Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the green mobility initiatives in Hansalpur, Gujarat
PM inaugurates and flags off the “e VITARA”, Suzuki’s first Made-in-India global strategic Battery Electric Vehicle
Make in India, Make for the World, Electric vehicles made in India will be exported to 100 countries from today, Hybrid Battery Electrode Manufacturing is also starting today: PM
India has the power of democracy, the advantage of demography and a very large pool of skilled workforce, making it a win-win situation for every partner: PM
The world will drive EVs that say, Made in India!: PM
The Make in India initiative has created a favourable environment for both global and domestic manufacturers: PM
In the coming times, the focus will be on futuristic industries: PM
India is taking off in the Semiconductor sector, 6 plants are about to be set up in the country: PM
26 AUG 2025 1:23PM by PIB Delhi
Taking large strides towards becoming Aatmanirbhar in the field of green energy, the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the green mobility initiatives in Hansalpur, Gujarat today. Addressing the gathering, the Prime Minister noted that amid the festive spirit of Ganeshotsav, a new chapter is being added to India’s ‘Make in India’ journey. He remarked that this marks a significant leap towards the shared goal of “Make in India, Make for the World.” Shri Modi highlighted that starting today, electric vehicles manufactured in India will be exported to 100 countries. He further announced the commencement of Hybrid Battery Electrode manufacturing in the country. Emphasising that today also brings a new dimension to the friendship between India and Japan, the Prime Minister extended his heartfelt congratulations to all citizens of India, to Japan, and to Suzuki Motor Corporation.
Recalling that the seeds of India’s success story were sown 12–13 years ago, Shri Modi said that in 2012, during his tenure as Chief Minister, land was allotted to Maruti Suzuki in Hansalpur. He emphasized that even at that time, the vision was of Aatmanirbhar Bharat and Make in India. He remarked that those early efforts are now playing a significant role in fulfilling the nation’s current resolutions.
Expressing his heartfelt remembrance of the late Mr. Osamu Suzuki, the Prime Minister stated that the Government of India had the honour of conferring the Padma Vibhushan upon him. He remarked that he is pleased to witness the vast expansion of the vision Mr. Osamu Suzuki had envisioned for Maruti Suzuki India.
“India possesses the strength of democracy and the advantage of demography; India also has a vast pool of skilled workforce, creating a win-win situation for every partner”, emphasised Shri Modi. He pointed out that Suzuki Japan is manufacturing in India, and the vehicles produced here are being exported back to Japan. The Prime Minister remarked that this reflects not only the strength of India-Japan relations but also the growing trust of global companies in India. He stated that companies like Maruti Suzuki have effectively become brand ambassadors of Make in India. Noting that for four consecutive years, Maruti Suzuki has been India’s largest car exporter, the Prime Minister announced that from today, EV exports will also begin on the same scale. He affirmed that in dozens of countries around the world, the EVs that will run will proudly bear the label—Made in India.
Underlining that the most critical component of the EV ecosystem is the battery, the Prime Minister said that until a few years ago, batteries in India were entirely imported. He added that to strengthen EV manufacturing, it was essential for India to begin domestic battery production. Shri Modi recalled that in 2017, the foundation of the TDSG battery plant was laid with this vision. He announced that under a new initiative by TDSG, three Japanese companies will jointly manufacture battery cells in India for the first time. He added that battery cell electrodes will also be produced locally within India. The Prime Minister emphasized that this localization will empower India’s self-reliance. He remarked that this will accelerate the growth of the hybrid electric vehicle sector. He extended his best wishes for this historic beginning.
Mentioning that until a few years ago, EVs were viewed merely as an alternative option, the Prime Minister emphasized his belief that EVs offer concrete solutions to multiple challenges. He recalled that during his visit to Singapore last year, he had proposed converting old vehicles and ambulances into hybrid EVs. Shri Modi commended Maruti Suzuki for accepting this challenge and developing a working prototype within just six months. He shared that he personally reviewed the prototype of the hybrid ambulance and said that these hybrid ambulances align perfectly with the PM E-DRIVE scheme. The Prime Minister noted that under this ₹11,000 crore scheme, a dedicated budget has been allocated for e-ambulances. He highlighted that hybrid EVs will help reduce pollution and offer a viable option to transform old vehicles.
Affirming that clean energy and clean mobility represent the future of India, Shri Modi emphasized that through such efforts, India is rapidly emerging as a reliable hub for clean energy and clean mobility.
