Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Ahmedabad, Gujarat
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
What an atmosphere all of you have created today!
Hon’ble Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet C. R. Patil, all the ministers of the Gujarat government, Mayor of Ahmedabad Pratibha ji, other public representatives, and my brothers and sisters of Ahmedabad!
Today, all of you have truly created an atmosphere. Many times I think, how fortunate I am to receive the love and blessings of these lakhs of people. No matter how much I thank you, it will never be enough. Look, there stands a little Narendra over there!
Friends,
Currently, there is a wonderful enthusiasm for Ganeshotsav across the country. With the blessings of Lord Ganpati Bappa, today marks the auspicious beginning of many projects connected to the development of Gujarat. It is my good fortune that today I have had the opportunity to dedicate numerous development projects to you. I heartily congratulate all of you for these development works.
Friends,
In this monsoon season, several parts of Gujarat too have been experiencing heavy rainfall. Across the country, incidents of cloudbursts are happening one after another, and when we watch scenes of such devastation on TV, it becomes difficult to even compose ourselves. I express my condolences to all the affected families. This fury of nature has become a challenge for the entire human race, for the whole world, for our entire country. The central government, together with all state governments, is fully engaged in relief and rescue operations.
Friends,
This land of Gujarat is the land of two Mohans. One is the Sudarshan Chakra-dhari Mohan, our Dwarkadhish Shri Krishna, and the other is the Charkha-dhari Mohan, the saint of Sabarmati, Pujya Bapu. Today, Bharat continues to grow stronger by following the path shown by both of them. The Sudarshan Chakra-dhari Mohan taught us how to defend the nation and society. He made the Sudarshan Chakra a shield of justice and security, one that hunts down the enemy even in the ‘pataal’ (underground) and delivers punishment. That very spirit is reflected today in Bharat’s decisions—felt not only by our nation, but by the whole world. Our Gujarat and Ahmedabad have witnessed the difficult days of the past. When rioters, during kite fights, would even take lives; when people had to live under curfews; when on festivals the soil of Ahmedabad would be stained with blood. These aggressors shed our blood, while the Congress government sitting in Delhi did nothing. But today, we do not spare terrorists and their masters, no matter where they hide. The world has seen how Bharat avenged Pahalgam. In just 22 minutes, everything was obliterated. By striking deep inside, hitting pre-decided targets hundreds of kilometres away, we attacked the very nerve centre of terrorism. Operation Sindoor became a symbol of the ‘shaurya’ (valour) of our armed forces and the ‘iccha shakti’ (will power) of Sudarshan Chakra-dhari Mohan’s Bharat.
Friends,
The charkha-dhari Mohan, our Pujya Bapu, showed the path of Bharat’s prosperity through ‘swadeshi’ (self-reliance). Here we have the Sabarmati Ashram. This Ashram stands as a witness that the party which enjoyed power for decades in Bapu’s name, trampled on his very soul. What did they do with Bapu’s mantra of ‘swadeshi’? For years now, those who run their politics in Gandhi’s name—you would not have heard a single word about ‘swachhta’ (cleanliness) from their mouths, nor about ‘swadeshi’. The country cannot understand what happened to their vision. For sixty to sixty-five years, Congress ruled Bharat while keeping it dependent on other nations—so that they could play games with imports and indulge in scams while in government. But today, Bharat has made ‘atmanirbharta’ (self-reliance) the foundation of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With the strength of our farmers, our fishermen, our cattle breeders, and our entrepreneurs, Bharat is rapidly advancing on the path of development—on the path of self-reliance. And look at how many cattle breeders we have in Gujarat, and see the strength of our dairy sector! Just a few hours ago, I met the Prime Minister of Fiji. He spoke with great respect and admiration, saying he too wished to develop his dairy sector and cooperative movement like ours. Friends, it is our cattle breeders who have strengthened our dairy sector, and among them, our sisters have contributed the most. Our sisters have made the dairy sector strong and self-reliant through their dedication, and today its praises are being sung across the world.
But friends,
Today we can clearly see how politics across the world is driven by economic self-interest, everyone is busy serving their own agenda. From this land of Ahmedabad, I want to say to my small entrepreneurs, to my shopkeeper brothers and sisters, to my farmer brothers, to my cattle-rearing brothers and sisters—and I say this from the soil of Gandhi—that for my country’s small entrepreneurs, farmers, and cattle-rearers, for each one of you, I give you my repeated assurance: for Modi, your interests are paramount. My government will never allow any harm to come to small entrepreneurs, farmers, or cattle-rearers. No matter how great the pressure may be, we will continue to strengthen our ability to endure it.
Friends,
Today, the ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’ (Self-reliant India Campaign) is getting great energy from Gujarat, and behind this are two decades of hard work. This young generation of today has not seen those days when curfews were imposed here almost daily. Doing business and trade was made difficult, and an atmosphere of unrest was maintained. But today, Ahmedabad is among the safest cities in Bharat, and this has been achieved by all of you.
Friends,
The environment of peace and security that has been created in Gujarat is yielding positive results all around us. Today, every type of industry is expanding on the soil of Gujarat. The entire state takes pride in seeing how our Gujarat has become a manufacturing hub. You must be aware, especially the elder brothers and sisters among you, when the movement for a separate Gujarat was taking place, the ‘Mahagujarat Movement’—many people told us, “Why do you want to separate Gujarat? You will starve to death. What do you have? Neither minerals, nor perennial rivers. Out of ten years, seven years go by in drought. No mines, no industries, not much agriculture. On one side there is the Rann, and on the other side is Pakistan—what will you do?” They mocked us saying, “Apart from salt, you have nothing.” But when the responsibility fell upon Gujarat to stand on its own feet, the people of Gujarat did not step back. And today, to those who once asked what Gujarat had—we may not have a single diamond mine, but nine out of ten diamonds in the world are processed and polished here in Gujarat.
Friends,
A few months ago, I came to Dahod. Powerful electric locomotive engines are being manufactured in the railway factory there. Today, metro coaches made in Gujarat are being exported to other countries. Apart from this, whether it is motorcycles or cars, Gujarat is producing them in very large numbers. Big companies from across Bharat and the world are setting up factories here. Gujarat was already making different parts of airplanes and exporting them. Now the work of making transport aircraft has also started in Vadodara. Aircraft are being manufactured here in Gujarat itself—doesn’t that make us proud? Now Gujarat is also becoming a major centre for electric vehicle manufacturing. Tomorrow, on the 26th, I am going to Hansalpur, where a very big initiative related to electric vehicle manufacturing is being launched. Today, all modern electronic devices cannot be made without semiconductors. Gujarat is now going to make a big name in the semiconductor sector as well. Textiles, gems and jewellery have already become the identity of Gujarat. When it comes to medicines and vaccines, Gujarat accounts for nearly one-third of Bharat’s total exports of pharma products.
Friends,
Today, Bharat is moving rapidly forward in the fields of solar, wind, and nuclear energy. Gujarat’s contribution to this progress is among the highest. Just now, while coming from the airport, there was a grand roadshow—truly remarkable! You all did wonders. The roadshow itself was magnificent, and people were standing on rooftops, in balconies. Naturally, I greeted them respectfully, but as my eyes scanned the surroundings, I noticed that solar rooftop power plants could be seen on the rooftops of most houses. Gujarat is also becoming a major hub of green energy and petrochemicals. Gujarat plays a significant role in meeting the country’s petrochemical needs. Our plastic industry, synthetic fibre, fertilizers, medicines, paint industry, cosmetics—all of these largely depend on the petrochemical sector. In Gujarat, old industries are expanding. I still remember—there was a time when people constantly lamented. Those who recall the situation 30 years ago know what people cried about: “The mills have closed, the mills have closed, the mills have closed.” Every day, it was the same story. Whenever any leader came, journalists would ask only one question: “The mills have shut down, what will you do about it?” Back then, it was under the Congress party. But today, while the sirens of the mills may have fallen silent, the flag of development is flying high in every corner of Gujarat. New industries are being established, and all these efforts are strengthening the vision of a self-reliant Bharat. As a result, continuous employment opportunities are being created for the youth of Gujarat.
