ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଇକୋନୋମିକ୍ ଟାଇମ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
23 AUG 2025 10:12PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ନିଜର ଶକ୍ତି ସହନକ୍ଷମତା ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଂଞ୍ଚାର କରାଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ କେବଳ କ୍ରମିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ଏକ ବିରାଟ ଲମ୍ଫ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ପାଇଁ, ସଂସ୍କାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସର ବିଷୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯାହା ହାସଲ ହୋଇଛି ସେଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବା ମୋର ସ୍ୱଭାବ ନୁହେଁ; ଏହି ମନୋଭାବ ଆମର ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବି ଆଗେଇ ନିଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜିଏସଟିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଏହି ଦୀପାବଳି ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବ, ଯାହା ଜିଏସଟିକୁ ସରଳ କରିବ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍' ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ସହଜ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା, ରୂପାନ୍ତର ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ବିକାଶର ମନ୍ଥର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାର ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସମୟର ଗତିକୁ ବଦଳାଇବାର ଶକ୍ତି ରଖୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଇକୋନୋମିକ ଟାଇମ୍ସ ଓ୍ବାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ୍ବାର୍ଲ୍ଡ ଲିଡର୍ସ ଫୋରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ବାଗତ କରିଥିଲେ । ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟରେ ଏହି ଫୋରମର ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାର ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ସେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ପରବର୍ତ୍ତି ପିଢିର ସଂସ୍କାର କଥା କହିଥିଲେ ଓ ଏହି ଫୋରମ ଉକ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଶକ୍ତିକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିବା ଲାଗି କାମ କରୁଛି ।
ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭୂ-ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଫୋରମରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଖିଲେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ମାକ୍ରୋ-ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ଦାୟୀ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଗମ୍ଭୀର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ୪.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରରୁ ରେକର୍ଡ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବହୁତ କମ୍ ଏବଂ ସୁଧ ହାର ମଧ୍ୟ କମ୍ ରହିଛି। ଭାରତର ଚଳନ୍ତି ଖାତା ନିଅଣ୍ଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଅଛି ଏବଂ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ସୁଦୃଢ଼ ଅଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ମାସରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘରୋଇ ନିବେଶକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ନିବେଶ ଯୋଜନା (ଏସଆଇପି) ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାରରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଅର୍ଥନୀତିର ମୌଳିକ ତତ୍ତ୍ୱଗୁଡ଼ିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଢ଼ ଥାଏ, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ସେ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମୟରେ ଏହା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏବେ ସେ ସେହି ବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ତେବେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଆଖପାଖ ଦିନଗୁଡ଼ିକର ଘଟଣାବଳୀ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀକୁ ଦର୍ଶାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କେବଳ ୨୦୨୫ ଜୁନ୍ ମାସରେ ଇପିଏଫଓ ଡାଟାବେସରେ ୨୨ ଲକ୍ଷ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଡାଯାଇଛି - ଯାହା କୌଣସି ଏକ ମାସ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୨୦୧୭ ପରଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅଛି, ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରେ, ଭାରତର ସୌର ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଗିଗାଓ୍ବାଟ୍ ଥିଲା, ଏବଂ ସର୍ବଶେଷ ସଂଖ୍ୟା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି କ୍ଷମତା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ଗିଗାଓ୍ବାଟର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିମାନବନ୍ଦର ବିଶ୍ୱ ବିମାନବନ୍ଦରର ବାର୍ଷିକ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ନିୟୁତ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଓ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଛଅଟି ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ - ଏସଏଣ୍ଡପି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ରେଟିଂସ୍ ଭାରତର କ୍ରେଡିଟ୍ ରେଟିଂକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି - ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଏପରି ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। "ଭାରତ, ଏହାର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବର ବିଶ୍ୱାସର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ବହୁଳ ବ୍ୟବହୃତ ଇଂରାଜୀ ବାକ୍ୟାଂଶ "ମିସିଂ ଦ ବସ୍"ର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁଯୋଗର ସଦୁପଯୋଗ ନ କଲେ ତାହା ହାତଛଡ଼ା ହୋଇଯାଏ । ଦେଶର ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ଅନେକ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିଥିଲେ। ତେବେ କାହାକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବାକୁ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିବା ସହିତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ତୁଳନାତ୍ମକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ପ୍ରାୟତଃ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶକୁ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିରେ ଫସାଇ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଭାବ ଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେହି ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ କରିବା ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷେତ୍ର, ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ଭାରତ ଏହାକୁ ଆମଦାନୀ କରିପାରିବ। ଏହି ମାନସିକତା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅନେକ ଦେଶଠାରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲା, ବାରମ୍ବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ହରାଇଥିଲା, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସରକାର ଅନିଶ୍ଚିତ ଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୨-ଜି ଯୁଗରେ, ଯେଉଁ ଘଟଣାମାନ ଘଟିଥିଲା ତାହା ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଏବଂ ଭାରତ ସେହି ସୁଯୋଗରୂପୀ ବସଟିକୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨-ଜି, ୩-ଜି ଏବଂ ୪-ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରହିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି କେତେ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିପାରିଥାନ୍ତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପରେ, ଭାରତ ଏହାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଏବଂ ଆଉ କୌଣସି ବସ୍ ହାତଛଡ଼ା ନକରି ଡ୍ରାଇଭିଂ ସିଟ୍ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ଭାରତ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୫ଜି ଷ୍ଟାକ୍ ଘରୋଇ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିଛି ବୋଲି ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ୫-ଜି ନିର୍ମାଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିୟୋଜିତ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଭାରତ ଏବେ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ୬-ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି।"
ଭାରତ ୫୦-୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିଥାନ୍ତା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସେହି ସୁଯୋଗଟି ମଧ୍ୟ ହାତଛଡ଼ା କରିଥିଲା ଏବଂ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଏପରି କରିଆସୁଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଏବେ ବଦଳି ଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଥମ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଏବଂ ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତର ମହାକାଶ ମିଶନ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ପରିସର ସୀମିତ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଦେଶ ମହାକାଶରେ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି, ଭାରତକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୯ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ପଇଁତିରିଶ ବର୍ଷରେ କେବଳ ବୟାଳିଶଟି ମହାକାଶ ମିଶନ କରିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଷାଠିଏରୁ ଅଧିକ ମିଶନ ପୂରଣ କରିଛି ବୋଲି ସେ ର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆହୁରି ଅନେକ ମିଶନ ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହି ବର୍ଷ ମହାକାଶ ଡକିଂ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ମିଶନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଗଗନଯାନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ମହାକାଶକୁ ଏହାର ମହାକାଶଚାରୀ ପଠାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ।
"ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରବେଶ କରିବା ପାଇଁ, ଏହାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିୟମ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଆବଣ୍ଟନକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକୁ ଉଦାର କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ଫଣ୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
"ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଏବେ ସଂସ୍କାରର ସଫଳତା ଦେଖୁଛି। ୨୦୧୪ରେ, ଭାରତରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆଜି ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅଛନ୍ତି," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର କକ୍ଷପଥରେ ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ରହିବ।
"ଭାରତ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ବୃହତ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି",। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ସଂସ୍କାର ବାଧ୍ୟବାଧକତା କିମ୍ବା ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କାର ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଫଳନ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ସମୀକ୍ଷା କରି ସରକାର ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ।
ସଂସଦର ସଦ୍ୟ ସମାପ୍ତ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ସଂସ୍କାରର ନିରନ୍ତରତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ବାଧା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ସଂସ୍କାରକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ସେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ୨.୦ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଲୋକ-ଅନୁକୂଳ ଶାସନ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଭାବରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ଟି ଛୋଟ ଅପରାଧକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛୋଟ ଅପରାଧକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ଥିବା ଆୟକର ଆଇନକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇନକୁ ବହୁତ ସରଳ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆଇନର ଭାଷା ଏପରି ଥିଲା ଯେ କେବଳ ଓକିଲ କିମ୍ବା ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟମାନେ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆୟକର ବିଲ୍ ସାଧାରଣ କରଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବୁଝିବା ଭଳି ଭାଷାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଗଭୀର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିକଟରେ ସମାପ୍ତ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଖଣି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ବନ୍ଦର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗର ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ନୀଳ (ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ) ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟାପକ କ୍ରୀଡ଼ା ଅର୍ଥନୀତି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତି - ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି - ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବା ମୋର ସ୍ୱଭାବ ନୁହେଁ। ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏହି ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଲାଗୁ ଏବଂ ସରକାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସ୍ଥିରନିଶ୍ଚିତ।" ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କାରର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଅନେକ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନ ପ୍ରତ୍ୟାହାର, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ କରିବା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଅନୁମୋଦନଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି। "ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦୀପାବଳି ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ କରାଯିବ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବଜାରରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉଭୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପାରାମିଟର, ଯଥା ଗତି, ପରିମାଣ ଏବଂ ପରିସର ଉପରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ସମସ୍ତ ତିନୋଟି - ଗତି, ପରିମାଣ ଏବଂ ପରିସର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଚାହିଦାରେ ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଅଚଳ ହୋଇ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ପରୀକ୍ଷା କିଟ୍ ଏବଂ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା - ଯାହା ଭାରତର ଗତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାରାଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ୨୨୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟୀକା ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା - ଯାହା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଶାଳତାକୁ ଦର୍ଶାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଟୀକାକରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ କୋ-ୱିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ କରିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ କୋ-ୱିନ୍ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ଭାରତକୁ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା।
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଗତି, ବିଶାଳତା ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନରୁ ଏହାର ମୋଟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୨୫ ରେ ହାସଲ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟଠାରୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ ହୋଇଛି।
ପୂର୍ବ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ନିହିତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ରପ୍ତାନିରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ୮୦୦ କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ୍ ମଧ୍ୟରୁ ୪୦୦ କୋଟି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ସାଢ଼େ ଛଅ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୩୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଅଟୋମୋବାଇଲ ରପ୍ତାନି ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅଟୋମୋବାଇଲ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବେ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍, ରେଳ କୋଚ୍ ଏବଂ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ରପ୍ତାନି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୧୦୦ଟି ଦେଶକୁ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ ରପ୍ତାନି କରି ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଫଳତା ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୬ ଅଗଷ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣା ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଗବେଷଣା ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଭାରତର ସ୍ବପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରିତ ମାନସିକତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ନୀତି ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ପେଟେଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ୧୭ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୬,୦୦୦ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍' ପଦକ୍ଷେପ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ସହିତ ଏକ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ ଗବେଷଣା ବିକାଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ବିଶେଷକରି ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶିଳ୍ପର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ବିଶେଷକରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଟେକନଲୋଜୀ, ବ୍ୟାଟେରୀ ସଂରକ୍ଷଣ, ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, "ଏହିପରି ପ୍ରୟାସ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରବେଶ କରାଇବ।"
"ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱକୁ ଧୀର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କବଳରୁ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାର ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ନୁହେଁ ଯିଏ ସ୍ଥିର ଜଳରେ ପଥର ଫିଙ୍ଗିଥାଏ, ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗତି କରୁଥିବା ସ୍ରୋତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଭାଷଣକୁ ମନେ ପକାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଗତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେବାର କ୍ଷମତା ରଖୁଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Economic Times World Leaders Forum in New Delhi
India is the world's fastest-growing major economy and is soon set to become the third-largest globally: PM
India, with its resilience and strength, stands as a beacon of hope for the world: PM
Our Government is infusing new energy into India's space sector: PM
We are moving ahead with the goal of a quantum jump, not just incremental change: PM
For us, reforms are neither a compulsion nor crisis-driven, but a matter of commitment and conviction: PM
It is not in my nature to be satisfied with what has already been achieved. The same approach guides our reforms: PM
A major reform is underway in GST, set to be completed by this Diwali, making GST simpler and bringing down prices: PM
A Viksit Bharat rests on the foundation of an Aatmanirbhar Bharat: PM
'One Nation, One Subscription' has simplified access to world-class research journals for students: PM
Guided by the mantra of Reform, Perform, Transform, India today is in a position to help lift the world out of slow growth: PM
Bharat carries the strength to even bend the course of time: PM
23 AUG 2025 10:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Economic Times World Leaders Forum in New Delhi today. On the occasion, Prime Minister welcomed all distinguished guests attending the World Leader Forum. Remarking that the timing of this forum is “very perfect”, Shri Modi appreciated the organizers for this timely initiative. He highlighted that just last week, he spoke from the Red Fort about next-generation reforms and added that this forum is now acting as a force multiplier for that very spirit.