The Prime Minister noted that at a time when the world is grappling with supply chain disruptions, India’s policy decisions over the past decade are proving highly effective. Recalling that in 2014, upon receiving the opportunity to serve the nation, preparations for this transformation were initiated, the Prime Minister highlighted the launch of the Make in India campaign and the creation of a conducive environment for both global and domestic manufacturers. He stated that India is working to make its manufacturing sector efficient and globally competitive. He added that industrial corridors are being developed to support this vision as well as plug-and-play infrastructure and logistics parks are being established across the country. The Prime Minister further noted that manufacturers in several sectors are being provided benefits under the Production Linked Incentive scheme.
Stressing that through major reforms, longstanding challenges faced by investors have been resolved, Shri Modi remarked that these reforms have made it easier for investors to invest in Indian manufacturing. He highlighted the tangible outcomes of these efforts, noting that in this decade alone, electronics production in India has increased by nearly 500 percent. Emphasising that mobile phone production has surged by up to 2,700 percent compared to 2014, the Prime Minister added that defence production has also witnessed growth of over 200 percent in the past decade. He stated that this success is motivating all states across India and a healthy competition has emerged among states regarding reforms and investment, benefiting the entire nation. Shri Modi urged the states to come up with pro-development policies and reforms with enhanced ease of doing business facilities to attract global investors.
“India will not stop here; in sectors where India has performed well, the goal is to achieve even greater excellence”, asserted the Prime Minister underlining that the government is prioritizing Mission Manufacturing to drive this progress. He highlighted that India’s focus will now shift towards futuristic industries. Talking about how the semiconductor sector is taking off, with six plants set to be established across the country, Shri Modi affirmed the commitment to further advance semiconductor manufacturing in India.
Shri Modi added that the Government of India is also attentive to the challenges faced by the auto industry due to shortages of rare earth magnets. To strengthen national capabilities in this area, he mentioned the launch of the National Critical Mineral Mission. Under this mission, over 1,200 exploratory campaigns will be conducted across various locations in India to identify critical minerals.
Prime Minister announced that he will be visiting Japan next week, emphasising that the relationship between India and Japan goes far beyond diplomatic ties—it is rooted in culture and mutual trust. He remarked that both nations see their own progress in each other’s development. Pointing out that the journey initiated with Maruti Suzuki has now reached the speed of a bullet train, Shri Modi highlighted that the major initiative to realize the industrial potential of the India-Japan partnership began in Gujarat. Recalling the past, the Prime Minister noted that when the Vibrant Gujarat Summit was launched 20 years ago, Japan was a key partner. He appreciated the warmth with which the people of Gujarat cared for their Japanese counterparts. The Prime Minister shared that industry-related rules and regulations were printed in Japanese to facilitate ease of understanding. He added that arrangements were made for Japanese cuisine to ensure comfort for Japanese guests. He acknowledged the Japanese fondness for golf and stated that 7–8 new golf courses were developed keeping their interests in mind. Shri Modi further noted that colleges and universities in India are now prioritizing Japanese language education.
“India’s ongoing efforts are strengthening the people-to-people connect between India and Japan. Both nations are now able to meet each other’s needs in skill development and human resources”, highlighted the Prime Minister. He urged companies like Maruti Suzuki to actively participate in such initiatives and promote youth exchange programmes.
Emphasising the need to continue advancing in all key sectors in the coming years, the Prime Minister expressed confidence that today’s efforts will elevate the foundation of a developed India by 2047. He concluded by affirming his belief that Japan will remain a trusted partner in achieving this goal.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Japan’s Ambassador to India, H. E. Mr. Ono Keiichi, officials from Suzuki Motor Corporation were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister inaugurated two historic milestones at Suzuki Motor plant in Hansalpur, Ahmedabad. Together, these landmark initiatives underscore India’s emergence as a global hub for green mobility while advancing Prime Minister’s commitment to Make in India and Aatmanirbhar Bharat.
In a major example of the success of Make in India, Prime Minister inaugurated and flagged off the “e VITARA”, Suzuki’s first global strategic Battery Electric Vehicle (BEV). The Made-in-India BEVs will be exported to more than one hundred countries, including advanced markets such as Europe and Japan. With this milestone, India will now serve as Suzuki’s global manufacturing hub for electric vehicles.
