Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Ahmedabad, Gujarat
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
What an atmosphere all of you have created today!
Hon’ble Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union Cabinet C. R. Patil, all the ministers of the Gujarat government, Mayor of Ahmedabad Pratibha ji, other public representatives, and my brothers and sisters of Ahmedabad!
Today, all of you have truly created an atmosphere. Many times I think, how fortunate I am to receive the love and blessings of these lakhs of people. No matter how much I thank you, it will never be enough. Look, there stands a little Narendra over there!
Friends,
Currently, there is a wonderful enthusiasm for Ganeshotsav across the country. With the blessings of Lord Ganpati Bappa, today marks the auspicious beginning of many projects connected to the development of Gujarat. It is my good fortune that today I have had the opportunity to dedicate numerous development projects to you. I heartily congratulate all of you for these development works.
Friends,
In this monsoon season, several parts of Gujarat too have been experiencing heavy rainfall. Across the country, incidents of cloudbursts are happening one after another, and when we watch scenes of such devastation on TV, it becomes difficult to even compose ourselves. I express my condolences to all the affected families. This fury of nature has become a challenge for the entire human race, for the whole world, for our entire country. The central government, together with all state governments, is fully engaged in relief and rescue operations.
Friends,
This land of Gujarat is the land of two Mohans. One is the Sudarshan Chakra-dhari Mohan, our Dwarkadhish Shri Krishna, and the other is the Charkha-dhari Mohan, the saint of Sabarmati, Pujya Bapu. Today, Bharat continues to grow stronger by following the path shown by both of them. The Sudarshan Chakra-dhari Mohan taught us how to defend the nation and society. He made the Sudarshan Chakra a shield of justice and security, one that hunts down the enemy even in the ‘pataal’ (underground) and delivers punishment. That very spirit is reflected today in Bharat’s decisions—felt not only by our nation, but by the whole world. Our Gujarat and Ahmedabad have witnessed the difficult days of the past. When rioters, during kite fights, would even take lives; when people had to live under curfews; when on festivals the soil of Ahmedabad would be stained with blood. These aggressors shed our blood, while the Congress government sitting in Delhi did nothing. But today, we do not spare terrorists and their masters, no matter where they hide. The world has seen how Bharat avenged Pahalgam. In just 22 minutes, everything was obliterated. By striking deep inside, hitting pre-decided targets hundreds of kilometres away, we attacked the very nerve centre of terrorism. Operation Sindoor became a symbol of the ‘shaurya’ (valour) of our armed forces and the ‘iccha shakti’ (will power) of Sudarshan Chakra-dhari Mohan’s Bharat.
Friends,
The charkha-dhari Mohan, our Pujya Bapu, showed the path of Bharat’s prosperity through ‘swadeshi’ (self-reliance). Here we have the Sabarmati Ashram. This Ashram stands as a witness that the party which enjoyed power for decades in Bapu’s name, trampled on his very soul. What did they do with Bapu’s mantra of ‘swadeshi’? For years now, those who run their politics in Gandhi’s name—you would not have heard a single word about ‘swachhta’ (cleanliness) from their mouths, nor about ‘swadeshi’. The country cannot understand what happened to their vision. For sixty to sixty-five years, Congress ruled Bharat while keeping it dependent on other nations—so that they could play games with imports and indulge in scams while in government. But today, Bharat has made ‘atmanirbharta’ (self-reliance) the foundation of building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With the strength of our farmers, our fishermen, our cattle breeders, and our entrepreneurs, Bharat is rapidly advancing on the path of development—on the path of self-reliance. And look at how many cattle breeders we have in Gujarat, and see the strength of our dairy sector! Just a few hours ago, I met the Prime Minister of Fiji. He spoke with great respect and admiration, saying he too wished to develop his dairy sector and cooperative movement like ours. Friends, it is our cattle breeders who have strengthened our dairy sector, and among them, our sisters have contributed the most. Our sisters have made the dairy sector strong and self-reliant through their dedication, and today its praises are being sung across the world.
But friends,
Today we can clearly see how politics across the world is driven by economic self-interest, everyone is busy serving their own agenda. From this land of Ahmedabad, I want to say to my small entrepreneurs, to my shopkeeper brothers and sisters, to my farmer brothers, to my cattle-rearing brothers and sisters—and I say this from the soil of Gandhi—that for my country’s small entrepreneurs, farmers, and cattle-rearers, for each one of you, I give you my repeated assurance: for Modi, your interests are paramount. My government will never allow any harm to come to small entrepreneurs, farmers, or cattle-rearers. No matter how great the pressure may be, we will continue to strengthen our ability to endure it.
Friends,
Today, the ‘Aatmanirbhar Bharat Abhiyan’ (Self-reliant India Campaign) is getting great energy from Gujarat, and behind this are two decades of hard work. This young generation of today has not seen those days when curfews were imposed here almost daily. Doing business and trade was made difficult, and an atmosphere of unrest was maintained. But today, Ahmedabad is among the safest cities in Bharat, and this has been achieved by all of you.
Friends,
The environment of peace and security that has been created in Gujarat is yielding positive results all around us. Today, every type of industry is expanding on the soil of Gujarat. The entire state takes pride in seeing how our Gujarat has become a manufacturing hub. You must be aware, especially the elder brothers and sisters among you, when the movement for a separate Gujarat was taking place, the ‘Mahagujarat Movement’—many people told us, “Why do you want to separate Gujarat? You will starve to death. What do you have? Neither minerals, nor perennial rivers. Out of ten years, seven years go by in drought. No mines, no industries, not much agriculture. On one side there is the Rann, and on the other side is Pakistan—what will you do?” They mocked us saying, “Apart from salt, you have nothing.” But when the responsibility fell upon Gujarat to stand on its own feet, the people of Gujarat did not step back. And today, to those who once asked what Gujarat had—we may not have a single diamond mine, but nine out of ten diamonds in the world are processed and polished here in Gujarat.
Friends,
A few months ago, I came to Dahod. Powerful electric locomotive engines are being manufactured in the railway factory there. Today, metro coaches made in Gujarat are being exported to other countries. Apart from this, whether it is motorcycles or cars, Gujarat is producing them in very large numbers. Big companies from across Bharat and the world are setting up factories here. Gujarat was already making different parts of airplanes and exporting them. Now the work of making transport aircraft has also started in Vadodara. Aircraft are being manufactured here in Gujarat itself—doesn’t that make us proud? Now Gujarat is also becoming a major centre for electric vehicle manufacturing. Tomorrow, on the 26th, I am going to Hansalpur, where a very big initiative related to electric vehicle manufacturing is being launched. Today, all modern electronic devices cannot be made without semiconductors. Gujarat is now going to make a big name in the semiconductor sector as well. Textiles, gems and jewellery have already become the identity of Gujarat. When it comes to medicines and vaccines, Gujarat accounts for nearly one-third of Bharat’s total exports of pharma products.
