Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Ahmedabad, Gujarat
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
What an atmosphere all of you have created today!
Hon’ble Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet C. R. Patil, all the ministers of the Gujarat government, Mayor of Ahmedabad Pratibha ji, other public representatives, and my brothers and sisters of Ahmedabad!
Today, all of you have truly created an atmosphere. Many times I think, how fortunate I am to receive the love and blessings of these lakhs of people. No matter how much I thank you, it will never be enough. Look, there stands a little Narendra over there!
Friends,
Currently, there is a wonderful enthusiasm for Ganeshotsav across the country. With the blessings of Lord Ganpati Bappa, today marks the auspicious beginning of many projects connected to the development of Gujarat. It is my good fortune that today I have had the opportunity to dedicate numerous development projects to you. I heartily congratulate all of you for these development works.
Friends,
In this monsoon season, several parts of Gujarat too have been experiencing heavy rainfall. Across the country, incidents of cloudbursts are happening one after another, and when we watch scenes of such devastation on TV, it becomes difficult to even compose ourselves. I express my condolences to all the affected families. This fury of nature has become a challenge for the entire human race, for the whole world, for our entire country. The central government, together with all state governments, is fully engaged in relief and rescue operations.
Friends,
This land of Gujarat is the land of two Mohans. One is the Sudarshan Chakra-dhari Mohan, our Dwarkadhish Shri Krishna, and the other is the Charkha-dhari Mohan, the saint of Sabarmati, Pujya Bapu. Today, Bharat continues to grow stronger by following the path shown by both of them. The Sudarshan Chakra-dhari Mohan taught us how to defend the nation and society. He made the Sudarshan Chakra a shield of justice and security, one that hunts down the enemy even in the ‘pataal’ (underground) and delivers punishment. That very spirit is reflected today in Bharat’s decisions—felt not only by our nation, but by the whole world. Our Gujarat and Ahmedabad have witnessed the difficult days of the past. When rioters, during kite fights, would even take lives; when people had to live under curfews; when on festivals the soil of Ahmedabad would be stained with blood. These aggressors shed our blood, while the Congress government sitting in Delhi did nothing. But today, we do not spare terrorists and their masters, no matter where they hide. The world has seen how Bharat avenged Pahalgam. In just 22 minutes, everything was obliterated. By striking deep inside, hitting pre-decided targets hundreds of kilometres away, we attacked the very nerve centre of terrorism. Operation Sindoor became a symbol of the ‘shaurya’ (valour) of our armed forces and the ‘iccha shakti’ (will power) of Sudarshan Chakra-dhari Mohan’s Bharat.
Friends,
The charkha-dhari Mohan, our Pujya Bapu, showed the path of Bharat’s prosperity through ‘swadeshi’ (self-reliance). Here we have the Sabarmati Ashram. This Ashram stands as a witness that the party which enjoyed power for decades in Bapu’s name, trampled on his very soul. What did they do with Bapu’s mantra of ‘swadeshi’? For years now, those who run their politics in Gandhi’s name—you would not have heard a single word about ‘swachhta’ (cleanliness) from their mouths, nor about ‘swadeshi’. The country cannot understand what happened to their vision. For sixty to sixty-five years, Congress ruled Bharat while keeping it dependent on other nations—so that they could play games with imports and indulge in scams while in government. But today, Bharat has made ‘atmanirbharta’ (self-reliance) the foundation of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With the strength of our farmers, our fishermen, our cattle breeders, and our entrepreneurs, Bharat is rapidly advancing on the path of development—on the path of self-reliance. And look at how many cattle breeders we have in Gujarat, and see the strength of our dairy sector! Just a few hours ago, I met the Prime Minister of Fiji. He spoke with great respect and admiration, saying he too wished to develop his dairy sector and cooperative movement like ours. Friends, it is our cattle breeders who have strengthened our dairy sector, and among them, our sisters have contributed the most. Our sisters have made the dairy sector strong and self-reliant through their dedication, and today its praises are being sung across the world.
But friends,
Today we can clearly see how politics across the world is driven by economic self-interest, everyone is busy serving their own agenda. From this land of Ahmedabad, I want to say to my small entrepreneurs, to my shopkeeper brothers and sisters, to my farmer brothers, to my cattle-rearing brothers and sisters—and I say this from the soil of Gandhi—that for my country’s small entrepreneurs, farmers, and cattle-rearers, for each one of you, I give you my repeated assurance: for Modi, your interests are paramount. My government will never allow any harm to come to small entrepreneurs, farmers, or cattle-rearers. No matter how great the pressure may be, we will continue to strengthen our ability to endure it.
Friends,
Today, the ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’ (Self-reliant India Campaign) is getting great energy from Gujarat, and behind this are two decades of hard work. This young generation of today has not seen those days when curfews were imposed here almost daily. Doing business and trade was made difficult, and an atmosphere of unrest was maintained. But today, Ahmedabad is among the safest cities in Bharat, and this has been achieved by all of you.
Friends,
The environment of peace and security that has been created in Gujarat is yielding positive results all around us. Today, every type of industry is expanding on the soil of Gujarat. The entire state takes pride in seeing how our Gujarat has become a manufacturing hub. You must be aware, especially the elder brothers and sisters among you, when the movement for a separate Gujarat was taking place, the ‘Mahagujarat Movement’—many people told us, “Why do you want to separate Gujarat? You will starve to death. What do you have? Neither minerals, nor perennial rivers. Out of ten years, seven years go by in drought. No mines, no industries, not much agriculture. On one side there is the Rann, and on the other side is Pakistan—what will you do?” They mocked us saying, “Apart from salt, you have nothing.” But when the responsibility fell upon Gujarat to stand on its own feet, the people of Gujarat did not step back. And today, to those who once asked what Gujarat had—we may not have a single diamond mine, but nine out of ten diamonds in the world are processed and polished here in Gujarat.
Friends,
A few months ago, I came to Dahod. Powerful electric locomotive engines are being manufactured in the railway factory there. Today, metro coaches made in Gujarat are being exported to other countries. Apart from this, whether it is motorcycles or cars, Gujarat is producing them in very large numbers. Big companies from across Bharat and the world are setting up factories here. Gujarat was already making different parts of airplanes and exporting them. Now the work of making transport aircraft has also started in Vadodara. Aircraft are being manufactured here in Gujarat itself—doesn’t that make us proud? Now Gujarat is also becoming a major centre for electric vehicle manufacturing. Tomorrow, on the 26th, I am going to Hansalpur, where a very big initiative related to electric vehicle manufacturing is being launched. Today, all modern electronic devices cannot be made without semiconductors. Gujarat is now going to make a big name in the semiconductor sector as well. Textiles, gems and jewellery have already become the identity of Gujarat. When it comes to medicines and vaccines, Gujarat accounts for nearly one-third of Bharat’s total exports of pharma products.
