Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates the two-day All India Speakers’ Conference organized at the Delhi Assembly to commemorate the completion of 100 years of freedom fighter Vitthalbhai Patel becoming the first elected Indian President of the Central Legislative Assembly
Vitthalbhai Patel laid the foundation for running the country in a democratic way based on Indian ideas
Vitthalbhai Patel established many traditions that continue to guide legislative work and duties of the Speakers today
Brainstorming (Vichar Manthan) is the best way to resolve the issues of people in democracy
Debate in Parliament and Assemblies should take place through healthy discussion, but disrupting their functioning for narrow political interests cannot be called debate
The people of the country and the elected representatives should reflect upon the tradition that is being established by not allowing the Houses to function for the entire session, in the name of protest
When discussions in the House are stalled, the role of the legislature in the nation’s development is greatly diminished
Democracy flourishes only when legislatures follow the basic mantra of prudence, deliberation and legislation
Democracy can reach its highest and most dignified heights only when we rise above partisan interests and place national interest first
Without meaningful debate in the corridors of Parliament and Assemblies, they will become merely lifeless buildings
Home Minister urges the Speaker of the Delhi Legislative Assembly to ensure that a compilation of the speeches delivered by all dignitaries in this historic House is made available in the libraries of every Legislative Assembly across the country
24 AUG 2025 5:46PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the two-day All India Speakers’ Conference organized at the Delhi Legislative Assembly to commemorate the 100th anniversary of freedom fighter Vitthalbhai Patel becoming the first elected Indian President of the Central Legislative Assembly. On this occasion, Delhi Assembly Speaker Shri Vijender Gupta, Union Parliamentary Affairs Minister Shri Kiren Rijiju, Delhi Lieutenant Governor Shri Vinay Kumar Saxena, and Delhi Chief Minister Smt. Rekha Gupta, along with several other dignitaries, were present. The conference is being attended by Speakers and Deputy Speakers of state/Union Territory Legislative Assemblies, as well as Chairpersons and Vice-Chairpersons of Legislative Councils. On this occasion, the Union Home Minister also visited an exhibition on the life of Vitthalbhai Patel at the Delhi Assembly premises.
Addressing the conference, Union Home Minister Shri Amit Shah said that today marks the beginning of the nation's legislative history. He highlighted that on this very day, the great freedom fighterVitthalbhai Patel was elected as the Speaker of the Central Legislative Assembly, initiating the legislative history led by Indians. He said that this House saw significant contributions from many distinguished and senior leaders of India’s freedom movement as legislators. Mahamana Madan Mohan Malviya remained a member of this House for nearly 20 years. Shri Shah added that eminent figures like Mahatma Gandhi’s mentor Gopal Krishna Gokhale, Lala Lajpat Rai, and Deshbandhu Chittaranjan Das, through their powerful speeches, expressed the nation’s longing for freedom and their aspirations for independence.
Union Home Minister Shri Amit Shah requested the Speaker of the Delhi Legislative Assembly to compile the speeches delivered by eminent personalities in this House and make them available in the libraries of all legislative assemblies across the country, so that legislators and today’s youth can understand how the spirit of freedom was ignited in the Delhi Assembly. Shri Shah said that the Delhi Legislative Assembly has organized a remarkable exhibition on the life of Vitthalbhai Patel. He urged that similar exhibitions be held in all legislative assemblies to provide information not only about Vitthalbhai’s life and contributions but also about the history of the freedom struggle to legislators, members of legislative councils, and the youth of the country. He also emphasized the need to enrich the libraries of these Houses.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Vitthalbhai Patel laid the foundation for India’s legislative traditions, strengthening today’s democracy. He said that if anyone established the framework for running the country democratically based on Indian values, it was undoubtedly the valiant Vitthalbhai Patel. He established numerous traditions that continue to guide us all, especially in legislative functions and the responsibilities of the Speaker, like a radiant beacon. Shri Shah remarked that Vitthalbhai Patel faced many moments of trial, but he emerged successful in every test. He neither allowed the dignity of the Legislative Assembly Speaker to be diminished, nor permitted the House to suppress the voice of the nation, nor let the prevailing mindset of the British dominate the Assembly’s proceedings.