Friends,
Today, Bharat is moving rapidly forward in the fields of solar, wind, and nuclear energy. Gujarat’s contribution to this progress is among the highest. Just now, while coming from the airport, there was a grand roadshow—truly remarkable! You all did wonders. The roadshow itself was magnificent, and people were standing on rooftops, in balconies. Naturally, I greeted them respectfully, but as my eyes scanned the surroundings, I noticed that solar rooftop power plants could be seen on the rooftops of most houses. Gujarat is also becoming a major hub of green energy and petrochemicals. Gujarat plays a significant role in meeting the country’s petrochemical needs. Our plastic industry, synthetic fibre, fertilizers, medicines, paint industry, cosmetics—all of these largely depend on the petrochemical sector. In Gujarat, old industries are expanding. I still remember—there was a time when people constantly lamented. Those who recall the situation 30 years ago know what people cried about: “The mills have closed, the mills have closed, the mills have closed.” Every day, it was the same story. Whenever any leader came, journalists would ask only one question: “The mills have shut down, what will you do about it?” Back then, it was under the Congress party. But today, while the sirens of the mills may have fallen silent, the flag of development is flying high in every corner of Gujarat. New industries are being established, and all these efforts are strengthening the vision of a self-reliant Bharat. As a result, continuous employment opportunities are being created for the youth of Gujarat.
Friends,
Whether it is industry, farming, or tourism, excellent connectivity is very important. In the past 20–25 years, the connectivity of Gujarat has been completely transformed. Even today, many road and rail projects have been inaugurated and foundation stones laid here. The circular road, that is, the Sardar Patel Ring Road, is now being widened further. It is becoming a six-lane wide road. This will reduce traffic jam problems in the most crowded areas of the city. Similarly, widening of the Viramgam–Khudad–Rampura Road will give convenience to farmers and industries here. These new underpasses and railway overbridges will further improve the city’s connectivity.
Friends,
There was a time when only old red buses used to run. People used to say—wherever you want to go, you go in the “red bus.” But today, BRTS ‘Janmarg’ (Bus Rapid Transit System Corridor) and AC-electric buses are providing new facilities. The metro rail is also expanding rapidly, and this has ensured ease of travel for the people of Ahmedabad.
Friends,
Around every city of Gujarat, there is a big industrial corridor. But until 10 years ago, there was a lack of good rail connectivity between ports and such industrial clusters. When you sent me to Delhi in 2014, I began the work of solving this problem of Gujarat as well. In the last 11 years, nearly 3,000 kilometres of new railway tracks have been laid in Gujarat. The entire railway network in Gujarat has been 100 percent electrified. The railway projects that Gujarat has received today will benefit farmers, industries, and pilgrims alike.
Friends,
Our government is committed to giving the poor living in cities a life of dignity. A direct proof of this is our Ramapir no Tekro, our Ramapir’s Tila, which one sees while coming and going from the airport. Pujya Bapu always emphasized the dignity of the poor. Today, the new homes built for the poor at the entrance of the Sabarmati Ashram are a living example of this. Giving 1,500 pucca houses to the poor means laying the foundation for countless new dreams. The happiness on the faces of those living in these houses will be even greater this Navratri and Diwali. Along with this, as a true tribute to Pujya Bapu, the renovation of Bapu’s Sabarmati Ashram is also happening. Our two great personalities—Sardar Sahib’s grand statue, the Statue of Unity, we completed that work. At that time, I also wanted to take up the work of Sabarmati Ashram, but the central government then was not supportive of us. Perhaps, they were not even supportive of Gandhi ji. Because of that, I could never move that work forward. But since you sent me there, just as the Statue of Unity of Sardar Vallabhbhai Patel has become a great centre of inspiration for Bharat and the world, and when the renovation work of the Sabarmati Ashram is completed, mark my words, friends, our Sabarmati Ashram is going to become the greatest land of inspiration for peace in the whole world.
Friends,
It has been our mission that our worker families get a better life. That is why, we took the initiative in Gujarat to build pucca gated societies for those living in slums many years ago. Over the past years, many such projects have been completed in Gujarat where houses have been built in place of slums, and this campaign is continuously going on.
Friends,
The one whom nobody cared about—Modi gives respect to them. I had said from Red Fort this time—priority to the backward, and making the life of the urban poor easier is also our very big priority. Even the street vendors were never taken care of by anyone earlier. Our government started the PM SVANidhi Yojana for them. Today, because of this scheme, nearly 70 lakh street vendors across the country are able to get loans from banks. This has also benefited lakhs of people in Gujarat.
Friends,
In the past 11 years, 25 crore people have overcome poverty and come out of it. For the world, this is a wonder—such a big figure of 25 crore people coming out of poverty. All economies across the world are discussing this today.
Friends,
When a poor person comes out of poverty, he emerges as a new strength in the form of the neo middle class. Today, this neo middle class and our traditional middle class—together—are becoming a great strength of the country. Our continuous effort is to empower both the neo middle class and the middle class. For our brothers in Ahmedabad, there is good news—on the day income tax exemption was announced for income up to 12 lakh rupees in the budget, the Opposition could not even understand how this was possible.
Friends,
Get ready—our government is bringing reforms in GST as well, and a big gift is being prepared for you before this Diwali. Because of the GST reform, our small entrepreneurs will benefit, and the tax on many items will also be reduced. Whether it is the business community or our families, everyone is going to get a double bonus of happiness this Diwali.
Friends,
Just now I was talking about the PM Surya Ghar initiative. Now, through the PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, we are bringing electricity bills down to zero. In Gujarat alone, nearly six lakh families have joined this scheme so far. The government has provided more than three thousand crore rupees to these families in Gujarat itself. As a result, they are now saving a substantial amount every month on their electricity bills.
Friends,
Ahmedabad city today is becoming a city of dreams and resolutions. But there was a time when people used to mock Ahmedabad by calling it ‘Gardabad’. Dust and dirt flying everywhere, heaps of garbage—that had become the city’s misfortune. I am happy that today, in the matter of cleanliness, Ahmedabad is making a name for itself in the country. This has been possible only because of the cooperation of every citizen of Ahmedabad.
But friends,
This cleanliness, this campaign of ‘Swachhata’ is not for just one day. It is work to be done generation after generation, every single day. Make cleanliness a habit, only then will we achieve the desired results.
Friends,
How was our Sabarmati river earlier? It used to be like a dry drain, circuses were held in it, children played cricket there. The people of Ahmedabad resolved to change this situation. Now, the Sabarmati Riverfront is adding pride to this city.
Friends,
Even the water of Kankaria Lake used to be green and foul-smelling due to weeds. Walking around it was difficult, and it had become a favourite place for anti-social elements—nobody dared to pass through there. Today, it has become one of the best places to visit. Whether it is boating in the lake or the fun-and-learning mix for children at Kids City, this is all part of the changing picture of Ahmedabad. The Kankaria Carnival—that has become a big jewel of Ahmedabad, giving the city a new identity.
Friends,
Ahmedabad is emerging today as an attractive centre of tourism. Ahmedabad is a UNESCO World Heritage City. Whether it is the old city gates, the Sabarmati Ashram, or the heritage sites here, our city today shines brightly on the world map. Now, new and modern forms of tourism are also developing rapidly here. When we used to talk about tourism earlier, Ahmedabad or Gujarat did not even have a mention in the Dasada office records. In those days, when it came to tourism, people from Gujarat used to say, “Let’s go to Abu,” and people from South Gujarat would go to Diu and Daman. That was our whole world. Religiously inclined travellers would visit Somnath, Dwarka, or Ambaji—just four or five such places. But today, Gujarat has become an important destination for tourism. In the Rann of Kutch, the world is going crazy to witness the White Rann. People want to see the Statue of Unity, they come to see the bridge at Bet Dwarka, and even get down from their vehicles to walk across it. Once you take a decision, my friends, the results do come. Today, Ahmedabad is becoming a major hub of the concerts economy. A few months ago, the Coldplay concert held here was talked about across the world. With a seating capacity of one lakh people, Ahmedabad’s stadium too has become a centre of attraction. This shows that Ahmedabad is capable of hosting grand concerts as well as major sporting events.