Friends,
Today, Bharat is moving rapidly forward in the fields of solar, wind, and nuclear energy. Gujarat’s contribution to this progress is among the highest. Just now, while coming from the airport, there was a grand roadshow—truly remarkable! You all did wonders. The roadshow itself was magnificent, and people were standing on rooftops, in balconies. Naturally, I greeted them respectfully, but as my eyes scanned the surroundings, I noticed that solar rooftop power plants could be seen on the rooftops of most houses. Gujarat is also becoming a major hub of green energy and petrochemicals. Gujarat plays a significant role in meeting the country’s petrochemical needs. Our plastic industry, synthetic fibre, fertilizers, medicines, paint industry, cosmetics—all of these largely depend on the petrochemical sector. In Gujarat, old industries are expanding. I still remember—there was a time when people constantly lamented. Those who recall the situation 30 years ago know what people cried about: “The mills have closed, the mills have closed, the mills have closed.” Every day, it was the same story. Whenever any leader came, journalists would ask only one question: “The mills have shut down, what will you do about it?” Back then, it was under the Congress party. But today, while the sirens of the mills may have fallen silent, the flag of development is flying high in every corner of Gujarat. New industries are being established, and all these efforts are strengthening the vision of a self-reliant Bharat. As a result, continuous employment opportunities are being created for the youth of Gujarat.
Friends,
Whether it is industry, farming, or tourism, excellent connectivity is very important. In the past 20–25 years, the connectivity of Gujarat has been completely transformed. Even today, many road and rail projects have been inaugurated and foundation stones laid here. The circular road, that is, the Sardar Patel Ring Road, is now being widened further. It is becoming a six-lane wide road. This will reduce traffic jam problems in the most crowded areas of the city. Similarly, widening of the Viramgam–Khudad–Rampura Road will give convenience to farmers and industries here. These new underpasses and railway overbridges will further improve the city’s connectivity.
Friends,
There was a time when only old red buses used to run. People used to say—wherever you want to go, you go in the “red bus.” But today, BRTS ‘Janmarg’ (Bus Rapid Transit System Corridor) and AC-electric buses are providing new facilities. The metro rail is also expanding rapidly, and this has ensured ease of travel for the people of Ahmedabad.
Friends,
Around every city of Gujarat, there is a big industrial corridor. But until 10 years ago, there was a lack of good rail connectivity between ports and such industrial clusters. When you sent me to Delhi in 2014, I began the work of solving this problem of Gujarat as well. In the last 11 years, nearly 3,000 kilometres of new railway tracks have been laid in Gujarat. The entire railway network in Gujarat has been 100 percent electrified. The railway projects that Gujarat has received today will benefit farmers, industries, and pilgrims alike.
Friends,
Our government is committed to giving the poor living in cities a life of dignity. A direct proof of this is our Ramapir no Tekro, our Ramapir’s Tila, which one sees while coming and going from the airport. Pujya Bapu always emphasized the dignity of the poor. Today, the new homes built for the poor at the entrance of the Sabarmati Ashram are a living example of this. Giving 1,500 pucca houses to the poor means laying the foundation for countless new dreams. The happiness on the faces of those living in these houses will be even greater this Navratri and Diwali. Along with this, as a true tribute to Pujya Bapu, the renovation of Bapu’s Sabarmati Ashram is also happening. Our two great personalities—Sardar Sahib’s grand statue, the Statue of Unity, we completed that work. At that time, I also wanted to take up the work of Sabarmati Ashram, but the central government then was not supportive of us. Perhaps, they were not even supportive of Gandhi ji. Because of that, I could never move that work forward. But since you sent me there, just as the Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel has become a great centre of inspiration for Bharat and the world, and when the renovation work of the Sabarmati Ashram is completed, mark my words, friends, our Sabarmati Ashram is going to become the greatest land of inspiration for peace in the whole world.
Friends,
It has been our mission that our worker families get a better life. That is why, we took the initiative in Gujarat to build pucca gated societies for those living in slums many years ago. Over the past years, many such projects have been completed in Gujarat where houses have been built in place of slums, and this campaign is continuously going on.
Friends,
The one whom nobody cared about—Modi gives respect to them. I had said from Red Fort this time—priority to the backward, and making the life of the urban poor easier is also our very big priority. Even the street vendors were never taken care of by anyone earlier. Our government started the PM SVANidhi Yojana for them. Today, because of this scheme, nearly 70 lakh street vendors across the country are able to get loans from banks. This has also benefited lakhs of people in Gujarat.
Friends,
In the past 11 years, 25 crore people have overcome poverty and come out of it. For the world, this is a wonder—such a big figure of 25 crore people coming out of poverty. All economies across the world are discussing this today.
Friends,
When a poor person comes out of poverty, he emerges as a new strength in the form of the neo middle class. Today, this neo middle class and our traditional middle class—together—are becoming a great strength of the country. Our continuous effort is to empower both the neo middle class and the middle class. For our brothers in Ahmedabad, there is good news—on the day income tax exemption was announced for income up to 12 lakh rupees in the budget, the Opposition could not even understand how this was possible.
Friends,
Get ready—our government is bringing reforms in GST as well, and a big gift is being prepared for you before this Diwali. Because of the GST reform, our small entrepreneurs will benefit, and the tax on many items will also be reduced. Whether it is the business community or our families, everyone is going to get a double bonus of happiness this Diwali.
Friends,
Just now I was talking about the PM Surya Ghar initiative. Now, through the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, we are bringing electricity bills down to zero. In Gujarat alone, nearly six lakh families have joined this scheme so far. The government has provided more than three thousand crore rupees to these families in Gujarat itself. As a result, they are now saving a substantial amount every month on their electricity bills.
Friends,
Ahmedabad city today is becoming a city of dreams and resolutions. But there was a time when people used to mock Ahmedabad by calling it ‘Gardabad’. Dust and dirt flying everywhere, heaps of garbage—that had become the city’s misfortune. I am happy that today, in the matter of cleanliness, Ahmedabad is making a name for itself in the country. This has been possible only because of the cooperation of every citizen of Ahmedabad.
But friends,
This cleanliness, this campaign of ‘Swachhata’ is not for just one day. It is work to be done generation after generation, every single day. Make cleanliness a habit, only then will we achieve the desired results.
Friends,
How was our Sabarmati river earlier? It used to be like a dry drain, circuses were held in it, children played cricket there. The people of Ahmedabad resolved to change this situation. Now, the Sabarmati Riverfront is adding pride to this city.