Shri Amit Shah said that during Vitthalbhai Patel’s tenure, the Legislative Department and the Legislative Assembly Secretariat were established in the Centre and all states. He highlighted that Vitthalbhai’s remark at the time was significant: no legislative assembly can function under the control of elected governments. The assembly must remain independent to ensure the meaningfulness of debates held within it. Shri Shah said that the decision taken by Vitthalbhai Patel to establish an independent legislative department was also accepted by our Constituent Assembly.
Union Home Minister said that on the occasion of the 100th anniversary of Vitthalbhai Patel becoming Speaker, it is a significant opportunity for all of us to work towards enhancing the dignity of the Speaker’s position in our respective legislative assemblies. He urged that we establish an impartial platform for the voice of the people in our respective states, ensure fair debates between the ruling and opposition sides, and ensure that the proceedings of the House are conducted in accordance with the rules of the Legislative Assembly, Lok Sabha, and Rajya Sabha. Shri Shah emphasized that brainstorming is the best medium for resolving public issues in a democracy. Whenever assemblies have lost their dignity, we have had to face severe consequences. He stated that the dignity of assemblies should be such that they serve as a medium for expressing the voice of the people in the interest of the nation.
Shri Amit Shah said that in India, the Speaker is accorded the status of an institution. He highlighted that the most challenging role in the House is that of the Speaker, as they are elected from a political party but, upon taking the oath, assume the role of an impartial umpire. Shri Shah said that over the 75 years of our Constitution, Speakers across the country’s legislative assemblies and the Lok Sabha have consistently worked to enhance the dignity of the House. He emphasized that impartiality and justice are the two pillars on which the Speaker’s dignity rests. In a way, the Speaker is considered both the guardian and servant of the House. He added that over nearly 80 years, we have deepened the foundations of democracy to profound levels, proving that democracy is ingrained in the very essence and nature of the Indian people. He said that while many countries began as democracies, within a few decades, various forms of governance replaced democracy in those nations.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that after independence, India witnessed several changes in power, with peaceful transitions without a single drop of blood being shed. The primary reason for this is that we have meticulously preserved our legislative process. He added that we have also made timely reforms to our system.
Shri Amit Shah said that legislative assemblies host extensive discussions on a wide range of issues, from the farmer’s lush crops to the dreams of the youth, from women’s empowerment to the welfare of every marginalized section of society, and from national unity and integrity to national security. He emphasized that the proceedings of the legislative assembly must focus on three key aspects: wisdom, ideas, and legislation. Wisdom gives rise to ideas, and ideas lead to legislation, which is the primary function of the assembly. He added that the ultimate purpose of any law should be public welfare. Its goal is to ensure the smooth functioning of the state and the nation, with the ultimate aim of fostering an inclusive and comprehensive development model. Shri Shah said that when the Speaker fully respects wisdom, ideas, and legislation, legislative assemblies rise above partisan interests to focus on the interests of the state and the nation, and the Lok Sabha focuses on national interests. He said that prioritizing national interest over partisan interests is the only path to achieving the highest dignified heights of democracy.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that if meaningful debates do not take place in the corridors of Parliament and Legislative Assemblies, they will merely become lifeless buildings. He said that the task of expressing emotions and ideas in these buildings lies with all members of the House under the leadership of the Speaker. Only then it becomes a vibrant entity that works in the interest of the nation and the state. Shri Shah emphasized that preventing Parliament and Legislative Assemblies from functioning for political interests is not a debate. He stressed that protests should be restrained. Symbolic protests have their place, but the emerging tradition of obstructing the House day after day, throughout entire sessions, under the pretext of protests, requires reflection from the public and elected representatives. He said that when discussions cease in the House, its contribution to the nation’s development becomes significantly limited.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that we must ensure that every legislation, or law, originates from the trust of the people and progresses in that direction. He stated that the House is the engine of democracy, and when healthy traditions are established here, national policies are formulated, and laws are crafted in the interest of the nation, the direction of the nation becomes naturally clear.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସର୍ବଭାରତୀୟ ବାଚସ୍ପତି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