Friends,
At the beginning, I had spoken about festivals. This is the season of festivals—Navratri, Vijayadashami, Dhanteras, Deepawali, all are coming. These are, of course, festivals of our culture, but they should also become festivals of ‘Atmanirbharta’ (self-reliance). And so, I want to once again repeat my appeal to you, and from the land of Pujya Bapu, I am also appealing to my fellow citizens of Bharat. We must adopt one mantra in our lives—that whatever we buy, it will be Made in India, it will be Swadeshi. For home decoration, you should buy Made in India goods. For gifts to friends, choose only those that are made in Bharat, by the people of Bharat. I especially want to say this to shopkeepers and traders—you can contribute greatly to moving this nation forward. Decide firmly that you will not sell foreign goods, and put up a board with pride that says, “Only Swadeshi sold here.” With these small efforts of ours, these festivals will turn into grand celebrations of Bharat’s prosperity.
Friends,
Many times, in the beginning, people might have been more used to disappointment. I remember, when I first spoke about the Riverfront, everyone laughed it off. “Has the Riverfront come up or not?” When I held a press conference about the Statue of Unity, everyone mocked me, saying, “Elections are coming, that’s why Modi ji is bringing this up.” But tell me, has the Statue of Unity been built or not? Today, does the world look at it with amazement or not? When I spoke about the Rann Utsav in Kutch, people said, “Who will ever go to Kutch? Who goes to the Rann?” But today, there are long queues; people book their trips six months in advance. Did it happen or not? An aircraft manufacturing plant is being set up in Gujarat—could anyone have imagined that? I remember when I first visualized GIFT City, almost everyone made fun of it—asking how such a thing could happen, how such buildings could be built. But today, GIFT City is writing one of the proudest chapters of Bharat. I am reminding you of all this because I want you to carefully see the potential of this nation. If you revere it, if you dedicate yourself to it, then the people of Bharat will never let your resolve fail. The people of this country will give their sweat and blood. There was a time when, after so many terrorist attacks, it was believed that nothing could be done to the enemy. But Bharat carried out surgical strikes and destroyed their launching pads. Bharat conducted air strikes and blew up their training centres. Bharat carried out Operation Sindoor and struck at their very core. Bharat’s Chandrayaan landed at Shiv Shakti Point, where no one had gone before, and hoisted our Tricolour. Shubhanshu Shukla went to the International Space Centre. Now preparations for Gaganyaan are going on. Work is also underway for building our own space station. Friends, each of these events proves that if we resolve with faith, with dedication, then with the blessings and support of the people—who are a form of God—we achieve success. With that same confidence, I say, this nation will become self-reliant. Every citizen of this country will be a carrier of “Vocal for Local.” Every citizen will live by the mantra of Swadeshi. And then, never again will we face a situation where we have to depend on others.
Friends,
When the Covid situation was there, earlier it used to take 30–40 years for a vaccine made somewhere in the world to reach our country. People were doubtful about what would happen during Covid. But this country decided, created its own vaccine, and delivered it to 140 crore citizens. This is the strength of our country. With faith in that strength, I want to say to my fellow friends of Gujarat — the lessons you taught me, the way you taught me, the energy and enthusiasm you filled in me — by 2047, when Bharat will celebrate 100 years of Independence, this nation will have become a ‘Viksit Bharat’.
Therefore, friends,
A vital highway to build a ‘Viksit Bharat’ is swadeshi (indigenous self-reliance). Another vital highway is Atmanirbhar Bharat (self-reliant India). And to all those who create things, who manufacture, who produce, I appeal to you—keep continuously improving your quality, keep reducing your costs. You will see, the people of Bharat will never need to buy anything from outside. We must awaken this spirit and set such an example before the world. There are many countries, my friends, that when faced with a crisis, they stand tall and firm, and they achieve results. For us too, this is an opportunity. We must move forward with the strength to fulfil our resolve. I have full faith that just as Gujarat has always supported me, the entire nation will support me, and the country will surely emerge as a ‘Viksit Bharat’. My heartfelt congratulations to all of you on receiving these precious gifts of development! May Gujarat progress greatly, reach new heights; whatever strength Gujarat has, it will prove it through action. I express my deep gratitude to all of you! And now, with full strength, say with me:
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are in Gujarati language, which has been translated here in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 AUG 2025 10:35PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
সুন্দৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে আজি আপোনালোক সকলোৱে!
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল, শ্ৰীযুত আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী চি আৰ পেটেল, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী, আহমেদাবাদৰ মেয়ৰ প্ৰতিভা জী, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিগণ আৰু আহমেদাবাদৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল!
আজি আপোনালোক সকলোৱে এটা পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। বহু সময়ত মই ভাবোঁ যে কি সৌভাগ্য, এই লাখ লাখ মানুহৰ মৰম আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ, মই আপোনালোক সকলোকে যিমানেই ধন্যবাদ নকৰোঁ কিয়, সিমানেই কম। চাওক, সেইফালে সৰু নৰেন্দ্ৰ এজন থিয় হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত সমগ্ৰ দেশতে গণেশোৎসৱৰ এক আশ্চৰ্যকৰ উৎসাহ। গণপতি বাপ্পাৰ আশীৰ্বাদত আজি গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত বহু প্ৰকল্পৰো শ্ৰীগণেশ হৈছে। এয়া মোৰ সৌভাগ্য যে আজি মই উন্নয়নমূলক বহুতো প্ৰকল্প আপোনালোক সকলো জনতা জনাৰ্দনৰ চৰণত সমৰ্পিত কৰাৰ, আপোনালোকৰ হাতত গতাই দিবলৈ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। মই এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
বাৰিষাৰ এই বতৰত গুজৰাটৰো বহু অঞ্চলত ধাৰাসাৰ বৰষুণ পৰি আছে। দেশতো যিদৰে ইটোৰ পিছত সিটোকৈ ডাৱৰ বিস্ফোৰণৰ ঘটনা ঘটি আছে আৰু যেতিয়া টিভিত ধ্বংসলীলা দেখোঁ, তেতিয়া নিজকে নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো কঠিন হৈ পৰে। মই সকলো ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়াললৈ মোৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। প্ৰকৃতিৰ এই প্ৰকোপ, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান হৈয়ে আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰৰ লগতে মিলি সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ এই ভূমি দুজন মোহনৰ ভূমি। এজন হৈছে সুদৰ্শন-চক্ৰধাৰী মোহন অৰ্থাৎ আমাৰ দ্বাৰকাধীশ শ্ৰী কৃষ্ণ আৰু আনজন চৰখাধাৰী মোহন অৰ্থাৎ সবৰমতীৰ সন্ত পূজ্য বাপু। ভাৰত আজি এই দুয়োজনে দেখুওৱা পথ অনুসৰণ কৰি নিৰন্তৰ শক্তিশালী হৈ আহিছে। সুদৰ্শন-চক্ৰধাৰী মোহনে আমাক শিকাইছে যে দেশ আৰু সমাজখনক কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিব লাগে। তেওঁ সুদৰ্শন চক্ৰক ন্যায় আৰু নিৰাপত্তাৰ কৱচ কৰি তুলিলে, যিয়ে শত্ৰুক পাতালতো বিচাৰি শাস্তি দিয়ে আৰু এই ভাব আজি ভাৰতৰ সিদ্ধান্ততো দেশে অনুভৱ কৰি আছে, কেৱল দেশেই নহয়, বিশ্বই অনুভৱ কৰি আছে। আমাৰ গুজৰাটে আৰু আহমেদাবাদে পুৰণি কেনেকুৱা দিন দেখিছে। যেতিয়া সংঘৰ্ষকাৰীয়ে চিলা উৰুওৱাৰ যুঁজৰ সময়তো, মানুহ হত্যা কৰিছিল; যেতিয়া মানুহ কাৰ্ফিউৰ অধীনত থাকিবলগা হৈছিল; যেতিয়া উৎসৱতো আহমেদাবাদৰ ভূমি তেজেৰে ৰাঙলী হৈছিল। সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আমাৰ তেজ বোৱাইছিল আৰু দিল্লীত বহি থকা কংগ্ৰেছ চৰকাৰে একো নকৰিছিল। কিন্তু আজি সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ মালিকবোৰক আমি ৰেহাই নিদিওঁ, লাগে সিহঁত য’তেই লুকাই নাথাকক কিয়। বিশ্বই দেখিছে যে পহলগামৰ প্ৰতিশোধ ভাৰতে কেনেকৈ ল’লে। ২২ মিনিটতে সকলো চাফা কৰি দিলে আৰু শ শ কিলোমিটাৰ ভিতৰলৈ গৈ নিশ্চিত কৰা লক্ষ্যত আক্ৰমণ কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ নাভিত আক্ৰমণ কৰিলোঁ আমি... অপাৰেচন সিন্দুৰ আমাৰ সেনাৰ শৌৰ্য্য আৰু সুদৰ্শন চক্ৰধাৰী মোহনৰ ভাৰতৰ ইচ্ছাশক্তিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
চৰখাধাৰী মোহন, আমাৰ পূজনীয় বাপুৱে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ পথ স্বদেশীত আছে বুলি কৈছিল। আমাৰ ইয়াত সবৰমতী আশ্ৰম আছে। এই আশ্ৰম এই কথাৰ সাক্ষী যে যি দলে তেওঁৰ নাম লৈ দশক দশক ধৰি ক্ষমতা সুখ ভোগ কৰি থাকিল, তেওঁলোকে বাপুৰ আত্মাক থেতেলিয়াই পেলালে, তেওঁলোকে স্বদেশীৰ বাপুৰ মন্ত্ৰৰ লগত কি কৰিলে? আজি আপোনালোকে বিগত কেইবাবছৰ ধৰি যি দিনে-নিশাই গান্ধীৰ নামত নিজৰ গাড়ী চলায় এবাৰো তেওঁলোকৰ মুখৰ পৰা স্বচ্ছতা শব্দটো নাইশুনা চাগে, স্বদেশী শব্দটোও শুনা নাই চাগে। এই দেশখনে বুজিবই পৰা নাই যে তেওঁলোকৰ বোধ কি হৈছে? ষাঠী-পঁয়ষষ্ঠি বছৰ দেশত শাসন কৰা কংগ্ৰেছে ভাৰতক অন্য দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি ৰাখিছিল, যাতে তেওঁলোকে চৰকাৰত বহি বহি আমদানিতো খেলা কৰিব পাৰে, কেলেংকাৰী কৰিব পাৰে। কিন্তু আজি ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক বিকশিত ভাৰতৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰ কৰি তুলিছে। আমাৰ কৃষক, আমাৰ মাছমৰীয়া, আমাৰ পশুপালক, আমাৰ উদ্যোগীসকলৰ বলত ভাৰতে দ্ৰুতগতিত উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথত আগবাঢ়িছে আৰু আমাৰ গুজৰাটত পশুপালক কিমান বেছি সংখ্যাত আছে আৰু আমাৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ শক্তি চাওক। মই অলপতে ফিজিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে বৈঠক কৰি আহিছোঁ। তেওঁও নিজৰ দুগ্ধ খণ্ড, নিজৰ সমবায় আন্দোলনক অতি শ্ৰদ্ধাৰে বৰ্ণনা কৰি কৈছিল যে আমাৰ দেশতো এনেকুৱা কিবা হ’ব লাগে। বন্ধুসকল, আমাৰ পশুপালকসকলে আৰু পশুপালনত ভগ্নীসকলৰ সৰ্বাধিক অৱদান আছে। ভগ্নীসকলে পশুপালন কৰি কৰি আমাৰ দুগ্ধ খণ্ডক শক্তিশালী কৰিছে, আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিছে আৰু আজি চাৰিওফালে তেওঁলোকৰ জয়গান গোৱা হৈছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আজি আমি স্পষ্টভাৱে দেখিছোঁ যে সমগ্ৰ পৃথিৱীত কেনেকৈ অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰে ৰাজনীতি চালিত হৈছে, প্ৰত্যেকেই তেওঁলোকৰ নিজ নিজ স্বাৰ্থ পূৰণত ব্যস্ত। মই আহমেদাবাদৰ এই ভূমিৰ পৰাই আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক ক’ম, মোৰ সৰু সৰু দোকানী ভাই-ভনীসকলক ক’ম, মোৰ খেতিয়ক ভাইসকলক ক’ম, মোৰ পশুপালক ভাই-ভনীসকলক ক’ম আৰু মই গান্ধীৰ ভূমিৰ পৰাই কৈ আছোঁ, মোৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী হওক, কৃষক হওক, পশুপালক হওক, সকলোৰে বাবে, মই আপোনালোকক বাৰে বাৰে প্ৰতিশ্ৰুতি দিছোঁ, মোদীৰ বাবে আপোনালোকৰ স্বাৰ্থ সৰ্বোচ্চ। মোৰ চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীৰ, কৃষকৰ, পশুপালকৰ কেতিয়াও কোনো ক্ষতি হ’বলৈ নিদিয়ে। যিমানেই চাপ নাহক, আমি সহ্য কৰিব পৰা শক্তি বৃদ্ধি কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