Prime Minister also inaugurated the next phase of India’s battery ecosystem with the start of local production of hybrid battery electrodes at TDS Lithium-Ion Battery plant in Gujarat. The plant, a joint venture of Toshiba, Denso and Suzuki, will boost domestic manufacturing and clean energy innovation. This development ensures that more than eighty percent of the battery value will now be manufactured within India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী হন্সলপুরদা গ্রীন মোবিলিতী ইনিসিএতিবশিং হৌদোকখ্রে
পি.এম.না সুজুকিগী অহানবা মেদ-ইন-ইন্দিয়া গ্লোবেল স্ত্রেতেজিক বেত্তরী ইলেক্ত্রিক ভেহিকল, “ই ভিতারা” শঙ্গাখ্রে অমসুং লমথাখ্রে
মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱার্ল্দ, মেদ ইন ইন্দিয়া ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং অসি ঙসিদগী লৈবাক ১০০দা এক্সপোর্ত তৌরগনি, ঙসিদগী হৌদুনা হাইব্রিদ বেত্তরী ইলেক্ত্রোদ পুথোকপসু হৌদোক্লগনি: পি.এম.
ভারত্তা দেমোক্রেসীগী শক্তি লৈ, দেমোগ্রাফীগী খুদোংচাবা লৈ অমসুং স্কিল লৈরবা ৱার্কফোর্সকী য়াম্না চাউবা পুল অমা লৈ মসিনা পার্তনর খুদিংমক্কীদমক ইকানদা কান্নবা ফীভম অমা ওইহল্লি: পি.এম.
মেক ইন ইন্দিয়া হায়না খঙনবা ই.ভি.শিং মালেমনা থৌরগনি: পি.এম.
মেক ইন ইন্দিয়াগী থৌশিল অসিনা গ্লোবেল অমসুং দোমেস্তিক মেন্যুফেকচর্র অনিমক্কীদমক অফবা এনভাইর্মেন্ত অমা শেম্লে: পি.এম.
লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ফ্যুচরিস্তিক ইন্দস্ত্রীশিংদা মীৎয়েং চংলগনি: পি.এম.
ভারতনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা খুমাং চাউশিল্লি, লৈবাক অসিদা প্লান্ত ৬ লিংখৎলগনি: পি.এম.
26 AUG 2025 1:23PM by PIB Imphal
গ্রীন ইনর্জীগী লমদা আত্মানির্ভর ওইনবা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎতুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী হন্সলপুরদা গ্রীন মোবিলিতী ইনিসিএতিবশিং হৌদোকখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গনেশোতসবকী থৌরমগী হরাও-তয়াম্বা মরক্তা, ভারতকী "মেক ইন ইন্দিয়া" খোঙচৎ অসিদা অনৌবা পন্দুপ অমা হাপচিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা "মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ"গী অপুনবা পান্দমগী মায়কৈদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। ঙসিদগী হৌরগা ভারত্তা শাবা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং লৈবাক ১০০দা এক্সপোর্ত তৌরগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না মখা তানা হায়ব্রীদ বেত্তরী ইলেক্ত্রোদ মেনুফেকচরিং লৈবাক অসিদা হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি। ঙসিগী নুমিৎ অসিনা ভারত অমসুং জাপানগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরীদা অনৌবা মায়োল অমা পুরক্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নাগরিক পুম্নমক, জাপান অমসুং সুজুকি মোতোর কোর্পোরেসনবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতকী মায় পাকপগী ৱারীগী মরুশিং অসি চহি ১২-১৩গী মমাংদা হুনখিবনি হায়না নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ২০১২দা, মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা, হন্সলপুরদা মারুতি সুজুকিদা লম পীখি। মতম অদুদসু আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী ভিজন লৈরম্মি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙল্লিঙৈ মতমগী হোৎনবা অসিনা লৈবাক অসিগী হৌজিক্কী ৱারেপশিং অদু মপুং ফাহন্নবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
