ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ପାଳିଲା ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ୭.୫୦ କୋଟି ସେଲଫି ଅପଲୋଡ ହେଲା
16 AUG 2025 10:15PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ୧.୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁଜଳ ଗାଁ ସାମିଲ
ପରିମଳ ଓ ପାନୀୟ ଜଳ ବିଭାଗ ଏବଂ ଜଳଶକ୍ତି ଓ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଳିତ ହର ଘର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ
ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧତା, ପରିବେଶ ନେତୃତ୍ୱ ଓ ଜାତୀୟତା ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରତିଷ୍ଠା
ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ୯ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ପହଂଚାଇଲେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବାର୍ତ୍ତା
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ୨୦୨୫ ଏହି ଜାତୀୟସ୍ତରୀୟ ଅଭିଯାନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଥିଲା । ଘରକୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଆଣିବା, ଏହା ସହ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯୋଡି ହେବା ଓ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ହେଉଛି ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆମ ପରିଚୟ, ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ଏକତାର ଦ୍ୟୋତକ ହେଉଛି ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ । ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ୨୦୨୨ରେ ଏହାକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତୀୟ ଓ ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଏବେ ବଳିଷ୍ଠ ହୋଇଛି । ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଓ ଆକାଶରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାକୁ ଉଡେଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭିତରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଦେଶପ୍ରେମ ଜାଗ୍ରତ କରାଯାଇ ପାରୁଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨ ଅଗଷ୍ଟରୁ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ତିନିଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଛି । ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ଓ ପୋଲିସମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବା, ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଚଳିତବର୍ଷର ଥିମ ଥିଲା ।
ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ଚଳିତବର୍ଷ ନୂଆକରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ବୟସ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୀମିତ ରହିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଏହି ଜନତା ଭାଗିଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ୨୦୨୫ ଅଧୀନରେ ଉଭୟ ସହରାଂଚଳ ଓ ଗ୍ରାମାଂଚଳର ୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବେ ଆଗକୁ ଆସିପାରିଛନ୍ତି ।
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସ୍ପିରିଟକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭାଗିଦାରୀ କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ରଙ୍ଗରେ ରଙ୍ଗୀନ ହୋଇ ପାରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ମରୁଭୂମି, ହିମାଳୟ ଶୃଙ୍ଗ, ସମୁଦ୍ରତଟ, ଜନବହୁଳ ଅଂଚଳରେ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଧୂନରେ ସମସ୍ତେ ମଗ୍ନ ଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ମାତୃକାର ବନ୍ଦନା କରିଥିଲେ ।
ଏଚଜିଟି ୨୦୨୫ରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ (ସିଏପିଏଫ)ର ଭାଗିଦାରୀକୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସିଏପିଏଫର ବିଭିନ୍ନ ୟୁନିଟରେ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗାଡି ଚାଳକ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବାଇକ ରାଲିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ୧୨ ଅଗଷ୍ଟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଭାରତ ଓ ବାହାରେ କଳା, କନସର୍ଟ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ରଙ୍ଗୋଲି, ଯାତ୍ରା, ରାଲି, କୁଇଜ, ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାରି ମାଧ୍ୟମରେ ଚଳିତବର୍ଷ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ପ୍ରୀତି ଜାଗ୍ରତ କରାଯାଇଥିଲା । ଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତ୍ରିରଙ୍ଗା କନସର୍ଟ କଣ୍ଠଶିଳ୍ପୀ ଶାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ସାରା ଦେଶର ପିଲାମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ପୋଲିସ କର୍ମୀ ଓ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ । ୟୁନିଫର୍ମରେ ରହିଥିବା ପୋଲିସ କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ବି ସେମାନେ ରାକ୍ଷୀ ବାନ୍ଧିଥିଲେ ।
ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଯୋଗଦାନ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ, ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତା, କର୍ପୋରେଟ ଜଗତ ଓ ନାଗରିକମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରିଥିଲେ । ତ୍ରିରଙ୍ଗା କନସର୍ଟ, ତ୍ରିରଙ୍ଗା ମେଳା, ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଯାତ୍ରା ଓ ରାଲି ପରି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ
ଗତ କିଛି ମାସ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମହିଳାମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସାରା ଦେଶରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଚାହିଦାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ମହିଳାମାନେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ନିଜକୁ ବ୍ୟସ୍ତ ରଖି ନିଜ ଆୟ ବି ବଢାଇଛନ୍ତି । ତିଆରି କରାଯାଇଥିବା ପତାକାର ଖଣ୍ଡିତ ଅଂଶକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ବହୁ ନାମୀ ଦାମୀ କମ୍ପାନୀ ରିସାଇକ୍ଲିଂ କରି ପତାକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ।
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା, ହର ଘର ସ୍ୱଚ୍ଛତା
ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ଏବଂ ଜଳଶକ୍ତି ଓ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଳିତ ସହଯୋଗ କ୍ରମେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକ ଉତରଦାୟିତ୍ୱ, ପରିବେଶ ନେତୃତ୍ୱ, ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ଭାବ ଉଦ୍ରେକ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୪ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଏସବିଏମ) ବୈଶ୍ୱିକ ପରିମଳ ଓ ସାରା ଦେଶରେ ସଫେଇ ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ନେଇଥିଲେ । ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତି ଘରେ ଟ୍ୟାପ ଯୋଗେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ହର ଘର ଜଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରେ ଭାରତ ତାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ପରିମଳ ଓ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମୁହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଲାଗି ଏହା ଏକ ଅବସର ଆଣିଛି । ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଓ ହର ଘର ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ଲାଗି ୧.୮ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସୁଜଳ ଗାଁ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ ।
ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସହ ସେଲଫି
ଲୋକପ୍ରିୟ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସେଲଫି ଅଭିଯାନ କ୍ରମରେ ୧୬ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟା ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୭.୫୦ କୋଟି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସେଲଫି ଅପଲୋଡ ହୋଇଥିଲା । ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହେଉଛି ଏକ ନୋଡାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ । ଯାହାର ସଚିବ ବିବେକ ଅଗ୍ରବାଲ କହିଥିଲେ ଯେ, ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା କେବଳ ଏକ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇନି ବରଂ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏ ପ୍ରକାର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବା ଓ ଜାତୀୟତା ଭାବଧାରାର ଉଦ୍ରେକ ଅଭୂତପୂର୍ବ । ଏ ପ୍ରକାର ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବିରାଟ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ ହୋଇ ତ୍ରିରଙ୍ଗା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଏପ୍ରକାର ଆନନ୍ଦକୁ ପରିପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଶବ୍ଦ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ତ୍ରିରଙ୍ଗା ରାଲି, ଯାତ୍ରା, ଚିଠି ଲେଖା, ରାକ୍ଷୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସେଲଫି ଅପଲୋଡ କରିବାରେ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଯୋଗଦାନ ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନକୁ ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସବରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉପରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଉତ୍ପତି ଓ ବୀର ଗାଥା ପରି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ପ୍ରଭାବ ଏକ ନୂଆ ମୋଡ ନେଇଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବିଶେଷ ଭାବେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଇତିହାସ ପାଖକୁ ଆସିଛେ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ପ୍ରତି ଏହା ଏକ ସଶ୍ରଦ୍ଧ ସମ୍ମାନ ।

Ministry of Culture
India celebrates Har Ghar Tiranga by hoisting the flag and uploading 7.50 crore selfies
PM Modi celebrates the spirit of the Tiranga in his Independence Day address from Red Fort
More than 1.8 crore Swachh Sujal Gaon Pledges taken as part of Har Ghar Tiranga, Har Ghar Swachchta collaboration between Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti and Ministry of Culture reinforcing values of civic responsibility, environmental stewardship, and national pride.
9 lakh volunteers take the spirit of Tiranga to the people through voluntary outreach activities
16 AUG 2025 10:15PM by PIB Delhi
Har Ghar Tiranga 2025 is the 4th edition of a nationwide movement encouraging every Indian to bring home the National Flag and deepen our personal connect with the Tiranga. It is a celebration of our shared identity, freedom, and unity tied together by the spirit of the Tiranga. Launched in 2022 as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, the campaign has now become a powerful movement characterized by the participation of people across the length and breadth of India and Indians across the world. From land to water to the sky – the tricolor spread its magic and pulsed the patriotic spirit of everyone.
This year, Har Ghar Tiranga started from 2nd August and unfolded in three powerful phases till 15th August, engaging citizens through awareness creation, mass outreach and participatory activities celebrating the spirit of the National Flag that binds us all together. This year’s theme included a strong focus on voluntary actions, civic pride, cleanliness drives and gratitude to our armed forces and police personnel.
The Tiranga Volunteer is a new component introduced this year to enable greater participation of people who are otherwise constrained by age, limited access to technology etc, enabling them to become part of the world’s largest movement of public participation. More than 9 lakh volunteers have come forward during Har Ghar Tiranga 2025 and taken the spirit of the Tiranga and the celebrations to others around the country across urban and rural areas.
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrated the spirit of the Tiranga in his Independence Day address from Red Fort and has also lauded the phenomenal participation in the Har Ghar Tiranga campaign. He said, “Today, 140 crore Indians are adorned in the colours of the Tricolour. ‘Har Ghar Tiranga’ is fluttering, whether from the deserts, the Himalayan peaks, the seashores, or densely populated regions and everywhere there is one echo, one cheer: the praise of our motherland, dearer to us than life itself.”
Home Minister, Shri Amit Shah has praised the spirited participation of the Central Armed Police (CAPF) forces in HGT2025 and their commitment to keep the nation first always. More than 200 riders across different units of CAPF also took part in the Tiranga Bike Rally with Members of Parliament organized by the Ministry of Culture on 12th August in Delhi.
This year Har Ghar Tiranga celebrated patriotic fervour through a range of inspiring events and activities including Tiranga inspired art, concerts, exhibitions, rangolis, yatras and rallies, quizzes, patriotic film screenings and more across India and the world. Ministry of Culture organized a Special Tiranga concert with Shaan at Bharat Mandapam, Delhi. Children across India expressed their gratitude for the service of police personnel and soldiers by writing letters infused with and inspired by the spirit of the Tiranga and by tying Tiranga rakhis to the personnel in uniform.
Participation from cross section of society:
States and Union Territories, Ministries and Departments, Industry Bodies and Retail Associations, Corporates and Private Citizens, one and all have come forward, embraced the call of Har Ghar Tiranga and added momentum and color to the celebrations through organization and participation in local activities such as Tiranga Concerts, Tiranga Melas, Tiranga Yatras and Rallies, adaptive initiatives such as Har Desk Tiranga and more.
Bhagidari of Self Helf Groups:
Women in self-help groups across the country have over the last few months worked overtime to meet the growing demand of Tirangas across the country, alongside small and large manufacturing units producing Tirangas and related merchandise, thus generating income boost opportunities. Many sustainable brands have also found opportunities basis recycling of leftover material from stitching flags.
Har Ghar Tiranga, Har Ghar Swachhata:
A collaboration between Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti and Ministry of Culture this initiative reinforces values of civic responsibility, environmental stewardship, and national pride. The Swachh Bharat Mission (SBM), launched in 2014, aims to achieve universal sanitation coverage and promote cleanliness across India and on 15th August, 2019, Hon’ble Prime Minister launched Jal Jeevan Mission: Har Ghar Jal Programme to provide clean tap water to every households. As India celebrates its Independence Day on 15 August (Anniversary for both the flagship missions), it is an opportune moment to reinforce our collective commitment to cleanliness and nation building. More than 1.8 crore Swachh Sujal Gaon Pledges taken as part of Har Ghar Tiranga, Har Ghar Swachhata outreach.
Selfie with Tiranga :
The popular Har Ghar Tiranga selfie campaign witnessed a stupendous response with more than 7.50 crore Tiranga selfies uploaded till 6 PM on 16th August 2025. Responding to this fantastic participation Shri Vivek Aggarwal- Secretary, Ministry of Culture which is the nodal ministry for Har Ghar Tiranga said “Har Ghar Tiranga has grown into not just a Janbhagidari movement but has also become a socio-cultural festival for the people. This kind of voluntary action and outpouring of national pride is unprecedented. This massive scale of participation makes Har Ghar Tiranga one of the largest participatory festivals anywhere in the world”
Minister of Tourism and Culture Gajendra Singh Shekhawat congratulated the people of India for taking the legacy of the Tiranga forward with the wholehearted adoption and participation in the Har Ghar Tiranga movement. He said – “I have no words to express the happiness I am feeling. The Tiranga Rallies, Yatras, Letter writing & Rakhi making to express gratitude to our forces and now the Tiranga selfie uploads all saw participation of people from all walks of life making Har Ghar Tiranga truly a people’s festival”
Tiranga Exhibition
The Ministry of Culture has also curated a special exhibition on the Tiranga that documents the evolution of the Flag, depicts stories of bravehearts who have made the supreme sacrifice for the Tiranga and celebrates the Har Ghar Tiranga movement.
Conclusion
The legacy of the Tiranga has found newfound momentum through the Har Ghar Tiranga movement . It has sown the seeds of a personal connection with the Tiranga in the hearts of 1.4 billion Indians. Har Ghar Tiranga has brought us closer to our history, while collectively honoring the contributions and sacrifices of our freedom fighters and bravehearts.
Click here to see more:-