আজি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানে গুজৰাটৰ পৰা যথেষ্ট শক্তি লাভ কৰিছে আৰু ইয়াৰ আঁৰত আছে দুটা দশকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম। আজিৰ এই যুৱ প্ৰজন্মই সেই দিনবোৰ দেখা নাই যেতিয়া ইয়াত প্ৰায় প্ৰতিদিনে সান্ধ্য আইন জাৰি কৰা হৈছিল। ইয়াত ব্যৱসায় কৰাটো কঠিন কৰি তুলিছিল, অশান্তিৰ পৰিৱেশ বজাই ৰাখিছিল। কিন্তু আজি আহমেদাবাদ দেশৰ অন্যতম নিৰাপদ চহৰ আৰু আপোনালোক সকলোৱে এই কাম কৰি দেখুৱালে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত যি শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে তাৰ সুখদায়ক ফল আমি চাৰিওফালে দেখিবলৈ পাইছোঁ। আজি গুজৰাটৰ ভূমিত প্ৰতিটো ধৰণৰ উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। সমগ্ৰ গুজৰাটে এয়া দেখি গৰ্ব কৰে যে কেনেকৈ আমাৰ ৰাজ্যখন উৎপাদনৰ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। আপোনালোকে গম পাব, আপোনালোকৰ মাজৰ জ্যেষ্ঠ ভাই-ভনীসকলে, যেতিয়া গুজৰাটক পৃথক কৰাৰ আন্দোলন চলি আছিল, মহা গুজৰাট আন্দোলন, তেতিয়া বহুতে আমাক কৈছিল যে গুজৰাটক পৃথক কৰি আপোনালোকে কি কৰিব বিচাৰিছে, ভোকত মৰি যাব, এনেকৈ কৈছিল, আপোনালোকৰ ওচৰত কি আছে, কোনো খনিজ পদাৰ্থ নাই, বাৰমহীয়া নদী নাই, দহৰ ভিতৰত সাত বছৰ দুৰ্ভিক্ষ হৈ থাকে, খাদান-খনিজ নাই, কোনো উদ্যোগ বা ব্যৱসায় নাই, খেতি নাই, তাতো এফালে মৰুভূমি আৰু আনফালে পাকিস্তান আছে, কি কৰিব আপোনালোকে এনেকৈ কৈছিল, নিমখৰ বাহিৰে আপোনালোকৰ ওচৰত কি আছে এনেকৈ কৈছিল, ঠাট্টা কৰিছিল, কিন্তু গুজৰাটৰ ওপৰত যেতিয়া দায়িত্ব আহিল যে এতিয়া আমি আমাৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় দিব লাগিব, তেতিয়া গুজৰাটৰ জনসাধাৰণ পিছুৱাই যোৱা নাছিল আৰু আজি আপোনালোকৰ ওচৰত কি আছে, এনেকৈ কোৱা লোকক আমাৰ ওচৰত হীৰা নাই ভাই, এটাও হীৰাৰ খনি নাই, কিন্তু পৃথিৱীৰ দহটাৰ ভিতৰত নটা হীৰা আমাৰ গুজৰাটৰ মাটিৰ পৰাই আহে।
বন্ধুসকল,
কেইমাহমান আগতে মই দহোদলৈ আহিছিলোঁ। তাত থকা ৰে'ল কাৰখানাত শক্তিশালী বৈদ্যুতিক লকোমটিভ ইঞ্জিন নিৰ্মাণ হৈ আছে। আজি গুজৰাটত নিৰ্মিত মেট্ৰ’ ডবা আন দেশলৈ ৰপ্তানি হৈ আছে। ইয়াৰ বাহিৰেও, মটৰ চাইকেল হওক, গাড়ী হওক, গুজৰাটত ইয়াৰ বৃহৎ সংখ্যক উৎপাদন আৰু নিৰ্মাণ হৈ আছে। দেশ আৰু বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীয়ে ইয়াত কাৰখানা স্থাপন কৰিছে। গুজৰাটত বিমানৰ বিভিন্ন অংশ নিৰ্মাণ আৰু ইয়াৰ ৰপ্তানিৰ কাম ইতিমধ্যে চলি আছিল। এতিয়া বদোদৰাত পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ গুজৰাটত বিমান নিৰ্মাণ হৈ আছে, গতিকে আপুনি সুখী অনুভৱ নকৰেনে? এতিয়া গুজৰাট বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰও হৈ পৰিছে। মই কাইলৈ ২৬ তাৰিখে হান্সালপুৰলৈ যাম। তাত বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণৰ সন্দৰ্ভত এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজি নিৰ্মাণ হৈ থকা সকলো আধুনিক ইলেক্ট্ৰনিক যন্ত্ৰ অৰ্ধপৰিবাহী অবিহনে নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰি। গুজৰাটে এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডতো ডাঙৰ নাম অৰ্জন কৰিবলৈ ওলাইছে। বস্ত্ৰ হওক, ৰত্ন আৰু গহনা হওক, গুজৰাট নিজৰ বাবেই পৰিচিত হৈ পৰিছে। ঔষধ হওক, ভেকচিন হওক, আনকি ফাৰ্মা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰতো দেশৰ প্ৰায় এক তৃতীয়াংশ ৰপ্তানি গুজৰাটৰ পৰা হয়।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত সৌৰ, বতাহ আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ইয়াত গুজৰাটৰ অংশগ্ৰহণ সৰ্বাধিক। মই এইমাত্ৰ এয়াৰপৰ্টৰ পৰা আহি আছিলোঁ, ভব্য ৰোড শ্ব’ কৰিলোঁ, বাহ! বৰ ভাল কাম কৰিলে আপোনালোকে, ৰোড শ্ব’টো ভব্য আছিলেই, কিন্তু মানুহ ছাদত থিয় হৈ আছিল, বেলকনিত থিয় হৈ আছিল, স্বাভাৱিকতে মই তেওঁলোকক সন্মান জনাই প্ৰণাম কৰিছিলোঁ, কিন্তু মোৰ নজৰ চাৰিওফালে ঘূৰি আছিল, আৰু মই দেখিলোঁ যে প্ৰায় বেছিভাগ ঘৰৰ ছাদত ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰশক্তি কেন্দ্ৰবোৰ দেখা গৈছিল। গুজৰাটতো সেউজ শক্তি আৰু পেট্ৰ’-কেমিকেলৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। দেশৰ পেট্ৰ’কেমিকেলৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰতো গুজৰাটে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আমাৰ প্লাষ্টিক উদ্যোগ, কৃত্ৰিম আঁহ, সাৰ, ঔষধ, ৰং উদ্যোগ, প্ৰসাধন সামগ্ৰীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভিত্তি হৈছে পেট্ৰ’কেমিকেল খণ্ড। গুজৰাটত পুৰণি উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। মোৰ মনত আছে, আমি বহুদিন মূৰত হাত থৈ কান্দিয়েই আছিলোঁ। আজিৰ পৰা ৩০ বছৰৰ আগৰ দিনবোৰ, যাক মানুহে মনত পেলায়, কিহৰ বাবে কান্দিবলগা হৈছিল, মিল বন্ধ হৈ গ’ল, মিল বন্ধ হৈ গ’ল, মিল বন্ধ হৈ গ'ল, প্ৰতিদিনে এয়াই চলিছিল। যেতিয়াই কোনো নেতা আহিছিল, বাতৰি কাকতৰ মানুহে ইয়াকে সুধিছিল, কওক মিল বন্ধ হৈ গৈছে, কি কৰিব? তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ আছিল। কিন্তু আজি একমাত্ৰ বিষয়টো হ’ল গুজৰাটত সেই বিগুল (মিলৰ ছাইৰেন) যদিও বন্ধ হৈ গ’ল, তথাপি চুকে-কোণে উন্নয়নৰ পতাকা উত্তোলন কৰা হৈছে। নতুন উদ্যোগৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এই সকলো প্ৰচেষ্টাই আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। ইয়াৰ ফলত গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিৰন্তৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
উদ্যোগ হওক, কৃষি হওক বা পৰ্যটন হওক, উৎকৃষ্ট সংযোগ তেওঁলোকৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যোৱা ২০-২৫ বছৰত গুজৰাটৰ সংযোগৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। আজিও ইয়াতেই পথ আৰু ৰে'ল সম্পৰ্কীয় বহু প্ৰকল্পৰ শিলান্যাস আৰু লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। বৃত্তাকাৰ পথ অৰ্থাৎ চৰ্দাৰ পেটেল ৰিং ৰোড, এতিয়া বহল হৈ আহিছে। এতিয়া ছয় লেন বহল পথলৈ পৰিণত হৈছে। ইয়াৰ ফলত মহানগৰীৰ অতি জনবহুল অঞ্চলত যান-জঁটৰ সমস্যা হ্ৰাস পাব। একেদৰে বিৰামগাম-খুদ্দাৰ-ৰামপুৰা পথ বহল কৰিলে ইয়াৰ কৃষক আৰু উদ্যোগসমূহে সুবিধা লাভ কৰিব। এই নতুন আণ্ডাৰপাছ আৰু ৰে’লৱে অভাৰব্ৰিজে মহানগৰীৰ সংযোগ আৰু অধিক উন্নত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া কেৱল পুৰণি ৰঙা বাছহে চলিছিল। ৰঙা বাছ, ৰঙা বাছত যাব পাৰি, কিন্তু আজি বিআৰটিএছ জনমাৰ্গ আৰু এচি ইলেক্ট্ৰিক বাছে ইয়াত নতুন সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। মেট্ৰ’ ৰে’লৰো দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে আৰু ইয়াৰ ফলত আহমেদাবাদীসকলৰ যাতায়তৰ সুবিধা সুনিশ্চিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ প্ৰতিখন চহৰৰ চাৰিওফালে এটা ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কৰিডৰ। কিন্তু ১০ বছৰ আগলৈকে বন্দৰ আৰু এনে ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ মাজত উন্নত ৰে'ল সংযোগৰ অভাৱ আছিল। ২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোকে মোক দিল্লীলৈ পঠিয়াইছিল, তেতিয়াই মই গুজৰাটৰ এই সমস্যা সমাধানৰ কাম আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। ১১ বছৰত গুজৰাটত প্ৰায় তিনি হাজাৰ কিলোমিটাৰ নতুন ৰে’লপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ সমগ্ৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কত ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। আজিও গুজৰাটে যি ৰে'ল প্ৰকল্প লাভ কৰিছে, সেই প্ৰকল্পসমূহে কৃষক, উদ্যোগ আৰু ভক্তসকলক উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
চহৰত বসবাস কৰা দৰিদ্ৰ লোকসকলক এক মৰ্যাদাৰ জীৱন প্ৰদানৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰমাণ আমাৰ ৰামপিৰ ন' টেকাৰো, আমাৰ ৰামপিৰ টিলা, বিমানবন্দৰৰ পৰা আহি থাকোঁতে ৰামপিৰ টিলা। পূজ্য বাপুৱে আগতে দুখীয়াৰ মৰ্যাদাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছিল। আজি সবৰমতী আশ্ৰমৰ প্ৰৱেশদ্বাৰত নিৰ্মিত দুখীয়াৰ বাবে নতুনকৈ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে তাৰ জীৱন্ত নিদৰ্শন। দৰিদ্ৰ লোকক ১৫০০টা পকী ঘৰ যোগান ধৰাৰ অৰ্থ হ’ল অগণন নতুন সপোনৰ ভেটি স্থাপন কৰা। এইবাৰ নৱৰাত্ৰি, দেৱালীত এই ঘৰবোৰত বসবাস কৰা মানুহৰ মুখত সুখ আৰু বেছি হ’ব। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ পূজ্য বাপুৰ প্ৰতি সঁচা শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে বাপুৰ সবৰমতী আশ্ৰমখনো সংস্কাৰ কৰা হৈছে। আমাৰ দুই মহাপুৰুষ চৰ্দাৰ চাহেবৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰতিমূৰ্তিৰ কাম আমি সম্পূৰ্ণ কৰিছোঁ। মই সেই সময়ত সবৰমতী আশ্ৰমৰ কাম কৰিব বিচাৰিছিলোঁ, কিন্তু সেই সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আমাৰ পক্ষত নাছিল, হয়তো গান্ধীজীৰ পক্ষত নাছিল আৰু তাৰ বাবেই সেই কাম মই কেতিয়াও আগুৱাই নিব পৰা নাছিলোঁ। কিন্তু যিহেতু আপোনালোকে মোক তালৈ পঠিয়াইছে ঠিক তেনেকৈ ষ্টেচ্যু অৱ ইউনিটী চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ সেই ভব্য স্মাৰক দেশ আৰু বিশ্বৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে, যেতিয়া সবৰমতী আশ্ৰমৰ সংস্কাৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব, মোৰ কথা লিখি ৰাখক বন্ধুসকল, বিশ্বৰ বাবে শান্তিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰেৰণাদায়ক ভূমি এই আমাৰ সবৰমতী আশ্ৰম হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শ্ৰমিক পৰিয়ালসমূহক এক উন্নত জীৱন প্ৰদান কৰাটো আমাৰ মিছন হৈ আহিছে। সেয়েহে বহু বছৰৰ আগতে আমি গুজৰাটৰ বস্তিবাসীৰ বাবে পকী গেটেড ছ’চাইটি নিৰ্মাণৰ উদ্যোগ লৈছিলোঁ। বিগত বছৰবোৰত গুজৰাটত বস্তিৰ ঠাইত ঘৰ নিৰ্মাণৰ এনে বহু প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু এই অভিযান অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল,
যাক কোনেও নোসোধে মোদীয়ে তেওঁক পূজে। এইবাৰ মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছিলোঁ যে পিছপৰাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া, চহৰীয়া দৰিদ্ৰৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাও আমাৰ ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। ইয়াৰ পূৰ্বে ৰাজপথত কাম কৰা লোকসকলৰ বিষয়ে কোনেও সোধা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে PM Swanidhi Yojana আৰম্ভ কৰিছিল। আজি এই আঁচনিৰ বাবেই প্ৰায় ৭০ লাখ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ আৰু পুছকাৰ্টৰ মালিকে বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিছে, সকলো সম্ভৱ হৈ উঠিছে, গুজৰাটৰ লাখ লাখ বন্ধুও ইয়াৰ দ্বাৰা লাভৱান হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১১ বছৰত ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাক পৰা পৰাস্ত কৰি ওলাই আহিছে, ইমান ডাঙৰ সংখ্যা পৃথিৱীৰ বাবেও আশ্চৰ্য্য, ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, আজি বিশ্বৰ সকলো অৰ্থনীতিবিদে আলোচনা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এই দুখীয়া যেতিয়া দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহে, তেতিয়া তেওঁলোকে নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ৰূপত নতুন শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে। আজি এই নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু আমাৰ পুৰণি মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী দুয়োটা দেশৰ এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে। আমাৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা হৈছে নব্য মধ্যবিত্ত আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী দুয়োটাকে সৱলীকৰণ কৰা। আমাৰ আহমেদাবাদৰ ভাইসকলৰ বাবে এটা ভাল খবৰ, যিদিনা বাজেটত আয়ৰ ১২ লাখ টকাৰ আয়কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছিল, সেইদিনা বিৰোধীয়ে বুজি পোৱা নাছিল যে এইটো কেনেকৈ হয়।
বন্ধুসকল,
সাজু হওক, আমাৰ চৰকাৰে জিএছটিও সংস্কাৰ কৰি আছে আৰু এই দীপাৱলীৰ আগতে আপোনালোকৰ বাবে এটা ডাঙৰ উপহাৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু জিএছটি সংস্কাৰৰ বাবে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে সহায় পাব আৰু বহু বস্তুৰ ওপৰত কৰো হ্ৰাস পাব। এই দীপাৱলীত বিজনেছ ক্লাছেই হওক বা আমাৰ পৰিয়ালৰ বাকী সদস্যসকলেই হওক সকলোৱে আনন্দৰ দুগুণ বোনাছ পাবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
অলপতে মই পিএম সূৰ্য্য ঘৰৰ কথা কৈ আছিলোঁ, এতিয়া পিএম সূৰ্য্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ সৈতে আমি বিদ্যুতৰ বিল শূন্য কৰি আছোঁ। এতিয়ালৈকে গুজৰাটত প্ৰায় ছয় লাখ পৰিয়ালে এই আঁচনিত যোগদান কৰিছে। এই পৰিয়ালসমূহক কেৱল গুজৰাটতে চৰকাৰে তিনি হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা দিছে। ইয়াৰ বাবেই তেওঁলোকে এতিয়া প্ৰতিমাহে বিদ্যুতৰ বিলত বহু পৰিমাণে ৰাহি কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি আহমেদাবাদ সপোন আৰু সংকল্পৰ নগৰত পৰিণত হৈছে। কিন্তু এটা সময় আছিল যেতিয়া মানুহে আহমেদাবাদক গৰ্দাবাদ বুলি ঠাট্টা কৰিছিল। চাৰিওফালে উৰি থকা ধূলি, জাবৰৰ থোপা, এইটোৱেই হৈ পৰিছিল চহৰৰ দুৰ্ভাগ্য। মই সুখী যে আজি আহমেদাবাদে স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত দেশত নাম অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰতিজন আহমেদাবাদীৰ সহযোগত এয়া সম্ভৱ হৈছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
এই স্বচ্ছতাৰ অভিযান এদিনীয়া কাম নহয়, ই প্ৰতিদিনে, প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্মই আগবঢ়াই নিবলগীয়া কাম। স্বচ্ছতাক আপোনাৰ স্বভাৱৰ অংশ কৰি লওক, তেতিয়াহে আপুনি আকাংক্ষিত ফলাফল পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সবৰমতী নদীৰ অৱস্থা কেনে আছিল? আগতে শুকান নলা আছিল, তাত চাৰ্কাচ হৈছিল, ল’ৰা-ছোৱালীয়ে ক্ৰিকেট খেলিছিল। আহমেদাবাদৰ ৰাইজে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প ল’লে। এতিয়া ইয়াৰ সবৰমতী ৰিভাৰ ফ্ৰণ্টে এই চহৰখনৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কংকৰীয়া হ্ৰদৰ পানীও আগতে অপতৃণৰ বাবে সেউজীয়া আৰু দুৰ্গন্ধময় আছিল। ইয়াৰ চাৰিওফালে খোজ কাঢ়িবলৈ টান আছিল আৰু আগতে অসামাজিক উপাদানৰ প্ৰিয় ঠাই আছিল, তাৰ পৰা কোনেও ওলাই যাবলৈ সাহস কৰা নাছিল। আজি ই ঘূৰা-ফুৰা কৰিবলৈ সৰ্বোত্তম ঠাই হৈ পৰিছে। পুখুৰীত নাওঁ চলোৱাই হওক বা কিডছ চিটিৰ শিশুৰ বাবে মজা আৰু জ্ঞানৰ সংগম হওক, এই সকলোবোৰেই আহমেদাবাদৰ পৰিৱৰ্তিত ছবি। কংকৰীয়া কাৰ্নিভাল আহমেদাবাদৰ এক ডাঙৰ মণি হৈ পৰিছে, ই আহমেদাবাদক এক নতুন পৰিচয় দিছে।
বন্ধুসকল,
আহমেদাবাদ আজি পৰ্যটনৰ এক আকৰ্ষণীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আহমেদাবাদ ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য নগৰ। পুৰণি দুৱাৰেই হওক, সবৰমতী আশ্ৰমেই হওক বা ইয়াৰ ঐতিহ্যই হওক, আজি আমাৰ চহৰখন বিশ্বৰ মানচিত্ৰত জিলিকি আছে। এতিয়া ইয়াত পৰ্যটনৰ নতুন আৰু আধুনিক পদ্ধতিও দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছে আৰু আমি যেতিয়া পৰ্যটনৰ কথা কওঁ তেতিয়া গুজৰাটৰ দসাডা দপ্তৰত ইয়াৰ নামেই নাছিল। পৰ্যটনৰ কথা আহিলে গুজৰাটৰ মানুহে কয়, ব’লা অলপ আবুলৈ যাওঁ আৰু দক্ষিণ গুজৰাটৰ মানুহবোৰ ডিউ দমনলৈ গৈছিল, এই দুই মূৰত আমাৰ পৃথিৱীখন আছিল। আৰু ধৰ্মীয় কামত যোৱা মানুহ সোমনাথ বা দ্বাৰকা বা অম্বাজীলৈ যায়। এইবোৰ আছিল মাত্ৰ চাৰি-পাঁচটা ঠাই। আজি গুজৰাট পৰ্যটনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত পৰিণত হৈছে। কচ্ছৰ ৰণত, বগা ৰণ চাবলৈ পৃথিৱীখন ব্যাকুল হৈ আছে। মানুহৰ ষ্টেচ্যু অৱ ইউনিটি চাবলৈ মন যায়, বেট দ্বাৰকাৰ দলং চাবলৈ মানুহ আহে, গাড়ীৰ পৰা নামি খোজ কাঢ়ি যায়। এবাৰ সিদ্ধান্ত ল’লে বন্ধুসকল, ফলাফল নিশ্চিত। আজি আহমেদাবাদ কনচাৰ্ট ইকনমিৰ এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। কেইমাহমানৰ আগতে ইয়াত অনুষ্ঠিত হোৱা কল্ডপ্লে কনচাৰ্টৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা হৈছে। এক লাখ বহাৰ ক্ষমতা থকা আহমেদাবাদ ষ্টেডিয়ামো সকলোৰে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে আহমেদাবাদে ডাঙৰ ডাঙৰ কনচাৰ্ট আয়োজন কৰিব পাৰে আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানৰ বাবেও সাজু।
বন্ধুসকল,
আৰম্ভণিতে মই আপোনালোকক উৎসৱৰ কথা কৈছিলোঁ। এয়া উৎসৱৰ বতৰ। এতিয়া নৱৰাত্ৰি, বিজয়দশমী, ধনতেৰাছ, দীপাৱালী, এই সকলোবোৰ উৎসৱ আহি আছে। এইবোৰ কেৱল আমাৰ সংস্কৃতিৰ উৎসৱ নহয়, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ উৎসৱো হ’ব লাগে আৰু সেইবাবেই শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ ভূমিৰ পৰা আজি আপোনালোকৰ ওচৰত মোৰ অনুৰোধ দোহাৰিব বিচাৰিছোঁ, দেশবাসীক বাৰে বাৰে অনুৰোধ কৰিছোঁ, আমি আমাৰ জীৱনত এটা মন্ত্ৰ বনাব লাগিব, আমি যি কিনিম, সেয়া হ’ব Made in India, সেয়া হ’ব স্বদেশী। ঘৰ সজোৱাৰ বাবে যি বস্তু আছে, সেয়া Made in India হ'ব লাগে। যদি আপুনি বন্ধু-বান্ধৱীক উপহাৰ হিচাপে কিবা এটা দিব বিচাৰে তেন্তে উপহাৰটো সেইটোৱেই হ’ব লাগে যিটো ভাৰতত বনোৱা হয়, ভাৰতৰ জনসাধাৰণে বনোৱা হয়। আৰু বিশেষকৈ দোকানীসকলক, ব্যৱসায়ীসকলক ক’ব বিচাৰিছোঁ যে এই দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকে এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। আপুনি সিদ্ধান্ত লওক যে আপুনি বিদেশী সামগ্ৰী বিক্ৰী নকৰে আৰু গৌৰৱেৰে ব'ৰ্ড এখন লগাই দিয়ক যে মোৰ ইয়াত স্বদেশী সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হয়। আমাৰ এই ক্ষুদ্ৰ প্ৰচেষ্টাৰে এই উৎসৱবোৰ ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মহোৎসৱ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