লৈখিদ্রবা শ্রী ওসামু সুজুকিবু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা মহাকপু পদ্ম বিভুশন পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎপা ফংজখি। ওসামু সুজুকিনা মারুতি সুজুকি ইন্দিয়াগীদমক খনখিবা ভিজন অদু পাকথোক চাথোকপা উবা ফংবদা নুংঙাইবা পোকই।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “ভারতনা দিমোক্রেসীগী শক্তি অমসুং দেমোগ্রাফীগী খুদোংচাবা লৈরি। ভারতনা স্কিল লৈরবা ৱার্কফোর্সকী অচৌবা পুল অমসু লৈরি, মসিনা পার্তনর খুদিংমক্কীদমক ইকানদা কান্নবা ফিভম অমা শেমগৎলি”। মহাক্না পনখি মদুদি সুজুকি জপাননা ভারত্তা মেনুফেকচর তৌরি, অমসুং মফম অসিদা পুথোক্লিবা ভেহিকলশিং অদু জাপানদা অমুক হন্না এক্সপোর্ত তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ভারত-জাপানগী মরীগী মপাঙ্গল অদু খক্তমক উৎপতা নত্তেনা মালেমগী কম্পনীশিংনা ভারত্তা থাজবা হেনগৎলক্লিবা অদুসু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মারুতি সুজুকিগুম্বা কম্পনীশিং অসি মেক ইন ইন্দিয়াগী ব্রান্দ এম্বেসেদরশিং ওইরে। মথং-মথং চহি মরিগী ওইনা মারুতি সুজুকি অসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা কার এক্সপোর্তর ওইরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিদগী ই.ভি. এক্সপোর্তসু চপ মান্ননা হৌরগনি হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী লৈবাক কয়াদা চেনগদবা ই.ভি.শিং অসি 'মেদ ইন ইন্দিয়া' হায়বা লেবেল অসি চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা য়াওরগনি।
ই.ভি. ইকোসিস্তেমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মচাক অসি বেত্তরীনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি খরগী মমাংদা ভারত্তা বেতরীশিং অসি চাউনা ইমপোর্ত তৌই। ই.ভি. মেনুফেকচরিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, ভারতনা দোমেস্তিক বেত্তরী মেনুফেকচরিং হৌবা অসি তঙাইফদে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা ২০১৭তা অসিগুম্বা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা তি.দি.এস.জি. বেত্তরী প্লান্তকী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু নীংশিংখি। তি.দি.এস.জি.গী অনৌবা খোঙথাং অমগী মখাদা, জাপানিজ কম্পনী অহুম্না ভারত্তা অহানবা ওইনা পুন্না বেত্তরী সেল পুথোক্কনি হায়না মহাক্না লাউথোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি বেত্তরী সেল ইলেক্ত্রোদশিং অসিসু ভারতকী মনুংদা লোকেল ওইনা পুথোক্কনি। লোকেলাইজেসন অসিনা ভারতকী মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা হাইব্রিদ ইলেক্ত্রিক ভেহিকল সেক্তরগী গ্রোথ হেনগৎহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না পুৱারী ওইরবা অহৌবা অসিদা মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল পীখি।
চহি খরগী মমাংদা, ই.ভি.শিং অসি অল্তর্নেতিব ওপ্সন অমা ওইনা খন্নরম্মি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ই.ভি.শিংনা শীংনবা কয়ামরুমগী কংক্রিৎ সোলুসন পীরি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্না হৌখিবা চহিদা মহাক্না সিঙ্গাপুরদা চৎখিবা মতমদা, মহাক্না অরিবা ভেহিকলশিং অমসুং এম্বুলেন্সশিংবু হাইব্রিদ ইভিশিংদা ওন্থোক্নবা ৱাফম থমখিবা অদু নীংশিংখি। শ্রী মোদীনা মারুতি সুজুকিবু মসিগী শীংনবসি থেংননবা হোৎনখিবগীদমক অমসুং থা তরুক্কী মনুংদা মথৌ তৌবা প্রোতোতাইপ অমা পুথোকখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় হায়ব্রিদ এম্বুলেন্সকী প্রোতোতাইপ অদু মহাক মশামক্না য়েংশিনখি অমসুং হায়রিবা হায়ব্রিদ এম্বুলেন্সশিং অসি পি.এম. ই-দ্রাইব স্কিমগা মপুং ফানা চান্নৈ। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লুপা করোর ১১,০০০গী স্কিম অসিগী মখাদা ই-এম্বুলেন্সকীদমক্তা অখন্নবা বজেৎ অমা থম্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি হাইব্রিদ ই.ভি.শিংনা পোলুসন হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং অরিবা ভেহিকলশিংবু ত্রান্সফোর্মেসন তৌবদা অচুম্বা ওপ্সন অমা পীগনি।
ক্লিন ইনর্জী অমসুং ক্লিন মোবিলিতী অসিনা ভারতকী তুংলমচৎ তাক্লি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা ভারত অসি ক্লিন ইনর্জী অমসুং ক্লিন মোবিলিতীগী থাজবা য়াবা হব অমা ওইনা খোঙজেল য়াংনা থোরক্লি।