Friends,
Whether it is industry, farming, or tourism, excellent connectivity is very important. In the past 20–25 years, the connectivity of Gujarat has been completely transformed. Even today, many road and rail projects have been inaugurated and foundation stones laid here. The circular road, that is, the Sardar Patel Ring Road, is now being widened further. It is becoming a six-lane wide road. This will reduce traffic jam problems in the most crowded areas of the city. Similarly, widening of the Viramgam–Khudad–Rampura Road will give convenience to farmers and industries here. These new underpasses and railway overbridges will further improve the city’s connectivity.
Friends,
There was a time when only old red buses used to run. People used to say—wherever you want to go, you go in the “red bus.” But today, BRTS ‘Janmarg’ (Bus Rapid Transit System Corridor) and AC-electric buses are providing new facilities. The metro rail is also expanding rapidly, and this has ensured ease of travel for the people of Ahmedabad.
Friends,
Around every city of Gujarat, there is a big industrial corridor. But until 10 years ago, there was a lack of good rail connectivity between ports and such industrial clusters. When you sent me to Delhi in 2014, I began the work of solving this problem of Gujarat as well. In the last 11 years, nearly 3,000 kilometres of new railway tracks have been laid in Gujarat. The entire railway network in Gujarat has been 100 percent electrified. The railway projects that Gujarat has received today will benefit farmers, industries, and pilgrims alike.
Friends,
Our government is committed to giving the poor living in cities a life of dignity. A direct proof of this is our Ramapir no Tekro, our Ramapir’s Tila, which one sees while coming and going from the airport. Pujya Bapu always emphasized the dignity of the poor. Today, the new homes built for the poor at the entrance of the Sabarmati Ashram are a living example of this. Giving 1,500 pucca houses to the poor means laying the foundation for countless new dreams. The happiness on the faces of those living in these houses will be even greater this Navratri and Diwali. Along with this, as a true tribute to Pujya Bapu, the renovation of Bapu’s Sabarmati Ashram is also happening. Our two great personalities—Sardar Sahib’s grand statue, the Statue of Unity, we completed that work. At that time, I also wanted to take up the work of Sabarmati Ashram, but the central government then was not supportive of us. Perhaps, they were not even supportive of Gandhi ji. Because of that, I could never move that work forward. But since you sent me there, just as the Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel has become a great centre of inspiration for Bharat and the world, and when the renovation work of the Sabarmati Ashram is completed, mark my words, friends, our Sabarmati Ashram is going to become the greatest land of inspiration for peace in the whole world.
Friends,
It has been our mission that our worker families get a better life. That is why, we took the initiative in Gujarat to build pucca gated societies for those living in slums many years ago. Over the past years, many such projects have been completed in Gujarat where houses have been built in place of slums, and this campaign is continuously going on.
Friends,
The one whom nobody cared about—Modi gives respect to them. I had said from Red Fort this time—priority to the backward, and making the life of the urban poor easier is also our very big priority. Even the street vendors were never taken care of by anyone earlier. Our government started the PM SVANidhi Yojana for them. Today, because of this scheme, nearly 70 lakh street vendors across the country are able to get loans from banks. This has also benefited lakhs of people in Gujarat.
Friends,
In the past 11 years, 25 crore people have overcome poverty and come out of it. For the world, this is a wonder—such a big figure of 25 crore people coming out of poverty. All economies across the world are discussing this today.
Friends,
When a poor person comes out of poverty, he emerges as a new strength in the form of the neo middle class. Today, this neo middle class and our traditional middle class—together—are becoming a great strength of the country. Our continuous effort is to empower both the neo middle class and the middle class. For our brothers in Ahmedabad, there is good news—on the day income tax exemption was announced for income up to 12 lakh rupees in the budget, the Opposition could not even understand how this was possible.
Friends,
Get ready—our government is bringing reforms in GST as well, and a big gift is being prepared for you before this Diwali. Because of the GST reform, our small entrepreneurs will benefit, and the tax on many items will also be reduced. Whether it is the business community or our families, everyone is going to get a double bonus of happiness this Diwali.
Friends,
Just now I was talking about the PM Surya Ghar initiative. Now, through the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, we are bringing electricity bills down to zero. In Gujarat alone, nearly six lakh families have joined this scheme so far. The government has provided more than three thousand crore rupees to these families in Gujarat itself. As a result, they are now saving a substantial amount every month on their electricity bills.
Friends,
Ahmedabad city today is becoming a city of dreams and resolutions. But there was a time when people used to mock Ahmedabad by calling it ‘Gardabad’. Dust and dirt flying everywhere, heaps of garbage—that had become the city’s misfortune. I am happy that today, in the matter of cleanliness, Ahmedabad is making a name for itself in the country. This has been possible only because of the cooperation of every citizen of Ahmedabad.
But friends,
This cleanliness, this campaign of ‘Swachhata’ is not for just one day. It is work to be done generation after generation, every single day. Make cleanliness a habit, only then will we achieve the desired results.
Friends,
How was our Sabarmati river earlier? It used to be like a dry drain, circuses were held in it, children played cricket there. The people of Ahmedabad resolved to change this situation. Now, the Sabarmati Riverfront is adding pride to this city.
Friends,
Even the water of Kankaria Lake used to be green and foul-smelling due to weeds. Walking around it was difficult, and it had become a favourite place for anti-social elements—nobody dared to pass through there. Today, it has become one of the best places to visit. Whether it is boating in the lake or the fun-and-learning mix for children at Kids City, this is all part of the changing picture of Ahmedabad. The Kankaria Carnival—that has become a big jewel of Ahmedabad, giving the city a new identity.
Friends,
Ahmedabad is emerging today as an attractive centre of tourism. Ahmedabad is a UNESCO World Heritage City. Whether it is the old city gates, the Sabarmati Ashram, or the heritage sites here, our city today shines brightly on the world map. Now, new and modern forms of tourism are also developing rapidly here. When we used to talk about tourism earlier, Ahmedabad or Gujarat did not even have a mention in the Dasada office records. In those days, when it came to tourism, people from Gujarat used to say, “Let’s go to Abu,” and people from South Gujarat would go to Diu and Daman. That was our whole world. Religiously inclined travellers would visit Somnath, Dwarka, or Ambaji—just four or five such places. But today, Gujarat has become an important destination for tourism. In the Rann of Kutch, the world is going crazy to witness the White Rann. People want to see the Statue of Unity, they come to see the bridge at Bet Dwarka, and even get down from their vehicles to walk across it. Once you take a decision, my friends, the results do come. Today, Ahmedabad is becoming a major hub of the concerts economy. A few months ago, the Coldplay concert held here was talked about across the world. With a seating capacity of one lakh people, Ahmedabad’s stadium too has become a centre of attraction. This shows that Ahmedabad is capable of hosting grand concerts as well as major sporting events.