বহু সময়ত, আৰম্ভণিতে হয়তো মানুহে হতাশা বেছি দেখিছে, সেইবাবেই মোৰ মনত আছে, যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰিভাৰ ফ্ৰণ্টৰ কথা কৈছিলোঁ, তেতিয়া সকলোৱে ইয়াক ধেমালি বুলি গণ্য কৰিছিল। ৰিভাৰ ফ্ৰণ্ট নিৰ্মাণ কৰা হ’ল নে নাই? নিৰ্মাণ কৰা হৈছে নে নাই? ষ্টেচ্যু অৱ ইউনিটিৰ বাবে মই এখন সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰিছিলোঁ। তেতিয়া সকলোৱে মোৰ চুলি ছিঙিছিল। সকলোৱে কৈছিল যে নিৰ্বাচন আহি আছে, সেইবাবেই মোদী চাহাবে এইটো আনিছে। ষ্টেচ্যু অৱ ইউনিটী নিৰ্মাণ হ’ল নে নাই ভাই? পৃথিৱীয়ে দেখি আচৰিত হয় নে নাই? কচ্ছৰ ৰণোৎসৱ, মানুহে কৈছিল যে চাহাব কচ্ছলৈ কোন যাব? কোনোবা ৰণলৈ যায় নেকি? আজি শাৰী পাতে। বুকিং, মানুহে ৬-৬ মাহ আগতেই বুকিং কৰে। হ’ল নে নাই? গুজৰাটত ভিতৰত বিমানৰ কাৰখানা আছে, কোনোবাই কল্পনা কৰিছিল নেকি? মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই GIFT Cityৰ কল্পনা কৰিছিলোঁ, তেতিয়া প্ৰায় সকলোৱে ঠাট্টা কৰিছিল। এই সকলোবোৰ ক’ত হ’ব, এনে অট্টালিকাত এই সকলোবোৰ কেনেকৈ হ’ব? ইয়াত এই সকলোবোৰ কেনেকৈ হ’ব? আজি GIFT Cityয়ে দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গৌৰৱ গাঁথা লিখি আছে। আৰু এই সকলোবোৰ কথা মই আপোনালোকক এইবাবেই সোঁৱৰাই দিছোঁ, আপোনালোকে ভালদৰে চাওক, এই দেশৰ সামৰ্থ্যৰ যাক আপুনি পূজা কৰিব, তেন্তে আপোনাৰ সংকল্পক দেশবাসীয়ে কেতিয়াও বিফল হ’বলৈ নিদিয়ে। দেশবাসীয়ে তেজ ঘাম এক কৰি দিব, ইমানবোৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হ’ল, শত্ৰুৰ একো নহ’ব বুলি ভাবিছিল। ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰা হ’ল, সিহঁতৰ লঞ্চিং পেড উৰুৱাই দিয়া হ’ল। এয়াৰ ষ্ট্ৰাইক কৰা হ’ল, সিহঁতৰ প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ উৰুৱাই দিয়া হ’ল। অপাৰেচন সিন্দুৰ কৰিলোঁ, সিহঁতৰ নাভিত গৈ আক্ৰমণ কৰিলোঁ, চন্দ্ৰযান, শিৱ শক্তি পইণ্ট, য’লৈ কোনো যোৱা নাই তাত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগ পতাকা উপনীত হ’ল। আন্তৰ্জাতিক মহাকাশ কেন্দ্ৰলৈ শুভাংশু শুক্লা গৈ আহিল। আৰু এতিয়া গগনযানৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। নিজৰ মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত কাম চলি আছে। বন্ধুসকল, প্ৰতিটো ঘটনাই আমাক কয় যে আমি যদি সংকল্প লওঁ, সংকল্পত বিশ্বাস থাকে, সমৰ্পণ থাকে, জনতা জনাৰ্দন যি ঈশ্বৰৰ ৰূপ তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদো পাওঁ আৰু সমৰ্থনো পাওঁ। আৰু সেই বিশ্বাসেৰে মই কওঁ, এই দেশ আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’বই। এই দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিক হৈ পৰিব Vocal for Localৰ বাহক। এই দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে স্বদেশীৰ মন্ত্ৰ যাপন কৰিব আৰু পিছলৈ আমি কেতিয়াও আশ্ৰিত হোৱাৰ অৱসৰ নাহিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া কোভিডৰ পৰিস্থিতি আছিল, আগতে ক’ৰবাত ভেকচিন বনোৱা হৈছিল, তেতিয়া আমাৰ দেশলৈ আহোতে আহোতে চল্লিশ বছৰ পাৰ হৈ গৈছিল, মানুহে কৈছিল, কোভিডত কি হ’ব, এই দেশে সিদ্ধান্ত লৈ নিজাকৈ ভেকচিন বনাই দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণলৈ ভেকচিন ডেলিভাৰী কৰিলে। এই দেশৰ সামৰ্থ্য আছে, সেই সামৰ্থ্যৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখি গুজৰাটৰ সহকৰ্মীসকলক কওঁ যে আপোনালোকে মোক যি শিক্ষা দিছে, আপোনালোকে মোক যিদৰে শিক্ষা দিছে, আপোনালোকে মোৰ ভিতৰত যি উৎসাহ আৰু উদ্দীপনা ভৰাই দিছে- ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত, যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব, তেতিয়া এই দেশখন এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ হৈ পৰিব।
গতিকে, বন্ধুসকল,
এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘাইপথ হ'ল স্বদেশী (থলুৱা আত্মনিৰ্ভৰশীলতা)। আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘাইপথ হ'ল আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু যিসকলে বস্তু নিৰ্মাণ কৰে, উৎপাদন কৰে, মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিছোঁ - আপোনালোকৰ মান নিৰন্তৰ উন্নত কৰক, আপোনালোকে দাম হ্ৰাস কৰি থাকক। আপোনালোকে দেখিব যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে কেতিয়াও বাহিৰৰ পৰা একো নলয়। আমি এই অনুভূতি জাগ্ৰত কৰি বিশ্বৰ সন্মুখত এনে এক আদৰ্শ দাঙি ধৰা উচিত। আৰু পৃথিৱীৰ বহু দেশ আছে বন্ধুসকল, সংকট আহিলে গৌৰৱেৰে থিয় হয়, ফলাফল লাভ কৰে। আমাৰ বাবেও এয়া এটা সুযোগ আহিছে, আমি আমাৰ সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ শক্তি লৈ ওলাই আহিব লাগিব। মোৰ বিশ্বাস যে গুজৰাটে মোক সদায় সমৰ্থন কৰি আহিছে, দেশেও মোক সমৰ্থন কৰিব আৰু দেশখন এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ত পৰিণত হ’ব। উন্নয়নৰ এই অমূল্য উপহাৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন! গুজৰাট বহুত আগবাঢ়ি যাওক, নতুন উচ্চতাত উপনীত হওক, গুজৰাটৰ শক্তি আছে, কৰিব। আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি মই অতিশয় কৃতজ্ঞ! মোৰ লগত সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওক:
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
ধন্যবাদ!
দায়ী নহয়: প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ কিছু অংশ কিছুমান ঠাইত গুজৰাটী ভাষাতো আছে, যিবোৰ ইয়াত অসমীয়াত অনুবাদ কৰা হৈছে।