মালেম অসিনা সপ্লাই চেনগী অৱাবা মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতকী পোলিসীগী ৱারেপশিং অসি য়াম্না ইফেক্তিব ওইরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ২০১৪দা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতুংদা, অসিগুম্বা অহোংবা পুরক্নবা শেম-শারিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মেক ইন ইন্দিয়া কেম্পেন হৌদোকখিবা অমসুং গ্লোবেল অমসুং দোমেস্তিক মেনুফেকচরর অনিমক্কীদমক খুদোংচাবা পীরবা অকোয়রোন অমা শেমগৎপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মেনুফেকচরিং সেক্তরবু ইফিসিএন্ত অমসুং গ্লোবেল ওইনা কম্পিতিতিব ওইহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভিজন অসিবু সপোর্ত তৌনবা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং শেমগৎলি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা প্লগ-এন্দ-প্লে ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক পার্কশিং লিংখৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি সেক্তর কয়াদা মেন্যুফেকচররশিংদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগী মখাদা কান্নবা পীরি।
অচৌবা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা, ইনভেস্তরশিংনা থেংনরিবা মতম শাংনা লৈরক্লবা শীংনবশিং অসি কোকহনখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রিফোর্মশিং অসিনা ইনভেস্তরশিংনা ভারতকী মেন্যুফেকচরিংদা ইনভেস্ত তৌবদা হেন্না লায়হল্লে। মহাক্না হোৎনরিবশিং অসিগী ময়েক লারবা মহৈশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি তরা অসিদা খক্তদা ভারত্তা ইলেক্ত্রোনিক্স পুথোকপা অসি চাদা ৫০০ হেনগৎলে। ২০১৪গা চাংদম্নবদা মোবাইল ফোন পুথোকপা ২,৭০০% হেনগৎলে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দিফেন্স পুথোকপা অসি হৌখিবা দিকেদ অমদা ২০০% হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মায় পাকপা অসিনা ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্য পুম্নমকপু পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং লৈবাক পুম্বদা কান্নবা পীগদবা রিফোর্ম অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী মতাংদা রাজ্যশিংগী মরক্তা ফবা কম্পিতিসন অমা থোক্লক্লি। শ্রী মোদীনা রাজ্যশিংদা মালেমগী ইনভেস্তরশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকা লোয়ননা দিবেলপমেন্ত প্রো পোলিসীশিং অমসুং রিফোর্মশিং পুথোক্নবা হায়খি।
"ভারতনা মসিদা তোক্কদবা নত্তে; ভারতনা নীংথিনা পরফোর্ম তৌখিবা সেক্তরশিংদা, হেন্না ফবা মগুন অমা ফংনবা পান্দম থমগনি" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। সরকার অসিনা মসিগী খুমাং চাউশিনবা অসি পুরক্নবা মিসন মেন্যুফেকচরিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মীৎয়েং অসি হৌজিক তুংলমচৎকী ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংদা ওন্থোক্কনি। লৈবাক শিনবা থুংনা প্লান্ত তরুক লিংখৎনবা শেম-শারিবা সেমিকন্দক্তর সেক্তরনা মতৌ করম্না খুমাং চাউশিল্লি হায়বগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ভারত্তা সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনবদা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অতাংবা আর্থ মেগনেৎশিংগী অৱাৎপা লৈবদগী অতো ইন্দস্ত্রীনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অদুদসু ভারত সরকারনা মীৎয়েং চংখি। হীরম অসিদা লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন হৌদোকখিবগী ৱাফম মহাক্না পনখি। মিসন অসিগী মখাদা, মরুওইবা মিনরেলশিং মশক খঙদোক্নবা ভারতকী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা এক্সপ্লোরেতরী কেম্পেন ১,২০০ হেন্না পাঙথোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মথং চয়োলদা মহাক্না জাপানদা চৎকনি হায়না লাউথোকখি। ভারত অমসুং জাপানগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি দিপ্লোমেতিক ওইবা মরীদগী হেন্দুনা চৎনবী অমসুং অমনা অমদা থাজবা থম্বদা য়ুম্ফম ওই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অনিমক্না অমনা অমগী চাউখৎ থৌরাংদা খুমাং চাউশিল্লকপা উরি। মারুতি সুজুকিগা লোয়ননা হৌখিবা খোঙচৎ অসি হৌজিক্তি বুলেৎ ত্রেনগী খোঙজেল য়ৌরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত-জাপান পার্তনরশিপকী ইন্দস্ত্রীএল পোতেন্সিএল অদু মপুং ফাহন্নবগী মরুওইবা খোঙথাং অসি গুজরাত্তা হৌখিবনি। হৌখ্রবা মতমবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ২০গী মমাংদা ভাইব্রান্ত গুজরাত সমিৎ হৌদোকখিবা মতমদা, জাপান অসি মরুওইবা পার্তনর অমা ওইখি। গুজরাতকী মীয়াম্না মখোয়গী জাপানগী মরুপশিংবু মীনুংশি উৎপীবগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা চৎন-কাংলোনশিং অমসুং রিগুলেসনশিং অসি লায়না খঙবা ঙম্নবগীদমক জাপানিজদা ফোঙখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি জাপানিজ গেস্তশিংগীদমক্তা নুংঙাইনা লৈহন্নবা জাপানিজ কুজিনগীদমক থৌরাং তৌখি। মহাক্না গোল্ফ শান্নবদা জাপানিজশিংনা য়াম্না থৱায় য়াওবা অদু খঙখি অমসুং মখোয়গী অপাম্বশিং অদু য়েংলগা অনৌবা গোল্ফ কোর্স ৭৮ শেমগৎলে হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী কোলেজশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংনা হৌজিক জাপানিজ লোলগী এজুকেসনদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
ভারত অমসুং জাপানগী মরক্তা লৈরিবা পিপল-তু-পিপলগী মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতনা হোৎনরি। লৈবাক অনিমক্না হৌজিক স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সশিংদা অমনা অমগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মারুতী সুজুকিগুম্বা কম্পনীশিংদা অসিগুম্বা থৌরাংশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অমসুং নহারোলশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামশিং প্রমোৎ তৌনবা হায়খি।
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মরুওইবা সেক্তর পুম্নমক্তা মাংলোমদা চংশিনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ঙসিগী হোৎনরিবশিং অসিনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অদু ৱাংখৎহল্লগনি। মহাক্না মসিগী পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা জাপাননা থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইখিগনি হায়না মহাক্কী থাজবা অদু ফোংদোক্লদুনা ৱারোইশিন পীখি।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, ভারত্তা লৈবা জাপানগী এম্বেসেদর ঐচ. ই. মিস্তর ওনো কেচি, সুজুকি মোতোর কোরপোরেসনগী ওফিসিএলশিং লোয়ননা অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
অহমদাবাদকী হন্সলপুরদা সুজুকি মোতর প্লান্তদা পুৱারি ওইনা মায়পাক্লবা থবক অনি প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা শিংথানিঙাই ওইরবা থবকশিং অসিনা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মনির্ভর ভারত লমদা প্রধান মন্ত্রীগী থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকপগা লোয়ননা মালেমদা ভারত গ্রিন মোবিলিতিগী মফম অমা ওইহল্লে।
মেক ইন ইন্দিয়া মাইপাকপগী অচৌবা খুদম অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা সুজুকিগী মালেমদা অহানবা বেত্তরি ইলেক্ত্রিক গারি “ই ভিতারা” লমথাখ্রে। মেদ-ইন-ইন্দিয়া বেত্তরি ইলেক্ত্রিক ভেহিকল অসি য়ুরোপ অমসুং জাপানগুম্বা চাউখৎলবা কৈথেলশিং য়াওনা লৈবাক ১০০ হেনবদা থাদোক্কনি। মসিগী মাইপাকপা অসিগা লোয়ননা, হৌজিক ভারত সুজুকিগী মালেমগী ইলেক্ত্রিক গারিশিং শাফম ওইরগনি।
গ্রিন ইনর্জিগী লমদা অত্মনির্ভর ওইরক্নবা মাইকৈদা অচৌবা থবকশিং পায়খৎলদুনা, গুজরাত্ত তি.দি.এস লিথিয়ম-আইওন বেত্তরি প্লান্তদা লমদম অসিদা হায়ব্রিদ বেত্তরি ইলেক্ত্রোদশিং পুথোকপা হৌবগা লোয়ননা মথং তাঙ্কক্কী ভারতকী বেত্তরিগী থবকশিংসু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে। তোসিবা, দেন্সো অমসুং সুজুকিগী অপুনবা ভেঞ্চর অমা ওইরিবা প্লান্ত অসিনা লৈবাক অসিদা মেনুফেকচরিং অমসুং ক্লিন ইনর্জি ইন্নোবেসন হেনগৎহনগনি। থবকশিং অসিনা বেত্তরি ভেলুগী চাদা ৮০ ভারত মনুংদা শারগনি।