Friends,
Even the water of Kankaria Lake used to be green and foul-smelling due to weeds. Walking around it was difficult, and it had become a favourite place for anti-social elements—nobody dared to pass through there. Today, it has become one of the best places to visit. Whether it is boating in the lake or the fun-and-learning mix for children at Kids City, this is all part of the changing picture of Ahmedabad. The Kankaria Carnival—that has become a big jewel of Ahmedabad, giving the city a new identity.
Friends,
Ahmedabad is emerging today as an attractive centre of tourism. Ahmedabad is a UNESCO World Heritage City. Whether it is the old city gates, the Sabarmati Ashram, or the heritage sites here, our city today shines brightly on the world map. Now, new and modern forms of tourism are also developing rapidly here. When we used to talk about tourism earlier, Ahmedabad or Gujarat did not even have a mention in the Dasada office records. In those days, when it came to tourism, people from Gujarat used to say, “Let’s go to Abu,” and people from South Gujarat would go to Diu and Daman. That was our whole world. Religiously inclined travellers would visit Somnath, Dwarka, or Ambaji—just four or five such places. But today, Gujarat has become an important destination for tourism. In the Rann of Kutch, the world is going crazy to witness the White Rann. People want to see the Statue of Unity, they come to see the bridge at Bet Dwarka, and even get down from their vehicles to walk across it. Once you take a decision, my friends, the results do come. Today, Ahmedabad is becoming a major hub of the concerts economy. A few months ago, the Coldplay concert held here was talked about across the world. With a seating capacity of one lakh people, Ahmedabad’s stadium too has become a centre of attraction. This shows that Ahmedabad is capable of hosting grand concerts as well as major sporting events.
Friends,
At the beginning, I had spoken about festivals. This is the season of festivals—Navratri, Vijayadashami, Dhanteras, Deepawali, all are coming. These are, of course, festivals of our culture, but they should also become festivals of ‘Atmanirbharta’ (self-reliance). And so, I want to once again repeat my appeal to you, and from the land of Pujya Bapu, I am also appealing to my fellow citizens of Bharat. We must adopt one mantra in our lives—that whatever we buy, it will be Made in India, it will be Swadeshi. For home decoration, you should buy Made in India goods. For gifts to friends, choose only those that are made in Bharat, by the people of Bharat. I especially want to say this to shopkeepers and traders—you can contribute greatly to moving this nation forward. Decide firmly that you will not sell foreign goods, and put up a board with pride that says, “Only Swadeshi sold here.” With these small efforts of ours, these festivals will turn into grand celebrations of Bharat’s prosperity.
Friends,
Many times, in the beginning, people might have been more used to disappointment. I remember, when I first spoke about the Riverfront, everyone laughed it off. “Has the Riverfront come up or not?” When I held a press conference about the Statue of Unity, everyone mocked me, saying, “Elections are coming, that’s why Modi ji is bringing this up.” But tell me, has the Statue of Unity been built or not? Today, does the world look at it with amazement or not? When I spoke about the Rann Utsav in Kutch, people said, “Who will ever go to Kutch? Who goes to the Rann?” But today, there are long queues; people book their trips six months in advance. Did it happen or not? An aircraft manufacturing plant is being set up in Gujarat—could anyone have imagined that? I remember when I first visualized GIFT City, almost everyone made fun of it—asking how such a thing could happen, how such buildings could be built. But today, GIFT City is writing one of the proudest chapters of Bharat. I am reminding you of all this because I want you to carefully see the potential of this nation. If you revere it, if you dedicate yourself to it, then the people of Bharat will never let your resolve fail. The people of this country will give their sweat and blood. There was a time when, after so many terrorist attacks, it was believed that nothing could be done to the enemy. But Bharat carried out surgical strikes and destroyed their launching pads. Bharat conducted air strikes and blew up their training centres. Bharat carried out Operation Sindoor and struck at their very core. Bharat’s Chandrayaan landed at Shiv Shakti Point, where no one had gone before, and hoisted our Tricolour. Shubhanshu Shukla went to the International Space Centre. Now preparations for Gaganyaan are going on. Work is also underway for building our own space station. Friends, each of these events proves that if we resolve with faith, with dedication, then with the blessings and support of the people—who are a form of God—we achieve success. With that same confidence, I say, this nation will become self-reliant. Every citizen of this country will be a carrier of “Vocal for Local.” Every citizen will live by the mantra of Swadeshi. And then, never again will we face a situation where we have to depend on others.
Friends,
When the Covid situation was there, earlier it used to take 30–40 years for a vaccine made somewhere in the world to reach our country. People were doubtful about what would happen during Covid. But this country decided, created its own vaccine, and delivered it to 140 crore citizens. This is the strength of our country. With faith in that strength, I want to say to my fellow friends of Gujarat — the lessons you taught me, the way you taught me, the energy and enthusiasm you filled in me — by 2047, when Bharat will celebrate 100 years of Independence, this nation will have become a ‘Viksit Bharat’.
Therefore, friends,
A vital highway to build a ‘Viksit Bharat’ is swadeshi (indigenous self-reliance). Another vital highway is Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). And to all those who create things, who manufacture, who produce, I appeal to you—keep continuously improving your quality, keep reducing your costs. You will see, the people of Bharat will never need to buy anything from outside. We must awaken this spirit and set such an example before the world. There are many countries, my friends, that when faced with a crisis, they stand tall and firm, and they achieve results. For us too, this is an opportunity. We must move forward with the strength to fulfil our resolve. I have full faith that just as Gujarat has always supported me, the entire nation will support me, and the country will surely emerge as a ‘Viksit Bharat’. My heartfelt congratulations to all of you on receiving these precious gifts of development! May Gujarat progress greatly, reach new heights; whatever strength Gujarat has, it will prove it through action. I express my deep gratitude to all of you! And now, with full strength, say with me:
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are in Gujarati language, which has been translated here in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତାକୀ ଜୟ!