24 AUG 2025 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଧାନସଭାର ପ୍ରଥମ ନିର୍ବାଚିତ ଭାରତୀୟ ବାଚସ୍ପତି ହେବାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତିକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭାରେ ବାଚସ୍ପତି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ
ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ଭାରତୀୟ ବିଚାର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ଦେଶକୁ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ
ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ଅନେକ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ବୈଧାନିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିଛି
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଚାର ମନ୍ଥନ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ
ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ବିତର୍କ ସୁସ୍ଥ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ହେବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ଦେବାକୁ ବିତର୍କ କୁହାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ
ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସେହି ପରମ୍ପରା ଉପରେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ପ୍ରତିବାଦ ନାମରେ ସମଗ୍ର ଅଧିବେଶନରେ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଚଳ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି
ଯେତେବେଳେ ଗୃହରେ ଆଲୋଚନା ଅଟକି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାପିକାର ଭୂମିକା ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ବିଧାନସଭା ଗୁଡ଼ିକ ବିଚକ୍ଷଣତା, ବିଚାରବିମର୍ଶ ଏବଂ ଆଇନର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥାନ୍ତି
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପକ୍ଷପାତ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଉଠି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରଥମେ ରଖିବୁ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ
ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ ବିନା, ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନିର୍ଜୀବ ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଗୃହରେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଭାଷଣର ଏକ ସଂକଳନ ସାରା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଧାନସଭାର ଲାଇବ୍ରେରୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଧାନସଭାର ପ୍ରଥମ ନିର୍ବାଚିତ ଭାରତୀୟ ବାଚସ୍ପତି ହେବାର ୧୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭାରେ ଆୟୋଜିତ ଦୁଇ ଦିନିଆ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ବାଚସ୍ପତି ସମ୍ମିଳନୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ବିଜେନ୍ଦ୍ର ଗୁପ୍ତା, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ, ଦିଲ୍ଲୀ ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତାଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ଉପବାଚସ୍ପତି ତଥା ବିଧାନ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭା ପରିସରରେ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ବିଧାନସଭା ଇତିହାସର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦିନ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଇତିହାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଦନରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କର ବିଧାୟକ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ମହାମାନ୍ୟ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଗୃହର ସଦସ୍ୟ ରହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶଦାତା ଗୋପାଳ କୃଷ୍ଣ ଗୋଖଲେ, ଲାଲା ଲାଜପତ ରାୟ ଏବଂ ଦେଶବନ୍ଧୁ ଚିତ୍ତରଞ୍ଜନ ଦାସଙ୍କ ପରି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଦେଶର ଉତ୍କଣ୍ଠା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୃହରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଭାଷଣକୁ ସଂକଳିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ବିଧାନସଭାର ଲାଇବ୍ରେରୀରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାନ୍ତୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଧାୟକ ଏବଂ ଆଜିର ଯୁବକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନା କିପରି ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ହୋଇଥିଲା ତାହା ବୁଝିପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଧାନସଭା ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଆୟୋଜନ କରିଛି। କେବଳ ବିଠଲଭାଇଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ବିଧାୟକ, ବିଧାନ ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିଧାନସଭାରେ ଏହିପରି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଧାନସଭାର ପାଠାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ଭାରତର ବିଧାନସଭା ପରମ୍ପରାର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଜିର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢଙ୍ଗରେ ଦେଶକୁ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ବୀର ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ଥିଲେ। ସେ ଅନେକ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିଛି, ବିଶେଷ କରି ବିଧାନସଭା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱରେ, ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ପରି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରୀକ୍ଷାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ହ୍ରାସ ହେବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ, କିମ୍ବା ଗୃହକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇନଥିଲେ, କିମ୍ବା ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ପ୍ରଚଳିତ ମାନସିକତାକୁ ବିଧାନସଭାର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ବିଧାନସଭା