Stating that extensive discussions have taken place at the forum on global circumstances and geo-economics, the Prime Minister emphasized that when viewed in the global context, one can sense the strength of India’s economy. He highlighted that India is currently the fastest-growing major economy in the world and soon, India is poised to become the third-largest economy globally. Shri Modi cited expert assessments indicating that India’s contribution to global growth is expected to reach nearly 20 percent in the near future. He attributed India’s growth and economic resilience to the macro-economic stability achieved over the past decade. The Prime Minister shared that India’s fiscal deficit is estimated to decline to 4.4 percent, despite the severe challenges posed by the COVID-19 pandemic. He added that Indian companies are raising record funds from capital markets, while Indian banks are stronger than ever before and the inflation is very low and interest rates are also low. Underlining that India’s current account deficit is under control and forex reserves are robust, Shri Modi further highlighted that every month, lakhs of domestic investors are investing thousands of crores of rupees into the market through Systematic Investment Plans (SIPs).
The Prime Minister emphasised that when the fundamentals of an economy are strong, its foundation is solid, then the impact is visible across all sectors. He recalled that he had discussed this in detail during his address on 15th August, and while he would not repeat those points, he stressed that the developments around and after Independence Day exemplify India’s growth story. Shri Modi also highlighted that the latest data shows 22 lakh formal jobs were added to the EPFO database in the month of June 2025 alone—marking the highest ever for any single month. He noted that India’s retail inflation is at its lowest level since 2017, adding that India’s foreign exchange reserves have reached an all-time high. The Prime Minister shared that in 2014, India’s Solar PV Module Manufacturing Capacity was approximately 2.5 GW, and the latest figures show that this capacity has now reached the historic milestone of 100 GW. He further stated that Delhi Airport has joined the elite Hundred-Million-Plus Club of global airports with its annual passenger handling capacity now exceeds 100 million, placing it among only six airports worldwide in this exclusive group.
Underlining that a recent development has drawn significant attention—S&P Global Ratings has upgraded India’s credit rating, the Prime Minister emphasized that such an upgrade has occurred after nearly two decades. “India, through its resilience and strength, continues to be a source of global confidence”, said Shri Modi.
Referring to a commonly used phrase—“Missing the Bus”—to illustrate how opportunities, if not seized, can pass by, Shri Modi remarked that previous governments in India missed several such buses of opportunity in the fields of technology and industry. Adding that he was not present to criticize anyone, Shri Modi emphasized that however in a democracy, comparative analysis often helps clarify the situation more effectively.
Prime Minister stated that earlier governments kept the nation entangled in vote-bank politics and lacked the vision to think beyond elections. He remarked that those governments believed that developing cutting-edge technology was the domain of advanced nations, and that India could simply import it when needed. Emphasising that this mindset caused India to lag behind many countries for years, repeatedly missing critical opportunities—missing the bus, Shri Modi cited the communication sector as an example, noting that when the internet era began globally, the government at the time was indecisive. He added that during the 2G era, the events that unfolded are well known to all, and India missed that bus too. He highlighted that India remained dependent on foreign nations for 2G, 3G, and 4G technologies. The Prime Minister questioned how long such a situation could continue. He stated that post-2014, India changed its approach and resolved not to miss any more buses, but instead to take the driving seat and move forward. Announcing that India developed its entire 5G stack domestically, Shri Modi affirmed that India not only built Made-in-India 5G but also deployed it across the country at the fastest pace. “India is now rapidly working on Made-in-India 6G technology”, stated the PM.
Mentioning that India could have begun semiconductor manufacturing 50–60 years ago, Shri Modi remarked that India missed that bus as well, and continued to do so for many years. He affirmed that this situation has now changed and semiconductor-related factories have started coming up in India. He further stated that by the end of this year, the first Made-in-India chip will be available in the market.
Extending greetings to all on the occasion of National Space Day and addressing developments in India’s space sector, the Prime Minister stated that prior to 2014, India’s space missions were limited in number and scope. He emphasized that in the 21st century, when every major nation is exploring space opportunities, India could not afford to lag behind. Shri Modi highlighted that reforms were introduced in the space sector and it was opened to private sector participation. He shared that from 1979 to 2014, India conducted only forty-two space missions over thirty-five years. He noted with pride that in the last eleven years, India has completed more than sixty missions. The Prime Minister stated that many more missions are lined up in the coming period. He announced that India has achieved space docking capability this year, calling it a major milestone for future missions. He further stated that India is preparing to send its astronauts to space under the Gaganyaan Mission, acknowledging that Group Captain Shubanshu Shukla’s experience will be of great assistance in this endeavor.
“To infuse new energy into the space sector, it was essential to free it from all constraints”, stated Shri Modi highlighting that for the first time, clear rules were established for private participation in the space domain. The Prime Minister remarked that spectrum allocation was made transparent for the first time while foreign investment in the space sector was liberalized for the first time. He further announced that this year’s budget includes a ₹1,000 crore Venture Capital Fund dedicated to space startups.
“India’s space sector is now witnessing the success of the reforms undertaken. In 2014, India had only one space start-up, whereas today there are over 300”, stated the Prime Minister affirming that the day is not far when India will have its own space station in orbit.
“India is not aiming for incremental change, but is moving forward with the goal of achieving quantum jumps”, emphasised the Prime Minister stressing that reforms in India are neither driven by compulsion nor by crisis. He affirmed that reforms are a reflection of India’s commitment and conviction. Underlining that the government adopts a holistic approach by conducting in-depth reviews of individual sectors, Shri Modi added that reforms are then implemented one by one within those sectors.
Mentioning that the recently concluded Monsoon Session of Parliament reflects the continuity of reforms, the Prime Minister emphasized that despite numerous disruptions by the opposition, the government remained fully committed to advancing reforms. He highlighted the Jan Vishwas 2.0 initiative as a major reform linked to trust-based and pro-people governance, recalling that under the first edition of Jan Vishwas, around 200 minor offences were decriminalized. He further announced that in the second edition, over 300 minor offences have now been decriminalized. Shri Modi further stated that the Income Tax law, which had remained unchanged for 60 years, has also been reformed in this session, noting that the law has now been simplified significantly. Pointing out that earlier, the language of the law was such that only lawyers or chartered accountants could understand it properly, Shri Modi said, “Now, the Income Tax Bill has been drafted in a language accessible to the common taxpayer. This reflects the government’s deep sensitivity towards the interests of citizens.”
Talking about the recent Monsoon Session in which significant amendments were made to laws related to mining, Shri Modi highlighted that laws governing shipping and ports—dating back to the colonial era—were also revised. He emphasized that these reforms will strengthen India’s blue economy and promote port-led development. The Prime Minister further noted that new reforms have been introduced in the sports sector as well. He stated that India is being prepared to host major international events and that a comprehensive sports economy ecosystem is being developed. He announced that the government has introduced a new National Sports Policy—Khelo Bharat Niti—to support this vision.
“It is not in my nature to be satisfied with goals already achieved. Same approach applies to reforms, and the government is determined to move further ahead”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that a comprehensive arsenal of reforms is being prepared. He informed that work is underway on multiple fronts to advance this agenda. The Prime Minister outlined key actions being taken like the Repealing of the Unnecessary laws, Simplification of the Rules and procedures. He further added that procedures and approvals were being digitized, while several provisions were being decriminalized. “A major reform is being undertaken in the GST framework and this process will be completed by Diwali”, announced Shri Modi affirming that the GST system will become simpler and prices will come down.
The Prime Minister stated that this arsenal of next-generation reforms will lead to an increase in manufacturing across India. He remarked that market demand will rise and industries will gain new energy. Shri Modi highlighted that new employment opportunities will be created, affirming that both Ease of Living and Ease of Doing Business will improve as a result of these reforms.
Underscoring that India is fully committed to becoming a developed nation by 2047, the Prime Minister remarked that the foundation of a developed India is a self-reliant India. He emphasized that Atmanirbhar Bharat must be assessed on three key parameters: speed, scale, and scope. Recalling that during the global pandemic, India demonstrated all three—speed, scale, and scope, Shri Modi noted how there was a sudden surge in demand for essential items, while global supply chains came to a standstill. He stated that India took decisive steps to manufacture essential goods domestically. The Prime Minister highlighted that India rapidly produced large quantities of testing kits and ventilators, and installed oxygen plants in hospitals across the country—demonstrating India’s speed. He added that over 220 crore Made-in-India vaccines were administered free of cost to citizens across every corner of the country—showcasing India’s scale. Shri Modi further remarked that to vaccinate millions swiftly, India developed the CoWIN platform, which reflected India’s scope. He affirmed that CoWIN was a globally unique system that enabled India to complete its vaccination drive in record time.
Emphasising that the world is witnessing India’s speed, scale, and scope in the energy sector, Shri Modi underlined that India had set a target to generate 50 percent of its total power capacity from non-fossil fuels by 2030. He announced that this target has already been achieved in 2025—five years ahead of schedule.
Noting that earlier policies were heavily focused on imports, driven by vested interests, the Prime Minister emphasized that today, a self-reliant India is setting new records in exports. He informed that in the past year, India exported agricultural products worth ₹4 lakh crore. Shri Modi mentioned that out of the 800 crore vaccine doses produced globally in the last year, 400 crore were manufactured in India. He also noted that in six and a half decades since independence, India’s electronics exports had reached around ₹35,000 crore, whereas today, this figure has risen to approximately ₹3.25 lakh crore.
Pointing out that until 2014, India’s automobile exports stood at approximately ₹50,000 crore annually, Shri Modi highlighted that today, India exports automobiles worth ₹1.2 lakh crore in a single year. He remarked that India has now begun exporting metro coaches, rail coaches, and rail locomotives. The Prime Minister also shared that India is set to achieve another milestone by exporting electric vehicles to 100 countries. He announced that a major event related to this achievement will take place on 26 August.
Underscoring that research is a major pillar of the nation’s progress, the Prime Minister remarked that while imported research may suffice for survival, it cannot fulfill India’s aspirations. He emphasized the need for urgency and a focused mindset in the field of research. He highlighted that the government has worked swiftly to promote research and has continuously developed the necessary policies and platforms. Shri Modi informed that expenditure on research and development has more than doubled compared to 2014 while the number of patents filed has increased 17 times since 2014. The Prime Minister announced that research and development cells have been established in approximately 6,000 higher education institutions. He noted that the ‘One Nation, One Subscription’ initiative has made global research journals more accessible to students. Shri Modi further added that a National Research Foundation has been created with a budget of ₹50,000 crore and a Research Development and Innovation Scheme worth ₹1 lakh crore has also been approved. He affirmed that the objective is to support new research in the private sector, especially in sunrise and strategic sectors.
Acknowledging the presence of leading industry figures at the summit, Shri Modi stated that the current times demand active participation from industry and the private sector. He emphasized the need for increased research and investment, particularly in sectors such as Clean Energy, Quantum Technology, Battery Storage, Advanced Materials, and Biotechnology. “Such efforts will infuse new energy into the vision of a developed India”, stressed the PM.
“India, guided by the mantra of Reform, Perform, and Transform, is now in a position to help the world break free from the grip of slow growth”, said the Prime Minister. He remarked that India is not a nation that enjoys throwing pebbles into stagnant waters, but one that has the strength to redirect fast-flowing currents. The Prime Minister concluded by recalling his address from the Red Fort, reaffirming that India now carries the capability to reshape even the course of time.