Friends,
At the beginning, I had spoken about festivals. This is the season of festivals—Navratri, Vijayadashami, Dhanteras, Deepawali, all are coming. These are, of course, festivals of our culture, but they should also become festivals of ‘Atmanirbharta’ (self-reliance). And so, I want to once again repeat my appeal to you, and from the land of Pujya Bapu, I am also appealing to my fellow citizens of Bharat. We must adopt one mantra in our lives—that whatever we buy, it will be Made in India, it will be Swadeshi. For home decoration, you should buy Made in India goods. For gifts to friends, choose only those that are made in Bharat, by the people of Bharat. I especially want to say this to shopkeepers and traders—you can contribute greatly to moving this nation forward. Decide firmly that you will not sell foreign goods, and put up a board with pride that says, “Only Swadeshi sold here.” With these small efforts of ours, these festivals will turn into grand celebrations of Bharat’s prosperity.
Friends,
Many times, in the beginning, people might have been more used to disappointment. I remember, when I first spoke about the Riverfront, everyone laughed it off. “Has the Riverfront come up or not?” When I held a press conference about the Statue of Unity, everyone mocked me, saying, “Elections are coming, that’s why Modi ji is bringing this up.” But tell me, has the Statue of Unity been built or not? Today, does the world look at it with amazement or not? When I spoke about the Rann Utsav in Kutch, people said, “Who will ever go to Kutch? Who goes to the Rann?” But today, there are long queues; people book their trips six months in advance. Did it happen or not? An aircraft manufacturing plant is being set up in Gujarat—could anyone have imagined that? I remember when I first visualized GIFT City, almost everyone made fun of it—asking how such a thing could happen, how such buildings could be built. But today, GIFT City is writing one of the proudest chapters of Bharat. I am reminding you of all this because I want you to carefully see the potential of this nation. If you revere it, if you dedicate yourself to it, then the people of Bharat will never let your resolve fail. The people of this country will give their sweat and blood. There was a time when, after so many terrorist attacks, it was believed that nothing could be done to the enemy. But Bharat carried out surgical strikes and destroyed their launching pads. Bharat conducted air strikes and blew up their training centres. Bharat carried out Operation Sindoor and struck at their very core. Bharat’s Chandrayaan landed at Shiv Shakti Point, where no one had gone before, and hoisted our Tricolour. Shubhanshu Shukla went to the International Space Centre. Now preparations for Gaganyaan are going on. Work is also underway for building our own space station. Friends, each of these events proves that if we resolve with faith, with dedication, then with the blessings and support of the people—who are a form of God—we achieve success. With that same confidence, I say, this nation will become self-reliant. Every citizen of this country will be a carrier of “Vocal for Local.” Every citizen will live by the mantra of Swadeshi. And then, never again will we face a situation where we have to depend on others.
Friends,
When the Covid situation was there, earlier it used to take 30–40 years for a vaccine made somewhere in the world to reach our country. People were doubtful about what would happen during Covid. But this country decided, created its own vaccine, and delivered it to 140 crore citizens. This is the strength of our country. With faith in that strength, I want to say to my fellow friends of Gujarat — the lessons you taught me, the way you taught me, the energy and enthusiasm you filled in me — by 2047, when Bharat will celebrate 100 years of Independence, this nation will have become a ‘Viksit Bharat’.
Therefore, friends,
A vital highway to build a ‘Viksit Bharat’ is swadeshi (indigenous self-reliance). Another vital highway is Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). And to all those who create things, who manufacture, who produce, I appeal to you—keep continuously improving your quality, keep reducing your costs. You will see, the people of Bharat will never need to buy anything from outside. We must awaken this spirit and set such an example before the world. There are many countries, my friends, that when faced with a crisis, they stand tall and firm, and they achieve results. For us too, this is an opportunity. We must move forward with the strength to fulfil our resolve. I have full faith that just as Gujarat has always supported me, the entire nation will support me, and the country will surely emerge as a ‘Viksit Bharat’. My heartfelt congratulations to all of you on receiving these precious gifts of development! May Gujarat progress greatly, reach new heights; whatever strength Gujarat has, it will prove it through action. I express my deep gratitude to all of you! And now, with full strength, say with me:
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are in Gujarati language, which has been translated here in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী অহমদাবাদতা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
নখোয় পুম্নমক্না ফীভম অসি য়াম্না নুংঙাইহল্লি!
গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী আচার্য় দেবব্রতজী, মফম অসিগী মীয়াম্না পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐগী মরুপ সি.আর. পাতিল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, অহমদাবাদকী মেয়র প্রতিভাজী, অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশি অমসুং অহমদাবাদকী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি ময়াম পুম্নমক্না অসিগুম্বা ফীভম অমা শেমগৎলে। কয়ারক ঐহাক্না খল্লি মদুদি মীওই লাখ কয়াগী নুংশিবা অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল ফংজবা অসি ঐহাক্কী য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। ঐনা ময়ামবু ফনা থাগৎলবসু মদুনা মপুং ফাহনবদি ঙমলরোই। য়েংবীয়ু, অপীকপা নরেন্দ্র খরা মফম অসিদা লেপ্লি।
মরুপশিং,
হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা গনেশোতসবকী নুংঙাইরবা থৌরম অমা পাংথোক্লি। গনপতি বাপ্পাগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা, গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু ঙসি শঙ্গাখ্রে। ঙসি ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমা লৈবাক অসিগী মীয়াম পুম্নমক্কী মফমদা কত্থোকপগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবা অমনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক্তা ঐনা ময়াম পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী নোংজু পন্থা অসিদা, গুজরাতকী মফম কয়াদা নোং য়াম্না চুই। লৈবাক অসিদা ক্লাউদব্রস্তশিং মথং-মথং থোক্লি অমসুং ঐখোয়না তিভিদা মাং-তাক্নিংঙাই ওইবা থৌদোকশিং উবা মতমদা, ঐখোয় ইশাবু লাকশিনবদা অৱাবা ওইরকই। শোকহল্লবা ইমুং মনুং পুম্নমক্তা ঐহাক্না ঐহাক্কী অৱাবা ফোংদোকচরি। মহৌশাগী অকিবা অসি মীওইবা খুন্নাই, মালেম অমসুং লৈবাক পুম্বগীদমক শীংনবা ওইরক্লি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকার পুম্নমক্কা লোয়ননা রিলিফ অমসুং রেস্ক্যুগী থবকশিংদা য়াওরি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী লম অসি মোহন অনিগী লমনি। সুদর্শন-চক্রধারী মোহান অমা হায়বদি ঐখোয়গী দ্বারকাদিশ শ্রী কৃষ্ণ অদুগা অতোপ্পা চরখাধারী মোহান হায়বদি সবরমতীগী সেন্ত, পুজ্যা বাপু। মখোয় অনিমক্না তাকপীবা লম্বীদা চৎতুনা ভারত অসি লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। সুদর্শন-চক্রধারি মোহন্না ঐখোয়দা লৈবাক অমসুং খুন্নাই অসি করম্না ঙাকথোক্কদগে হায়বদু তাকপীখি। মহাক্না সুদর্শন চক্রবু জস্তিস অমসুং সেক্যুরিতীগী ঙাক্লৌ অমা ওইহনখি, মসিনা মপান্দা লৈবা য়েক্নববুসু থেংনৈ অমসুং মখোয়বু চৈরাক পী। অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙসি ভারতকী ৱারেপশিংদা লৈবাক অসিনা ফাওরি। লৈবাক অসি খক্তনা নত্তনা মালেম অসিনা ফাওরি। ঐখোয়গী গুজরাত অমসুং অহমদাবাদনা অৱাবা মতমশিং উবা ফংখি। পুন্সি অসি কর্ফিয়ুগী মখাদা চত্থখি। অহমদাবাদকী লম অসি কুহ্মৈশিংদা ঈখেং তাখি। তেরোরিস্তশিংনা ঐখোয়গী ঈখেং তাহনখি অমসুং দিল্লীদা লৈরম্বা কংগ্রেস সরকারনা করিসু তৌখিদে। অদুবু ঙসিদি ঐখোয়না তেরোরিস্তশিং অমসুং মখোয়গী মাস্তরশিংবু, মখোয়না মফম অমা হেক্তদা লোৎলবসু কনবা ঙম্লোই। মালেমনা ভারতনা পাহলগামগীদমক করম্না লৌশিনবগে হায়বদু উখ্রে। ওপরেসন সিন্দুর অসি ঐখোয়গী লান্মীগী থৌনা অমসুং সুদর্শন চক্রধারী মোহনগী ভারতকী ইথিলগী খুদম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা বাপু, চরখাধারী মোহন্না স্বদেশীগী খুত্থাংদা ভারতকী চাউখৎপগী লম্বী তাকখি। মসিদা ঐখোয়না সবরমতী আশ্রম ফংলি। আশ্রম অসি মহাক্কী মিংদা চহি তরাগী খুজিং কয়া লৈঙাক পায়দুনা লাকখিবা পার্তী অদুনা বাপুগী থম্মোয়বু কায়থহনখিবা, বাপুগী স্বদেশীগী মন্ত্রদা করি তৌখিবগে হায়বগী খুদম্নি। ঙসিদি, হৌখিবা চহি কয়া অসিদা গান্ধীগী মিংদা গারীশিং নুমিৎ চুপ্পা থৌরিবা মীওইশিংগী থম্মোয়দগী স্বচ্ছতা নৎত্রগা স্বদেশী হায়বা ৱাহৈ অসি অদোম্না তাবা ফংলরোই। লৈবাক অসিনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি করি তৌরবনো হায়বা খঙবা ঙমদে? চহি ৬৫ লৈবাক অসিবু লৈঙাক্লম্বা কংগ্রেসনা ভারতপু অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মখা পোলহন্দুনা থমখি। মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না সরকারদা লৈরিঙৈদা ইম্পোর্তশিংদা মেনিপ্যুলেৎ তৌবা অমসুং স্কেম তৌবা ঙমখি। অদুবু ঙসিদি ভারতনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবগীদমক মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি য়ুম্ফম ওইরে। মহাক্কী লৌমীশিং, মহাক্কী ঙামীশিং, মহাক্কী শা-ষন য়োকপা মীওইশিং, মহাক্কী ওন্তপ্রিন্যুওরশিং অসিগী শক্তিনা ভারত অসি চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি, মশা-মরোমদোম লেপচবগী লম্বীদা মাংলোমদা চংশিল্লি। গুজরাত্তা শা-ষন য়োকপা মীওই কয়াম লৈবগে অমসুং ঐখোয়গী দাইরী সেক্তরগী শক্তি অদু য়েংসি। ঐহাক্না হন্দক্তা ফিজীগী প্রধান মন্ত্রীগা উন্নদুনা হল্লকখি। মহাক্নাসু মখোয়গী দাইরী সেক্তর, মখোয়গী কোওপরেতিব মুভমেন্ত অসি য়াম্না ইকায় খুম্নবা উৎতুনা শন্দোক্না তাকখি অমসুং অসিগুম্বা অমা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তৌগদবনি হায়খি। মরুপশিং, ঐখোয়গী শা-ষন য়োকপা মীওইশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংনা শা-ষন য়োকপদা খ্বাইদগী চাউনা মতেং পাংলি। শা-ষন য়োকপীদুনা, ইচে-ইচলশিংনা ঐখোয়গী দাইরী সেক্তরবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি, মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহনখি অমসুং ঙসিদি মফম পুম্বদা মসিগী থাগৎপা ফোংদোক্লি।
অদুবু মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক্না ঙসি মালেমদা লৈরিবা ইকনোমিক ইন্তরেস্ত পোলিতিক্স অসি য়াম্না ফজনা উরি, মী খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী থবকশিং তৌবদা থৱায় য়াওরি। অহমদাবাদকী লমদম অসিদগী ঐহাক্না ঐহাক্কী অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, ঐহাক্কী অপীকপা দুকান ফম্লিবা ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্কী শা-ষন য়োকপা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ঐহাক্না গান্ধীগী লমদম অসিদগী ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্কীদমক, অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্না অমুক হন্না অদোমদা হায়জরি মদুদি মোদীগীদমক অদোমগী অপাম্বনা খ্বাইদগী মরু ওই। ঐহাক্কী সরকারনা অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা মীওইশিংদা অমত্তা শোকহল্লোই। প্রেসর কয়া লাকপা তারবসু, ঐখোয়না থেংনবা ঙম্নবা ঐখোয়গী পাঙ্গল হেনগৎহনখিগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ান অসি গুজরাত্তগী ইনর্জী য়াম্না ফংলি অমসুং মসি চহি তরাগী খুজিং অনিগী কন্না হোৎনবগী মহৈনি। ঙসিগী নহা ওইরিবা জেনরেসন অসিনা নুমিৎ খুদিংগী কর্ফিয়ু থমখিবা মতম অদু উবা ফংদ্রে। মফম অসিদা ললোন-ইতিক তৌবদা খুদোংচাদবা ওইখি, তম্বা ঙমদবা ফিভম অমদা লৈখি। অদুবু ঙসিদি অহমদাবাদ অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শাফবা ওইবা শহরশিংগী মনুংদা অমা ওইরে অমসুং ময়াম পুম্নমক্না মসি উৎখ্রে।
মরুপশিং,
গুজরাত্তা শেমখিবা শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী নুংঙাইরবা মহৈ ঐখোয়না উরি। ঙসিদি গুজরাতকী লমদম অসিদা মখল খুদিংমক্কী ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎলক্লি। ঐখোয়গী রাজ্য অসি মেনুফেকচরিং হব অমা ওইরকপা উবদা গুজরাত পুম্নমক চাউথোকচরি। ময়ামগী মরক্তা লৈরিবা মীওইশিং, অহল ওইরবা ইচিল-ইনাওশিং, ময়াম্না গুজরাতপু খায়দোক্নবা খোংজং চংশিল্লকপা মতম, মহা গুজরাত মুভমেন্তকী মতাংদা খঙলমগনি। মতম অদুদা মীওই কয়ানা ঐখোয়দা হায়খি মদুদি গুজরাতপু খায়দোক্লগা নখোয়না করি তৌবা পাম্বগে, নখোয়না চারা হেন্দুনা শীগনি, মখোয়না হায়রম্মি মদুদি, নখোয়দা করি লৈবগে, মিনরেল লৈতে, পেরিনিএল রিভর লৈতে, চহি তরাগী মনুংদা চহি তরেৎ ইকং থোক্লি, মাইন লৈতে, অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রী লৈতে, লৌউ-শিংউ লৈতে, মসিগী মথক্তা থংননা মরুভুমি লৈরি অমসুং অতোপ্পা নাকল অমদদি পাকিস্তান লৈ, নখোয়না করি তৌগনি, থুমগী নত্তনা নখোয়না করি লৈবগে হায়না মখোয়না হায়রম্মি, মখোয়না ঐখোয়বু করেম্নখি, অদুবু গুজরাতকী থৌদাং অদু লাকপা মতমদা হৌজিক ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা তাই, মদুদগী গুজরাতকী মীয়াম্না তুং হনখিদে অমসুং ঙসিদি নখোয়দা করি লৈবগে, হায়রিবা মীওইশিংনা হায়রি ইনাও ঐখোয়দা দাইমন্দ লৈতে, দাইমন্দ মাইন অমা ফাওবা লৈতে অদুবু মালেম অসিগী দাইমন্দ তরাগী মনুংদা মাপনদি ঐখোয়গী গুজরাতকী লমদম অসিদগী ওইরি।
মরুপশিং,
থা খরগী মমাংদা ঐহাক দহোদতা লাকখি। মফম অদুগী রেলৱে ফেক্তরীদা পাৱরফুল ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিব ইঞ্জিনশিং শেমগৎলি। ঙসিদি গুজরাত্তা শাবা মেত্রো কোচশিং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা থাদোক্লি। মসিদা নত্তনা, মোতোরসাইকল নৎত্রগা কার ওইরবসু, মদুগী অয়াম্বা শরুক গুজরাত্তা পুথোক্লি। লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী অচৌবা কম্পনীশিংনা মফম অসিদা ফেক্তরীশিং লিংখৎলি। গুজরাত্তা এয়রপ্লানশিংগী তোঙান তোঙানবা পার্তশিং শেম্বা অমসুং মখোয়গী এক্সপোর্ত তৌবগী থবক চত্থরি। হৌজিক ভদোদারাদা ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ্ত শেমগৎপগী থবকসু হৌরে। ঐখোয়গী গুজরাত্তা এয়রপ্লানশিং শাবা হৌরে, অদুনা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওবরা নৎত্রগা ফাওদবরা? হৌজিক গুজরাতসু ইলেক্ত্রিক ভেহিকল পুথোকপগী য়াম্না চাউবা সেন্তর অমা ওইরক্লি। ঐহাক হয়েং ২৬তা হনসালপুরদা চৎকনি। ইলেক্ত্রিক ভেহিকল পুথোকপগা মরী লৈননা য়াম্না চাউবা থৌরাং অমা মফম অদুদা লৌখৎলি। ঙসি শেম্লিবা মোদর্ন ইলেক্ত্রোনিক দিভাইস খুদিংমক সেমিকন্দক্তরশিং য়াওদনা শেম্বা ঙম্লোই। গুজরাতনা হৌজিক সেমিকন্দক্তর সেক্তরদসু অচৌবা মমিং অমা শেমগদৌরি। তেক্সতাইল ওইগেরা নৎত্রগা রত্ন অমসুং জুয়েলরী ওইগেরা, গুজরাত অসি মসিগী পোত্থোকশিংগীদমক্তা মমিং চৎলি। হিদাক-লাংথক ওইগেরা নত্ত্রগা ভেক্সিন ওইগেরা, ফার্মা পুথোকপদা লৈবাক অসিগী এক্সপোর্তকী শরুক অহুম থোকপগী অমা গুজরাত্তগী লাকই।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতনা সোলর, ৱিন্দ অমসুং ন্যুক্লিয়র ইনর্জীগী লমদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। মসিদা গুজরাতনা খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াখি। ঐহাক এয়রপোর্ত্তগী লাকপগা নখোয়না অচৌবা রোদ শো অমা পাংথোকখি! অদোম্না অচৌবা থবক অমা পাংথোকখি, রোদ শো অসি য়াম্না চাউনা পাংথোকখি অদুবু মীশিং অদু য়ুমথক্তা লেপমখি, বেলকোনীদা লেপমখি, ঐনা মখোয়দা ইকোক নোন্দুনা ইকায়খুম্নবা উৎখি, অদুবু ঐগী মীৎনা কোইনা য়েংগী, অমসুং য়ুমথক্কী সোলার পৱার প্লান্তশিং অদু য়ুম অয়াম্বগী য়ুমথক্তা উবা ফংখি। গুজরাত অসি গ্রীন ইনর্জী অমসুং পেত্রো কেমিকেলশিংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লি। লৈবাক অসিগী পেত্রো কেমিকেলগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক গুজরাতনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়গী প্লাস্তিক ইন্দস্ত্রী, সিন্থেতিক ফাইবর, ফর্তিলাইজর, হিদাক-লাংথক, পেন্ত ইন্দস্ত্রী, কোসমেতিক্সকী খ্বাইদগী চাউবা য়ুম্ফম অসি পেত্রোকেমিকেল সেক্তরনি। গুজরাত্তা অরিবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি পাকথোক চাউথোক্লি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐখোয়না মতম কুইনা ঐখোয়গী ইকোক্তা খুৎ থমদুনা কপখি। চহি ৩০গী মমাংগী নুমিৎ অদু নীংশিংলিবা মীওইশিংনা, করিগীদমক কপখিবনো, “মিলশিং অসি থিংখ্রে, মিলশিং অসি থিংখ্রে, মিলশিং অসি থিংখ্রে”। নুমিৎ খুদিংগী চপ মান্নবা স্তোরী ওইখি। করিগুম্বা লুচিংবা অমা লাক্লবদি, পাউমীশিংনা ৱাহং অমা খক্তমক হংখি মদুদি, মিলশিং থিংজিনখ্রে, অদোম্না করি তৌগনি? মতম অদুদা লৈরিবা অদু কংগ্রেস ওইরম্মি। ঙসিদি গুজরাত্তা হায়রিবা সাইরেনশিং অসি লেপখ্রবসু চাউখৎপগী ফিরাল অসি মফম খুদিংদা ৱাংনা পাইরি। অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিংগী য়ুম্ফম থোল্লি অমসুং মসিগী হোৎনবা পুম্নমক অসিনা আত্মনির্ভর ভারতপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা গুজরাতকী নহারোলশিংগীদমক্তা লেপ্পা লৈতনা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা লৈরি।
মরুপশিং,
ইন্দস্ত্রী, লৌউ-শিংউ নত্রগা তুরিজম ওইগেরা, অফবা কন্নেক্তিবিতী অসি মখোয়গীদমক য়াম্না মরু ওই। হৌখিবা চহি ২০-২৫ অসিদা গুজরাতকী কন্নেক্তিবিতী অসি অহোংবা পুরক্লে। ঙসিসু মফম অসিদা লম্বী অমসুং রেলগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। সর্ক্যুলর রোদ হায়বদি সরদার পতেল রিং রোদ অসি হৌজিক পাকথোক চাউথোক্লে। হৌজিক্তি মসি লেন তরুক্কী লম্বী অমা ওইরক্লি। মসিনা শহরগী খ্বাইদগী মী কুংনা চৎপা মফমশিংদা ত্রাফিক জামগী প্রোব্লেম হন্থহল্লগনি। মসিগা মান্ননা, বীরামগাম-খুদাদ-রামপুরা লম্বী পাকথোকহনবনা মফম অসিগী লৌমীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। অনৌবা অন্দরপাসশিং, রেলৱে ওভরব্রিজশিং অসিনা শহরগী কন্নেক্তিবিতী হেন্না ফগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
মতম অমদা, অরিবা রেদ বস খক্তমক চেল্লম্মি। রেদ বস, অদোম্না মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা রেদ বস অমদা চৎপা য়াই, অদুবু ঙসিদি বি.আর.তি.এস. জনমার্গ অমসুং এ.সি.-ইলেক্ত্রিক বসশিংনা মফম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। মেত্রো রেলসু খোঙজেল য়াংনা পাকথোক চাউথোক্লি অমসুং মসিনা অহমেদাবাদীদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী শহর খুদিংমক্কী অকোইবদা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর অমা লৈ। অদুবু চহি ১০গী মমাংদা, পোর্তশিং অমসুং অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তরশিংগী মরক্তা হেন্না ফবা রেলগী কন্নেক্তিবিতী লৈরমদে। অদোম্না ঐহাকপু ২০১৪দা দিল্লীদা থারকপা মতমদা, ঐহাক্না গুজরাতকী সমস্যা অসি কোকহন্নবা থবক পায়খৎপা হৌখি। চহি ১১গী মনুংদা, গুজরাত্তা অনৌবা রেল ত্রেক কিলোমিতর লিশিং অহুম শাখ্রে। গুজরাতকী অপুনবা রেলৱে নেৎৱার্ক অসি ১০০% ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখ্রে। ঙসিসু গুজরাতনা ফংলিবা রেলৱে প্রোজেক্তশিং অসিনা লৌমীশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ভক্তশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা শহরদা লৈরিবা লায়রবশিংদা ইকাই খুম্নবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা হোৎনরি। মসিগী অচেৎপা খুদম অমা হায়রগদি ঐখোয়গী রামাপির নো তেকারো, ঐখোয়গী রামাপির মুনদ, এয়রপোর্ত্তগী লাকপা মতমদা রামাপির মুনদ অসিনি। পুজ্যা বাপুনা লায়রবশিংগী ইকাই খুম্নবদা য়াম্না মরুওইনা লৌরম্মি। ঙসি, সবরমতী আশ্রমগী চংফমদা লায়রবশিংগীদমক্তা শাবা অনৌবা য়ুমশিং অসি মসিগী অশেংবা খুদম্নি। লায়রবশিংদা কংক্রিৎকী য়ুম ১৫০০ ফংহনবা হায়বসিনা মশীং থীঙমদ্রবা অনৌবা মঙলানশিংগী য়ুম্ফম থোনবনি। নবরত্রিদা, দিৱালীদা, হায়রিবা য়ুমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগী মায়কৈদা নুংঙাইবা অসি অমুক্কা হেন্না হেনগৎহনগনি। মসিগা লোয়ননা, পুজ্যা বাপুদা অশেংবা ইকায় খুম্নবা ওইনা, বাপুগী সবরমতী আশ্রমসু নৌনা শেমগৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অথোইবা মীওই অনি, সরদার সাহেবকী মীতমগী থবক লোইশিনখ্রে। মতম অদুদা ঐহাক্না সবরমতী আশ্রমদা থবক তৌবা পাম্লম্মি, অদুবু মতম অদুদা কেন্দ্র সরকারনা ঐহাক্কী মায়কৈদা লেপ্পীখিদে, গান্ধীজীগী মায়কৈদসু থবক তৌখিদে অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না থবক অদু মাংলোমদা পুখৎপা ঙমখিদে। অদুম ওইনমক, স্তেচু ওফ য়ুনিতীগুম্না, সরদার বল্লভভাই পতেলগী চাউরবা মেমোরিয়েল অসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী ইথিল পীবা মফম অমা ওইরকপগুম্না, সবরমতী আশ্রমগী নৌহৌননা শেমগৎ-শাগৎপগী থবক লোইরবা মতুংদা, ঐহাক্কী ৱাহৈশিং অসি ইদুনা থম্বীয়ু, মরুপশিং, ঐখোয়গী সবরমতী আশ্রম অসি মালেমগী ওইনা শান্তিগী খ্বাইদগী চাউবা ইথিল পীবা লমদম অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থবক শুরিবা ইমুংশিংদা হেন্না ফবা পুন্সি অমা ফংহনবা অসি ঐখোয়গী মিসন ওইরি। মরম অসিনা, চহি কয়াগী মমাংদা, ঐখোয়না গুজরাত্তা স্লমদা লৈরিবশিংগীদমক গেৎ সোসাইতীশিং শেম্নবা খোংথাং লৌখৎখি। হৌখিবা চহিশিংদা, গুজরাত্তা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা স্লমশিংদগী য়ুমশিং শেমগৎনবা লোইশিনখ্রে অমসুং মসিগী খোঙজং অসি মখা তানা চত্থরি।
মরুপশিং,
মোদীনা কনাগুম্বা অমত্তনা থওইবীদ্রবা মীওই অদুবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। হন্দক্তি ঐহাক্না লাল কিল্লাদগী হায়জখি মদুদি শোত্থরবা কাংলুপশিংবু মরুওইবা পীরি। শহরগী লায়রবশিংগী পুন্সি লায়থোকহনবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবা অমনি। মমাংদা, লম্বীদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী মরমদা কনানসু হংখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গীদমক্তা পি.এম. স্বানিধি য়োজনা হৌদোকখি। ঙসিদি, স্কিম অসিনা মরম ওইদুনা, লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই লাখ তরেৎ অমসুং থেল্লা ইনবা মীওইশিংনা বেঙ্কশিংদগী লোন ফংলি, পুম্নমক ওইথোকপা ঙম্লে, গুজরাতকী মীওই লাখ কয়ানা মসিগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, মীওই করোর ২৫ লায়রবা মায়থিবা পীবা ঙমখ্রে অমসুং লায়রবা কোকহনখ্রে। অসিগুম্বা অচৌবা মশিং অসি মালেমগী ওইনা অঙকপা অমনি। মীওই করোর ২৫না লায়রবদগী থোরকপা ঙমখ্রে। মালেমগী ইকোনোমিস্ত পুম্নমক্না মসি ঙসি খন্নরি।
মরুপশিং,
লায়রবা মীওইশিং অসি লায়রবদগী কোক্লকপা মতমদা, মখোয় অসি নিও মিদ্দল ক্লাসকী মওংদা অনৌবা পাঙ্গল অমা ওইরকই। ঙসিদি, নিও মিদ্দল ক্লাস অমসুং ঐখোয়গী অরিবা মিদ্দল ক্লাস অনিমক অসি লৈবাক অসিগী য়াম্না চাউরবা ফোর্স অমা ওইরক্লি। নিও মিদ্দল ক্লাস অমসুং মিদ্দল ক্লাস অনিমকপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। অহমদাবাদকী ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা নুংঙাইবা পাউ অমা লৈরি, বজেত্তা লুপা লাখ ১২গী ইনকমদা ইনকম তেক্স লৌথোকখিবা নুমিত্তা, ওপোজিসন্না মসি করম্না ওইরকখিবনো হায়বদু লৌশিনবা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা জি.এস.তি.দসু রিফোর্ম তৌরি। দিৱালীগী মমাংদা অদোমগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমা শেম শারে। জি.এস.তি.গী রিফোর্মগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী অপীকপা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংনা মতেং ফংলগনি অমসুং পোৎলম কয়াগী তেক্স হন্থরগনি। হায়রিবা মতম অসিদা দিৱালীদা, বিজিনেস ক্লাস ওইগেরা নত্রগা ঐখোয়গী ইমুং মনুংগী মীহুৎ ওইগেরা, মীপুম খুদিংমক্না নুংঙাইবা অনি থোক্না ফংলগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐহাক্না পি.এম. সুর্য় ঘরগী মতাংদা ঙাংখি। হৌজিক পি.এম. সুর্য় ঘর মুফ বিজলী য়োজনাগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ইলেক্ত্রিসিতী বিল অসি জিরো ওইহল্লে। হৌজিক ফাওবদা গুজরাতকী ইমুং লাখ তরুক্না স্কিম অসিদা য়াওখ্রে। গুজরাত খক্তদা লৈঙাক্না ইমুংশিং অসিদা লুপা করোর লিশিং অহুম হেন্না পীখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না হৌজিক থা খুদিংগী ইলেক্ত্রিসিতী বিলদা অচৌবা সেভিং অমা ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি, অহমদাবাদ শহর অসি মঙলান অমসুং ৱারেপশিংগী শহর অমা ওইরক্লি। অদুবু মতম অমদা অহমদাবাদপু গর্দাবাদ হায়না কৌদুনা মীশিংনা নোক্নরমখি। মফম পুম্নমক্তা উফুল, ৱাইফুল অমসুং অমোৎপা মপৈ-মপৈ লৈরমখি, মসি শহর অসিগী লাইবক থীবা ওইরকখি। ঙসি অহমদাবাদনা লৈবাক অসিদা লুনানবগী লমদা মমিং লৈরক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মসি অহমদাবাদী খুদিংমক্না মতেং পাংবদগী ওইথোকপা ঙমখি।
অদুবু মরুপশিং,
হায়রিবা ক্লিননেস দ্রাইব অসি নুমিৎ অমখক্তগী থবক নত্তে, মসি নুমিৎ খুদিংগী, চারোন-শুরোনগী মতুং ইন্না পাংথোক্কদবা থবক অমনি। লুনানবা হায়বসি নহাক্কী হৈনবী ওইহল্লু, মদু খক্তনা নহাক্না পাম্লিবা মহৈ অদু ফংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সবরমতী তুরেল অসি করম্বা ফীভমদা লৈরমখিবগে? মসি অকংবা ঈচেল অমা ওইরম্মি, সর্কসশিং মসিদা পাংথোক্লম্মি, অঙাংশিংনা ক্রিকেৎ শান্নরম্মি। অহমদাবাদকী মীয়াম্না ফীভম অসি হোংদোক্নবা ৱাশক লৌখি। হৌজিক মফম অসিদা লৈবা সবরমতী তুরেলনা শহর অসিগী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
কানকারিয়া পাৎকী ঈশিং অসি অমোৎ-অকাইনা মরম ওইদুনা মচু অসি শংলমখি অমসুং নমথিবা মনম চেলমখি। মসিদা চত্থোক চৎশিন তৌবদসু অৱাবা ওইরম্মি অমসুং মসি এন্তি-সোসিএল ইলিমেন্তশিংগী খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইরম্মি, মফম অসিদগী কনা অমত্তনা থোরকপা ঙমদে। ঙসিদি মসি চৎনবা খ্বাইদগী ফবা মফম অমা ওইরে। পাৎ অসিদা বোতিং তৌবা ওইরো নত্রগা কিদস সিতীদা অঙাংশিংগীদমক্তা নুংঙাইবা অমসুং লৌশিং তানশিন্নবগী থৌরম অমা ওইরো, মসি পুম্নমক্না অহমদাবাদকী অহোংবা মওং উৎলি। কানকারিয়া কার্নিভাল অসি অহমদাবাদকী অচৌবা খুদোল অমা ওইরে, মসিনা অহমদাবাদতা অনৌবা মশক অমা পীরে।
মরুপশিং,
ঙসি অহমদাবাদ অসি তুরিজমগী য়াম্না পাম্নবা মফম অমা ওইরক্লি। অহমদাবাদ অসি য়ুনেস্কোগী ৱার্ল্দ হেরিতেজ সিতি অমনি। অরিবা গেৎশিং, সবরমতী আশ্রম নৎত্রগা মফম অসিগী হেরিতেজশিং ওইরো, ঙসি ঐখোয়গী শহর অসি মালেমগী মেপতা মঙাল লৈরে। হৌজিক্তি অনৌবা অমসুং মোদর্ন ওইবা তুরিজমগী পাম্বৈশিংসু মফম অসিদা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি অমসুং ঐখোয়না তুরিজমগী মতাংদা ৱারী শানবদা, গুজরাতকী দাসাদা ওফিসতা মসিগী মমিং অসি পনখিদে। তুরিজমগী মতাংদদি, গুজরাতকী মীয়াম্না হায়নৈ মদুদি, ঐখোয় আবুদা চৎকনি। অমসুং খা গুজরাতকী মীয়াম্না দিউ দামান্দা চৎকনি। ঐখোয়গী কোইফম অসি মসিগী অরোইবা অনি অসিদা লৈ। অমসুং ধর্মগী ওইবা মরমশিংগীদমক চৎপা মীওইশিংনা সোমনাথ নৎত্রগা দ্বারকা নৎত্রগা অম্বাজীদা চৎনরম্মি। মসি মফম মরি নৎত্রগা মঙা খক্তনি। ঙসি গুজরাত অসি তুরিজমগী মরু ওইবা মফম অমা ওইরক্লি। মালেম অসিনা কুচ্ছকী রনদা ৱাইত রন উবদা অঙকপা ফাওই। মীয়াম্না স্তেচু ওফ য়ুনিতী উবা পাম্মি, মীয়াম্না বেৎ দ্বারকাগী থোং য়েংনবা লাকই, মখোয়না কারদগী কুমথদুনা খোংনা চৎলি। মরুপশিং, করিগুম্বা অদোম্না ৱারেপ লৌখ্রবদি, ফল অদু শোইদনা ফংগনি। ঙসি অহমদাবাদ অসি কন্সর্ত ইকোনোমীগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লি। থা খরগী মমাংদা মফম অসিদা পাংথোকখিবা কোল্দপ্লেগী কন্সর্ত অসি মালেম শীনবা থুংনা ঙাংনরি। মী লাখ অমা য়েংনবা কেপাসিতী লৈবা অহমদাবাদকী স্তেদিয়ম অসি মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনবগী মফম অমা ওইরি। মসিনা উৎলি মদুদি অহমদাবাদনা অচৌবা কন্সর্তশিং পাংথোকপা ঙম্মি অমসুং অচৌবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পাংথোক্নবা শেম-শারি।
মরুপশিং,
হৌরকপদা ঐহাক্না অদোমদা কুহ্মৈশিংগী মতাংদা পনখি। হৌজিক কুহ্মৈগী মতমনি। হৌজিক নবরত্রি, বিজয়া দশমী, ধনতেরস, দীপাৱলি, হায়রিবা কুমহৈ পুম্নমক লাক্কদৌরি। মসি ঐখোয়গী চৎনবীগী কুমহৈশিং খক্তা নত্তে, মসি মশা-মরোমদোম লেপচবগী কুমহৈসু ওইগদবনি অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না অমুক হন্না অদোমদা হায়জরি অমসুং ঙসি পুজিয়া বাপুগী লমদম অসিদগী লৈবাক মীয়ামদা ঐহাক্না হায়জরি, ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিদা মন্ত্র অমা শেমগদবনি, ঐখোয়না করিগুম্বা খল্লবসু, মদু মেদ ইন ইন্দিয়া ওইগনি, স্বদেশী ওইগনি। য়ুমগী লৈতেংগীদমক করিগুম্বা লৈরবসু, মদু মেদ ইন ইন্দিয়া ওইগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না মরূপশিংদা করিগুম্বা খুদোংচাবা অমা পীবা পাম্লবদি, খুদোংচাবা অদু ভারত্তা শাবা, ভারতকী মীয়াম্না শাবা ওইগদবনি। অমসুং ঐহাক্না মরু ওইনা দুকান ফম্লিবা ইচিল-ইনাওশিংদা হায়জনীংবদি, লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎপদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং লৌবিয়ু। অদোম্না মপানগী পোৎলমশিং য়োল্লোই হায়না ৱারেপ লৌরসি, অমসুং ঐহাক্না স্বদেশী ওইবা পোৎলমশিং খক্তমক ঐগী মফমদা য়োল্লি হায়না চাউথোক্না বোর্দ থেৎপীয়ু। ঐখোয়গী অপীকপা হোৎনবশিং অসিগা লোইননা, হায়রিবা কুমহৈশিং অসি ভারতকী চাউখৎপগী কুমহৈশিং ওইরগনি।
মরুপশিং,
হৌরকপদা য়াম্না তোইনা, মীয়াম্না হেন্না নুংঙাইতবা উবা ফংই, অসুম্না ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক্না অহানবা ওইনা রিভর ফ্রন্তকী মতাংদা ফোঙদোকপা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্না মসি ফাগী অমনি হায়না খল্লম্মি। রিভর ফ্রন্ত অসি শাখ্রবরা নৎত্রগা শাদ্রিবরা? মসি শাখ্রবরা নৎত্রগা শাদ্রিবরা? ঐহাক্না স্তেচু ওফ য়ুনিতীগী প্রেস কনফরেন্স অমা পাংথোকখি। মীপুম খুদিংমক্না ঐহাক্কী মফমদা শাওনিংবা উৎখি। মীপুম খুদিংমক্না হায়খি মদুদি মীখল লাক্কদৌরি, মরম অদুনা মোদী সাহেবনা মসি পুরক্লি। স্তেচু ওফ য়ুনিতী অসি শাখ্রবরা নৎত্রগা শাখিদ্রবরা? মালেমনা মসি উরবা মতুংদা অঙকপা পোকখিবরা? কচ্ছকী রনউসব, মীয়াম্না হায়নরম্মি মদুদি সর কচ্ছতা কনানা চৎকনি? কনাগুম্বা অমনা রন্দা চৎকদ্রা? ঙসিদি ক্যু লৈরে। মীয়াম্না থা ৬-৬গী মমাংদা বুক তৌই। মসি থোক্তবরা নৎত্রগা থোকপরা? গুজরাত্তা এয়রক্রাফ্ট ফেক্তরী অমা লিংখৎলি, কনাগুম্বা অমনা মসি খল্লমগদ্রা? ঐহাক্না মতম অমদা গিফ্ট সিতীগী মতাংদা খল্লম্বদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মতম অদুদা মীপুম খুদিংমক্না মসিবু ইকায় খুম্নখি। মসি পুম্নমক অসি মতৌ করম্না ওইগনি, অসিগুম্বা বিলদিং অমদা মসি পুম্নমক অসি মতৌ করম্না ওইগনি? মসি করম্না মফম অসিদা থোক্কনি? ঙসিদি গিফ্ট সিতীনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শক্নাইবগী ৱারী ইরি। অমসুং ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু ৱাফমশিং অসি নিংশিংহল্লি মরমদি অদোম্না লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল অদু কুপ্না য়েংগদবনি, অদোম্না মদুবু ইকাই খুম্নবা উৎলবদি লৈবাক মীয়াম্না অদোমগী ৱারেপ অদু মাংহল্লোই। লৈবাক মীয়াম্না মখোয়গী ঈ অমসুং থৌনা কৎকনি, তেরোরিস্ত এতেক কয়া থোকখ্রে, মখোয়না য়েক্নবশিংদা করিসু তৌবা ঙমলোই হায়না থাজৈ। সর্জিকেল স্ত্রাইকশিং পাংথোকখি, মখোয়গী লোঞ্চিং পেদশিংবু থুগাইখি। এয়র স্ত্রাইকশিং পাঙথোকখি, মখোয়গী ত্রেনিং সেন্তরশিং থুগাইখি। ওপরেসন সিন্দুর পাংথোকখ্রে, ঐখোয়না মখোয়গী নেভেলশিংদা লান্দাখি। চন্দ্রয়ান, শিৱ শক্তি পোইন্ত, কনাগুম্বা অমত্তা চঙখিদ্রিবা মফম অদুদা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল য়ৌখি। শুভাংশু শুক্লানা ইন্তর্নেস্নেল স্পেস সেন্তরদা চৎখি। অমসুং হৌজিক গগনযানগী শেম-শাবা পাইহনখি। ঐখোয়গী স্পেস স্তেসন শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। মরূপশিং, থৌদোক খুদিংমক্না তাক্লি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না ৱারেপ অমা লৌরবদি, ৱারেপ অদুদা থাজবা লৈগদবনি, থৌনা লৈগদবনি, ঐখোয়না ঈশ্বরগী মওং ওইরিবা মীয়ামগী য়াইফ-পাউজেল ফংলি, ঐখোয়না মখোয়গী মতেংসু ফংই। অমসুং মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা, ঐহাক্না হায়জরি, লৈবাক অসিনা মশানা মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক ভোকেল ফোর লোকেলগী খোলাউ লাওগনি। লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না স্বদেশীগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা হিংগনি অমসুং তুংলমচৎতা ঐখোয়না কনাগুম্বা অমদা মখা পোনবগী খুদোংচাবা পীরোই।
মরুপশিং,
কোবিদকী ফীভম অমা লৈরিঙৈদা, মফম অমদা ভেক্সিন অমা পুথোকপা মতমদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা য়ৌরকপদা চহি ৪০ চঙই, কোবিদকী মতমদা করি ওইরক্কনি হায়বগী মতাংদা মীয়াম্না হায়নরম্মি, লৈবাক অসিনা মশাগী ভেক্সিন অমা শেমদুনা অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০দা ভেক্সিন অসি ফংহনখি। লৈবাক অসিনা তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈরি, মসিগী মতিক অদুদা থাজবা লৈবগা লোয়ননা, ঐহাক্না গুজরাতকী ঐহাক্কী মরূপশিংদা হায়জরি মদুদি অদোম্না ঐঙোন্দা পীখিবা এজুকেসন, অদোম্না ঐঙোন্দা তাকপীরম্বা পাউতাকশিং, অদোম্না ঐঙোন্দা পীরম্বা থৌনা, অদোম্না ঐঙোন্দা পীরম্বা ইনর্জী অসিনা ২০৪৭তা লৈবাক অসিনা নীংখা তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইগনি।
অদুনা মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবগী মরুওইবা লম্বীদি স্বদেশীনি, মরুওইবা লম্বীদি আত্মনির্ভর ভারতনি অমসুং পোৎথোক পুথোক্লিবা, পোৎ-চৈ পুথোক্লিবা মীওইশিংদা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি তপ্না-তপ্না মখোয়গী মগুন হেনগৎহনবা, মখোয়গী মমল হন্থহনবা মতমদা, ভারতকী মীওই অমনা মপান্দগী করিগুম্বা অমত্তা লৈরোই। ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং মালেমগী মমাংদা মসিগী খুদম অসি থমগদবনি অমসুং মালেম অসিদা লৈবাক কয়া অমা লৈরি, মরূপশিং, খুদোংচাদবা লাকপদা মখোয়না মখোয়গী খোংফম চেৎনা লেপ্পি অমসুং মখোয়না মহৈ ফংবা ঙমহল্লি। ঐখোয়গীদমক্তা খুদোংচাবা অমা লাক্লে, ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱারেপ অদু মপুং ফাহন্নবা চপচানা থাজবা থম্বা মথৌ তাই। গুজরাতনা ঐঙোন্দা মতম পুম্নমক্তা মতেং পাংবগুম্না লৈবাক অসিনসু ঐঙোন্দা মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। চাউখৎ-থৌরাংগী মমল য়াম্লবা খুদোলশিং অসিগীদমক ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি! গুজরাতনা য়াম্না চাউখৎকদবনি, অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌগদবনি, গুজরাতকী শক্তি লৈ, মসি মশক থোক্না উৎকদবনি। ঐহাক অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি! ঐহাক্কা লোইননা মপুং ফানা হায়বিয়ু, ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়!
খুরুমজরি!
খঙহঞ্জবা: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসিগী শরুক খরদি গুজরাতী লোলদা ওই, মসিগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক অদু পীজরি।