ବିଭାଗ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ସଚିବାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ବିଠଲଭାଇଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା : କୌଣସି ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚିତ ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ବିଧାନସଭା ସ୍ୱାଧୀନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ବିତର୍କର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ବିଧାନସଭା ବିଭାଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଠଲଭାଇ ପଟେଲ ବାଚସ୍ପତି ହେବାର ୧୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ, ନିଜ ନିଜ ବିଧାନସଭାରେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଇଁ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ମଞ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା, ଶାସକ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳ ମଧ୍ୟରେ ନିରପେକ୍ଷ ବିତର୍କ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବିଧାନସଭା, ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଗୃହର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଚାର ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ। ଯେତେବେଳେ ବିଧାନସଭା ନିଜର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ହରାଇଛି, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଗୁରୁତର ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଧାନସଭା ଗୁଡ଼ିକର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏପରି ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସଦନରେ ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ହେଉଛି ବାଚସ୍ପତିଙ୍କର, କାରଣ ସେମାନେ ଏକ ରାଜନୈତିକ ଦଳରୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୁଅନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଶପଥ ନେବା ପରେ ଜଣେ ନିରପେକ୍ଷ ଅମ୍ପାୟାରଙ୍କ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଧାନସଭା ଏବଂ ଲୋକସଭାର ବାଚସ୍ପତିମାନେ ସଦନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିରପେକ୍ଷତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଦୁଇଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯାହା ଉପରେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରହିଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଗୃହର ଉଭୟ ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ସେବକ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିଛୁ, ଯାହା ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ସାର ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ନିହିତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଦେଶ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ବେଳେ, କିଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶାସନ ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସ୍ଥାନ ନେଇଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତ କ୍ଷମତାରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଟିଏ ବି ବୁନ୍ଦା ରକ୍ତପାତ ନହୋଇ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିଲା। ଏହାର ପ୍ରାଥମିକ କାରଣ ହେଉଛି ଆମେ ଆମର ବିଧାନସଭା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯତ୍ନର ସହକାରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମୟୋଚିତ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ କରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଧାନସଭାରେ କୃଷକଙ୍କ ସବୁଜ ଫସଲଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଧାନସଭାର କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ : ଜ୍ଞାନ, ବିଚାର ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ। ଜ୍ଞାନ ବିଚାରକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ, ଏବଂ ବିଚାର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ, ଯାହା ହେଉଛି ସଭାର ପ୍ରାଥମିକ କାର୍ଯ୍ୟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ଆଇନର ଅନ୍ତିମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜନ କଲ୍ୟାଣ ହେବା ଉଚିତ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଅନ୍ତିମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବାଚସ୍ପତି ଜ୍ଞାନ, ବିଚାର ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିଧାନସଭା ସବୁ ପକ୍ଷପାତୀ ସ୍ୱାର୍ଥ ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଉଠି ରାଜ୍ୟ ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକସଭା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପକ୍ଷପାତପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନଜନକ ଶିଖର ହାସଲ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ମାର୍ଗ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ ନହୁଏ, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପ୍ରାଣହୀନ ଭବନରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭବନଗୁଡ଼ିକରେ ଭାବପ୍ରବଣତା ଏବଂ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍ଥା ହୋଇଯାଏ ଯେତେବେଳେ ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାର୍ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ନିବୃତ୍ତ କରିବା କୌଣସି ବିତର୍କ ନୁହେଁ। ବିକ୍ଷୋଭକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ପ୍ରତିବାଦର ସ୍ଥାନ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଦିନ ପରେ ଦିନ, ସମଗ୍ର ଅଧିବେଶନରେ, ପ୍ରତିବାଦର ବାହାନା କରି ଗୃହକୁ ଅଚଳ କରିବାର ଉଦୀୟମାନ ପରମ୍ପରା, ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗୃହରେ ଆଲୋଚନା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ଏହାର ଯୋଗଦାନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସୀମିତ ହୋଇଯାଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଇନ ଯେପରି ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରେ ତାହା ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଧାନସଭା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଇଞ୍ଜିନ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ସୁସ୍ଥ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୁଏ, ଜାତୀୟ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ, ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ।