrial corridors are being developed to support this vision as well as plug-and-play infrastructure and logistics parks are being established across the country. The Prime Minister further noted that manufacturers in several sectors are being provided benefits under the Production Linked Incentive scheme.
Stressing that through major reforms, longstanding challenges faced by investors have been resolved, Shri Modi remarked that these reforms have made it easier for investors to invest in Indian manufacturing. He highlighted the tangible outcomes of these efforts, noting that in this decade alone, electronics production in India has increased by nearly 500 percent. Emphasising that mobile phone production has surged by up to 2,700 percent compared to 2014, the Prime Minister added that defence production has also witnessed growth of over 200 percent in the past decade. He stated that this success is motivating all states across India and a healthy competition has emerged among states regarding reforms and investment, benefiting the entire nation. Shri Modi urged the states to come up with pro-development policies and reforms with enhanced ease of doing business facilities to attract global investors.
“India will not stop here; in sectors where India has performed well, the goal is to achieve even greater excellence”, asserted the Prime Minister underlining that the government is prioritizing Mission Manufacturing to drive this progress. He highlighted that India’s focus will now shift towards futuristic industries. Talking about how the semiconductor sector is taking off, with six plants set to be established across the country, Shri Modi affirmed the commitment to further advance semiconductor manufacturing in India.
Shri Modi added that the Government of India is also attentive to the challenges faced by the auto industry due to shortages of rare earth magnets. To strengthen national capabilities in this area, he mentioned the launch of the National Critical Mineral Mission. Under this mission, over 1,200 exploratory campaigns will be conducted across various locations in India to identify critical minerals.
Prime Minister announced that he will be visiting Japan next week, emphasising that the relationship between India and Japan goes far beyond diplomatic ties—it is rooted in culture and mutual trust. He remarked that both nations see their own progress in each other’s development. Pointing out that the journey initiated with Maruti Suzuki has now reached the speed of a bullet train, Shri Modi highlighted that the major initiative to realize the industrial potential of the India-Japan partnership began in Gujarat. Recalling the past, the Prime Minister noted that when the Vibrant Gujarat Summit was launched 20 years ago, Japan was a key partner. He appreciated the warmth with which the people of Gujarat cared for their Japanese counterparts. The Prime Minister shared that industry-related rules and regulations were printed in Japanese to facilitate ease of understanding. He added that arrangements were made for Japanese cuisine to ensure comfort for Japanese guests. He acknowledged the Japanese fondness for golf and stated that 7–8 new golf courses were developed keeping their interests in mind. Shri Modi further noted that colleges and universities in India are now prioritizing Japanese language education.
“India’s ongoing efforts are strengthening the people-to-people connect between India and Japan. Both nations are now able to meet each other’s needs in skill development and human resources”, highlighted the Prime Minister. He urged companies like Maruti Suzuki to actively participate in such initiatives and promote youth exchange programmes.
Emphasising the need to continue advancing in all key sectors in the coming years, the Prime Minister expressed confidence that today’s efforts will elevate the foundation of a developed India by 2047. He concluded by affirming his belief that Japan will remain a trusted partner in achieving this goal.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Japan’s Ambassador to India, H. E. Mr. Ono Keiichi, officials from Suzuki Motor Corporation were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister inaugurated two historic milestones at Suzuki Motor plant in Hansalpur, Ahmedabad. Together, these landmark initiatives underscore India’s emergence as a global hub for green mobility while advancing Prime Minister’s commitment to Make in India and Aatmanirbhar Bharat.
In a major example of the success of Make in India, Prime Minister inaugurated and flagged off the “e VITARA”, Suzuki’s first global strategic Battery Electric Vehicle (BEV). The Made-in-India BEVs will be exported to more than one hundred countries, including advanced markets such as Europe and Japan. With this milestone, India will now serve as Suzuki’s global manufacturing hub for electric vehicles.