ପରିବେଶକୁ ଆଜି ଆପଣମାନେ ବନାଇ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସାଥୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଅହମ୍ମଦାବାଦର ମେୟର ପ୍ରତିଭା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି ଆପଣମାନେ ପରିବେଶକୁ ବନାଇ ରଖିଛନ୍ତି । ଅନେକ ଥର ମନରେ ଆସେ ଏହା କିପରି ଭାଗ୍ୟ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେତେ ଧନ୍ୟବାଦ କଲେ ବି ସେତେ କମ୍ ହେବ । ଦେଖନ୍ତୁ ସେଠାରେ କେହି ଛୋଟ ନରେନ୍ଦ୍ର ଛିଡ଼ା ହୋଇଗଲାଣି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗଣେଶୋତ୍ସବର ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଉତ୍ସାହ ଅଛି । ଗଣପତି ବପ୍ପାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ବି ଶ୍ରୀଗଣେଶ ହୋଇଛି । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ କି ଆଜି ମୁଁ ବିକାଶର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ଚରଣରେ ସମର୍ପିତ କରିବାର, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । ମୁଁ ଏସବୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଗୁଜରାଟର ବହୁତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବି ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେଉଛି । ଦେଶର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଯେଉଁଭଳି ବାଦଲ ଫଟା ବର୍ଷା ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଟିଭିରେ ଏହି ବିନାଶଲୀଳା ଦେଖୁଛି, ନିଜକୁ ସମ୍ଭାଳିବା କଷ୍ଟକର ହେଉଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରଙ୍କୁ ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି । ପ୍ରକୃତିର ଏହି ପ୍ରକୋପ, ପୁରା ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ, ପୁରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ପୁରା ଦେଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ଉଦ୍ଧାର ଓ ରିଲିଫ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟର ଭୂମି ଦୁଇ ମୋହନଙ୍କ ଭୂମି । ଜଣେ ସୁଦର୍ଶନ-ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନ ଅର୍ଥାତ ଆମର ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ, ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନ ଅର୍ଥାତ ସାବରମତୀର ସନ୍ଥ, ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ । ଭାରତ ଆଜି ଏହି ଦୁଇ ଜଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଖାଯାଇଥିବା ରାସ୍ତାରେ ଚାଲି ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ ହୋଇଚାଲିଛି । ସୁଦର୍ଶନ-ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି ଦେଶର, ସମାଜର କିପରି ରକ୍ଷା କରାଯାଏ । ସେ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରକୁ ନ୍ୟାୟ ଓ ସୁରକ୍ଷାର କବଚ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ଶତ୍ରୁକୁ ପାତଳରୁ ଖୋଜି ବି ଦଣ୍ଡ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜି ଭାରତର ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ବି ଦେଶ ଅନୁଭବ କରିଛି, ଦେଶ ନୁହେଁ ଦୁନିଆ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଆମର ଗୁଜରାଟ ଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପୁରୁଣା ଦିନ ଦେଖିଛି । ଯେତେବେଳେ ଦଙ୍ଗାକାରୀ ଚକ୍କା ଚଳାଉଥିବା ପତଙ୍ଗରେ ଲଢ଼ାଇ କରି ଲୋକଙ୍କୁ ମାରି ଦେଉଥିଲେ । କର୍ଫୁ୍ୟରେ ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତିଜ-ପର୍ବ ସମୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଭୂମି ରକ୍ତରଂଜିତ ହୋଇଯାଉଥିଲା । ଆତତାୟୀ ଏଠି ଆମର ରକ୍ତ ବୁହାଉଥିଲେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କିଛି କରୁନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ମୁଖିଆଙ୍କୁ ଆମେ ଛାଡ଼ୁନୁ, ଯେଉଁଠାରେ ବି ସେମାନେ ଲୁଚିଥାନ୍ତୁ । ଦୁନିଆ ଦେଖିଛି ପହଲଗାଓଁର ପ୍ରତିଶୋଧ ଭାରତ କିପରି ନେଇଛି । ୨୨ ମିନିଟରେ ସବୁିକଛି ସଫା କରି ଦିଆଗଲା ଏବଂ ଶହେ କିଲୋମିଟର ଭିତରକୁ ଯାଇ, ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଆକ୍ରମଣ କରି ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ଉପରେ ଆମେ କରିଛୁ ହମଲା...ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଆମ ସେନାର ସୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନଙ୍କ ଭାରତର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନ, ଆମର ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ରାସ୍ତା, ସ୍ୱଦେଶୀ ବତାଇଥିଲେ । ଏଠାରେ ଆମର ଏଠାରେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ରହିଛି । ଏହି ଆଶ୍ରମ ଏହି କଥାର ସାକ୍ଷୀ ଅଛି କି, ଯେଉଁ ଦଳ ଆଶ୍ରମର ନାମ ନେଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କ୍ଷମତା ସୁଖ ଭୋଗ କରିଛି, ସିଏ ବାପୁଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ଦଳି ଦେଇଛି, ସିଏ ବାପୁଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶୀ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ କ’ଣ କରିଛି? ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଯେଉଁମାନେ ଦିନ ରାତି ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମ ଧରି ଗାଡ଼ି ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଥରେ ବି ତାଙ୍କ ମୁହଁରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଶବ୍ଦ ଶୁଣି ନଥିବେ, ନା ସ୍ୱଦେଶୀ ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଥିବେ । ଏ ଦେଶ ବୁଝିପାରୁନାହିଁ କି ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଶକ୍ତି କୁ କ’ଣ ହେଲା? ୬୦-୬୫ ବର୍ଷ ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଭାରତକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିଭରଶୀଳ କରି ରଖିଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା କି ସେ ସରକାରରେ ବସି ବସି ଆମଦାନୀରେ ଖେଳ କରିପାରିବ, ଦୁର୍ନୀତି କରିପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଆଧାର ବନାଇପାରିଛି । ଆମ କୃଷକ, ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଆମ ପଶୁପାଳକ, ଆମ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଦମ୍ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶର ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିଛି, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ରାସ୍ତାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଆମ ଗୁଜରାଟରେ ପଶୁପାଳକ କେତେ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ । ନିକଟରେ ମୁଁ ଫିଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରି ଆସିଛି । ସେ ବି ତାଙ୍କ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରର, ତାଙ୍କ ସମବାୟ ଆନେ୍ଦାଳନର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଦରପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ କି ଆମ ଦେଶରେ ବି ଏପରି କିଛି ହେଉ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମର ପଶୁପାଳକମାନେ ଏବଂ ପଶୁପାଳନରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଭଉଣୀମାନେ ପଶୁପାଳନ କରି କରି ଆମର ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିଛନ୍ତି, ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୟଗାନ ହୋଇଚାଲିଛି ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦୁନିଆରେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଥିବା ରାଜନୀତି, ସମସ୍ତେ ନିଜେ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଆମେ ଭଲ ଭାବେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଏହି ଭୂମିରୁ ଆମର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ମୋର ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ କହୁଛି, ମୋର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ମୋର ପଶୁପାଳକ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ କହୁଛି ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଭୂମିରୁ କହୁଛି, ମୋ ଦେଶର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷକ ହୁଅନ୍ତୁ, ପଶୁପାଳକ ହୁଅନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି କି ମୋଦୀ ପାଇର୍ ଆପଣମାନଙ୍କ ହିତ ସର୍ବୋପରି । ମୋ ସରକାର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କର, କୃଷକଙ୍କର, ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କର କେବେ ବି ଅନିଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଦେବ ନାହିଁ । ଚାପ ଯେତେ ବି ଆସୁନା କାହିଁକି, ଏହାକୁ ସହିବାର ଶକ୍ତି ଆମେ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଗୁଜରାଟରୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି ଏବଂ ଏହା ପଛରେ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିର କଠୋର ପରିଶ୍ରମ ରହିଛି । ଆଜିକାର ଯୁବା ପିଢ଼ି ସେହିଦିନ ଦେଖିନାହାନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଅନେକ ସମୟରେ କର୍ଫୁ୍ୟ ଲାଗି ରହୁଥିଲା । ଏଠାରେ ବେପାର-ବଣିଜ କରିବା ମୁସ୍କିଲ କରିଦିଆଯାଉଥିଲା,ଅଶାନ୍ତିର ପରିବେଶ ବନାଇ ରଖାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଦେଶର ସବୁଠୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସହର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଏହା ଆପଣମାନେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସୁରକ୍ଷାର ଯେଉଁ ବାତାବରଣ ଏବେ ରହିଛି, ଏହାର ସୁଖଦ ପରିଣାମ ଆମେ ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭୂମିରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟୋଗର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ପୁରା ଗୁଜରାଟ ଏହା ଦେଖି ଗର୍ବ କରୁଛି କି କିପରି ଆମ ରାଜ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହବ୍ ବନିଯାଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମାଲୁମ ଥିବ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ବରିଷ୍ଠ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟକୁ ଅଲଗା କରିବାକୁ ଆନେ୍ଦାଳନ ଚାଲିଥିଲା, ମହାଗୁଜରାଟ ଆନେ୍ଦାଳନ । ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ ଆମକୁ କହିଥିଲେ କି, ଗୁଜରାଟକୁ ଅଲଗା କରି ଆପଣମାନେ କ’ଣ କରିବେ, ଭୋକରେ ମରିଯିବେ, ଏହା କହୁଥିଲେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି କ’ଣ? ନା କିଛି ଖଣିଜ ଅଛି, ନା ବାରମାସୀ ନଦୀ ଅଛି, ୧୦ରୁ ୭ ବର୍ଷ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ୁଛି, ନା ଖଣି-ଖାଦାନ ଅଛି, ନା ଏପରି କିଛି ଉଦ୍ୟୋଗ-ବ୍ୟବସାୟ ରହିଛି, କ୍ଷେତ ନାହିଁ, ଗୋଟିଏ ପଟରେ ରଣ, ଅନ୍ୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ପାକିସ୍ତାନ, ଆପଣମାନେ କରିବେ କ’ଣ ଏହିପରି କହୁଥିଲେ, ଲୁଣ ବ୍ୟତୀତ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି କ’ଣ ଏହିପରି କହୁଥିଲେ, ଥଟ୍ଟା କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟ ଉପରେ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ଆମ ଗୋଡ଼ରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଦାୟିତ୍ୱ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ପଛକୁ ଫେରିନାହାନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ କ’ଣ ଅଛି ଏହିପରି କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆମ ପାଖରେ ହୀରା ନାହିଁ ଭାଇ, ଗୋଟିଏ ବି ହୀରା ଖଣି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଦୁନିଆର ୧୦ରୁ ୯ ହୀରା ଆମ ଗୁଜରାଟର ଭୂମିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦାହୋଦ ଆସିଥିଲି । ସେଠାକାର ରେଳ କାରଖାନାରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଇଞ୍ଜିନ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍ ବାହାର ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି । ଏହାବାଦ୍ ବାଇକ ହେଉ, କାର୍ ହେଉ ଗୁଜରାଟରେ ବହୁତ ପରିମାଣରେ ତାହା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି, ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି । ଦେଶ ଓ ଦୁନିଆର ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନି ଏଠାରେ କାରଖାନା ବସାଉଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟରେ ବିମାନର ଅଲଗା ଅଲଗା ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ତିଆରି କରାଯିବା ସହ ତାହାର ରପ୍ତାନୀ କାମ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଆସୁଛି । ଏବେ ବଦୋଦରାରେ ପରିବହନ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାମ ବି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆମ ଗୁଜରାଟରେ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଏଥିରେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି କି ନାହିଁ? ଏବେ ଗୁଜରାଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଯାନ ନିର୍ମାଣର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ଆସନ୍ତାକାଲି ୨୬ ତାରିଖ ହଂସଲପୁର ଯାଉଛି । ସେଠାରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ନିର୍ମାଣକୁ ନେଇ ବହୁତ ବଡ଼ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଯେତେବି ଆଧୁନିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରାନିକ ଉପକରଣ ତିଆରି ହେଉଛି, ତାହା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଗୁଜରାଟ ଏବେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ନାମ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ବୟନ ହେଉ, ଜେମ୍ସ ଏବଂ ଜ୍ୱେଲାରୀ ହେଉ, ଗୁଜରାଟର ପରିଚୟ ହୋଇପାରିଛି । ଔଷଧ ହେଉ, ଟିକା ହେଉ, ଏପରି ଫାର୍ମା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ରପ୍ତାନି ଗୁଜରାଟରୁ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ସୌର, ପବନ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟର ଭାଗଦାରିତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ । ଏବେ ମୁଁ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଆସୁଥିଲି, ଭବ୍ୟ ରୋଡ୍ ସୋ କଲି, ବାଃ କମାଲ୍ କଲେ ଆପଣମାନେ, କିନ୍ତୁ ରୋଡ ସୋ ଭବ୍ୟ ଥିଲା ଲୋକମାନେ ଛାତ ଉପରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲେ, ବାଲକୋନିରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲେ,ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଦରପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୋ ନଜର ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଘୂରି ବୁଲୁଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଲି ପ୍ରାୟ ଅଧିକାଂଶ ଘରର ଛାତ ଉପରେ ରୁଫ୍ ଟପ୍ ସୋଲାର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ଗୁଜରାଟ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ କେମିକାଲ୍ସର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନେଉଛି । ଏହି ଯେଉଁ ଆମର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ, ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଫାଇବର, ଫର୍ଟିଲାଇଜର, ଔଷଧ, ରଙ୍ଗ ଉଦ୍ୟୋଗ, କସମେଟିକସ୍, ଏସବୁର ବଡ଼ ଆଧାର ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲସ୍ କ୍ଷେତ୍ର । ଗୁଜରାଟରେ ପୁରାତନ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଆମେ ଅନେକ ସମୟ ମୁଣ୍ଡରେ ହାତ ରଖି କାନ୍ଦୁଥିଲୁ । ଆଜିକୁ ୩୦ ବର୍ଷ ତଳର ସେହି ଦିନକୁ ଯେଉଁମାନେ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି, କେଉଁଥି ପାଇଁ କାନ୍ଦିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା, କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା, ସବୁଦିନ ଏହା ଚାଲୁଥିଲା । କୌଣସି ବି ନେତା ଆସିଲେ, ଖବରକାଗଜ ବାଲା ପଚାରୁଥିଲେ, କୁହନ୍ତୁ କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା, କ’ଣ କରିବା? ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସର ସମୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ବିଗୁଲ୍ (କାରଖାନାର ସାଇରନ) ବନ୍ଦ ହୋଇଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ କୋଣ କୋଣରେ ବିକାଶର ଝଣ୍ଡା ଉଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗର ଭିତ୍ତି ରଖାଯାଉଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ଲଗାତର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଚାଲିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, କ୍ଷେତ-କୃଷକ ହେଉ, କିମ୍ବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉ, ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ଜରୁରୀ । ବିଗତ ୨୦-୨୫ ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟର ଯୋଗାଯୋଗର କାୟାକଳ୍ପ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ବି ଏଠାରେ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଗଲା । ସର୍କୁଲାର ରୋଡ୍ ଅର୍ଥାତ ସରଦାର ପଟେଲ ରିଙ୍ଗ୍ ରୋଡ, ଏବେ ଆହୁରି ଚଉଡ଼ା କରାଯାଉଛି । ଏବେ ଏହା ଛଅ ଲେନର ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କ ହେଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସହରର ସବୁଠାରୁ ଭିଡ଼ ଇଲାକାର ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ୍ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହିପରି, ବିରମଗାମ-ଖୁଦଡ଼-ରାମପୁରା ସଡ଼କ ଚଉଡ଼ା ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର କୃଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଏହି ଯେଉଁ ନୂଆ ଅଣ୍ଡରପାସ୍, ରେଳ ଓଭରବ୍ରିଜ୍, ଏହା ସହରର ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, କେବଳ ଲାଲ ରଙ୍ଗର ପୁରୁଣା ବସ୍ ଚାଲୁଥିଲା । ଲାଲ ବସ୍, ଯୁଆଡ଼େ ଗଲେବି କେବଳ ଲାଲ ବସ୍, କିନ୍ତୁ ଆଜି ବିଆରଟିଏସ୍ ଜନମାର୍ଗ ଏବଂ ଏସି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ନୂଆ ସୁବିଧା ଦେଉଛି । ମେଟ୍ରୋ ରେଳର ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଇଜ୍ ଅଫ ଟ୍ରାଭେଲ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ସହର ଆଖପାଖରେ ବଡ଼ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଅଞ୍ଚଳ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଏଭଳି ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଲଷ୍ଟର୍ସ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗର ଅଭାବ ଅଡ଼ୁଆ କରୁଥିଲା । ଆପଣମାନେ ୨୦୧୪ରେ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଲେ, ଏହାପରେ ଗୁଜରାଟର ଏହି ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ମୁଁ କାମ କଲି । ୧୧ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର କିଲୋମିଟରର ନୂଆ ରେଳ ଟ୍ରାକ ଗୁଜରାଟରେ ବିଛାଯାଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ରେଳବାଇ ନେଟୱର୍କର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଜରାଟକୁ ମିଳିଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଫାଇଦା ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର, ସହରରେ ରହୁଥିବା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣ, ଆମର ରାମାପୀର ନୋ ଟୋକରୀ, ଆମର ରାମପିରାର ଟିଲା, ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଯିବା ଆସିବାରେ ରାମାପିରା ର ଟିଲା । ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ଗରିବଙ୍କ ଗାରିମା ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ । ଆଜି ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପାଖରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଗରିବଙ୍କ ନୂଆ ଘର, ତାହାର ଏକ ସାକ୍ଷାତ ଉଦାହରଣ । ଗରିବଙ୍କୁ ୧୫୦୦ ନୂଆ ପକ୍କା ଘର ମିଳିବାର ଅର୍ଥ ଅସଂଖ୍ୟ ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଡ଼ିବା । ଏଥର ନବରାତ୍ରିରେ, ଦୀପାବଳିରେ ଏସବୁ ଘରେ ରହୁଥିବା ଚେହେରାରେ ଅଧିକ ଖୁସି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏଥିସହ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ବାପୁଙ୍କ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ଆମର ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷ, ସରଦାର ସାହେବଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମୂର୍ତ୍ତି, ଆମେ କାମ କୁରା କରିଛୁ । ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମର କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, କିନ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେହି ସମୟରେ ଆମ ଅନୁକୂଳ ନଥିଲେ, ବୋଧହୁଏ ଏହା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଅନୁକୂଳ ବି ନଥିଲା, ସେହି କାରଣରୁ ମୁଁ ଏହି କାମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିନଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସେଠାକୁ ପଠାଇଲେ,ଯେପରି ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ ୟୁନିଟି ସରଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଏହି ଭବ୍ୟ ସ୍ମାରକ ଦେଶ ଓ ଦୁନିଆ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିଛି, ଯେତେବେଳେ ସାବରମତୀ ଆ୍ୟମର ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ମୋ କଥା ଲେଖିକି ରଖନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁ, ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣାଭୂମି, ଏହି ଆମର ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ହିଁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଶ୍ରମିକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବନଶୈଳୀ ମିଳୁ, ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଝୁପୁଡ଼ି ଘରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇ ପକ୍କା ଘରର ସୋସାଇଟି ନିର୍ମାଣର କଷ୍ଟ ଉଠାଇଥିଲୁ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟରେ ଝୁପୁଡ଼ି ସ୍ଥାନରେ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣର ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅଭିଯାନ ଲଗାତର ଜାରି ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହାକୁ କେହି ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ପୂଜା କରେ । ମୁଁ ଏଥର ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ କହିଥିଲି, ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା, ସହରୀ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ ବନାଇବା ଆମର ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା । ରେହଡ଼ି- ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ କେହି କେବେ ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ । ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି ଏହି ଯୋଜନା କାରଣରୁ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଲକ୍ଷ ରେହଡ଼ି-ଫୁଟପାଥ ଏବଂ ଠେଲାବାଲା ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ମିଳୁଛି, ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି, ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷାଧିକ ସାଥୀଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ଫାଇଦା ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଗରିବୀକୁ ପରାସ୍ତ କରି ଗରିବୀରୁ ବାହାରି ପାରିଛନ୍ତି, ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଏହି ତଥ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ, ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗରିବୀରୁ ବାହାରକୁ ଆଣିବା, ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏ ଗରିବ ଯେବେ ଗରିବୀରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରନ୍ତି, ତେବେ ଏମାନେ ନିଓ-ମିଡଲ କ୍ଲାସ ରୂପରେ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ଏହି ନିଓ-ମିଡଲ କ୍ଲାସ ଏବଂ ପୁରୁଣା ମିଡଲ କ୍ଲାସ, ଉଭୟ ଦେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏହା କି ନିଓ ମିଡଲ କ୍ଲାସ ଏବଂ ମିଡଲ କ୍ଲାସ, ଉଭୟ ଦେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ଆମର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଭାଇମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତ ଖୁସି ଖବର, ଯେଉଁ ଦିନ ବଜେଟରେ ୧୨ ଲକ୍ଷର ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଛାଡ଼ ହୋଇଛି, ସେହିଦିନରୁ ବିରୋଧୀମାନେ ତ ବୁଝି ପାରୁନାହାନ୍ତି ଏହା କିପରି ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଆନ୍ତୁ, ଆମ ସରକାର ଜିଏସଟିରେ ସଂସ୍କାର ଆଣୁଛି ଏବଂ ଏଇ ଦୀପାବଳି ପୂର୍ବରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଉପହାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କାରଣରୁ ଆମର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଫାଇଦା ମିଳିବ ଏବଂ ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରୁ କର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଚଳିତ ଥର ଦୀପାବଳିରେ ବ୍ୟବସାୟୀ ଭାଇ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ଅନ୍ୟ ପରିଜନ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖୁସିର ଦୁଇଗୁଣ ବୋନସ ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ମୁଁ ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର କଥା କହୁଥିଲି, ଏବେ ପିଏମ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାରେ ଆମେ ବିଜୁଳି ବିଲକୁ ଶୂନ କରୁଛୁ । ଗୁଜରାଟରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ଛଅ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ପରିବାରଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କେବଳ ଗୁଜରାଟରେ ୩ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତି ମାସ ବିଜୁଳି ବିଲରେ ବଡ଼ ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହର ଆଜି ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପର ସହର ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଲୋକମାନେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ମଜା ଉଡ଼ାଉଥିଲେ । ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଧୂଳି-ବାଲି ଉଡ଼ୁଥିଲା, କୁଢ଼ କୁଢ଼ ଅଳିଆ-ବର୍ଜ୍ୟ, ଏହା ହିଁ ସହରର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ମୋତେ ଆଜି ଖୁସି ଲାଗୁଛି କି ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଦେଶରେ ପ୍ରଶଂସା ପାଉଛି । ଏହା ଅହମ୍ମଦାବାଦର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭିଯାନ ଗୋଟିଏ ଦିନର ନୁହେଁ, ଏହା ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଏବଂ ଦୈନିକ କରିବାର କାମ । ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସ୍ୱଭାବରେ ପରିଣତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ତାହାପରେ ଇପସିତ ସଫଳତା ମିଳିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏହେି ସାବରମତୀ ନଦୀର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା? ଏକ ଶୁଖିଲା ନାଳ ଭଳି ଥିଲା, ଏଥିରେ ସର୍କସ ହେଉଥିଲା, ପିଲାମାନେ କ୍ରିକେଟ ଖେଳୁଥିଲେ । ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଲୋକମାନେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ କି, ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବେ । ଏବେ ଏଠାକର ସାବରମତୀ ରିଭରଫ୍ରଣ୍ଟ ଏହାର ଗୌରବ ବଢ଼ାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାଙ୍କରିୟା ହ୍ରଦର ପାଣି ମଧ୍ୟ ଖରାପ ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଗନ୍ଧଉଥିଲା । ଆଖପାଖରେ ବୁଲିବା ବି ମୁସ୍କିଲ ଥିଲା ଏବଂ ଅସାମାଜିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ଏହି ବାଟ ଦେଇ କେହି ଯିବାକୁ ସାହସ କରୁନଥିଲେ । ଆଜି ଏହା ବୁଲିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉଚିତ ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିଛି । ହ୍ରଦରେ ବୋଟିଙ୍ଗ ହେଉ କିମ୍ବା କିଡସ୍ ସିଟିରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମସ୍ତି କିମ୍ବା ଜ୍ଞାନର ସଙ୍ଗମ, ଏହି ସବୁକିଛି ଅହମ୍ମଦାବାଦର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଚିତ୍ର । କାଙ୍କରିଆ କାର୍ନିଭାଲ ତ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ବଡ଼ ଗହଣା ପାଲଟିଛି, ଏହା ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଆକର୍ଷକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ୟୁସ୍କୋ ୱାର୍ଲଡ ହେରିଟେଜ ସିଟି । ପୁରୁଣା ଦରୱାଜା ହେଉ, ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ହେଉ କିମ୍ବା ଏହି ଧରୋହର, ଆଜି ଆମର ଏହି ସହର ପୁରା ଦୁନିଆର ମାନଚିତ୍ରରେ ଚମକୁଛି । ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂଆ ଓ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହେଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କଥା କୁହନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଦପ୍ତରରେ ବି ଏହାର ନାମ ନଥିଲା । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କଥା ଯେତେବେଳେ ଉଠେ, ଆମେ କୁହନ୍ତି ଚାଲ ଆବୁ ଯିବା, ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟର ଦୀବ ଦମନ ଯିବା, ଏହି ଦୁଇ ସ୍ଥାନରେ ଆମ ଦୁନିଆ ଥିଲା । ଧାର୍ମିକ ଲୋକମାନେ ସୋମନାଥ, କିମ୍ବା ଦ୍ୱାରକା କିମ୍ବା ଅମ୍ବାଜୀ ଯାଉଥିଲେ । ଏହି ୪/୫ ଜାଗାକୁ ହିଁ ଯାଉଥିଲେ । ଆଜି ଗୁଜରାଟ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡେଷ୍ଟିନେସନ ହୋଇପାରିଛି । କଚ୍ଛର ରଣ-ବାଲିରେ ସଫେଦ ରଣ ଦେଖିବାକୁ ଦୁନିଆ ଆଜି ପାଗଳ । ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ ୟୁନିଟି ଦେଖିବାକୁ ମନ ହେଉଛି, ବେଟ ଦ୍ୱାରକାର ପୋଲ ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ଗାଡ଼ିରୁ ଓହ୍ଲାଇ ପାଦରେ ଚାଲୁଛନ୍ତି । ଥରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଗଲେ ବନ୍ଧୁ, ଫଳ ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦ କନସର୍ଟ ଇକୋନୋମିର ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ କୋଲଡ ପ୍ଲେ କନସର୍ଟ ହୋଇଥିଲା, ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ହେଉଛି । ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବସିବାର କ୍ଷମତା ସହିତ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଷ୍ଟାଡିୟମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆକର୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି କି ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବଡ଼ ବଡ଼ କନସର୍ଟ ବି ଆୟୋଜନ କରିପାରୁଛି ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆରମ୍ଭରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି । ଏହି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ଋତୁ ହେଉଛି - ନବରାତ୍ରି, ବିଜୟାଦଶମୀ, ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି । ଆଗକୁ ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡିÿକ ଆସୁଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ପର୍ବ କିନ୍ତୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା (ସ୍ୱାଧୀନତା)ର ପର୍ବ ହେବା ଉଚିତ । ତେଣୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଭୂମିରୁ ମୁଁ ଭାରତର ମୋର ସହ-ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିବେଦନ କରୁଛି, ଆମକୁ ଜୀବନରେ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ – ଯେ ଆମେ ଯାହା କିଣିବୁ, ତାହା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେବ, ତାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବ । ଘର ସାଜସଜ୍ଜା ପାଇଁ, ଆପଣ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଉଚିତ । ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଉପହାର ପାଇଁ କେବଳ ସେହି ଜିନିଷ ବାଛନ୍ତୁ ଯାହା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ । ମୁଁ ବିଶେଷକରି ଦୋକାନୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ - ଆପଣମାନେ ଏହି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ । ଆପଣମାନେ ସଂକଳ୍ପ କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ ଯେ, ଆପଣ ବିଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ଏକ ବୋର୍ଡ ଲଗାନ୍ତୁ ଯେଉଁଥିରେ ଲେଖାଥିବ କି, “ଏଠାରେ କେବଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକ୍ରି ହୁଏ” । ଆମର ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମହାନ ଉତ୍ସବ ପାଲଟିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ ଥର ଆରମ୍ଭରେ ଲୋକମାନେ ନିରାଶାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବେ, ସେଥିପାଇଁ ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ରିଭର ଫ୍ରଣ୍ଟ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ହସରେ ଉଡ଼ାଇ ଦେଇଥିଲେ । ରିଭର ଫ୍ରଣ୍ଟ ଆସିଛି କି ନାହିଁ ? ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ବିଷୟରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରିଥିଲି, ସମସ୍ତେ ମୋତେ ପରିହାସ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ, ନିର୍ବାଚନ ଆସୁଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୋଦୀ ଏହାକୁ ଆଣୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଷ୍ଟାଚୁ୍ୟ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ? ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହିତ ଦେଖୁଛି କି ନାହିଁ ? ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କଚ୍ଛରେ ରଣ ଉତ୍ସବ ବିଷୟରେ କହିଲି, ଲୋକମାନେ କହିଲେ, କଚ୍ଛ କିଏ ଯିବ ? କିଏ ରଣକୁ ଯିବ? କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ି ଲାଗୁଛି । ଲୋକମାନେ ଛଅ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ବୁକ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଘଟିଲା କି ନାହିଁ ? ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି – କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିଥାନ୍ତେ କି ? ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର କଳ୍ପନା କରିଥିଲି, ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଉପହାସ କରିଥିଲେ । ପଚାରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ଜିନିଷ କିପରି ଘଟିପାରେ, ଏପରି କୋଠା କିପରି ନିର୍ମିତ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଅଧ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏ ସବୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି କାରଣ ମୁଁ ଚାହଁ ଯେ ଆପଣ ଏହି ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସାବଧାନତାର ସହିତ ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣମାନେ ଏହାର ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି, ଯଦି ନିଜକୁ ଏଥିରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରନ୍ତି, ତେବେ ଦେଶବାସୀ ତୁମର ସଂକଳ୍ପକୁ କେବେ ବିଫଳ ହେବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ । ଦେଶବାସୀ ସେମାନଙ୍କର ଝାଳ ଏବଂ ରକ୍ତ ଦେବେ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି କି ଏହାର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଭାରତ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଲଞ୍ଚିଙ୍ଗ ପ୍ୟାଡ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲା । ଭାରତ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଡ଼ାଇ ଦେଇଥିଲା । ଭାରତ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର କରିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳଦୂଆ ହଲାଇ ଦେଇଥିଲା । ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଶିବ ଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ କେହି ଯାଇ ନଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଆମର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ିଥିଲା । ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇଥିଲେ । ଏବେ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ଆମର ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘଟଣା ପ୍ରମାଣିତ କରେ ଯେ, ଯଦି ଆମେ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ସଂକଳ୍ପ କରିବା, ସମର୍ପଣ ହେବା ତେବେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ସହିତ ସଫଳତା ପାଇବା । ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ କହୁଛି, ଏହି ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବ । ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ “ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ”ର ବାହକ ହେବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଜପିବେ ଏବଂ ତା’ପରେ ଆମେ ଆଉ କେବେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବୁ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କୋଭିଡ ପରିିସ୍ଥିତି ଥିଲା, ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଟିକା ଆମ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ୩୦-୪୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଯାଉଥିଲା । କୋଭିଡ ସମୟରେ କ’ଣ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଲୋକମାନେ ସନେ୍ଦହ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲା, ନିଜର ଟିକା ନିଜେ ତିଆରି କରିଥିଲା ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା । ଏହା ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ । ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୋର ସାଥୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଉପାୟରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଶିଖାଇଛନ୍ତି, ମୋ ଭିତରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ଭରି ଦେଇଛନ୍ତି, ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହୋଇ ସାରିଥିବ ।
ସେଥିପାଇଁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜପଥ ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ (ସ୍ୱଦେଶୀ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ) । ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜପଥ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ (ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାରତ) । ଯେଉଁମାନେ ଜିନିଷ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି ତଥା ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିରନ୍ତର ଆପଣଙ୍କର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ ରଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବେ ବାହାରୁ କିଛି କିଣିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଆମକୁ ଏହି ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏପରି ଏକ ଉଦାହରଣ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସଂକଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲେ, ସେମାନେ ଏକତ୍ର ହୋଇ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ସହ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥାନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ । ଆମକୁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଯେପରି ଗୁଜରାଟ ସର୍ବଦା ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ । ବିକାଶର ଏହି ମୂଲ୍ୟବାନ ଉପହାର ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ! ଗୁଜରାଟ ବହୁତ ପ୍ରଗତି କରୁ, ସଫଳତାର ନୂଆ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚୁ । ଗୁଜରାଟରେ ସେହି କ୍ଷମତା ଅଛି, ତାହା କାର୍ଯ୍ୟ ଜରିଆରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି । ମୋ ସହିତ ଗର୍ବରେ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଧନ୍ୟବାଦ!