Prime Minister also inaugurated the next phase of India’s battery ecosystem with the start of local production of hybrid battery electrodes at TDS Lithium-Ion Battery plant in Gujarat. The plant, a joint venture of Toshiba, Denso and Suzuki, will boost domestic manufacturing and clean energy innovation. This development ensures that more than eighty percent of the battery value will now be manufactured within India.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ହଂସଲପୁରରେ ‘ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଅଭିଯାନ’ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 AUG 2025 1:23PM by PIB Bhubaneswar
• "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଜୁକିର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟାଟେରୀଚାଳିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ‘ଇ-ଭିଟାରା’କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
• ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯା ଆଜିଠାରୁ ୧୦୦ଟି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ, ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ୍ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ପାଖରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଲାଭ ଏବଂ କୁଶଳୀ କର୍ମଶକ୍ତିର ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗୀଦାର ପାଇଁ ଏକ ଲାଭଦାୟକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟିକ୍ ଯାନ ଚଲାଇବ ଯାହା ଉପରେ ଲେଖାଯିବ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’! : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିର୍ମାତା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଭବିଷ୍ୟତ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି, ଦେଶରେ ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ କ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ହଂସଲପୁରରେ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ପଦକ୍ଷେପ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗଣେ ଉତ୍ସବର ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଯାତ୍ରା ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ" ମିଳିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନଗୁଡ଼ିକ ୧୦୦ ଟି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ। ସେ ଦେଶରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଆଜିର ଏହି ଦିନଟି ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାରେ ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଯୋଡିଥାଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ, ଜାପାନ ଏବଂ ସୁଜୁକି ମୋଟର କର୍ପୋରେସନର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ହଂସଲପୁର ଠାରେ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବର ଆନନ୍ଦମୟ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ , ଭାରତର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡା ହେଉଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହା "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ" ର ମିଳିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଠାରୁ, ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନଗୁଡ଼ିକ 100ଟି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ। ସେ ଦେଶରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଆଜିର ଦିନଟି ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାରେ ଏକ ନୂତନ ପରିମାଣ ଆଣିଥାଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ, ଜାପାନ ଏବଂ ସୁଜୁକି ମୋଟର କର୍ପୋରେସନକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
୧୨ - ୧୩ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତର ସଫଳତାର ବୀଜ ବୁଣାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୨ ମସିହାରେ, ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀତ୍ୱ ସମୟରେ, ହଂସଲପୁରରେ ମାରୁତି ସୁଜୁକିକୁ ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେତେବେଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଥିଲା। ସେହି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ସ୍ୱର୍ଗତଃ ଓସାମୁ ସୁଜୁକିଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ରହିଥିବା ସମ୍ମାନର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ବିଭୂଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଗୌରବ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶ୍ରୀ ଓସାମୁ ସୁଜୁକି ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଖିଥିଲେ ତାହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାର ଦେଖି ସେ ଖୁସି।
"ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଲାଭ ରହିଛି ; ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିସ୍ତୃତ କୁଶଳୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାର ପାଇଁ ଏକ ଲାଭପ୍ରଦ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, ସୁଜୁକି ଜାପାନ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି, ଏବଂ ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ଜାପାନକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି। ଏହା କେବଳ ଭାରତ - ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କର ଶକ୍ତି ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହୋଇଛନ୍ତି। ଲଗାତାର ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର୍ ରପ୍ତାନିକାରୀ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିଠାରୁ ଇଭି ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ସମାନ ସ୍ତରରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ, ଯେଉଁ ଇଭି ଚାଲିବ ସେଗୁଡ଼ିକ ଗର୍ବର ସହିତ - ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ) ଲେବଲ୍ ବହନ କରିବ ।
ଇଭି ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ବ୍ୟାଟେରୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଇଭି ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଘରୋଇ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଜରୁରୀ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ ରେ, ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଟିଡିଏସଜି ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ଟିଡିଏସଜି ଦ୍ୱାରା ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ତିନୋଟି ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ମିଳିତ ଭାବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ସେଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ସେଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ଏହା ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଐତିହାସିକ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ସେ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଭିଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଇଭିଗୁଡ଼ିକ ବହୁବିଧ ଆହ୍ଵାନ ଗୁଡିକସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ, ଗତ ବର୍ଷ ସିଙ୍ଗାପୁର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସେ ପୁରୁଣା ଯାନ ଏବଂ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସକୁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇଭିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ମାତ୍ର ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ମାରୁତି ସୁଜୁକିକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସର ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ମଡେଲ ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ - ଡ୍ରାଇଭ୍ ଯୋଜନା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଇ - ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ସମର୍ପିତ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଇଭିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ପୁରୁଣା ଯାନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗତିଶୀଳତା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗତିଶୀଳତାର ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିଭ୍ରାଟ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ପରେ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିର୍ମାତା ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଦେଶସାରା ପ୍ଲଗ୍ – ଏଣ୍ଡ -ପ୍ଲେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ନିବେଶକମାନେ ସାମନା କରୁଥିବା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ହୋଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବା ସହଜ କରିଛି। ସେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ସ୍ପଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେବଳ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ,୭୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ୨୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତା ଭାରତର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖାଦେଇଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଜତା ସହିତ ବିକାଶ - ସମର୍ଥକ ନୀତି ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଆଣିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
"ଭାରତ ଏଠାରେ ଅଟକିବ ନାହିଁ; ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ସେଠାରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ସରକାର ମିଶନ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଧ୍ୟାନ ଏବେ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିଳ୍ପ ଆଡକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବ। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛଅଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ସରକାର ବିରଳ ଭୁ ଚୁମ୍ବକର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅଟୋ ଶିଳ୍ପ ଯେଉଁ ଆହ୍ଵାନଗୁଡିକୁ ସାମନା କରନ୍ତି, ତାହା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସଚେତ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ୧,୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅଭିଯାନ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ଜାପାନ ଗସ୍ତ କରିବେ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି - ଏହା ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ପରସ୍ପରର ବିକାଶରେ ନିଜର ପ୍ରଗତି ଦେଖନ୍ତି। ମାରୁତି ସୁଜୁକି ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରା ଏବେ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଗତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ - ଜାପାନ ସହଭାଗୀ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବାର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଜରାଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଜାପାନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଥିଲା। ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜାପାନୀ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ ଯତ୍ନ ନେଉଥିଲେ ତାହା ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସହଜ ବୁଝାମଣା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ - ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ଜାପାନୀ ଭାଷାରେ ମୁଦ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜାପାନୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆରାମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଜାପାନୀ ଖାଦ୍ୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗଲ୍ଫ ପ୍ରତି ଜାପାନୀ ମାନଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ରହିଥିବା ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଥିଲେ ଯେ​‌, ସେମାନଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଟି ନୂତନ ଗଲ୍ଫ କୋର୍ସ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତରେ କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
"ଭାରତର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରସ୍ପରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବେ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ମାରୁତି ସୁଜୁକି ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୁବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ପ୍ରୟାସ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ଦୃଢ କରିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ଜାପାନ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ହୋଇ ରହିବ ବୋଲି ସେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ଼ କରି ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ଭାରତରେ ଜାପାନର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଓନୋ କେଇଚି, ସୁଜୁକି ମୋଟର କର୍ପୋରେସନର ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ହଂସଲପୁରରେ ସୁଜୁକି ମୋଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମିଶି ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତାର ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଉଦୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବେ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଜୁକିର ପ୍ରଥମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରଣନୈତିକ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଭେହିକଲ୍ (ବିଇଭି) "ଇ - ଭିଟାରା"କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ବିଇଭି ଗୁଡ଼ିକୁ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଜାପାନ ଭଳି ଉନ୍ନତ ବଜାର ସମେତ ଶହେରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ। ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସହିତ, ଭାରତ ଏବେ ସୁଜୁକିର ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ଟିଡିଏସ୍ ଲିଥିୟମ - ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ହାଇବ୍ରିଡ ବ୍ୟାଟେରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଡର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ସହିତ ଭାରତର ବ୍ୟାଟେରୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ତୋଶିବା, ଡେନସୋ ଏବଂ ସୁଜୁକିର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହି ବିକାଶ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ବ୍ୟାଟେରୀ ମୂଲ୍ୟର ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏବେ ଭାରତ ଭିତରେ ନିର୍ମିତ ହେବ।